Skip til hoved indholdet

Ny plan skal sætte turbo på Koldings klimaindsats

Oprettet 09. juni 2022
Luftfoto af Kolding by
Koldings ny klimahandleplan er i høring fra den 8. juni og til og med den 22. juli.

Det vil kræve en stor indsats af både borgere, erhvervsliv og Kommunen, hvis det skal lykkes at reducere CO2-udledningen i Kolding med 70 procent i 2030 og blive CO2-neutral i 2050. Det er ikke desto mindre ambitionen i en ny klimahandleplan, som Kolding Byråd netop har sendt i høring.

Planen skal fortsætte i sporet på den nuværende klimaindsats og sikre, at tempoet skrues op med et handlingskatalog, der rummer en lang række tiltag inden for seks indsatsområder: Energisektoren, transportsektoren, landbrug og arealanvendelse, vareforbrug, klimatilpasning og virksomheden Kolding Kommune.

- Vi står over for en kæmpeopgave, men hvis vi lykkes med at nå målet, vil det bidrage til et attraktivt samfund med mindre forurening og store forretningspotentialer. Det kræver samarbejde på tværs af sektorer, på tværs af brancher og med en fælles indsats fra erhvervsliv, borgere og Kommunen. Jeg håber, at alle er klar til at bidrage, hvor de kan, siger borgmester Knud Erik Langhoff.

Dialogmøde den 14. juni om klimahandleplanen
Høringsperioden for klimahandleplanen er fra den 8. juni og til og med den 22. juli.

Den 14. juni er der et dialogmøde for alle interesserede på Kolding Bibliotek, hvor klimahandleplanen bliver præsenteret. Det er kl. 19-21.15 og kræver ikke tilmelding. Se hele programmet for mødet.

Bæredygtig transport
Koldings klimahandleplan viser, at transport, efter energisektoren, er det område, der udleder mest CO2. I 2019 var udledningen anslået på 280.000 tons. Målet er at reducere udledningen med 80.000 tons inden 2030. Blandt de værktøjer, der skal i brug, er at skifte den kollektive bustrafik fra diesel til el, at motivere flere bilister til samkørsel, at benytte den kollektive trafik, cykle eller gå og at gøre det lettere for bilister at investere i elbiler.

- Vi er allerede godt i gang. F.eks. udruller vi vores ladestanderstrategi over de næste par år, så vi får 130 nye ladestandere i hele Kolding kommune, som gør det nemmere for bilejerne at skifte diesel- eller benzinbilen til en elbil. Men jeg har også store forventninger til ny teknologi på området, f.eks. Power-to-X, og til at vi i den nærmeste fremtid får flere vedvarende energianlæg som vindmøller og solceller, fortæller Jakob Ville, formand for Plan- og Teknikudvalget og tilføjer, at den kommende udbredelse af fjernvarme i blandt andet Almind også vil bidrage til mindre CO2-udledning.

Klimarobust kommune
Klimaforandringer i form af skybrud og tørkeperioder er en kendsgerning, som vi allerede nu mærker. Klimahandleplanen handler derfor også om at skabe en klimarobust kommune. Kolding Kommune er godt i gang med arbejdet med afsæt i en klimatilpasningsplan og en risikostyringsplan.

- Klimatilpasningsprojekterne er komplicerede projekter, som det tager lang tid at planlægge, men vi er godt på vej. Senest kunne vi i efteråret indvie et anlæg i Hylkedalen, hvor det samtidig er lykkedes at skabe ny natur og nye faciliteter for brugerne i området, fortæller Jørn Chemnitz, formand for Natur-, Miljø- og Klimaudvalget.

Risikostyringsplanen rummer 16 konkrete tiltag, herunder pumpe-sluse-projektet, der forventes at stå færdigt om to år.

Se klimahandleplanen på kolding.dk på siden høringer og afgørelser.

Fakta:
Klimahandleplanen tager afsæt i Kolding Kommunes Bæredygtighedsstrategi, hvor målet er at reducere CO2-udledningen med 70 procent inden 2030 og i Parisaftalen, som Danmark har forpligtet sig til. Her er målet at blive CO2-neutral inden 2050.

Kolding er med i DK2020-samarbejdet sammen med 94 andre kommuner. Samarbejdet tilbyder sparring og hjælp til lokale klimahandleplaner.

Kolding Kommunes Klimahandleplan indeholder seks indsatsområder: Energisektoren, transportsektoren, landbrug og arealanvendelse, vareforbrug, klimatilpasning og virksomheden Kolding Kommune med tilhørende katalog med tiltag inden for hvert indsatsområde.

Eksempler på hovedtiltag i kataloget:

Omstilling i energisektoren
Mindre energiforbrug, grøn elforsyning, grøn varmeforsyning og CO2-fangst og –lagring.

Omstilling på transportområdet
Reducere behovet for diesel- og benzindrevet transport, bæredygtig kørsel, f.eks. på el og alternativer til personbilen som kollektiv trafik og cykel.

Omstilling af landbrug og arealanvendelse
Mindske udledningen fra landbrugsarealer, mindske udledningen fra stalde og lager, øge CO2-binding på arealer, f.eks. i form af skovrejsning.

Omstilling af samfundets vareforbrug
Fokus på cirkulær økonomi, nedbringe affaldsmængder, klimavenligt forbrug af mad og drikkevarer, klimavenligt forbrug af elektronik og klimavenligt tøj.

Håndtering af klimarisiko
Tiltag, der håndterer havstigninger og stormflod, skybrud, oversvømmelser fra vandløb og hedebølger.

Fokusområder for Kolding Kommune som virksomhed
Tiltag, der minimerer energiforbruget i bygningerne, bilflåde på bæredygtig energi, bæredygtigt forbrug, klimavenlige kantiner, hjemmearbejde og ladestandere ved kommunale arbejdspladser.