Skip til hoved indholdet

Småbørn (0-5 år) tandpleje

De første tænder bryder som regel frem i 6-12 måneders alderen. Dit barn kan opleve forskellige gener som f.eks. kløende gummer. Her kan en kølig bidering hjælpe. Andre gener i forbindelse med nye tænder kræver ikke behandling.

I 2-3 års alderen har barnet fået alle 20 mælketænder.

6 års tænderne er de første blivende kindtænder. De kommer frem bag ved mælketænderne i 5-7 års alderen.

Jeres barns indkaldes første gang, når det er ca. 1½ år gammelt. Her vil vi i rolige og venlige omgivelser lære jer og jeres barn at kende, og tale med jer om tænder, tandbørstning, kost mm.

Hvis I har brug for hjælp eller vejledning inden første besøg, er I meget velkomne til at kontakte os på tlf. 7979 9000 eller send os en mail til tand@kolding.dk.

For at give både mælketænder og blivende tænder den bedste beskyttelse mod huller, anbefaler vi at I begynder at børste morgen og aften, når den første tand bryder frem. Børst med en lille blød tandbørste med små gnubbebevægelser på alle tandflader. Brug almindelig tandpasta med et fluorid-indhold på 1450 ppm - ikke mere end hvad der svarer til størrelsen af barnets lillefingernegl pr. dag.

Det er vigtigt, at mælketænderne er sunde og stærke, så barnet kan tygge sin mad. Barnet skal have hjælp til tandbørstning indtil 10-års alderen.

Spædbørn har et medfødt og naturligt suttebehov. Nogle babyer er glade for en sut. Det medfødte suttebehov forsvinder ved 12-15 mdr.’s alderen. Hvis sutten bruges efter 3 års alderen, kan det medføre suttebid og talebesvær.

Vi anbefaler, at sutteflasken kun anvendes til mælk og vand. Når dit barn er klar til at drikke af kop, bør sutteflasken udfases.

Frisk frugt, nødder, popkorn eller grøntsags stave er gode mellemmåltider.

Børn kan lide vand, hvis de er vant til at få det. Der er derfor ingen grund til at give barnet saft eller sodavand, hvis det er tørstigt mellem måltiderne eller om natten.

Begræns dit barns indtag af søde fødevarer. Hver gang man spiser eller drikker noget, som indeholder sukker, for eksempel slik, rosiner, kiks, sodavand, saftevand eller juice, er der risiko for at få huller i tænderne.

Hvis tanden slås meget løs eller i stykker, skal barnet helst til tandlæge samme dag. Men ellers kan det ofte vente. Er I i tvivl, så kontakt os.

Medicin kan være meget sød og sukkerholdig og klæber ofte til tænderne. Derfor er det vigtigt at være ekstra omhyggelig med tandbørstningen. En del medicin fås også uden sukker - spørg lægen eller apoteket.

Hvis jeres barn har en kronisk sygdom eller får medicin, er det vigtigt, at vi får det at vide for at kunne behandle barnet bedst muligt.

Børne- og Ungdomstandplejen

Bramdrupdam klinikken
Møllegårdsvej 1
6000 Kolding

Riis Toft klinikken
Riis Toft 12A
6000 Kolding

Vamdrup klinikken
Herredsvej 54
6580 Vamdrup

Tlf. 79 79 90 00

Tandreguleringen og Voksentandplejen


Sygehusvej 6
6000 Kolding
Tlf. 79 79 90 00