Dagsorden eller referat
Liste med Dato, udvalg, sted samt pdf udgave af dagsordenen til download.
Dato: |
10-03-2020 09:00:00 |
---|---|
Udvalg: |
Kulturudvalget |
Sted: |
Nytorv 11, lokale 2.0 |
Pdf: |
|
Sagsnr.: 20/1260
Resumé
Der er udarbejdet et forslag til en ny 4-årig egnsteateraftale, som er gældende for perioden 1. januar 2021 til 31. december 2024. Midlerne til den nye aftale er afsat på budgettet for Kulturpolitikken fra 2021 og frem.
Aftalen skal sendes til godkendelse i Slots- og Kulturstyrelsen senest den 1. april 2020.
I forbindelse med udarbejdelsen har TeaterTID (tidligere Mungo Park Kolding) udarbejdet nye vedtægter. De ændrede vedtægter fremlægges i denne sag til godkendelse.
Sagen behandles i
Kulturudvalget, Økonomiudvalget og Byrådet.
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at TeaterTID´s forslag til nye vedtægter indstilles til godkendelse og
at forslaget til ny egnsteateraftale mellem Kolding Kommune og TeaterTID indstilles til godkendelse.
Beslutning Kulturudvalget den 18-02-2020
Sagen blev udsat.
Hamlaoui Bahloul
Beslutning Kulturudvalget den 10-03-2020
Udvalgsmedlemmerne Michael Krogh (V) og Søren Rasmussen (O) fremsatte følgende ændringsforslag:
at Kolding Kommune ikke indgår en egnsteateraftale med TeaterTid,
at vedtægterne for TeaterTid godkendes med bemærkning om, at Kolding Kommunes økonomiske bidrag til teateret ophører med udgangen af 2020,
at fordelingen af den i budgettet afsatte bevilling til Mungo Park i årene 2021-2023, indgår i budgetforhandlingerne senere i år, idet en del af eller hele beløbet anvendes til aktiviteter og mere liv i city.
Forslaget blev bragt til afstemning.
Et mindretal i Kulturudvalget (Michael Krogh og Søren Rasmussen) indstillede ændringsforslaget til godkendelse.
Et flertal i Kulturudvalget (Jesper Elkjær, Merete Due Paarup, Per Bødker, Hamlaoui Bahloul og Eea Haldan Vestergaard) stemte imod ændringsforslaget.
Herefter blev by- og udviklingsdirektørens forslag bragt til afstemning.
Et flertal i Kulturudvalget (Jesper Elkjær, Merete Due Paarup, Per Bødker, Hamlaoui Bahloul og Eea Haldan Vestergaard) indstillede by- og udviklingsdirektørens forslag til godkendelse.
Et mindretal i Kulturudvalget (Michael Krogh og Søren Rasmussen) stemte imod by- og udviklingsdirektørens forslag.
Sagsfremstilling
By- og Udviklingsforvaltningen og TeaterTID (tidligere Mungo Park Kolding) har udarbejdet et forslag til en ny 4-årig egnsteateraftale mellem Kolding Kommune og TeaterTID. Aftalen er gældende for perioden 1. januar 2021 til 31. december 2024.
Midlerne til den pågældende aftale er afsat på budgettet for Kulturpolitikken fra 2021 og frem. Aftaleudkastet skal sendes til Slots- og Kulturstyrelsen senest den 1. april 2020.
Den nuværende egnsteatersaftale er indgået i henhold til lov om scenekunst (jf. LBK nr. 30 af 14. januar 2014) med tilhørende bekendtgørelse om egnsteatre (jf. BEK nr. 759 af 24. juni 2014). Det samme er den nye egnsteateraftale for perioden 2021 til 2024, som også er udarbejdet i Slots- og Kulturstyrelsens gældende skabelon for egnsteateraftaler.
Aftalen er udarbejdet i en dialog mellem TeaterTID og forvaltningen. Den beskriver blandt andet, hvordan TeaterTID bidrager til Kolding Kommunes Kulturpolitiske Fokusområder og lever op til Statens Kunstfonds krav til egnsteatre.
Statens Kunstfond har i 2019 evalueret Mungo Park Kolding, og Kulturudvalget behandlede evalueringen på møde i januar 2020.
Evalueringen var meget positiv og Statens Kunstfond opfordrer Kolding Kommune og TeaterTID til at fremsende en ansøgning om forlængelse af aftalen.
Evalueringsrapporten anbefalede blandt andet, at teatret burde overveje at frigøre sig fra samarbejdet med Mungo Park Allerød, og den beslutning har teatrets bestyrelse nu truffet. Det betyder blandt andet, at teatret fremlægger nye vedtægter til godkendelse. De nye vedtægter skal medsendes ansøgningen om forlænget egnsteaterstatus.
De væsentligste vedtægtsændringer vedrører teaterets nye navn, TeaterTID, formålsparagraffen og sammensætningen af bestyrelsen. Ændringerne hænger sammen med beslutningen om at frigøre sig fra Mungo Park Allerød. Den nye formålsparagraf indskærper, at det primære formål for TeaterTID er at drive teatervirksomhed som egnsteater i henhold til teaterloven, og at teatret kan indgå i lokale samarbejdsrelationer med henblik på at skabe lokal forankring.
I forhold til sammensætning af bestyrelsen er der i de nye vedtægter mulighed for at udvide antallet af bestyrelsesmedlemmer fra 5 til 7. Kolding Kommune vil som hovedtilskudsyder stadig skulle udpege to medlemmer.
Oversigt over samtlige vedtægtsændringer vedlægges sagen.
Bilag
Sagsnr.: 10/31464
Resumé
Forvaltningen fremlægger evaluering af reviderede retningslinjer for Kulturpuljen til drøftelse i Kulturudvalget.
Sagen behandles i
Kulturudvalget.
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at udvalget drøfter, hvorvidt evalueringen giver anledning til ændringer i retningslinjerne.
Beslutning Kulturudvalget den 18-02-2020
Sagen blev udsat.
Hamlaoui Bahloul
Beslutning Kulturudvalget den 10-03-2020
Udvalget besluttede at fastholde de nuværende retningslinjer med de bemærkninger,
- at forvaltningen præciserer formuleringerne om, at professionelle kunstnere ikke kan søge støtte til eget værk.
- at forvaltningen udarbejder et udkast til rammer for en pulje særligt målrettet ”kulturnætter” i centerbyerne.
Sagsfremstilling
Kulturudvalget godkendte i december 2018 reviderede retningslinjer for Kulturpuljen.
De væsentligste ændringer er:
- at støtten fra Kulturpuljen som udgangspunkt maksimalt kan gives til det samme arrangement 3 år i træk, og at ansøgerne må forvente en aftrapning af støttens størrelse over tid.
Som en konsekvens af denne ændring kan der ikke længere forventes udmøntet midler til ”sæsonstøtte”.
- at det understreges i retningslinjerne, at Kulturpuljen primært er tiltænkt støtte til frivillige, foreninger, organisationer og enkeltaktører, og at der kun i særlige tilfælde kan gives støtte til kommunale institutioner eller større selvejende institutioner med en væsentlig kommunal driftsstøtte.
En følge af denne understregning er, at det i kriterierne slås fast, at professionelle kunstnere ikke kan modtage støtte til udgivelse eller produktion af egne værker.
- at der ikke gives støtte til transport til arrangementer eller konkurrencer.
- at såfremt arrangementer er med entré, gives støttes som underskudsgaranti.
