Dagsorden eller referat
Liste med Dato, udvalg, sted samt pdf udgave af dagsordenen til download.
Dato: |
04-04-2022 13:00:00 |
---|---|
Udvalg: |
Social Bæredygtighed |
Sted: |
Multisalen, Sundhedscentret, Sygehusvej 6 |
Pdf: |
|
Sagsnr.: 22/9258
Resumé
Jobcenter Kolding arbejder aktivt for et arbejdsliv til alle og herunder med indsatser, som skal sikre, at også personer med handicaps får en plads på arbejdsmarkedet. En vigtig brik i indsatsen er de handicapkompenserende ordninger, som bidrager til at støtte vejen til og fastholdelse i job. Samarbejdet med virksomhederne om det gode match og rummelighed er helt centralt for en gensidig succes.
Jobcenter Kolding har i 2021 deltaget i et projekt ”Flere med kognitive handicap i job”, som havde til formål at udbrede kendskab og viden om potentialet i brugen af de handicapkompenserende ordninger hos medarbejderne. Projektet er drevet af CABI (tidligere center for aktiv beskæftigelsesindsats).
På mødet introducerer Arbejdsmarkedschef Mette Byskov henholdsvis CABI og TRICON, som hver især fremlægger deres perspektiver på ansættelse af medarbejdere med handicap i kombination med de handicapkompenserende ordninger.
Sagen behandles i
Social Bæredygtighed.
Forslag
Senior-, Sundheds- og Fritidsdirektøren, Social- og Arbejdsmarkedsdirektøren og den
konstituerede Børne- og Uddannelsesdirektør foreslår,
at oplæggene drøftes.
Beslutning Social Bæredygtighed den 04-04-2022
Oplæggene fra Anne Brændbyge, CABI og Kenneth Lund, TRICON blev drøftet. Forvaltningen undersøger, om der kan udarbejdes en videnskabeligt baseret faglig dokumentation for den tilgang og metode, som Jobcentret i Kolding anvender i forhold til at opnå en høj grad af mennesker med handicap i job.
Hamlaoui Bahloul
Sagsfremstilling
I politik for ”Arbejdsliv til alle” og politik for ”Det rummelige arbejdsmarked” – politikker vedtaget at det tidligere Arbejdsmarkedsudvalg - sættes fokus på en aktiv indsats og samarbejde med virksomheder, der skal sikre, at også personer med handicaps får en plads på arbejdsmarkedet og i det fællesskab, som en arbejdsplads tilbyder.
Et konkret tiltag i denne indsats er de handicapkompenserende ordninger, som understøtter vejen i job samt fastholdelse i job for personer med handicap. Herudover er samarbejdet med virksomhederne om det gode match og rummelighed helt centralt for en gensidig succes.
Jobcenter Kolding har i 2021 deltaget i et projekt ”Flere med kognitive handicap i job”, som har til formål at udbrede kendskab og viden om potentialet i brugen af de handicap-kompenserende ordninger hos medarbejderne. Projektet er drevet af CABI (tidligere center for aktiv beskæftigelsesindsats). Kolding Kommune har deltaget i projektet sammen med 10 andre kommuner. I projektperioden kom 38 personer i job med handicapkompenserende ordninger.
På mødet præsenterer CABI og Kolding virksomheden TRICON hver deres perspektiv på ansættelse af medarbejdere med handicap i kombination med de handicapkompenserende ordninger.
CABI 1. oplæg
På mødet præsenterer seniorkonsulent fra CABI, Anne Brændbyge, hovedresultater, viden og erfaringer fra det samlede projekt.
Kort om CABI
CABI er en selvstændig organisation, støttet af Beskæftigelsesministeriet, og leverer viden om det rummelige arbejdsmarked, som virker i praksis. Viden kan hentes på organisationens hjemmeside og leveres igennem projekter og samarbejder med jobcentre og virksomheder.
CABI indsamler, udvikler og formidler metoder, viden, værktøjer og inspiration, hvormed Jobcentre og virksomheder klædes på til at agere i praksis for at styrke det rummelige arbejdsmarked og den aktive beskæftigelsesindsats.
