Skip til hoved indholdet
    Hjem Om kommunen Nyhedsarkiv Skoleelever designer fremtidens skolehave

Skoleelever designer fremtidens skolehave

Mere end 200 skoleelever dystede i dag om at designe den bedste og mest innovative skolehave i konkurrencen ’Dyrk i Skolen’, som Kolding Kommunes fødevareprojekt holdt på Kolding Bibliotek.

13 klasser fra 2.-9. klasse på ni skoler præsenterede deres bud på fremtidens skolehave for en jury, som efterfølgende udpegede tre vinder-projekter, fra henholdsvis indskolingen, mellemtrinnet og udskolingen, der hver blev præmieret med 10.000 kroner. Præmien er øremærket til at anlægge vinderklassernes drømme-skolehave.

Hos indskolingsklasserne vandt 2A og 2C fra Bramdrup Skole i fællesskab. Hos mellemtrinnets klasser vandt 4B fra Dalby Skole. Og hos udskolingsklasserne vandt 7B fra Kongsbjergskolen.

- Alle klasserne havde rigtig gode bud på fremtidens skolehaver og jeg er meget imponeret over den idérigdom og det engagement, som eleverne havde lagt i deres projekter. Og ikke mindst var jeg også imponeret over det høje vidensniveau, som eleverne har opnået i arbejdet med deres projekter. Nu glæder jeg mig til at følge arbejdet med at omsætte idéerne til frodige skolehaver med mange afgrøder, siger formand for Kolding Fødevareråd og jurymedlem Birgitte Kragh.

Også projektleder for Food2030 i Kolding Helle Vilsbøll er imponeret over elevernes bud på fremtidens skolehave.

- Der var mange vilde idéer, men realiserbare idéer. Eleverne er virkelig gået seriøst til værks med en naturvidenskabelig tilgang, hvor de har undersøgt tingene grundigt og har været nysgerrig på nye muligheder. Mange har tænkt i ny teknologi, vedligeholdelsesfri haver, dyrkning indendørs i vindueskarme og på vægge – og sågar i kasserede gummistøvler. Og så var juryen også meget begejstret over, at flere klasser havde tænkt fællesskab og trivsel ind i deres skolehaver, fortæller Helle Vilsbøll.

Alle de fine skolehaveprojekter bliver i den kommende tid udstillet i Kolding Kommunes Bæredygtighedshus på Kolding Bibliotek i bibliotekets åbningstid, og den indsigt, som skolehavekonkurrencen har givet, tager Helle Vilsbøll med i det videre arbejde med Kolding Kommunes kommende fødevarestrategi.
Eleverne, der deltog i skolehavekonkurrencen, kommer fra Bramdrup Skole, Aalykkeskolen, Bakkeskolen, Christiansfeld Skole, Dalby Skole, Fynslund Skole, Sct. Michaels Skole og Kongsbjergskolen.


Juryen, der udpegede de tre vindere, består ud over Birgitte Kragh af Jørn Chemnitz, Kolding Fødevareråd, Thomas Kjær, skoleleder på Ødis Skole, Line Øskov Knudsen, Kolding Fødevareråd og influencer med facebooksiden Den Selvforsynende Familie og Hjalmar Van Der Buchwald, fra virksomheden Micro Greens.


Vinderne i skolehavekonkurrencen blandt deltagerne fra indskolingen blev 2A og 2C fra Bramdrup Skole. To repræsentanter fra vinderklasserne fik overrakt præmiechecken af formand for Kolding Fødevareråd Birgitte Kragh.

 

Vinder af skolehavekonkurrencen på mellemtrinnet blev 4B fra Dalby Skole, der fik overrakt præmien af jurymedlem Hjalmar Van Der Buchwald fra virksomheden Microgreens.

 

Vinder af skolehavekonkurrencen blandt udskolingsklasserne blev 7B fra Kongsbjergskolen, der fik overrakt deres præmie af næstformand i Kolding Fødevareråd Jørn Chemnitz.

 

Om skolehavekonkurrencen

Bag skolehavekonkurrencen står EU-projektet FUSILLI - Food2030 i Kolding, der sigter mod at skabe et bæredygtigt fødevaresystem fra mark til middagstallerken. Projektpartnerne i Food2030 er Syddansk Universitet og Kolding Kommune.

Som en del af projektet ønsker Kolding at gå forrest med læring omkring bæredygtige fødevarer. Et vigtigt element i undervisningen er skolehaver, hvor eleverne kan lære at dyrke deres egne, bæredygtige afgrøder. Det at få ”jord under neglene” er ikke kun vigtigt i forhold til at lære, hvordan fødevarer dyrkes, håndteres og smager. Nyere forskning viser desuden, at det også er med til at udvikle personlige relationer og kompetencer.

For at blive klogere på, hvad der skal til for, at skolehaver kan blive en del af undervisningen, inviterer Food2030 Koldings folkeskoleelever til at deltage i skolehavekonkurrencen: DYRK i SKOLEN.

Telefon: 79 79 79 79
kommunen@kolding.dk

Borgerservice åbningstider

Genveje