Dagsorden eller referat
Liste med Dato, udvalg, sted samt pdf udgave af dagsordenen til download.
Dato: |
08-10-2020 15:30:00 |
---|---|
Udvalg: |
Handicaprådet |
Sted: |
Skype |
Pdf: |
|
Sagsnr.: 20/162
Resumé
Handicaprådet orienteres omkring budget 2021, herunder oplæg om hvordan budgettet ser ud sammenlignet med 2020. Derudover gives Rådet et overblik over hvilke anlægsinvesteringer og aktiviteter der fremskyndet jf. covid19
Til punktet deltager Helle Damgaard kl. 15.30.
Sagen behandles i
Handicaprådet.
Forslag
Socialdirektøren foreslår,
At orienteringen tages til efterretning.
Beslutning Handicaprådet den 08-10-2020
Handicaprådet tog orienteringen til efterretning.
Handicaprådet ønsker, at punktet tages op igen til januar 2021 mhp. en genfremsendelse af budgetforslag/budgetbemærkninger til Byrådet.
Ida Merethe Jørgensen
Verner Thune
Jakob Ville
Sagsfremstilling
Handicaprådet orienteres omkring budget 2021, herunder oplæg om hvordan budgettet ser ud sammenlignet med 2020. Derudover gives Rådet et overblik over hvilke anlægsinvesteringer og aktiviteter der fremskyndet jf. covid19.
Sagsnr.: 16/14953
Resumé
Den 18. september 2019 godkendte Social- og Sundhedsudvalget og Socialøkonomi-, Handicap- og Hjælpemiddeludvalget en værestedshandleplan.
Siden er der arbejdet med følgende:
- Indsigterne i værestedshandleplanen viste bl.a., at brugerne af værestederne ønskede det skulle være lettere at bevæge sig mellem interessegrupper på flere væresteder. Derfor besluttede Social- og Sundhedsudvalget den 20. november 2019 at igangsætte en proces for, hvordan dette kunne foregå.
- Sammenlægning af værestederne Regnbuen og Folkekøkkenet.
Social- og Sundhedsudvalget besluttede på udvalgsmødet den 18. december 2019, at KFUM overtog driften af det kommunale værested Regnbuen i forbindelse med sammenlægningen af de to væresteder.
Tilføjelse til resumé
Handicaprådet orienteres om sagen. Under punktet deltager leder for værestederne Lena S. Sørensen kl. 15.45.
Sagen behandles i
Social- og Sundhedsudvalget og Socialøkonomi-, Handicap- og Hjælpemiddeludvalget
Forslag
Socialdirektøren foreslår,
at orienteringen tages til efterretning.
Nyt forslag
Socialdirektøren foreslår,
at Handicaprådet tager orienteringen til efterretning.
Beslutning Fællesmøde mellem Social- og Sundhedsudvalget og Socialøkonomi-, Handicap- og Hjælpemiddeludvalget den 26-08-2020
Orienteringen om Værestedshandleplanen blev taget til efterretning.
Elvis Comic
Beslutning Handicaprådet den 08-10-2020
Handicaprådet tog orienteringen til efterretning.
Det aftaltes, at Handicaprådet genoptager punktet i det nye år.
Ida Merethe Jørgensen
Verner Thune
Jakob Ville
Sagsfremstilling
Indsigterne i værestedshandleplanen viste bl.a., at brugerne af værestederne ønskede, at det skulle være lettere at bevæge sig mellem interessegrupper på flere væresteder. Derfor besluttede Social- og Sundhedsudvalget den 20. november 2019 at igangsætte en proces for, hvordan dette kunne foregå.
Leder af de kommunale væresteder, Lena Schødt, vil på udvalgsmødet orientere om status på denne proces – herunder;
- Sammenlægning af personalegrupper på de kommunale væresteder pr. 1. januar 2020
- Aktiviteterne på værestederne er kendetegnet ved ”vi gør noget sammen”. Mere fokus på værested og mødested end kantine.
- Samarbejde med ikke-kommunale væresteder i forhold til at sikre mest mulig åbningstid
- Erfaringer under corona – erfaringer om væresteder på en ny måde
Sammenlægning af værestederne Regnbuen og Folkekøkkenet.
Social- og Sundhedsudvalget besluttede på udvalgsmødet den 18. december 2019, at KFUM overtog driften af det kommunale værested Regnbuen i forbindelse med sammenlægningen.
Chefkonsulent Kim Hansen vil på udvalgsmødet orientere om status på sammenlægningen – herunder;
- Status på sammenlægningen
- Flytning af De frie fugle fra Låsbygade til Fynsvej
Bilag
Sagsnr.: 20/20931
Resumé
Ankestyrelsen har med Børnesagsbarometeret undersøgt i hvilken udstrækning kommunerne overholder centrale krav i serviceloven, når de behandler sager om udsatte børn og unge. Social- og Sundhedsudvalget blev d. 17. august 2020 orienteret om Børnesagsbarometerets resultater, der viste, at Kolding Kommune ligger bedre end gennemsnittet af de 37 deltagende kommuner på alle de områder, der er undersøgt.
Kolding Kommunes Familierådgivning har en ambition om at blive endnu bedre, og har derfor igangsat en række initiativer til at styrke sagsbehandlingen og inddragelsen i arbejdet med børn, unge og familier, der har brug for særlig støtte:
- Børnefaglige undersøgelser skal udarbejdes inden 3 måneder
- Bedre inddragelse af børnene og de unge, så de selv peger på den hjælp, der kan imødekomme deres behov
- Hyppigere faglig kvalitetssikring i alle sager
Socialforvaltningen har desuden taget kontakt til Ankestyrelsen med henblik på et dialogmøde om kvalitet i sagsbehandlingen.
Sagen behandles i
Social- og Sundhedsudvalget
Forslag
Socialdirektøren foreslår,
at orienteringen tages til efterretning.
Nyt forslag
Socialdirektøren foreslår,
at Handicaprådet tager orienteringen til efterretning.
Beslutning Social- og Sundhedsudvalget den 16-09-2020
Social- og Sundhedsudvalget tog orienteringen til efterretning.
Beslutning Handicaprådet den 08-10-2020
Handicaprådet tog orienteringen til efterretning.
Handicaprådet noterer med tilfredshed, at Kolding Kommune ligger bedre end gennemsnittet og tilslutter, at der fortsat arbejdes med at gøre sagsbehandlingen bedre.