TRICON 2. oplæg
I anden del af oplægget vil Direktør Kenneth Lund fra virksomheden TRICON fortælle om virksomhedsperspektivet på det at ansætte en medarbejder med handicapkompenserende ordninger.
Kort om TRICON
Virksomheden er beliggende på Gejlhavegård 1, Kolding og har ca. 100 ansatte.
Følgende er citeret fra virksomhedens hjemmeside:
”TRICON er en virksomhed med mere end 40 års ekspertise og knowhow inden for udvikling, produktion og idriftsættelse af el-styringer, elektronik produkter og komponenter.
Virksomheden lægger stor vægt på at skabe gode muligheder for udvikling og tilpasning, så arbejdet passer til bl.a. familielivet og personlige ønsker.
Igennem samarbejde med Kolding Kommune er flere medarbejdere blevet ansat efter længere tids ledighed. Det er en glæde at vende udfordringer til arbejdsglæde og en tro på fremtiden igennem rummelighed og træning”.
Bilag
Sagsnr.: 22/5785
Resumé
På mødet vil et par ”hverdagseksperter” på handicapområdet holde oplæg om deres
perspektiver på det gode liv med handicap.
Sagen behandles i
Social Bæredygtighed.
Forslag
Senior-, Sundheds- og Fritidsdirektøren, Social- og Arbejdsmarkedsdirektøren og den
konstituerede Børne- og Uddannelsesdirektør foreslår,
at orienteringen drøftes.
Beslutning Social Bæredygtighed den 04-04-2022
Oplæggene fra hverdagseksperterne blev drøftet.
Hamlaoui Bahloul
Sagsfremstilling
Et vigtigt pejlemærke for udvalget Social Bæredygtighed er at gentænke og udvikle fremtidens
velfærd med fokus på forebyggelse, frihed, fællesskab, frivillighed og (tvær)faglighed. De
største udfordringer på velfærdsområderne skal identificeres og være udgangspunktet for at
stille de spørgsmål, der kan bidrage til at skabe nye sigtelinjer og forandringskraft i
organisationen.
Samtidig har udvalget udvidede muligheder for at benytte sig af nye samarbejds- og
samskabelsesformer, og derfor inviteres en række ”hverdagseksperter” til at holde korte oplæg om deres perspektiver på livet med handicap og give input til ”Det gode liv med handicap”.
Tanken er, at hverdagseksperterne gennem korte oplæg af 5-10 minutters varighed skal
bidrage med viden, erfaringer, perspektiver og tanker om mulige løsninger, og derved medvirke til, at de ideer og løsninger, der bringes i spil, har en stærk forankring i den daglige virkelighed, der møder mennesker med handicap. Kort sagt: Hvad er det gode liv med handicap for mig?
Følgende ”hverdagseksperter” giver et oplæg på mødet:
• En repræsentant fra gruppen af forældre til handicappede børn
• En borger med erfaring fra livet som menneske med et handicap i arbejdslivet
Sagsnr.: 22/5676
Resumé
I forbindelse med udvalgets drøftelse af udvalgets arbejdsform ønskede udvalget en nærmere definition af målgruppen for ”Det gode liv med handicap”.
I denne sagsfremstilling forelægges udkast til definition af målgruppen med udgangspunkt i lektor Chalotte Glintborgs oplæg for udvalget den 7. marts 2022 samt oplæg fra formanden for Handicaprådet i Kolding Kommune.
Sagen behandles i
Social Bæredygtighed.
Forslag
Senior-, Sundheds- og Fritidsdirektøren, Social- og Arbejdsmarkedsdirektøren og den
konstituerede Børne- og Uddannelsesdirektør foreslår,
at den, i sagsfremstillingen foreslåede definition af målgruppen for ”Det gode liv med handicap”, drøftes og godkendes,
at udvalget får en mere dybdegående introduktion til anbefalingerne i den nye til ”Hvidbog om rehabilitering” på et kommende møde.
Beslutning Social Bæredygtighed den 04-04-2022
Godkendt.
Hamlaoui Bahloul
Eva Kjer Hansen
Sagsfremstilling
I forbindelse med udvalgets drøftelse af udvalgets arbejdsform ønskede udvalget en nærmere definition af målgruppen for ”Det gode liv med handicap”.
