Dagsorden eller referat
Liste med Dato, udvalg, sted samt pdf udgave af dagsordenen til download.
Dato: |
01-12-2021 12:30:00 |
---|---|
Udvalg: |
Plan-, Bolig- og Miljøudvalget |
Sted: |
Mødelokale 1.2 Vest |
Pdf: |
|
Sagsnr.: 20/704
Resumé
Kommuneplan 2021-2033 skal vedtages endeligt ved stillingtagen til, om indkomne høringssvar skal føre til ændringer i kommuneplanen.
Byrådet vedtog den 23. marts 2021 at sende forslag til kommuneplan 2021 med tilhørende miljøvurderinger i offentlig høring. Planforslaget har været offentligt fremlagt i perioden fra den 4. maj til den 30. juni 2021.
I høringsperioden er indkommet høringssvar fra 80 afsendere – herunder indsigelse fra Bolig- og Planstyrelsen i forhold til planforslagets rummelighed til byudvikling, lokalisering inden for kystnærhedszonen samt andre forhold. I dagsordenspunktet gennemgås høringssvarene, suppleret med forvaltningens vurderinger og indstilling om, hvorvidt de pågældende bemærkninger bør føre til ændringer i planen.
Som led i forhandlingerne med Bolig- og Planstyrelsen er der indgået aftaler om justeringer af kommuneplanens indhold for at undgå veto på disse forhold.
Sagen behandles i
Plan-, Bolig- og Miljøudvalget, Økonomiudvalget og Byrådet.
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at den samlede Kommuneplan 2021-2033 vedtages endeligt, med de ændringer der er beskrevet i sagsfremstillingen og aftalenotat, som følge af indsigelser og forhandlinger med Bolig- og Planstyrelsen (bilag 1),
at udlæg til boligformål på Drejens i stedet udpeges til perspektivområde, og hvor planlægning for en udvikling inden for området vil blive igangsat via kommuneplantillæg i den kommende planperiode,
at vedtagne tillæg til kommuneplan 2017, som ikke var indeholdt i forslag til kommuneplan 2021, optages i kommuneplan 2021,
at forvaltningen bemyndiges til at foretage konsekvensrettelser samt mindre redaktionelle tilretninger i den endelige udgave af kommuneplanen.
Beslutning Plan-, Bolig- og Miljøudvalget den 01-12-2021
Forslaget indstilles til godkendelse.
Sagsfremstilling
Kommuneplan 2021-2033 skal vedtages endeligt på baggrund af stillingtagen til, hvorvidt indkomne høringssvar skal føre til ændringer i forhold til det offentligt fremlagte planforslag. I det følgende gennemgås indkomne indsigelser og bemærkninger til planforslaget, med oplæg til ændringer i kommuneplanen.
Dialog med Bolig- og Planstyrelsen
I forbindelse med Bolig- og Planstyrelsens plantilsyn af kommuneplanrevisioner på statens vegne har der i høringsperioden været dialog mellem forvaltningen og styrelsen. Dialogen har fokus på at belyse og afklare, om planforslagets indhold er foreneligt med de nationale interesser i kommuneplanlægningen. I den forbindelser har forvaltningen frembragt nogle supplerende oplysninger og redegørelser, som forudsættes indarbejdet i forbindelse med kommuneplanens endelige vedtagelse.
Ved udgangen af høringsperioden var der endnu ikke opnået aftale mellem Bolig- og Planstyrelsen og Kolding Kommune om kommuneplanforslagets arealudlæg til byudvikling. Dette førte til, at Kolding Kommune modtog en indsigelse fra Bolig- og Planstyrelsen med veto mod planforslagets udlæg af nye byudviklingsområder. Indsigelsen var begrundet med at der manglede en tilstrækkelig påvist sammenhæng mellem behov for nye boliger over de næste 12 år, og planforslagets rummelighed til boligformål. Kravet om denne redegørelse indgår som en del af en samlet planlægningsmæssig begrundelse for lokalisering af byudviklingsområder inden for kystnærhedszonen. Den planlægningsmæssige begrundelse omfatter også en særlig begrundelse for kystnær lokalisering samt varetagelse af landskabsinteresser i forbindelse med de udlagte områder. For de nye byudviklingsområder, der er beliggende i kystnærhedszonen, har forvaltningen udarbejdet supplerende redegørelser, der gør at kommuneplan 2021 kan omfatte tre af planforslagets fire nye udlæg beliggende i kystnærhedszone. Kolding Kommune har ikke kunnet fremlægge Bolig- og Planstyrelsen for et tilstrækkeligt grundlag, til, at styrelsen har frafaldet sin indsigelse mod planforslagets nye byudviklingsområde på Drejens-halvøen (se nærmere beskrivelse herunder om områdets ændring til perspektivområde).
Samlet set har Bolig- og Planstyrelsen stillet en række krav til, at kommuneplanen skal tilpasses og suppleres med en række oplysninger og præciseringer. De aftalte ændringer fremgår af styrelsens notat af 4. november 2021, som udgør en opdateret oversigt over aftaler henholdsvis inden for planforslagets høringsperiode, samt efterfølgende aftaler som forudsætning for frafald af indsigelsen. Opsummeret er aftalt følgende ændringer:
Kommuneplan 2021-2033 for Trekantområdet – fælles hovedstruktur og retningslinjer:
- Redegørelse til “2.2.3 Retningslinje for risikovirksomheder” justeres og udbygges i forhold til statens krav planlægning for risikovirksomheder.
- Redegørelse til “3.4.1 Retningslinje for Naturområder, herunder de særligt værdifulde” tilføjes et afsnit vedrørende Natura 2000-områder, som konsekvens af statens krav om, at alle Natura 2000-områder uden undtagelse skal være udpeget som naturområder med særlige naturbeskyttelsesinteresser. Forvaltningen kan i den forbindelse supplere med, at kravet ikke har medført ændringer for Kolding Kommunes udpegninger i tilknytning til kommuneplanens retningslinje.
- ”3.4.4 Retningslinje for Grønt Danmarkskort” med tilhørende redegørelse vil blive erstattet med ny tekst, der imødekommer statens krav ift. redegørelse for udpegninger, samt prioriteringer og varetagelse af interesser inden for Grønt Danmarkskort.
