Dagsorden eller referat
Referat
Liste med Dato, udvalg, sted samt pdf udgave af dagsordenen til download.
Dato: |
29-03-2016 19:00:00 |
---|---|
Udvalg: |
Byrådet |
Sted: |
Byrådssalen |
Pdf: |
|
Sagsnr.: 15/21948
Resumé
Ansøgning om anlægsbevilling vedr. projekt nr. 4810 Kolding Bibliotek – Slotsmøllen – Facader.
Sagen behandles i
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at bevillingsansøgningen godkendes.
at der gives mandat til, at Kolding Kommunes repræsentant i ejerforeningen kan stemme ja til, at der igangsættes en ekstraordinær vedligeholdelse af facaderne på Slotsmøllen, jfr. sagsfremstillingen.
Sagsfremstilling
Baggrund
By- og Udviklingsforvaltningen blev den 8. november 2015 kontaktet af ejerforeningen ”Slotsmøllen, Kolding” med henblik på deltagelse i et møde den 12. november 2015 vedrørende generelle problemer med utætte og delvis nedbrudte facader på store dele af ”Slotsmølle-bygningen”.
På mødet fremlagde tømrerfirmaet Chr. og Kaj Nielsen A/S v. Troels Hansen billede-dokumentation som viste tydlige konstruktions- og udførselsmæssige svigt på dele af bygningens facader.
Det blev på baggrund af mødet besluttet, at ejerforeningen skulle igangsætte en mere tilbundsgående undersøgelse af de konstaterede svigt. Til udarbejdelse af overslag og handlingsplan for afhjælpning af skaderne valgte ejerforeningen ingeniørfirmaet INGENIØR’NE.
På baggrund af en destruktiv undersøgelser foretaget af ingeniørfirmaet INGENIØR’NE d. 3. december 2015 kunne bl.a. følgende svigt konstateres ved bygningens klimaskærm:
- Utætte facader ved hotelværelser
- Manglende kuldebrosisolering ved dækkanter bag blændpartier i facader
- Manglende dampspærre og gipsplade på indvendig side af facadekonstruktionen
- Utilstrækkelige og mangelfulde inddækninger og fuger ved facadepartier i penthouseboliger.
- Kuldebro ved altanplade ved enkelte boliger
Undersøgelsen er foregået via lift på sydfacaden ved First Hotels værelser samt ved besigtigelse af et værelse i hotellets øverste etage, og ved en besigtigelse af facader ved bebyggelsens penthouseboliger.
Som baggrund for vurderingerne er anvendt projektmateriale i form af tegningsmateriale udarbejdet af Arkitema og Carl Bro i forbindelse med bebyggelsens opførelse i 2004.
Der blev ikke konstateret større skader eller svigt på facader direkte mod Kolding Bibliotek i forbindelse med besigtigelsen.
Historik
Slotsmølle-bygningen er opført i perioden 2004 til 2006. Bygningen indeholder i alt 49 ejerlejligheder, 3 erhvervslejemål herunder Kolding Bibliotek og First Hotel samt 46 beboelseslejligheder.
Kolding Kommunes ejerlejlighed, Kolding Bibliotek udgør 41,4% af den samlede bebyggelse.
Til administration af ejendommen herunder praktisk drift samt varetagelse af medlemmernes fælles interesser, rettigheder og forpligtigelser er der stiftet ejerforeningen ”Slotsmøllen, Kolding”.
Sagsforløb
Der er den 10. december 2015 afholdt ekstraordinært generalforsamling i ejerforeningen ”Slotsmøllen, Kolding” omkring problemstillingen. På generalforsamlingen blev det besluttet, at der ikke tages endelig beslutning om en løsning af problemstillingen før en endelig rapport med et overslag og en handlingsplan for afhjælpning af skaderne var udarbejdet.
Samtidig ønskede ejerforeningen en tilbagemelding fra bygningens to største ejere, First Hotel og Kolding Kommune, på, hvorledes disse ville forholde sig til sagen, herunder sagens økonomiske konsekvenser.
På den ekstraordinære generalforsamling i ejerforeningen den 10. december blev det ligeledes besluttet, at der skulle igangsættes en isoleret bevisoptagelse i sagen.
Christian Schwarz-Hansen fra Lead Advice Denmark har efterfølgende udarbejdet et opfølgningsnotat, som beskriver ejerforeningens retstilling over for totalentreprenøren. Det er her Christian Schwarz-Hansen´s vurdering, at der for de fleste ejerlejlighedsejeres vedkommende ikke er grundlag for at føre sag mod totalentreprenøren, samt at den isolerede bevisoptagelse derfor bør tilbagekaldes.
På baggrund af notatet har ejerforeningen besluttet at tilbagekalde sagen.
INGENIØR´NE har efterfølgende fremsendt den færdig rapport indeholdende overslag og handlingsplan for afhjælpning af skaderne.
Erstatning
Kolding Kommunes ejerlejlighed (Ejerlejlighed nr. 1) blev afleveret til kommunen ved en afleveringsforretning den 4. november 2005.
Aftalen mellem totalentreprenøren og Kolding Kommune er i henhold notat udarbejdet for ejerforeningen den 4. december 2015, af advokat Christian Schwarz-Hansen fra Lead Advice Denmark, som udgangspunkt i underlagt Forældelsesloven og den absolutte 10 årige forældelsesfrist finder anvendelse.
Det er derfor yderst usandsynligt, at et eventuelt sagsanlæg vil munde ud i en erstatning for Kolding Kommunes vedkommende.
Derimod er erstatningskrav, der relaterer sig til ejerlejligheder, som er overtaget for mindre end 10 år siden som udgangspunkt ikke forældede. Det forudsætter dog bl.a. 1) at manglerne er udslag af grov uagtsomhed, 2) at ejerlejlighedsejerne eller ejerforeningen hverken kendte til eller burde have kendt til manglerne på et tidligere tidspunkt, 3) at ingen købere var medlem af eller repræsenterede ejerforeningen ved afleveringen af fællesarealerne, herunder facaderne, i 2005.
Totalentreprenøren har meddelt ejeforeningens advokat, at man henholder sig til reglerne i aftalegrundlaget, benævnt ABT93 og på baggrund heraf kun kan have et eventuelt erstatningsansvar i 5 år efter afleveringsdatoen.
Det er forvaltningens samlede vurdering, at der ikke er grundlag for at rejse erstatningskrav mod totalentreprenøren.
Fordeling af udgifter til udbedring af skader
Ifølge § 24 i vedtægterne for Ejerforeningen Slotsmøllen foretages ”udvendig vedligeholdelse og modernisering, herunder af klimaskærm, fællesarealer, forsyningsledninger og fælles installation uden for de enkelte lejligheder indtil disses forgrening i lejlighederne, (…) af foreningen og afholdes som en fælles udgift”, jfr. § 24, sjette afsnit. Indvendig vedligeholdelse og fornyelse i lejlighederne påhviler de enkelte ejerlejlighedsejere.
Der kan herfra sluttes, at de ekstraordinære vedligeholdelsesudgifter til afhjælpning af skaderne på Slotsmølle-bygnings facader skal fordeles i henhold til ejerforeningens fordelingstal.
Beslutning om væsentlige forandringer, forbedringer eller istandsættelse af fællesbestanddele kræver, at mindst 2/3 af stemmerne i henhold til fordelingstallet er repræsenteret på generalforsamlingen, og at mindst 2/3 af disse stemmer for forslaget, jfr. vedtægternes § 10, tredje afsnit. Et forslag herom kan også vedtages på en ekstraordinær generalforsamling, hvis nærmere betingelser er opfyldt. Hvis et forslag om at iværksætte udvendige vedligeholdelses- eller moderniseringsarbejder er vedtaget på en generalforsamling, kan en ejerlejlighedsejer ikke modsætte sig, at arbejdet bliver gennemført, jfr. § 24, sidste afsnit.
På bagrund af ovennævnte bestemmelser i vedtægterne for ejerforeningen Slotsmøllen påhviler det Kolding Kommune at betale udgifter til vedligehold af klimaskærmen i henhold til fordelingstallet for ejerforeningen, hvilket for Kolding Biblioteks og dermed i Kolding Kommunes tilfælde er 414/1000. (41,4%) af de samlede udgifter.
Det er forvaltningens anbefaling, at kommunes repræsentant i ejerforeningen stemmer for igangsættelse af de ekstraordinære vedligeholdelsesarbejder på en kommende generalforsamling.
Økonomi
Den af INGENIØR´NE udarbejdede rapport viser at der forventeligt bør afsættes kr. 2.951.700 ekskl. moms til afhjælpning af de konstaterede svigt.
Det oplyste beløb er opgjort som et overslag udarbejdet på baggrund af en destruktiv undersøgelse på et mindre facadeudsnit.
Ud over de forventede udgifter til afhjælpning af de konstaterede svigt er pr. d.d. afholdt følgende udgifter i sagen:
Honorar juridisk bistand og rådgivning: | kr. | 113.750,- ekskl. moms |
Honorar udarbejdelse af tilstandsrapport: | Kr. | 40.000,- ekskl. moms |
Udgifter til destruktive undersøgelser af facader: | Kr. | 20.658,- ekskl. moms |
| | |
Samlede udgifter udgør: | Kr. | 3.126.108,- ekskl. moms |
| | |
Kolding Kommunes andel (41,4%): | Kr. | 1.300.000,- ekskl. moms (afrundet) |
Materiale udarbejdet af INGENIØR´NE forefindes i sagen.
Ansøgningens bevillingsmæssige forudsætninger:
Udgift | 1.300.000 kr. |
Fordeling af rådighedsbeløb:
2016 | 1.300.000 kr. |
Finansiering
By- og Udviklingsforvaltningen gør opmærksom på, at en del af finansieringen, 500.000 kr., kan ske via projekt nr. 4648 - større uforudset bygningsvedligehold, konto III. Restbeløbet på 800.000 kr. finansieres af projekt nr. 0467 - rammebeløb til byggemodning i 2016. I 2017 overføres der 800.000 kr. fra projekt nr. 4648 - Bygningsvedligehold til projekt nr. 0467 - Rammebeløb til byggemodning.
Centralforvaltningens bemærkninger
Der er ikke yderligere bemærkninger til punktet.
Bilag
Sagsnr.: 15/13860
Resumé
Projekterne omfatter vandløbsrestaureringsprojekter jf. bekendtgørelse nr. 1019 af 29. oktober 2012 om tilskud til kommunale projekter vedrørende vandløbsrestaurering.
Naturerhvervsstyrelsen har givet tilsagn om at dække samtlige projektomkostninger.
Sagen behandles i
Miljøudvalget, Økonomiudvalget og Byrådet.
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
Sagsfremstilling
Første generation af statens vandplaner angiver, at kommunerne skal gennemføre en række vandløbsrestaureringsprojekter for at sikre god økologisk tilstand i udvalgte vandløb.
Kolding Kommune har på den baggrund fået tilsagn om tilskud til at gennemføre to forundersøgelser ved udvalgte vandløbsspærringer, rørlagte strækninger og strækninger med dårlige fysiske forhold, for at tage stilling til hvilke tiltag, der skal iværksættes for at opfylde kravet fra vandplanen. Derudover har Staten givet tilsagn om tilskud til gennemførelse af et realiseringsprojekt, der tidligere er forundersøgt.
Alle undersøgelser gennemføres i løbet af 2016. Projekterne er udgiftsneutrale, idet By- og Udviklingsforvaltningen har fået tilsagn om, at Naturstyrelsen dækker samtlige projektomkostninger.
By- og Udviklingsforvaltningen sender ansøgning om anlægsbevilling til forundersøgelser/realiseringer for nedenstående miljøprojekter.
De ansøgte anlægsbevillinger er udgiftsneutrale i 2016.
P.nr. 4811 Hvilested Bæk – forundersøgelse med henblik på omlægning af vandløb omkring dambrug.
Ansøgningens bevillingsmæssige forudsætninger:
Udgift Indtægt | 85.000 kr. 85.000 kr. |
| ||||||||||||||||||||||||||||||||||||
P.nr. 4812 Midtskov Sejlum Bæk – forundersøgelse med henblik på åbning af rørlagt strækning i vandløb. Ansøgningens bevillingsmæssige forudsætninger:
P.nr. 4692 Grønsbæk – realiseringsprojekt med henblik på åbning af rørlagt strækning i vandløb. Ansøgningens bevillingsmæssige forudsætninger:
| ||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| ||||||||||||||||||||||||||||||||||||
P.nr. 4694 Drabæks Mølleå ved Lunderskov – realiseringsprojekt med henblik på restaurering af vandløb ved udlægning af sten og grus. Ansøgningens bevillingsmæssige forudsætninger:
| ||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Der foreligger allerede en bevilling på nedenstående to forundersøgelser, men midlerne har vist sig ikke at være tilstrækkelige, da de indledende undersøgelser har vist, at projekterne er mere komplekse end først antaget, og der søges derfor om tillægsbevillinger.
Centralforvaltningens bemærkninger
Ansøgningerne medfører samlet set en større bruttoanlægsudgift på 505.000 kr., der modsvares af tilsvarende indtægter, hvorefter ansøgningerne er balancemæssigt udgiftsneutrale. Opmærksomheden henledes dog på, at en øget bruttoanlægsudgift for kommunerne set under et kan udløse sanktioner i henhold til budgetloven.
Sagsnr.: 14/5830
Resumé
Der fremsendes ansøgning om anlægsbevilling indeholdende en udgift på i alt 29,170 mio. kr. og en indtægt på 6,157 mio. kr. med en fordeling af rådighedsbeløb som anført under sagsfremstilling.
Sagen behandles i
Forslag
at bevillingsansøgningen godkendes.
Sagsfremstilling
Projektet har samlede bruttoudgifter på 44,575 mio. kr. hvoraf Region Syddanmark afholder 15,405 mio. kr. og Kolding Kommune afholder 29,170 mio. kr. Hertil kommer en indtægt for Kolding Kommune på 6,157 mio. kr. vedrørende salg af ejerlejlighed til Region Syddanmark.
Rådighedsbeløb afsættes herefter således:
· 9,170 mio. kr. i udgift og 6,157 mio. kr. i indtægt i 2018.
· 9,000 mio. kr. i udgift i 2017.
Nettoudgiften i 2016 finansieres ved allerede meddelt lånedispensation på 11,000 mio. kr. Ydelse på lån fra 2017 og frem er indregnet i det vedtagne budget for 2016 – 2019.
Nettoudgiften i 2017 på 3,013 mio. kr. foreløbigt finansieres ved en forringelse af budgetbalancen i 2017.
Nettoudgiften på 9,000 mio. kr. i 2018 finansieres ved et salg af Børnefamiliehuset på Dyrehavevej med 6,200 mio. kr. mens de resterende 2,800 mio. kr. foreløbigt finansieres ved en forringelse af budgetbalancen for 2018.