I denne sagsfremstilling forelægges udkast til definition af målgruppen med udgangspunkt i lektor Chalotte Glintborgs oplæg for udvalget den 7. marts 2022 samt oplæg fra formanden for Handicaprådet i Kolding Kommune.
Definition af handicap
På udvalgsmødet den 7. marts 2022 gav formanden for handicaprådet John Arne Sørensen følgende definition af den målgruppe, rådet repræsenterer:
- Personer med bevægelseshandicap
- Personer med kommunikationshandicap
- Personer med udviklingshandicap og psykisk syge
- Personer, der er kronisk medicinerede
Det Centrale Handicapråd definerer handicap på følgende måde:
”Handicap er en betegnelse for tab eller begrænsning af muligheder for at deltage i samfundslivet på lige fod med andre.
Handicap beskriver relationen mellem et menneske med funktionsnedsættelse og dets omgivelser.
Funktionsnedsættelse - hvad enten den er fysisk, psykisk eller intellektuel – er det givne, det objektivt konstaterbare, mens handicap er det relative – det situationsafhængige”.
Handicapbegrebet skal således forstås som et dynamisk begreb, som ændrer sig over tid med samfundsudviklingen og samfundsmæssige tiltag.
Definition af rehabilitering
DEFACTUM (forsknings- og konsulenthus forankret i region Midtjylland), REHPA (Videnscenter for Rehabilitering og Palliation) og Rehabiliteringsforum Danmark udgiver en ny ”Hvidbog om rehabilitering” den 30. marts 2022.
Af høringsversionen fremgår, at den nye definition af rehabilitering vægter følgende:
- Rehabilitering er målrettet personer, som oplever eller er i risiko for at opleve begrænsninger i deres fysiske, psykiske, kognitive og/eller sociale funktionsevne og dermed i hverdagslivet.
- Formålet med rehabilitering er at muliggøre et meningsfuldt liv med bedst mulig aktivitet og deltagelse, mestring og livskvalitet.
- Rehabilitering er en samarbejdsproces mellem en person, pårørende, professionelle og andre relevante parter.
- Rehabiliteringsindsatser er målrettede, sammenhængende og vidensbaserede med udgangspunkt i personens perspektiver og hele livssituation.
Lektor Chalotte Glintborg redegjorde i sit oplæg for udvalget den 7. marts for, at den kommunale indsats traditionelt set har været en social indsats, der har forholdt sig til borgerens funktionsnedsættelse, enten med et forebyggende eller kompenserende sigte. Med udgangspunkt i ovenstående nye definition af rehabilitering, bør den kommunale indsats være baseret på en helhedsorienteret tilgang og rette sig mod både biologiske, psykologiske og sociale faktorer.
Definition af målgruppen for "Det gode liv med handicap"
Det foreslås, at udvalgets videre arbejde med delscenariet ”Det gode liv med handicap” tager udgangspunkt i ovenstående definitioner, tilgange og menneskesyn. Det foreslås derfor, at målgruppen for ”Det gode liv med handicap” defineres som:
- Mennesker bosat i Kolding Kommune, som lever med en funktionsnedsættelse (fysisk, psykisk eller intellektuelt)
- Pårørende til mennesker med en funktionsnedsættelse bosat i Kolding Kommune
- Betegnelsen ”handicap” refererer ikke til personen men til de barrierer, personer med funktionsnedsættelser oplever i forskellige livssituationer og ved deltagelse i samfundslivet - fysiske såvel som holdningsmæssige.
Sagsnr.: 22/5676
Resumé
På mødet den 7. marts 2022 godkendte udvalget at påbegynde udarbejdelse af
delscenariet ”Det gode liv med handicap”. Udvalget godkendte, at arbejdet med delscenariet fungerer som prototypeudvikling og medvirker til at danne erfaringer, der kan lægge fundamentet for udvalgets fremtidige arbejdsform med andre delscenarier.
Udvalget vedtog, at der skal udarbejdes en status i forhold til det aktuelle udgangspunkt, baseret på målbare parametre – både objektive og subjektive data - samt dokumentation for de aktuelle udfordringer. Målgruppen skal defineres, og der skal fastsættes succeskriterier i forhold til hvilke effekter, der ønskes opnået.