Nedtrapning af støtte over tid og ingen sæsonstøtte
Hvad angår 1. punkt forventer forvaltningen, at det vil påvirke en række arrangører i løbet af 2020 og 2021, hvor nedtrapningen af støtte træder i kraft, og i 2022, hvor flere events under de nye retningslinjer ikke vil få støtte længere, da de rammer grænsen på 3 års støtte i træk.
Det gælder Crazy Hours, Vinfestivalen og Christiansfeld Festival.
Nogle event-arrangører er glade for ideen om at få et ”solidt starttilskud” og derefter langsomt skulle finde egne ben at stå på. Forvaltningen kan dog oplyse, at de fleste arrangører af større genkommende events typisk får større ambitioner i løbet af de første år og derfor søger højere støtte år for år ved Kulturpuljen. Ofte er processen, at første event er en form for pilotprojekt, og får det succes, er der naturligt et ønske om at videreudvikle på konceptet.
Ønsker ansøgere at modtage støtte ud over de 3 år, er der et krav om fornyelse af deres projekt. For ansøgerne af genkommende events kan det dog fremstå uklart, hvad der skal til for, at de fortsat kan få støtte. Skal arrangementet omdøbes, nye initiativer tilføjes (en ekstra musikscene?) eller er det en realitet, at arrangementerne skal kunne finde finansieringen andetsteds efter de 3 år med opstartsstøtte?
Der er gennem det seneste år blevet givet afslag til flere på baggrund af, at der ikke længere uddeles midler til sæsonstøtte. Desuden er der givet flere dispensationer, hvor der er tildelt midler i en opstartsfase til initiativer, der reelt udgør sæsonstøtte, f.eks. til Nightmare Culture, Nyd Bare Danmarks Quangaza- koncerter samt Pitstops multikulti-koncertrække.
Støtte går primært til frivillige initiativer, og allerede støttede institutioner får ikke puljemidler
Hvad angår 2. punkt om, at støtten ikke er tiltænkt de allerede støttede eller kommunale institutioner samt støtte til lønudgifter, så giver det anledning til mange drøftelser med ansøgere og en del afslag.
Følges retningslinjerne, så kan et band eller teater f.eks. ikke søge støtte til at få dækket egne udgifter/løn ved optræden i Kolding. Optræder de i ramme af en af kulturinstitutionerne kan disse heller ikke søge støtte til arrangementet, da de i forvejen er kommunalt støttede.
Denne type ansøgninger kommer der en del af til puljen, der som oftest får afslag.
Som eksempel er forvaltningen i dialog med Harteværket, der ønsker at lave et særligt initiativ, hvor lokale kunstnere i anledning af Harteværkets 100-års jubilæum skal lave en række kunstinstallationer.
Ifølge retningslinjerne kan kunstnerne ikke søge støtte til egen løn ligesom Harteværket allerede er kommunalt støttet og derfor som udgangspunkt heller ikke kan søge. Der kan ikke søges ved Statens Kunstfond, da der ikke er tale om professionelt anerkendte kunstnere.
Et jazzband ønsker tilsvarende at optræde på Trapholt som en del af et større initiativ under det dansk/tyske venskabsår. Der er flere samarbejdspartnere i projektet, blandt andet Jazz 6000. Der er tale om professionelle musikere, og de vælger på baggrund af dialog med forvaltningen at søge støtte til transport og logi – som en del af et større samlet projekt.
I forhold til retningslinjerne er det på kanten, hvorvidt de kan få støtte selv via puljen, og Trapholt kan som kulturinstitution ikke søge, ligesom de egentlig bare lægger lokaler til projektet.
Forvaltningen foreslår, at det præciseres nærmere, hvad der menes med, at der ikke kan søges støtte til egne udgivelser, værker eller udstillinger. Mange ansøgere er i tvivl om, hvad ”egne udgivelser osv.” dækker over, og de læser det ikke, som at man f.eks. ikke kan få støtte til koncert, hvor egen løn, transport m.m. skal finansieres med puljemidler
Der kunne f.eks. i retningslinjerne forklares mere specifikt, at det gør sig gældende, hvad enten der er tale om koncerter, litterær produktion eller f.eks. kunst og teater, at man ikke kan søge støtte til egen løn og dertil knyttede udgifter.
Ingen støtte til transport
Forvaltningen oplever ikke, at det giver anledning til dilemmaer, da der kommer meget få ansøgninger rettet mod dette formål.
Ved arrangementer med entré gives støtte som underskudsgaranti
Denne præcisering/skærpelse har ikke givet anledning til større udfordringer.
Overblik over fordeling af midler
På udvalgsmødet vil forvaltningen præsentere et overblik over fordelingen af Kulturpuljemidler fordelt på genrer og målgruppe og med et særligt fokus på fordelingen på musikområdet.
Forvaltningen foreslår, at udvalget drøfter retningslinjerne for Kulturpuljen på baggrund af de dilemmaer, der beskrives ovenfor og på den baggrund beslutter, hvorvidt det giver anledning til, at retningslinjerne skal tilrettes.
Sagsnr.: 18/144
Resumé
Forvaltningen har i perioden 1. januar til 15. februar 2020 modtaget 10 ansøgninger til den løbende kvik-uddeling om tilskud under 15.000 kr. Til kvartalsuddelingen med tilskud over 15.000 kr. og ansøgningsfrist den 1. februar 2020, er der indkommet 6 ansøgninger.
Sagen behandles i
Kulturudvalget.
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at der fra Kulturpuljen bevilges tilskud/underskudsgaranti til ansøgerne nr. 1, 2, 3 og 4 med i alt 142.850 kr.
at der gives afslag til ansøgerne nr. 5 og 6.
Beslutning Kulturudvalget den 10-03-2020
Godkendt med den bemærkning, at udvalget beder forvaltningen gå i dialog med ansøger nr. 5, med henblik på at afsøge, om der kan skabes en tættere lokal forankring i projektet.
Sagsfremstilling
Ifølge Retningslinjer for tilskud til kulturelle formål kan der blandt andet ydes tilskud/underskudsgaranti til kulturprojekter og kulturaktiviteter, der relaterer sig til et af de følgende formål: Musik, Kulturarv og lokalhistorie, Design og kunst, Litteratur, Teater, Film og Scenekunst.
Kulturpuljens formål er ligeledes at understøtte Kulturpolitikkens Fokusområder.
Kvik-uddeling
Forvaltningen har i perioden 1. januar 2020 til 15. februar 2020 modtaget 10 ansøgninger til kvik-uddelingen.
For så vidt angår ansøgninger under kvik-uddelingen har Byrådet efter indstilling fra Kulturudvalget delegeret til By- og Udviklingsforvaltningen at træffe afgørelse om bevilling.
Der er til de 10 ansøgere til kvik-uddelingen i perioden 1. januar 2020 til 15. februar 2020 tildelt tilskud/underskudsgaranti på samlet 40.471 kr. Der er givet tilsagn til 5 ansøgere og afslag til 5 ansøgere.
Kvartals-uddeling
Hvad angår kvartals-uddelingen for tilskud over 15.000 kr., hvor der er annonceret i dagspressen og på kolding.dk med ansøgningsfrist den 1. februar 2020, er der indkommet 6 ansøgninger om tilskud fra puljen.
Fra kvartalspuljen anbefales tilskud/underskudsgaranti på i alt 142.850 kr. (se bilag):
- Harteværket: Tilskud på 50.000 kr. til Harteværkets 100 års jubilæum.
”100 år med kraft og power” fra midt september 2020 til slut oktober 2020. 5 lokale kunstnere kommer med deres bud på markering af 100 års jubilæum for Harteværket.