Handicaprådet ønsker en opfølgning efter mødet med Ankestyrelsen i 2021.
Ida Merethe Jørgensen
Verner Thune
Jakob Ville
Sagsfremstilling
Social- og Sundhedsudvalget blev på mødet d. 17. august 2020 orienteret om resultaterne af Ankestyrelsens Børnesagsbarometer 2020. I Børnesagsbarometeret har Ankestyrelsen gennemgået sager om udsatte børn og unge i 37 forskellige kommuner, og sammenlignet kommunerne på i hvor vid udstrækning de overholder centrale krav i sagsbehandlingen på disse områder:
- Faglig udredning
- Inddragelse
- Valg af relevant indsats
- Opfølgning
Kolding Kommune lå bedre end gennemsnittet på alle undersøgte områder og parametre.
Men kvaliteten i sagsbehandlingen kan stadig blive bedre, og derfor igangsætter Familierådgivningen tre nye initiativer:
Børnefaglige undersøgelser skal udarbejdes inden 3 måneder.
Børnefaglige undersøgelser skal ifølge lovgivningen være afsluttet inden for en frist på 4 måneder. Børnesagsbarometeret viste, at Kolding Kommune overholder denne frist i 58 % af sagerne (gennemsnit for alle deltagelsen kommuner 34 %). Fremadrettet er ambitionen, at alle børnefaglige undersøgelser skal være afsluttet inden 3 måneder. Indsatsen vil i høj grad handle om nye arbejdsgange for sagsbehandlerne, hvor de forskellige opgaver i den børnefaglige undersøgelse fremadrettet planlægges og lægges ind i kalenderen fra starten. Der skal også fremadrettet allerede fra starten afsættes tid til den administrative afslutning af undersøgelsen, som ofte er årsag til, at fristen ikke overholdes.
For at skabe tryghed og gennemsigtighed både for barnet, den unge og familien, vil der blive udarbejdet en pjece, der beskriver hvad en børnefaglig undersøgelse er, og hvad der sker undervejs.
Bedre inddragelse af børnene og de unge, så de selv peger på den hjælp, der kan imødekomme deres behov
Børnesagsbarometeret viste, at Kolding Kommune i høj grad opfylder de formelle krav til inddragelse af børn og unge. Familierådgivningen oplever imidlertid, at de kan blive endnu bedre til at sikre, at børnene og de unge føler sig set, hørt og anerkendt, samtidig med, at inddragelsen kan styrkes der, hvor samtalerne kan være svære at gennemføre. Det kan f.eks. handle om, at rådgiverne skal tale mere med børnene/de unge inden der træffes afgørelse om indsats – ikke kun afholde børnesamtaler, men inddrage børnene og de unge, så de selv peger på den hjælp, der kan imødekomme deres behov. Dermed skal indsatsen i højere grad være det, der for det enkelte barn/ung giver mening, og dermed skabe mere Selvværd og Sammenhæng.
Hyppigere fagligt kvalitetssikring i alle sager
På nuværende tidspunkt er gennemføres der en faglig kvalitetssikring i samtlige sager for udsatte børn og unge hver 6. måned. Som en del af den faglige kvalitetssikring gennemgår ledelsen hvert enkelt barn og ung, og der følges op på, om lovgivningen overholdes og om barnet eller den unge får tilstrækkelig hjælp og profiterer af indsatsen. Det vil fremadrettet ske hver 3. måned.
Rådgiverne i Familierådgivningen vil blive inddraget i arbejdet med alle tre initiativer.
Socialforvaltningen har desuden taget kontakt til Ankestyrelsen i forhold til et dialogmøde om kvalitet i sagsbehandlingen. Ankestyrelsen har meldt tilbage, at de kan deltage i et sådant møde i 2021.
Sagsnr.: 20/435
Resumé
Social- og Sundhedsudvalget har bedt om en status vedr. Socialforvaltningens brug af det eksterne konsulentfirma Brorson Consult.
Det kan oplyses, at Socialforvaltningen endvidere har modtaget en henvendelse fra Ankestyrelsen, dateret den 20. december 2019. I henvendelsen anmoder Ankestyrelsen om besvarelse af en række spørgsmål, som omhandler brugen af eksterne konsulentfirmaer.
Besvarelsen skal danne bagrund for en vurdering af lovligheden af kommuners anvendelse af konsulenter inden for det sociale område. Ankestyrelsen skal bruge udtalelsen til at vurdere, om der er anledning til at rejse en tilsynssag. Det er Social- og Indenrigsministeriet, der har bedt Ankestyrelsen om at tage spørgsmålet op.
Socialforvaltningen har indgået to kontraktaftaler med Brorson Consult. Samarbejdet med Brorson Consult vedrører alene konsulentbistand. Brorson Consult har til opgave at yde Kolding Kommune sparring i udvalgte sager, så der er den nødvendige gennemsigtighed mellem borgerens behov, indsats og taksten, der skal betales til leverandøren.
Som det fremgår af de to kontrakter, vedrører samarbejdet med Brorson Consult borgere, som modtager støtte efter serviceloven §§ 85, 103, 104, 107, 108 eller sociale indsatser, der kan sidestilles hermed. Det er alene Kolding Kommune, der varetager den sagsbehandling og træffer de afgørelser, der er forbundet med den hjælp, der ydes til borgerne.
Samarbejdet indebærer desuden ikke, at Brorson Consult foretager sagsforberedende skridt som eksempelvis indhentelse af oplysninger, udarbejdelse af udkast til partshøring, udarbejdelse af udkast til afgørelse eller lignende.
På baggrund af Social- og Sundhedsudvalgets anmodning og henvendelsen fra Ankestyrelsen, har Socialforvaltningen påny gennemgået kontrakterne med Brorson Consult med henblik på vurdering af lovligheden. Det vurderes, at Brorson Consult ikke udøver myndighedsarbejde, og at samarbejdet med Brorson Consult falder indenfor lovgivningens rammer. Der er alene tale om bistand til socialfaglig forhandling, og derved vedbliver myndighedsansvaret og kompetencen enten hos rådgiver eller leder i Kolding Kommune.
Tilføjelse til resumé
Sagen blev behandlet i Byrådet den 28. januar 2020.
