PlankeVÆRKET 'Det levende hegn' ved Design City, 2016.
PlankeVÆRKET "Solar Plexus" ved Ndr. Ringvej/Vejlevej (2016)

Kulturudvalget og Plan- og Boligudvalget besluttede i 2016, at nogle af de mange byggepladser i Kolding, skulle være lidt sjovere at kigge på. Projektet hedder Byens PlankeVÆRKER, og nedenfor kan du læse mere om de enkelte projekter.

Nedrivningen af Klostergården, der skal give plads til Domea Kolding Lunderskovs nye boligbyggeri tæt ved Koldings gågader, skrider støt og roligt frem.

Et enigt bedømmelsesudvalg har udpeget det kunstværk, som designeren Thomas Pålsson har budt ind med til opgaven. Idéen i Thomas Pålssons kunstprojekt er, at tage afsæt i Klostergårdens og byens historie og liv.

- Det kunstværk jeg har lavet til dette byggehegn, er meget anderledes end den udsmykning, jeg lavede på byggehegnet ved IBA, hvor det primært er biler, der passerer forbi. Her er det fodgængere, som har mulighed for at gå på opdagelse i værket og derfor er det en helt anden detaljegrad i dette værk. Motiverne er fragmenter af stedet og byens historie, fortæller Thomas Pålsson.

Netop muligheden for at dykke ned i detaljer og stedets historie var det, som bedømmelsesudvalget faldt for i Thomas Pålssons forslag.

- Klostergården har en meget central placering i byen, hvor mange går forbi. Vi er derfor især glade for ideen med at inddrage motiver fra Koldings historie på plankeværket, og så synes vi, at detaljegraden passer godt til stedet, hvor forbipasserende fodgængere kan gå på opdagelse i udsmykningen, fortæller formand for Domea Kolding Lunderskov Kjeld Vellier, der har været med i bedømmelsesudvalget.

ThomasP

Byggehegn behøver ikke være kedelige

For næstformand i Kulturudvalget Merete Due Paarup handler Byens Plankeværker om at skabe gode rammer i byen.

- Med Byens Plankeværker gør vi en dyd ud af nødvendigheden så at sige. Vi får en byggeplads lige ved gågaden i længere tid, og det kan godt være lidt kedeligt at kigge på. Men byggehegn behøver ikke være kedelige og med Thomas Pålssons kunstværk kan det ligefrem blive en oplevelse at passere byggepladsen, forklarer Merete Due Paarup.

Den anerkendte og erfarne kunstner Thomas Pålsson har udsmykket byggehegnet omkring IBA´s domicilbyggeri.

Ideen i vinderforslaget er at binde området visuelt sammen og tage udgangspunkt i campusområdets eksisterende og kommende arkitekturs geometriske former. De arkitektoniske mønstre udfoldes henover plankeværkets flade og ændrer form til andre geometriske figurer, så man får lyst til at gå videre og se mere. Nogle steder angiver udsmykningen rummelige perspektiver ind i fladen, dvs. ind i plankeværket. Mulige og umulige rum opstår, skabt af de grundformer, arkitekturen også har som sit udtryksmæssige afsæt.

Kunstneren

Thomas Pålsson er 38 år, bor i København og er uddannet arkitekt og designer i 2007 fra Danmarks Designskole, hvor han også underviser. Udover en lang række udsmykningsopgaver i hele landet, har han også lavet bogillustrationer, workshops og udgiver et magasin. Desuden er han musiker, har turneret og udgivet tre plader.

Thomas Pålsson er ikke uvant med at arbejde i kæmpe format. Han har blandt andet lavet udendørs og indendørs vægmalerier på Roskilde Gymnasium, Aalborghus Gymnasium, i StreetMekka i København og på Vesterbro i København.

Thomas Pålsson

De arkitektoniske mønstre udfoldes henover plankeværkets flade

 

Byggeplads-hegnet omkring Design City - langs Skamlingsvejen og langs Østerbrogade - er i løbet af september 2016 blevet udsmykket af designduoen Frederikke Udesen-Hansen og Georgina Terragni.

