Skip til hoved indholdet

Du kan få hentet tagplader med asbest ved dit hjem

Oprettet 18. januar 2021
Planlægger du at udskifte husets asbesttag i løbet af foråret, kan du spare turen til genbrugspladsen. Kolding Kommune henter nemlig dine tagplader fra 1. april.
Planlægger du at udskifte husets asbesttag i løbet af foråret, kan du spare turen til genbrugspladsen. Kolding Kommune henter nemlig dine tagplader fra 1. april.

Kolding Kommune skyder et nyt forsøg i gang, der skal gøre det nemmere for borgere og virksomheder at komme af med asbest.

Privatpersoner og virksomheder, der ellers normalt skal aflevere asbest på genbrugspladserne, kan få kommunen til at hente asbestaffald, først og fremmest tagplader med asbest.

Der skal bare være mindst 50 kg materialer, hvilket svarer til to-tre tagplader.

Det nye forsøg bliver skudt i gang omkring påske og løber herefter frem til slutningen af 2022.

Derefter vil det blive vurderet, om ordningen skal gøres permanent.

Forsøget blev godkendt af Teknik- og Klimaudvalget på udvalgsmødet 13. januar 2021.

Bedre arbejdsmiljø på genbrugspladserne

Formålet med forsøget er at få mest muligt asbest væk fra genbrugspladserne.

Der bliver rundt regnet afleveret 900 tons asbest på kommunens fem genbrugspladser hvert år, og der er en forhåbning om, at den nye forsøgsordning vil fjerne op til 720 tons (80 procent).

Har du mindre mængder asbeststykker under 50 kg, skal du fortsat selv aflevere stykkerne på genbrugspladserne.

Men her sker der også noget nyt, for som en del af det nye forsøg vil det kun være muligt at aflevere asbest, der er emballeret før ankomst. Emballering vil sige, at man pakker to klare plastsække om sine asbeststykker.

– Vi oplever, at asbest ikke bliver håndteret korrekt på genbrugspladserne. Vi ser både rester, der bliver fejet ned fra trailere, og tagplader der smuldrer. Og så har vi balladen med asbest, der kan trænge ned i lungerne og være årsag til kræftsygdomme, der først viser sig mange år senere. Vi ønsker, at det skal være sikkert at komme på vores genbrugspladser, både for medarbejdere, borgere og transportører. Derfor tilbyder vi nu at hente asbesten på hjemmeadressen med en kranbil, når borgeren selv har pakket sine asbestmaterialer forsvarligt ind i de såkaldte bigbags. Derefter kører vi asbesten direkte til deponiet, så færrest mulige personer kommer i nærheden af det farlige affald, siger Jakob Ville, formand for Teknik- og Klimaudvalget i Kolding Kommune.

Det koster ikke ekstra for borgere at få hentet asbest

Udgifterne for borgerne bliver dækket af den del af affaldsgebyret, der går til genbrugspladser. Virksomheder betaler en pris pr. ton for håndtering af asbesten og et gebyr for afhentning.

Den endelige opstartsdato for den nye henteordning samt ændringerne på genbrugspladserne vil være i slutningen af marts eller starten af april.

Du kan holde dig opdateret om projektet fra Kolding Kommunes hjemmeside og via appen Affald Kolding, hvor det også vil være muligt at bestille afhentning. Hvis du er it-fritaget, kan du bestille ved at ringe til Redux – Affald og Genbrug på 79797100.