Skip til hoved indholdet
    Hjem Borger Sundhed og omsorg Sygepleje Medicinhåndtering

Medicinhåndtering

Har du behov for hjælp til medicinhåndtering, kan du her finde information om, hvad Kolding Kommune kan tilbyde dig.

Vi kan tilbyde:

  • Midlertidig hjælp til medicinhåndtering.
  • Vejledning og oplæring af dig eller en af dine pårørende, så I selv kan håndtere din medicin.
  • Hjælp ved opstart, når du skal til at bruge dosispakket medicin.

Nedenfor kan du finde mere information om, hvad det helt præcist indebærer.

Du kan få tilbudt midlertidig hjælp til at håndtere din medicin, hvis din læge har vurderet, at du har behov for hjælp til det.

Sådan gør vi

Vi doserer din medicin til 2-4 uger ad gangen, og vi doserer medicinen på en af vores sygeplejeklinikker. I særlige tilfælde doserer vi medicinen hjemme hos dig, hvis vi vurderer, at det vil sikre dig den bedste behandling.

Inden du skal have doseret din medicin første gang, skal du have købt 16 store blå medicinæsker og 1 kasse til opbevaring af din medicin. Vi anvender enkelte hjælpemidler for at sikre den rette håndtering af medicinen.

Du er selv ansvarlig for at have den rette medicin. Enten kan du eller en pårørende hente medicinen, eller det kan leveres med bud fra apoteket.

Hvor længe kan vi tilbyde hjælp til medicinhåndtering?

Vi kan tilbyde hjælp indtil din medicinering er stabiliseret. Når der ikke sker ændringer i din medicin, er der to muligheder. Enten kan du eller en af dine pårørende få hjælp til at lære at dosere din medicin, eller også kan du få hjælp til at starte med at bruge dosispakket medicin. Det kan du læse mere om længere nede på siden.

Når du selv håndterer din medicin, tilbyder vi at give dig den rette viden og nogle redskaber, så du trygt kan håndtere din medicin. Vi viser for eksempel, hvordan man hælder medicinen op på en forsvarlig og sikker måde.

Vi oplærer også gerne en af dine pårørende, hvis du ikke selv har mulighed for at håndtere din medicin. Du kan altid følge med i, hvilken medicin du får på Fælles Medicinkort. Her kan du få et overblik over al den medicin, som du har købt på recept de sidste to år. Klik her for at finde dit Fælles Medicinkort.

Hvis du eller din pårørende ikke selv er i stand til at dosere din medicin, får du medicinen udleveret pakket i små poser. Hver pose indeholder en dosis medicin, som skal tages på et bestemt tidspunkt. Det eneste du skal gøre er at åbne posen på de tidspunkter, hvor du skal tage din medicin.

Det praktiske

Når du skal starte op med dosispakket medicin, hjælper sygeplejersken dig gerne med dette. Som udgangspunkt vil du modtage dosispakket medicin til 14 dage ad gangen. Skal du på ferie, kan apoteket udlevere til en længere periode – dog højest fire uger. Du skal selv sørge for at hente den dosispakkede medicin på apoteket. Du kan også få bragt medicinen ud med bud mod egenbetaling.

Fordele ved dosispakket medicin

Der er en række fordele ved at bruge dosispakket medicin.

  • Du minimerer risikoen for at få den forkerte medicin.
  • Du skal ikke transportere dig til en af vores sygeplejeklinikker eller vente på sygeplejersken derhjemme.
  • Du får et bedre overblik over, hvilken medicin du tager.
  • Der vil ikke være noget spild af tabletter, og du betaler derfor ikke for medicin, du ikke bruger.

Pris

Du betaler kun stykprisen for den medicin, du skal bruge, og de almindelige tilskudsregler gælder også for dosispakket medicin. Apoteket pakker altid den billigst mulige medicin, medmindre du har særlige ønsker eller behov.

Når du får dosispakket medicin skal du betale et gebyr til apoteket for at få den pakket, hvilket dækker apotekets omkostninger med at pakke medicinen. Ligesom du kan få tilskud til din medicin, kan du også få samme tilskud til gebyret.

Du kan selv beregne, hvad du skal betale i gebyrer for at få pakket din medicin på apotekets hjemmeside

Du kan også få hjælp af sundhedspersonalet til at bruge beregneren.

Ændringer i medicinen

Selvom du er stabilt medicineret, kan der være behov for ændringer i din medicin. Når du får dosispakket medicin, kan ændringerne i din medicin stadig foretages hurtigt – inden for 24-48 timer. Apoteket sørger for at lave ændringerne, og du skal blot hente eller få sendt din nye dosispakkede medicin.

Hvis du skulle blive indlagt

Hvis du bliver indlagt, kan det være en god idé at fortælle lægerne, at du er på dosispakket medicin, selvom de i de fleste tilfælde godt vil kunne se det i dine sundhedspapirer.

Tryg opstart

Hvis du føler dig usikker på at skulle have dosispakket medicin, kommer vi gerne på besøg og hjælper dig til at begynde med. Vi sørger sammen for, at du er godt introduceret til at bruge din dosispakkede medicin.

Telefon: 79 79 79 79
kommunen@kolding.dk

Borgerservice åbningstider

Genveje