Nettoudgiften på i alt 5,813 mio. kr. søges finansieret via projekt- og fondsmidler og realiserede projekt- og fondsmidler vil i forbindelse med realisering blive tilført projektet.
Fra 2019 og frem vil der være en effektiviseringsgevinst primært via sparet husleje på 1,850 mio. kr. årligt, der anvendes til delvis realisering af effektiviseringsmålet.
Afklaring af genhusning af dagcenter for demente, sygepleje og hjemmehjælpsgrupper pågår. Der arbejdes på en genplacering i kommunale lokaler eller alternativt via et lejemål. Indgås et lejemål vil deponeringspligten blive modsvaret af øvrige opsagte lejemål og det vil dermed kun være de løbende bygningsudgifter, der skal tages stilling til. Denne udgift vil kunne afholdes inden for den eksisterende bevillingsramme.
Centralforvaltningens bemærkninger
Ansøgningen medfører en forringelse af budgetbalancen i 2017 og 2018 med henholdsvis 3,013 mio. kr. og 2,800 mio. kr., der søges finansieret via projekt- og fondsmidler.
Sagsnr.: 15/13307
Resumé
BDO Statsautoriseret revisionsaktieselskab fremsender revisionsberetning nr. 1 vedrørende løbende revision af Kolding Kommune. Delberetning for regnskabsår 2015.
Revisionsberetningen har ikke givet anledning til bemærkninger.
Sagen behandles i
Forslag
Kommunaldirektøren foreslår,
Sagsfremstilling
Revisionsberetningen skal i henhold til §45 i bekendtgørelse af lov om kommunernes styrelse meddeles Økonomiudvalget og – for så vidt angår bemærkninger, der ikke umiddelbart angår den forvaltning, der hører under Økonomiudvalget – tillige den pågældende kommunale myndighed til besvarelse.
Revisionsberetningen har ikke givet anledning til bemærkninger.
Bilag
Sagsnr.: 15/21844
Resumé
Forslag til budgetprocedure 2017 tager udgangspunkt i en procedure svarende til den for 2016 gennemførte budgetprocedure. Grundet den store balancemæssige udfordring for 2017 – 2020 og en øget usikkerhed primært som følge af uklarhed om omprioriteringsbidragets konsekvens, er budgetproceduren tilrettet, så den nu følger flere spor, ligesom der sker en højere grad af involvering af stående udvalg, Økonomiudvalg og Byråd.
I udgangspunktet var der en balanceudfordring på 134,8 mio. kr. i 2017 og for hele budgetperioden 2017 – 2020 på 511,1 mio. kr. Der foreslås en foreløbig reduktion af udfordringen via et generelt pålæg til udvalgene om at gennemføre reduktioner, ligesom den vedtagne reduktion af dækningsafgiftspromillen sættes i bero. Endvidere forudsættes det resterende effektiviseringsmål realiseret via handlingsplan uden servicemæssige konsekvenser.
Overordnet består ændringerne i:
- Udvalgene skal allerede i det tekniske budgetbidrag realisere en besparelse under serviceudgifter på i alt 22,730 mio. kr. vedrørende 0-fremskrivning af varekøb og tjenesteydelser samt en generel reduktion på 0,3%.
- Økonomiudvalget orienteres hver måned om den balancemæssige situation.
- For Byrådet afholdes 2 eksterne døgnseminar vedrørende budgettet. Første gang den 20. og 21. juni 2016. Anden gang den 20. og 21. september 2016. Endvidere afholdes et halvdagsseminar på Kolding Rådhus den 15. august 2016. Endelig afholdes et minikursus om økonomi i kommuner (begreber, lovgivning, forbundne kar m.v.) den 11. april 2016.
På budgetseminaret den 20. og 21. juni 2016 afklares omfanget af den yderligere udfordring bestående af reduktion af rammernes nuværende kasseforbrug tillagt ønsket politisk udviklingsrum, regeringsaftalens konsekvenser og eventuelt yderligere uafviselige rammekorrektioner.
Tilføjelse til resumé
Sagen behandles i
Forslag
Sagsfremstilling
I forhold til budgetvedtagelsen for 2016 er budgetbalancen forringet. Bevillingsrammerne viser nu et samlet kasseforbrug på 176,8 mio. kr. for budgetperioden 2017 – 2020.
Hertil kommer den del af effektiviseringsmålet 2010 – 2018, der endnu ikke er realiseret. For budgetperioden 2017 – 2020 svarer det til 80,5 mio. kr.
Der er ikke afsat midler til politisk udviklingsrum.
Med Byrådets mål om en gennemsnitlig likviditet på 200 mio. kr. set i forhold til den nuværende gennemsnitlige kassebeholdning vil målet for 2017 til 2020 alene kunne fastholdes med et samlet kasseforbrug på ca. 80 mio. kr. for budgetperioden.
I den nuværende budgetbalance er indregnet:
- Konsekvens af Byrådets beslutninger siden vedtagelsen af budget 2016, hvor især fremrykning af infrastrukturinvesteringer forringer budgetbalancen.
- Den vedtagne reduktion af dækningsafgiften er stillet i bero, så promillen gældende for 2016 på 5,8‰ er fastholdt i hele budgetperioden.
- Serviceudgifter er generelt reduceret med 0,3% i 2017. Udmøntning sker i udvalgene.
- For serviceudgifter gennemføres en 0-fremskrivning af varekøb og tjenesteydelser for 2017. Udmøntning sker i udvalgene.
- Omprioriteringsbidraget for 2017 er fordelt på udvalg og der er afsat et budgetværn på 20 mio. kr.
- Den ikke realiserede besparelse vedrørende omprioriteringsbidraget for 2018 – 2020 er fjernet.
Omprioriteringsbidraget for 2017 udmøntes efter vedtagelsen af finansloven og den deraf følgende afklaring af, hvor store midler, der tilbageføres kommunerne. For politikområder, der får tilført midler skal reduktionen realiseres, mens områder, der ikke får midler i finansloven, kompenseres via det afsatte budgetværn.
Det foreslås, at budgetlægningen 2017 følger 5 spor:
Spor 1 – Budgetprocedure og overordnede mål. Her samles trådene via afholdelse af døgnseminar i henholdsvis juni og september og et ½-dags seminar i august for hele Byrådet. Endvidere orienteres Økonomiudvalget løbende om balancens udvikling ligesom der afholdes minikursus i april måned.
Spor 2 – Det tekniske budgetbidrag. Her udarbejder udvalgene det tekniske budgetbidrag. I modsætning til sidste år skal der her realiseres konkrete reduktioner vedrørende 0-fremskrivning af varekøb og tjenesteydelser samt en generel reduktion på 0,3%. Begge dele vedrører alene serviceudgifter og svarer til 22,73 mio. kr. eller 0,6%.
Spor 3 – Politisk udviklingsrum. Her beslutter Byrådet på seminaret i juni, hvor stort et økonomisk udviklingsrum, der ønskes. Udviklingsrummet vil øge den udfordring, som den nuværende balance er udtryk for. Se næste spor.
Spor 4 – Omprioriteringsbidraget og den samlede budgetbalance. Den nuværende budgetbalance viser et forbrug på 176,8 mio. kr. for perioden 2017 – 2020. Med et accepteret forbrug af kassebeholdning på 80 mio. kr. for samme periode skal der realiseres konkrete budgetforbedringer på 100 mio. kr. i alt eller 25 mio. kr. pr. år. Hertil skal lægges et eventuelt politisk udviklingsrum.
Den store usikkerhed omkring regeringsaftalen generelt og omprioriteringsbidraget i særdeleshed betyder, at udfordringen kan ændres markant i såvel opadgående som nedadgående retning. Det foreslås derfor, at Byrådets beslutning om størrelsen på konkrete besparelser sker på døgnseminaret den 20. og 21. juni 2016, hvor det pålægges direktionen at udarbejde forslag til fordeling på politikområder. Direktionens forslag til fordeling behandles af Byrådet på seminar den 15. august 2016, hvor udvalgene pålægges at udarbejde konkrete forslag til realisering. Konkrete forslag fremsendes, så de kan drøftes på Byrådets døgnseminar den 20. og 21. september 2016.
Spor 5 – Endelig realisering af effektiviseringsmålet 2010 – 2018. For 2016 realiseres målet med de allerede igangsatte indsatser. For 2017 – 2020 mangler realisering af i alt 80,5 mio. kr. Direktionen har pålagt kommunaldirektøren at udarbejde handlingsplan til konkret realisering. Handlingsplanen forelægges direktionen den 27. maj 2016 og efterfølgende Byrådet på seminaret den 20. og 21. juni 2016.
Realisering vil ske via centralt forankrede indsatser primært rettet mod fælles puljer, monopolbrudssystemer, bidrag fra eksterne analyser, udbud, diverse løbende indsatser og engangsrealiseringer. Det anses for muligt at realisere effektiviseringsmålet uden konsekvens for serviceniveauet.
For 2017 foreslås følgende overordnede mål:
Serviceudgifter:
- Et årligt skattefinansieret driftsoverskud på minimum 200 mio. kr.
- Servicerammen må ikke øges via tillægsbevillinger/omprioriteringer.
- En 100% realisering af effektiviseringsmålet.
Anlæg:
- En skattefinansieret bruttoanlægsramme på minimum 200 mio. kr.
Skat:
- Uændret skatteprocent på 25,0%
- Uændret grundskyldspromille på 25,00‰
- Uændret dækningsafgiftspromille på 5,8‰
Gæld:
- Faldende skattefinansieret gæld opgjort ekskl. gæld vedrørende ældreboliger.
Likviditet og budgetbalance:
- En gennemsnitlig kassebeholdning på minimum 200 mio. kr.
- Ingen kassefinansierede tillægsbevillinger.
- Et samlet kasseforbrug for perioden på ikke over 80 mio. kr.
- Udvalgene kan fremsende ændringsforslag uden begrænsninger.
- Prioritering sker med udgangspunkt i borgmesterens udkast til budgetforlig.
Tilføjelse til sagsfremstilling
I forhold til Økonomiudvalgets drøftelse er indarbejdet nedenstående ændringer i udkast til budgetprocedure for perioden 2017 – 2020. I udkastet fremgår ny tekst med rødt mens tekst, der udgår er markeret med grønt. Ændringer udgøres af:
- Alle udvalg pålægges en reduktion af serviceudgifterne på 0,6%. Det erstatter det oprindelige oplæg om 0,3 % samt en 0-fremskrivning af varekøb og tjenesteydelser. Det samlede beløb er stort set uændret, men der er en lidt anderledes fordeling mellem politikområder.
- Budgetværn på 20 mio. kr. er fjernet i 2017. Skal ses i sammenhæng med Folketingets beslutning om, at de 2,4 mia. kr. vedrørende omprioriteringsbidrag bør tilbageføres kommunerne i 2017. Folketingets beslutning er ikke klar i forhold til realiseringstidspunkt eller ligelig eller skæv fordeling kommunerne imellem.
- De stående udvalg skal vedtage budgetbidrag inkl. realisering af generel reduktion i tidsrummet 1. – 6. juni 2016. Medfører ekstraordinære møder for 4 udvalg.
- De 2 eksterne seminarer ændres til interne seminarer. Begge seminarer afvikles på 1 dag henholdsvis den 20. juni 2016 og den 20. september 2016.
- Byrådsgruppers (hvis de ikke er med i budgetforliget) frist for indsendelse af egne ændringsforslag ændres til den 3. oktober 2016.
Beslutning Direktionen den 08-03-2016
Beslutning Økonomiudvalget den 14-03-2016
Sagen blev udsat til behandling på ekstraordinært økonomiudvalgsmøde den 29. marts 2016.
Beslutning Økonomiudvalget den 29-03-2016
Et mindretal (Benny Dall) indstiller forslaget – med de i tilføjelse til sagsfremstilling beskrevne ændringer - til godkendelse med følgende ændringer:
at folkeskolen sikres som minimum samme driftsvilkår som 2016, hvorfor uddannelsespolitikken tillægges 6 mio. kr. i budgetudgangspunkt.
at effektiviseringsmålene for 2017 halveres i forhold til indsatsen i 2016 og medtages i det tekniske budgetudgangspunkt til 9 mio. kr. i 2017.
at de foreslåede 0,6% besparelser på udvalgsområderne udgår af det det tekniske budget.
at øge offentlighedens indsigt i budgetforhandlingerne ved at partierne fremsender deres skriftlige forslag til budget senest 15. august.
Et andet mindretal (Knud Erik Langhoff) indstiller forslaget – med de i tilføjelse til sagsfremstilling beskrevne ændringer – til godkendelse, med den ændring, at den vedtagne reduktion af dækningsafgiften ikke stilles i bero.
Et tredje mindretal (Christian Haugk og Lis Ravn Ebbesen) indstiller forslaget – med de i tilføjelse til sagsfremstilling beskrevne ændringer - til godkendelse, med en tilkendegivelse om at finansiere folkeskolereformen som aftalt i forbindelse med budget 2016, note 016 inddrages og bliver en del af udgangspunktet for budget 2017.
Beslutning Byrådet den 29-03-2016
Økonomiudvalgets første mindretalsindstilling (med undtagelse af det første ”at” vedrørende folkeskolen, som Benny Dall trak tilbage) blev forkastet med 22 stemmer mod 1. For forslaget stemte Benny Dall.
Økonomiudvalgets anden mindretalsindstilling blev forkastet med 22 stemmer mod 1. For forslaget stemte Knud Erik Langhoff.
Økonomiudvalgets tredje mindretalsindstilling blev forkastet med 16 stemmer mod 7. For forslaget stemte Cristian Haugk, Poul Erik Jensen, Hanne Dam, Michael Jensen, Annie Terp Thomsen, Lis Ravn Ebbesen og Benny Dall.
Bilag
Sagsnr.: 15/18538
Resumé
Slotssøbadet oplyser, at prisen for etableringen af et nyt legeland ved Slotssøbadet er blevet højere end oprindelig budgetteret, hvorfor der anmodes om en ændret finansiering af det manglende anlægsbudget på 1.925.000 kr. og hertil kommer tillagte renter i afdragsperioden.
Sagen behandles i
Forslag
Børne- og uddannelsesdirektøren foreslår,
at der gives en tillægsbevilling på 1,925 mio. kr. til eksisterende anlægsbevilling på 4,5 mio. kr., projekt nr. 4768 Slotssøbadet, legeland,
Sagsfremstilling
I forbindelse med etablering af et legeland ved Slotssøbadet er der bevilget et anlægsbudget i 2016 på 4.500.000 kr.
Projektet omfatter en udvidelse af Slotssøbadet med ca. 300 m2 med et helt nyt børneområde med nye spændende legefaciliteter.
Projektet gennemføres som et kommunalt projekt med inddragelse af Slotssøbadets Fond. Bygherrefunktionen varetages af Kommunale Ejendomme som gennemfører opgaven i tæt samarbejde med Slotssøbadets Fond og ekstern rådgiver.
