10. februar fejrede ca. 500 mennesker 100 året for den afstemning, hvor et flertal af sønderjyderne stemte sig tilbage til det danske kongerige.

I mandags - 10. februar - var det præcis 100 år siden, at en afstemning på demokratisk vis afgjorde, at flertallet af sønderjyderne stemte sig tilbage til det danske kongerige. Dagen blev fejret i Christiansfeld med prominente gæster.

Kulturminister Joy Mogensen var der. Tidligere formand for Folketinget og for FN’s 70. Generalforsamling Mogens Lykketoft var der. Grevinde Sussie af Rosenborg var der. 480 borgere var der.
Og så var der selvfølgelig også Slesvigske Musikkorps (SMUK), der stod for den musikalske underholdning.


Kulturministeren understregede flere gange, at det langt fra var givet, at afstemningen i 1920 ville resultere i, at Sønderjylland blev en del af Danmark igen.

"Hvis I ikke havde villet det, så havde afstemningen meget vel været startskuddet til mere konflikt. For det var ikke givet, at det skulle gå sådan", sagde Joy Mogensen i sin tale.

Hun blev efterfulgt af Mogens Lykketoft, der understregede vigtigheden af at blive ved med at fejre afstemningsdagen, fordi den vidner om, hvor langt man kan komme med demokratiske løsninger.

Husk at hold dig orienteret om arrangementer i Kolding – og resten af Danmark – i forbindelse med 100 året for Genforeningen på www.genforeningen2020.dk

Artiklen er publiceret 13. februar 2020
Contact our Honeypot department if you are desperate to get blacklisted. Sincerely Ms. Pots and Mrs. Honey