Den 16 meter høje støtte på Skamlingsbanken

Skamlingsbanken er med sine 113 meter over havet Sønderjyllands højeste punkt.

Skamlingsbanken udgør et smukt naturområde, hvorfra der er en pragtfuld udsigt over hele egnen mellem Kolding og Christiansfeld.
Der er også udsyn over Lillebælt til Fyn og mod vest langt ind i Sønderjylland. Landskabet fremtræder frodigt med småbakkede marker, bøgeskove, levende hegn langs veje og markskel.

Skamlingsbankens historie

Skamlingsbanken er især kendt for de folkefester, der blev holdt i årene 1843-59 til støtte for den danske sag i Sønderjylland. 

På Højskamlingen står en 16 meter høj støtte lavet af 25 granitblokke til minde om den danske sags forkæmpere i Slesvig. 

Støtten blev rejst i 1863, sprængt i luften af preusserne i 1864 og rejst igen i 1866. Genrejsningen var mulig, fordi folk på egnen havde opsamlet og gemt stenene. I nærheden af støtten findes seks andre mindestøtter og en talerstol af store kampesten. Rundt om talerstolen står der fem grupper af træer, der symboliserer de fem nordiske landes uadskillighed. Træerne er: Bøg (Danmark), birk (Sverige), gran (Norge), ene (Finland) og røn (Island). 

Efter befrielsen i 1945 indrettedes en mindelund for de faldne fra den sønderjyske modstandsbevægelse.

Populært udflugtsmål

I dag er Skamlingsbanken et populært udflugtsmål. Ved Skamlingsbanken er der opholds- og parkeringsplads, en lille udstilling om Skamlingsbankens historie samt en restaurant.

Siden 1998 har der været arrangeret en operafest på Skamlingsbanken hvert år i august.

Vandretur ved Skamling

Ved Skamlingsbanken kan man, udover at kigge på de mindesmærker, der er opført på selve banken, gå en fem kilometer lang vandretur i det østjyske landskab. Ruten er undervejs markeret med en blå vandringsmand. Ruten er ikke egnet for gangbesværede og kørestolsbrugere.

Vandreturen starter ved parkeringspladsen ved banken, hvor man følger stien som fører til stranden. Nedenfor restauranten går man ind i skoven og kommer til et mindesmærke for de syd- og sønderjyske modstandsfolk, som faldt under besættelsen 1940-45. Mindesmærket er opført som en klokkestabel, og i sommerhalvåret hører man på bestemte tidspunkter lyden fra klokkespillet. Bag Klokkestablen fortsætter stien ind i bøgeskoven. Efter et par hundrede meter deler stien sig og man enten vælge at fortsætte ligeud ned til Binderup Strand, eller man kan gå til højre over en lille bæk via en gangbro.

Vandreturen går over gangbroen, ud af skoven og fortsætter langs et markskel. Langs denne sti er der til venstre en utrolig smuk udsigt ud over Lillebælt. Halvvejs nede af trappen på bakken kan man fra vejen se en grævlingegrav på høje side. Efter at have passeret endnu en gangbro når man ud på en gammel charmerende hulvej. Går man til højre her, kommer man til landsbyen Grønninghoved, men ruten fører til venstre mod stranden.

Hulvejen bliver snart til en bred trampesti, men hegnene står stadig tæt langs stien, og der er mulighed for at se eller høre flere af vores sangfugle - for eksempel munken eller græshoppesangerne og i sommeraftenens tusmørke en nattergal.

Stien munder ud ved et sommerhusområde. Fra skovkanten er udsigten 50 meter over havet stadig en pause værd. I klart vejr ser man tydeligt Lillebæltsbroens søjler mod nord og i horisonten den fynske kyst. Her kan man vælge at tage en afstikker fra ruten til højre ind i Grønninghoved Strandskov, hvor der findes langdysser fra bondestenalderen. Stien fortsætter nedad den afmærkede vej til Grønninghoved Strand.

Der skiltes med vandringsmanden gennem feriebebyggelsen og langs stranden. Lige efter Odderbækkens udløb viser et skilt til Skamlingsbanken. Her går stien bort fra kysten, først langs åben græsmark og derefter ind i bøgeskoven, der på det nederste stykke bærer kraftig præg af stormen i 1999. Stien fortsætter opad til udgangspunktet ved Klokkestablen og Skamlingsbanken.

Denne hjemmeside bruger cookies.

Læs mere om vores cookies på siden fortrolighedspolitik.