Værket med titlen ’Det levende hegn’ er inspireret af den store variation af naturskønne områder af, som omgiver Kolding by. Den skønhed har de to kunstnere ønsket at bringe tættere på byen. Motivmæssigt har de derfor sat fokus på den nære natur – nemlig Koldings plante og dyreliv, der står i kontrast til det travle byliv og det menneskeskabte byggeri, som plankeværket skærmer for. Titlen ’Det levende hegn’ er motiveret af et ønske om at transformere et ”dødt” plankeværk til en billede flade som kribler med liv og humor. 

Kunstnerne
Frederikke Udesen-Hansen er 26 år, stammer fra Jelling, og bor nu i Kolding. Georgina Terragni er også 26 år og stammer fra Skørping. Hun har tidligere boet i Kolding, men bor nu i Bergen i Norge. Begge er fra årets kuld af nyuddannede designere fra Designskolen Kolding. De er ikke uvante med at arbejde i kæmpe-format. Blandt andet har de udsmykket store bygningsfacader i forbindelse med Børne Teater Festivalen i Frederikssund Kommune og et stort gavlparti på Børnenes- og Beboernes Jord i Ø-gade-området i Aarhus.

Frederikke Udesen-Hansen og Georgina Terragnis kunstværk ’Det levende hegn’ er udvalgt på baggrund af en konkurrence med knap 40 forslag til udsmykning af hegnet.

Det er Kolding Kommune, der står bag kunstprojektet i Design City i samarbejde med Bjert Invest, Sydbank og Danske Bank og byggefirmaet KPC. Bjert Invest og Kolding Kommune har tilsammen sat 30.000 kr. af til at udføre kunstværket.

Hugorm510x287

Det levende hegn kunstnerne510x287

Grafikerteamet i Kolding Kommunes har udarbejdet en udsmykning til hegnet omkring byggepladsen ved den nye etape af Kolding Sundhedscenter.

Udsmykningen indeholder billedelementer, som viser, hvad sundhedscentret repræsenterer og indeholder.

Layoutet tager udgangspunkt i Kolding Kommunes nye designmanual og er endvidere koblet op med Kolding Kommunes projekt Byggeboom, som du kan læse mere om på byggeboom.kolding.dk.

PlankeVÆRKET stod klar ved første spadestik den 22. august 2016.

Hegn Sundhedscenter hjørne510x287

Hegn Sundhedscenter510x287

DOMEA er bygherre på boligbyggeriet på Ndr. Ringvej. Udsmykningen består af 21 bannere med udvalgte citater fra den lokale digter Simon Maegaard digtsamling ”Solar Plexus”, som er monteret på det eksisterende træplankeværk langs med fortovet. Illustrationerne er udarbejdet til digtsamlingen og supplerer digtene på udsmykningen. De er lavet af den lokale illustrator Alina Milisunaite.

’Jeg håber, at de der passerer forbi vil nyde ordene. Men allermest håber jeg, at digtene og formatet kan være med til at skabe debat. Digtene er skrevet som en appel til at bruge øjnene og genopdage vores smukke land, ’ siger Simon Maegaard.

Simon har lavet digtsamlingen Solar Plexus med digteren Jørgen Wassilefsky. Det er et eksperiment mellem de to digtere, der uden at have mødt hinanden forinden, satte sig for at beskrive de danske solnedgange fra august til december 2015.

Kunstnerne
Simon er 26 år, opvokset i Billund og flyttet til Kolding for at studere. Han bor sammen med sin kæreste, illustratoren Alina Milisunaite, som stammer fra Letland. Sammen har de en søn på snart to år. Solar Plexus er udkom den 3. oktober på forlaget Spangsgård Art.

Ndr ringvej 510x287

Simon 510x287

Contact our Honeypot department if you are desperate to get blacklisted. Sincerely Ms. Pots and Mrs. Honey