Søvn er ofte påvirket, når man er ramt af stress, men den bliver bedre, når kroppen begynder at slippe stressreaktionen.

Tilbud til dig, der er sygemeldt med stress

Hvis du er sygemeldt med stress, er det vigtigt, at du tidligt får den rigtige hjælp. Vi kan i fællesskab finde ud af, hvad der kan hjælpe dig videre. Ring til os på tlf. 79 79 70 80 mellem kl. 9.00 og 12.00 alle hverdage.

Søvnen er ofte påvirket, når man er ramt af stress, men den bliver bedre i takt med, at kroppen begynder at slippe stressreaktionen. Vi har lavet to vejledninger, som forklarer, hvordan du kan arbejde med søvn. Afprøv det der vil være relevant for dig at arbejde med. Vær tålmodig, der går ca. tre uger, før du kan mærke om, det har haft en effekt. Pres ikke på for at opnå resultater, du kan ikke tvinge en god nats søvn igennem, men du kan skabe muligheden og de bedste betingelser for, at det kan ske.


Sov bedre

Søvn – hvad kan du selv gøre?


Sov godt - afspænding

Denne afspænding er beregnet til at falde i søvn til. Brug den med høretelefoner. Prøv den af, men hvis det ikke er noget for dig, så sluk for den. Det er én mulighed ud af mange. På biblioteket og på nettet kan du finde flere muligheder. Nogle kan lide stille musik, nogle læser, andre bruger afspænding, og andre har det bedst, når der er helt stille. Prøv dig frem og find ud af, hvad der fungerer bedst for dig.


Lyt til afspændingsøvelsen eller download den ved at klikke på de tre prikker til højre:

Der er mange forskellige muligheder, når du gerne vil finde ro og få ny energi. En mulighed er at komme ud i naturen, det kan være ved skov eller vand. Den gyldne regel er: lad være med at presse på, gør det, der føles godt for dig. Nogle har gavn af at anvende afspænding eller meditation til at forebygge stress eller som værktøj til at arbejde med at komme ned i gear igen. Hvis ikke det lige er dig, så prøv andre ting. Hvad har fungeret for dig før, hvad gør dig glad og giver dig energi?


Er det gavnligt for mig?

Afspænding og meditation er gavnligt for mange mennesker, men ikke nødvendigvis for alle. 
Hvis du tidligere har haft en stofudløst psykose, eller hvis du indimellem oplever ændringer i virkelighedsopfattelsen, som ved f.eks. skizofreni, skal du lade være med at træne disse øvelser. Tag fat i en psykolog, der har erfaring med disse tilstande. Psykologen vil kunne hjælpe dig med andre strategier til stressreduktion. Hvis du er deprimeret, så lad mindfulness-øvelserne ligge, indtil du har fået det bedre. Er du i tvivl, så spørg en psykolog eller læge til råds.


Om brugen af øvelserne:

Start med at lytte til introduktionerne, inden du går i gang med træningen. Filerne er beregnet til, at du lytter til dem med høretelefoner.

Fælles for øvelserne er, at hvis du føler ubehag eller irritation, skal du gå ud af øvelsen, sidde og følge din vejrtrækning, indtil du er klar igen, og prøv en anden øvelse. Tag det i dit eget tempo,og find ud af, hvad der fungerer for dig. Disse lydfiler er til inspiration, tag det du kan bruge og lad resten ligge. Pres ikke på, men gå til det åbent, nysgerrigt og eksperimenterende. Hvis noget ikke føles rigtigt eller godt, så prøv en af de andre øvelser eller måske noget helt andet, som tiltaler dig mere.


Afspænding:

Du kan enten lytte til afspændingsøvelserne her på siden eller downloade dem ved at klikke på de tre prikker til højre.


1. Intro til afspænding

Hvad er afspænding, og hvordan gør man til træningen?


2. Grundlæggende afspænding

Prøv den af og følg med så godt du kan. Du skal ikke præstere noget.


3. Afspænding på åndedrættet

I den første del af øvelsen følger du åndedrættet, som det er, mens du i den sidste del kontrollerer og styrer det mere. Den sidste del kender vi fra os selv, vi bruger det i forvejen, et suk, her bare bevidst og styret. Det kan noget specielt.


4. Kort, stående afspænding med grounding

Når vi er under pres, spænder vi op i kroppen. Ved at øve afspænding får vi mulighed for at slappe af og finde ro. Kort sagt vi får jordforbindelsen igen. Det er lettest at træne den under bruseren i starten, men med øvelse kan du hurtigt løbe den igennem og slippe spændinger, uanset hvor du er, også når du står i kø til kassen i Netto.


5. Afspænding med visualisering

En afspænding, hvor du inddrager din forestillingsevne om at være på en strand, eller du genkalder dig en oplevelse fra en strand, du har fra tidligere. Du prøver at forestille dig eller genkalde alle sanseindtryk fra denne episode, får følelsen af ro og overskud. Du kan tage denne følelse af ro og overskud med dig tilbage til din dag, og kan bruge den som en ressource du kan trække på.


Mindfulness:

Du kan enten lytte til mindfulnessøvelserne her på siden eller downloade dem ved at klikke på de tre prikker til højre.


1. Introduktion til mindfulness

Start med at høre dette inden du går i gang med meditationerne.  


2. Pusterum

En kort pause i løbet af dagen, eller når der er for meget om ørene. Denne øvelse bruges også på de arbejdsmedicinske afdelinger i forbindelse med stressbehandlingshold. Prøv den af over en periode og du vil kunne mærke effekten.


3. Meditation på åndedrættet 10 minutter

Med øvelse vil du begynde at mærke at fokus på åndedrættet kan være en hjælp i din dagligdag. Du aktiverer det parasympatiske nervesystem, det system der er med til at gøre dig rolig og afslappet. Det er noget du altid har med dig, og altid kan bruge som et anker, når du har brug for en pause.


4. Gående meditation/fokuseringsøvelse

I mange tilfælde kan det give ro i hovedet og plads på hukommelsen, når du vælger at flytte fokus ud på en fysisk fornemmelse. I denne øvelse flyttes fokus til den fysiske fornemmelse, der er, når du ruller over fødderne, når du går. Det kan give ro på tankerne og være med til at aktivere det parasympatiske nervesystem, som gør dig rolig og afslappet. 


5. Bjergmeditation

En lidt mere avanceret øvelse, hvor der blandes meditation og visualisering. Øvelsen kan med fordel bruges, hvis du trænger til at føle ro inden i, eller hvis du skal præstere, skal til møde, eller skal til et tjek på hospitalet, som du er nervøs for. Hvis øvelsen tiltaler dig, så prøv et krus kamillete og en bjergmeditation. Mærk effekten efterfølgende, du vil være mere centreret og i ro.

Contact our Honeypot department if you are desperate to get blacklisted. Sincerely Ms. Pots and Mrs. Honey