- Planforslagets udpegninger i tilknytning til ”7.1.2 Retningslinje for oversvømmelse og erosion” manglede ved en fejl nogle områder, der ifølge den anvendte metode risikerer oversvømmelse fra havet ved 100 års hændelser. Disse manglende områder vil indgå i arealudpegninger i tilknytning til retningslinjen når kommuneplan 2021 bekendtgøres.
Desuden har Bolig- og Planstyrelsen kommenteret på forskelligt indhold i planforslaget, hvilket medfører et antal ajourføringer af henvisninger til gældende lovgivning, bekendtgørelser og styrelsers navne.
Lokal del af kommuneplan 2021-2033 for Kolding Kommune:
- Udlæg af nyt byudviklingsområde på Drejens (rammeområdet 0523.B1) ændres til perspektivområde (se nærmere forklaring herunder). Den tilhørende redegørelse konsekvensrettes og ajourføres med oplysninger fra dialog med styrelsen.
- Kommuneplanens redegørelse for behov og rummelighed vil blive konsekvensrettet i overensstemmelse med udtag af udlægget nord for Drejensvej, og i overensstemmelse supplerende redegørelser fremsendt til styrelsen (se i øvrigt forklaring herunder ift. fremtidige planlægningsmuligheder som følge af, at arealet ændres til perspektivområde).
- Redegørelse for kystnær lokalisering af nye byudviklingsområder udbygges med supplerende redegørelse for rammeområderne 0515.B2 (vest for Fynsvej), 0531.B7 og 0531.B8 (nord for Nr. Bjert) samt 1018.C1 (ved Idyl, Dalby). Dette vil blive indarbejdet i forudsætningsredegørelsens afsnit omhandlende ”Udlagte nye byudviklingsområder”.
- Forudsætningsredegørelsen vil blive udbygget med supplerende redegørelse for varetagelse af landskabsinteresser ifm. udlæg nyt byudviklingsområde i Vester Nebel (udvidelse af rammeområde 0643.B1 syd for Karl Ankers Vej).
- Eksisterende redegørelse for Natura 2000-områder i forudsætningsredegørelsen vil blive udbygget med en formulering, der tydeliggør at alle Natura 2000-område på land indgår i kommuneplanens udpegninger af Grønt Danmarkskort.
- Forudsætningsredegørelsens afsnit ”Landskab og geologi” udbygges med en supplerende redegørelse for kommuneplanens reviderede landskabsudpegninger. Forvaltningens dialog med staten medfører, at der i den supplerende redegørelse er redegjort særligt ift. områder, hvor udpegning af bevaringsværdigt landskab (”3.5.1 Retningslinje for bevaringsværdige landskaber”) er reduceret væsentligt. Der redegøres konkret for reducerede udpegninger i området omkring Lunderskov, Vester Nebel, Øst for Almind Ådal, ved Eltang, ved Skartved, Hejls Nor, omkring Aller og sydvest for Christiansfeld.
Byudviklingsområde nord for Drejensvej ændres til perspektivområde
Kolding Kommune har ikke kunnet frembringe en tilstrækkelig planlægningsmæssig begrundelse for udlæg af byudviklingsområde nord for Drejensvej. Blandt andet med henvisning til Miljøstyrelsens udtalelse i forhold til varetagelse af landskabsinteresser i de kystnære landskaber har Bolig- og Planstyrelsen fastholdt sin indsigelse mod arealudlægget, med henvisning til, at den planlægningsmæssige begrundelse ikke er tiltrækkelig.
I forvaltningens dialog med de statslige myndigheder har der dog været positive tilkendegivelser, sådan at forstå, at staten ikke endegyldigt har afvist muligheden.
Staten har således foreslået, at en konkret bebyggelsesplan og visualisering for arealernes anvendelse vil kunne muliggøre et revideret syn på statens vurdering af varetagelse af landskabsinteresser i kystnærhedszonen. Alternativt hertil har staten foreslået at kommuneplanen fastlægger byggefelter, der reducerer mulighed for bebyggede arealer i væsentlig grad ift. planforslagets udlæg. Desuden vil Kolding Kommune skulle redegøre yderligere for, at der ikke er reelle alternative lokaliseringsmuligheder uden for kystnærhedszonen.
Samlet set anbefaler forvaltningen derfor, at de i planforslaget forsøgt udlagte byudviklingsarealer nord for Drejensvej ændres til perspektivområde. Hermed signalerer Kolding Kommune fortsat en retning for fremtidige byudviklingsområder, uden at de konkrete arealer indgår formelt i planlægningen.
Kolding Kommune vil i den kommende planperiode nærmere afsøge de planlægningsmæssige muligheder for at udlægge byudviklingsarealer til boligformål nord for Drejensvej.
Selvom Bolig- og Planstyrelsen har anvist det som et muligt skridt tættere på at kunne udlægge et byudviklingsområde, har forvaltningen været tilbageholdende i forhold til på nuværende tidspunkt, at udarbejde en egentlig bebyggelsesplan for området, som kan danne grundlag for en visualisering af indvirkningen på kystlandskabet. Det baserer sig blandt andet på forvaltningens vurdering af, at fastlæggelse af en bebyggelsesplan vil foregribe den proces, der bør gennemføres i forbindelse med lokalplanlægning, hvor såvel bygherre/grundejer, en lang række fagområder og borgerne i nærområdet bør inddrages og have mulighed for at fremkomme med bemærkninger til en mere konkret disponering af arealerne.
Forvaltningen anbefaler derfor at ovenstående afsøges nærmere i kommende planperiode med mulighed for at arealer nord for Drejensvej kan udlægges ved kommuneplantillæg, alternativt som del af den store revision om fire år.
