Dagsorden eller referat
Liste med Dato, udvalg, sted samt pdf udgave af dagsordenen til download.
Dato: |
09-01-2018 08:30:00 |
---|---|
Udvalg: |
Økonomiudvalget |
Sted: |
Borgmesterens mødelokale |
Pdf: |
|
Sagsnr.: 18/86
Sagen behandles i
Forslag
Kommunaldirektøren foreslår,
at byrådssekretariatschef Malene Borch udpeges med Esben Roldsgaard Maasbøl som stedfortræder.
Sagsfremstilling
Iflg. udkast til forretningsorden for Økonomiudvalget, § 5, 2. pkt., deltager den relevante direktør og/eller en af denne med udvalgets samtykke – udpeget person som protokolfører.
Sagsnr.: 18/86
Sagen behandles i
Forslag
Kommunaldirektøren foreslår,
at ordinære møder i 2018 afholdes som foreslået i sagsfremstillingen, dvs. som hovedregel den 1. og 3. tirsdag i måneden kl. 8.30, og at der ikke afholdes møder i juli måned.
Sagsfremstilling
Økonomiudvalgsmøder foreslås afholdt kl. 8.30 på følgende datoer:
Tirsdag den 9. januar
Tirsdag den 23. januar
Tirsdag den 6. februar
Tirsdag den 20. februar
Tirsdag den 13. marts
Tirsdag den 3. april
Tirsdag den 17. april
Mandag den 30. april
Tirsdag den 15. maj
Mandag den 4. juni
Tirsdag den 19. juni
Tirsdag den 21. august
Tirsdag den 4. september
Tirsdag den 18. september
Tirsdag den 2. oktober
Tirsdag den 23. oktober
Tirsdag den 6. november
Tirsdag den 20. november
Tirsdag den 4. december
Sagsnr.: 18/78
Resumé
Udvalgene fastsætter selv deres forretningsorden, jf. § 20, stk. 3 i lov om kommunernes styrelse.
Sagen behandles i
Forslag
Kommunaldirektøren foreslår, at udkast til forretningsorden for Økonomiudvalget godkendes.
Sagsfremstilling
Det er op til udvalgene at afgøre, om der skal foreligge en skriftlig forretningsorden.
En forretningsorden indeholder først og fremmest de processuelle regler om udvalgets virksomhed: Indkaldelse til møder, dagsordener, beslutningsdygtighed, protokollering af beslutninger og inhabilitet.
Som bilag er vedhæftet udkast til Forretningsorden for Økonomiudvalget.
Bilag
Sagsnr.: 18/148
Resumé
Syddansk Universitet inviterer ved brev modtaget 19. december 2017 Kolding kommune til at udpege borgmesteren som medlem af SDU’s Repræsentantskab.
Sagen behandles i
Forslag
Sagsfremstilling
Repræsentantskabet fungerer som universitetets bindeled til samarbejdspartnere, erhvervslivet, den offentlige sektor og kulturlivet – regionalt såvel som nationalt og internationalt.
Repræsentantskabet skal følge universitetets virksomhed og udvikling og skal holdes orienteret om forhold af betydning for universitetet.
SDU’s Repræsentantskab drøfter på det overordnede niveau universitetets forskning, uddannelse og øvrige virksomhed og afgiver udtalelse herom til ledelsen og til bestyrelsen.
Bilag
Sagsnr.: 17/21928
Resumé
”Rimelig-Udligning.nu” er startet af 6 østjyske kommuner. De har igennem flere år foretaget beregninger i forhold til uhensigtsmæssigheder i den nuværende udligning mellem landets 98 kommuner.
Beregningerne viser generelt, at der er 4 centrale systemfejl, som er medvirkende til, at kommunerne i udgangspunktet ikke har den samme mulighed for at levere et nogenlunde ens serviceniveau.
Oprindeligt bakkede 61 kommuner op om arbejdet mens der ved en pressemeddelelse udsendt 27. december 2017 er opbakning fra 42 kommuner herunder Kolding.
I Kolding er arbejdet med udligningsreformen og de forskellige muligheder en del af den analyse der udarbejdes vedrørende indtægtsgrundlaget (Bevillingsnote 42). Analysen vedrørende indtægtsgrundlaget forventes forelagt Økonomiudvalget den 17. april 2018.