Med udgangspunkt i tegningsmaterialet har den eksterne rådgiver lavet en genberegning af projektet, hvor især to forhold har indflydelse på, at byggeprisen bliver 1.925.000 kr. højere end oprindelig budgetteret. De ændrede tekniske krav til ventilation forudsætter etableringen af en kælder, hvilket bevirker væsentlig øgede udgifter. De bærende konstruktioner ændres fra beton til jern, hvilket reducerer omkostningerne. Den samlede byggepris bliver herefter på 6.425.000 kr.
Slotssøbadet foreslår i prioriteret rækkefølge følgende modeller for finansiering af merudgiften på 1.925.000kr., hvor alle finansieringsmodellerne er udgiftsneutrale for Slotssøbadet,
Forslag 1:
Merudgiften finansieres ved en ekstra anlægsbevilling i 2017 på 1.925.000 kr. Beløbet finansieres i perioden frem til 2017 af Slotssøbadet, der via forhandling med sin bankforbindelse har fået mulighed for at hæve sin kassekredit med 1.925.000 kr. frem til den 2. januar 2017, hvor beløbet skal indfries.
Forslag 2:
Driftsleje- og samarbejdsaftalen mellem Slotssøbadet og Kolding Kommune der i 2016 er på 7.160.000 kr. reduceres i 2017 med 1.925.000 kr. Beløbet på 1.925.000 kr. overføres i 2017 til Kommunale Ejendomme i forbindelse med byggeriets gennemførelse. Slotssøbadet finansierer de reducerede tilskud i 2017 på 1.925.000 kr. via en forhandling med sin bankforbindelse, og har fået mulighed for at hæve sin kassekredit med 1.925.000 kr. til gengæld for en tilbagebetaling af beløbet på 1.925.000 kr. med tilskrevne renter over de følgende år fra 2018 – 2023 efter en af følgende to modeller,
- Huslejebetaling
Slotssøbadets Fond betaler i 2016 en husleje til Kolding Kommune på 731.000 kr. og denne nedsættes med 400.000 kr. fra 2018 – 2023 (6 år). Differencebeløbet er renter i perioden.
- Driftsleje- og samarbejdsaftale
Slotssøbadet modtager fra 2018 – 2023 (6 år) 400.000 kr. i øget bidrag via driftsleje- og samarbejdsaftalen. Differencebeløbet er renter i perioden.
Slotssøbadet oplyser, at investeringen i inventar til det nye legeland andrager ca. 1 mio. kr., hvilket betales af Slotssøbadet.
Centralforvaltningens bemærkninger
Beslutning Fritids- og Idrætsudvalget den 02-03-2016
Beslutning Økonomiudvalget den 14-03-2016
Jørn Pedersen deltog ikke i sagens forhandling og afgørelse.
Beslutning Byrådet den 29-03-2016
Godkendt med 21 stemmer mod 1. Imod stemte Benny Dall.
Sagsnr.: 16/865
Resumé
Der er udarbejdet en ny 4-årig egnsteateraftale, som er gældende for perioden 1. januar 2017 til 31. december 2020. Aftalen mellem Mungo Park Kolding og Kolding Kommune er baseret på den gældende 1-årige aftale, som løber fra 1. januar 2016 til 31. december 2016. Midlerne til den nye aftale er afsat på budgettet for kulturpolitikken fra 2016 og frem.
Aftalen sendes til godkendelse i Slots- og Kulturstyrelsen senest den 1. april 2016.
Sagen behandles i
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
Sagsfremstilling
By- og Udviklingsforvaltningen har udarbejdet en ny 4-årig egnsteateraftale mellem Kolding Kommune og Mungo Park Kolding. Aftalen er gældende for perioden 1. januar 2017 til 31. december 2020.
Midlerne til den pågældende aftale er afsat på budgettet for kulturpolitikken fra 2016 og frem. Aftaleudkastet skal sendes til Slots- og Kulturstyrelsen senest den 1. april 2016.
Den nye 4-årige aftale er udarbejdet i dialog med Mungo Park Kolding og tager indholdsmæssigt udgangspunkt i den nuværende 1-årige aftale, som løber fra 1. januar 2016 til 31. december 2016. Endvidere tager aftalen udgangspunkt i de politiske fokusområder.
Den nuværende egnsteatersaftale er indgået i henhold til lov om scenekunst (jf. LBK nr. 30 af 14. januar 2014) med tilhørende bekendtgørelse om egnsteatre (jf. BEK nr. 759 af 24. juni 2014). Det samme er den nye egnsteateraftale for perioden 2017 til 2020, som også er indarbejdet i Slots- og Kulturstyrelsens gældende skabelon for egnsteateraftaler.
Baggrund
Folketinget har vedtaget en ny lovgivning omkring egnsteaterområdet. I forlængelse af lovændringen er en ny bekendtgørelse for egnsteatre udstedt. Bekendtgørelsen trådte i kraft 1. juli 2014.
Lovændringen betyder blandt andet, at egnsteateraftalernes løbetid synkroniseres. Formålet er at give kommunerne budgetsikkerhed i forhold til størrelsen af den statslige refusion af driftsudgifterne til egnsteatre i hele den 4-årige aftaleperiode. Egnsteateraftalernes løbetid synkroniseres første gang den 1. januar 2017. Dette gælder egnsteatre, hvis nuværende aftaler udløber senest den 31. december 2016.
Egnsteateraftalen 2017-2020
Den nye 4-årige egnsteateraftale for perioden 1. januar 2017 til 31. december 2020 er baseret på den nuværende 1-årige aftale for 2016.
Aftalen fremhæver følgende hovedpointer og formål for Mungo Park Kolding:
- Mungo Park Kolding skal producere og præsentere forestillinger af professionel og kunstnerisk kvalitet. Som i den nuværende aftale, skal teatret gennemføre mindst 100 opførelser om året fordelt på mindst 2 nye egenproduktioner årligt. Egnsteatret kan endvidere indgå i samproduktioner med andre teatre.
- Mungo Park Kolding skal medvirke til at skærpe den kulturelle profil i Kolding Kommune og skal manifestere sig som en udadvendt, samarbejdsorienteret og dynamisk kulturinstitution, der tager afsæt i byens og egnens særlige forudsætninger og behov. Som led heri skal Mungo Park Kolding medvirke til at understøtte visionen Kolding ”Vi designer livet” og Kolding Kommunes profil som uddannelses- og studieby.
- Mungo Park Kolding vil arbejde med publikumsudvikling med henblik på et øget publikumstal og begge parter har en gensidig forventning om minimum 10.000 publikummer pr. sæson i aftaleperioden.
- Mungo Park Kolding vil øge brandingen af teatret og Kolding Kommune gennem øget omtale af teatrets forestillinger og aktiviteter i lokale, regionale og nationale medier.
Aftalen indeholder endvidere en række øvrige aktiviteter i 2017-2020, som er i tæt tilknytning til teatrets primære opgave med at producere og opføre scenekunstforestillinger og som bidrager til lokalforankring og udvikling af scenekunsten i lokalområdet. Disse er følgende:
- Aktiviteter i hele Kolding Kommune
Mungo Park Kolding ønsker at iværksætte og bidrage til aktiviteter i Kolding Kommunes forsamlingshuse og andre lokale mødesteder med henblik på, at bidrage til kulturlivet i center- og lokalbyer. De nævnte aktiviteter understøtter Kolding Kommunes kulturpolitiske fokusområde ”Mødesteder og midlertidighed”.
- Samarbejde på tværs af institutioner
Mungo Park Kolding vil skabe konkrete samarbejder med andre kulturinstitutioner i kommunen. Samarbejderne vil omhandle såvel konkrete, publikumsorienterede aktiviteter som fælles markedsføring og vidensdeling. De tværgående samarbejder understøtter Kolding Kommunes kulturpolitiske fokusområde ”KulturKolding – et fælles løft”
- Arrangementer i det offentlige rum
Mungo Park Kolding ønsker at skabe en række begivenheder i det offentlige rum. Aktiviteterne kan understøtte andre aktiviteter som Kulturnat, Trekantområdets Festuge, Business Kolding-aktiviteter og øvrige aktiviteter i Kolding midtby. De nævnte aktiviteter understøtter Kolding Kommunes bylivsstrategi og det kulturpolitiske fokusområde ”Mødesteder og midlertidighed”.
- Unge-arrangementer
Mungo Park Kolding vil afholde arrangementer af unge for unge. Arrangementerne vil knytte den unge målgruppe til teatret og understøtter Kolding Kommunes kulturpolitiske fokusområde ”Borgeren som medskaber” samt kommunens profil som uddannelses- og studieby, der bakker op om unge iværksættere og kulturaktører.
- Skolesamarbejder
Mungo Park Kolding ønsker at opdyrke og etablere samarbejder med Kolding Kommunes skoler og uddannelsesinstitutioner og herigennem tilbyde scenekunst som læring og kunstnerisk oplevelse. Samarbejderne skal ses som et muligt indhold til den nye skolereform og tankerne om Den åbne skole. Samarbejderne understøtter Kolding Kommunes kulturpolitiske fokusområde ”Børnekultur - familiekultur”.
Økonomi
Midlerne til den nye aftale er afsat på budgettet for kulturpolitikken fra 2016 og frem. Aftalen tilsigter budgetgaranti i hele aftaleperioden, men forhindrer ikke, at fastholdes omprioriteringsbidraget (en procent i 2017, to procent i 2018 og tre procent i 2019) må det forventes, at kontraktbeløbet reduceres i kontraktperioden. En sådan reduktion vil gøre det nødvendigt at genforhandle aftalen. En genforhandling af aftalen vil kunne få konsekvenser i forhold til den statslige refusion, som egnsteatret Mungo Park Kolding modtager.
Beslutning Kulturudvalget den 09-03-2016
Et mindretal (Kjeld Kjeldsen) indstiller forvaltningens forslag med den ændring, at kontraktbeløbet i egnsteateraftalen reduceres med 500.000 kr. til godkendelse.
Et andet mindretal (Yrsa Mastrup) tager forbehold for sin stemmeafgivelse i Byrådet.
Et tredje mindretal (Søren Rasmussen) kan ikke indstille forslaget til godkendelse.
Et fjerde mindretal (Jesper Elkjær og Hanne Dam) indstiller forvaltningens forslag til godkendelse.
Beslutning Økonomiudvalget den 14-03-2016
Et mindretal (Søren Rasmussen og Oluf Lykke Nielsen) indstiller Kulturudvalgets tredje mindretalsindstilling til godkendelse.
Et andet mindretal (Jesper Elkjær) indstiller Kulturudvalgets fjerde mindretalsindstilling til godkendelse.
Et flertal (Økonomiudvalget med undtagelse af Søren Rasmussen, Oluf Lykke Nielsen og Jesper Elkjær) indstiller Kulturudvalgets fjerde mindretalsindstilling til godkendelse, med den tilføjelse,
at såfremt omprioriteringsbidrag fastholdes, reduceres kontraktbeløbet med en procent i 2017 og herefter med en ekstra procent pr. år således, at der reduceres med to procent i 2018, tre procent i 2019
Beslutning Byrådet den 29-03-2016
Økonomiudvalgets første mindretalsindstilling blev forkastet med 20 stemmer mod 3. For forslaget stemte Søren Rasmussen, Oluf Lykke Nielsen og Kristina Jørgensen.
Kulturudvalgets første mindretalsindstilling blev forkastet med 22 stemmer mod 1. For forslaget stemte Kjeld Kjeldsen.
Økonomiudvalgets andet mindretalsindstilling blev forkastet med 22 stemmer mod 1. For forslaget stemte Jesper Elkjær.
Bilag
Sagsnr.: 15/20626
Resumé
Lokalplanen og kommuneplantillægget er udarbejdet for at imødekomme et grundejerønske om at kunne bygge fritidshuse på tre lodder, som hidtil har været reserveret til fælles formål. Endvidere er formålet at muliggøre udstykning af de enkelte lodder.
Planforslagene til kommuneplantillægget og lokalplanforslaget har været offentligt fremlagt i perioden 2. december 2015 til den 27. januar 2016. Ved indsigelsesfristens udløb havde By- og Udviklingsforvaltningen modtaget to indsigelser til de fremlagte planforslag.
Sagen behandles i
Forslag
at kommuneplantillæg 28 vedtages uden ændringsforslag og
at lokalplan 0929-51, ved Moshuse, fritidshuse i landzone vedtages med ændringsforslagene A-G, som fremgår af sagsfremstillingen.
Sagsfremstilling
Lokalplanen med tilhørende kommuneplantillæg er kategoriseret som en A-lokalplan jævnfør A, B, C kategoriseringen, hvilket betyder, at det er Byrådet, der har kompetence til at træffe beslutning om endelig vedtagelse af lokalplanen med tilhørende kommuneplantillæg.
Byrådet vedtog den 30. november 2015 (sag nr. 23) at offentliggøre forslaget.
Planforslagene til kommuneplantillæg og lokalplanforslag har været offentligt fremlagt i perioden 2. december 2015 til 27. januar 2016. Ved indsigelsesfristens udløb havde By- og Udviklingsforvaltningen modtaget to indsigelser til de fremlagte planforslag.
Kommuneplantillægget tilføjer en rammebestemmelse 0929–G1, der udlægger området til fritidsformål. I dag indeholder kommuneplanen ingen rammebestemmelse ved Moshuse, men kun en retningslinje for åbent land. Det er nødvendigt, at kommuneplanen indeholder rammebestemmelse, førend der kan udarbejdes en ny lokalplan.
Lokalplanen har til formål at muliggøre bebyggelse på tre ubebyggede grunde. Det sker ved ophævelse af den eksisterende lokalplan 0929-11 fra 2002. Lokalplanen fastholder områdets zonestatus og anvendelse til fritidsformål. Der gives mulighed for udstykning af de enkelte lodder, og lokalplanen regulerer bebyggelsens udformning og udseende samt beplantning og terræn på en måde, så de eksisterende bevaringsværdige sammenhænge fastholdes, og bebyggelsens karakter bevares.
Indsigelser
Husejer Henrik Sørensen, Moshusevej 20 har indsendt indsigelse indeholdende en række punkter. Moshuse Strand Sommerhusforening har indsendt en indsigelse med et punkt. Der henvises til skemaet i bilag 1. De væsentligste punkter angår temaerne ”Byggefelter og hævede terrasser”, ”Øvrige bebyggelsesregulerende bestemmelser” og ”Hegn og beplantning”.
Endelig har forvaltningen fundet det hensigtsmæssigt at præcisere lokalplanens udstykningsbestemmelse og forholdet til byggeloven.
Byggefelter og hævede terrasser
Der gøres i indsigelserne opmærksom på, at en del bebyggelser er opført uden for byggefelterne, og der ønskes mulighed for hævede terrasser uden for byggefelterne af hensyn til oversvømmelsesrisiko, terrænforhold og af hensyn til gangbesværede.
