Den gule bjørnesvirreflue er pjattet med at suge nektar på den småsjældne plante djævelsbid, så ser du noget, der ligner en humlebi hér, kan det godt betale sig at kigge efter en ekstra gang. Djævelsbid er sjælden, men du kan finde den i Kolding Ådal.
Den gule bjørnesvirreflue ligner en havehumle til forveksling, men kigger man godt efter, ser man, at den kun har to vinger, mens havehumlen har fire. Ydermere har havehumlen lange antenner, mens svirrefluen har ganske korte antenneklumper. Foto: Kolding Kommune og Kåre Würtz.

Kolding Ådal
Ådalen gennemskærer Kolding kommune og giver mulighed for nogle spektakulære udsigter og spændende oplevelser tæt ved åen. Der er adskillige fine vandreruter i ådalen, og vil du på jagt efter den gule bjørnesvirreflue, skal du kigge efter planten djævelsbid, som kan findes på de åbne skrænter ned til Vester Nebel Å i Harte Skov.

I Harte Skov findes der forskellige afmærkede ruter af varierende længde. Stierne er primært lavet som brede græsstier. Der er mulighed for at parkere bilen i den nordlige og sydlige ende af skoven, samt på Harte motorvejsrasteplads og ved Landbomuseet. Der er enkelte borde og bænke, hvor du kan nyde din medbragte mad og drikke. Find ruterne på oplevkolding.dk

Det er så dejligt ude i naturen. Den er nemlig politisk spin-fri zone. Når vandrefalk yngler på Skærbækværket, og bramgæssene ses overalt, er årsagen den simple, at de har det godt. Når brun pletvinge forsvinder, er årsagen, at dens levesteder bliver af dårligere og dårlige kvalitet. Naturen lyver ikke, og derfor er det træls at være naturpolitiker – det er nemlig svært at spinne en musvåge om til en hvepsevåge.

Og så alligevel. Der er masser af bedrag derude. Fx den slags, der kaldes mimicry, som handler om at udgive sig for at være noget andet, end det man er. Her gælder det fx om at ligne noget, der er farligere end sig selv. Så undgår man at blive spist. Nogle af de absolut dygtigste til den disciplin er svirrefluerne, som omfatter 270 arter i Danmark. Svirrefluer optræder i mange former, hvoraf en stor del bruger mimicry, og mange af dem i en grad, så det kan være svært at kende originalen fra kopien.

Nogle svirrefluer er hvepsestribede, mens andre ligner bier, fx bjørnesvirrefluer. Begge de danske arter, den gule og den brune, ligner nemlig humlebier til forveksling. Brun bjørnesvirreflue prøver at ligne en agerhumle. Den har en brunrød forkrop, mens bagkroppen er grålig. Brun bjørnesvirreflue er rødlistet som sårbar, fordi den er forsvundet fra rigtig mange lokaliteter i de sidste årtier. Den præcise årsag til tilbagegangen er ukendt, men forklaringen skal utvivlsomt findes hos larven, som man desværre ikke kender hverken udseendet af eller levestedet for. Man regner dog med, at den lever i dyndet i rene kildevæld – og derfor kræver meget af sine omgivelser.

Den gule bjørnesvirreflue er endnu mere sjælden end den brune, men netop omkring Kolding Ådal findes den flere steder. Det kan man godt prale lidt med, for i hele Skandinavien findes den faktisk kun i Jylland! Når man finder en gul bjørnesvirreflue, åbenbarer den en forklædning, som man skal være ekspert for at gennemskue. Umiddelbart ligner den en havehumle til forveksling, men kigger man godt efter, ser man, at den kun har to vinger, mens havehumlen har fire. Ydermere har havehumlen lange antenner, mens svirrefluen har ganske korte antenneklumper. Det ser en fugl ikke, og derfor overlever bjørnesvirrefluen, på at ligne en stikkende humlebi!

Et andet godt kendetegn på gul bjørnesvirreflue er, at den er pjattet med at æde pollen og suge nektar på den småsjældne plante djævelsbid, så ser du noget, der ligner en humlebi hér, kan det godt betale sig at kigge efter en ekstra gang. Det kan du gøre i hele august – så længe blomster haves!

 

Vild med natur - og biodiversitet

Artiklen er en del af en klumme-serie, skrevet af chefkratlusker Morten D.D. Hansen fra Naturhistorisk Museum, som i samarbejde med Kolding Kommune præsenterer et udvalg af kommunens særlige dyre- og plantearter.
Naturhistorisk Museum har hjulpet Kolding Kommune med at undersøge, hvor der er stor naturværdi og høj biodiversitet i kommunen.

Biodiversitet betyder mangfoldigheden af liv. Når man taler om at bevare biodiversiteten, handler det først og fremmest om de uerstattelige arter, som det er vigtigt, at vi passer på.
Kolding Kommune arbejder for at bevare de mange sjældne arter ved at sikre deres levesteder som højmoser, overdrev, strandenge, kildevæld og andre naturtyper, som i dag udgør en meget lille del af kommunens areal.

Contact our Honeypot department if you are desperate to get blacklisted. Sincerely Ms. Pots and Mrs. Honey