Sagen behandles i
Forslag
Kommunaldirektøren foreslår,
at udmeldingen fra ”Rimelig-Udligning.nu” drøftes, og
Sagsfremstilling
En udligningsreform er flere gange blevet udskudt senest så der nu forventes en revision med virkning fra 2019. Hvor omfattende og retvisende en udligningsreform bliver er der ikke noget klart billede af på nuværende tidspunkt. Den samlede udligning er udgiftsneutral i forhold til statens samlede tilskud til kommunerne. Med andre ord betyder det, at vinder nogle kommuner på en reform vil andre kommuner tilsvarende tabe.
Med det udgangspunkt er fra flere sider rejst kritik af et nuværende udligningssystem og kritikerne påpeger, med udgangspunkt i egen kommunes situation, at det bør være objektive kriterier, der lægges til grund for udligningen. De mest omfattende beregninger og analyser, bortset fra ministeriets egne analyser, vurderes at være udarbejdet af ”Rimelig-Udligning.nu”
”Rimelig-Udligning.nu” er et samarbejde mellem 6 østjyske kommuner, der arbejder for at få revideret udligningssystemet, så det i højere grad vil give kommunerne mulighed for at levere et ensartet serviceniveau. De 6 kommuner er Favrskov, Hedensted, Odder, Silkeborg, Skanderborg og Syddjurs Kommune, og ifølge dem fejlfordeler udligningssystemet over 6 mia. kr. på grund af 4 centrale kritikpunkter.
Det rammer 61 kommuner i både provinsen og hovedstadsområdet. Hvis punkterne rettes, vil gevinsten for Kolding Kommune være i alt 62 mio. kr. svarende til 678 kr. pr. indbygger. Punkterne opsummeres nedenfor. I parentes angives den økonomiske gevinst / det økonomiske tab for Kolding Kommune, hvis ændringerne gennemføres:
1) Utilstrækkelig indregning af borgernes aldersfordeling (13.951.000 kr. i alt – 144 kr./indb.) Der udlignes kun 67,5% og ikke 100% for de aldersbetingede udgifter. Procentdelen er ens for alle kommuner, men har størst negativ betydning for kommuner med store aldersbetingende udgifter, dvs. kommuner med mange børn og ældre. Der er ingen faglig begrundelse for den politiske beslutning om at dæmpe det aldersbestemte udgiftsbehov fra 100% til 67,5%.
2) Der er borgere med sociale problemer, der ikke tæller med i udligningen, og de anvendte kriterier er ikke dækkende (68.557.000 kr. i alt – 746 kr./indb.). Flere af kriterierne for behovet for socialt betingede udgifter tilgodeser de rent bymæssige kommuner i urimeligt omfang. Alle kommuner med landdistrikter må aflevere socialt betinget udligning til de mest bymæssige kommuner, selvom regnskabstallene viser, at bykommunerne har lavere sociale udgifter.
3) Hvis en kommune har haft råd til at bruge mange penge, ser det ud som om, den har et stort behov. Det giver en kunstigt høj udligning (-21.490.000 kr. i alt – -234 kr./indb.). Skævheder og fejl i beregningen af de reelle udgiftsbehov i de enkelte kommuner fører til urimelige forskelle mellem, hvad kommunerne hhv. modtager og afgiver i udligningen. Kommuner, som har råd til det, kan lettere vælge at yde en højere service over for borgerne, end kommuner, som ikke har råd til det. Der sker således en fejlfortolkning af udgifter som udgiftsbehov. Fejl i de udgiftsbehov, som udligningen beregnes ud fra, påvirker finansieringsvilkårene og dermed analyser af kommende regnskabstal. Det virker tilbage i form af endnu større fejl i nye udgiftsbehov. En sådan form for cirkulær effekt kan forstærke ulighederne over tid.
4) Udgifter til udlændinge udlignes tredobbelt (2.016.000 kr. i alt – 22 kr./indb.). Udgifter til udlændinge og efterkommere tælles med flere gange, så der sker tredobbelt udligning. I udlændingeudligningen sker fejlen ved, at der bruges gamle og forkerte tal til at definere, hvor meget en indvandrer i gennemsnit koster en kommune. Det resulterer i, at tallene i udligningen er dobbelt så høje, som de burde være. Den anden fejl sker i landsudligningen, hvor der også indregnes udgifter til indvandrere. Den største post er udgiften til tosprogsundervisning i folkeskolerne, men denne udgift udlignes der allerede (dobbelt) for i udlændingeudligningen. Fejlene betyder, at 23 kommuner uden faglig begrundelse modtager udligning for udgifter, som de reelt ikke har. Pengene betales af de øvrige 75 kommuner.
