Skip til hoved indholdet

Fortidsminder og diger

Jorddige
Digerne udgør en vigtig del af det åbne lands kulturarv. De fortæller om de store forandringer, der er sket i landskabet siden jernalderen. Samtidig udgør digerne vigtige levesteder og spredningsveje for planter og dyr, og de bidrager til visuelt at skabe et spændende og varieret landskab.

Landskabets udseende i Kolding Kommune er resultatet af menneskets udnyttelse af naturen gennem årtusinder.

Hver generation har sat sit præg på landskabet og bebyggelsen – tænk blot på de mange gravhøje, der ligger spredt i landskabet.

De seneste generationers præg er naturligvis de mest dominerende. Men går man lidt dybere ned i landskabets historiebog, så vil man hurtigt opdage, at landskabet også rummer levn og fortællinger, der går flere hundrede år tilbage og enkelte endda tusinder af år.
Gennem planlægning, administration og information er der gjort meget for at sikre den mest værdifulde del af vores fælles kulturarv for fremtiden – de mest spændende historier i land-skabet.

Kolding Kommune vil fortsat sikre kulturmiljøet som et samspil mellem beskyttelse og information.

Gravhøje er sammen med jord- og stendiger eksempler på gamle kulturminder, og de er beskyttet gennem lovgivning. Slots- og Kulturstyrelsen er den myndighed, der skal sikre overholdelse af bestemmelserne, mens kommunen bl.a. skal oplyse om, hvilke diger, der er beskyttede, og kommunen skal afgøre, om det kan tillades at ændre på digerne.

Kolding Kommune er også forpligtet gennem museumslovens bestemmelser til at pleje de fortidsminder og diger, som kommunen ejer.

Kolding Kommune prioriterer at bidrage til en årlig pleje af udvalgte fortidsminder som fx gravhøje og borganlæg på private arealer. Plejen består i at holde højene fri for opvækst af træer og buske, så højene holdes synlige i landskabet, ligesom plejen medvirker til, at arkæologiske rester i højene ikke ødelægges af rødder og lignende.

Plejen af fortidsminderne skaber samtidig rum for lysåben natur og de arter, der trives der.

Hvis du som borger har kendskab til et fortidsminde, der trænger til pleje, hører vi gerne fra dig – så kan vi måske medvirke til en indsats.

Kort over registrerede fortidsminder (Kulturarvsstyrelsen)

Søren Mikael Brandt-Møller

Skov- og landskabsingeniør
By- og Udviklingsforvaltningen
Nytorv 11
6000 Kolding
Tlf. 79 79 74 51