På baggrund af udvalgets ønsker til udvalgets arbejdsform gives på mødet en kort mundtlig redegørelse for udvalgets arbejdsform, og der stilles forslag til, hvordan der udarbejdes status, dokumentation og succeskriterier.
Sagen behandles i
Social Bæredygtighed.
Forslag
Senior-, Sundheds- og Fritidsdirektøren, Social- og Arbejdsmarkedsdirektøren og den
konstituerede Børne- og Uddannelsesdirektør foreslår,
at sagen drøftes,
at den i sagsfremstillingen foreslåede tilrettelæggelse af udvalgets møder og topmødet godkendes,
at den i sagsfremstillingen foreslåede proces for tilbagemelding på anmodningen om at udarbejde status, dokumentation og succeskriterier godkendes.
Beslutning Social Bæredygtighed den 04-04-2022
Drøftet. Forslaget til tilrettelæggelsen af udvalgets møder og topmødet blev godkendt. Forvaltningens forslag til proces for tilbagemelding på anmodningen om at udarbejde status, dokumentation og succeskriterier blev godkendt.
Hamlaoui Bahloul
Sagsfremstilling
Social Bæredygtighed skal med afsæt i nutidens udfordringer, trends og fremskrivninger arbejde med nye måder, der skaber velfærdsudvikling i Kolding Kommune. Udvalget skal skabe nye fælles principper for arbejdet og udvikling af fremtidens velfærd, som platform til de forskellige strategier og konkrete politikker i udvalgene. Udvalget arbejder med ”Det gode liv med handicap” som det første delscenarie. Arbejdet med delscenariet fungerer som prototype-udvikling, og medvirker til at danne erfaringer, der kan lægge fundamentet for udvalgets fremtidige arbejdsform med andre delscenarier. Processen og prototypeudviklingen består af fem hovedfaser, der blev godkendt på udvalgets møde den 7. marts 2022.
Indholdet på udvalgets følgende møder i 2022, topmødet efter sommerferien 2022 (et dialog- og borgermøde) samt temamødet i efteråret 2022 (et bredt åbent temamøde) er tilrettelagt, så de matcher de fem overordnede faser. Der er lagt vægt på, at de første 4 udvalgsmøder har fokus på at afdække væsentlige udfordringer på området, mens de efterfølgende udvalgsmøder, efter sommerferien og i efteråret 2022, har fokus på at afdække og udvikle gode løsninger på udfordringerne.
Udvalget har vedtaget, at der udarbejdes følgende:
- Status på det aktuelle udgangspunkt baseret på målbare parametre – både objektive og subjektive data
- Dokumentation for de aktuelle udfordringer
- Definition af målgruppen
- Fastsættelse af succeskriterier i forhold til hvilke effekter, der ønskes opnået.
En nærmere definition af den overordnede målgruppe beskrives i et selvstændigt dagsordenspunkt.
”Det gode liv med handicap” rummer et meget omfattende problemkompleks. Den specifikke målgruppe, statusbeskrivelse og relevante succeskriterier vil være afhængig af, hvilke konkrete indsatsområder, der fokuseres på.
På mødet den 4. april 2022 gives en kort mundtlig redegørelse for, hvordan arbejdet med dokumentation og måling vil indgå i processen med delscenariet ”Det gode liv med handicap”.
Forvaltningen anbefaler, at der, løbende og efterhånden som udvalget prioriterer indsatsområder, defineres specifik målgruppe, fastsættes mål, effekter og succeskriterier samt beskrives og dokumenteres status.
Bilag
Sagsnr.: 22/5678
Resumé
På mødet den 7. marts 2022 udpegede udvalget – på baggrund af oplæg fra eksperter og hverdagseksperter - nogle temaer, der skal arbejdes videre med. Temaerne var ”mødet mellem kommunen og personen med handicap”, ”arbejdsmarked/beskæftigelse” samt ”familien/de pårørende”. Arbejdet med at udpege væsentlige hovedtemaer fortsætter på mødet den 4. april 2022.