Harteværket understøtter det kulturpolitiske fokusområde ”Mødesteder og midlertidighed”.
(Harteværket søger om tilskud på 50.000 kr. til 100 års jubilæum.)
- City Kolding: Tilskud på 30.000 kr. til UNCOVER KOLDING den 4. juni 2020.
UNCOVER KOLDING er et nyt koncept i Kolding, hvor der sættes fokus på sangskrivere og bands med egne sange. 56 koncerter med mere end 21 timers original musik fra kl. 15.00 til 22.00 i gågaderne fordelt på 4 små scener samt små akustiske koncerter i flere af byens butikker.
Udvalget gør opmærksom på, at City Kolding søgte midler fra ”Liv-i-City-puljen til en række projekter, herunder dette. City Kolding fik imidlertid ikke bevilget det ansøgte beløb, hvorfor foreningen søger om støtte fra kulturpuljen til netop dette projekt.
UNCOVER KOLDING understøtter de Kulturpolitiske Fokusområder ”Mere ungekultur”, ”Kultur som løftestang”, ”Borgeren som medskaber” og ”Mødesteder og midlertidighed”.
(City Kolding søger om tilskud på 30.000 kr. til UNCOVER KOLDING 2020.)
- Brødremenigheden: Underskudsgaranti på op til 37.650 kr. til Christiansfeld Musikfestival den 6. til 10. maj 2020.
Christiansfeld Musikfestival den 6. - 10. maj 2020. Der vil blive spillet klassisk europæisk musik og verdensmusik i forskellige variationer med udgangspunkt i Brødremenighedernes musiktraditioner. Der planlægges afholdt mindst 8 koncerter i løbet af de 5 dage festivalen varer.
Forvaltningen gør opmærksom på, at Christiansfeld Musikfestival har fået bevilget et tilskud på 50.000 kr. til festivalen. I 2018 (under de gamle retningslinjer) fik festivalen bevilget et tilskud på 50.000 kr.+ en underskudsgaranti på 100.000 kr. Følges forvaltningens indstilling vil det samlede tilskud i 2020 være et tilskud på 50.000 kr. + en underskudsgaranti på 37.650 kr.
Christiansfeld Musikfestival understøtter det Kulturpolitiske Fokusområde ”Kultur som løftestang”.
(Brødremenigheden søger om underskudsgaranti på op til 45.000 kr. til Christiansfeld Musikfestival.)
- Almind Borgerforening: Underskudsgaranti på op til 25.200 kr. til AV Open Air og Sommerfest 6. juni 2020.
Arrangementet er et musikalsk kulturprojekt med 4 lokale musikere/bands, som vil spille musik fra kl. ca. 13:00 til 22:00. Der vil være gratis adgang til arrangementet.
AV Open Air og Sommerfest understøtter de Kulturpolitiske Fokusområder ”Mere ungekultur”, ”Kultur som løftestang”, ”Borgeren som medskaber” og ”Mødesteder og midlertidighed”.
(Almind Borgerforening søger om underskudsgaranti på op til 75.200 kr. til AV Open Air og Sommerfest.)
Forvaltningen anbefaler, at der gives afslag til 2 ansøgere:
- Jorge Rivera søger om tilskud på 50.000 kr. til filmatisering af "The Longest War" en spansk-dansk dokumentar om Spaniens længste krig, som var mod Danmark og varede 172 år.
Forvaltningen anbefaler afslag med baggrund i manglende lokal forankring.
- LATTAKIA, Mazen Haj Kassem, søger om tilskud på 25.000 kr. til Arab Women Film Festival i Nicolai Biograf den 9. til 12. marts 2020.
Formålet med projektet er at give et billede af arabiske kvinders liv, historie, skikke, traditioner og succeshistorier, samt at fremhæve de negative og positive sider af deres liv på alle niveauer i alle de arabiske lande.
Forvaltningen anbefaler afslag med baggrund i manglende lokal forankring og manglende medfinansiering.
Kulturpuljen har et Budget i 2020 på 818.000 kr. uden overførsler. Ved bevillingskontrollen ultimo 2019 blev der overført 463.000 kr.
Der er pr 27. februar 2020 bevilget tilskud på 695.891 kr.
Derudover er der disponeret følgende større bevillinger fra Kulturpuljen i 2020:
Ansøger (forening/navn) | Formål | Bevilget beløb | Tilskud/underskudsgaranti | Afsluttet |
Unge-initiativer | Midler særligt målrettet unge-initiativer | 185.000 kr. | Tilskud/underskudsgaranti | Ultimo 2020 |
Kolding Teaterforening | Samarbejdsaftale gældende til 30. juli 2021 | 140.000 kr. | Underskudsgaranti | December 2020 |
Volkerts Fylke | 1-dags festival med musik fra kl. 12.00-23.59. | 100.000 kr. | Underskudsgaranti | August 2020 |
Nightmare Culture | Koncertrække i 2020 | 27.500 kr. | Underskudsgaranti | Ultimo 2020 |
Quangaza | Koncertrække i 2020 | 36.000 kr. | Underskudsgaranti | Ultimo 2020 |
Halvøens Jazzfestival | Jazzfestival i Bjert | 26.700 kr. | Underskudsgaranti | Oktober 2020 |
Pitstop Goes Multikulti | Koncertrække på Pitstop 1. halvår 2020 | 40.500 kr. | Underskudsgaranti | Juli 2020 |
Såfremt forvaltningens anbefalinger følges, vil der på Kulturpuljen i alt restere cirka 330.000 kr. til uddelinger i 2020.
Næste ansøgningsfrist til Kulturpuljens kvartals-uddeling er den 1. maj 2020, i henhold til Retningslinjer for tilskud til kulturelle formål. Ansøgningerne behandles på udvalgsmøde i juni 2020.
Bilag
Sagsnr.: 10/31464
Resumé
I forbindelse med revidering af retningslinjerne for Kulturpuljen i december 2018 besluttede Kulturudvalget at indgå en samarbejdsaftale om støtte til Kolding Jazzklub. Aftalen blev indgået under forudsætning af, at Jazzklubben opnåede honorarstøtte fra Statens Kunstfond.
Dette har ikke vist sig muligt for Kolding Jazzklub at opnå honorarstøtte fra Staten, hvorfor Kolding Jazzklub har henvendt sig med en anmodning om, at udvalget afsøger andre støttemuligheder for klubben.
Sagen behandles i
Kulturudvalget.
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at udvalget tager stilling til anmodningen fra Kolding Jazzklub.
Beslutning Kulturudvalget den 10-03-2020
Kulturudvalget besluttede at indgå en samarbejdsaftale med en årlig underskudsgaranti på op til 20.000 kr. Udvalget har med aftalen en forventning om fornyelse og publikumsudvikling i jazzklubben. Underskudsgarantien træder i kraft, såfremt foreningens egenkapital kommer under 250.000 kr.
Sagsfremstilling
I forbindelse med revideringen af retningslinjerne for Kulturpuljen i december 2018 besluttede Kulturudvalget, at det som udgangspunkt ikke længere var muligt for ansøgere til Kulturpuljen at opnå støtte til de samme projekter mere end 3 gange i træk.
Denne beslutning betød også, at Kulturpuljen ikke længere yder den såkaldte sæsonstøtte til foreninger, der løbende arrangerer koncerter.
Retningslinjerne var i høring hos aktører, der igennem en årrække havde modtaget sæsonstøtte og/eller løbende støtte til samme projekt.
