Foto: Louise Schierup

Tirsdag den 23. april markerer Slesvigske Fodregiment i samarbejde med Kolding Kommune på Forsvarets vegne 170 året for Slaget ved Kolding 1849.

Markeringen starter med koncert ved Slesvigske Musikkorps i Brødremenighedens Kirke, efterfulgt af march til mindemærket på Gudsageren, hvor der gennemføres kransenedlæggelser.

Efter kransenedlæggelsen marcheres til Brødremenighedens hotel, hvor ceremonien afsluttes.

 

Kl. 10.30 Gæsterne ankommer til Brødremenighedens Kirke.
Kl. 11.00 Koncert ved Slesvigske Musikskorps.
Kl. 11.50 March fra Brødremenighedens kirke til mindesmærket på Gudsageren.
Kl. 12.00 Kransenedlægning ved mindesmærket for de faldne på Gudsageren.
Kl. 12.10 March til Brødremenighedens hotel.
Kl. 12.15 Ceremonien afsluttes.
Kl. 12.25 Sammenkomst for inviterede på Brødremenighedens hotel.

Mindehøjtideligheden gennemføres for de danske soldater, der faldt i forbindelse med slaget ved Kolding mellem de danske og tyske soldater i 1849.
Den 19. april i 1849 blev Brødremenighedens kirke i Christiansfeld omdannet til feltlazaret i forbindelse med den Slesvigske Krig 1848-1850. Christiansfeld blev hovedkvarter for de Slesvig-holstenske styrker, og i forbindelse med slaget ved Kolding mellem de danske og tyske styrker, blev lazarettet indrettet.
Den 23. april 1849 blev de danske styrker trængt nordpå fra Kolding og byen skudt i brand. Ved middagstid kom vogn efter vogn fra kampområdet til Christiansfeld med sårede soldater, og de blev bragt til det hurtigt indrettede lazaret i kirkesalen. I nattens løb døde 38 soldater, heriblandt 14 danske soldater. Alle 38 blev begravet i en fællesgrav på Brødremenighedens kirkegård ”Gudsageren”. I alt døde 117 soldater på lazarettet i Christiansfeld.
Senere blev der rejst en mindeplade over de 14 danske soldater, og hvert år den 23. april nedlægges en krans fra hæren ved krigergraven på ”Gudsageren”.

Artiklen er publiceret 11. april 2019
Contact our Honeypot department if you are desperate to get blacklisted. Sincerely Ms. Pots and Mrs. Honey