Skip til hoved indholdet

Her er Koldings nye fødevareråd

Oprettet 08. marts 2023
Koldings nye fødevareråd
Medlemmerne i Kolding Fødevareråd. På fotoet er det øverst fra venstre Flemming Paasch, Merete Dissing, Jimi Kristensen, Iben Fog, Søren Bloch, Birgitte Kragh, Marianne Andersen, Anne-Beth Madsby, Line Øskov Knudsen, Espen Sørensen, Jørn Chemnitz, Helle Vilsbøll. På billedet mangler Per Mandrup, Kirsten Grosen og Annette Lund.

Som en af de første kommuner i Danmark har Kolding fået et fødevareråd, der trådte sammen for første gang i går. Kolding Fødevareråd består af en række lokale og regionale eksperter, som hver især repræsenterer alle led i fødevaresystemet - fra mark til middagstallerken.

Det nye fødevareråd udspringer af EU-projektet ’FUSILLI - Food2030 i Kolding’, som Kolding Kommune deltager i sammen med Syddansk Universitet. Formålet med projektet er at skabe et mere bæredygtigt fødevaresystem i Kolding. Internationale erfaringer fra andre byer viser, at et fødevareråd er fundamentalt afgørende for arbejdet med at skabe et mere bæredygtigt fødevaresystem, og derfor er etableringen af fødevarerådet en stor milepæl for indsatsen.

Medlemmerne af det nye fødevareråd er: Per Mandrup, der er leder af Culinary Institute i Vejle, Flemming Paasch, der er CEO i EasyFood, Søren Bloch, der er bestyrelsesmedlem i Kolding Herreds Landbrugsforening og økologisk landmand, Jimi Kristensen, der ejer Volkerts Fylke og Nicolai Madbar, Anne-Beth Madsby, der er hotelchef på Comwell Kolding, Espen Sørensen, der købmand i Rema1000 på Sydbanegade, Line Øskov Knudsen, der er influencer og stifter af Den selvforsynende familie, Kirsten Grosen, der er skolechef for Vitia Hansenberg, Marianne Andersen, der er salgschef på Daka ReFood og Iben Fog, der er medstifter af NGO-madspildsinitiativet FoodReFormers. Desuden deltager byrådsmedlemmerne Birgitte Kragh, der er formand for udvalget Sundhed og Fritid og Jørn Chemnitz, der er formand for udvalget Natur, Miljø og Klima som politiske repræsentanter i rådet. Birgitte Kragh er udpeget som formand for Fødevarerådet.

På embedsniveau bakkes Koldings Fødevareråd op af by- og udviklingsdirektør Merete Dissing og senior-, sundheds- og fritidsdirektør Annette Lund På embedsniveau bakkes Koldings Fødevareråd op af by- og udviklingsdirektør Merete Dissing, senior-, sundheds- og fritidsdirektør Annette Lund, projektleder Helle Vilsbøll fra Food20230 i Kolding og Kolding Kommunes Bæredygtighedssekretariat.
Birgitte Kragh glæder sig over, at det er lykkedes at sammensætte et stærkt hold med en bred vifte af viden og erfaringer.

- Fødevarerådet får en nøglerolle i vores lokale indsats og derfor har det været vigtigt for os at have kompetencer med fra alle led i fødevarekæden. Det mål er nået og det tegner godt for det fremtidige arbejde i rådet. Nu glæder vi os bare til sammen at smøge ærmerne op og komme i gang med arbejdet, siger Birgitte Kragh.

Anbefalinger til byrådet
Koldings Fødevareråd skal fungere som et ekspertråd, hvilket blandt andet indebærer, at rådet skal komme med anbefalinger til Kolding Byråd i forhold til arbejdet med at udvikle en fremtidig fødevarestrategi og rådet skal løbende være med til at kvalificere denne. Rådet skal samtidig også være sparringspartner for projektlederen i Food2030 i Kolding og bringe inspiration ind i arbejdet med at transformere fødevaresystemet i en mere bæredygtig retning. Nogle af de aktiviteter, der er på tegnebrættet i Kolding, handler om at styrke grundlaget for flere lokale fødevareproducenter, at reducere madspild og fremme en mere klimavenlig madkultur med tæt sammenhæng til Kolding Kommunes bæredygtighedsstrategi.

FAKTA

Lokale svar på globale udfordringer i fødevaresystemet
Baggrunden for at sætte fokus på fødevaresystemet, som det fungerer i dag, er en række store globale udfordringer. Blandt andet er fødevarer en af de største årsager til de aktuelle klima- og miljøudfordringer. Inden 2050 vil der være ca. 2 mia. flere mennesker end i dag, der skal brødfødes, mens en tredjedel af alle fødevarer går til spilde. Mere end 800 mio. mennesker er underernærede og ca. 2 mia. er overvægtige.

Krigen i Ukraine viser, hvor sårbart fødevaresystemet er i forhold til hurtigt stigende fødevarepriser og fødevaremangel. Helt konkret oplever Koldings lokale madhjælpsorganisationer en efterspørgsel som aldrig før, og har samtidig sværere ved at skaffe mad.

I samarbejde med 11 andre europæiske byer er Kolding blevet udvalgt til at være spydspids for at udvikle et bæredygtigt fødevaresystem, så vi fremadrettet kan sikre nok mad og sund mad til alle uden at skade miljøet. Målet er at udvikle lokale løsninger, der kan inspirere andre byer og kommuner, der står overfor de samme udfordringer.