Konsekvensen af, at arealerne til byudvikling på Drejens udgår af Kommuneplan 2021, er, at kommuneplanen nu udlægger mindre arealer til boligformål, end det behov for de næste 12 år, der er redegjort for ift. kommuneplanens rummelighed. Der er således oparbejdet en redegørelse, som med en nødvendig ajourføring vil kunne genanvendes ved et nyt udlæg. Her vil dog også skulle redegøres for varetagelse af øvrige hensyn i forhold til den nye lokalisering af et udlæg. I henhold til Byrådets principgodkendelse i juni 2021 blev forvaltningen pålagt nærmere at afsøge muligheder for at byudvikle til boligformål på arealer ved Birkemosevej, nord for Nr. Bjertvej og i sammenhæng med en mulig kommende omfartsvej nord om Nr. Bjert og med tilslutning til Fynsvej. Den nævnte restrummelighed fra kommuneplan 2021 vil kunne indgå i redegørelsen for nye udlæg her.
Indkomne høringssvar
I høringsperioden er der i alt modtaget 8 skriftlige indlæg til den fælles kommuneplan fra hhv. offentlige myndigheder (inklusiv Bolig- og Planstyrelsen), forsyningsselskaber, vindenergiaktører og Billund Lufthavn.
Kolding Kommune har desuden modtaget 79 skriftlige indlæg til den lokale del af
kommuneplanen, heraf 5 fra offentlige myndigheder, forsyningsvirksomheder,
interesseorganisationer og lignende, og de resterende er fra borgere.
Oplæg til ændringer i kommuneplanens hovedstruktur og retningslinjer – fælles del for Trekantområdets kommuner
Af bilag 2 ”Oversigt over bemærkninger til forslag til Kommuneplan 2021 for Trekantområdet” fremgår et resumé af de indkomne bemærkninger, samt forvaltningens vurdering af, om bemærkningerne bør føre til justeringer i kommuneplanen.
På baggrund af indkomne høringssvar foreslår forvaltningen følgende ændringer i den fælles del af kommuneplan for Trekantområdet:
Faktaboks i redegørelse til ”5.3.1 Retningslinje for Billund Lufthavn” vil henvisninger blive ajourført (jf. bemærkninger fra Billund Lufthavn).
”5.4.2 Retningslinje for opstilling af vindmøller” justeres i overensstemmelse med Energinets bemærkninger, ligesom det er tilfældet for ”5.8.1 Retningslinje for højspændingsanlæg”.
I redegørelsen til sidstnævnte retningslinje vil der tilsvarende blive fortaget nogle tekniske præciseringer.
“5.7.1 Retningslinje for olie- og gasanlæg” justeres, så den er overensstemmelse med de gældende bestemmelser for allerede etablerede gastransmissionsledninger og med landsplandirektivet og øvrig planlægning for realisering af gastransmissionsledningen Baltic Pipe.
Under kapitlet ”Forhold til anden planlægning”:
- Afsnittet om Råstofplan 2020 vil blive opdateret i overensstemmelse med at råstofplanen er vedtaget i den mellemliggende periode (jf. bemærkninger fra Regions Syddanmark).
- Kapitlet vil blive tilføjet et nyt afsnit omhandlende ny statslig havplan.
Vurderinger og indstillinger på baggrund af bemærkninger til Kommuneplan 2021-2031 for Trekantområdet er koordineret og udarbejdet i det fælles plansamarbejde i Trekantområdet. Tilsvarende er der tidsmæssig sammenfald mellem de syv byråds behandlinger af indkomne høringssvar i slutningen af 2021, med henblik på at kunne bekendtgøre den fælles kommuneplan i starten af 2022.
Oplæg til ændringer i kommuneplanens lokale del for Kolding Kommune
De indkomne bemærkninger til kommuneplanforslaget kan overordnet set opdeles i generelle betragtninger og bemærkninger til planforslagets nye udlæg i Vester Nebel, ved Fynsvej, i Nr. Bjert-Drejens-området, ved Idyl i Dalby samt ift. Vonsild Øst / ved Lindgård.
Herunder gives et oveordnet overblik over de indkomne bemærkninger, deres karakter og hvilke planlægningsforhold, høringssvarende indeholder bemærkninger til. Overblikket er grupperet ift. de nævnte byområder. For nærmere indblik i de konkrete bemærkninger, forvaltningens vurderinger heraf og indstilling til, om bemærkningerne bør føre til ændringer i forhold til planforslagets indhold, skal henvises til bilag 3 – ”Oversigt over bemærkninger til forslag til kommuneplan 2021 for Kolding Kommune”. I bilaget er indkomne bemærkninger grupperet efter samme områder, som nedenstående opsummering.
Byudvikling i Vonsild – Vonsild Øst og ved Lindgård:
Kolding Kommune har modtaget fire høringssvar fra to lodsejere, en udvikler samt en beboer, der har bemærkninger til fremtidig byudvikling sydøst for Vonsild og i sammenhæng med planlægningen for sydlig ringvejsforbindelse.
Bemærkningerne omfatter ønsker til yderligere udvidelse af kommuneplanens byudviklingsarealer, samt ønsker til ændringer af nuværende planlægning for fremtidig vejanlæg og vejbetjening af nye byudviklingsområder.
Overordnet set indstiller forvaltningen, at bemærkningerne ikke fører til ændringer i kommuneplanen. Forvaltningen har vurderet, at rammeområde 0415.B1 evt. kan justeres senere, dog under de forudsætninger at støjbelastning i muligt fremtidigt boligområde kan håndteres, samt at der sikres en klar overgang mellem by og land og en god ankomst til Vonsild / Kolding fra syd. En sådan senere justering vil kunne ske ved et tillæg til kommuneplanen.
Nyt byudviklingsområde vest for Fynsvej:
Forvaltningen har modtaget seks høringssvar fra beboere og lodsejere i området omkring planforslagets udlæg vest for Fynsvej i Kolding.
I bemærkningerne udtrykkes der generelt bekymring for, at planlagt ny byudvikling sker på bekostning af den eksisterende natur i området. Bekymringen er blandt andet baseret på en opfattelse af, at ny byudvikling vil gøre indgreb i eksisterende skov i området, som tilmed er registreret som fredskov. Dette er ikke tilfældet med kommunens oplæg til ny planlægning, men skyldes at udvikler har kommunikeret et tidligt udkast til prospekt for et større område, end udlagt i kommuneplanen.