I forbindelse med behandlingen af høringen tog Kulturudvalget stilling til konsekvenserne for de foreninger/aktører, der med vedtagelsen af de nye retningslinjer fik ændrede forhold.
En række aktører fik i den forbindelse en samarbejdsaftale, som sikrede dem fortsat støtte i en årrække. Heriblandt foreningen Klassisk Christiansfeld, der løbende arrangerer koncerter. Klassisk Christiansfeld fik en samarbejdsaftale, der sikrede foreningen en årlig underskudsgaranti på 20.000 kr.
Kolding Jazzklub gjorde i høringssvaret gældende, at en kommunal støtte på minimum 30.000 kr. årligt ville gøre det muligt for foreningen at søge honorarstøtte på samme beløb fra Statens Kunstfond. Det var baggrunden for udvalgets beslutning om at indgå en samarbejdsaftale gældende for 2020-2021.
Udvalget besluttede følgende:
”der indgås samarbejdsaftale med Kolding Jazzklub til 35.000 kr. under forudsætning af honorarstøtte fra Statens Kunstfond og med forventning om koordinering og synergi med andre aktører – herunder inddækning af Jazzband Koldings arrangement Jazz ved søen. Samarbejdsaftalen skal være 2-årig med evaluering i udvalget efterfølgende.”
Imidlertid har det ikke været muligt for Kolding Jazzklub at opnå honorarstøtte. Samarbejdsaftalen og den kommunale støtte må derfor betragtes som bortfaldet fra 2021. Foreningen bag Jazz ved Søen er orienteret om dette.
Kolding Jazzklub har henvendt sig for at anmode Kulturudvalget om at revurdere beslutningen, ligesom klubben har søgt kvartalspuljen om 32.000 kr. med frist 1. februar 2020. Foreningen gør gældende, at dens eksistens vil være truet uden offentlig støtte.
Kolding Jazzklub har eksisteret i sin nuværende form siden 2006 og har til formål at udbrede kendskabet til traditionel jazz- og swingmusik. Foreningen arrangerer 10-12 koncerter om året, som regel søndage fra ca 12.30-15.00 på Godset.
Såfremt Kulturudvalget ønsker at fremme klubbens anmodning ser forvaltningen 2 muligheder:
- Kulturudvalget kan vælge at betragte Kolding Jazzklubs ansøgning til Kulturpuljen som ”første ansøgning” efter de nye kriterier. I så fald vil det være forvaltningens anbefaling, at man tildeler en støtte, der ud fra principperne om langsom aftrapning er på 20.000 kr. og at udvalget tilkendegiver at klubben efter retningslinjerne i Kulturpuljen må forvente en aftrapning af støtten, indtil den bortfalder efter 3. ansøgning.
- Kulturudvalget kan vælge at indgå en samarbejdsaftale på samme vilkår som foreningen Klassisk Christiansfeld fik i forbindelse med beslutningerne i december 2018. Her besluttede udvalget, at ”der indgås en samarbejdsaftale med Klassisk Christiansfeld til et beløb på 20.000 kr. i underskudsgaranti med forventninger om fornyelse og publikumsudvikling.”
Sagsnr.: 15/12583
Resumé
Forvaltningen fremlægger revideret forslag til samarbejdsaftale med Kolding Light Festival. Aftalen er genforhandlet med afsæt i udvalgets ønske om at få skrevet ind i aftalen, at der hvert år etableres en blivende lysinstallation. Aftalen er gældende for perioden 2020-2023.
Sagen behandles i
Kulturudvalget.
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at udvalget godkender samarbejdsaftalen med Kolding Light Festival.
Beslutning Kulturudvalget den 10-03-2020
Godkendt.
Sagsfremstilling
Kulturudvalget behandlede i november 2019 et udkast til samarbejdsaftale med Kolding Light Festival. I den forbindelse bad udvalget om, at få skrevet ind i aftalen, at det årlige tilskud skal resultere i, at der hvert år etableres en blivende lysinstallation. Forvaltningen har efterfølgende været i dialog med festivalen og fremlægger på den baggrund revideret forslag til samarbejdsaftale.
Det vedhæftede dokument er udkast til en gensidig samarbejdsaftale, der blandt andet sætter ord på, hvilke forventninger Kolding Kommune har til festivalen.
Hovedpointer i det reviderede forslag er:
- at Festivalen fortsætter og udbygger sine satsninger med innovative lysinstallationer og dermed udvikler sig til en event med internationalt potentiale.
- at Festivalen bringer det Politiske Fokusområde ”Mødesteder og Midlertidighed” i spil ved at skabe oplevelsesrige ruter gennem byen – blandt andet med åen som en ”rød tråd”, der forbinder havn og campusområde med midtby samt med inddragelse af Nicolai som et ”hot spot” i festivalen.
- at Festivalen brander Kolding som design- og kulturby og dermed understøtter Fokusområdet ”Kultur som løftestang”.
- at Festivalen bidrager til etablering af minimum en blivende lysinstallation årligt.
Aftaleforhold
Kulturudvalget støtter Kolding Light Festival med op til 578.000 kr. årligt i årene 2020-2022 og op til 573.000 kr. i 2023. De første 300.000 kr. fordeles hvert år i et basistilskud, mens yderligere henholdsvis. 278.000 kr. i 2020-2022 og 273.000 kr. i 2023 lægges i en pulje, hvor der udløses 1 kr. for hver 2 kr. festivalen henter i ekstern medfinansiering.
Festivalen oplyser, at de oplever en trend i den måde sponsoraterne til Kolding Light Festival sammensættes på, hvor der i højere grad sponsoreres materiel/arbejdstimer og gives store rabatter ved køb af materialer, hvor der i de første år i højere grad var tale om sponsorater i form af direkte økonomiske tilskud.
På den baggrund er der justeret i aftalen, således at sponsorater af materiel/arbejdstimer kan indgå som festivalens medfinansiering ved udbetaling af puljetilskuddet. Dog kan de kapitaliserede sponsorater højst udgøre 200.000 kr. af festivalens samlede medfinansiering.
Aftalen forhindrer ikke, at der i forbindelse med Byrådets årlige budgetbehandling kan ske ændringer i tilskuddet som følge af, at der er vedtaget generelle besparelser og/eller effektiviseringskrav for kommunen i øvrigt.
Forvaltningen kan oplyse, at der i perioden siden festivalens start er dukket flere blivende lysinstallationer op rundt i bybilledet, blandt andet foranstaltet med inspiration fra festivalen. I bilag vedlægges liste over lysinstallationer i Kolding samt potentielle steder for etablering af kommende lysinstallationer. Oversigten er udarbejdet ved det årlige netværksmøde om lysinstallationer, hvor Light Festivalen deltager.
Bilag
Sagsnr.: 16/4719
Resumé
I 4 år har Kolding Kommune hvor sommer etableret en midlertidig bibliotekspark på området ”Sneglen” foran biblioteket. Første gang var i 2016, hvor parken skulle sætte fokus på udarbejdelse og vedtagelse af en helhedsplan for bymidten. Efterfølgende bevilgede Byrådet penge til videreførelse af parken som forsøg i 2017, 2018 og 2019. Projektet har hvert år været gennemført i august og september omkring studiestart, Kulturnat og Trekantområdets Festuge – varigheden af parken har varieret mellem 3 og 7 uger.
Gennem hele perioden har projekterne giver en række praktiske erfaringer, som kan bidrage til en fremtidig udformning af pladsen. Erfaringer omfatter dels, hvordan et parkareal i tilknytning til biblioteket kan anvendes til kulturelle aktiviteter, dels hvordan en plads fysisk kan indrettes, så den indbyder til ophold.
