Lovgrundlag: Lov om dag-, fritids- og klubtilbud m.v. til børn og unge (dagtilbudsloven) § 5:
"Kommunalbestyrelsen skal føre tilsyn med indholdet af tilbuddene efter denne lov og den måde, hvorpå opgaverne udføres, herunder at de mål og rammer, der er fastsat efter §3, efterleves.
Stk. 2 Kommunalbestyrelsen skal fastsætte og offentliggøre rammerne for tilsynet."
Tilsyn
Kolding Kommune skal føre tilsyn med privatinstitutioner. Tilsynets formål er at sikre at den private institution opfylder kravene for godkendelse samt at den opfylder centrale bestemmelser om rammer for pædagogiske læreplaner, sprogstimulering osv. Privatinstitutioner er forpligtet til at samarbejde med tilsynet og give tilsynet fuld og uhindret adgang til institutionen. Kommunen har i kraft af sin tilsynspligt mulighed for til enhver tid at aflægge privatinstitutionen besøg (både anmeldt og uanmeldt) og gøre sig bekendt med de faktiske forhold, for at kontrollere at kravene overholdes.
Tilsynet omfatter
- Et anmeldt besøg årligt, hvor privatinstitutionens pædagogiske indhold, mål og metoder drøftes ud fra blandt andet de pædagogiske læreplaner, oplysninger om personalenormering, personalekvalifikationer, hygiejniske og sikkerhedsmæssige forhold.
- Mindst et uanmeldt besøg årligt, hvor det vurderes, om privatinstitutionen fortsat lever op til godkendelseskriterierne.
Såfremt det vurderes, at privatinstitutionen ikke længere opfylder godkendelseskriterierne, skal kommunen stoppe driftstilskuddet. Det gælder også, hvis privatinstitutionen anvender et evt. overskud til et ikke godkendt formål.
Tilsynet føres af repræsentanter fra Børne- uddannelses og arbejdsmarkedsforvaltningen.
Det anmeldte besøg
Mindst 4 uger før tilsynsbesøget, modtager institutionen brev/mail med dato og dagsorden for tilsynsmødet.
Tilsynsmødet foregår i institutionen med deltagelse af leder, personalerepræsentant og forældrerepræsentant.
Mødet er fastsat til 2 timer, hvoraf den første halve time består af en rundgang ude og inde med deltagelse af leder og kommunens repræsentant. Herefter afholdes mødet med følgende dagsorden:
- Præsentation
- Status på den aktuelle børnegruppe:
- Antal børn herunder hvor mange børn fra andre kommuner end Kolding
- Køn
- Alder
- Børn med særlige behov
- Den aktuelle personalesammensætning - som dokumentation for at personalenormeringen overholdes fremlægges en arbejdsplan på mødet:
- Køn
- Alder
- Uddannelsesmæssig baggrund (antal og timeansættelse af uddannede/ikke uddannede medarbejdere)
- Studerende/PAU elever
- Status på arbejdet med:
- Pædagogiske Læreplaner/børnemiljøvurderinger
- Sprogvurderinger samt opfølgning på disse
- madordninger - lever disse op til fødevarestyrelsens anbefalinger
- Øvrige forhold som institutionen og Kolding Kommune måtte ønske drøftet
- Sammenfatning af mødet samt aftale om næste års anmeldte tilsynsbesøg
I forbindelse med rundgangen vil der blive set på legepladsforhold/legepladsrapport, køkkenforhold/smiley, beredskabsplan, hygiejnetilsyn etc.
Kommunens repræsentant udarbejder efter mødet en tilsynsrapport som sendes til privatinstitutionen.
Øvrige bestemmelser
Privatinstitutionen skal til enhver tid skriftligt kunne dokumentere hvordan privatinstitutionen lever op til godkendelseskriterierne. Privatinstitutionen har pligt til at oplyse Kolding Kommune om ændringer i godkendelsesgrundlaget.
Privatinstitutionen skal til enhver tid leve op til den gældende lovgivning på området, herunder samtlige lovbestemmelser, bekendtgørelser og vejledninger, der retter sig mod børneområdet og dagtilbud, samt de til enhver tid i Kolding Kommune gældende rammer for børns ophold i dagtilbud.
Modtager privatinstitutionen klager fra forældre vedrørende privatinstitutionens virke, sendes et notat vedrørende dette inden 8 dage til Børne- uddannelses- og arbejdsmarkedsforvaltningen.
Privatinstitutionen skal efterleve samme myndighedskrav og standarder som kommunale institutioner i forbindelse med bygningsforhold, legepladsforhold, brandværnsmæssige forhold, arbejdsmiljøforhold – herunder APV, sundhedsmæssige forhold, køkkenmæssige forhold, bestemmelser vedr. befordring af børn, barneseler, sovestillinger, legetøj m.v.
Derudover skal privatinstitutionen overholde lovmæssige krav til sundhed, sikkerhed og hygiejne i daginstitutionerne, herunder Sundhedsstyrelsens anbefalinger i "Hygiejne i daginstitutioner - anbefalinger om forebyggelse og sundhedsfremme for børn inden for hygiejne, miljø og sikkerhed" samt Fødevarestyrelsens "Vejledning om hygiejneregler for køkkener i børneinstitutioner".