I bemærkningerne udtrykkes desuden bekymringer for, at den afledte trafik i området kan være generende for nuværende beboere, og tilmed kunne udgøre en fare for skovejers jagt i tilstødende naboarealer til byudviklingsområdet.
På møde i juni 2021 principgodkendte Byrådet at fastholde arealafgrænsningen af rammeområde 0515.B2, som den indgår i forslag til Kommuneplan 2021.
Dagsordenspunktet ”Kolding Nord” blev behandlet på baggrund af, at forvaltningen havde modtaget to konkrete henvendelser med henholdsvis ønske til budvikling omkring Birkemosevej, og på arealer vest for Fynsvej. Ift. sidstnævnte omfattede henvendelsen fra udvikler et ønske om at udvide det fremtidige byudviklingsområde, så det kan forbindes op til en fremtidig forbindelsesvej, der undersøges mellem Nr. Bjertvej og Fynsvej. I den sammen-hæng indstillede forvaltningen, at en udvidelse vil kunne finde sted ifm. den efterfølgende konkrete planlægning, dog således, at området udelukkende udvides med arealer, som ikke er omfattet af fredsskov og §3-natur. Den evt. nødvendige udvidelse af kommuneplanens rammer for en hensigtsmæssig placering og etablering af vejadgang til boligområdet vil ske i form af et kommuneplantillæg og i forbindelse med lokalplanlægning for den konkrete anvendelse og indretning af det kommende boligområde. Byrådet fulgte forvaltningens indstilling.
Overordnet set indstiller forvaltningen derfor, at bemærkningerne ikke fører til ændringer i kommuneplanen. Dog anbefales det, at det tydeliggøres i planen, at vejadgang til rammeområde 0515.B2 skal ske fra Fynsvej.
Nye byudviklingsområder i Nr. Bjert-Drejens-området:
Forvaltningen har modtaget høringssvar fra 43 afsendere, hvor indholdet er bemærkninger til planforslagets udlæg af nye byudviklingsområder nord for Nr. Bjert og på Drejens-halvøen. Af de 43 høringssvar er der fremsendt 18 enslydende bemærkninger fra husstande i Nr. Bjert-Drejens-området, hvor beboerne konkret giver udtryk for, at de ikke ønsker byudvikling på arealer nord for Drejensvej. Tilsvarende er der en række andre af de 43 høringssvar, hvori tre grundejerforeninger, en andelsboligforening og et antal beboere i området giver udtryk for, at de ikke ønsker en bebyggelse nord for Drejensvej. Omvendt er der også et par lodsejere i området, der ønsker at kommuneplanens byudviklingsarealer udvides dels syd for Drejensvej, og nord for Drejensvej, i østlig retning.
I de 43 høringsvar er der også bemærkninger til planforslagets indhold om ny byudvikling og fremtidig boligudbygning på arealer nord for Nr. Bjert. Blandt andet har Lokalrådet Nr. Bjert, Strandhuse og Drejens konkrete bemærkninger angående vejbetjening til arealerne fra en mulig fremtidig omfartsvej nord om Nr. Bjert, samt ønske om at etageantal reduceres for nordligt rammeområde.
En del af bemærkningerne handler om bekymringer for trafikafviklingen i området generelt ved yderligere byudvikling i Nr. Bjert-Drejens-området – dels med henvisning til nuværende situation, men også som konsekvens af et øget antal husstande i området, ved udnyttelse af planforslagets udlæg.
Ud over de 43 bemærkninger indgår der også bemærkninger om byudvikling og den afledte trafik i bemærkninger fra Haderslev Stift, og med Nr. Bjert Kirke og fredeligholdelse af kirken som opmærksomhed.
Høringssvarene indeholder desuden bekymringer ift. påvirkning af natur og landskab, samt de friluftsoplevelser, der er via de eksisterende Drejens naturstier.
Overordnet set indstiller forvaltningen, at bemærkningerne ikke direkte fører til ændringer i kommuneplanen. Med baggrund i Kolding Kommunes dialog og aftaler med Bolig- og Planstyrelsen er det dog en forudsætning for kommuneplanens endelige vedtagelse, at udlægget (rammeområde 0523.B1) udtages af Kommuneplan 2021-2033. Forvaltningen indstiller derfor, at de respektive arealer i stedet ændres til perspektivområde.
Nyt byudviklingsområde i Vester Nebel, øst for Koldingvej:
En husstand fra Vester Nebel har fremsendt bemærkninger til planforslagets arealudlæg til byudvikling øst for Koldingvej. Husstanden udtrykker ønske om, at den sydlige afgrænsning af udlægget trækkes længere mod nord, så det ikke er placeret umiddelbart nord for deres bolig. Såfremt Kolding Kommune fastholder udlægget ønskes fremtidig bebyggelse indpasset i området.
Forvaltningen indstiller, at bemærkningerne ikke fører til ændringer i kommuneplanen. I lokalplanlægningen for fremtidig anvendelse af de udlagte arealer vil der være fokus på at sikre indpasning af bebyggelse i landskabet.
Ny byudvikling i Sdr. Bjert:
Fire husstande, to virksomheder og Bjert Beboerforening har fremsendt bemærkninger til planforslagets ændring af eksisterende erhvervsudlæg til boligformål.
Bemærkningerne omfatter blandt andet ønsker til, at der holdes afstand mellem eksisterende virksomheder i de tilstødende områder, at der eksisterende boliger ved Stenderupvej skærmes mod den fremtidige boligbebyggelse, samt at vejadgang til det fremtidige boligområde sker fra Stenderupvej.
Planforslaget ændrer i den vestlige del af Sdr. Bjert et arealudlæg fra erhvervsformål til boligformål. Indkomne bemærkninger fra nabovirksomhed til det ændrede udlæg medfører at forvaltningen forslår at der ifm. den endelige vedtagelse af kommuneplanen fastholdes gældende erhvervsbestemmelser for virksomhedens eksisterende ejendom og dens tilkøbte arealer med mulighed for at virksomheden kan udvide.