Byrådet besluttede, at ”Sagen tilbagesendes til Social- og Sundhedsudvalget samt Socialøkonomi-, Handicap- og Hjælpemiddeludvalget med henblik på, at opgaven konkretiseres, og at der sikres intern kompetenceløft, således at indsatsen fremadrettet varetages af kommunens egne medarbejdere.
Udkastet til besvarelse til Ankestyrelsen blev godkendt”.
Tilføjelse til resumé 26-08-2020
Ankestyrelsen har den 24. juni 2020 udsendt en generel udtalelse om kommuners brug af eksterne konsulenter på det sociale område.
Ankestyrelsen har i brev af 10. juli 2020 bedt Kolding Kommune besvare yderligere spørgsmål om kommunens brug af konsulenter på det sociale område.
Ankestyrelsens generelle udtalelse af 24. juni 2020, Ankestyrelsens brev af 10. juli 2020 til Byrådet og udkast til Byrådets supplerende besvarelse til Ankestyrelsen fremgår af sagens bilag.
Sagen behandles i
Social- og Sundhedsudvalget, Socialøkonomi-, Handicap- og Hjælpemiddeludvalget og Byrådet.
Forslag
Den konstituerede socialdirektør foreslår,
at Social- og Sundhedsudvalget drøfter samarbejdet med Brorson Consult,
at Social- og Sundhedsudvalget indstiller udkast til besvarelse til Ankestyrelsen til Byrådets godkendelse.
Beslutning Fællesmøde mellem Social- og Sundhedsudvalget og Socialøkonomi-, Handicap- og Hjælpemiddeludvalget den 26-08-2020
Social- og Sundhedsudvalget og Socialøkonomi-, Handicap- og Hjælpemiddeludvalget indstiller udkast til supplerende besvarelse til Ankestyrelsen til Byrådets godkendelse.
Elvis Comic
Beslutning Byrådet den 01-09-2020
Godkendt.
Beslutning Handicaprådet den 08-10-2020
Handicaprådet tog orienteringen til efterretning.
Handicaprådet konstaterer, at der ikke anvendes eksterne konsulenter ift. kontraktforhandlinger. Der har heller ikke, hverken nu eller tidligere, været anvendt eksterne konsulenter til myndighedsarbejdet på Social- og Handicapområdet.
No cure no pay princippet anvendes desuden ikke på dette område.
Ida Merethe Jørgensen
Verner Thune
Jakob Ville
Nyt forslag
Den konstituerede socialdirektør foreslår,
at orientering om konkretisering af opgaven samt internt kompetenceløft tages til efterretning.
Nyt forslag 26-08-2020
Socialdirektøren foreslår,
at Social- og Sundhedsudvalget indstiller udkast til supplerende besvarelse til Ankestyrelsen til Byrådets godkendelse.
Nyt forslag 8-10-2020
Socialdirektøren foreslår,
at Handicaprådet tager orienteringen til efterretning.
Beslutning Social- og Sundhedsudvalget den 22-01-2020
Et flertal i udvalget, bestående af Kristina Jørgensen, Trille Nikolajsen, Henrik Nielsen og Tobias K.J. Jørgensen, besluttede at samarbejdet med det eksterne konsulentfirma genoptages med baggrund i behovet for opkvalificering op kompetenceudvikling af medarbejdere.
Et mindretal i udvalget, bestående af Hans Holmer, Hanne Dam og Benny Dall, stemte imod at samarbejdet genoptages, og foreslår at samarbejdet med det eksterne konsulentfirma fortsat sættes i bero frem til februar måned, hvor udvalget nærmere får belyst antallet af sager, som forvaltningen forventer, der skal samarbejdes om.
Et enigt Social- og Sundhedsudvalg indstiller udkast til besvarelse til Ankestyrelsen til Byrådets godkendelse.
Beslutning Socialøkonomi-, Handicap- og Hjælpemiddeludvalget den 22-01-2020
Et flertal i udvalget, bestående af Kristina Jørgensen, Trille Nikolajsen, Henrik Nielsen, Ole Martensen og Tobias K. J. Jørgensen, besluttede at samarbejdet med det eksterne konsulentfirma genoptages, med baggrund i behovet for opkvalificering op kompetenceudvikling af medarbejdere.
Et mindretal i udvalget, bestående af Elvis Comic og Benny Dall, stemte imod at samarbejdet genoptages, og foreslår at samarbejdet med det eksterne konsulentfirma fortsat sættes i bero frem til februar måned, hvor udvalget nærmere får belyst antallet af sager, som forvaltningen forventer, der skal samarbejdes om.
Et enigt Socialøkonomi-, Handicap- og Hjælpemiddeludvalg indstiller udkast til besvarelse til Ankestyrelsen til Byrådets godkendelse.
Beslutning Social- og Sundhedsudvalget den 19-02-2020
Udvalget tog orienteringen om konkretisering af opgaven samt internt kompetenceløft til efterretning.
Henrik Nielsen
Beslutning Socialøkonomi-, Handicap- og Hjælpemiddeludvalget den 19-02-2020
Udvalget tog orienteringen om konkretisering af opgaven samt internt kompetenceløft til
efterretning.
Elvis Comic
Ole Martensen
Henrik Nielsen
Sagsfremstilling
Baggrund for samarbejdet
Socialforvaltningen i Kolding Kommune oplever, at forhandlingerne omkring indsats og takster for borgere på sociale tilbud har fået et øget fokus hos de eksterne leverandører, idet leverandørerne har fået en langt mere professionel tilgang til forhandlingerne og desuden møder talstærkt og repræsentativt op.
Desuden oplever Socialforvaltningen, at det er komplekst at sikre den nødvendige gennemsigtighed i sagerne, så der er sammenhæng mellem borgernes behov, indsatsen og den takst, der skal betales. Der er mange forskellige sammensætninger af takster hos leverandørerne – eksempelvis har leverandøren en godkendt takst på Tilbudsportalen, men den suppleres ofte af tillægstakster, som leverandøren kræver forhandlet i den enkelte sag.
For Kolding Kommunes myndighedsfunktioner og økonomi har der derfor vist sig at være et behov for, at den enkelte sagsbehandler/rådgiver opkvalificeres og i udvalgte sager får hjælp/sparring til at sikre, at der er den nødvendige sammenhæng og gennemsigtighed mellem borgerens behov, indsatsen og taktsten.