Forvaltningen bemærker hertil, at der ikke er ændret på byggefelterne i forhold til den eksisterende lokalplan, og at forvaltningen har fundet anledning til at følge op herpå med en lovliggørelsesgennemgang. Det er foreløbigt opgjort til 13 udhuse, der er opført udenfor byggefelterne, hvoraf 7 er opført før den eksisterende lokalplan fra 2002. På borgermødet blev der meldt ud, at medarbejdere fra byggesagsafdelingen vil afsætte en dag, hvor de vil være at træffe i området for en drøftelse af konkrete forhold. Forvaltningen har ikke fundet anledning til at optage en lovliggørende bestemmelse for udhuse i lokalplanen, da dens formål netop er at bevare bebyggelsens placering og udtryk af fritidshusområde. Der synes ikke at være planlægningsmæssig begrundelse for at muliggøre mere byggeri, der trækker i retning af et udtryk som sommerhusområde.
Med hensyn til hævede terrasser har forvaltningen foretaget en ny helhedsvurdering og anbefaler, at det for den lavere beliggende del (nr. 20-52) gøres muligt at lave hævede terrasser af hensyn til oversvømmelsesrisikoen og adgangen til husene. For den højere beliggende del (nr. 58-68) ses der derimod at være bedre plads i byggefelterne til at hævede terrasser og opholdsarealer kan placeres inden for disse. Der ses heller ikke at være planlægningsmæssig begrundelse for at lave hævet opholdsareal ud over skrænten, som tværtimod bør friholdes af landskabshensyn. Dette giver anledning til 2 sager til opfølgning, hvor der skal ses nærmere på opholdsarealernes konstruktion, højde og placering.
Øvrige bygningsregulerende bestemmelser
Der er gjort indsigelse imod, at bestemmelsen om ”fastholdelse af proportionering af døre og vinduer” indgår som en del af lokalplanens formål, da der ikke ses at være særlige karakteristika. Der foreslås også en hævelse af facade- og bygnings-højde til henholdsvis 3,5 og 4 meter. Primært af hensyn til at kunne hæve husene over terrænet. Endvidere foreslås facadefarverne gul og grøn fjernet som mulighed. Endelig ønskes mulighederne for solceller og solfangere udvidet.
Forvaltningen har vurderet, at bebyggelsens højde og farver er en væsentlig del af den bevaringsværdige sammenhæng som hele fritidshus-områdets permanente eksistens hviler på. På den måde er de med til at udgøre den planlægningsmæssige begrundelse for områdets fortsatte beståen, og kan derfor ikke uden videre ændres. Derimod har forvaltningen nærmere vurderet, at bestemmelsen om ”proportionering af døre og vinduer” kan udgå af formålet, og at der kan ske en udvidelse af muligheden for solceller og solfangere så længe, at udformningen sker under hensyntagen til bebyggelsens udtryk. Der foreslås derfor en justering af formuleringen af bestemmelsen.
Hegn og beplantning
Der er udtrykt usikkerhed om, hvorvidt hegn SKAL udføres og om ikke der bør være mulighed for at afgrænse med stakit, som en del husejere har gjort.
By- og Udviklingsforvaltningen bemærker hertil, at hegn- og beplantningsbestemmelsen gælder ved opførelse af ny bebyggelse. Eksisterende stakitter ved oprindelige huse er således lovlige. Det er forvaltningens vurdering, at et gennemgående træk er beplantning. Kravet herom bør fastholdes fra den eksisterende lokalplan af hensyn til bebyggelsens indpasning i landskabet. Der foreslås dog optaget mulighed for støtte- og hjælpehegn så længe, at det ikke påvirker oplevelsen af, at bebyggelsen afgrænses med beplantning.
Præciseringer på forvaltningens foranledning
Forvaltningen stiller ændringsforslag om præcisering af udstykningsbestemmelsen, så fremtidig udstykning af de enkelte lodder kun kan ske såfremt afstandskravet på 2,5 meter til skel kan overholdes. Endvidere foreslås det præciseret i lokalplanens redegørelse, at fritidshusene i byggelovssammenhæng kan forventes sidestillet med sommerhuse. Dette sker, fordi byggeloven ikke som planloven opererer med en definition af fritidshuse.
Ændringsforslag | Fra | Til |
A – på side 3, § 1.1 | ”At fastholde de eksisterende bevaringsværdige sammenhænge og bevare bebyggelsen i sin ydre fremtræden, som er karakteriseret i placering, højde, omfang, farver, materialevalg og proportionering af døre og vinduer” | ”At fastholde de eksisterende bevaringsværdige sammenhænge og bevare bebyggelsen i sin ydre fremtræden, som er karakteriseret i placering, højde, omfang, farver og materialevalg”. |
B – på side 20, kortbilag 2 | Intet | Udstykningsprincip præciseres mellem lod nr. 20 og 22. |
C – på side 5, § 8.5 | ”Ovenlysvinduer, solceller og solfangere må højst udgøre en trediedel af tagfladens længde”. | ”Ovenlysvinduer må højst udgøre en trediedel af tagfladens længde. Solceller og solfangere skal fremstå som en samlet flade og flugte med taghældningen” |
D – på side 5, § 9.4 | Intet | Tilføjes ”Der kan som supplement til levende hegn opsættes trådhegn eller åbent lægtehegn (som støttehegn) på indersiden af det levende hegn med samme højde som det levende hegn, når det er udvokset”. |
E – på side 5, § 8 | Intet | Ny § 8.6 ”Hævede terrasser kan på nr. 20-52 etableres op til stuegulvs niveau uden for byggefeltet. Der skal holdes en afstand på 1 meter til vejgrænse.” |
F – på side 4, § 4 | Intet | Tilføjes ”Udstykning kan kun ske, såfremt afstandskravet på 2,5 meter til skel er overholdt”. |
G – på side 17 ”Tilladelser efter anden lovgivning” | Intet | Tilføjes: ”Byggelov. Det kan forventes at Kolding Kommune i byggelovsmæssig henseende vil sidestille fritidshusene med sommerhuse. Det betyder at byggesagsbehandlingen vil foregå efter de lempede bestemmelser for sommerhuse. |
Ændringsforslagene giver ikke anledning til at sende lokalplanforslaget i fornyet høring, da ændringerne ikke vurderes at berøre andre myndigheder eller borgere væsentligt.
Bilag
Sagsnr.: 12/6918
Resumé
På baggrund af Kolding Kommunes Klimatilpasningsplan foreslås det, at BlueKolding ansøger om opstart af yderligere 4 klimatilpasningsprojekter hos Forsyningssekretariatet.
De 4 projekter er:
4. Skovvangen – grønne lavninger
5. Slotssøen – forsinkelse
6. Slotssøen – semiseparering
7. Tilbageholdelse af vand i oplandet til Kolding Å
Der er ansøgningsfrist den 15. april 2016, og der forventes svar fra Forsyningssekretariatet i september 2016. Projekterne kan starte 1. januar 2017.
I 2015 blev der ansøgt og godkendt 3 projekter, som har opstart i 2016. Med de næste 4 projekter vil der således være igangsat i alt 7 klimatilpasningsprojekter ud af de i alt 12 projekter, der er indgået aftale om mellem BlueKolding og Kolding Kommune.
Sagen behandles i
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at Byrådet bemyndiger borgmesteren til at underskrive aftale med BlueKolding om klimaprojekt 7 – tilbageholdelse af vand i oplandet til Kolding Å,
Sagsfremstilling
Kolding Kommune har i klimatilpasningsplanen peget på 172 oversvømmelsestruede områder. Kommunen har i samarbejde med BlueKolding valgt at prioritere i alt 11 projekter med henblik på at afklare, hvordan tag- og overfladevand kan håndteres, så risikoen for oversvømmelser reduceres. De valgte projekter har et stort potentiale for at sammentænke rekreative værdier med håndtering af trusler fra oversvømmelser.
Ved udgangen af 2015 havde Kolding Kommune og BlueKolding lavet samarbejdsaftale på i alt 11 projekter og får dermed mulighed for 100% finansiering af projekterne gennem spildevandstaksterne (sags id. 12/6918).
Et af fokusområderne i Kolding Kommunes udvalgspolitik for Miljøområdet 2014–2018 er spildevand og herunder en konkretisering af projekter som opfølgning på klimatilpasningsplanen.
I 2015 godkendte Forsyningssekretariatet 3 projekter med opstart i 2016 (sags id. 12/6918). Der søges nu om yderligere 4 projekter med opstart i 2017.
De 3 projekter, der blev ansøgt i 2015, er udvalgt på baggrund af følgende kriterier:
- hvor har vi størst problemer i dag?
- hvor er der gang i anden planlægning, som kan opnå synergi ved at projekterne anlægges samtidigt?
- indbyrdes afhængighed
De 4 projekter, der søges om nu, er valgt, da de har en væsentlig synergi med de projekter, der blev søgt i 2015.
Opsummering af de 7 projekter med opstart i hhv. 2016 og 2017:
2016
- Rylevej: Igangsat grundet reelle problemer med vand i haver og huse.
- Byparken/Legeparken: Igangsat for at skabe synergi med anden planlægning – samt sammenhæng med ovenstående.
- Genforeningspladsen Christiansfeld: Igangsat grundet anden planlægning, der kan skabe merværdi.
2017
- Grønne lavninger langs Skovvangen: Skal lede og forsinke vandet fra Rylevej, Sygehuset m.v. til Byparken og videre til Slotssøen.
- Forsinkelse i Slotssøen: Skal modtage og regulere vandet fra Byparken/Legeparken og omkringliggende arealer.
- Slotssøen – semisepareringsprojekter: Skal håndtere vand fra de befæstede arealer omkring Slotssøen, og dels tilbageholde og lede til Slotssøen.
- Tilbageholdelse af vand i oplandet til Kolding Å
Kort om projekterne med opstart i 2017:
4: Grønne lavninger langs Skovvangen
Der har gentagne gange været problemer med de store mængder overfladevand, der samles ved Skovvangen og hurtigt, uden forsinkelse, ledes til Legeparken. Terrænet omkring Skovvangen er bakket med store højdeforskelle. Det alternative klimaprojekt tager udgangspunkt i de muligheder, terrænet giver for at skabe flere på hinanden følgende grønne lavninger, hvor overfladevand kan forsinkes, inden det ledes videre mod Byparken og Legeparken. Allerede i dag sker der en tilbageholdelse i et mindre regnvandsbassin. Dette indarbejdes og vil fremstå som en del af lavningerne. For at opnå større magasineringsvolumen og bedre forsinkelse etableres en række tværgående dæmninger ned langs Skovvangen. Det skaber en række forbundne, grønne lavninger, hvor vandet kan forsinkes. Som led i projektet ændres afvandingen af Skovvangen, hvor vandet styres på tværs af vejen og sikrer, at vandet ved vejen ledes ud i de grønne lavninger.
Når vandet har passeret alle lavningerne, ledes den droslede afstrømning i en åben rende ned til den eksisterende underføring under Skovvangen. Underføringen suppleres med et kontrolleret overløb over Skovvangen. På den anden side af Skovvangen ledes vandet ned til og under viadukten til Legeparken.
Synergi:
Projektet vil have en naturlig kobling til de 2 andre klimaprojekter, der søges om, hvorfor de skal tænkes sammen. Projektet skal ligeledes tænkes sammen med trafik, kultur og fritid.
Forventet omkostning: 30.000.000 kr.
5: Forsinkelse i Slotssøen
Slotssøen modtager i dag store mængder overfladevand, der løber til havnen via Slotssøledningen. Ledningen, der har et meget lille fald, fungerer samtidig som overløbsledning for et fælleskloakeret område opstrøms Behrensvej. Når kapaciteten i fælleskloakken nås, og ledningen samtidig er fyldt med vand fra Slotssøen, kan der ikke ske overløb fra fællessystemet, og i stedet strømmer der fortyndet spildevand på terræn omkring Behrensvej.
For at afhjælpe oversvømmelsesproblemerne er der behov for at kunne begrænse tilstrømningen af vand fra Slotssøen til Slotssøledningen, så den ikke overbelastes, og der bliver afledningsmulighed for vandet fra området omkring Behrensvej. Samtidig er der behov for at øge forsinkelseskapaciteten i Slotssøen, så vand kan tilbageholdes her, til der igen er plads i ledningen.
For at udnytte Slotssøen som forsinkelsesbassin til overfladevand skal der etableres et automatisk styret overløbsbygværk ved Slotssøens udløb til Slotssøledningen for på den måde at frigøre plads i ledningen.
For enden af Slotssøledningen etableres en pumpestation med skybrudspumpe til brug i situationer med høj vandstand i Kolding Havn. Dette sikrer, at der kan ske afløb fra Slotssøen, selv når vandstanden i havnen begrænser udløbet via Slotssøledningen.
Synergi:
Dette projekt hører sammen med projekt 5 og 6 og skal kunne aftage vandet fra de regnbede og nye grønne områder der etableres i Byparken og på vejene omkring Slotssøen.
Forventet omkostning: 10.880.000 kr.
6: Slotssøen – semisepareringsprojekter
BlueKolding og Kolding Kommune planlægger at semiseparere gaderne Søgade, Hospitalsgade, Låsbygade og Vifdam. Ved en semiseparering i de nævnte gader afkobles en del af regnvandet fra fællessystemet og ledes til Slotssøen.
Semiseparering betyder, at ikke alt tagvandet adskilles fra spildevandet i modsætning til traditionel separering. I semisepareringen medtages det tagvand, der naturligt kan ledes mod ejendommens vejside.
I klimatilpasningsplanen er Kolding Å fremhævet som et element, hvor belastningen skal reduceres, da en høj vandstand i åen hindrer aflastning fra fælleskloakken. Derfor er det nødvendigt med en tilbageholdelse og forsinkelse opstrøms i oplandet. Ved en semiseparering og afkobling af regnvand til Slotssøen, vil det medføre en reduktion af de årlige aflastninger fra fællessystemet til Kolding Å/Kolding Fjord samt reduktion af sandsynligheden for oversvømmelse fra kloakken i den lavere beliggende del af Kolding.
Semisepareringen i Hospitalsgade og Låsbygade vil have positiv effekt på det udpegede risikoområde ved Toldbodgade. Semisepareringen i Søgade og Vifdam vil have positiv effekt i forhold til risikoområdet udpeget i Behrensvej. De udpegede områder i Toldbodgade og Behrensvej fremgår af figur 2 i bilag 1 med røde polygoner.
Synergi:
Inden vandet ledes til Slotssøen, skal det renses i regnbede. Disse medvirker til en forgrønning af midtbyen. Der kan ligeledes skabes åbne render, som vandet løber i, som kan udnyttes i forbindelse med rekreative områder eller grønne områder omkring Slotssøen.
Forventet omkostning: 30.530.000 kr.
