Dagsorden eller referat
Referat
Liste med Dato, udvalg, sted samt pdf udgave af dagsordenen til download.
Dato: |
17-05-2018 13:00:00 |
---|---|
Udvalg: |
Kolding Uddannelsesråd |
Sted: |
Munkensdam Gymnasium, Tøndervej 100, Kolding |
Pdf: |
|
Sagen behandles i
Bilag
Sagsnr.: 18/3829
Resumé
For nogle unge kan livet med uddannelse, bolig, sundhed, egen bolig og fodfæste på arbejdsmarkedet være uoverskueligt. Disse unge risikerer at blive afhængige af offentlige ydelser resten af deres liv.
Derfor har Kolding Kommune igangsat et strategisk tværgående projekt, der skal forbedre kommunens arbejde med at forebygge problemerne ud fra tilgangen om borgerens centrum.
Efter en designproces med inddragelse af folkeskoleelever og deres forældre samt unge under og over 18 år, har de tre forvaltninger fundet en helt ny og fælles, forebyggende løsning, som skal hjælpe de unge til at blive selvhjulpne og selvforsørgende.
Sagen behandles i
Beslutning Kolding Uddannelsesråd den 17-05-2018
Sagsfremstilling
Unge menneskers mulighed for at blive selvhjulpne og selvforsørgende er afgørende for deres selvværd og livskvalitet. Men for nogle unge kan livet med uddannelse, bolig, sundhed, egen bolig og fodfæste på arbejdsmarkedet være uoverskueligt.
Disse unge risikerer at blive afhængige af offentlige ydelser resten af deres liv. Eksempelvis modtog næsten 5 % af de unge i Kolding Kommune mellem 18 og 25 år uddannelseshjælp eller kontanthjælp i 2017.
Beskrivelse af indsigter
Kolding Kommune har igangsat et tværgående strategisk projekt, kaldet ’Klar til voksenlivet’, hvor man siden foråret 2017 har arbejdet på at finde en fælles, tværgående løsning, som kan hjælpe disse unge. Det er sket i tæt samarbejde mellem Skoleområdet, Social- og handicapområdet samt Arbejdsmarkedsområdet.
Løsningen er bygget på en fælles forståelse af:
• at den unges behov og ønsker skal være i centrum
• at løsninger skal koordineres på tværs af fagområder
• at kommunen skal forebygge og investere i løsninger på tværs af fagområder.
Der er gennemført en designproces med unge fra 8. klasser, 9. klasser, unge på 16-18 år samt unge over 18 år, der ikke er i uddannelse eller job. Forældre til unge i udskolingen er også blevet inddraget.
De unge gav blandt andet udtryk for, at de ikke ønsker at skille sig negativt ud, og de vil gerne føle sig ”almindelige”. Hvis de har personlige udfordringer, vil de ikke presses til at snakke om det med voksne, de ikke kender eller ikke har tillid til.
De unge lægger således stor vægt på tillid og relationer, hvis de skal åbne sig og spørge om hjælp. Derfor er det vigtigt, at de har nem adgang til nogle voksne, som de har tillid til, og som kan hjælpe dem.
Talentspejder-konceptet
De tre forvaltninger foreslår en fælles løsning. Fra 8. klasse screenes de unge, som kan være i risiko for at få udfordringer med at tage en uddannelse eller blive selvforsøgende. Allerede fra dette tidspunkt skal de tilbydes en tværgående indsats.
Denne indsats formes som et talentudviklingsforløb. Her får de unge og deres forældre et tilbud om at deltage i forløbet. Den unge vil blive koblet med en personlig ’talentspejder’, der sammen med den unge og familien skal finde ud af, hvordan den unge kan få udviklet sine talenter. Målet er, at gøre de unge selvhjulpne og selvforsørgende.
Helt praktisk skal talentspejderne fungere som coach, støtteperson og kontaktperson for den unge. Talentspejderen skal hjælpe den unge med at få adgang til forvaltningernes eksisterende indsatser. Men talentspejderen skal også kunne se muligheder, alternative veje og eventuelt nye indsatser, der kunne give mening for den unge.
Derfor skal talentspejderen have direkte kontakt til en gruppe af fagspecialister fra forvaltningerne, kaldet ’specialistgruppen’. Derved kan den unge få hjælp fra de relevante fagpersoner, UDEN at den unge selv skal løbe rundt i systemet. Det klarer talentspejderen for den unge.
Den unge skal opleve, at talentspejderen er den gennemgående figur, som hjælper og understøtter, når den unge har behov for det.
Fremtid
Denne løsning er unik for Kolding og det er helt nyt, at de unge så tidligt mødes med en koordineret, tværfaglig indsats. Tankegangen bygger på vores fælles målsætning i kommunen om altid at tage udgangspunkt i borgerens centrum og at skabe selvværd og sammenhæng for borgeren.