Det overordnede formål for samarbejdet har derfor været at sikre gennemsigtighed i borgersager, hvor borgerne opholder sig på sociale tilbud. Der er særlig fokus på tilbud, der drives af andre kommuner, regioner eller private.
Det var hensigten, at samarbejdet med Brorson Consult skulle indledes med et uddannelsesforløb for socialrådgiverne i Psykiatri- og Handicapafdelingen.
På baggrund af Kolding Kommunes økonomiske situation blev gennemførelse af uddannelsen udsat. Samarbejdet blev i stedet indledt med, at Brorson Consult i enkelte sager skulle yde hjælp og sparring for at sikre den gennemsigtighed, som er beskrevet ovenfor.
Det er Kolding Kommune der prioriterer og vælger hvilke sager, der ønskes sparring til.
Konsulentfirmaets opgaver
Brorson Consult har til opgave at bistå med at sikre den nødvendige gennemsigtighed mellem borgerens behov, den indsats der ydes og den takst, der skal betales til leverandøren. Dette opnås ved en såkaldt socialfaglig forhandling ud fra modellen ”Behov-Indsats-Takst”. Borgerens behov er altid udgangspunktet, og dermed også pejlemærket for indsatsen. Taksten er i denne kontekst alene en konsekvens af den indsats, der er relevant at yde i relation til borgerens behov. I socialfaglig forhandling er takst derfor ikke selvstændigt forhandlingsparameter.
Når behov og indsats er klarlagt, skal dette som nævnt relateres til taksten. Her forekommer det i socialfaglige forhandlingssager, at taksten enten er for høj eller for lav i relation til den indsats, der skal leveres til borgeren. Her vil borgeren derfor ikke opleve en ændring i indsats, men der er alene tale om en tilpasning af taksten, således den matcher indsatsen. Dette kræver oplysning af takstsammensætning, takstvilkår og kontraktvilkår. Om taksten justeres op eller ned vil derfor afhænge af, hvordan den forventede indsats matcher i det konkrete tilbuds takststruktur.
Brorson Consult yder således alene konsulentbistand til den socialfaglige forhandling, som Kolding Kommune har ansvaret for.
Brorson Consult har til opgave at bistå Kolding Kommune med at sikre gennemsigtighed i udvalgte sager. Det overordnede formål er at der skal være overensstemmelse mellem behov, indsats og takst. Som det fremgår af de to kontrakter vedrører samarbejdet med Brorson Consult borgere, som modtager støtte efter serviceloven §§ 85, 103, 104, 107, 108 eller sociale indsatser, der kan sidestilles hermed.
Det er alene Kolding Kommune der varetager den sagsbehandling og træffer de afgørelser, der er forbundet med den hjælp der ydes til borgerne.
I samarbejdet med Brorson Consult har Kolding Kommune ikke overladt myndighedskompetence til konsulentfirmaet. Samarbejdet indebærer desuden ikke, at Brorson Consult foretager sagsforberedende skridt, som eksempelvis indhentelse af oplysninger, udarbejdelse af udkast til partshøring, udarbejdelse af udkast til afgørelse eller lignende.
Det er Socialforvaltningens vurdering, at Brorson Consult ikke udøver myndighedsarbejde og at samarbejdet med Brorson Consult falder indenfor lovgivningens rammer. Der er alene tale om bistand til socialfaglig forhandling, og derved vedbliver myndigansvaret og kompetencen enten hos rådgiver eller leder i Kolding Kommune, Socialforvaltningen.
Det kan bemærkes, at Socialforvaltningen, på baggrund af den tidligere Falck sag, har været særlig opmærksom på vurdering af, om der ved samarbejdet med Brorson Consult er overgivet myndighedskompetence.
Indhold af kontrakterne
Kolding Kommune har indgået to kontrakter med Brorson Consult. Kontrakterne er indgået den 23. maj 2019 og den 22. september 2019.
Kontrakten af 23. maj 2019 vedrører konsulentbistand, der består i forhandling af takster for borgere på sociale tilbud i henhold til servicelovens paragraffer. Der er tale om borgersager, hvor der forhandles med henblik på en ændring i indsats og/eller takst. Om konsulent-bistanden fremgår desuden, at konsulentfirmaet yder konsulentbistand til sagsgennemgang og forhandling af borgersager, som foregår ved at Kolding Kommune retter henvendelse til Brorson Consult, når der ønskes sparring til takstindplacering for borgere, der modtager støtte i henhold til servicelovens §§ 85,103,104,107,108 eller sociale indsatser, der kan sidestilles hermed.
Kolding Kommune kan modtage sparringen via telefon, mail eller ved fremmøde, alt efter hvad der aftales og findes formålstjenstligt i den enkelte sag.
Ved al forhandling og sparring er der tale om konsulentbistand, og dermed vedbliver myndighedsansvaret og kompetencen, enten hos socialrådgiver eller leder i Kolding Kommune. Brorson Consult varetager således ikke myndighedsansvar, ligesom der heller ikke udøves myndighedsarbejde.
Kolding Kommune kan benytte konsulentfirmaets bistand til forhandling i op til 130 borgersager, men er ikke forpligtet hertil.
Prisen for ovenstående klippekort udgøres af en engangsbetaling på 10 procent af den forhandlede besparelse i hver af de 130 borgersager i de næste 12 måneder, tillagt moms og kørsel. Såfremt der ikke forhandles en årlig besparelse, afregnes derfor intet ud over kørsel.
Den anden kontrakt er indgået den 22. september 2019. Denne kontrakt vedrører sparring til takstindplacering for borgere, der indflytter på et social tilbud, eller hvor leverandør søger om øgning af takst.
Sparringen leveres via telefon, mail eller fremmøde, alt efter hvad der aftales i den givne sag.
Ved al forhandling og sparring er der tale om konsulentbistand, og dermed vedbliver myndighedsansvaret og kompetencen, enten hos socialrådgiver eller leder i Kolding Kommune. Brorson Consult varetager således ikke myndighedsansvar, ligesom der heller ikke udøves myndighedsarbejde.
Kolding Kommune kan benytte konsulentfirmaets bistand til forhandling i op til 30 borgersager, men er ikke forpligtet hertil.
Ifølge aftalen sker der fakturering på timebasis, således at timeprisen udgør 1600 kr. plus moms. Såfremt der bliver behov for fremmøde, regnes transporttid med en vægtning på 50% samt der afregnes for kørte km med 3,56 kr. pr. km tillagt moms.