Sagsnr.: 18/121
Resumé
Karina Lorentzen fremsender følgende forslag på vegne af Socialistisk Folkeparti:
”SF foreslår GRØNT ERHVERVSLIV
SF foreslår økonomiudvalget, at kommunen i samarbejde med Business Kolding laver et opsøgende arbejde i forhold til erhvervslivet om at begrænse mikroplast og øge biodiversiteten. SF finder, at Kolding Kommune skal være bæredygtighedskommune og implementer FN´s verdensmål for bæredygtighed – og at den strategi bør involvere erhvervslivet.
Vi forestiller os dialog med erhvervslivet om at undgå produkter med mikroplast hvor muligt, fx ved at hoteller ikke bruger rengøringsmidler med mikroplast eller håndværkerbranchen om ikke at købe arbejdstøj med mikroplaststykker.
Dertil kommer, at erhvervslivet ejer talrige og kæmpestore arealer, som hyppigst består af monokultur som græsplæner. Vi forestiller os en dialog med erhvervslivet om at omdanne områderne til oaser for vilde blomster og ønsker en dialog om, hvordan det kan ske. Kolding er ifølge Danmarks Naturfredningsforening en meget naturfattig kommune, hvorfor vi må gå kreative veje for at øge biodiversiteten.
SF foreslår IT-SIKKERHEDSTJEK
SF oplever at der løbende er problemer med It-sikkerheden f.eks. i forhold til udveksling af cpr numre mellem forvalter. Samtidig er det et stort tema i disse år, fordi samfundet i stigende grad digitaliseres. Det er for SF vigtigt at borgerne skal have vished om, at deres data kan opbevares sikkert. SF foreslår, at alle niveauer af forvaltningen gennemgår deres procedurer sikkerhedsmæssigt.
SF foreslår ØGET KONTRAL AF SOCIAL DUMPING
SF har løbende bidraget til og fået opbakning til at indføre sociale klausuler, løn på overenskomstmæssig vilkår og kædeansvar.
SF foreslår at kontrollen med kommunens leverandører øges, fx at hvert byggeri eller vejarbejde besøges og tjekkes i løbet af perioden med blik for social dumping.”
Sagen behandles i
Beslutning Økonomiudvalget den 09-01-2018
Forslaget vedr. grønt erhvervsliv oversendes til Business Kolding, således at det indgår i arbejdet med en ny strategi – og indgår i senere drøftelser mellem Økonomiudvalget og Business Kolding.
Forslaget vedr. It-sikkerhed blev drøftet, idet det blev oplyst, at der er ansat en databeskyttelsesrådgiver, og at der er besluttet en it-sikkerheds awareness kampagne.
Forslaget vedr. øget kontrol af social dumping blev drøftet.
Sagsnr.: 16/22388
Resumé
Forvaltningen har modtaget en forespørgsel om planlægning for Godthåbsvej 2 – 4.
Det er forvaltningens anbefaling, at det ikke igangsættes en planlægning.
Sagen behandles i
Forslag
Den konstituerede by- og udviklingsdirektør foreslår,
at der ikke igangsættes lokalplanlægning for ejendommen Godthåbsvej 2 – 4.
at forespørgsel om eventuelt køb af ejendommen oversendes til Økonomiudvalgets vurdering.
Beslutning Økonomiudvalget den 09-01-2018
Godkendt, idet der tages kontakt til ejeren med henblik på nærmere oplysning af sagen.
Sagsfremstilling
Forvaltningen har modtaget en forespørgsel om anvendelse af ejendommen Godthåbsvej 2-4. En potentiel køber af ejendommen er interesseret i at benytte den eksisterende bygning til beboelse efter en restaurering. Men boligformål kan ikke tillades i henhold til lokalplans anvendelsesbestemmelse (§3.2.3).
Det oplyses, at en køber til ejendommen ønsker at bygge en lagerenhed på ejendommen. Det kan ikke tillades i henhold til den gældende lokalplan for ejendommen (LP 0819-12). Heri tillades kun, at ejendommen anvendes til fritidsformål, der ikke er bygningskrævende (§3.2.3 og §3.3). Herfra kan ikke lovligt dispenseres. Området skal i øvrigt friholdes for bebyggelse (§7.1).
På ejendommen er bygningerne fra en tidligere mindre landejendom, hvor den tidl. bolig og de tidl. driftsbygninger var sammenbyggede. Ejendommen har ikke været beboet siden 2003 og fremtræder som en bevoksningsovergroet ruin. På grund af de mange år uden beboere på ejendommen, kan en tilladelse til genanvendelse til boligformål ikke henføres til reglerne om fortsættelse af hidtidig lovlig anvendelse (maksimalt tilladt slip: 3 år – Planlovens §56 stk. 2).