Den 29. september 2021 godkendte Plan-, Bolig- og Miljøudvalget opstart af lokalplanarbejde for arealer med den nye anvendelse til boligformål. I forbindelse med den sag har der vist sig behov for at udvide rammeområde 0911.B5 mod vest, så der muliggøres en vejadgang med mere hensigtsmæssige oversigtsforhold.
Nyt byudviklingsområde inklusiv lokalcenter ved Idyl, Dalby:
Forvaltningen har modtaget tre høringssvar fra beboere i Dalby og herunder beboere på Idylvænget, som naboområde til det udlagte byudviklingsområde. Et høringssvar er fra en beboer i området, et høringssvar fra grundejerforeningen Idylvænget vedrørende trafikale forhold i området, samt et høringssvar repræsenterende 55 beboere i Dalby vedr. udlægget af byudviklingsområde med lokalcenter bl.a. ift. maksimal bygningshøjde og antal etager, samt repræsenterende 49 beboere, som ønsker udarbejdet en miljørapport, der omfatter mere detaljeret viden om udlæggets afledte miljøpåvirkning ift. støj, trafik m.m. Fokus er her bl.a. på at sikre en sikker skolevej.
Opsummeret har forvaltningen vurderet at, at der på baggrund af de indkomne bemærkninger alene indstilles en justering af kommuneplanens detailhandelsrammer, sådan at udbygningsrammen for lokalcentret Idyl reduceres. Dermed indstiller forvaltningen at fastholde kommuneplanens mulighed for lokalcenter, samt at den efterfølgende lokalplanlægning for området må definere for hvilke af det samlede rammeområde 1018.C1, der kan bebygges og med hvilke evt. differentierede etageantal op til 2 etager.
Efter høringsperiodens udløb har forvaltningen modtaget en henvendelse fra en udvikler, der har indgået betinget købsaftale med lodsejer om udvikling af det aktuelle arealudlæg ved Idyl. Udvikleren meddeler at denne har været i kontakt med en række forskellige dagligvarekæder for at sondere markedets interesse for at lokalisere sig ved Idyl i Dalby. I forlængelse heraf oplyser udvikler, at der ikke har vist sig interesse blandt de adspurgte for en placering her. Enkelte af de adspurgte har tilkendegivet, at de vil foretrække at placere sig i det udlagte lokalcenter ved Lindgård, når den sydlige omfartsvej er etableret for alle etaper.
Forvaltningen indstiller dog samlet set, som nævnt, at et lokalcenter med mulighed for dagligvarebutik fastholdes på arealet. Set ift. de indkomne bemærkninger anbefales det dog, at mulighed for udvalgsvarebutik fjernes for området, samt at den samlede udbygningsramme reduceres fra 3.000 m2 til 1.600 m2, og hvor de overskydende 1.400 m2 flyttes til lokalcenter ved Lindgård. Lindgård vil hermed opnå en udbygningsramme på samlet 3.000 m2.
Anbefalingen sker på baggrund af, at den konkrete planlægning for udnyttelse af rammeområde 1018.C1 nøjere må afdække om mulighed for dagligvarebutik fortsat kan opretholdes.
Nyt byudviklingsområde til erhvervsformål ved Højvangen i Bramdrup Nord:
Forvaltningen har modtaget fire høringssvar fra beboere inden for det udlagte område og naboer til området. Et af høringssvarene repræsenterer 10 husstande på Hedevej, og heri udtrykker beboerne ønske om, at Hedevej spærres for gennemkørende trafik ved den nordlige grænse af det fremtidige erhvervsområde. Ønsket fremsættes på baggrund af oplevelser af, at trafikken på vejen er steget de seneste år, hvilket resulterer i flere trafikalt farlige situationer. Desuden er det et ønske, at der etableres beplantning som visuel afskærmning set fra naboerne til erhvervsområdet. I et andet høringssvar foreslås det, at denne beplantning sker tidligst muligt for at opnå den ønskede effekt. Flere beboere inden for området har givet udtryk for et ønske om, at der hurtigst muligt sker en afklaring i forhold til deres ejendom, og blandt andet med ønske om, at det samlede erhvervsområde opkøbes i én omgang. Ønsket fremsættes for at undgå at blive nabo til en etapevis udnyttelse af erhvervsområdet.
Overordnet set indstiller forvaltningen, at bemærkningerne ikke fører til ændringer i kommuneplanen. De bemærkede forhold reguleres ikke på det overordnede niveau, som en kommuneplan indeholder, men vil kunne belyses nærmere i den konkrete planlægning for området og sager der vedrører ejendomserhvervelse.
Samlet overblik over anbefalede ændringer i den lokale del af kommuneplanen
Med henvisning til bilag 3 ”Oversigt over bemærkninger til forslag til Kommuneplan 2021 for Kolding Kommune” foreslår forvaltningen følgende ændringer i den lokale del for Kolding Kommune:
Hovedstruktur – lokal del for Kolding Kommune:
- Den samlede udbygningsramme til detailhandel i lokalcenter Idyl, rammeområde 1018.C1 reduceres fra 3.000 m2 til 1.600 m2 (svarende til f.eks. en dagligvarebutik og en bager) og mulighed for udvalgsvarer udgår. Den samlede udbygningsramme til detailhandel i lokalcenter Lindgård, rammeområde 1031.C1 forøges tilsvarende med 1.400 m2 til samlet 3.000 m2.
- Arealudpegning af skovrejsningsområder justeres, så der ikke længere er overlap på en mindre strækning af motorvejen NV for Taps / øst for Vadhuse (jf. bemærkninger fra Vejdirektoratet)
Rammer for lokalplanlægning – lokal del for Kolding Kommune:
- Rammeområde 0212.B2 vil blive justeret, så det svarer til planlægningen før tillæg 44 til kommuneplan 2017. Det sker på baggrund af, at Planklagenævnet med sin afgørelse den 15. juni 2021 har ophævet tillægget. Ny planlægning for området er politisk sat i gang på byrådsmødet den 28. september 2021.
- Supplerende bestemmelser for rammeområde 0515.B2 (ved Fynsvej) tilføjes, at adgang til området skal ske fra Fynsvej (jf. bemærkninger fra beboere i naboområdet).