Denne kontrakt har Kolding Kommune endnu ikke benyttet sig af.
Status på samarbejdet med Brorson Consult
Sager om borgere i botilbud, hvor der har været afholdt belysningsmøder:
Socialforvaltningen har alene afholdt belysningsmøder på henholdsvis Psykiatri- og Handicapområdet for de sager, hvor der ikke er den nødvendige gennemsigtighed i forhold til borgerens behov, den indsats der ydes og den takst, der skal betales til leverandøren. Det er sager, hvor taksten på bostedet udgør mere end grundtakst. Det vil sige, det er borgere, der betales ekstra til (tillægsydelser) på de respektive bosteder.
Psykiatri:
Gennemgang af borgersager på Psykiatriområdet har vist, at der i 25 borgersager ikke har været den nødvendige gennemsigtighed mellem behov, indsats og takst.
I 10 borgersager har der været afholdt belysningsmøder. Ingen af sagerne har vist et forhandlingspotentiale.
I 12 borgersager var der planlagt belysningsmøder i december måned 2019 og januar måned 2020, men møderne er indtil videre aflyst, som følge af udvalgets beslutning i december måned 2019.
I 3 borgersager afventes der en tilbagemelding fra bostederne om mødedato.
Handicap:
Gennemgang af borgersager på Handicapområdet har vist, at der i 55 borgersager ikke har været den nødvendige gennemsigtighed mellem behov, indsats og takst.
I 10 borgersager har der været afholdt belysningsmøder. Ingen af sagerne har vist et forhandlingspotentiale.
I 3 borgersager var der planlagt belysningsmøder i januar måned 2020, men møderne er indtil videre aflyst, som følge af udvalgets beslutning i december måned 2019.
I 4 borgersager afventes der en tilbagemelding fra bostederne om mødedato.
I 38 borgersager er der endnu ikke fastlagt mødedato for et belysningsmøde.
Tilføjelse til sagsfremstilling 26-08-2020
Social- og Indenrigsministeriet bad i december måned 2019 Ankestyrelsen om at tage stilling til spørgsmålet om lovligheden af visse kommuners brug af private konsulenter på det sociale område.
Ankestyrelsen sendte på baggrund af ministeriets anmodning en høring til de 30 berørte kommuner. Ankestyrelsen bad kommunerne om at indsende de indgåede kontrakter og de enkelte kommuners seneste fem sager, som er indgået i konsulentfirmaets arbejde. Endelig skulle kommunalbestyrelserne sende en redegørelse om samarbejdet til Ankestyrelsen.
I Kolding Kommune har redegørelsen været politisk behandlet i Social- og Sundhedsudvalget samt Socialøkonomi-, Handicap- og Hjælpemiddeludvalget den 22. januar 2020 og i Byrådet den 28. januar 2020.
Ankestyrelsen har den 24. juni 2020 sendt en generel tilsynsudtalelse til samtlige kommunalbestyrelser, regionsråd og KL. Det fremgår af den generelle tilsynsudtalelse, at Ankestyrelsens undersøgelse gennemføres i to faser.
I første fase har Ankestyrelsen gennemgået de kontrakter, som de 30 berørte kommuner har indsendt. På den baggrund har Ankestyrelsen vurderet, hvilke problemstillinger de enkelte former for samarbejde med private konsulenter kan give anledning til.
Ankestyrelsen har inddelt kontrakerne i tre typer aftaler/samarbejder:
- Ydelser om gennemgang af konkrete sager
- Ydelser som indeholder forhandling med leverandører om takster/priser
- Ydelser om kompetenceudvikling
For hver af de tre aftaler/samarbejder har Ankestyrelsen gennemgået gældende ret og opstillet en juridisk ramme. Derved fastlægges de retlige rammerne for den vurdering Ankestyrelsen efterfølgende skal foretage af de enkelte kommuners samarbejder med private konsulenter.
I anden fase vil Ankestyrelsen kontakte de 30 kommuner, som indgår i undersøgelsen. Der vil i den forbindelse også ofte være behov for at stille yderligere spørgsmål til de involverede kommuner.
De samlede oplysninger fra de enkelte kommuner – herunder kontrakterne, fem konkrete sager og kommunalbestyrelsernes redegørelser – vil indgå i Ankestyrelsens vurdering. De 30 kommuner vil herefter hver især modtage et særskilt svar fra Ankestyrelsen. Ankestyrelsen har derfor endnu ikke taget stilling til Kolding Kommunes samarbejde med Brorson Consult.
I brev af 10. juli 2020 har Ankestyrelsen rettet henvendelse til Kolding Kommune og bedt Byrådet besvare yderligere spørgsmål. De supplerende spørgsmål om samarbejdet mellem Kolding Kommune og Brorson Consult er opdelt efter, om de private konsulenter får betaling efter ”No-cure-no-pay”-princippet eller efter en fast pris.
”No-cure-no-pay”-princippet
Med hensyn til spørgsmål, der relaterer sig til den kontrakt der vedrører princippet om ”No- cure-no-pay”, er det overordnede spørgsmål at få belyst, om Kolding Kommune har haft et samarbejde med Brorson Consult, som indebærer sagsforberedelse i afgørelsessager.
Som beskrevet i den tidligere besvarelse til Ankestyrelsen indebærer samarbejdet med Brorson Consult ikke, at Brorson Consult har udført sagsforberedende arbejde for Kolding Kommune. Brorson Consult har ikke foretaget en vurdering af borgerens behov med henblik på en ændring af borgerens bevilling.
På det tidspunkt, hvor Brorson Consult inddrages, har borgeren allerede en afgørelse fra Kolding Kommune om hjælp efter eksempelvis serviceloves § 107 eller § 108.
Kolding Kommune ønsker sparring til en vurdering af, om den takst, der betales, matcher den indsats, der ydes af leverandøren, og om borgerens behov tilgodeses i det arbejde leverandøren rent faktisk udfører. For at kunne vurdere om det er tilfældet er der brug for gennemsigtighed, hvilket sikres med modellen ”Behov-Indsats-Takst”. Modellen er altså rettet mod leverandøren. Der er således ikke tale om, at forhandlingerne skal resultere i en ny afgørelse overfor borgeren om ændring af borgerens ydelser. Konsulentydelsen fra Brorson Consult vedrører alene spørgsmålet om kommunens betaling til leverandøren og har til formål at sikre, at Kolding Kommune alene betaler en takst, som matcher den indsats tilbuddet leverer.