7: Tilbageholdelse af vand i oplandet til Kolding Å
Dette projekt er et nyt projekt, som der endnu ikke er lavet aftale om med BlueKolding. På baggrund af fællesmødet den 4. januar 2016 mellem Miljøudvalget, Teknikudvalget og Plan- og Boligudvalget foreslås det at fremskynde projektet og arbejde på at få indgået aftale med BlueKolding og søge om finansiering fra Forsyningssekretariatet inden 15. april 2016. Selvom der er søgt om projektet hos Forsyningssekretariatet, er det fortsat muligt at afstå fra at gennemføre det, såfremt enten Kolding Kommune eller BlueKolding vurderer det er nødvendigt.
Projektet går ud på at forsinke vandet i oplandet til Kolding Å, således at risikoen for store oversvømmelser i Kolding Midtby kan reduceres.
Mulige tiltag vil være at tilbageholde noget af vandet i kortere eller længere tid i oplandet. På den måde vil man kunne skære noget af toppen af spidsbelastningen. Dermed kan man holde vandspejlet i åen nede på et niveau, hvor det ikke giver anledning til generende og ødelæggende oversvømmelser af veje, kældre m.v.
Økonomien kendes endnu ikke. BlueKolding kan alene dække op til 75% af finansieringen, hvorfor der forud for realisering pågår et arbejde med at finde resten. Dette vil By- og Udviklingsforvaltningen arbejde på resten af 2016, inden der tages endelig stilling til projektet.
Økonomi:
De tre projekter 4, 5 og 6 udgør tilsammen 71.410.000 mio. kr., som det er muligt at optage lån til.
Kolding Kommune hjemtager lån til de enkelte projekter en gang årligt og opkræver renter og afdrag hos spildevandsselskabet. Lånene optages i overensstemmelse med gældende regler i lånebekendtgørelsen og afvikles over 20 år, hvor renter og afdrag opkræves hos BlueKolding, så projekterne bliver udgiftsneutrale for Kolding Kommune. Hvis der skulle opstå dele af projektet, som skal finansieres af kommunen, vil det ske inden for Miljøpolitikkens budget.
Tidsplan:
September 2016 | Tilbagemelding fra Forsyningssekretariatet om tillæg til prisloftet |
4. kvartal 2016 | BlueKolding fastlægger takster gældende fra 01.01.17 |
4. kvartal 2016 | De tre projekter organiseres med projektledere, deltagere, styregrupper m.v. |
Inden opstart | De tre projekter fremlægges for Byrådet som separate anlægsprojekter |
2017 | Projekterne startes op |
Ultimo 2017 | Første lån optages |
| Sluttidspunkt afhænger af detailprojekteringen |
Bilag
Sagsnr.: 16/2258
Resumé
Sagen behandles i
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at Lejerbo Kolding, afd. 1219-0´s køb af Teglgårdsvej 21, Kolding, matr. nr. 32 bl, Kolding Markjorder 1. afd., godkendes,
at skema A godkendes med en anskaffelsessum på 29.352.000 kr.,
at byggetilladelse skal være opnået og meddelt, forinden skema B godkendes,
at kommunen på statens vegne giver tilsagn om ungdomsboligbidrag med de økonomiske konsekvenser som følger af sagsfremstilling,
at bygherren som minimum skal indhente 3 tilbud på byggelånsrente og kommunal garantistillelse. Tilbuddene skal medsendes ved ansøgning om godkendelse af skema B,
at Lejerbo´s anvendelse af henholdsvis sociale klausuler og arbejdsklausuler tages til efterretning.
Sagsfremstilling
Baggrund
Plan- og Boligudvalget besluttede den 16. februar 2015 at pålægge forvaltningen at arbejde videre med ungdomsboligprojekterne på Teglgårdsvej 21, 27 og 27A samt Gimbelgrunden i samarbejde med boligorganisationerne med henblik på, at der udarbejdes konkrete projektforslag, som kan danne baggrund for tilsagn om kommunalt grundkapitalindskud.
Plan- og Boligudvalget godkendte den 8. februar 2016 lokalplan 0312-12 Ved Teglgårdsvej og Skamlingvejen – et etageboligområde, som giver mulighed for ca. 75 nye ungdomsboliger.
Ungdomsboligprojekterne skal ses som konkrete tiltag til realisering af de politiske fokusområder fra 2014-2015 omkring studieby/campusområde og understøtter samtidig fokusområdet vedrørende bosætning.
Skema A-anmodning
Lejerbo Kolding ønsker tilsagn, skema A, til opførelse af 27 almene ungdomsboliger på Teglgårdsvej 21, 6000 Kolding. Lejerbo oplyser, at det planmæssige grundlag for projektet er til stede.
Grundarealet udgør 565 m2 ved skema A, og der er tale om en privat grundsælger. Handlen er betinget af kommunens godkendelse af skema A for projektet, og i henhold til almenboliglovens § 26 stk. 1 kan en boligorganisation kun erhverve såvel bebyggede som ubebyggede ejendomme med Byrådets godkendelse. De samlede grundudgifter udgør 6.206.000 kr. svarende til 5.172 kr./m2 inklusiv moms, ekstraordinære udgifter til fundering og forurening samt tilslutningsafgifter til kloak, el, vand og varme.
Der påtænkes opført 27 ungdomsboliger med et samlet bruttoetageareal på 1.200 m2, hvortil kommer 200 m2 kælder. Boligerne fordeles på følgende måde:
Antal rum pr. bolig | Antal boliger |
1 | 12 |
2 | 15 |
1-rumsboligerne dækker over 10 boliger på 37 m2 og 2 boliger på 40 m2. 2-rumsboliger har et areal på 50 m2. Den gennemsnitlige lejlighedsstørrelse udgør 44 m2.
Forvaltningens anbefaling er, at der bygges flere 1-rums boliger end 2-rums boliger, når der opføres ungdomsboliger, hvilket senest blev drøftet med Lejerbo på styringsdialogmødet 2015 som et opmærksomhedspunkt i relation ungdomsboligprojektet på Teglgårdsvej 21.
Lejerbo oplyser, at man i projektet har haft til hensigt at følge forvaltningens anbefaling, men som følge af grundens udformning er det ikke muligt at disponere en bygningskrop på grunden, der giver mulighed for at indrette mere end 5 boliger/etage, hvilket medfører en overvægt af 2-rums boliger. Lejerbo foreslår derfor, at 2 rums boligerne indrettes, så de bliver delevenlige og således tillader, at der kan bo 2 studerende i disse boliger. Forvaltningen ser dette som en god løsning, da der også opleves stor efterspørgsel efter delevenlige 2-rumsboliger, særligt blandt udenlandske studerende, som ønsker en billig husleje.
Ungdomsboligerne opføres i umiddelbar tilknytning til Lejerbo´s eksisterende ungdomsboliger på naboejendommen og der påtænkes etableret et fælles vaskeri for begge bebyggelser på naboejendommen, som i forvejen råder over vaskerifaciliteter.
Projektet udføres som et etagebyggeri, der minimum opfylder kravene til lavenergi bygninger klasse 2015. Byggeriet udbydes som totalentreprise i begrænset udbud, og aftalegrundlaget ABT93 lægges til grund uden afvigelser.
Byggetiden er 14 måneder og med forventet byggestart den 1. august 2016. Ungdomsboligerne forventes at være klar til indflytning efter sommerferien 2017.
Økonomi
Der søges om godkendelse af en samlet anskaffelsessum på 29.352.000 kr., svarende til 24.460 kr. pr. m2. Den samlede anskaffelsessum svarer til det beregnede bindende maksimumbeløb inkl. energitillæg. Den foreløbigt beregnede årlige husleje ved skema A anslås til 1.195 kr. pr. m2 ekskl. ungdomsboligbidrag og el, vand og varme. Forbrugsudgifterne anslås til at udgøre 105 kr. pr. m2. Til sammenligning er huslejeniveauet for Domeas igangværende og ansøgte ungdomsboligprojekter på Teglgårdsvej anslået til henholdsvis 1.080 kr. og 1.083 kr. pr. m2 ekskl. ungdomsboligbidrag og forbrugsudgifter, ligesom huslejeniveauet for Lejerbo´s nye ungdomsboliger ved Design City er oplyst til 1.191 kr. pr. m2 ekskl. ungdomsboligbidrag og forbrugsudgifter.
I medfør af almenboliglovens § 135 kan kommunen på statens vegne give tilsagn om ungdomsboligbidrag til almene ungdomsboliger, som er opført med støtte i henhold til almenboligloven, i det omfang boligerne bebos af den berettigede personkreds. I 2016 udgør ungdomsboligbidraget 181 kr. pr. m2 bruttoetageareal og bidraget reguleres en gang årligt. Statens Administration udbetaler ungdomsboligbidraget direkte til boligorganisationen som ungdomsboligerne tilhører og opkræver derefter den kommunale andel som udgør 20% hos beliggenhedskommunen. Således kan Kolding Kommunens andel af ungdomsboligbidraget i forbindelse med det ansøgte projekt opgøres til ca. 43.000 kr. årligt i 2016-niveau.
Udgiftsfordelingen for projektet:
- Grundudgifter 6.206.000 kr.
- Entrepriseudgifter 19.082.000 kr.
- Omkostninger 3.639.000 kr.
- Gebyrer til offentlige myndigheder 425.000 kr.
- I alt 29.352.000 kr.
Grundudgifterne udgør ca. 21% af den samlede anskaffelsessum og overstiger således marginalt de anbefalede 20%. Dette skal ses i sammenhæng med, at der i grundudgifterne er indregnet udgifter til nedrivning af den eksisterende bebyggelse, ligesom der er tale om et mindre projekt med forholdsvis få boliger.
Den samlede anskaffelsessum finansieres med 88% realkreditlån, 10% kommunal grundkapital og 2% beboerindskud. Den kommunale grundkapitaludgift kan således opgøres til 2.935.200 kr.
Når det støttede byggeri finansieres med lån, hvor der tinglyses pant i afdelingens faste ejendom, er det en betingelse for optagelse af kreditforeningslånet, at kommunen påtager sig en garantiforpligtigelse.
Den kommunale garantistillelse omfatter den del af lånet, der har pantsikkerhed ud over 60% af ejendommens værdi. Ejendommens værdi (markedsværdien) fastsættes af det långivende realkreditinstitut.
Lejerbo har indhentet en foreløbig garantiberegning hvoraf det fremgår, at garantibehovet kan opgøres til 62,58%. Den endelige garanti vil dog først blive beregnet i forbindelse med godkendt skema C. Den kommunale garanti er en eventualforpligtigelse, som ikke umiddelbart belaster kommunens økonomi.
Lejerbo udbyder finansieringen og eftersender oplysninger om vilkår.
Da det bindende maksimumbeløb inkl. energitillæg er fuldt udnyttet, kan bygherre ikke forvente, at der godkendes en højere anskaffelsessum ved skema B.
Det skal bemærkes, at idet maksimumbeløbet inkl. energitillæg er fuldt udnyttet, skal en eventuel budgetoverskridelse afholdes af bygherre fx via egenkapitalen.
Sociale klausuler og arbejdsklausuler
Byrådet besluttede den 29. februar 2016, at boligorganisationerne i forbindelse med nybyggeri opfordres til at gøre brug af sociale klausuler om uddannelses- og praktikaftaler i relevante udbud af bygge- og anlægsarbejder eller alternativt skal forklare baggrunden for ikke at benytte sådanne klausuler, ligesom boligorganisationerne forpligtes til at anvende arbejdsklausuler.
I forhold til brugen af sociale klausuler og arbejdsklausuler kan det oplyses, at Lejerbo i 2014 har indgået en frivillig samarbejdsaftale med EUC Sjælland med det formål at tilvejebringe flere praktik- og lærepladser i byggeriet. Indtil nu har samarbejdsaftalen imidlertid ikke resulteret i praktik- og lærepladser i Lejerbo´s byggerier. I nærværende projekt oplyser Lejerbo derfor, at man agter at stille krav om, at der oprettes minimum 1 elevplads i tilknytning til byggeriet. I forbindelse med kontraktens indgåelse stiller Lejerbo ligeledes krav om, at den udførende entreprenør forpligter sig til at sikre sædvanlige løn- og arbejdsvilkår for de personer, som udfører arbejdet, jf. ILO konvention nr. 94 om brug af arbejdsklausuler.
Finansiering
I budget 2015 er der afsat i alt 16 mio. kr. til grundkapital til ungdomsboliger i 2018. Såfremt grundkapitalen kommer til udbetaling tidligere vil der ske en fremrykning af beløbet i forbindelse med bevillingskontrollen ultimo året, og det foreslås at grundkapitaludgiften på 2.935.200 kr. til realisering af Lejerbo´s projekt finansieres af de afsatte midler. Forudsat at Byrådet godkender skema A for såvel Lejerbo´s som Domea´s ungdomsboligprojekter på Teglgårdsvej, vil restsaldoen for afsatte midler til grundkapital til ungdomsboligprojekter herefter udgøre 7.634.700 kr.
Centralforvaltningens bemærkninger
Sagsnr.: 16/1470
Resumé
Sagen behandles i
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at Domea Lunderskov-Kolding afd. 12213´s køb af Teglgårdsvej 27 og 27A, Kolding, matr. nr. 32 BØ Kolding Markjorder, 1. afd. og matr. nr. 12 FN Kolding Markjorder, 1. afd., godkendes,
at skema A godkendes med en anskaffelsessum på 54.301.000 kr.,
at byggetilladelse skal være opnået og meddelt, forinden skema B godkendes,
at kommunen på statens vegne giver tilsagn om ungdomsboligbidrag med de økonomiske konsekvenser som følger af sagsfremstilling,
at bygherren som minimum skal indhente 3 tilbud på byggelånsrente og kommunal garantistillelse. Tilbuddene skal medsendes ved ansøgning om godkendelse af skema B,
at Domea´s anvendelse af henholdsvis sociale klausuler og arbejdsklausuler tages til efterretning.
Sagsfremstilling
Baggrund
Plan- og Boligudvalget besluttede den 16. februar 2015 at pålægge forvaltningen at arbejde videre med ungdomsboligprojekterne på Teglgårdsvej 21, 27 og 27A samt Gimbelgrunden i samarbejde med boligorganisationerne med henblik på, at der udarbejdes konkrete projektforslag, som kan danne baggrund for tilsagn om kommunalt grundkapitalindskud.
Plan- og Boligudvalget godkendte den 8. februar 2016 lokalplan 0312-12 Ved Teglgårdsvej og Skamlingvejen – et etageboligområde, som giver mulighed for ca. 75 nye ungdomsboliger.
Ungdomsboligprojekterne skal ses som konkrete tiltag til realisering af de politiske fokusområder fra 2014-2015 omkring studieby/campusområde og understøtter samtidig fokusområdet vedrørende bosætning.
Skema A-anmodning
Domea Lunderskov-Kolding ønsker tilsagn, skema A, til opførelse af 52 almene ungdomsboliger på Teglgårdsvej 27 og 27A, 6000 Kolding. Domea oplyser, at projektoplægget er i overensstemmelse med lokalplanen.
