Skip til hoved indholdet
Corona: Tiltag og konsekvenser Siden opdateres løbende...

Klar til at fortsætte renovering af Borchs Gård

Oprettet 19 februar 2021
Her kan du få en ide om, hvordan den nye Borchs Gård kommer til at se ud.

På mandag genoptages den store renovering af Borchs Gård i Kolding midtby efter en lille vinterpause, hvor sne og frost satte en stopper for arbejdet. Nu venter nogle måneder med opgravninger og travl anlægsaktivitet, før en ny og anderledes charmerende baggård med plads til både parkering og events forventes at stå klar i begyndelsen af juli måned. En ny facebookgruppe – Den nye Borchs Gård – vil gøre det muligt at følge projektet, stille spørgsmål og komme med kommentarer.

”Vores entreprenør var godt i gang med at pille brosten op i den nordlige del af Borchs Gård, som vi tager i første etape, men så kom vinteren og gjorde det umuligt at arbejde på pladsen. Det var selvfølgelig ærgerligt, men vejret er vi ikke herre over, og heldigvis kan vi nu komme i gang igen fra på mandag,” siger landskabsarkitekt Thomas Thinghuus, Kolding Kommune.

En kærlig hånd til nedslidt gård

Borchs Gård er i dag en af de mest brugte parkeringspladser i Kolding midtby. Ønsket om at give den nedslidte baggård et tiltrængt løft har stået højt på ønskelisten i mange år. En bevilling på 15,6 mio. kr. fra byrådet gør det nu muligt at føre visionerne ud i livet.

”Samtidig med at vi nærmer os afslutningen på de mange midtbyprojekter, som vi har arbejdet på gennem det seneste halve år, tager vi nu fat på restaureringen af Borchs Gård, som nok er den del af midtby, som trænger allermest til en kærlig hånd,” siger Thomas Thinghuus.

De godt 100 p-pladser i Borchs Gård bevares, men derudover skal den gamle baggård også være et grønt og historisk byrum, som ved særlige lejligheder kan lukkes af for biler og bruges til koncerter, julemarkeder og andre større events. Renoveringen indebærer bl.a., at der kommer ny toiletbygning, en belægning som er mere sikker og komfortabel at gå på, ny og bedre belysning, bænke og en rand af forskellige træer i yderkanten af den gamle baggård.

To faser

Restaureringen af Borchs Gård gennemføres i to faser. I den første fase, som kommunens entreprenør netop er startet på, renoveres den nordlige del af Borchs Gård op imod Akseltorv. De brosten, som er pillet op, skal genbruges i den nye belægning.

”Vi kommer til at genbruge langt hovedparten af brostenene – i alt knap 40.000 styk. Brostenene er af god kvalitet, og de er smukke og passer perfekt til en gammel historisk baggård. Men vi skærer toppen af stenene, og den nye belægning bliver med faste fuger, så det bliver mere komfortabelt og sikkert at gå på brostenene fremover,” oplyser Thomas Thinghuus.

Midlertidig lukning af halvdelen af p-pladser

P-pladserne i den nordlige del af Borchs Gård, i alt 59, vil være spærret af i den første fase af renoveringen. Når den nordlige del er færdigrenoveret i starten af maj måned, fortsætter entreprenøren og hans folk med den sydlige del af Borch Gård. I fase to vil de 42 p-pladser være lukket frem til begyndelsen af juli måned.

”Der er ikke så stort pres på p-pladserne i midtbyen her under coronanedlukningen, men når forretninger, m.m. forhåbentlig inden alt for længe får lov at åbne igen, så vil det selvfølgelig kunne mærkes, at cirka halvdelen af p-pladserne i Borchs Gård er taget ud af drift frem til begyndelsen af juli måned,” forklarer Thomas Thinghuus og fortsætter:

”Det håber vi på forståelse for. P-pladserne vender tilbage, og parkeringsområdet i den nye Borchs Gård indrettes på en langt mere hensigtsmæssig måde, så det bliver lettere at køre rundt og finde en ledig plads. Der kommer også to læssezoner, hvor lastbiler kan aflevere deres varer uden at forstyrre området øvrige trafik.”

Mens halvdelen af p-pladserne er lukkede, henvises bilister til de øvrige p-pladser i midtbyen. Bruger man den mobilvenlige hjemmeside parkering.kolding.dk, får man vist alle kommunale p-pladser og enkelte private, og ved hovedparten af dem kan man endda se, om der lige nu er ledige pladser.

Følg med i renoveringen af Borchs Gård

På kolding.dk kan du læse mere om projektet på temasiden www.kolding.dk/borchsgaard.

Hvis du ønsker at følge med i renoveringen af Borchs Gård, så kan du melde dig ind i vores nye facebook-gruppen ”Den nye Borchs Gård”. Her vil vi de kommende måneder løbende fortælle om det store projekt. I gruppen kan du også stille spørgsmål og debattere emner, som vedrører projektet. Facebookgruppen er åben for alle, og man behøver ikke at have en facebook-profil for at læse opslag i gruppen.

Meld dig ind i gruppen