Kolding Stadsarkiv huser store dele af Koldings lange historie.

Kolding Kommune rummer en unik kulturarv og er historisk en spændende by. Men kender du din kulturarv? Hvis ikke, inviterer vi dig hermed til at opleve den!

Hos Kulturafdelingen er en af vores vigtigste opgaver at åbne dine øjne for historien omkring dig. Det gør vi ikke alene, men i fællesskab med kommunens mange kulturinstitutioner, som gør deres yderste for at formidle kulturen og ikke mindst Koldings kulturarv videre til dig.

Du kender sikkert allerede Koldinghus, som troner op over byen og minder os om tiden engang. Den har en ganske særlig placering i Danmarkshistorien og Kolding bys historie.

Men også lokalarkiverne i Kolding Kommune spiller en ganske særlig rolle. Her kan du søge tilbage i gamle arkiver, som på særlig vis bevarer og dokumenterer mindet om en tid, der var engang. Deres fælles opgave er at indsamle og bevare protokoller, papirer, fotos og andet materiale med oplysninger om historie fra by og land i Kolding Kommune.

Her på siden kan du finde links og informationer om de kulturinstitutioner og lokalhistoriske arkiver, som arbejder på at samle og fortælle Kolding bys og kommunes kulturhistorie. Følg blot de forskellige links og lad dig fordybe i en utrolig kulturarv og historie.

Nicolai Historie

Skolegade 2B

6000 Kolding

www.koldingstadsarkiv.dk

På Kolding Stadsarkiv arbejder de med at indsamle og bevare protokoller, papirer, fotos og andet materiale med oplysninger om historie fra by og land i Kolding Kommune.

På arkivets læsesal er materialet til rådighed for forskere, kommunens borgere og andre interesserede. Det vil sige, at du selv kan gå på opdagelse i din bys lokalhistorie. Du kan også udforske din egen slægtshistorie, og arkivets personale står gerne til rådighed med hjælp og gode råd.

Klik ind på Kolding Stadsarkivs hjemmeside, hvor du kan finde yderligere informationer omkring stadsarkivets historie, åbningstider og arrangementer.

I Kolding Kommune finder du flere lokale lokalhistoriske arkiver, som hver især arbejder på at samle informationer omkring tiden, der var engang. De indsamler materialer som dokumenter, billeder, artikler, billede- og lydoptagelser, arkivalier og andet data, som de derefter registrerer og bevarer.

Herunder finder du en liste med nyttige informationer på de lokalhistoriske arkiver i Kolding Kommune:

 

Christiansfeld Lokalhistoriske Forening

Nørregade 1
6070 Christiansfeld
Mail: Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. 
Hjemmeside: www.christiansfeldarkiv.dk 

Åbent fredag kl. 14-16

Tlf.: uden for arkivets åbningstid: 50 95 97 07

Daglig leder: Jytte Ludvigsen
Tlf.: 50 95 97 07

Formand: Leif Jacobsen
Tlf.: 21 24 26 37

Hejls Lokalhistoriske Forening og Arkiv

Hejls Landevej nr. 57
6094 Hejls
tlf.: 75 57 43 85 eller 75 57 47 54
Mail: Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
Hjemmeside: www.hejls-arkiv.dk

Arkivet er åbent i månederne september til og med maj hver onsdag kl. 15.30 - 17.30 bortset fra den første onsdag i hver måned, hvor der er åbent kl. 19.00 - 21.30. Derudover har Arkivet åbent den første onsdag i månederne juni og august kl. 19.00 - 21.30.

Arkivet har lukket i juli måned, men der kan dog åbnes efter aftale med bestyrelsen.

Lunderskov Lokalhistoriske Arkiv

Kobbelvænget 2
6640 Lunderskov
Tlf.: 75 58 50 54
Mail: Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. 

Åbent hver torsdag kl. 14-17

Lukket i juli måned og mellem jul og nytår

Leder: Thomas Hansen

Lokalhistorisk Arkiv for Vamdrup, Hjarup og Ødis

Jernbanegade 7
6580 Vamdrup
Tlf. 75 58 19 73
Mail: Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. 

Åbent tirsdag kl. 14-16 eller efter aftale.

Sdr. Bjært Lokalhistoriske Forening og Arkiv

Vesterløkke 10 (Kælderen under Plejecenter Egebo)
6091 Bjert
Tlf.: 75 52 60 91
Mail: Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. 
Hjemmeside: www.bjert-lokalarkiv.dk 

Åbent alle torsdage kl. 16-18 - undtagen i juli.

Arkivledere: Steen Andersen og Christian Holdt

Vejstrup Lokalhistoriske Arkiv

Sjølund Gade 28(Kælderen under Lærkebo)
6093 Sjølund
Tlf.: 50 51 56 78 eller 75 57 50 97
Mail: Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. 

Åbningstider:
1. september til 31. maj: Tirsdag 14.30-16.30. Første tirsdag i måneden dog kl. 19-21. 
Juni og august: Første tirsdag i måneden kl. 19-21.
Juli: Lukket 

Herudover åbnes arkivet som oftest gerne efter aftale. Se kontaktinformation ovenfor.

Arkivleder: Jørgen Skeem, tlf. 50 51 56 78, mail: Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. 

Formand: Johannes Larsen, tlf. 75 57 50 97

Vester Nebel Lokalhistoriske Arkiv

Baunehøj 177
6040 Egtved
Tlf.: 75 55 31 01

Leder: Henning Neve Larsen, mail: Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. 
Mette Brødsgaard: Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. 