- Rammeområdet 0911.E1 fra Kommuneplan 2017-2029 fastholdes for virksomheden beliggende ved Stenderupvej i Sdr. Bjert og dennes tilkøbte arealer og 0911.B5 reduceres tilsvarende.
- 0911.B5 udvides mod vest, så der muliggøres en vejadgang til området fra Stenderupvej med mere hensigtsmæssige oversigtsforhold.
- Den specifikke bestemmelse om private opholdsarealer og fælles opholdsarealer fjernes fra rammeområde 1016.B2 (Gl. Tved i Kolding), og dermed vil det være bestemmelserne om opholdsarealer i de generelle rammer, der er gældende for rammeområdet.
- Rammeområde 1013.B2 udtages af kommuneplanen. Det sker på baggrund af, at Planklagenævnet med sin afgørelse den 4. maj 2021 har ophævet tillæg nr. 33 til kommuneplan 2017. Ny planlægning for området er politisk sat i gang på Plan-, Bolig- og Miljøudvalgets møde den 2. juni 2021.
- Rammeområde 1331.BE1 udvides til at omfatte matrikel 66e i Sjølund, så der muliggøres konkret planlægning for et fremtidigt boligbyggeri i et område mellem vejene Sjølund Gade, Skomagergade og Åstorpvej.
Med henvisning til bilag 3 og forvaltningens vurderinger imødekommes øvrige ønsker til ændringer af kommuneplanen ikke.
Optag af tillæg til kommuneplan
I den periode, kommuneplanforslaget har været under udarbejdelse, i offentlig høring samt indtil denne behandling af kommuneplanen med henblik på endelig vedtagelse, er der godkendt en række kommuneplantillæg til den gældende kommuneplan. Disse har ikke alle været en del af forslaget, da de først er godkendt efter den 23. marts 2021 (Byrådets behandling af kommuneplanforslag). Tillæggene skal optages i Kommuneplan 2021-2033 ved den endelige vedtagelse for fortsat at være gældende. Der er tale om vedtagne kommuneplantillæg, der har været nødvendige for vedtagelse af lokalplaner.
Der er tale om følgende tillæg, der med denne vedtagelse optages i kommuneplanen:
- Tillæg nr. 1: Ved Nova Boulevard - et erhvervsområde - vedtaget den 9. august 2021.
- Tillæg nr. 28: Ved Skovbrynet – Comwell – vedtaget den 29. juni 2021
- Tillæg nr. 62: Ved Violvej – et boligområde – vedtaget den 25. maj 2021
- Tillæg nr. 64: Ved Fuglehøj, Dyrehavevej – anvendelse til blandet bolig og erhverv – vedtaget den 29. juni 2021
- Tillæg nr. 65: Ved Gammelmosevej - boligformål– forventes vedtaget af Plan-, Bolig- og Miljøudvalget den 1. december 2021.
- Tillæg nr. 67: Ved Vejlevej – bydelscenter – forventes vedtaget af Plan-, Bolig- og Miljøudvalget den 1. december 2021.
- Tillæg nr. 57: Ved Vejlevej – erhvervsformål - forventes vedtaget af Kolding Byråd den 14. december 2021
Miljøvurdering af kommuneplanen
Jf. lov om miljøvurdering af planer og programmer skal kommuneplanrevisionens ændringer vurderes nærmere. Vurderingen i forhold til nye byudviklingsarealer og de øvrige justerede arealudlæg, der er sket overvejende for udpegninger i det åbne land (natur, landskab mv.) fremgår af ”Miljørapport – Forslag til fælles kommuneplan 2021-33”. Denne har været offentligt fremlagt samtidig med høring af kommuneplanforslaget.
Der er ikke indkommet bemærkninger til Miljørapporten, og i overensstemmelse med loven er der derfor udarbejdet en sammenfattende redegørelse til miljørapporten. Den sammenfattende redegørelse er udarbejdet for hver enkelt af Trekantområdets kommuner, og udgør dermed et bilag til den nye fælles Kommuneplan 2021-2033 for Trekantområdet.
Bilag
- Bilag 1 - Bolig- og Planstyrelsens frafald af indsigelse med aftalenotat og bilag
- Bilag 2 - Oversigt over bemærkninger til forslag til Kommuneplan 2021-2033 for Trekantområdet
- Bilag 3 - Oversigt over bemærkninger til forslag til Kommuneplan 2021-2033 for Kolding Kommune
- Bilag 4 - Indkomne bemærkninger til forslag til Kommuneplan 2021-2033 for Trekantområdet
- Bilag 5 - Indkomne bemærkninger til forslag til Kommuneplan 2021-2033 for Kolding Kommune
- Bilag 6 - Sammenfattende redegørelse til Miljørapport for Kommuneplan2021 for Trekantområdet
Sagsnr.: 21/18485
Resumé
Der er indgået en foreløbig aftale om pesticidfri dyrkning af arealet inden for BNBO mellem Aller Vandværk og lodsejeren. Aftalen er betinget af, at vandløbet eller dele af vandløbet kan rørlægges i forbindelse med indførelse af restriktioner på landbrugsjorden, så det resterende areal kan dyrkes så effektivt som muligt.
På baggrund af en ansøgning om at rørlægge et 315 meter langt vandløb har forvaltningen over for ansøger tilkendegivet, at man ikke er indstillet på at give en tilladelse efter vandløbsloven. Dette har forvaltningen tilbage i oktober 2020 også tilkendegivet i forbindelse med en ansøgning om etablering af et minivådområde på de pågældende arealer.
Det pågældende vandløb er ikke miljømålsat og er heller ikke omfattet af en beskyttelse efter naturbeskyttelsesloven. Uanset dette er forvaltningen generelt tilbageholdende med at give tilladelse til at rørlægge denne type vandløb, idet det i et eller andet omfang vil medføre tab af natur og levesteder for dyr og planter, der er knyttet til vandløb som naturtype.
På baggrund af en besigtigelse af vandløbet og en konkret faglig vurdering er forvaltningen nået frem til, at vandløbet ikke bør rørlægges. Bl.a. fordi vandløbet fungerer som en spredningskorridor mellem et naturbeskyttet vandhul og et minivådområde. Der er desuden fundet en række ferskvandslevende smådyr i vandløbet, som ved en rørlægning, vil miste deres levesteder.
