Eske Kath arbejder og bor i København, men er opvokset i Christiansfeld.
Genforeningenspladsen blev sidste år renoveret og er nu klar til 100 års jubilæet for Genforeningen med Sønderjylland.

Om Eske Kath
Eske Kath (f. 1975) er vokset op i Christiansfeld, uddannet fra Det Kgl. Danske Kunstakademi i 2003 og bor og arbejder skiftevis i København og New York. Kunsten har Eske Kath fået ind med modermælken, da begge forældre, Leif og Gitte Kath, er udøvende kunstnere.

Eske Kaths værker er repræsenteret på en lang række museer og samlinger i ind- og udland.

Han har blandt andet haft soloudstillinger på Dillon Gallery, New York, (2016), Charlie James Gallery, Los Angeles, (2014), Galerie Mikael Andersen, Berlin (2013), Charles Banks Gallery, New York (2012) og er desuden repræsenteret på ARKEN Museum of Contemporary Art, ARoS Museum of Contemporary Art og Sammlung Essl, Museum of Contemporary Art, Wien. I 2010 var han, sammen med andre fremtrædende, unge billedkunstnere, med til at udsmykke Chr. VII’s Palæ på Amalienborg. Læs mere på eskekath.dk

 

 

Eske Kath, der er vokset op i Christiansfeld, har skabt en skulptur til Genforeningspladsen i Christiansfeld. Skulpturen afsløres ved en indvielse den 18. juni kl. 15.

For syv måneder siden satte indvielsen af den nyrenoverede Genforeningsplads i Christiansfeld punktum for syv års anlægsarbejde i byen. Nu får Genforeningspladsen endnu en prik over i’et med en skulptur skabt af bysbarnet og billedkunstneren Eske Kath.

Opgaven med at skabe et kunstværk til Christiansfeld har for Eske Kath ligget som en naturlig forlængelse af sit tilhørsforhold til byen.

- Jeg har stadig min familie, mine forældre i byen, og har en stor tilknytning til Christiansfeld. Værket, der er i menneskestørrelse, giver mig en fornemmelse af, at jeg vil være til stede i byen, fortæller Eske Kath om baggrunden for at skabe skulpturen.

- Christiansfeld er en stringent by med stramme linjer, og min opvækst her har haft en stor indvirkning på mit arbejde. Jeg synes, jeg skylder byen noget på den konto, som jeg gerne vil betale tilbage ved at skabe et nyt kunstværk, siger Eske Kath videre.

Ved indvielsen vil kunstneren være til stede og alle interesserede er velkomne.

Kulturudvalgsformand Jesper Elkjær, der sammen med borgmester Jørn Pedersen, afslører Christiansfelds nye kunstværk, er begejstret for udsigten til, at UNESCO-byen får et kunstværk, der på én gang supplerer Genforeningspladsens mindesmærke, der markerer Genforeningen i 1920 og samtidig bliver en attraktion for byens borgere og turister.

- Det er svært at få armene ned, når vi kan præsentere et kunstværk af denne kaliber. Eske Kath er en kunstner med internationalt format og med en lang og fornem række af værker, udstillinger og udsmykningsopgaver bag sig, og som kulturudvalgsformand er jeg meget glad for, at han har sagt ja til denne opgave, siger Jesper Elkjær.

Skulpturen på Genforeningspladsen er ikke Eske Kaths første værk i Kolding kommune. Han er ’huskunstner’ i Koldings retsbygning og har over en årrække skabt en række malerier til både by- og landsretten. Han har desuden ad flere omgange udstillet på Trapholt, senest i 2015 som en del af udstillingen ’Ikke til salg.’

Finansieringen af værket kommer fra en besparelse, der kom frem i arbejdet med at renovere bykerne i Christiansfeld. Her var projekterne oprindelig delt op i 12 etaper, men ved at lægge flere sammen, blev entreprise billigere og derved blev sparet flere mio. kr., der er gået til anlæg af blandt andet Comeniushaven og Genforeningspladsen og altså til det nye kunstværk.

 

Artiklen er publiceret 15. juni 2018
Contact our Honeypot department if you are desperate to get blacklisted. Sincerely Ms. Pots and Mrs. Honey