Projektgruppen bag de årlige projekter har samlet nogle af erfaringerne i en overordnet evaluering af Biblioteksparken gennem perioden.
Sagen behandles i
Kulturudvalget, Teknik- og Klimaudvalget og Plan-, Bolig- og Miljøudvalget.
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at evalueringen tages til efterretning.
at p-pladsen afspærres i 2020 i forbindelse med Trekantområdets Festuge, og at der etableres en pulje til aktiviteter i Biblioteksparken, som beskrevet i sagsfremstillingen.
Beslutning Kulturudvalget den 10-03-2020
Godkendt.
Beslutning Teknik- og Klimaudvalget den 11-03-2020
Godkendt.
Sagsfremstilling
Baggrund for biblioteksparken
I 2016 udarbejdede Kolding Kommune en helhedsplan for bymidten. Her blev der blandt andet peget på Banegårdspladsen som et af de byrum, der kunne aktiveres. Ved vedtagelse af helhedsplanen etablerede Kolding Kommune derfor en midlertidig Bibliotekspark som eksempelprojekt. Byrådet afsatte efterfølgende i Budget 2017 midler af til at etablere den midlertidige park i 2017, 2018 og 2019.
De 4 projekter år for år er beskrevet i vedhæftede bilag. Nedenstående evalueres der kort på parken i 2019, og efterfølgende beskrives nogle af de erfaringer, som det samlede 4-årige forløb har givet.
Bibliotekspark 2019
I 2019 var oplevelsen, at Koldings borgere i langt højere grad end de forudgående år havde taget parken til sig. Efter 3 år var folk blevet opmærksomme på den, og den blev tænkt som en del af byens faste årlige muligheder. Der var mange besøgende i parken, også når der ikke var aktiviteter på programmet. De dage, hvor der var program, var der flere besøgende end nogensinde tidligere. Eksempelvis kan Kulturnatten og Jazz i Trekantens søndagsprogram fremhæves som særligt succesfulde i forhold til besøgstal.
Der var i 2019 lagt vægt på at indrettet opholdssteder i den del parken, der strækker sig op mod Slotssøen og Fredericiagade. Det betød, at der blev skabt en velfungerende park, hvor afskærmning og lounge-zoner definerede afgrænsede hyggekroge, mens det overdækkede sceneområde mod Slotsallé fungerede godt som base for aktiviteter. Dét, at parken blev delt ind i flere mindre zoner, skabte mere intime rum i parken, som inviterede folk til at slå sig ned.
Planlægningen af aktiviteter var i 2019 mere centraliseret end tidligere. Ugerne blev tematiseret uge for uge. Det betød, at biblioteket målrettet opsøgte og koordinerede aktiviteter i weekenderne, mens parken i hverdagene stod som et grønt og åbent byrum til fri afbenyttelse. Det var en god balance.
Erfaringer fra det 4-årige projektforløb
Det er projektgruppens konklusion på forløbet, at der skal et vist initiativ og koordinering til at få en park som denne til at leve med kulturelle og sociale aktiviteter. Derfor giver det god mening, at parken ligger i forlængelse af biblioteket, der har en tilknytning til pladsen, som er en naturlig forlængelse af bibliotekets vanlige virkerum.
Det har gennem hele perioden været en ambition, at borgerne skulle engagere sig i parken, ’lege med’ og selv lave events i parken. Det har måttet konstateres, at sådanne initiativer ikke kommer af sig selv, men derimod kræver en indsats i form af invitationer, koordinering og rådgivning. I 2018 blev organiseringen sat i rammer med en ambassadørgruppe. Trods nogen usikkerhed i forhold til hvad ambassadørrollen indebar, var det en velfungerende måde at arbejde på. Det blev videreført i 2019 – dog med mere koordinering og opsøgende virksomhed fra biblioteket. I begge tilfælde er det et forløb, der trækker en del ressourcer fra biblioteket.
Omkring parkens udformning, materialevalg og udstrækning har der været prøvet forskellige muligheder.
- Udstrækning af parkområdet. Udgangspunktet for 3 af projekterne var Sneglen. I 2018 blev park-arealet trukket ned mod Banegården og busstoppestedet. Sammenfattende er konklusionen, at det mest velfungerende rum opstår, når det grønne areals udstrækning omfatter selve Sneglen (p-pladsen) med den højtliggende Fredericiagade og tragten formet af biblioteks facade og Slotsallés facadelinje ned til det mere trafikerede og åbne areal foran banegårdsbygningen, hvor den hårde torvemæssige belægning tager over.
- Markante sigtelinjer og stiforløb. Alle projekterne byggede på væsentlige sigtelinjer – specielt i 2017 og 2018. Centrale linjer har været sigtelinjerne langs Slotsgade mod Koldinghus og langs biblioteksfacaden mod Slotssøen via fodgængerovergangen på Fredericiagade. I 2017 indgik en trærække for at markere en linje fra Berg-statuen mod Koldinghus. Resultatet blev dog diffust og svært at opfatte. I 2018 var resultatet til gengæld markant for forløbet og sigtelinjen fra Banegårdens udgang mod Koldinghus. Sigtelinjen blev meget synlig med den markante sti hen over sneglen – udført i genbrugt, nedbrudt beton.
- Eksperimenterende og bæredygtigt materialevalg. Specielt i 2018 var der fokus på genbrug af byggematerialer. Siddepuder i loungeområde foran biblioteket samt overdækning af et torveareal var udført i genbrugs-sejldug. Stierne blev udført i nedbrudt beton. Specielt markant var underlaget på loungearealet, som bestod af nedbrudt glas og med borde bygget op med kugler af genbrugt glas og belyst nedfra om aftenen. Det gav en speciel aftenstemning.
- Udformning af opholdsarealer. I de 3 første år var de centrale aktivitets- og opholdssteder koncentreret omkring den sydlige del af Sneglen. I 2017 blev der som del af projektet etableret en scene, som nu står der permanent. I 2019 blev aktiviteternes centrum og opholdsarealerne koncentreret op mod Fredericiagade med scene, overdækning og afgrænsede loungeområder. Afgrænsningen med højbede op mod skråningen til Fredericiagade medvirkede til at skabe yderligere rumfølelse og et afgrænset parkområde. Samtidig blev sigtelinjerne over Fredericiavej i siderne langs biblioteket mod Slotsøen og langs Slotsgade mod Koldinghus bevaret.
- Øvrige elementer. Andre elementer er gennem perioden blevet afprøvet. Der har været etableret belysning af træer, som viste linjerne for parkafgrænsningen om aftenen. Et væsentligt element til ophold, som har været anvendt med succes er træstammer, som var ”tilfældigt” placeret uden for aktivitets- og loungeområder. Der har været placeret udendørs skak og petanquebane, som også viste sig at være mulige succesfulde elementer i en evt. fremtidig permanent park. Et udendørs klaver i 2017 viste sig også populært.
Samlet set er det projektgruppens vurdering, at Biblioteksparken har bidraget til bymidten som et yderst brugt grønt opholdsareal – også på tidspunkter, hvor der ikke har været aktiviteter. Mange er begyndt at tage den årlige park til sig som en fast begivenhed og udtrykker ønske om en permanent park. Projektgruppen vurderer i øvrigt ikke, at inddragelsen af parkeringspladser har givet anledning til uløselige problemer.