Grundarealet udgør 984 m2 ved skema A, og der er hovedsageligt tale om to private grundsælgere. Handlerne er betinget af kommunens godkendelse af skema A for projektet, og i henhold til almenboliglovens § 26 stk. 1 kan en boligorganisation kun erhverve såvel bebyggede som ubebyggede ejendomme med Byrådets godkendelse. Domea har i øvrigt af kommunen tilkøbt et vejareal (skråningsareal) ned mod Skamlingsvejen på ca. 150 m2 til arealoverførsel til Teglgårdsvej 27 og 27A. Grundudgifterne udgør i alt 6.597.000 kr. svarende til 2.972 kr./m2 inklusiv moms og tilslutningsafgifter til kloak, el, vand og varme.
Der påtænkes opført 52 ungdomsboliger med et samlet bruttoetageareal på 2.220 m2, som fordeles på følgende måde:
Antal rum pr. bolig | Antal boliger |
1 | 46 |
2 | 6 |
1-rumsboligerne har et gennemsnitligt areal på ca. 42 m2, og 2-rumsboliger har et gennemsnitligt areal på 49 m2. Den gennemsnitlige lejlighedsstørrelse udgør 43 m2.
Ungdomsboligerne opføres i umiddelbar tilknytning til Domeas igangværende ungdomsboligprojekt på Teglgårdsvej 23-25 og projektet udføres som et etagebyggeri, der minimum opfylder kravene til lavenergi bygninger klasse 2015.
Byggeriet udbydes som totalentreprise i begrænset udbud.
Byggeriet har forventet byggestart juli 2016 og forventet aflevering medio juli 2017. Forventet indflytning pr. 1. august 2017.
Økonomi
Der søges om godkendelse af en samlet anskaffelsessum på 54.301.000 kr., svarende til 24.460 kr. pr. m2. Den samlede anskaffelsessum svarer til det beregnede bindende maksimumbeløb inkl. energitillæg. Den årlige husleje ved skema A anslås til 902 kr. pr. m2 ekskl. el, vand og varme. Forbrugsudgifterne anslås til at udgøre 121 kr. pr. m2. Ved ovenstående huslejeberegning er der indregnet en driftsindtægt i form af ungdomsboligbidrag på 181 kr. pr. m2, hvorfor huslejeniveauet kan opgøres til 1.083 kr. pr. m2 ekskl. ungdomsboligbidrag, el, vand og varme. Til sammenligning er huslejeniveauet for Domeas igangværende ungdomsboligprojekt på Teglgårdsvej anslået til 1.080 kr. pr. m2 ekskl. ungdomsboligbidrag og forbrugsudgifter, ligesom huslejeniveauet for Lejrbos nye ungdomsboliger ved Design City er oplyst til 1.191 kr. pr. m2 ekskl. ungdomsboligbidrag og forbrugsudgifter.
I medfør af almenboliglovens § 135 kan kommunen på statens vegne give tilsagn om ungdomsboligbidrag til almene ungdomsboliger, som er opført med støtte i henhold til almenboligloven, i det omfang boligerne bebos af den berettigede personkreds. I 2016 udgør ungdomsboligbidraget 181 kr. pr. m2 bruttoetageareal og bidraget reguleres en gang årligt. Statens Administration udbetaler ungdomsboligbidraget direkte til boligorganisationen som ungdomsboligerne tilhører og opkræver derefter den kommunale andel som udgør 20% hos beliggenhedskommunen. Således kan Kolding Kommunens andel af ungdomsboligbidraget i forbindelse med det ansøgte projekt opgøres til ca. 80.000 kr. årligt i 2016-niveau.
Udgiftsfordelingen for projektet:
- Grundudgifter 6.597.000 kr.
- Entrepriseudgifter 38.308.000 kr.
- Omkostninger 8.555.000 kr.
- Gebyrer til offentlige myndigheder 841.000 kr.
- I alt 54.301.000 kr.
Grundudgifterne udgør ca. 12% af den samlede anskaffelsessum og holdes således under de anbefalede 20%.
Den samlede anskaffelsessum finansieres med 88 % realkreditlån, 10% kommunal grundkapital og 2% beboerindskud. Den kommunale grundkapitaludgift kan således opgøres til 5.430.100 kr.
Når det støttede byggeri finansieres med lån, hvor der tinglyses pant i afdelingens faste ejendom, er det en betingelse for optagelse af kreditforeningslånet, at kommunen påtager sig en garantiforpligtigelse.
Den kommunale garantistillelse omfatter den del af lånet, der har pantsikkerhed ud over 60% af ejendommens værdi. Ejendommens værdi (markedsværdien) fastsættes af det långivende realkreditinstitut.
Den endelige garanti vil først blive beregnet i forbindelse med godkendt skema C. Den kommunale garanti er en eventualforpligtigelse, som ikke umiddelbart belaster kommunens økonomi.
Domea udbyder finansieringen og eftersender oplysninger om vilkår.
Da det bindende maksimumbeløb inkl. energitillæg er fuldt udnyttet, kan bygherre ikke forvente, at der godkendes en højere anskaffelsessum ved skema B.
Det skal bemærkes, at idet maksimumbeløbet inkl. energitillæg er fuldt udnyttet, skal en eventuel budgetoverskridelse afholdes af bygherre fx via egenkapitalen. Domea Lunderskov-Kolding’s egenkapital er af begrænset størrelse, hvorfor denne ikke vil kunne dække en større budgetoverskridelse.
Aftalegrundlaget ABT93
Det følger af almenboligloven og støttebekendtgørelsen, at når kommunen meddeler tilsagn til opførelse af almene boliger, skal kommunen stille en række vilkår og betingelser, som er gældende for tilsagnet. Blandt andet følger det af støttebekendtgørelsens § 30, stk. 2, at bygherren i sine aftaler om teknisk rådgivning og i sine entrepriseaftaler lægger ABR og AB (i totalentreprise ABT93) til grund uden fravigelser.
Byrådet kan efter modtaget begrundelse i særlige tilfælde godkende fravigelser. Byrådet kan ikke give en generel godkendelse af fravigelser fra AB og ABT. En godkendelse skal således bygge på en konkret vurdering af de ønskede fravigelser i den enkelte sag.
Domea oplyser at man ved udbuddet af bygge- og anlægsarbejderne i det konkrete projekt ønsker at anvende ABT93 med bemærkninger/præciseringer. Bemærkningerne/præciseringerne retter sig mod det forhold, at boligorganisationerne ikke kan agere som private bygherrer, idet boligorganisationerne er underlagt en lovgivning som stiller krav til finansielle og kommunale procedurer og godkendelser. Domea oplyser, at der er lagt vægt på at balancen mellem bygherre og entreprenør ikke ændres, og at præciseringerne gerne skulle lette tilbudsgivningen for de bydende. Det oplyses i øvrigt, at mange af bemærkningerne er aftalt med Boligselskabernes Landsforening.
Forvaltningen har gennemgået bemærkningerne/præciseringerne og vurderer, at de beskrevne præciseringer kan accepteres.
Sociale klausuler og arbejdsklausuler
Byrådet besluttede den 29. februar 2016, at boligorganisationerne i forbindelse med nybyggeri opfordres til at gøre brug af sociale klausuler om uddannelses- og praktikaftaler i relevante udbud af bygge- og anlægsarbejder eller alternativt skal forklare baggrunden for ikke at benytte sådanne klausuler, ligesom boligorganisationerne forpligtes til at anvende arbejdsklausuler.
I forhold til brugen af sociale klausuler og arbejdsklausuler i nærværende projekt har Domea oplyst, at der stilles krav til totalentreprenøren om, at mindst 4 stillinger der anvendes til at opfylde kontrakten skal besættes med elever. Ligeledes stilles der i entreprisekontrakterne krav om, at løn og arbejdsvilkår for de personer som udfører arbejdet ikke må være mindre gunstige end dem, der i henhold til kollektive overenskomster mv. gælder for arbejde af samme art, der hvor arbejdet udføres.
Finansiering
I budget 2015 er der afsat i alt 16 mio. kr. til grundkapital til ungdomsboliger i 2018. Såfremt grundkapitalen kommer til udbetaling tidligere vil der ske en fremrykning af beløbet i forbindelse med bevillingskontrollen ultimo året, og det foreslås at grundkapitaludgiften på 5.430.100 kr. til realisering af Domeas projektet finansieres af de afsatte midler. Forudsat at Byrådet godkender skema A for såvel Domea´s som Lejerbo´s ungdomsboligprojekter på Teglgårdsvej, vil restsaldoen for afsatte midler til grundkapital til ungdomsboligprojekter herefter udgøre 7.634.700 kr.
Centralforvaltningens bemærkninger
Der er ikke yderligere bemærkninger til sagen.
Sagsnr.: 15/5494
Resumé
Reglen om tjenestefrihed og orlov foreslås ændret, således at der fremadrettet kan gives tjenestefrihed med løn i 2 arbejdsdage i forbindelse med flytning til Kolding Kommune ved førstegangsansættelse ved Kolding Kommune.
Sagen behandles i
Forslag
Sagsfremstilling
Som resultat af projektet om bosætningstiltag rettet mod virksomheders medarbejdere, foreslås Kolding Kommunes personaleregel om tjenestefrihed i forbindelse med flytning til kommunen justeret.
Reglen om tjenestefrihed og orlov foreslås ændret, således at der fremadrettet kan gives tjenestefrihed med løn i 2 arbejdsdage i forbindelse med flytning til Kolding Kommune ved førstegangsansættelse ved Kolding Kommune.
Den tidligere regel tilsagde, at der kunne gives tjenestefrihed med løn i 1 arbejdsdag.
Reglen foreslås derfor ændret som følger:
Tjenestefrihed med løn
Nærmeste leder kan bevilge tjenestefrihed med løn i kortere perioder i følgende tilfælde:
Den ændrede regel er fremhævet på side 2 i bilaget.
Tilføjelse til sagsfremstilling
Beslutning Administrationsforum (AM Forum) den 21-01-2016
Forslaget indstilles til godkendelse.
Beslutning Direktionen den 29-01-2016
Forslaget indstilles til godkendelse.
Beslutning Hovedudvalget den 29-02-2016
Beslutning Økonomiudvalget den 14-03-2016
Beslutning Byrådet den 29-03-2016
Bilag
Sagsnr.: 16/2259
Resumé
Regionsrådet i Region Syddanmark vedtog på møde i oktober 2015, at der skal spares 200 mio. kr. på sundhedsområdet i Region Syddanmarks budget for 2016. Dette har resulteret i et Sparekatalog der nu sendt i høring hos kommunerne og andre høringsparter. Der er frist for høringssvar den 14. marts 2016 kl. 12.00, og den 25. april 2016 skal Regionsrådet vedtage den endelige spareplan.
Sagen behandles i
Forslag
at Regionen Syddanmarks Sparekatalog drøftes med henblik på udvalgets eventuelle afgivelse af høringssvar.
Sagsfremstilling
Regionsrådet i Region Syddanmark vedtog på møde i oktober 2015, at der skal spares 200 mio. kr. på sundhedsområdet i Region Syddanmarks budget for 2016. Direktion har den 8. januar 2016 offentliggjort og afleveret et sparekatalog til politikerne, som Regionsrådet drøftede den 25. januar 2016.
Sparekataloget er nu sendt i høring hos kommunerne og andre høringsparter. Der er frist for høringssvar den 29. februar 2016. Fristen er dog siden forlænget til den 14. marts 2016. Den 25. april 2016 skal Regionsrådet vedtage den endelige spareplan.
Parterne bag budgetaftalen har bedt regionens administration om at udarbejde et sparekatalog med forslag til besparelser på 210 millioner kroner der kan prioriteres på det somatiske område. De 187 mio. kr. skal spares inden for somatikken, mens de resterende cirka 13 millioner kroner skal spares på administrationen i regionshuset.
Regionens administration er endvidere blevet bedt om, at udarbejde et katalog med omstillinger, der skal frigøre 23 mio. kr. inden for psykiatriområdet. Det sker med henblik på, at finde penge til at reducere brugen af tvang inden for psykiatriområdet. Et omstillingskatalog med forslag til omstillinger på psykiatri-området, der kan frigøre 32 mio. kr., er derfor også i høring.
Dette har resulteret i et ”Sparekatalog” med i alt 38 spareforslag. Forligsparterne er enige om, at indholdet i sparekataloget, og dermed den endelige politiske prioritering af besparelserne, skal ske inden for nedenstående afgrænsning:
- Besparelsesmuligheder vedr. samling af funktioner i de enkelte sygehusenheder, herunder sammenlægning af afdelinger samt nedlæggelse af sygehusmatrikler bortset fra akutsygehuse, specialsygehuse og ø-sygehuset
- Besparelsesmuligheder vedr. nedlæggelse af skadeklinikker/justering af tilbud, herunder åbningstider
- Vurdering af yderligere muligheder for at begrænse udgiftsvæksten vedr. sygehusmedicin og tilskudsmedicin
- Muligheder for yderligere at begrænse vækst i aktivitet
- Muligheder for besparelser ved tilkøb af kapacitet i privatsektoren
- Revurdering af indsatserne vedr. patientnære tilbud i samarbejde med kommunerne
- Revurdering af regionens §2-aftaler om særlig honorering indenfor praksisområdet
- Revurdering af den præhospitale dækning (lægebiler og helikopterbetjening)
- Vurdering af besparelsesmuligheder ved harmonisering af serviceniveau
- Vurdering af besparelsesmuligheder ved hjemtagning af analyser fra Statens Serum Institut
- Budgetaftale for 2016, Region Syddanmark
- Vurdering af besparelsesmuligheder ved nedbringelse af omkostninger til sagsbehandling i patientombuddet
- Vurdering af besparelsesmuligheder og tidsperspektiv vedrørende regionsdækkende kostbetjening på sygehusene.
Områderne er meget forskelligartede, men der er lagt vægt på, at de tiltag, der foreslås, ikke udhuler indholdet i de kliniske ydelser, der leveres til borgerne. Det gælder ligeledes, at der ikke er tale om ”grønthøsterbesparelser”.
Det konkrete indhold i hvert enkelt forslag er beskrevet i ”sparekataloget”, se bilag 1.
Omstillingskataloget, der dækker psykiatrien, er udarbejdet med henblik på at finde penge til at reducere tvang inden for psykiatrien. Det har vist sig, at omstillingsforslagene har et potentiale på i alt 32 mio. kr. Regionsdirektionen foreslår, at dette ses i sammenhæng med forventet behov for ekstra penge til i 2016 at finde en varig løsning på det øgede pres på retspsykiatriske sengepladser. Omstillingskataloget for det psykiatriske område indeholder 6 forslag, som fx at lukke dag- og døgnfunktionen i Børne- og Ungdomspsykiatrien Esbjerg og flytte opgaven til Børne- og Ungdomspsykiatrien Aabenraa. Et andet omstillingsforslag går på at reducere Psykiatrisk Afdeling Kolding-Vejle med et halvt døgnafsnit svarende til 15 sengepladser, når afdelingen flytter ind i det nye psykiatrisygehus i Vejle i 2017. De resterende forslag drejer sig blandt andet om administrative besparelser.
