Skip til hoved indholdet

Gode råd til opsætning af smækfælder

Som borger må du gerne - som supplement til igangværende autoriseret bekæmpelsesindsats - selv opsætte smækfælder uden brug af gift. Vi har samlet nogle gode råd til, hvordan du får succes med brug af smækfælderne.

Hvor skal smækfælderne placeres?

Den bedste placering for smækfælderne er langs vægge, da det er der, rotterne normalt foretrækker at færdes. Husk altid at bruge handsker, når du rører ved fælderne.

Hvad kan jeg bruge til madding?

Da rotter er bange for nye ting, skal du som udgangspunkt bruge det, som rotterne tidligere har vist interesse for til madding. Hvis rotterne ikke tidligere har spist af noget i eller omkring dit hjem, kan du med fordel benytte noget, der er fedtholdigt og kalorietæt fx et stykke pølse, Nutella, ost eller Mars-bar. Det er vigtigt, at du har sat maddingen grundigt fast, så udløsermekanismen bliver udløst selv ved en lille berøring.

Hvornår kan jeg forvente, at der går rotter i fælderne?

Når du har placeret fælderne, er det vigtigt, at du væbner dig med rigelig tålmodighed, da rotter - selvom de er nysgerrige - er bange for nye ting. Lad gerne fælderne stå det samme sted i mindst 5-6 dage, hvor du ikke flytter rundt på dem, så rotterne kan vænne sig til fælderne og tør nærme sig dem.

Skal jeg vaske fælden, inden den skal bruges igen?

Hvis en rotte er gået i fælden, skal du ikke vaske eller desinficere fælden, inden den kan stilles op igen. Rotterne har en rigtig god lugtesans og kan lugte, hvis en anden rotte har været ved/i fælderne og vil dermed fejlagtigt tro, at det er sikkert at nærme sig fælden.

Hvad gør jeg ved den døde rotte?

Når en rotte er gået i fælden, skal du huske ikke at røre ved rotterne uden handsker. Hvis du ikke har nogle handsker ved hånden, kan du bruge en pose som beskyttelse. Rotten kan bortskaffes i en lukket pose i den almindelige affaldsbeholder.

Kilde: Århus Universitet, skadedyrslaboratoriet