Ressourceforbrug
Det første år i 2016 var finansieringen fundet inden for By- og Udviklingsforvaltningens budget. De efterfølgende 3 år afsatte Byrådet et samlet beløb på 500 000 kr. og dertil et årligt beløb på 150 000 kr. En del af disse midler er blevet brugt til interne betalinger til drift, anlæg og tab af parkeringsindtægter.
I By- og Udviklingsforvaltningen har specielt Vej og Park og Planafdelingen brugt personaleressourcer i planlægningen – samlet skønnet til 6 ugers arbejdstid årligt. Et tilsvarende ressourceforbrug skønnes biblioteket at have brugt årligt.
Det videre forløb
Ovenstående er de specifikke erfaringer vedrørende etablering af midlertidig park på Sneglen. Nogle af disse erfaringer kan tages med i planlægning af tilsvarende aktiviteter andre steder, f.eks:
- At bygge på tradition og forventning. Biblioteksparken er etableret i nogenlunde samme periode 4 år i træk. Aktivitets- og besøgstal er gradvist blevet forøget år for år. Et arrangement, som realiseres årligt skaber tradition og forventning, som har en positiv indvirkning på aktivitetsniveauet.
- At udnytte eksisterende etablerede aktiviteter. Møbler blev designet af Hansenberg, Jazz 6000 lavede faste koncerter, Redux fokuserede på cirkulær økonomi. Det er blot få af eksemplerne på eksisterende grupper, der har brugt Biblioteksparken som samlings- og projektsted. Kolding Kommune har utallige eksisterende foreninger og institutioner, der gerne vil udnytte nye muligheder for at skabe oplevelser.
- At skabe fysiske rum. Arealer til ophold fungerer bedst, hvis der er rumfornemmelse. Det kan være bygninger, træer, skråninger. Sektionering i loungeområder skaber større attraktion for udendørs ophold.
- At skabe leg. En af de store mangler i bymidten er områder, som også opfordrer til leg. Helst med stort grønt islæt. Det er ikke bare erfaringen fra Biblioteksparken med også fra Tombolapladsen.
Der er ikke afsat midler af til etablering af parken ud over den 4-årige projekt-periode. I forlængelse af de seneste besparelser i kommunen vil biblioteket heller ikke kunne finde ressourcer til at fortsætte med at facilitere aktiviteterne i parken.
På den baggrund foreslår forvaltningen, at der i 2020 udbydes en pulje med 10.000 – 15.000 kr. til aktivitet i Biblioteksparken i Trekantområdets Festuge. Midlerne kan prioriteres fra Festugens budget. Såfremt lokale aktører ønsker at byde ind med aktiviteter, kan parken fysisk blive afspærret for parkering i perioden fra Kulturnatten fredag i uge 34 og frem til og med uge 35. Det vil være muligt internt at prioritere midler fra driften til afspærring samt transport af lounge-møbler til og fra parken. Desuden vil der være mulighed for igen at etablere KOMtaineren i parken i Festugen. En reduceret plan for Biblioteksparken i 2020 vil give mulighed for at afprøve om parken kan ”stå på egne ben” drevet af borgerne efter indkøringsfasen på de 4 år.
Bilag
Sagsnr.: 18/5875
Resumé
Kulturudvalget behandlede på mødet i maj 2018 bevarings- og vedligeholdelsesplan for Kolding Kommunes skulpturer. Forvaltningen fremlagde på møde i marts 2019 status på arbejdet. Forvaltningen forelægger hermed seneste status til udvalget orientering.
Sagen behandles i
Kulturudvalget.
Nyt forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at Kulturudvalget tager orienteringen til efterretning.
Beslutning Kulturudvalget den 10-03-2020
Godkendt med den bemærkning, at udvalget beder forvaltningen om en nærmere udredning af omfang og pris på renovering af mindestenen for Iver Staal på Gl. Allervej.
Sagsfremstilling
Forvaltningen har i samråd med Konserveringscentret Vejle tilrettet prioriteringslisten for bevaring og vedligeholdelse af kommunes skulpturer.
Den tilrettede prioritering for renovering ser ud som følger: (Skulpturerne er i kategorien behandlingskrævende).
Pr. | Navn | Betegnelse | Placering | År | Kunstner |
1 | Kain | Skulptur | Grønningen 2 (Byparken) | 1926 | Thomas Hansen |
2 | Vinger | Skulptur | Skamlingvejen 3, (Marina Syd) | 1983 | Erik Heide |
3 | Bacchusbarn med druer | Skulptur | Rådhushaven | 1898 | Anne Marie Carl Nielsen |
4 | Abessinier | Skulptur | Markdannersgade 5, Kolding (del af Spanske Trappe) | 1914 | Johannes C. Berg |
5 | Uffe hin spage | Skulptur | Grønningen 2, (Byparken) | 1932 | Anne Marie Carl Nielsen |
6 | Kvinde med barn | Skulptur | Agtrup vej/Brændkjær Gade | 1966 | Erik Poulsen |
7 | Chresten Berg | Skulptur | Jernbanegade 1A | 1905 | Rasmus M. Andersen |
8 | Skildpaddens Amorin | Skulptur | Bertram Knudsens Vej 178 | 1931 | Johannes C. Berg |
9 | Siddende Pige | Skulptur | Hospitalsgade 1A, (nord for Slotssøbadet) | 1953 | Elise Heide Jørgensen |
Forvaltningen har i samarbejde med Konserveringscentret Vejle i efteråret arbejdet med at indhente tilbud på renoveringer på skulpturerne i den prioriterede rækkefølge.
Bevaring og vedligeholdelse af mindesmærker
Generelt er kommunes mindesmærker i god stand. Dog bemærker forvaltningen ved besigtigelse af mindesten for Iver Staal, som står på Gl. Allervej, at den trænger til gennemgribende renovering ligesom mindemur i Christiansfeld (hjørnet af Skolevej og Gl. Kongevej) trænger til renovering. Soklen på Møsvråstenen i Møsvrå er ligeledes i forfald.
Fremtidige renoveringer af mindesmærker og skulpturer
I foråret/sommeren 2020 vil forvaltningen påbegynde en renovering af Kain (prioritet nr. 1). Ligeledes vil forvaltningen igangsætte renovering af mindemur i Christiansfeld. Dette vil blive afholdt inden for det afsatte budget til vedligeholdelse og renovering af mindesmærker og skulpturer.
Historisk Altas og kunstguide
Forvaltningen blev i sommeren 2019 færdige med opdateringen af den digitale platform Historisk Atlas med fotos, korrekt geografisk placering og formidling om de mange mindesmærker og skulpturer i Kolding Kommune. Kommunes mange mindesmærker og skulpturer vil derfor nu være at finde på denne digitale platform.
I juni 2019 blev ”Kunst i Kolding midtby” – Kolding Kommunes kunstguide udgivet ved en lancering i Rådhushaven. Den fysiske guide indeholder et udvalg af offentlige kunstværker, således at turisten, borgeren, den særlige kunstinteresserede kan tage guiden i hånden og gå på opdagelse i byens kunst.
Sagsnr.: 18/11228
Resumé
Fritids- og Idrætsudvalget, Børne- og Uddannelsesudvalget og Kulturudvalget besluttede i februar 2019 en handleplan for det videre arbejde med ”Skoler i samspil med omverdenen”. Udvalgene besluttede også, at der skulle forelægges en status for arbejdet første kvartal 2020.
Sagen behandles i
Fritids- og Idrætsudvalget den 10/3 2020, Kulturudvalget den 10/3 2020 og Børne- og Uddannelsesudvalget den 11/3 2020.