Rørlægningen af vandløbet er alene begrundet i, at ansøger opnår en mere hensigtsmæssig markdrift. Ansøger vil ved en rørlægning desuden opnå at få knap 1000 kvadratmeter mere dyrkningsjord.
Ansøger og dennes konsulent har anmodet om en politisk stillingtagen til sagen.
Sagen behandles i
Plan-, Bolig- og Miljøudvalget.
Forslag
By- og udviklingsdirektøren forslår,
at forvaltningens tidligere skriftlige tilkendegivelse overfor ansøger om, at Kolding Kommune ikke er indstillet på at give en tilladelse efter vandløbsloven til at rørlægge det pågældende vandløb, fastholdes.
Beslutning Plan-, Bolig- og Miljøudvalget den 01-12-2021
Godkendt.
Sagsfremstilling
Aftaleparterne bag Pesticidstrategi 2017-2021 vedtog den 11. januar 2019 en tillægsaftale, der har som mål at nedbringe risikoen for forurening af grundvand fra erhvervsmæssig anvendelse af pesticider i BNBO. Kommunerne skal så vidt muligt afsøge muligheden for at lave frivillige aftaler med lodsejere. Hvis der ikke indgås en frivillig aftale, vil der komme et statsligt pålæg til lodsejer og vandværk i 2023.
Konsekvenserne for lodsejerne er, at de må afstå deres ret til erhvervsmæssig brug af sprøjtemidler, hvor det vurderes, at en beskyttelsesindsats inden for BNBO er nødvendig. Der skal ydes fuld erstatning i forbindelse med rådighedsindskrænkningerne. Vandværkerne skal betale erstatningerne, da det er dem, der har gavn af grundvandsbeskyttelsen. Beskyttelsestiltagene skal dermed finansieres over vandtaksterne og forbrugerbetaling.
Byrådet har den 28. september 2021 tilkendegivet, at Kolding Kommune agter at pålægge krav om pesticidfri drift inden for det boringsnære beskyttelsesområde (BNBO) til Aller Vandværk for at sikre grundvandet til Aller Vandværks kildeplads, såfremt der ikke kan opnås en frivillig aftale med berørte lodsejere.
Der er indgået en foreløbig aftale om pesticidfri dyrkning mellem Aller Vandværk og lodsejeren. Aftalen er betinget af, at vandløbet eller dele af vandløbet kan rørlægges i forbindelse med indførelse af restriktioner på landbrugsjorden, så det resterende areal kan dyrkes så effektivt som muligt. Lodsejeren har ingen indsigelsesmuligheder i forhold til at blive pålagt dyrkningsrestriktioner inden for BNBO inkl. arronderingen.
Oversigtskort over arealer, hvor der pålægges restriktioner:
BNBO udgøres af de lilla cirkler. Det gule areal er BNBO inkl. tilpasning, som vandværket og lodsejer vil indgå en aftale omkring. Det røde areal er ekstra areal, som pålægges pesticidfri dyrkning, hvis vandløbet (markeret med blå) ikke rørlægges på hele eller dele af strækningen. Blåt areal viser et minivådområde anlagt i sommeren 2021.
Forvaltningen har den 1. oktober 2021 modtaget en ansøgning om at rørlægge 315 meter åbent vandløb, der løber gennem et dyrkningsareal vest for Heisselvej i Aller. Se oversigtskort. Vandløbet er ikke miljømålsat eller omfattet af bestemmelserne i naturbeskyttelsesloven.
Ansøger anfører som begrundelse for rørlægningen, at rørlægningen vil medføre en mere hensigtsmæssig drift af landbrugsarealet i forbindelse med aftalen om pesticidfri dyrkning af arealerne. Hvis det ikke er muligt at få rørlagt hele strækningen, ønskes strækningen fra vandhullet og frem til minivådområdet rørlagt. Endelig anføres det, at vandløbet modtager mindre vand end tidligere, da vandet ledes ind i et nyt minivådområde fra vandløbet og retur til vandløbet efter minivådområdet. Selve vandløbsstrækningen har dermed lavere vandføring end før etablering af minivådområdet.
Minivådområdet er anlagt som et statsligt finansieret kollektivt virkemiddel, der skal medvirke til en reduktion af udvaskningen af næringsstoffer til vandmiljøet. Ansøgningen om etablering af minivådområdet blev af oplandskonsulenten fra Team Sønderjylland på vegne af ansøger fremsendt til Kolding Kommune den 15. oktober 2020. I forbindelse med ansøgningen fremsatte oplandskonsulenten på vegne af ansøger et ønske om, at de øverste ca. 130 meter af vandløbet skulle rørlægges. Forvaltningen oplyste den gang telefonisk til oplandskonsulenten, at Kolding Kommune ikke var indstillet på at give en tilladelse til at rørlægge vandløbet.
På baggrund af den nye ansøgning om rørlægningen af vandløbet den 1. oktober 2021 foretog forvaltningen den 13. oktober en besigtigelse af den pågældende vandløbsstrækning, herunder også af det opstrøms liggende vandhul, der er udpeget som beskyttet af bestemmelserne i naturbeskyttelseslovens §3. I vandløbet er der stedvis forekomster af grus i bunden af vandløbet, der kan udgøre gode levesteder for vandløbssmådyr. Med en faunaketcher blev der fundet flere forskellige arter af smådyr, bl.a. dansemyggelarver og flere forskellige arter af både snegle og muslinger.
Kommunen er som udgangspunkt tilbageholdende med at give tilladelse til at foretage rørlægning af åbne vandløb. Også vandløb, der ikke er miljømålsatte i Statens vandområdeplaner eller er beskyttede efter bestemmelserne i naturbeskyttelsesloven. Dette for at undgå tab af levesteder for dyr og planter, der er knyttet til denne våde naturtype, som vandløbene er.
Ud fra en samlet faglig vurdering er forvaltningen nået frem til, at Kolding Kommune ikke er indstillet på, at give en tilladelse efter vandløbsloven til at rørlægge vandløbet fra vandhullet og ned til Heisselvej, eller evt. kun til der, hvor vandet fra vandløbet løber ind i det nye minivådområde. Dette har forvaltningen efterfølgende skrevet til ansøger.
