Det nye oplevelsescenter bliver diskret placeret i landskabet under en græsklædt bakke for enden af den nuværende ankomstvej op til Skamlingsbanken. Illustration: CEBRA
Oplevelsescentret kommer til at rumme udstilling, café, butik og toiletter. Illustration: CEBRA

14. august tages første spadestik til det nye oplevelsescenter på toppen af Skamlingsbanken. Hermed kommer der for alvor fart på de ambitiøse planer, som skal fremtidssikre Skamlingsbanken som folkeligt mødested og national attraktion. Med udstillinger og events vil oplevelsescentret aktualisere historien og skabe ny debat om det danske demokrati.

”Vi glæder os rigtigt meget til at komme i gang med byggeriet. Vi har arbejdet med Skamlingsbankeprojektet i flere år, og efter den nye fredning for området blev vedtaget tidligere på året, kan vi nu tage første spadestik til vores nye flotte oplevelsescenter,” siger projektleder Mette List, Kolding Kommune.

Alle er velkommen til første spadestik på Skamlingsbanken, Skamlingvejen 123, 6093 Sjølund, onsdag den 14. august, klokken 11.00-12.30.

Arrangementet byder bl.a. på fællessang og taler. Spadestikket tages i fællesskab af repræsentanter for parterne bag projektet - borgmester Jørn Pedersen, Kolding Kommune, formand for Skamlingsbankeselskabet Nis Jørgen Steffensen samt formand for Klokkestabelfonden Flemming Agerskov.

Også en repræsentant fra A.P. Møller Fonden, som har doneret 40 mio. kr. til projektet, samt 24-årige Max Varming Parker, som er opvokset på Skamlingsbanken, hjælper med at tage det første spadestik.

Arkitektvirksomheden CEBRA har tegnet det nyt oplevelsescenter, som kommer til at fungere som en arkitektonisk portal til stedets historie og det kuperede morænelandskab.

Centret placeres diskret i landskabet under en græsklædt bakke for enden af den nuværende ankomstvej op til Skamlingsbanken. Centret kommer til at rumme udstilling, café, butik, toiletter samt en storslået udsigt ud over Skamlingsbanken gennem det store glasparti, som udgør bygningens ene sidevæg.

Det nye oplevelsescenter ventes at stå færdigt inden udgangen af 2020. Sideløbende bliver der arbejdet med andre dele af det store udviklingsprojekt.

Om Skamlingsbanken

Skamlingsbanken er med sine 113 meter over havet Sønderjyllands højeste punkt med en storslået udsigt og et populært udflugtsmål. Skamlingsbanken er også et af Danmarks store nationale og folkelige samlingssteder.

En ny fredning vil sikre områdets unikke landskaber, natur og kulturhistoriske værdier.

De kommende år skal der investeres store beløb i at udvikle og fremtidssikre Skamlingsbanken som national attraktion. Bl.a. har A.P. Møller Fonden skænket 40 mio. kr. til det ambitiøse projekt, som gennemføres i samarbejde mellem Skamlingsbankeselskabet, Fonden til Bevarelse af Klokkestablen og Kolding Kommune. Der opføres bl.a. nyt oplevelsescenter, formidlingen styrkes, og der kommer en ny folkemødeplads.

Læs mere om de ambitiøse planer på www.kolding.dk/skamlingsbanken.

Artiklen er publiceret 08. august 2019
Contact our Honeypot department if you are desperate to get blacklisted. Sincerely Ms. Pots and Mrs. Honey