Formand for Lejerbo Bent Jacobsen (tv.) og borgmester Jørn Pedersen stikker spaden i jorden til Fremtidens Bæredygtige Almene Boliger

Fremtidens Bæredygtige Almene Boliger

Lejerbos nye boliger på Kløvkær i Seest er resultatet af en konkurrence som Arkitektforeningen og Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter udskrev i 2013 med det formål at sætte nye bæredygtige standarder for almene boliger. Lejerbo Kolding og Kolding Kommune blev udvalgt til at deltage i konkurrencen med grunden i Seest og tegnestuen Dissing+ Weitling vandt konkurrencen.

Selv om november-vinden var bidende kold, viste vejret sig alligevel fra sin pæne side med blå himmel og sol, da Lejerbos formand Bent Jacobsen og borgmester Jørn Pedersen stak spaden i jorden til byggeriet af Fremtidens Bæredygtige Almene Boliger i Seest.

Den 3. november 2004 sprang lagerhallerne i N.P. Johnsens fyrværkerifabrik i luften med katastrofale følger. Præcis 11 år senere - på nær to dage - blev første spadestik taget til et nyt byggeri, Fremtidens Bæredygtige Almene Boliger, på grunden hvor ulykken skete, og markerer dermed en ny æra for området.

’Processen har været lang, og det bliver ikke mindst understreget af, at det var den forrige regering, der igangsatte konkurrencen Fremtidens Bæredygtige Almene Boliger. Det glæder mig derfor enormt, at vi er kommet så langt i dag’, sagde Jørn Pedersen i sin tale til de omkring 30-40 fremmødte.

Det var tegnestuen Dissing+Weitling, der vandt den arkitektkonkurrence, som Lejerbo Kolding og Kolding Kommune blev udvalgt til at deltage i tilbage i 2013.

’Første spadestik er begyndelsen på nyt liv på grunden, men også afslutningen på en lang proces. Det er takket være en lang række passionerede mennesker, at vi nu er kommet så langt, at vi står her i dag’, sagde Daniel Hayden, arkitekten bag vinderprojektet.

Han påpegede, at naturen har fået lov til at brede sig i området, og at det derfor har været vigtigt for ham at bevare naturen som et element i boligprojektet. Desuden fortalte han, at han har lagt vægt på det gode naboskab, og at man skal kunne bo i boligerne i gennem alle livsfaserne.

Bent Jacobsen var sidste mand i talerækken, og han påpegede, at beliggenheden utvivlsomt var med til at sikre, at Lejerbos nye byggeri i sin tid blev udvalgt til konkurrencen Fremtidens Bæredygtige Almene boliger. Beliggenheden giver dog også anledning til udfordringer på grund af jordbundsforholdene, men Bent Jacobsen fastslog, at byggeriet bliver bæredygtigt på trods af udfordringer.

’Vi kommer til at bygge det hele op fra bunden, som man gjorde i gamle dage, og vi kan allerede nu se, at byggeriet kommer til at sætte nye standarder for almene boliger’, sagde Bent Jacobsen inden han og borgmesteren satte spaden i jorden.

Forventningen er, at byggeriet for alvor går i gang til foråret og er klart til indflytning i 2018. Allerede nu har Lejerbo Kolding over 200 på venteliste til de 35 boliger.

Artiklen er publiceret 02. november 2016
Contact our Honeypot department if you are desperate to get blacklisted. Sincerely Ms. Pots and Mrs. Honey