Efterfølgende har ansøger og dennes konsulent på et møde hos forvaltningen givet udtryk for et ønske om, at sagen vedrørende ansøgningen om rørlægning af vandløbet forelægges til politisk stillingtagen i kommunen. Dette ønske er efterkommet, - derfor denne indstilling.
I forhold til ansøgningen skal det bemærkes, at det kun er korrekt, at vandløbet har fået mindre vandføring på de nederste 175 meter, idet vandet ledes ind i minivådområdet. På de øverste 140 meter, fra vandhullet til indløbet i minivådområdet, er vandføringen den samme som tidligere. Dertil skal det yderligere bemærkes, at vandføringen i vandløbet må anses for at være betydelig. Dette med reference til ansøgningen om etableringen af minivådområdet, hvor det er oplyst, at oplandet til vandløbet har et areal på 48,67 ha og med en estimeret vandføring på 48,7 liter pr. sek. ved de høje vandføringer. Se bilag. Fundet af smådyr i vandløbet indikerer desuden, at vandløbet må være vandførende ud over blot de våde perioder.
Det er forvaltningens vurdering at en rørlægning af vandløbet vil kunne påvirke tilstanden i det naturbeskyttede vandhul, der ligger i forlængelse af den øverste ende af vandløbet, netop fordi vandløbet fungerer som en spredningskorridor mellem søen og minivådområdet, der hver for sig er gode levesteder for ferskvandslevende organismer, - men som en samlet enhed (vandhul, åbent vandløb og minivådområde) fremstår mere robust. Et rørlagt vandløb vil ikke kunne fungere som en spredningskorridor, - og vil heller ikke kunne fungere som et levested for de arter af insektlarver, snegle og muslinger, der blev fundet i vandløbet ved besigtigelsen den 13. oktober 2021. Det åbne vandløb er desuden et godt levested for vandplanter og sumpplanter. En rørlægning af vandløbet vil derfor medføre tab af natur og levesteder for dyr og planter, der er knyttet til vandløb som naturtype.
Arealet, hvor der er indgået en foreløbig aftale, udgør ca. 2,9 ha. Det ekstra areal, som kan pålægges restriktioner, hvis hele eller dele af vandløbet ikke rørlægges, udgør ca. 0,41 ha. Erstatningen, som vandværket og dermed forbrugerne skal betale lodsejer, stiger fra ca. 320.000 kr. til ca. 366.000 kr.
Ved en rørlægning af vandløbet vil ansøger for så vidt angår de øverste 140 meter af vandløbet, op mod vandhullet, midt på dyrkningsarealet, opnå at få knap 1000 kvadratmeter mere dyrkningsjord. Heri er medregnet de lovpligtige 2-meter bræmmer langs vandløbet, som vil bortfalde ved en rørlægning.
Med baggrund i ovenstående forhold er det forvaltningens vurdering, at der ikke bør gives tilladelse til, at vandløbet rørlægges eller delvis rørlægges. Bl.a. fordi vandløbet fungerer som en spredningskorridor mellem et naturbeskyttet vandhul og minivådområdet samt, at der er fundet en række ferskvandslevende smådyr i vandløbet, som ved en rørlægning, vil miste deres levesteder. En rørlægning vil desuden påvirke naturtilstanden i vandhullet. Afgørelsen efter vandløbsloven har ansøger mulighed for at påklage til Natur- og Miljøklagenævnet.
Et afslag på rørlægning eller en delvis rørlægning betyder at kilen på 0,41 ha mellem det pesticidfri jordstykke og vandløbet og vandhullet ikke vil kunne dyrkes i praksis. Hvis arealet med pålagte restriktioner i stedet udvides, vil det medføre øgede omkostninger til vandværkets forbrugere i form af en erstatning på ca. 46.000 kr.
Bilag
- Vandløb ved Heisselvej i Aller - Kortbilag.pdf
- Beslutning byrådet 280921_Boringsnære beskyttelsesområder (BNBO) - Aller Vandværk.pdf
- Boringsnære beskyttelsesområder (BNBO) - Aller Vandværk
- Boringsnære beskyttelsesområder (BNBO) - Aller Vandværk
- Boringsnære beskyttelsesområder (BNBO) - Aller Vandværk
Sagsnr.: 20/2052
Resumé
Lokalplanen åbner op for en udbygning af området til erhverv som transport- og logistikvirksomhed herunder mulighed for højlager samt industri-, fremstillings- og værkstedsvirksomhed og i mindre grad kontor- og serviceerhverv.
Lokalplanen stiller krav om etablering af et nyt vejanlæg i form af et toplanskryds med tilslutning til Tankedalsvej samt en ny gennemgående fordelingsvej med tilslutning til Hylkedalvej og Tankedalsvej.
Lokalplanen udlægger arealer til natur og beplantning samt stiller krav om etablering af en beplantet jordvold, der skal afgrænse området mod Tankedalsvej.
Sagen behandles i
Plan-, Bolig- og Miljøudvalget, Økonomiudvalget og Byrådet.
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at forslag til lokalplan 0831-32 Ved Tankedalsvej – et erhvervsområde sendes i offentlig høring i 8 uger,
at afgørelsen om ikke at udarbejde en miljøvurdering af planforslaget offentliggøres samtidig.
Beslutning Plan-, Bolig- og Miljøudvalget den 01-12-2021
Forslaget indstilles til godkendelse, idet det skal sikres, at tung trafik til og fra området alene kan ske via Tankedalsvej.
Sagsfremstilling
Baggrund og formål
Planområdet har et areal på ca. 127 ha og er beliggende øst for Hylkedalvej og vest for motorvej E45 hvor denne krydser Tankedalsvej.
Lokalplanen udarbejdes som opfølgning på kommuneplantillæg 1 til Kolding Kommuneplan 2017-2029, der udlægger området til erhvervsformål som transport-, logistik- samt kontor- og servicevirksomheder, der har særlig gavn af en beliggenhed med en direkte tilknytning til det overordnede vejnet.