Skip til hoved indholdet

Hent gratis genbrug i Skatkammeret

Skatkammeret er fyldt med gode ting, som har været brugt før. Vi samler genbrug ind i tonsvis fra genbrugspladserne, så det bliver lettere for alle virksomheder med CVR-nummer, genbrugsbutikker (både humanitære og privatejede), skoler, institutioner, studerende og iværksættere at arbejde med bæredygtighed, fx ved at arbejde med genbrugsmaterialer, sælge genbrugsting eller producere nye varer af brugte materialer. Det er gratis at hente ting og materialer i Skatkammeret.

 


Skatkammerets adresse og åbningstider

Skatkammeret
Bronzehallen
Bronzevej 3
6000 Kolding

Alle med CVR-nummer er velkomne. 

Vi har åbent tre dage om ugen:

  • Tirsdage og torsdage klokken 8-14.
  • Onsdage klokken 10-17.
  • Skatkammeret er lukket i weekender og på helligdage. 

Kontakt: Genbrugsguide Camilla Posborg Johansen på 23464351

Er du fra en skole eller lignende, og vil du have inspiration til materialer til dit næste projekt, kan du ringe til materialemagiker Lisbet Thorøe Larsen på 29893358 (kun mandag, tirsdag og onsdag).

Skatkammeret på FacebookSkatkammeret på Pinterest

 


Gå direkte til

 


Hvem må bruge Skatkammeret?

Hvad vi hidtil har set som affald, skal vi højere grad til at se som gode materialer, som det er muligt at skabe en forretning ud fra. Derfor er det gratis at hente ting og materialer for alle med CVR-nummer, fx:

  • skoler, herunder lærere og studerende 
  • foreninger, fx spejdere
  • børnehaver
  • humanitære og andre genbrugsbutikker
  • iværksættere
  • alle erhvervsdrivende med et CVR-nummer

Alle ovennævnte uanset postnummer kan plukke genbrug fra burene i Skatkammeret til egen drift eller videresalg som en del af deres forretning. 

Målet er at få mest muligt genbrug ud i erhvervslivet for at forøge materialernes værdi og forlænge deres levetid.  

 

Sådan bruger du Skatkammeret

  1. Besøg os i vores åbningstid tirsdag, onsdag eller torsdag. Du er velkommen til at besøge Skatkammeret flere gange på en dag eller uge.

  2. Parkér på Kolding Nord Genbrugsplads, Bronzevej 3, ved siden af personalets skurvogn.

  3. Benyt indgangen til Skatkammeret. Det er port 1 på genbrugspladsen, der befinder sig der, hvor containerne til tøj og tekstiler er placeret. Vigtigt: Registrer dit besøg med dit CVR-nummer i gæstebogen.

Vi står klar til at besvare spørgsmål og låne dig hjælpemidler til indsamling og transport af genbrug inde i hallen. Til gengæld regner vi med, at du hjælper med at holde Skatkammeret pænt ved at rydde op efter dig selv og evt. sortere dårligt genbrug til side.


Vi glæder os til at se dig.

Hvilke ting og materialer kan du finde i Skatkammeret?

I Skatkammeret bliver der indsamlet alle de gode ting, som borgerne har skilt sig af med på genbrugspladserne.

Her er alt fra:

  • køkkenudstyr
  • glas og porcelæn
  • potter og krukker
  • legetøj, puslespil og bamser
  • haveredskaber
  • stole, borde og andre møbler
  • cykler og barnevogne
  • Skatkammerets materialelager bugner med gode materialer til skolebørns kreative projekter eller til opgaver på videregående uddannelser. Her kan du finde alt fra tekstilrester, kæmpe papkasser til små spillebrikker. 
  • Der er mange, mange andre gode sager på lager. Vi får hver dag store mængder ind, så kom selv forbi og kig. 

Du må naturligvis ikke tage bure, stativer, borde, transportvogne og reoler med. 

 

Kan jeg hente byggematerialer hos jer?

Træ, fliser og lignende indsamler vi ikke til Skatkammeret i øjeblikket.

Vi gør os først erfaringer med de ovennævnte typer ting, inden vi eventuelt udvider med byggematerialer, der desværre kan indeholde kemikalier og tungmetaller, som vi ikke ønsker at cirkulere i samfundet. 

 

Her er lidt billeder fra en tilfældig dag i Skatkammeret 2023: 

Skatkammeret for skoler, studerende og foreninger

 

Er du studerende, som søger materialer til et projekt? Eller er du måske lærer, som skal guide klassen gennem et undervisningsforløb?