Det er derfor Kolding Kommune vurdering, at der ikke er truffet afgørelser på baggrund af sagsforberedende arbejde udført af konsulenter fra Brorson Consult. Der er derfor heller ikke sager som skal genoptages. Tilsvarende er der ikke borgere, som har fået for lav en ydelse som følge af samarbejdet med Brorson Consult. Dette er beskrevet i udkast til besvarelse til Ankestyrelsen, vedlagt som bilag til sagen.
Fast pris
Ankestyrelsens øvrige spørgsmål angår den kontrakt, der vedrører betaling efter fast pris. Denne kontrakt har Kolding Kommune ikke benyttet, og spørgsmålene fra Ankestyrelsen er derfor ikke relevante
Bilag
Sagsnr.: 20/162
Resumé
Bestyrelsen LEV Kolding kommune Kreds har rettet henvendelse, med bekymring og spørgsmål om evt. ændring af tilbud til ansatte (borgere) med et udviklingshandicap på Nordhøj og Multiflex.
Bestyrelsen LEV stiller spørgsmål til hvorvidt Nordhøj er ændret fra et §103 tilbud, som er beskyttet beskæftigelse med løn, til et §104 samværs- og aktivitetstilbud, som er ulønnet. Der rejses en bekymring om hvorvidt der er truffet en myndighedsafgørelse hvis der er sket ovenstående ændring. Bestyrelsen LEV erfarer desuden, at der skulle være forandringer i kantinerne, således at borgeren arbejder ulønnet i kantinen.
Bestyrelsen LEV appellerer til, at sikre et godt og konstruktivt samarbejde, når der skal ske ændringer i borgeres tilknytning til beskyttet beskæftigelse og aktivitets- og samværstilbud.
Sagen behandles i
Handicaprådet.
Forslag
Socialdirektøren foreslår,
At orienteringen tages til efterretning.
Beslutning Handicaprådet den 08-10-2020
Handicaprådet tog orienteringen til efterretning.
Handicaprådet opfordrer til, at Nordhøj sikrer, at alle får den samme information, således at det ikke kun er dem på facebook der får information.
Som opfølgning på henvendelse fra LEV, understreges det, at Nordhøj ikke er ændret fra §103 til §104 tilbud. Der er desuden ingen af de berørte personer der er gået ned i løn eller blevet frataget deres løn.
Handicaprådet ønsker en fornyet redegørelse når Coronasituationen igen er stabiliseret.
Ida Merethe Jørgensen
Verner Thune
Jakob Ville
Sagsfremstilling
På baggrund af LEV Koldings henvendelse redegøres for, at Nordhøj er og altid har været et beskyttet beskæftigelses-, samværs- og aktivitetstilbud til borgere i målgruppen og fortsat er det.
Nordhøj på Niels Bohrs vej har gennem tiden været både et tilbud om beskyttet beskæftigelse og et aktivitets- og samværstilbud. Organisationen Nordhøj består desuden af beskyttet beskæftigelse på Multiflex og Altarp samt et aktivitets- og samværstilbud, Aktiviteten i Nr. Bjert.
Det er Handicap- og Psykiatrirådgivningen der, med baggrund i samtaler med borgere og evt. pårørende og ved voksenudredningsmetoden, tilbyder borgerne et beskæftigelses-, aktivitets- eller samværstilbud. Handicap- og Psykiatrirådgivningen træffer afgørelse om tilbud jf. Serviceloven.
Aktivitets- og samværstilbud er til personer med betydelig nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne eller med særlige sociale problemer og har til formål, at medvirke til opretholdelse eller forbedring af personlige færdigheder eller af livsvilkår. Aktivitets- og samværstilbud har desuden til formål, at øge den enkeltes livskvalitet i dagligdagen og retter sig især mod borgere med behov for socialt samvær og aktiviteter i fællesskab.
I aktivitets- og samværstilbud kan der tilrettelægges aktiviteter af sundhedsfremmende karakter med fx aktiverende støtte og omsorg, herunder træning i almindelige daglige levefunktioner, sprogstimulation og lystbetonede aktiviteter.
Beskyttet beskæftigelse tilbydes til borgere som på grund af betydelig nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne eller særlige sociale problemer ikke kan opnå eller fastholde beskæftigelse på normale vilkår på arbejdsmarkedet, og som ikke kan benytte tilbud efter anden lovgivning.
Borgere i beskyttet beskæftigelse har som oftest social pension, kontanthjælp eller integrationsydelse som hovedforsørgelsesgrundlag.
Beskyttet beskæftigelse består i udførelsen af opgaver, der indgår som led i en produktion af varer eller tjenesteydelser. Beskyttet beskæftigelse er i overvejende grad sammensat, så det medvirker til at understøtte, at den enkelte borger på sigt kan få tættere tilknytning til det almindelige arbejdsmarked.
Med Selvværd og Sammenhæng ønsker vi, at beskyttet beskæftigelse-, aktivitets- og samværstilbud også medvirker til at skabe meningsfulde fællesskaber, at der sættes fokus på borgerens plan ved, at vi lytter til, forsøger at forstå og imødekomme de ønsker og behov borgeren har.
På Nordhøj er den enkelte borger enten tilknyttet beskæftigelses-, aktivitets- eller samværstilbuddet, dette afhænger af det, borgerne individuelt kan og ønsker at deltage i.
På Nordhøj mødes borgeren i beskæftigelse som ansatte, for at fremme en evt. kommende tilknytning til det ordinære arbejdsmarked. Borgeren er ikke ansat med ansættelsesretslige vilkår, som på det ordinære arbejdsmarked, hvilket også betyder at vi ikke afvikler ansættelses- og afskedigelses samtaler med borgerne, men i stedet taler vi løbende med borgerne om deres ønsker og de præsenteres for nye muligheder når de opstår. I de samtaler skal vi sikre, at pårørende og andre relevante samarbejdspartnere inddrages når borgeren giver et accept af dette.
På såvel Niels Bohrs vej, som på Multiflex har der været tilbud om mad i kantinen som et led i beskæftigelse-, samværs- og aktivitetstilbuddene. I en tid med Covid-19, har vi været nødsaget til at omlægge og efter sommerferien 2020 også retænke den fremtidige kantinedrift.