Forslag
Børne-, Uddannelses- og Arbejdsmarkedsdirektøren foreslår,
at orientering om status tages til efterretning.
Beslutning Kulturudvalget den 10-03-2020
Godkendt.
Beslutning Fritids- og Idrætsudvalget den 10-03-2020
Godkendt.
Trille Nikolajsen
Beslutning Børne- og Uddannelsesudvalget den 11-03-2020
Godkendt, idet styregruppen i august fremlægger forslag til kommende indsatser.
Jakob Ville
Henrik Nielsen
Sagsfremstilling
Fritids- og Idrætsudvalget, Børne- og Uddannelsesudvalget og Kulturudvalget besluttede i februar 2019 en handleplan for det videre arbejde med ”skoler i samspil med omverdenen”. Udvalgene besluttede også, at der skulle forelægges en status for arbejdet i første kvartal 2020.
I det indledende arbejde blev der peget på, hvor der især var brug for en koordineret tværgående indsats omkring skoler i samspil med omverdenen:
- Større overblik over tilbud til skolerne
- Mere videndeling
- Flere færdige forløb ”lige til at tage ned fra hylden”
- Flere tværfaglige forløb.
Der blev etableret en ”taskforce” med en repræsentant fra henholdsvis områderne Fritid, kultur, Erhverv samt Skoleområdet til at hjælpe med at løse opgaverne på tværs. Desuden en koordinator fra Kultur.
Taskforce refererer til en styregruppe med cheferne for Pædagogisk Center, Skole, Kultur og Fritid.
Siden slutningen af marts er ”taskforce” mødtes ca. hver 14. dag – typisk i 2-4 timer – på Pædagogisk Center, hvor de både videndeler, samarbejder og arbejder side om side i det afsatte tidsrum. Gruppen fungerer som et tværgående team og et mere passende navn for gruppen, der indikerer, at der er tale om en etableret satsning og ikke en projektgruppe, kunne fx være ”Åben skole-teamet”.
Siden etableringen af Åben skole-teamet (tidligere benævnt Taskforce) har teamet arbejdet med en række opgaver.
Skoletjenesten.dk
I foråret 2019 blev Kolding Kommune oprettet som bruger på Skoletjenesten.dk; en platform for læringstilbud. Åben skole-teamet har lavet et stort stykke opsøgende arbejde for at sikre, at flest mulige udbydere af læringsforløb til skolerne får forløbene beskrevet og lagt ind på Skoletjenesten.dk. Teamet har vejledt udbyderne og hjulpet med oprettelse og tips til at lave gode forløb, der skaber værdi ind i skolen. Formålet med Skoletjenesten.dk er både at sikre et nemmere overblik for skolerne og flere forløb, der er nemme at gå til for skolerne.
For mange udbydere af læringsforløb har det været en stor udfordring at få lavet gode og præcise beskrivelser af deres læringsforløb med klarhed over læringsmål, hvilken aldersgruppe tilbuddet er rettet mod m.v. Dermed har indsatsen både haft en effekt i forhold til at skabe nem adgang, men også kvalificere læringsforløb.
På Skoletjenesten.dk er der lige nu 22 udbydere af læringsforløb og i alt 117 forskellige udbudte forløb, der fordeler sig nogenlunde ligeligt mellem indskoling, mellemtrin og udskoling. Det er for tidligt at sige, om portalen medvirker til at skolerne benytter sig af flere læringstilbud i den åbne skole nu end før tilbuddene blev samlet i portalen. Tallene siger alene noget om det samlede udbud. Siden er fortsat under udbygning og ikke fuldt implementeret hos hverken udbyderne eller skolerne som det naturlige sted at hente inspiration til læringstilbud.
Det mest benyttede søgekriterie på siden er ”et sted”. Det kan hænge sammen med, at det for skolerne har stor betydning hvor tilbud fysisk foregår, selvom det alt sammen er inden for kommunens grænser. Det peger mod den udfordring skolerne fortsat oplever med transport.
Der har i 2019, siden sitets opstart i foråret, været 3160 sidevisninger. Stadsarkiv og bibliotek er de mest søgte, efterfulgt af Koldinghus og Trapholt.
Siden er flittigt brugt af Kulturinstitutioner og i et vist omfang kulturelle foreninger, mens der er relativt få tilbud på erhvervsdelen, der ofte har mere lokalt funderede tilbud og anvender andre platforme. Det er ikke lykkedes at få etableret forløb på portalen med idrætsforeninger, der ofte også laver aftaler meget lokalt og kun i begrænset omfang har kapacitet til at udvikle og tilbyde forløb til en bredere kreds.
Enkelte forløb er også oprettet i MeeBook, men for de fleste forløbs vedkommende kobles der mellem platformene med link.
Åben skole-event (tidlige skole/kultur-dating)
Der har gennem en årrække været afholdt et netværksarrangement i januar mellem repræsentanter fra skolerne og repræsentanter fra kulturinstitutioner, fritid, skole/kirke-samarbejdet m.fl. – altså udbydere af forløb ind i den åbne skole. Teamet havde også til opgave at stå for dette års arrangement. Styregruppen har dog valgt ikke at afholde eventet, der har form af et heldagsarrangement for 80 til 130 mand, i år og i stedet gentænke hvilke andre former, der med bedst effekt kan netværkes gennem.
Øvrige opgaver i Åben skole-teamet
Teamet har løbende løst opgaver, der ”kom ind” eller proaktivt arbejdet med udviklingen af samarbejdet om skoler i samspil med omverdenen. Teamet har fungeret som sparringspartner på nationale ansøgninger om samarbejdsprojekter, samlet, prioriteret og formidlet de mange tilbud til skolerne i forbindelse med Genforeningen og hjulpet både skoler samt udbydere af læringsforløb på vej, ligesom de aktivt har formidlet de gode historier på tværs og tilbage i egen organisation. Flere har sammen været på konference om den åbne skole og drøfter selv at byde ind på kommende national konference med de gode fortællinger fra Kolding.
To deltagere i Åben skole-teamet har været rundt på alle folkeskoler i kommunen og drøftet udfordringer, gode erfaringer og barrierer med hensyn til den åbne skole med ledelserne på skolerne. Det har givet teamet relevante indsigter, der kan anvendes i det videre arbejde. For eksempel er der meget stor forskel på skolernes tilgang til åben skole. Skolernes strukturelle forhold (fx team-opdeling, fagdage m.v.) samt ledelsens holdning er blandt de afgørende faktorer for hvordan skolerne arbejder med Åben skole.
Det videre arbejde
I den kommende periode vil styregruppen drøfte Åben skole-teamets rolle og funktion ind i det videre arbejde. Dette for at sikre, at de fælles kompetencer og ressourcer udnyttes bedst muligt i arbejdet med at udvikle “den åbne skole”. Udvalgene vil få et få en fornyet status i efteråret 2020.
Sagsnr.: 17/22969
Resumé
Forvaltningen orienterer udvalget om Åbne Atelierdage og netværksmøde for kunstnere i Kolding
Sagen behandles i
Kulturudvalget.
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning Kulturudvalget den 10-03-2020
Godkendt.
Sagsfremstilling
For 3. år i træk afholdes igen Åbne Atelierdage i weekenden op til påsken, den 4. - 5. april 2020. Åbne Atelierdage er et arrangement, hvor kunstnere og kunsthåndværkere i Kolding kommune åbner dørene til deres atelierer, gallerier og værksteder, og inviterer offentligheden inden for til der hvor kunsten skabes. I år deltager 32 kunstnere og kunsthåndværkere i hele kommunen, hvilket er 8 flere end i 2019.
