Skip til hoved indholdet

Kolding2030-klummen

Peder J. Madsen, adm. direktør Hotel Koldingfjord

Peder J. Madsen: Hvor meget vil du betale for en bedre verden?

16. maj 2022

Spørgsmålet er aktuelt som aldrig før. Virkeligheden er, at den grønne omstilling kommer til at koste hver eneste af os penge, vi kunne have brugt til noget andet.

På Hotel Koldingfjord arbejder vi med bæredygtighed hver dag. Vi tager afsæt i fire relevante verdensmål, som alle medarbejdere har været med til at definere. Det giver os en bevidsthed om, at alting begynder i det små - og at alle handlinger kan gøre en forskel.

Vi serverer danske æbler i stedet for eksotisk frugt, der skal flyves ind fra den anden side af kloden. Vi har valgt en økologisk vin som husets vin - 6000 flasker om året gør en forskel. Vi har lækre vegetar- og veganermenuer, der i stigende grad bliver efterspurgt. Da vi under corona renoverede 110 badeværelser, blev energi- og vandbesparelser naturligvis tænkt grundigt ind i projektet. Vi er i færd med at sætte en række nye ladestandere op til elbiler.

Men det koster. Økologi er fx dyrere i indkøb end konventionelt producerede råvarer. Og med de nylige prisstigninger på alle typer varer, kommer forskellen til at virke endnu voldsommere.

Vi har kun ét sted at hente pengene: Hos de gæster, der kommer for at holde konferencer, feste eller nyde et ophold.

Langt de fleste af vores gæster er bevidste forbrugere - også på klimaets vegne. Indtil videre møder vi kun anerkendelse for vores tiltag. Det sætter vi naturligvis pris på, og det motiverer os til at fortsætte arbejdet.

Men der kan komme en dag, hvor omkostningerne til bæredygtighed overstiger gæsternes villighed til at betale.

Derfor er spørgsmålet til os alle relevant: Hvor meget vil du betale for en bedre verden?

Svaret afgør, om vi når de klimamål, verden har sat sig i fællesskab.

 

Tidligere Kolding2030-klummer

7. april 2022

Bæredygtighed er ikke en ny, fiks idé. Heller ikke i Kolding. Her står vi på skuldrene af mere end 30 års målrettet arbejde for at fremme den grønne omstilling og den indsats fortsætter vi. Men vi sætter barren endnu højere og vil skabe ’fremtidens bæredygtige samfund’.

Det lyder ambitiøst og det er det også. Det forrige byråd vedtog i 2020 en bæredygtighedsstrategi med seks indsatsområder: Sundhed og trivsel, klima, vand, natur, ressourcer og fællesskaber.

Hvert indsatsområde indeholder en række konkrete mål, som vi gerne skulle have indfriet inden 2030.

Blandt andet vil vi understøtte en forbedring af koldingensernes mentale sundhed, producere vedvarende energi, som svarer til mindst 50% af det samlede strømforbrug, fremme biodiversiteten i kommunen, foretage særlig beskyttelse af vores grundvand, genbruge frem for at anvende jomfruelige materiale og tilbyde bæredygtige fællesskaber til alle.

Hvorfor lægge så stor vægt på bæredygtighed, spørger du måske? Og til det vil jeg svare: Fordi det ikke giver mening at lade være.

Vi kan nemlig ikke fortsætte det overforbrug, vi har haft de seneste årtier. Hvis vi gør det, vil det gå ud over vores børn, børnebørn og oldebørns muligheder for det gode liv – og den trussel kan vi ikke sidde overhørig.

Selv om vi stadig har lang vej til vores mål, vil jeg gerne understrege, at vi allerede er godt i gang og vi fortsætter arbejdet sammen med ildsjæle, virksomheder og uddannelsesinstitutioner og andre, som også har bæredygtighed på dagsordenen.

Vi lykkedes nemlig ikke alene. Vi skal have alle med og derfor er jeg også glad for, at vi for snart et år siden åbnede Bæredygtighedshuset i Jernbanegade i Kolding.

Knud Erik Langhoff besøger Karin Raaby og Stella Steen Jensen i Bæredygtighedshuset
Bæredygtighedshuset i Jernbanegade, Kolding

Jeg har selv for nylig været forbi Bæredygtighedshuset, og jeg kan varmt anbefale alle at kigge ind. Her sidder en række faglige eksperter på hver deres område og de er både klar til at svare på spørgsmål, videregive bæredygtige tips og tricks og ikke mindst til at samarbejde om bæredygtige projekter.

I Kolding Kommune skal vi også feje for egen dør. Vi står over for en stor intern bæredygtig omstilling, hvor alle forvaltninger, afdelinger, institutioner og alle ansatte skal i gang med at udpege indsatser, der bringer os tættere på vores mål om at blive en bæredygtig kommune.

Det er vigtigt for os, at bæredygtighed ikke bare er et fint ord, men kommer til at afspejle sig i og præge vores handlinger og de valg vi træffer i kommunen.

Læs Kolding Kommunes Bæredygtighedsstrategi