Sparekataloget blev drøftet på Sundhedsstrategisk Forum den 29. januar 2016. Der var enighed om, at Sparekataloget vil påvirke kommunerne i Region Syddanmark meget forskelligt, hvorfor det blev besluttet, at de enkelte kommuner afgiver høringssvar.
Nedenfor er de af katalogets spareforslag, som vurderes at kunne få betydning for borgere i Kolding Kommune, kort beskrevet.
Spareforslag | Vurdering af betydning for Kolding Kommune ved gennemførelse af spareforslag |
4.1 ”Revurdering af initiativerne vedr. patientnære indsatser” | I Økonomiaftalen for 2014 og 2015 var der i regionerne afsat midler til patienter med tværgående forløb. Kommunerne har tilsvarende fået afsat midler hertil. Siden 2014 har Region Syd allokeret 55 mio. kr. hertil. Regionerne er med økonomiaftalen for 2016 ikke forpligtet til at afsætte midlerne længere. Der er foreslået besparelse på området stigende fra 25 mio.kr i 2016 til 35 mio. kr. i 2019 idet, det vurderes at midlerne ikke vil blive brugt idet parterne har ikke kunnet opnå enighed om yderligere initiativer. Kolding Kommune har fx finansieret initiativer for kronikere, forebyggende indsatser i ældreplejen og sygeplejefaglige akuttilbud for midlerne. Som det er beskrevet i Sparekataloget vil de regionale midler, der fremadrettet skal bruges på området blive prioriteret i forhold til de indsatsområder, der er i Sundhedsaftalen: · Rehabilitering og træning, · Aflastningspladser og beredskaber til færdigbehandlede patienter og · Samarbejde om opgavebeskrivelse. Kolding Kommune opfordrer til, at midlerne fortsat anvendes til patientnære indsatser i tværgående patientforløb med henblik på, at forbedre patientforløbene idet det vurderes, at mange patientforløb ikke fungerer optimalt. Derfor kunne der med fordel fokuseres yderligere på området i de kommende år. |
7.2 ”Tilpasning af praksis til kliniske retningslinjer for knæoperationer og andre områder” | Den forslående omlægning til træning frem for kirurgi vurderes, at medføre øgede udgifter for træningsområdet i kommunen. Tilpasningen skal drøftes i relevante fora under Sundhedsaftalen idet regionen står for specialiseret genoptræning og kommunerne står for den almene genoptræning og det skal afklares om træning frem for kirurgi er behandling eller genoptræning. |
9.4 ”Ny fordelingsnøgle af udgifter til hjælpeordninger for patienter med kronisk respirationsinsufficiens mellem Region og Kommune” | Den foreslåede ændring med ny fordelingsnøgle vurderes ikke, at få betydning i Kolding kommune idet, der indgås individuelle aftaler vedr. hjælpeordninger for patienter med kronisk respirationsinsufficiens. Kommunen forventer dette fortsætter fremadrettet. |
Beslutning Social- og Sundhedsudvalget den 24-02-2016
Beslutning Seniorudvalget den 02-03-2016
Beslutning Byrådet den 29-03-2016
Bilag
Sagsnr.: 15/19652
Resumé
De to institutioner Vamdrup Børnehave og Daginstitutionen Kongeåen foreslås sammenlagt pr. 1. oktober 2016.
Baggrunden for forslaget er:
Baggrunden for forslaget er:
Sagen behandles i
Forslag
Børne- og uddannelsesdirektøren foreslår,
at Vamdrup Børnehave og Daginstitutionen Kongeåen sammenlægges pr. 1. oktober 2016,
at de to fysiske afdelinger fastholdes,
at forældrene fremover kan booke én institution (den fusionerede institution)
at afdelingernes nuværende åbningstider ikke ændres i forbindelse med fusionen,
at de to eksisterende forældrebestyrelser fortsætter frem til 1. oktober 2016, således at der afholdes valg til den ny fælles forældrebestyrelse med tiltrædelse ved fusionens start,
at den nye fælles forældrebestyrelse fastlægger de overordnede pædagogiske principper for den sammenlagte institution,
at antallet af forældrerepræsentanter fastsættes til 5 og antallet af medarbejderrepræsentanter til 2 ved den sammenlagte institutions opstart. De i styrelsesvedtægten fastlagte bestemmelser er i øvrigt gældende,
at institutionernes nuværende forældrebestyrelser pålægges i fællesskab at fremsende forslag til nyt navn for den sammenlagte institution med henblik på udvalgets endelige beslutning herom i august 2016, og
at det pålægges børne- og uddannelsesdirektøren at sikre tilretning af ansættelsespapirer og øvrige personalemæssige spørgsmål.
at Vamdrup Børnehave og Daginstitutionen Kongeåen sammenlægges pr. 1. oktober 2016,
at de to fysiske afdelinger fastholdes,
at forældrene fremover kan booke én institution (den fusionerede institution)
at afdelingernes nuværende åbningstider ikke ændres i forbindelse med fusionen,
at de to eksisterende forældrebestyrelser fortsætter frem til 1. oktober 2016, således at der afholdes valg til den ny fælles forældrebestyrelse med tiltrædelse ved fusionens start,
at den nye fælles forældrebestyrelse fastlægger de overordnede pædagogiske principper for den sammenlagte institution,
at antallet af forældrerepræsentanter fastsættes til 5 og antallet af medarbejderrepræsentanter til 2 ved den sammenlagte institutions opstart. De i styrelsesvedtægten fastlagte bestemmelser er i øvrigt gældende,
at institutionernes nuværende forældrebestyrelser pålægges i fællesskab at fremsende forslag til nyt navn for den sammenlagte institution med henblik på udvalgets endelige beslutning herom i august 2016, og
at det pålægges børne- og uddannelsesdirektøren at sikre tilretning af ansættelsespapirer og øvrige personalemæssige spørgsmål.
Nyt forslag
Børne- og uddannelsesdirektøren foreslår,
at Vamdrup Børnehave og Daginstitutionen Kongeåen sammenlægges pr. 1. oktober 2016,
at de to fysiske afdelinger fastholdes,
at forældrene fremover kan booke én institution (den fusionerede institution). Børn som er startet eller som har booket plads inden fusionen er garanteret at fortsætte i den konkrete afdeling,
at afdelingernes nuværende åbningstider ikke ændres i forbindelse med fusionen,
at de to eksisterende forældrebestyrelser fortsætter frem til 1. oktober 2016, således at der afholdes valg til den ny fælles forældrebestyrelse med tiltrædelse ved fusionens start,
at den nye fælles forældrebestyrelse fastlægger de overordnede pædagogiske principper for den sammenlagte institution,
at antallet af forældrerepræsentanter fastsættes til 5 (3 fra Daginstitutionen Kongeåen og 2 fra Vamdrup Børnehave) og antallet af medarbejderrepræsentanter til 3 (2 fra Daginstitutionen Kongeåen og 1 fra Vamdrup Børnehave) ved den sammenlagte institutions opstart. I denne sammensætning forudsættes indtænkt lovens krav om særskilt repræsentation fra specialgruppen. Det samlede antal i bestyrelsen bliver således 5 forældrerepræsentanter og 3 medarbejderrepræsentanter. De i styrelsesvedtægten fastlagte bestemmelser er i øvrigt gældende,
at institutionernes nuværende forældrebestyrelser pålægges i fællesskab at fremsende forslag til nyt navn for den sammenlagte institution med henblik på udvalgets endelige beslutning herom i august 2016, og
at det pålægges børne- og uddannelsesdirektøren at sikre tilretning af ansættelsespapirer og øvrige personalemæssige spørgsmål.
at Vamdrup Børnehave og Daginstitutionen Kongeåen sammenlægges pr. 1. oktober 2016,
at de to fysiske afdelinger fastholdes,
at forældrene fremover kan booke én institution (den fusionerede institution). Børn som er startet eller som har booket plads inden fusionen er garanteret at fortsætte i den konkrete afdeling,
at afdelingernes nuværende åbningstider ikke ændres i forbindelse med fusionen,
at de to eksisterende forældrebestyrelser fortsætter frem til 1. oktober 2016, således at der afholdes valg til den ny fælles forældrebestyrelse med tiltrædelse ved fusionens start,
at den nye fælles forældrebestyrelse fastlægger de overordnede pædagogiske principper for den sammenlagte institution,
at antallet af forældrerepræsentanter fastsættes til 5 (3 fra Daginstitutionen Kongeåen og 2 fra Vamdrup Børnehave) og antallet af medarbejderrepræsentanter til 3 (2 fra Daginstitutionen Kongeåen og 1 fra Vamdrup Børnehave) ved den sammenlagte institutions opstart. I denne sammensætning forudsættes indtænkt lovens krav om særskilt repræsentation fra specialgruppen. Det samlede antal i bestyrelsen bliver således 5 forældrerepræsentanter og 3 medarbejderrepræsentanter. De i styrelsesvedtægten fastlagte bestemmelser er i øvrigt gældende,
at institutionernes nuværende forældrebestyrelser pålægges i fællesskab at fremsende forslag til nyt navn for den sammenlagte institution med henblik på udvalgets endelige beslutning herom i august 2016, og
at det pålægges børne- og uddannelsesdirektøren at sikre tilretning af ansættelsespapirer og øvrige personalemæssige spørgsmål.
Sagsfremstilling
Med baggrund i følgende foreslås de to institutioner Vamdrup Børnehave og Daginstitutionen Kongeåen sammenlagt pr. 1. oktober 2016:
- Faldende børnetal
- Hensynet til fortsat at have en større børne- og personalegruppe (pædagogiske og kompetencemæssige hensyn)
Børnetallet er faldende i Vamdrup. Pr. 1. januar 2016 er der indskrevet hhv. 106 børn i Daginstitutionen Kongeåen (24 i vuggestuen og 82 i børnehaven) og 30 børn i Vamdrup Børnehave.
De forventede indskrivningstal for de to institutioner i de kommende 7 år ser således ud:
De forventede indskrivningstal for de to institutioner i de kommende 7 år ser således ud:
De anførte tal i tabellerne er gennemsnitstal for hele året, hvorfor man ikke umiddelbart kan sammenligne tallene for 2016 med de oplyste tal pr. 1. januar 2016.
De anførte tal er trukket fra hhv. Nem Børn (allerede bookede pladser/fødte børn) og fra Kolding Kommunes befolkningsprognose.
Det må således konstateres, at begge institutioner har faldende børnetal.
Begge afdelinger forudsættes videreført. Forældrene vil fremover kunne booke én institution (den fusionerede institution). Institutionen foretager den endelige placering af det enkelte barn i fysisk afdeling og på konkret stue, idet der tages hensyn til forældrenes ønsker herom.
Institutioner med få børn pr. årgang er for det enkelte barn sårbare. Børn har behov for at kunne vælge mellem et vist antal jævnaldrende børn for at finde det/de andre børn, som barnet fungerer med såvel socialt som i leg.
En medarbejdergruppe af en vis størrelse er med til at give et ordentligt pædagog-fagligt miljø. Kolding Kommune har de seneste 10 – 15 år gennemført et markant løft på den pædagogfaglige indsats, idet der bestandigt er ambitioner om at sikre det enkelte barns udvikling og læring. Ambitionen er, at daginstitutioner aldrig må blive opbevaring eller pasning, men skal have et målrettet, fagligt indhold, som gør det enkelte barn så klar som muligt til opstart i skolen, og som udvikler barnet motorisk, følelsesmæssigt og kognitivt med henblik på videreudvikling i ungdoms- og voksenlivet.
Det faglige niveau i institutionerne har Kolding Kommune sikret ved en målrettet indsats i forhold til lovgivningens 6 læreplanstemaer, herunder læreplaner i alle dagtilbud, udarbejdelse af kompetencevurderinger på det enkelte barn, støtteindsatser til børn med særlige behov og en central initieret og tværgående indsats vedr. efteruddannelse af kompetencepædagoger og faglig fastholdelse i netværksgrupper.
Denne indsats ønskes fastholdt i alle Kommunens institutioner, men bliver dagtilbuddet for lille, er det ikke muligt at fastholde et fagligt acceptabelt niveau.
Af de nævnte årsager vurderes det, at en fusion vil være en rigtig god løsning.
Der foreslås en fusion med følgende konstruktion
De anførte tal er trukket fra hhv. Nem Børn (allerede bookede pladser/fødte børn) og fra Kolding Kommunes befolkningsprognose.
Det må således konstateres, at begge institutioner har faldende børnetal.
Begge afdelinger forudsættes videreført. Forældrene vil fremover kunne booke én institution (den fusionerede institution). Institutionen foretager den endelige placering af det enkelte barn i fysisk afdeling og på konkret stue, idet der tages hensyn til forældrenes ønsker herom.
Institutioner med få børn pr. årgang er for det enkelte barn sårbare. Børn har behov for at kunne vælge mellem et vist antal jævnaldrende børn for at finde det/de andre børn, som barnet fungerer med såvel socialt som i leg.
En medarbejdergruppe af en vis størrelse er med til at give et ordentligt pædagog-fagligt miljø. Kolding Kommune har de seneste 10 – 15 år gennemført et markant løft på den pædagogfaglige indsats, idet der bestandigt er ambitioner om at sikre det enkelte barns udvikling og læring. Ambitionen er, at daginstitutioner aldrig må blive opbevaring eller pasning, men skal have et målrettet, fagligt indhold, som gør det enkelte barn så klar som muligt til opstart i skolen, og som udvikler barnet motorisk, følelsesmæssigt og kognitivt med henblik på videreudvikling i ungdoms- og voksenlivet.
Det faglige niveau i institutionerne har Kolding Kommune sikret ved en målrettet indsats i forhold til lovgivningens 6 læreplanstemaer, herunder læreplaner i alle dagtilbud, udarbejdelse af kompetencevurderinger på det enkelte barn, støtteindsatser til børn med særlige behov og en central initieret og tværgående indsats vedr. efteruddannelse af kompetencepædagoger og faglig fastholdelse i netværksgrupper.
Denne indsats ønskes fastholdt i alle Kommunens institutioner, men bliver dagtilbuddet for lille, er det ikke muligt at fastholde et fagligt acceptabelt niveau.
Af de nævnte årsager vurderes det, at en fusion vil være en rigtig god løsning.
Der foreslås en fusion med følgende konstruktion
- Institutionen er organisatorisk og ledelsesmæssigt én institution, men de to fysiske afdelinger fastholdes.