Kultur og Event står for udgivelsen af en folder og en samlet markedsføring af arrangementet.
I efteråret 2019 inviterede Kultur og Event til netværksmøde for kunstnere i Kolding kommune.
Godt 20 kunstnere deltog i mødet, hvor der blandt andet blev diskuteret videreudviklingen af Åbne Atelierdage, efaringer fra skulpturparken i Seest, Udstillingsmuligheder i Kolding og mulighederne for at etablere en kunstmesse - Et projekt der er opstået på gruppe kunstneres eget initiativ, og som fik stor opbakning blandt deltagerne på mødet. Der arbejdes videre med konceptet i kunstnernes regi. Deltagerne udtrykte stor tilfredshed med Åbne Atelierdage, og de oplever et stigende antal besøgende fra år til år.
På deltagernes opfordring har Kultur og Event etableret en netværksgruppe på Facebook, som kunstnerne fremover kan bruge til at udveksle erfaringer og udvikle nye initiativer.
På billedet: Kunstneren Søren Cip Nielsen viser sine isskulpturer under Åbne Atelierdage i 2018
Sagsnr.: 18/4321
Resumé
Dronning Dorothea Teatret fremsender årsrapport samt revisionsprotokollat for perioden 1. oktober 2018 til 30. september 2019.
Årsrapporten er godkendt af bestyrelsen den 27. januar 2020. Regnskabet er revideret af Beierholm, som har forsynet årsrapporten med en revisionspåtegning uden forbehold.
Årsrapporten udviser et underskud på 263.220 kr.
Teatrets egenkapital udgør 208.434 kr.
Sagen behandles i
Kulturudvalget.
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at årsrapporten samt revisionsprotokollatet for 2019 godkendes.
Beslutning Kulturudvalget den 10-03-2020
Godkendt.
Sagsfremstilling
Kolding Kommune har indgået en samarbejdsaftale med Dronning Dorothea Teatret, som er gældende fra 1. januar 2017 og frem til 31. december 2020.
Årsrapporten udviser et underskud på 263.220 kr. mod et underskud på 96.428 kr. året før. Ledelsen finder årets resultat utilfredsstillende.
Teatrets egenkapital udgør 208.434 kr.
Forskellen på 2019 og 2018 skyldes blandt andet et større underskud på festspillet. Aktiver er steget fra 6.005.774 kr. i 2018 til 6.167.988 kr. i 2019. Det skyldes renoveringen af teatret, som er finansieret af kommunen.
Regnskabet er revideret af Beierholm og har ikke givet anledning til kommentarer. Revisionsfirmaet konkluderer, at årsregnskabet giver et retvisende billede af foreningens aktiver, passiver og finansielle stilling pr. 30. september 2019, samt at resultatet af foreningens aktiviteter for regnskabsåret 1. oktober 2018 til 30. september 2019 er i overensstemmelse med årsregnskabsloven.
Bilag
Sagsnr.: 20/6168
Resumé
Pr. 29. februar 2020 er forventningerne til Kulturpolitik, serviceudgifter for 2020 følgende:
- Regnskabet forventes at være 500.000 kr. mindre end det korrigerede budget.
- Der forventes overførsler fra 2019 på 1,077 mio. kr.
Beløbet svarer til ca. 0,5 % af det samlede budget og er således inden for den almindelige overførselsramme.
Sagen behandles i
Kulturudvalget.
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning Kulturudvalget den 10-03-2020
Godkendt.
Sagsfremstilling
Regnskabet for Kulturpolitik, serviceudgifter forventes at være 1,077 mio. kr. mindre end det korrigerede budget, og der forventes en overførsel til 2020 på 1,077 mio. kr.
Beløbet svarer til ca. 0,5 % af det samlede budget, og er således inden for den almindelige overførselsramme.
Nedenfor er skematisk oversigt over status pr. 29. februar 2020 for Kulturpolitikken.
Tekst | Opr. Budget | Korr. Budget | Forbrug pr. 29.02.2020 | Forbrugs-procent | Note |
Puljer | 2.092.000 | 2.302.000 | 284.857 | 12,4% | 1 |
Kulturinstitutioner | 58.104.000 | 58.675.000 | 11.680.999 | 19,9% | 2 |
Tilskud |
|
|
|
| 3 |
Kulturarv | 11.512.000 | 11.507.000 | 11.335.281 | 98,5% |
|
Kunst og Design | 8.148.000 | 8.148.000 | 7.969.708 | 97,8% |
|
Scenekunst | 7.548.000 | 7.548.000 | 9.538.104 | 126,4% |
|
Musik | 801.000 | 821.000 | 820.260 | 99,9% |
|
Øvrige kulturtilskud | 3.891.000 | 4.006.000 | 3.953.837 | 98,7% |
|
Event | 531.000 | 532.000 | 0 | 0,0% |
|
Barselsudligning | - | -12.000 | 0 | 0,0% | 4 |
Fælles Kultur projekter | 1.828.000 | 3.067.000 | 65.875 | 2,1% | 5 |
Skulpturer og bygninger | 1.782.000 | 2.064.000 | 554.353 | 26,9% | 6 |
I alt | 96.237.000 | 98.658.000 | 46.203.274 | 46,8% |
|
Noter:
- Kulturpuljen
Afsat | 877.000 kr. |
Overført fra 2019 | 403.000 kr. |
|
|
Heraf disponeret pr. 19.02.2020 | 787.309 kr. |
|
|
|
|
Der er disponeret til bl.a. |
|
Arrangementer udbetalt pr.29.02.2020 | 284.857 kr. |
Yderligere disponeret | 502.452 kr. |
Endvidere er der afsat budget til MusikKolding samt projekter i forbindelse med 100- året for genforeningen i 2020.
- Drift af institutionerne under Kulturpolitikken. Biblioteket har betalt husleje for hele 2019. Musikskolen har modtaget statstilskud for 1. kvartal, MGK har modtaget refusion for 1. kvartal.
- Udbetaling af i henhold til samarbejdsaftaler.
- Pulje, der administreres fra Centralforvaltningen.
- Løbende projekter under Kulturpolitikken.
- Løbende drift af skulpturer og bygninger under Kulturpolitikken.
Resumé
Deltagelse i kommunale aktiviteter.
Sagen behandles i
Kulturudvalget.
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at Kulturudvalget drøfter om der er behov for, at et eller flere medlemmer af udvalget varetager andre kommunale hverv.
Beslutning Kulturudvalget den 10-03-2020
Goddkendt.
Sagsfremstilling
Det fremgår af Kolding Kommunes Regulativ om Vederlag og godtgørelse til Byrådets medlemmer, punkt 2, at der kan tillægges erstatning for tabt arbejdsfortjeneste for varetagelse af andre kommunale hverv, når deltagelsen sker efter anmodning fra Byrådet eller et af Byrådets udvalg, på grund af en protokolleret beslutning.
Aktivitet:
- Ingen.
Resumé
På mødet orienteres om nyt fra By-og Udviklingsforvaltningen inden for udvalgets område.
Sagen behandles i
Kulturudvalget.
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning Kulturudvalget den 10-03-2020
Godkendt.
Sagsfremstilling
Der kan ikke træffes beslutning under punktet, fordi det kun er et orienteringspunkt.
Bilag
Resumé
Orientering fra formanden.
Sagen behandles i
Kulturudvalget.
Beslutning Kulturudvalget den 10-03-2020
Taget til efterretning.