Ordentlighed er blandt andet en hjertesag. Her leveret af en skoleelev fra Kolding.

Skamlingsbanken er med sine 113 meter over havet Sønderjyllands højeste punkt med en storslået udsigt og et populært udflugtsmål.

Den ny fredning sikrer områdets unikke landskaber, natur og kulturhistoriske værdier. De kommende år lægges en stor indsat i at udvikle og fremtidssikre Skamlingsbanken som national attraktion. Det ambitiøse projekt der blandt andre støttes af A.P. Møller Fonden og Region Syddanmark gennemføres i samarbejde mellem Skamlingsbankeselskabet, Fonden til Bevarelse af Klokkestablen og Kolding Kommune.

Læs mere om de ambitiøse planer på www.kolding.dk/skamlingsbanken. Du kan også abonnere på nyheder om Skamlingsbanken – tilmeld.

Du kan nå det endnu, hvis du vil have din hjertesag støbt i fundamentet på Skamlingsbankens nye oplevelsescenter. Frem til 3. februar kan du lægge din sten i varden ved siden af byggepladsen.

Varden blev bygget, da der i august var første spadestik, og siden har både gæster og skoleelever været forbi med hver deres sten. Stenene er meget forskellige, og er forsynet med enten et enkelt ord, eller flere sætninger, der beskriver folks hjertesager.

”Vi synes, det er en smuk tanke, at stenene fra varden ligger som fundament for vores nye oplevelsescenter. Skamlingsbanken har jo været forsamlingssted for folkets hjertesager, og derfor skal nutidens hjertesager også med”, fortæller projektleder, Mette Keseler List.

De sten, der allerede nu, er sat i varden indeholder blandt andet ord og sætninger som:

”Jeg kæmper for mindre plastik i vandet”

”Fred”

”Jeg kæmper for at tænke stort, og handle derefter”

”Ordentlighed”

Det er altså både folks egne drømme og hjertesager for fremtidens verden, der er skrevet på stenene. Stenene vil i løbet af februar blive samlet af entreprenøren, som ved en lille ceremoni vil støbe de mange sten ned i cementen i fundamentet til det nye oplevelsescenter.

”Man vil ikke kunne se stenene og deres budskab, men de bidrager til, at det nye oplevelsescenter kommer til at hvile på et fundament af stærke meninger,” forklarer Mette List.

Skamlingsbanken har fra gammel tid været et samlingssted, hvor man mødtes, hvis man havde noget på hjertet, som man brændte og kæmpede for. Her er de store hjertesager blevet diskuteret. Lige fra den danske sag i Sønderjylland til kvinders valgret.

Stenvarden med hjertesager har i den forstand rod i Skamlingsbankens historie, og den peger samtidig fremad, da talens og stedets kræfter kommer til at udgøre den rød tråd i formidlingen i det nye oplevelsescenter. Her vil man bl.a. kunne opleve nogle af de store talere, som virkelig har kunnet tryllebinde og begejstre deres tilhørere, lære om talens kraft og selv forsøge sig som taler.

Du finder stenvarden ved siden af byggeskiltet på toppen af Skamlingsbanken på adressen Skamlingsvejen 123.

 

De mange sten bliver støbt ned i fundamentet onsdag d. 5. februar kl. 11.30, hvor alle er velkomne.

 

Artiklen er publiceret 30. januar 2020
Contact our Honeypot department if you are desperate to get blacklisted. Sincerely Ms. Pots and Mrs. Honey