Sagen behandles i
Social Bæredygtighed.
Forslag
Senior-, Sundheds- og Fritidsdirektøren, Social- og Arbejdsmarkedsdirektøren og den konstituerede Børne- og Uddannelsesdirektør foreslår,
at opsamlingen og det videre forløb tages til efterretning.
Beslutning Social Bæredygtighed den 04-04-2022
Punktet blev udsat til næste møde.
Hamlaoui Bahloul
Sagsfremstilling
På mødet den 7. marts 2022 udpegede udvalget – på baggrund af oplæg fra eksperter og hverdagseksperter - nogle temaer, der skal arbejdes videre med.
Temaerne var:
- Mødet mellem kommunen/myndigheden og personen med handicap
- Der var fokus på ”måden”, kommunen møder borgeren på
- Der var fokus på at skabe en samarbejdsrelation og undgå konfrontation
- Der var fokus på at klæde medarbejderne godt på til mødet og samarbejdet
- Arbejdsmarked/beskæftigelse
- Der var fokus på, at et arbejde har stor betydning for identitet og livskvalitet
- Der var fokus på at hente inspiration bl.a. fra dialogredskabet ”Min plan”, som bruges i sygedagpengeforløb i Kolding Kommune
- Familien/de pårørende
- Der var fokus på betydningen af også at forstå de pårørendes udfordringer og at forstå familien som helhed
- Der var fokus på ikke at stille med ”færdige” løsninger men at inddrage familien
Arbejdet med at udpege og drøfte hovedtemaer fortsætter på mødet den 4. april 2022.
Der tilføjes temaer på baggrund af oplæg fra eksperter og hverdagseksperter på mødet.
Målet er i første omgang at udpege væsentlige udfordringer for på et efterfølgende møde at prioritere temaerne.
Udvalget drøfter bl.a., om der er udfordringer og temaer, som de ønsker at arbejde mere med, samt om der er eksperter/hverdagseksperter, de har et ønske om at få en dialog med.
Sagsnr.: 22/2552
Resumé
Deltagelse i ekstraordinære kommunale aktiviteter, medlemmer af Social Bæredygtighed.
Sagen behandles i
Social Bæredygtighed.
Forslag
Senior-, Sundheds- og Fritidsdirektøren, Social- og Arbejdsmarkedsdirektøren og den konstituerede Børne- og Uddannelsesdirektør foreslår,
at Social Bæredygtighed drøfter, om der er behov for at et eller flere medlemmer af udvalget varetager kommunale hverv.
Beslutning Social Bæredygtighed den 04-04-2022
Intet.
Hamlaoui Bahloul
Søren Rasmussen
Sagsfremstilling
Jf. Kolding Kommunes regulativ om vederlag og godtgørelse til Byrådets medlemmer, punkt 2, fremgår det, at der kan tillægges erstatning for tabt arbejdsfortjeneste for varetagelse af andre kommunale hverv, når deltagelse sker efter anmodning fra Byrådet eller Byrådets udvalg, på grund af en protokolleret beslutning.
Bilag
Sagsnr.: 22/2552
Resumé
Orientering fra formanden.
Sagen behandles i
Social Bæredygtighed.
Forslag
Senior-, Sundheds- og Fritidsdirektøren, Social- og Arbejdsmarkedsdirektøren og den konstituerede Børne- og Uddannelsesdirektør foreslår,
at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning Social Bæredygtighed den 04-04-2022
Intet.
Hamlaoui Bahloul
Søren Rasmussen
Sagsnr.: 22/2552
Resumé
Orientering fra direktørerne.
Sagen behandles i
Social Bæredygtighed.
Forslag
Senior-, Sundheds- og Fritidsdirektøren, Social- og Arbejdsmarkedsdirektøren og den konstituerede Børne- og Uddannelsesdirektør foreslår,
at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning Social Bæredygtighed den 04-04-2022
Intet.
Hamlaoui Bahloul
Søren Rasmussen
Sagsnr.: 22/2552
Resumé
Udvalget skal godkende beslutningsprotokollen.
For at godkende skal hvert medlem underskrive ved at trykke på ”Godkendt”.