De borgere som har været tilknyttet kantinen på Niels Bohrs vej har vi talt med hver enkelt og drøftet andre muligheder, da det i sin oprindelige form ikke længere er en mulighed.
De pårørende og andre samarbejdspartnere har ligeledes været involveret i forløbet.
Centralforvaltningens bemærkninger
Bilag
Sagsnr.: 20/14682
Resumé
På det sociale område skal sagsbehandlingstider offentliggøres i sager, hvor en borger kan søge om hjælp.
På de enkelte sagsområder skal der derfor fastsættes frister for, hvor lang tid der må gå, før der træffes en afgørelse.
Der skal også fastsættes frister for sager, som Ankestyrelsen har hjemvist.
Oplysninger om de aktuelle sagsbehandlingstider for Børnehandicaprådgivningen, Familierådgivningen, Misbrugscenteret og Psykiatrirådgivningen er indsamlet med henblik på, at fristernes længde vurderes og fastsættes.
Sagen behandles i
Social- og Sundhedsudvalget, Handicaprådet (høring 13.08.2020), Social- og Sundhedsudvalget (26.08.2020)
Forslag
Socialdirektøren foreslår,
at sagsbehandlingstiderne fastsættes som foreslået i vedlagte bilag,
at sagsbehandlingstiderne for hjemviste sager fastsættes til 4 uger.
Nyt forslag
Socialdirektøren foreslår,
at Handicaprådet tager orienteringen til efterretning.
Beslutning Social- og Sundhedsudvalget den 17-06-2020
Social- og Sundhedsudvalget godkendte;
at sagsbehandlingstiderne fastsættes som foreslået i vedlagte bilag,
at sagsbehandlingstiderne for hjemviste sager fastsættes til 4 uger.
Beslutning Handicaprådet den 13-08-2020
Handicaprådet konstaterede med tilfredshed, at der er indført en tidsfrist på fristen for hjemsendte sager.
Handicaprådet tog herefter sagsbehandlingstiderne til efterretning.
Elvis Comic
Ida Merethe Jørgensen
Inge-Mette Ohrt Rasmussen
Beslutning Social- og Sundhedsudvalget den 26-08-2020
Social- og Sundhedsudvalget tog Handicaprådets bemærkninger til efterretning.
Beslutning Handicaprådet den 08-10-2020
Punktet udgår da punktet har været behandlet på Handicaprådsmødet den 13. august 2020.
Ida Merethe Jørgensen
Verner Thune
Jakob Ville
Sagsfremstilling
Det fremgår af retssikkerhedslovens § 3, stk. 2, at;
”Kommunalbestyrelsen skal på de enkelte sagsområder fastsætte frister for, hvor lang tid der må gå fra modtagelsen af en ansøgning, til afgørelsen skal være truffet. Fristerne skal offentliggøres. Hvis fristen ikke kan overholdes i en konkret sag skal ansøgeren skriftligt have besked om, hvornår ansøgeren kan forvente en afgørelse. ”
Kompetencen til på Social- og Sundhedsudvalgets område at fastsætte fristerne er delegeret fra Byrådet til Social- og Sundhedsudvalget. Social- og Sundhedsudvalget skal således fastsætte og offentliggøre generelle frister for, hvor lang tid der må gå fra modtagelsen af en ansøgning om ydelse, til der er truffet afgørelse, for de retsområder der i henhold til styrelsesvedtægten er delegeret til Social- og Sundhedsudvalget.
Fristen skal fastsættes for hvert sagsområde. Hvis fristen ikke kan overholdes, skal ansøgeren have skriftlig besked om, hvornår en afgørelse kan forventes. Fristerne skal offentliggøres og fremgå af Kolding Kommunes hjemmeside.
I vedlagte bilag fremgår de aktuelle sagsbehandlingstider pr. maj 2020. Sagsbehandlingstiderne skal være realistiske, så borgerne kan vide, hvor lang en sagsbehandlingstid de må forvente i deres konkrete sag. De aktuelle sagsbehandlingstider svarer derfor til den tid, der i praksis går med at behandle 80-90% af sagerne på de enkelte sagsområder, som det ifølge retssikkerhedsvejledningen punkt 41 skal lægges til grund ved vurderingen.
Sagsbehandlingstiderne skal også fastsættes for sager, som er hjemvist af Ankestyrelsen til fornyet behandling i kommunen. Hjemvisning betyder, at Ankestyrelsen sender sagen tilbage til en kommune, der skal behandle sagen og afgøre den igen. Grunden til at Ankestyrelsen hjemviser en sag kan eksempelvis være, at der mangler oplysninger. Kommunerne har ikke pligt til at behandle hjemviste sager hurtigere end andre sager. Børnehandicaprådgivningen, Familierådgivningen, Misbrugscenteret og Psykiatrirådgivningen har vurderet, at sagsbehandlingstiden for hjemviste sager er 4 uger. Det er uændret i forhold til 2019.
Bilag
Sagsnr.: 18/106
Resumé
Ungecenter Kolding blev oprettet i 2019 i forbindelse med ændringen i kommunens forvaltningsstruktur.
Ungecentret samler uddannelses- og beskæftigelsestilbud til alle unge under 30 år, og derfor hjælper Ungecentret også unge, der er udviklingshæmmede.
Ungecentret har en række forskellige uddannelsesrettede og virksomhedsrettede tilbud til de unge. Ungecentret møder unge udviklingshæmmede med det samme fokus, som andre unge: Der er fokus på den unges kompetencer og muligheder, og der laves individuelle forløb, som er tilpasset den enkelte unge.
Sagen behandles i
Handicaprådet.
Forslag
Børne- Uddannelses- og Arbejdsmarkedsdirektøren foreslår,
At orienteringen drøftes.
Beslutning Handicaprådet den 08-10-2020
Handicaprådet tog orienteringen til efterretning og tilslutter sig Ungecenterets arbejde.
Der følges op på Ungecenterets arbejde til næste år.
Ida Merethe Jørgensen
Verner Thune
Jakob Ville
Sagsfremstilling
Ungecenter Kolding blev oprettet i 2019 i forbindelse med ændringen i kommunens forvaltningsstruktur. Ungecentret blev en del af et nyt Ungeområde, som også tæller CSV og Ungdomsskolen.
