Skip til hoved indholdet

Penge til skoler, socialområdet og trafik

Oprettet 03. marts 2021
Et samlet byråd sætter flere penge af til skolerne
Et samlet byråd sætter flere penge af til skolerne

Der er sat penge af til flere ansatte på skolerne, social og handicapområdet samt en stor investering i trafikken om Tankedalsvej/Kolding S, hvor det nye erhvervsområde skyder frem. Samtlige partier i byrådet har aftalt en ”supplerende” budgetaftale for Kolding Kommune. På grund af Coruna og usikre udsigter, har byrådet været tilbageholdende, og derfor udsat forhandlinger her til marts.

Den nye budgetaftale indeholder bl.a. 6 mio. kr. til folkeskolen. Det suppleres med 6,8 mio. kr. fra staten til flere lærere, 3,9 mio. kr. til særlige indsatser for trivsel under corona, og 12,4 mio. kr. til minimumsnormeringer på børnepasningsområdet. Alt i alt svarer det til et varigt løft på over 25 mio. kr. til børne- og uddannelsesområdet. I forvejen ligger kommunens normeringer i vuggestuer og børnehaver i top 15, og eleverne i skolerne ligger konsekvent i top, når indlæringen sammenlignes på tværs af kommunerne.

På Socialområdet er der 10 mio. kr. om året, fordelt med 3 mio. kr. til sikrede institutioner og 7 mio. kr. til voksenhandicap.

Flere i erhvervsuddannelse

Byrådet har også sat penge af til at udvikle obligatoriske undervisningsforløb for elever i henholdsvis 0.-3. klasse, 4.-6. klasse og 7.-9. klasse, så alle børn løftes og klædes på til at kunne træffe kvalificerede valg om uddannelse og job. Forløbet ”Uddannelse og job” vil bygge videre på de gode erfaringer, der allerede findes i samarbejdet mellem folkeskoler, erhvervsuddannelsesinstitutioner og erhvervsliv. Det er et af flere tiltag til at få flere unge i Kolding Kommune til at gennemføre en erhvervsuddannelse.

Stort projekt på Tankedalsvej

På anlægssiden er der 46 mio. kroner til forbedringer af trafikken på Tankedalsvej. Her har Stender og Schou Company begge købt kæmpe erhvervsarealer. Hver af de to byggerier indeholder mindst 250 arbejdspladser og cementerer Koldings position som førende i Danmark inden for transport- og logistikbranchen.

Kommunens har desuden sat penge af til de krævede miljøundersøgelser for en omfartsvej ved Nørre Bjert. Aftalen rummer også en række mindre vejprojekter for samlet 1,5 mio. kr. Dertil kommer, at byrådet i den første budgetaftale i sommeren 2020 besluttede at tage hul på en omfartsvej syd for Kolding, hvor 1. etape er beregnet til omkring 80 mio. kr. Der er tale om en større investering, og vejen bygges derfor i etaper.

Den nye budgetaftale øger anlægsbudgettet med 35 mio. kr. og udbygger dermed ambitionen om et øget anlægsniveau til sikring af udvikling og vækst med særligt fokus på byudvikling, infrastruktur, idræt og uddannelse. Kommunens korrigerede anlægsbudget 2021 er på over 900 mio. kr., hvor mange ordrer lander hos lokale virksomheder.

Der er 2 mio. kr. til ”Vores Hus” på Kinotorv i Vamdrup med Vamdrup Kino og Vamdrup Bibliotek som de primære aktører i huset, men huset skaber rammerne for, at flere foreninger og byens borgere kan gøre brug af det. Beløbet dækker kun del af byggeriet, og der skal arbejdes videre med det samlede budget. 

Der 3 mio. kr. til renoveringen af den sidste del af Storegade i Lunderskov. Det sker i et samarbejde med DSB, hvor Kolding Kommune sætter midler af til at færdiggøre renovering af Storegade med Torvet, bus- og parkeringsområde. Samtidig sørger DSB for at renovere perron, adgangsvej, tilgængelighed og beplantning.

Dertil kommer en række mindre projekter og indsatser.