Skip til hoved indholdet
Corona: Tiltag og konsekvenser Siden opdateres løbende...

Sådan skal du sortere derhjemme

Du er med til at gøre en forskel, når du sorterer dit affald derhjemme. I Kolding Kommune indsamler vi i øjeblikket syv typer affald og genbrug tæt på dit hjem: Madaffald, restaffald, hård plastik, papir, metal og glas. Småt elektronik tager vi også med.

Sortér og send til genbrug. Så sørger Kolding Kommune for at sende ting og materialer videre til virksomheder, som giver nyt liv til affaldet.

Affald er nemlig først affald, når fantasien slipper op.

Og heldigvis er danske såvel som udenlandske virksomheder knalddygtige til at få det bedste ud af dine materialer.

Her på siden kan du se små film om, hvad der sker med plast, metal, glas og batterier efter materialerne har forladt dit hjem, og de er på genbrugsrejse.

Sådan sorterer du madaffaldet

Du kan komme alt organisk affald i den grønne pose – både tilberedt og råt:

• Brød- og kagerester
  • Kød- og fiskeaffald – også ben
  • Kaffegrums, teblade og filtre
  • Mælkeprodukter
  • Frugt og grønt
  • Ris og pasta
  • Skaller fra æg og nødder
  • Afskårne blomster

Hvert år får du gratis udleveret fire ruller grønne madaffaldsposer svarende til 200 stk. Vil du se, hvornår du får leveret næste gang, eller har du brug for at bestille nye poser?

Hvad sker der med madaffaldet?

Når du sorterer æbleskrog og kyllingeben fra chipsposer og mælkekartoner, er du med til at udnytte energien i det organiske affald.

Madaffaldet kværnes og bliver til pulp, der er en grødet masse. I processen bliver plastik, glas og andre urenheder sorteret fra. Plastik, der kan genanvendes, bliver til nye poser.

Pulpen køres til et biogasanlæg, hvor der bliver udvundet biogas fra pulpen. Biogassen kan bruges til at lave el, brændstof og fjernvarme.

Når der ikke kan udvindes mere gas fra pulpen, spredes den som gødning på markerne. Planterne har godt af de store mængder fosfor og andre næringsstoffer fra restpulpen.

Videoen viser, hvad der sker med dit madaffald (1 minut).

Sådan sorterer du restaffald

Restaffald er det affald, der kommer fra den daglige husholdning, når genbrugsmaterialer som madaffald, glas, papir, pap, metal og hård plast er sorteret fra:

• Snavset papir og plast
  • Pizzabakker
  • Bleer
  • Hygiejnebind
  • Mundbind
  • Støvsugerposer

Hvad sker der med restaffaldet?

Restaffaldet bliver sendt til forbrænding på forbrændingsanlægget Energnist, der ligger i Kolding.

Målet er, at vi skal genbruge endnu mere, så det gælder om at sortere så meget som muligt fra. Glas, metal, hård plast, papir og madaffald kan du sortere fra derhjemme. Blød plastemballage og pap kan du aflevere på genbrugspladsen.

Sådan sorterer du metal

• Øl- og sodavandsdåser
  • Foliebakker
  • Konservesdåser
  • Stanniol

Materialerne skal være synligt rene.

Du kan komme af med metal på følgende måder

Hvad sker der med metal?

Metal bliver nærmest blødt som smør. Se selv i denne lille video på 1 min.

Sådan sorterer du glas

• Vinflasker
  • Syltetøjsglas – gerne med låg
  • Drikkeglas
  • Tomme pilleglas

Glas skal være synligt rene. Det er fint at skrabe, ikke vaske, syltetøjsglas.

• Porcelæn og keramik
  • Ildfaste glasfade
  • Pærer/Bulbs
  • Spejlglas

Du kan komme af med glas på følgende måder

Hvad sker der med glas?

Glas til genbrug - det er klart. Se selv i denne video på 1 minut.

Sådan sorterer du hård plast

• Dunke
  • Plastflasker
  • Bøtter
  • Bakker

Plasten skal være tom, synligt ren og tør.

• Blød plast
  • PVC (fx flexrør)

Du kan komme af med hård plast på følgende måder

Hvad sker der med hård plast?

Plast på genbrugsrejse. Se selv i denne video på 1 minut.

Sådan sorterer du papir

• Aviser
  • Kuverter
  • Brochurer
  • Printerpapir
  • Ugeblade og magasiner

Papiret skal være rent og tørt, ellers kan det ikke sendes til genanvendelse.

• Pap
  • Gavepapir
  • Papir, der har været vådt

Sådan sorterer du småt elektronik

• Mindre legetøj med batteri eller ledning
  • Fjernbetjeninger
  • El-tandbørster
  • Batterier
  • Andre lignende småting med elektronik

Du kan aflevere småt elektronik og batterier på låget af din affaldsbeholder i en klar frysepose (maksimalt 4 liter). Kom batterier og småt elektronik i klare plastposer. Elektronik og batterier skal sorteres i hver sin pose. Vent med at lægge posen ud til den dag, skraldemanden kommer.

Du kan også aflevere små elektroniske genstande på genbrugspladserne ved Elektronik.

• Fjernsyn
  • Støvsugere
  • Computere
  • Andre større genstande, der indeholder elektronik

De store genstande kan du aflevere på genbrugspladserne, eller du kan få dem hentet gennem ordningen for storskrald

Hvad sker der med batterierne?

Få det bedste ud af døde batterier. Se selv i denne video på 1 minut.

Problemaffald som eksempelvis insektgift, batterier og elpærer er giftigt for miljøet. For at undgå forurening er det vigtigt, at affaldet behandles korrekt, og det kræver, at du omhyggeligt sorterer dit skrald.

Sådan får du en rød problemkasse

Alle som bor i parcelhuse og rækkehuse har fået udleveret en rød problemkasse. Den er beregnet til problemaffald. Hvis du ikke har en rød problemkasse kan du få en udleveret på den nærmeste genbrugsplads.

I boligforeninger og større ejendomme skal problemaffald normalt afleveres til viceværten. Hvis du er i tvivl - så spørg viceværten eller ejendommens ejer.

Sådan bliver problemkassen tømt

Når kassen er fuld, eller du synes den trænger til at blive tømt, skal du selv tømme din røde problemkasse på en kommunens genbrugspladser.

Du skal aflevere medicinrester på apoteket.

Kanyler afleveres i en gul beholder samme sted.

Medicinaffald må ikke komme i problemkassen, affaldssækken eller containeren til restaffald, og det kan heller ikke afleveres på genbrugspladserne.