Derudover er løsningen i overensstemmelse med de intentioner og krav om én kontaktperson og én plan på tværs, som ligger i den kommende lovgivning omkring den Forberedende Grunduddannelse (FGU) og den ’sammenhængende kommunale ungeindsats’. Derfor vil denne løsning kunne danne grundlag for tilpasningen af Koldings indsats for de unge.
I første omgang vil unge med de tungeste socialsager ikke blive inkluderet i talentudviklingsforløbene, da de allerede får betydelige indsatser. Dog kan de blive inkluderet, hvis det vurderes, at de er klar til det.
Forslag
Forslaget indebærer, at der ansættes af 6 talentspejdere, der skal hjælpe de unge i Koldings folkeskoler. Talentspejderne skal have deres daglige gang på skolerne, hvor de skal opbygge relationer til de unge og gennemføre talentudviklingsforløbene. Organisatorisk placeres de under Unge- og Aktivitetschefen på Arbejdsmarkedsområdet.
Bag talentspejderne etableres en ny ’specialistgruppe’ af fagspecialister, som skal understøtte talentspejderne i at finde de bedste løsninger på de unges udfordringer. Disse fagpersoner kommer fra social-, uddannelses- og arbejdsmarkedsområderne.
Bilag
Sagsnr.: 18/3829
Resumé
PPR har med mail af 25. april 2018 meddelt uddannelsesstederne at psykologordningen er lukket for indstillinger frem til sommerferien. Dette skyldes at efterspørgslen efter ordningen overstiger niveauet af en stilling. Akutte henvendelser kan dog ske ved henvendelse til PPR.
PPR har undersøgt mulighederne for at knytte ordningen sammen evt. satspuljemidler med samme formål.
PPR oplyser at satspuljemidlerne allerede er fordelt i forhold til, hvilke indsatser, de skal bruges til. Således nævnes: "afprøvning af en fremskudt regional funktion i børne- og ungdomspsykiatrien", ”styrke indsatsen for unge med psykiske lidelser. Det indebærer blandt andet fokus på lidelser som angst, depression, selvskadende adfærd og spiseforstyrrelser” og ” styrket indsats for mennesker med kroniske lidelser”. Disse eksempler på indsatser og målgrupper matcher ikke de problemstillinger, PPR håndterer i ordningen med psykologbistand til Ungdomsuddannelserne.
Sagen behandles i
Kolding Uddannelsesråd den 17/5 2018.
Beslutning Kolding Uddannelsesråd den 17-05-2018
Sagen blev drøftet, og der var generelt meget stor opbakning og tilfredshed med ordningen. Uddannelsesrådet opfordrede til, at PPR og repræsentanter fra uddannelsesstederne drøfter håndteringen af kapacitetsudfordringer indenfor den givne økonomiske ramme, herunder en fælles forståelse af, hvem der henvises til ordningen.
Sagsnr.: 18/3829
Resumé
På mødet i Kolding Uddannelsesråd den 8/11 2017 blev det aftalt, at Kolding Kommune skulle afdække, hvad de enkelte uddannelsessteder gør ift. fastholdelse af de unge i ungdomsuddannelse.
Kolding Kommune har indhentet ungdomsuddannelsesstedernes fastholdelsesstrategier/ dokumenter.
Bilag
Sagsnr.: 18/3829
Resumé
Orientering om lovforslag som følge af ekspertudvalgets anbefalinger om den kommunale ungeindsats og den ny forberedende uddannelse v. Helle Thiele.
Punktet er en genoptagelse fra mødet den 8/11 2017.
Sagen behandles i
Kolding Uddannelsesråd den 17/5 2018.
Beslutning Kolding Uddannelsesråd den 17-05-2018
Sagsfremstilling
Der blev i 2017 indgået en politisk aftale i Folketinget om ’Bedre veje til uddannelse og job’. Aftalen indeholder bl.a. etablering af en ny, statslig institution, kaldet Forberedende Grunduddannelse (FGU).
Det politiske ønske var at skabe et mere enkelt system for de forberedende tilbud før ungdomsuddannelserne.
FGU erstatter de hidtidige tilbud i produktionsskoler, kombineret ungdomsuddannelse (KUU), erhvervsgrunddannelse (EGU), almen voksenuddannelse (fra VUC), ordblindeundervisning for Voksne (OBU) samt forberedende voksenundervisning (FVU).
FGU vil består af tre spor:
• Almen grunduddannelse
• Produktionsgrunduddannelsen
• Erhvervsgrunduddannelsen.