Åbent: 1. onsdag i måneden 18-21.

Formål

Lokalhistorisk Samvirkes formål er

1) at koordinere det foreningsdrevne lokalhistoriske arbejde indenfor Kolding Kommune i samarbejde med Kolding Stadsarkiv samt

2) at fordele de midler, der af kommunen er stillet til rådighed for Arkivsamvirkets medlemmer.

Medlemmer

Medlem af Samvirket er:

Lunderskov Kommunes Lokalhistoriske Arkiv, Vamdrup Lokalhistoriske arkiv, Christiansfeld Lokalhistoriske Arkiv, Hejls-Hejlsminde Lokalhistoriske Arkiv, Vejstrup Lokalhistoriske Arkiv, Vester Nebel Lokalhistoriske Arkiv. Herudover omfatter samvirket Stadsarkivaren for Kolding Stadsarkiv som faglig koordinator.

Formand: Hans Jørgen Pedersen tlf. 75572488 , Mobil: 20166634, e-mail: Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Kender du kulturarven? Kulturhistorien er en vigtig del af Kolding Kommunes kulturarv. Den er unik og på flere af Kolding Kommunes kulturinstitutioner, har du mulighed for at opleve og fordybe dig i den.

Herunder finder du en liste over de forskellige museer med korte beskrivelser og link til deres hjemmesider:

Museet på Koldinghus

Arkitekterne Inger og Johannes Exner har restaureret ruinen med respekt for fortiden, hvilket indrammer og understreger bygningens fortælleværdi. Museets samlinger omfatter interiører fra 1500-årene til i dag, romansk og gotisk kirkeskulptur, ældre dansk billedkunst og kunsthåndværk med hovedvægt på keramik og sølv.

Besøg museets hjemmeside og gå på opdagelse i deres mange fine udstillinger, den smukke bygning og de mange flotte rum, som gemmer på hemmeligheder og stemning fra fordums tid.

Christiansfeld Centret

Christiansfeld Centret arrangerer udstillinger, foredrag, guidede ture og arrangementer. Centret er enestående brødremenighedsby med en spændende historie og arkitektur. Det fungerer som et videns, formidlings og kulturarvscenter, der arbejder med byens unikke historie.

Besøg Christiansfeld Centrets hjemmeside, hvor du finder praktisk information om åbningstider, kontakt osv. samt en beskrivelse af historien bag og inspiration til unikke oplevelser og historiske vandreture rundt i byen.

Dansk Sygeplejehistorisk Museum

Museet fortæller den professionelle sygeplejes mere end hundredårige historie i Danmark. Tidsrejsen starter efter koleraens hærgen i 1800 tallets København og fortsætter op igennem dette århundrede til i dag.

På museets hjemmeside finder du yderligere information om historie, aktuelle udstillinger, åbningstider, kontakt med mere.

Genforenings- og Grænsemuseet

Nord for Christiansfeld finder du dette lille museum, som fortæller en stor del af Danmarkshistorien om Genforeningen og tiden omkring. På museet arbejder de med at anskueliggøre hvad der skete omkring Genforeningen, hvad Genforeningen er og hvad den betød for de mennesker, som i 1920 formåede at stemme den nordlige del af Slesvig "hjem" til Danmark.

Du kan finde mere information om museet ved at klikke ind på deres hjemmeside. Her finder du desuden kontaktinformationer, åbningstider osv.

Kolding Miniby

Kolding bygget i miniature. Her kan du besøge udstillingen og værkstederne, hvor der arbejdes ihærdigt og frivilligt på den store opgave. På hjemmesiden finder du mere information om det frivillige arbejde med bygningen af byen samt om muligheder for besøg og rundvisning og aktuelle udstillinger.

Kongeåmuseet

Lokalhistorisk museum og arkiv placeret i Vamdrup og opført i den gamle stationsforstanderbolig med en permanent udstilling om byens historie. Museet har en fin hjemmeside, hvor du finder mere information om historisk baggrund, udstillinger, åbningstider osv. Besøg hjemmesiden og dyk ned i museets skatkammer.

Landbomuseet

Kulturhistorisk museum på Brødsgård i Harte. Bygningen er ejet af Skov og Naturstyrelsen og naturen omkring er et besøg værd. Besøg museets hjemmeside og læs mere om dets historie. Her finder du desuden kontaktinformationer, åbningstider osv.

Skamlingsbanken

Populært historisk udflugtsmål, der med sine 113 meter over havet er Sønderjyllands højeste punkt. Ved Skamlingsbanken kan man, udover at kigge på de mindesmærker, der er opført på selve banken, gå en fem kilometer lang vandretur i det østjyske landskab.

Kommandocentralen

Du kan læse mere om historien bag Kolding Politimuseum og Kommandocentralen. Der er ingen officielle åbningstider i Politimuseet. Rundvisninger arrangeres efter aftale. Max antal deltagere pr. rundvisning er mellem 10–40 personer. For yderligere oplysninger vedr. rundvisninger, er du velkommen til at kontakte Kolding Politimuseum v. Henrik Werner Hansen, tlf. 40 53 24 28, mail: Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. og Helge Willesen, tlf. 75 52 71 17/40 20 41 22, mail: Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den..

 

Contact our Honeypot department if you are desperate to get blacklisted. Sincerely Ms. Pots and Mrs. Honey