Corona: Tiltag og konsekvenser

Her orienterer vi om tiltag og konsekvenser i Kolding Kommune. Siden opdateres løbende...


Drabæks Mølle, Lunderskov.
Borgmester frem til 2006, Hans Peter Andersen (Venstre)

Lunderskov Kommune opstod i 1969 ved en sammenlægning af de to sognekommuner Lejrskov-Jordrup og Skanderup.

Af stadsarkivar Birgitte Dedenroth-Schou, Kolding Stadsarkiv, 2012

De ældste bygninger er kirkerne i Skanderup og Lejrskov fra den romanske periode, mens den oprindelige middelalderlige kirke i Jordrup i 1884 erstattedes af en ny. I 1922 blev der indrettet en valgmenighedskirke i et nedlagt mejeri.

I Lunderskov er 16 gravhøje bevaret. 9 af de bevarede gravhøje ligger syd for Lejrskov og motorvejen og indgik i en højgruppe på mindst 35 høje. Vest for Dollerup er det fundet en rig grav fra ældre romersk jenalder med sølvbægre. På Frederik 2. s tid blev næsten al jord underlagt kronen til jagtterræn, og bønderne blev fæstere under Koldinghus, senere kaldt Koldinghus Rytterdistrikt. I 1764 solgtes jorden, og mange af fæstebønderne købte deres egen jord. I løbet af 1800-tallet udviklede nogle af disse gårde sig til proprietærgårde.

Jernbanen fra Fredericia til Vamdrup/Farris åbnede i 1866, og Lunderskov blev fra 1874 jernbaneknudepunkt, da den jyske nord-sydgående længdebane og jernbanen fra Fredericia til

Esbjerg mødtes i Lunderskov. Privatbanen fra Kolding til Troldhede åbnede i 1917 med stationer i Ferup, Korsvang og Jordrup. Troldhedebanen lukkede i 1968.

Lunderskovs ældste erhvervsvirksomhed er Drabæks Mølle, der i de skriftlige kilder kan dateres tilbage til 1578. Den er formentlig Danmarks ældste fungerende virksomhed og forarbejder i dag økologisk rug og havre til mel, gryn og flager. I dag er glasfiberproduktion og hjulproduktion de vigtigste erhverv. Motorvejen fra Kolding til Esbjerg går gennem Lunderskov Kommune.

Siden 1969 har Holger Danske Skrydstrup og Bent Bechmann begge valgt på borgerlister været borgmestre i Lunderskov. Lunderskovs borgmester frem til kommunesammenlægningen var gårdejer Hans Peter Andersen (Venstre).

Contact our Honeypot department if you are desperate to get blacklisted. Sincerely Ms. Pots and Mrs. Honey