Interiørbillede fra Kommandocentralen, Rømøvej 4, der i dag huser bl.a. Kolding Politimuseum.

Kontaktinformation:

Kommandocentralen

Rømøvej 4

6000 Kolding

 

For yderligere information:

Henrik Werner Hansen, mobil: 40 53 24 28 eller Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Helge Willesen, tlf. 75 52 71 17/ mobil: 40 20 41 22 eller Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Kommandocentralen på Rømøvej huser i dag Kolding politimuseum, Frank Hansens besættelsestidssamling og Våbenhistorisk Selskab. Museet kan besøges efter aftale.

Bunkerne på henholdsvis Rømøvej 2 og 4, bedre kendt som Kommandocentralen, er bygget af tyskerne i slutningen af 2. verdenskrig som ”Heeresbunkere” af ”Organisation Todt”.

Oprindelig var forstærkerstationen og telefon- og fjerskrivercentralen installeret i en barak, der lå ud til Sdr. Kongevej.

Bunkeren på Rømøvej 2 blev færdig og kom i brug som forstærkerstation. Bunkeren er underjordisk i 1 etage med gulv der er 0,80 meter tykt samt mure og loft af 2 meter tykt jernarmeret beton. Bunkeren var forsynet med skydeskår, der kunne afskærmes med 5.-6 cm tykke panserplader.

I dag er bunkeren lukket for offentligheden.

Forstærkeranlægget var moderne og betegnedes af Post-og Telegrafvæsenet som et teknisk vidunder. P&T overtog anlægget den 10. maj 1945. Der var desuden nødstrømsanlæg i begge bunkere på Rømøvej.

I kabelkanalindføringsrummet fandtes en stor kasse med dynamit, nok til at sprænge hele bunkeren i luften. Tyskerne gjorde selv opmærksom på, at kassen var der og bad om at få den fjernet. Det havde været deres mening at sprænge bunkeren i luften, hvis russerne var kommet.

Bunkeren på Rømøvej 4 er i dag åben for offentligheden og huser Kolding Politimuseum, Frank Hansens besættelsestidssamling og Våbenhistorisk Selskab.

Museet er en bunker i 2 etager, som tyskerne ikke nåede at bygge færdig, før freden kom. Den er ligesom bunkeren på Rømøvej 2 udført med mure og loft af 2 meter tykt jernarmeret beton, mens gulvet er 0,80 meter tykt .

Det var meningen, at telefon- og fjernskrivercentralen skulle have været installeret i bunkeren, men freden kom i vejen for denne plan.

Rømøvej 2 blev i 1951 overtaget af Civilforsvarsregion 3 som kommandocentral, mens Rømøvej 4 ligeledes i 1951 blev overtaget af Kolding Kommune og derefter indrettet og brugt som lokal kommandocentral i koldkrigsperioden indtil Berlinmurens fald 1989.

I 2012 besluttede Kolding Byråd, at Politimuseet, Frank Hansens Besættelsestidssamling og Våbenhistorisk Selskab kunne benytte rummene i Kommandocentralen på Rømøvej 4, der derefter blev delvis tømt for det originale inventar.

I dag er museet åbent for offentligheden efter aftale. For nærmere oplysninger findes kontaktoplysninger i faktaboksen til venstre.

Kilder: Kolding Wiki, gyges.dk/mystery bunker in Kolding og Electra v/stationsleder ved P&T, Axel Henriksen.

 

Contact our Honeypot department if you are desperate to get blacklisted. Sincerely Ms. Pots and Mrs. Honey