Målgruppen er unge under 25 år, som har brug for faglig eller personlig opkvalificering for at kunne gennemføre en ungdomsuddannelse eller komme i beskæftigelse.
Det forventes, at der oprettes 90 FGU-skoler i Danmark. Skolerne vil blive organiseret i ca. 30 institutioner. FGU-institutionerne vil have én ledelse og én bestyrelse.
Den lokale proces
I Kolding har der været afholdt dialogmøder mellem Kolding Produktionsskole, Kolding HF & VUC og Kolding Kommune vedrørende de nye FGU-institutioner.
Kolding Kommune har været i dialog med Vejen Kommune om dannelse af en FGU-institution. Det er aftalt, at institutionen vil blive placeret i Kolding. Det forventes, at institutionen placeres på Campusområdet. Institutionen vil dække over en FGU-skole i Kolding og en FGU-skole i Vejen.
FGU-skolerne vil anvende de eksisterende bygninger fra Kolding Produktionsskole og Produktionsskolen Vejen.
Skoler i både Vejen og Kolding er nødvendige, hvis de unge skal have rimelige transporttider til den nærmeste skole. Derudover vil skolerne ligge i nærhed af andre uddannelsesinstitutioner, som en del af eleverne skal videre på efter endt FGU-forløb.
Det vurderes, at begge skoler vil have et tilstrækkeligt elevgrundlag til at kunne udbyde alle tre spor og skabe gode holdfællesskaber, der kan understøtte elevernes progression.
Undervisningsministeriet har anslået, at der vil være 123 årselever fra Vejen og 158 årselever fra Kolding. Det giver en institution på ca. 309 årselever, hvilket er lavere end det forventede landsgennemsnit for FGU-institutioner på 470 årselever. Estimatet er dog lavt for Kolding, og reformen kan medføre, at unge, der tidligere fik mere komplicerede indsatser, fremover kan gennemføre et FGU-forløb. Det forventes derfor, at institutionens reelle antal årselever kommer tættere på de 470 årselever.
Kommunerne skal i maj 2018 aflevere bud sammensætning af FGU-institutioner til KKR, som sender svarene videre til Undervisningsministeriet i juni.
Resumé
Nyt fra Kolding Kommune v/ Kristina Jørgensen og Helle Thiele.
Herunder:
Sagen behandles i
Beslutning Kolding Uddannelsesråd den 17-05-2018
Kristina Jørgensen fortalte, at Hanne Dam er udpeget til Kolding Uddannelsesråd og vil deltage fra næste møde. Hun fortalte også om hendes deltagelse i Håndværkerdagen, hvor godt 240 elever deltog. Det var ca. 100 flere end sidste år. Det er håbet af de unges oplevelser af dagen kan få flere til at vælge en erhvervsuddannelse.
Helle Thiele fortalte, at en arbejdsgruppe i kommunen har lavet et oplæg vedr. et studenterhus eller andre fællesskabende aktiviteter for studerende i Kolding, som skal behandles politisk inden sommerferien. Det er arbejdsgruppens vurdering, at der ikke er behov for et egentligt fysisk studenterhus, men måske mere at se på de eksisterende lokaler og understøtte studentermiljøet ved at afsætte midler til brug for aktiviteter til gavn for de unge. Det er også arbejdsgruppens opfattelse, at der er behov for et elektroniske medie f.eks. en App, der hurtigt kan give de unge overblik over, hvilke aktiviteter der findes i byen.
Sagsnr.: 18/3829
Resumé
Sagen behandles i
Bilag
Sagsnr.: 18/3829
Sagen behandles i
Beslutning Kolding Uddannelsesråd den 17-05-2018
SDU er ved at udvikle et uddannelsesforløb sammen med Kolding Kommune om computational thinking.
Munkensdam Gymnasium har ansat Per Møller som ny rektor for Munkensdam Gymnasium. Han er tidligere student fra Munkensdam og kommer fra en stilling som rektor på Alssund Gymnasium i Sønderborg.
IBC er pt. i gang med regulering på parkeringspladserne omkring IBC. Har haft besøg af alle grundskoler vedr. Edison-konceptet, som er blevet taget rigtig godt imod.
UU afventer FGU’en og den fælles kommunale ungeindsats.
Hansenberg sender invitationer ud til First Lego League. De har lavet en aftale med Appel om at være et Appel-træningscenter som udbyder kurser. Hansenberg har sikret at flyteknikeruddannelsen kommer til Kolding.
Business Kolding har ansat Morten Bjørn Hansen som ny direktør.
VUC er i tæt dialog i forhold til FGU. VUC arbejder aktivt på at revitalisere hele voksen- og efteruddannelsen. Business Kolding og VUC er i kontakt med hinanden med henblik på evt. forebyggelse af flaskehalse på arbejdsmarkedet.