Kommunale køkkener i Kolding skal teste opskrifter med danske bælgfrugter
Syv kommunale køkkener i Kolding skal teste opskrifter med danske bælgfrugter
Syv kommunale køkkener og kantiner i Kolding deltager i et nyt projekt, Dansk Bælgboost.
Gule ærter, kidneybønner, kikærter og linser – de såkaldte bælgfrugter – spiser danskerne i gennemsnit kun 10 gram af om dagen. Det er langt fra de 100 g om dagen, som de officielle Kostråd anbefaler for både sundhed og klima. Det vil projektet ”Dansk Bælgboost”, som Kolding Kommune er en del af, ændre på. Målet er bl.a at gøre danske linser til en inspirerende og naturlig del af kantine- og hverdagsmaden.
Projektet samler aktører fra hele værdikæden for at styrke produktionen, forarbejdningen og anvendelse af danske bælgfrugter – fra landmænd, til fødevarevirksomheder og offentlige kantiner.
Bente Svane Nielsen, initiativtager og chefkonsulent hos SEGES Innovation, siger:
"Det er en stor og spændende opgave at samle partnere fra hele værdikæden, men netop at samarbejde på tværs er vi gode til i Danmark. 18 offentlige køkkener fra de medvirkende kommuner og Aarhus Universitetshospital har allerede meldt sig klar til at arbejde med danske bælgfrugter, og vi glæder os til også at invitere landmænd og planteavlere med ind i projektet i det nye år."
I Kolding er syv køkkener udvalgt til at deltage i Bælgboost, der tilsammen repræsenterer alle aldersgrupper og dermed sikrer et bredt perspektiv på de nye produkter og opskrifter.
Det er tre daginstitutioner, Kildemosen, Børnehuset ved Vonsild og Børnehuset ved Åen, to personalekantiner, i Socialforvaltningen og Sundhedscenteret, og to seniorkøkkener på plejecentrene Bertram Knudsens Have og Kongebro.
De syv køkkener skal først og fremmest afprøve nogle af de nye bælgprodukter og opskrifter, der bliver udviklet i forbindelse med projektet. Birgitte Kragh, der er formand for Kolding Fødevareråd, glæder sig over, at Kolding Kommune er en del af det nye projekt.
”Som foregangskommune inden for bæredygtige fødevarer har vi i Kolding nogle meget kompetente og engagerede køkkener, der brænder for at bidrage til udviklingen af fremtidens grønne menuer med nye og lokale råvarer. Jeg er derfor glad for, at vi er inviteret med i et projekt, der understøtter målene i vores fødevarestrategi og projektet supplerer samtidig de øvrige initiativer, vi deltager i – herunder det landsdækkende projekt Smag Dig Frem,” siger Birgitte Kragh.
Bredt partnerskab og nationalt fokus
Bag projektet står SEGES Innovation som hovedansøger sammen med en række partnere: Udover Kolding Kommune er det Sønderborg Kommune, Vejen Kommune, Aarhus Universitetshospital, Gl. Buurholt, Food Bornholm, Edgy Foods, Syddansk Universitet, Innovationscenter for Økologisk Landbrug, Teknologisk Institut og Food Bornholm. Projektet løber frem til udgangen af 2029 og kulminerer blandt andet med afprøvning af løsninger på DGI Landsstævnet.
Projektet er blevet bevilliget 13,8 mio. kr. af Plantefonden og er et af de største projekter i dette års bevilling fra fonden.