Skip til hoved indholdet

Særudstilling: Flora Danica - Verdens Vildeste Stel

fredag 30. august Klokken 16.00 - 21.00 Kongernes Samling Koldinghus

FLORA DANICA – Verdens Vildeste Stel

En verden af vildskab og overdådig porcelæn åbenbarer sig, når Kongernes Samling for første gang udstiller det originale Flora Danica-stel i Bibliotekssalen på Koldinghus.

Med 1.530 intakte dele er Flora Danica-stellet ikke alene verdens bedst bevarede pragt-stel fra 1700-tallet, men uden tvivl også verdens vildeste stel, når det kommer til pragt, myter og dekorationer. I pragtudstillingen om Flora Danica-stellet på Koldinghus er det muligt at dykke ned i det storslåede stel og de fascinerende tanker og storpolitiske myter, som stellet gemmer på. Sat i scene på det skrøbelige hvide porcelæn, der med sine talrige steldele og sirlige gengivelser af den vilde danske botanik er en helt central nøgle til forståelsen af oplysningstidens Danmark og som de danske kronjuveler endnu i dag er i brug, når Kongehuset skal markere helt særlige begivenheder.

Flora Danicas tilblivelse

I udstillingen ”FLORA DANICA – Verdens Vildeste Stel” udfoldes historien om det historiske stels tilblivelse, der hænger uløseligt sammen med bogværket Flora Danica. Verdens mest ambitiøse kortlægningsarbejde af vilde planter, der skulle komme til at strække sig over 122 år og i alt opliste 3.240 vækster i smukke kobberstik og præcise beskrivelser.

Netop dette prestigefyldte arbejde, der sigtede på at indsamle viden og skabe nytte af den vilde natur såvel som kaste glans over det enevældige styre, blev omkring 1789 sat til skue på porcelæn. Hvornår denne vilde idé opstod, hvem der fostrede den næste absurde tanke at dekorere porcelæn med vilde planter og til hvem det prægtige service var tænkt, forbliver endnu den dag i dag et mysterium. For vores viden om pragtstellets opståen er lige så begrænset som myterne om stellet er mange.

Vilde rygter og storpolitiske dramaer

Allerede mens stellet blev skabt svirrede rygterne om formålet med pragtservicet dekoreret med de vilde planter. Som en steppebrand bredte rygterne sig rundt i Europa og hurtigt kobles produktionen med det porcelænsbegejstrede russiske kejserinde Katarina den Store. Måske Flora Danica-servicet var tiltænkt netop hende som en diplomatisk gave i en udenrigspolitisk anspændt periode, hvis da ikke stellet med de vilde planter fra en start var tænkt til den danske konges taffelbord som en vild form for politisk nudging til fastholdelse af en ført politik.

For lige så storpolitiske dramaer der i perioden for stellets tilblivelse udspillede sig på internationalt plan, ligeså højdramatisk var kampen om kongemagtens politiske kurs i det danske rige, hvor en indædt fejde for og imod reformer fandt sted. Hvordan Flora Danica-stellet placerer sig mellem reformer, diplomati og vilde rygter forbliver endnu i dag en gåde. En gåde som omkring 1789 satte en helt enestående blomst i form af det unikke stel, hvis lige i størrelse og sælsomme dekorationer ikke før eller siden har set sit lige.

Giftige svampe og avanceret reklame

På samtlige af Flora Danica-stellets mange dele er kobberstikkene fra bogværkets kortlægning sirligt gengivet i skalaen én til én. På terriner, vinkølere og tallerkner vrimler det med andre ord frem med den vilde flora: fra de mest undseelige alger på norske klipper over giftige svampe i danske skove til lange græsser på de holstenske heder.

Mens kobberstikkene let lod sig overføre til stellets store stykker som terriner og fade, måtte porcelænsmalerne udvise stor opfindsomhed for at få andre stik til at passe. Lange stilke måtte deles, græsplanter lægges ned og blade snos rundt for at få plads til plantedekorationerne på de runde og kurvede asietter, cremekopper og saltkar. Mantraet var akkuratesse frem for alt – og korrekte gengivelser frem for dekorativ skønhed. Stellet er trods sin storslåede volumen og udsøgte pragt således mest af alt en reklame for det bagvedliggende bogværk og så afhængig af netop kortlægningsarbejdet, at stellet ikke alene må ses som et selvstændigt kunstnerisk bedrift fra Den Kongelige Danske Porcelænsfabriks side, men i lige så høj grad et avanceret reklamestunt.

Verdens vildeste stel

Siden den store udstilling om Flora Danica-stellet i 1990 på Christiansborg Slot har det ikke været muligt at få en indgående præsentation af det vilde service, der er næsten lige så mytisk som stellet er omfangsrigt. I udstilling kastes nyt lys over stellets vilde myter samtidig med, at publikum kan komme helt tæt på de særegne dekorationer og brugen af det historiske service, som første gang blev benyttet i 1803 ved Christian 7.s fødselsdagstaffel.

Siden er stellet blevet sat på taffelbordet ved helt særlige begivenheder og historiske lejligheder i Kongehuset som senest ved H.M. Dronning Margrethe 2.s regeringsjubilæum i januar 2022. Intet andet dansk service kan bryste sig af så lang en historie og været afsættet for historiske måltider som netop Flora Danica-stellet, der er og bliver verdens vildeste stel – i historie, myter og dekoration!

Udstillingen ”FLORA DANICA – Verdens Vildeste Stel” er blevet til med indlån fra Statsinventariet og bidrag fra Royal Copenhagen og Georg Jensen Damask. Udstillingen kan opleves på Koldinghus fra 7. oktober 2022 og vil blive fulgt op af arrangementer og formidlingstiltag, der vil kaste lys over stellets historie, brug og aktualitet.

Særligt på Kulturnatten

Få udleveret en insektvenlig blomsterblanding i ”Flora Danica”-udstillingen

Kulturnat på Koldinghus

Telefon: 79 79 79 79
kommunen@kolding.dk

Genveje