Bøjlen er limet fast på tænderne.

Dine tænder skal børstes helt rene hver dag!

Husk tandbørsten 2 gange hver dag!

Du har nu fået fast tandbøjle. Det vil sige, at bøjlen er limet fast på tænderne.

For at resultatet af din bøjlebehandling bliver god, skal du børste dine tænder helt rene hver dag.

Hvis der hele tiden sidder snavs på tænderne omkring bøjlen, kan der komme huller i tænderne. Der kan ses mærker på tænderne, der først er hvide, senere brune. De forsvinder ikke igen, så det er vigtigt at børste godt, så de ikke opstår.

 

Mærkerne kan blive til huller.

 
fast3 480px
fast4 240pxfast5 240px
 

Husk tandbørsten 2 gange hver dag!

 

 

fast6 240px  

Børst først området mellem bøjle og tandkød. Tandbørsten skal også ramme tandkødet.

Tryk let, så tandbørstehårene kommer bedst muligt omkring bøjlen.

fast7 240px  

Børst derefter området mellem bøjle og tyggefladen.

Tryk let, så tandbørstehårene kommer bedst muligt omkring bøjlen.

 

 

Det kan være svært at børste rent mellem tænderne.
Derfor kan det være nødvendigt at bruge solotandbørste eller spidsen af tandbørsten.

 

fast8 240px

 

 

 

Spidsen på tandbørsten

 

 

fast9 240px

Solotandbørste

 

Lidt om tandbørster og tandpasta

Når du har faste bøjler på, og børster dine tænder rigtigt, vil din tandbørste hurtigt blive slidt. Du skal regne med at din tandbørste skal skiftes ca. hver 4. – 6. uge. Det første sæt (tandbørste og solobørste) får du på klinikken, når du får bøjlen på. Derefter skal du selv købe nye børster fx på apoteket eller ved større supermarkeder. Vi anbefaler små tandbørste-hoveder, så det er nemmere at komme rundt i alle hjørner. Mange af vores patienter finder ud af, at ”medium” hårdhed ikke slides så hurtigt, men pas på med ikke at børste for hårdt så du får børste skader. Du kan også vælge at bruge el-tandbørste. Man kan købe specielle børste-hoveder til faste bøjler. Vi anbefaler tandpasta med fluor. Gerne med 1450 ppm (kan aflæses bag på pakken). Tandpastaen virker bedst, hvis du bare spytter tandpastaskummet ud og ikke skyller efter med vand, når du har børstet dine tænder.

Pas på din tandbøjle

Bøjlen er limet på tænderne, så det er muligt at fjerne bøjlen igen uden at efterlade mærker. Det er derfor vigtigt, at du tager hensyn til bøjlen, når du spiser. Alt hvad der er hårdt, sejt og klæbrigt kan ødelægge bøjlen. F.eks. skal hårde ting som æbler, gulerødder o.lign skæres ud i mindre stykker Klæbrigt/klistrede ting, f.eks. vingummi, lakrids og karameller skal man holde sig fra. Den søde tand kan spise kage, chips, chokolade uden nødder, når der skal være fest. Seje ting kan f.eks. være pizza, der skal skæres/klippes i mindre stykker. Hvis du er i tvivl om, hvad du må spise, så spørg os endelig på klinikken.

Hvis du er uheldig at en lås går løs, er det vigtigt at du kontakter os og får en tid snarest muligt. Bøjlebehandlingen går hurtigst og er mest skånsom, når bøjlen er intakt og virker som planlagt.

Ømme tænder

Tænderne kan godt blive lidt ømme de første dage, efter du har fået fast bøjle på. Ømheden kan afhjælpes med panodil (se på instruktion for dosis i forhold til vægt). Få hjælp af dine forældre, hvis du synes at dette vil være nødvendigt. Ømhed kan også afhjælpes ved at tygge tyggegummi (ja, du må gerne tygge sukkerfrit tyggegummi. Start med at øve med ½ stykke af gangen)

Voks

Det kan nogle gange være svært for kinderne, at vænne sig til bøjlen. Her kan du bruge voks. Du får voksen af os på klinikken. Spørg efter mere hvis du har brug for det.

Tag et lille stykke og tril det blødt mellem fingrene.
Tryk voksen direkte på bøjlen. Voksen sidder bedre fast, hvis bøjlen er tør.
Tag voksen af når du skal børste tænder.

Hvis du ikke har voks, kan du også bruge et stykke tygget sukkerfrit tyggegummi.

Hvis tandbøjlen går i stykker

Går bøjlen i stykker, eller er der noget ved bøjlen, der generer dig, så ring og aftal en tid, så vi kan hjælpe dig.

Contact our Honeypot department if you are desperate to get blacklisted. Sincerely Ms. Pots and Mrs. Honey