Ungecentret skulle skabe en ny indgang for unge, hvor flere forskellige tilbud til unge var samlet. Ungecentret består derfor af Ungdommens Uddannelsesvejledning, Ungeenheden (beskæftigelsesindsatsen for unge under 30 år) og Modtagelse & Service (yder bl.a. økonomisk rådgivning til borgere på både Ungecentret og Jobcentret).
De politiske ambitioner var at etablere Ungecentret i et uddannelsesmiljø på IBC, så de unge ledige kan få hjælp i et ungemiljø fremfor på Jobcentret. Derudover skulle Ungecentret få flere unge til at søge en erhvervsuddannelse, få færre unge på uddannelseshjælp, og sikre et tæt samspil med Socialforvaltningen omkring den Sammenhængende Kommunale Ungeindsats.
Ungecentret samler uddannelses- og beskæftigelsestilbud til alle unge under 30 år, og derfor hjælper Ungecentret også unge med udviklingshæmninger.
Ungecentret møder unge udviklingshæmmede med det samme fokus, som andre unge: Der er fokus på den unges kompetencer og muligheder, og der laves individuelle forløb, som er tilpasset den enkelte unge.
Derved tager Ungecentret også hensyn til den unges kompetencer og behov. Det kan eksempelvis ske ved samtaler, som kan foregå på Ungecentret. Men det kan også foregå andre steder i kommunen, hvis det unge har brug for det. Det kan eksempelvis være at mødes med den unge hos forældrene, eller på den unges uddannelsesinstitution.
De udviklingshæmmede unge kan tage uddannelser forskellige steder. Kan de unge gennemføre en gymnasial uddannelse eller erhvervsuddannelse, så får de hjælp til at gøre det. Ligeledes kan nogle unge have behov for et forløb på den Forberedende Grunduddannelse (FGU) inden de skal videre med uddannelse eller job.
Men der er også andre muligheder for de unge. Nogle unge udviklingshæmmede har brug for en særlig tilrettelagt ungdomsuddannelse (STU). Her kan de unge få en ungdomsuddannelse over 3 år.
Ungecentret samarbejder eksempelvis med Special Minds, som er specialiseret i at arbejde med unge med asbergers syndrom og unge med forskelige grader af autisme. STU-forløb tilbydes også på CSV.
Der er en klar struktur, når de unge nærmer sig afslutningen på deres STU. De unge, som kan varetage et arbejde vil ofte komme i praktik, som en del af deres STU-forløb. Efter STU kan dette arbejde ofte konverteres til et fleksjob.
Såfremt en ung er i målgruppen til et fleksjob, men ikke har et fleksjob på hånden, så bliver de unge fulgt af en medarbejder over i fleksjobgruppen, hvor der søges et fleksjob til dem.
De unge, der er massivt udviklingshæmmede vil ofte blive tilkendt en førtidspension efter STU. Processen frem til en førtidspension påbegynder inden afslutningen af STU, og derved får de typisk tilkendt en fortidspension, før de fylder 18 år.
Generelt er der et meget tæt samarbejde mellem Ungecentret, Social- og Handicapområdet og den relevante uddannelsesinstitution omkring de unge.
Hvis de unge bliver ledige, så kan Ungecentret tilbyde de unge nogle andre aktiviteter.
Beskæftigelsesindsatsen har over de seneste år bevæget sig væk fra tilbud på beskyttede værksteder over til tilbud på virksomhederne. De virksomhedsrettede indsatser virker bedre, og derfor kan unge udviklingshæmmede også komme i praktik på virksomheder, hvis de har lyst til det og mulighed for det.
Derudover har Ungecentret et samarbejde med Huset Venture og Zendoo, som begge er socialøkonomiske virksomheder, der kan hjælpe unge udviklingshæmmede videre mod uddannelse eller job.
Generelt anvender Ungecentret forskellige handicapkompenserende ordninger, herunder mentorstøtte, personlig assistance eller hjælpemidler, hvis den unge har brug for det.
Sagsnr.: 20/162
Resumé
Forslag til mødeplan for 2021 forelægges Handicaprådet.
Sagen behandles i
Handicaprådet.
Forslag
Socialdirektøren foreslår,
At mødeplanen for 2021 godkendes.
Beslutning Handicaprådet den 08-10-2020
Handicaprådet godkendte mødeplanen for 2021.
Ida Merethe Jørgensen
Verner Thune
Jakob Ville
Sagsfremstilling
Handicaprådet skal fastlægge rådets møder for 2021.
Jf. Handicaprådets forretningsorden §6, afholdes ordinære møder 2. torsdag i måneden fra kl. 15.30-17.30, dog med undtagelse af juli måned.
Møderne for 2021 er planlagt til anden torsdag i måneden, med forbehold for helligdage og skolernes ferie. Der er mulighed for, at behandling af budgetforslag for 2021 kan ændre på planen. Mødeplanen vil således se ud som følger:
Januar måned: den 14. januar 2021
Februar måned: den 11. februar 2021
Marts måned: den 11. marts 2021
April måned: den 8. april 2021
Maj måned: den 6. maj 2021
Juni måned: den 10. juni 2021
Juli måned: ingen møder
August måned: den 12. august 2021
September måned: den 9. september 2021
Oktober måned: den 14. oktober 2021
November måned: den 11. november 2021
December måned: den 9. december 2021.
Sagsnr.: 20/162
Resumé
Generel orientering til Handicaprådet fra handicaprådsformanden og social- og handicapchefen.
Sagen behandles i
Handicaprådet.
Forslag
Socialdirektøren foreslår,
At orienteringen tages til efterretning.
Beslutning Handicaprådet den 08-10-2020
Handicaprådet tog orienteringen til efterretning.
Ida Merethe Jørgensen
Verner Thune
Jakob Ville
Sagsfremstilling
Orientering til handicaprådsformanden og social- og handicapchefen, herunder
- Styrkelse af uddannelses- og beskæftigelsesindsats på Socialområdets organisering og tilbud.
- Besøg i ny Borgerservice.
Sagsnr.: 20/162
Resumé
I forbindelse med at Handicaprådsmødet afholdes som online møde, er der behov for at medlemmerne kan godkende beslutningsprotokollen elektronisk.
For at godkende protokollen, skal hvert deltagende medlem derfor underskrive ved at trykke
på ”Godkendt”.
Sagen behandles i
Handicaprådet.
Forslag
Socialdirektøren foreslår,
At godkendelsesproceduren godkendes.