Så kan det være oplagt at bruge materialer fra Skatkammeret til processen. Hvis du er i tvivl om, hvilke materialer der vil være gode, kan du tage en inspirationssnak med vores skatmester Lisbet Thorøe Larsen på 29893358.

Ja, det er tilladt, men kun efter aftale med Lisbet Thorøe Larsen på 29893358.

Tommelfingerreglen er, at:

  • Er børnene under 10 år, må der komme fem med af gangen.
  • Er eleverne over 10 år, må hele klassen godt komme med sammen med deres lærer.

Der er mulighed for at dele egne ideer og selv tage nogle med hjem fra Skatkammerets inspirationsområde.

Billeder af de projekter, I laver, kan deles på Skatkammerets Facebook-side.

Som besøgende i Skatkammeret kan du gå på jagt efter spændende materialer, du kan bruge i SFO’en, børnehaven, undervisningen eller til studieprojekter.

Ofte inspirerer materialerne og sparringen med dine kolleger, medstuderende eller skatmesteren til mere og andet end dét, du i virkeligheden kom for at hente.

På Skatkammerets Facebook-side lægger vi ofte billeder op af andres projekter, som du kan blive inspireret af. Du må også meget gerne dele dine egne projekter: Send blot et par billeder og en enkelt linje fx via messenger i Facebook, så lægger vi dit projekt op, så du deler din viden om teknikker, og hvad materialerne kan. 

Vil din virksomhed donere materialer til Skatkammeret?

Ligger din virksomhed inde med udgået emballager, overskudsmaterialer eller fejlproduktioner, som er for gode til at blive smidt ud?

Det kan fx være træ, plastik eller tekstiler, der er i overskud fra produktionen (dog modtager vi ikke elektronik, giftige, flydende eller skadelige materialer).

Skatkammeret aftager gerne. 

Og vi er ikke kræsne.

Ring til Lisbet Thorøe Larsen på på tlf. 29893358. Materialer kan leveres efter aftale hos Skatkammeret på Bronzevej 3. 

 

Hvorfor give materialer videre?

Som virksomhed giver I det videre, som alligevel var til overs. Dét er bæredygtigt, og samtidig får brugere af Skatkammeret viden om jeres virksomhed og jeres produkter. Men vigtigst af alt får I andel i at styrke det kreative og innovative i børn og unge og samtidig understøtte deres kendskab til forskellige materialer. 

Der er også mulighed for endnu mere samarbejde: Skatkammeret kan være bindeled, hvis I har ideer til at lave et sjovt projekt med nogle af jeres materialer med børn og unge. Så kan det fx munde ud i udstillinger. 

Hvad er idéen med Skatkammeret?

Ordningen udspringer af et lovkrav fra Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet om, at alle kommuner skal etablere genbrugsområder på kommunale genbrugspladser og udbyde de indsamlede genstande gratis til private aktører, LOV nr 898 af 21/06/2022 Kap 7.

 

Når vi køber nye ting, trækker vi på naturens ressourcer.

Derfor skal vi kaste kritiske øjne på vores forbrug – og her kan både borgere og virksomheder gøre en forskel:

Borgerne kan gå forrest ved at donere deres brugte ting til genbrug og dermed skabe et marked for fx genbrugsbutikker.

Erhvervslivet er også være en nøglespiller i den grønne omstilling, fx kan nogle virksomheder arbejde med at producere varer med genbrugsmaterialer. Det kaldes cirkulær økonomi, fordi ting og materialer bliver i værdikæden i stedet for at ende som affald til forbrænding.

Cirkulær økonomi er et opgør med den traditionelle lineære økonomi, hvor vi har udvundet råstoffer til et produkt, der er blevet solgt til forbrugeren, som efter noget tid har smidt produktet ud igen. Råstofferne kan udnyttes meget bedre, når vi deler, låner, reparerer og genbruger, før vi køber nyt. Når vi køber nye ting, kan vi også gøre en forskel, hvis vi bruger penge på genstande, der er lavet af reproducerede eller genanvendte materialer. 

Vi skal vænne os til, at alting ikke er spritnyt. Dermed kan vi spare både ressourcer og udledning af CO2 i en cirkulær økonomi.

 

Sådan kontakter du os

Redux – Affald og Genbrug

Bronzevej 3
6000 Kolding

Telefontider:
Mandag, tirsdag, onsdag og fredag kl. 10-14
Torsdag kl. 10-16.30
Tlf. 79 79 71 00