Hvorvidt en køber af ejendommen på Godthåbsvej 4 kan plante juletræer, afhænger af beplantningens karakter. Lokalplanen foreskriver, at områdets kunstigt skabte søer i princippet skal bevares, men de må forbedres ved supplerende naturpleje. Området skal have karakter af naturområde. (§ 9.4) Der kan således ikke drives plantagedrift på ejendommen. Området er forureningskortlagt på vidensniveau 2, da der er eller har været konstateret lossepladsperkolat, olie og tungmetaller på ejendommen.
Lokalplanen blev vedtaget i 1986 og er i overensstemmelse med Kommuneplan 2013-2025.
Historik
Kolding Kommune har i det seneste tiår løbende modtaget forespørgsler fra ejendommens ejer for tilladelse til etablering af en eller flere boliger på adresserne Godthåbsvej 2-4. Svaret har hidtil - med henvisning til den gældende lokalplan og de miljømæssige forhold - været negativt. Politisk har det daværende Plan- og Miljøudvalg den 5. oktober 2011 fulgt forvaltningens indstilling og afvist ejers anmodning om et nyt plangrundlag for etablering af boliger på ejendommen.
I 2013 blev der i forbindelse med en generel prioritering af lokalplansager besluttet, at der skal arbejdes med en lokalplan for ejendommen.
Forvaltningens vurdering
Det er forvaltningens samlede vurdering, at på baggrund af ejendommens beliggenhed tæt på motorvej E45 og køreteknisk anlæg skal der ikke igangsættes en ny planlægning. I den vurdering indgår endvidere, at der er forurening på Godthåbsvej 4 samt den samlede planmæssige strategi for området med Seest Fritidslandskab
Det anbefales derfor, at der ikke igangsættes planlægning for Godthåbsvej 2 – 4.
Forvaltningen skal orientere om, at ejeren har forespurgt, om Kolding Kommune vil erhverve arealet.
Beslutning Plan- og Boligudvalget den 11-12-2017
Godkendt.
Sagsnr.: 14/7943
Sagen behandles i
Økonomiudvalget.
Forslag
Den kommunaldirektøren foreslår,
at Økonomiudvalget drøfter, om der er behov for, at et eller flere medlemmer af udvalget varetager andre kommunale hverv.
Beslutning Økonomiudvalget den 09-01-2018
Introduktion til samarbejde i Trekantområdet den 9. januar 2018. Deltagere: Merete Due Paarup, Jakob Ville, Ole Alsted.
Sagsfremstilling
Jf. Kolding Kommunes Regulativ om Vederlag og godtgørelse til Byrådets medlemmer punkt 2 fremgår det, at der kan tillægges erstatning for tabt arbejdsfortjeneste for varetagelse af andre kommunale hverv, når deltagelsen sker efter anmodning fra Byrådet eller et af Byrådets udvalg, på grundlag af en protokolleret beslutning.
Sagsnr.: 13/11387
Sagen behandles i
Bilag
Sagsnr.: 18/402
Resumé
Forslag til ændring af reglerne for afholdelse af receptioner for borgmester, byrådsmedlemmer og direktører.
Sagen behandles i
Forslag
Kommunaldirektøren foreslår, at
der gives mulighed for at afholde receptioner ved borgmesterens og kommunaldirektørens 50 års, 60 års og 70 års fødselsdage.
Beslutning Økonomiudvalget den 09-01-2018
Det blev besluttet, at der gives mulighed for at afholde receptioner ved borgmesterens og kommunaldirektørens runde fødselsdage.
Sagsfremstilling
Der er i dag i Kolding Kommune følgende regler for afholdelse af receptioner for borgmester, byrådsmedlemmer og direktører:
Der kan afholdes receptioner i Byrådssalen ved:
- Borgmesterens, byrådsmedlemmers og forvaltningsdirektørers 25 års jubilæum.
- Borgmester, Byrådsmedlemmers og forvaltningsdirektørers 40 års jubilæum.
- Ved ny borgmesters og kommunaldirektørs tiltrædelse og ved borgmesterens og kommunaldirektørens fratrædelse.
- Der kan ikke holdes receptioner i forbindelse med fødselsdage.
Det er endvidere besluttet den 23. oktober 2017 i Økonomiudvalget, at der ved byrådsmedlemmers fratræden efter mindst 25 års uafbrudt virke i Byrådet kan afholdes en reception.
Det foreslås at reglerne ændres, således der fremadrettet er mulighed for at afholde receptioner ved borgmesterens og kommunaldirektørens 50 års, 60 års og 70 års fødselsdage, da de har en særlig udadvendt og repræsentativ rolle på vegne af kommunen.