- Der vil være én ledelse af institutionen. Den vil i en opstartsfase bestå af: en dagtilbudsleder, to souschefer og en afdelingsleder. Ledelsen sammensættes i opstartsfasen således, at lederen af Daginstitutionen Kongeåen bliver leder af den sammenlagte institution, souschefen i daginstitutionen Kongeåen bliver souschef i den sammenlagte institution, lederen af Vamdrup Børnehave bliver ligeledes souschef i den sammenlagte institution, og afdelingslederen i Daginstitutionen Kongeåen bliver afdelingsleder. Nuværende souschef i Vamdrup Børnehave tilbydes at fortsætte som pædagog i den sammenlagte institution. Den nuværende leder af Vamdrup Børnehave har oplyst, at hun agter at gå på efterløn pr. 1. november 2017. Den souschefstilling som hun foreslås at få i den ny struktur, nedlægges i forbindelse med hendes fratræden.
- Der vil være en fælles bestyrelse for den sammenlagte institution. I henhold til de af Byrådet fastlagte styrelsesregler skal forældre fra begge afdelinger være repræsenteret i bestyrelsen (bilag).
- Antallet af forældrerepræsentanter fastlægges til 5 og antallet af medarbejderrepræsentanter til 2.
- Åbningstiden fortsætter uændret i begge afdelinger.
- Personalet vil være tilknyttet én af afdelingerne, men vil skulle være fleksible og dække hinanden af i nogle tilfælde (sygdomsperioder, ferieperioder, særlige projekter med en gruppe børn og lign.).
- Personalet vil ansættelsesretligt være ansat ”med tjeneste ved den sammenlagte institution”.
En fusion vil medføre følgende fordele
- Det faglige niveau kan fastholdes i de to institutioner, idet de to afdelinger tilsammen vil råde over et tilstrækkeligt antal medarbejdere til at kunne dække de lovpligtige læreplanstemaer og til at sikre den nødvendige faglige sparring.
- Det vil sikre en mere fleksibel og dermed lidt mere rentabel institution.
- Der vil kunne laves spændende, fælles, faglige projekter for børnene på tværs af f.eks. årgange, eller projekter målrettet en bestemt gruppe børn med et særligt fokus på f.eks. motorik, musik eller sprog. Børnene vil have mulighed for at danne andre relationer end til den sædvanlige børnegruppe i egen afdeling.
- Daginstitutionen Kongeåen har en fysisk ressource, som kan tænkes ind i sådanne projekter. En bus, som er en stor fordel, fordi det netop muliggør, at man kan besøge hinanden og samle børnene på tværs af afdelingerne.
Processen
- Fusionen foreslås gennemført pr. 1. oktober 2016. Det vil sikre tilstrækkelig med tid til at gennemføre de forudgående opgaver i bl.a. forældrebestyrelsen. Det giver også mulighed for i de kommende måneder at øge samarbejdet og få afklaret praktiske og pædagogiske forhold, inden sammenlægningen er en realitet.
- I løbet af foråret 2016 foretages nyvalg til forældrebestyrelsen ved den sammenlagte institution, således at denne kan træde i funktion ved sammenlægningens start. Kolding Kommunes regler for valg til forældrebestyrelser i institutioner med to fysisk adskilte afdelinger følges.
- Frem til fusionstidspunktet 1. oktober 2016 inddrages de to eksisterende bestyrelser i planlægningsarbejdet. Således afvikles der i relation til fusionen fælles møder mellem forældrebestyrelserne.
- Der gennemføres en inddragende proces med medarbejderne fra begge institutioner.
- Processens gennemførelse tager udgangspunkt i ”Få fat i fusionen”, som er en vejledning til gennemførelse af fusioner (bilag).
Ledelsen i de to nuværende institutioner har begge vist interesse for at indgå i en fusion.
Jf. Kolding Kommunes delegerings- og kompetencefordelingsplan besluttes den sammenlagte institutions navn af Børne- og Uddannelsesudvalget. Det anbefales, at navnet besluttes med baggrund i forslag fra institutionernes nuværende forældrebestyrelser.
Den 3. februar 2016 har de to ledere orienteret om fusionen i hver deres institution således: MED-udvalget, personalet, forældrebestyrelsen, øvrige forældre – i nævnte rækkefølge. Samme dag blev dagsordenen offentliggjort.
Høring
Forældrebestyrelsen ved Daginstitutionen Kongeåen
Bestyrelsen er meget positiv for ideen. Den ser både fordele og muligheder i fusionen, idet der fås én fleksibel institution med et tilsammen større børnetal og dertil hørende personalegruppe.
I forhold til de ting, der i øvrigt nævnes i oplægget, har bestyrelsen følgende kommentarer:
”Fastholdelse af de to fysiske afdelinger bliver nødvendigt, for at vi kan tilbyde de gode rammer for vores børn og personale.
At booke til én institution ser vi som en fordel, hvor ledelsen i samarbejde med forældrene sikrer, at kommende børn får plads der, hvor vi bedst kan tilfredsstille deres behov og ønsker. Samtidig sikres det, at vi får så optimal en drift af den samlede institution som muligt.
At sammenlægningen skal ske pr. 1. oktober, mener vi, er fornuftigt. Det er med til at sikre, at vi som institutionsbestyrelser kan komme godt ind i arbejdet sammen med ledelsen og personalegruppen. Derved får vi mulighed for at udarbejde et grundlag til de overordnede pædagogiske principper til den nye bestyrelse, der træder i kraft 1. oktober 2016.
Bestyrelsessammensætningen bekymrer os. I Daginstitutionen Kongeåen har vi gode erfaringer med personalerepræsentation fra de forskellige afdelinger, 1 fra vuggestuen, 1 fra børnehaven og 1 fra specialområdet.
Vi foreslår en sammensætning med 5 forældrerepræsentanter og 4 personalerepræsentanter (de tre nuværende suppleret med 1 fra Vamdrup Børnehave og lederen af institutionen som sekretær). En sådan bestyrelsessammensætning vil bevirke, at vi får forskellige personalesynspunkter fra begge matrikler, baseret på deres kompetencer inden for deres arbejdsområde.
Den øvrige konstruktion for institutionen er vi helt enige i. Såfremt børnetallet kommer til at passe i forhold til prognoser og de børn, der er kendte, er der god mening i, at institutionen ultimo 2017, når lederen af Vamdrup Børnehave går på efterløn, nedlægger hendes stilling, og at der herefter fremadrettet kun er én ledelse bestående af: dagtilbudslederen, souschefen og afdelingslederen.”
Forældrebestyrelsen ved Vamdrup Børnehave
Bestyrelsen bakker op om fusionen, idet den kan se mange fordele med hensyn til både de pædagogfaglige kompetencer og de fysiske rammer. Dog har bestyrelsen en række forbehold, som den ønsker, der bliver taget hensyn til:
Jf. Kolding Kommunes delegerings- og kompetencefordelingsplan besluttes den sammenlagte institutions navn af Børne- og Uddannelsesudvalget. Det anbefales, at navnet besluttes med baggrund i forslag fra institutionernes nuværende forældrebestyrelser.
Den 3. februar 2016 har de to ledere orienteret om fusionen i hver deres institution således: MED-udvalget, personalet, forældrebestyrelsen, øvrige forældre – i nævnte rækkefølge. Samme dag blev dagsordenen offentliggjort.
Høring
Forældrebestyrelsen ved Daginstitutionen Kongeåen
Bestyrelsen er meget positiv for ideen. Den ser både fordele og muligheder i fusionen, idet der fås én fleksibel institution med et tilsammen større børnetal og dertil hørende personalegruppe.
I forhold til de ting, der i øvrigt nævnes i oplægget, har bestyrelsen følgende kommentarer:
”Fastholdelse af de to fysiske afdelinger bliver nødvendigt, for at vi kan tilbyde de gode rammer for vores børn og personale.
At booke til én institution ser vi som en fordel, hvor ledelsen i samarbejde med forældrene sikrer, at kommende børn får plads der, hvor vi bedst kan tilfredsstille deres behov og ønsker. Samtidig sikres det, at vi får så optimal en drift af den samlede institution som muligt.
At sammenlægningen skal ske pr. 1. oktober, mener vi, er fornuftigt. Det er med til at sikre, at vi som institutionsbestyrelser kan komme godt ind i arbejdet sammen med ledelsen og personalegruppen. Derved får vi mulighed for at udarbejde et grundlag til de overordnede pædagogiske principper til den nye bestyrelse, der træder i kraft 1. oktober 2016.
Bestyrelsessammensætningen bekymrer os. I Daginstitutionen Kongeåen har vi gode erfaringer med personalerepræsentation fra de forskellige afdelinger, 1 fra vuggestuen, 1 fra børnehaven og 1 fra specialområdet.
Vi foreslår en sammensætning med 5 forældrerepræsentanter og 4 personalerepræsentanter (de tre nuværende suppleret med 1 fra Vamdrup Børnehave og lederen af institutionen som sekretær). En sådan bestyrelsessammensætning vil bevirke, at vi får forskellige personalesynspunkter fra begge matrikler, baseret på deres kompetencer inden for deres arbejdsområde.
Den øvrige konstruktion for institutionen er vi helt enige i. Såfremt børnetallet kommer til at passe i forhold til prognoser og de børn, der er kendte, er der god mening i, at institutionen ultimo 2017, når lederen af Vamdrup Børnehave går på efterløn, nedlægger hendes stilling, og at der herefter fremadrettet kun er én ledelse bestående af: dagtilbudslederen, souschefen og afdelingslederen.”
Forældrebestyrelsen ved Vamdrup Børnehave
Bestyrelsen bakker op om fusionen, idet den kan se mange fordele med hensyn til både de pædagogfaglige kompetencer og de fysiske rammer. Dog har bestyrelsen en række forbehold, som den ønsker, der bliver taget hensyn til:
1. Første valgperiode skal løbe fra 1. oktober 2016 til 31. december 2017. Der ønskes hermed dispensation for de første 3 måneder, således at der ikke skal vælges en ny bestyrelse allerede efter disse første 3 måneder, men derimod først efter 1 år og 3 måneder. Herefter løber valgperioderne fra 1. januar til 31. december.
2. Vamdrup Børnehave skal sikres 2 forældrerepræsentanter og 1 medarbejderrepræsentant i den nye fælles bestyrelse.
3. Når Bodil går på efterløn, skal det sikres, at der fortsat skal være en ledelsesperson i Vamdrup Børnehave, som personale, børn og forældre har daglig kontakt til. Ledelsesteamet skal altså være synligt og have sin daglige gang i begge afdelinger.
4. Det er vigtigt, at den fusionerede institution afspejler begge børnehaver. Det skal være en ny, fælles børnehave med 2 afdelinger – og altså ikke kun f.eks. Daginstitutionen Kongeåen fordelt på 2 afdelinger. Det er vigtigt, at både Daginstitutionen Kongeåen og Vamdrup Børnehaves hidtidige arbejde og erfaringer respekteres og bibeholdes af hensyn til de 2 afdelingers forskelligheder og styrker.
5. Der skal være mulighed for, at nye forældre kan få en rundvisning i begge afdelinger, så de kan danne sig et ordentligt indtryk af begge afdelinger og dermed vælge den afdeling, der passer dem bedst. Dette vil styrke den nye børnehave, da de forskellige muligheder i de to afdelinger vil gøre det muligt at ramme så mange i målgruppen som muligt.
6. Jf. fusionsforslaget om én institution – to afdelinger, hvor man booker én samlet institution, og børnene herefter bliver fordelt efter forældrenes ønsker, så er det vigtigt, at børnene skal sikres at kunne blive i den afdeling, hvor de er startet, og dermed ikke risikere en evt. opdeling af de to afdelinger, hvor de små f.eks. er i den ene afdeling og de store i den anden. En sådan opdeling vil fjerne fordelen med de 2 afdelinger med hver deres fordele at byde på.
7. Børn, der allerede har booket plads (til 2016, 2017 og 2018), inden fusionen træder i kraft 1. oktober 2016, skal sikres den plads, de har ønsket.
8. Ved booking af institutionen skal forældrene sikres muligheden for at vælge afdeling for ikke at risikere at ”skræmme” nogen væk.
9. Det skal fremgå af præsentationen af den fusionerede institution (profil på kommunen hjemmeside), at der er mulighed for at vælge afdeling. Der skal være en tydelig angivelse af fordelene ved de to afdelinger, så man derved favner bredt og rammer så mange i målgruppen som muligt.
10. Der skal være en ligelig fordeling af kompetencer og ressourcer mellem de to afdelinger, så det faglige niveau bibeholdes.
11. Børn skal kunne flytte afdeling i de perioder, hvor Kolding Kommune har bestemt, at der skal være behovsåbent – og altså ikke i andre ferieperioder, sygdomsperioder osv.
Forvaltningens kommentering af høringssvarene
Det konstateres, at begge institutioner bakker op om fusionen. Forvaltningen har følgende bemærkninger til de konkrete kommentarer:
Vedr. forældrebestyrelsen:
- Styringsmæssigt er der et lovkrav om, at der findes én forældrebestyrelse i én institution. Det vurderes herudover hensigtsmæssigt med én fælles bestyrelse, da en ny fælles bestyrelse skal igangsætte arbejdet med fælles overordnede principper for institutionen. Dette arbejde vil blive udskudt, hvis forældrebestyrelsen først tiltræder efter 1 år og 3 måneder. Det fastholdes derfor, at forældrebestyrelsen vælges i forbindelse med institutionens start, hvilket eksempelvis kan ske inden for den første måned efter fusionen.
- Fordelingen af bestyrelsesrepræsentanter foreslås at være: Vamdrup Børnehave skal have 2 forældrerepræsentanter og 1 medarbejderrepræsentant og Daginstitutionen Kongeåen skal have 3 forældrerepræsentanter og 2 medarbejderrepræsentanter. I denne sammensætning forudsættes indtænkt lovens krav om særskilt repræsentation fra specialgruppen. Det samlede antal i bestyrelsen bliver således 5 forældrerepræsentanter og 3 medarbejderrepræsentanter.
Vedr. stedlig ledelse, opstart pr. 1. oktober 2016 og fastholdelse af de to fysiske afdelinger:
Alle emner er forudsat i sagsfremstillingen.
Som beskrevet i forslaget skal der være stedlig ledelse på hver matrikel, f.eks. i form af en afdelingsleder eller en souschef. Institutionens øverste leder skal have sin faste gang på begge matrikler.
Vedr. booking:
Den ene institution, Kongeåen, bakker op om én fælles indgang til booking kombineret med, at den ny institution efterfølgende i samarbejde med forældrene placerer børn ud fra forældrenes ønsker. Vamdrup Børnehave påpeger derimod, at forældrene skal sikres mulighed for at vælge afdeling. Forvaltningen vurderer, at det vil binde kapacitetsstyringen langt ud i fremtiden, hvis der kan bookes i hver afdeling. Dette kombineret med det faldende børnetal vil være uhensigtsmæssigt. Forældrenes mulighed for at vælge, vurderes at være til stede i forbindelse med institutionsledelsens drøftelse med forældrene. Forslaget om booking af institutionen med efterfølgende konkret placering af barnet ud fra ønsker og drøftelse med forældrene fastholdes derfor.
Vedr. børn som er startet eller som har booket plads inden fusionen:
Disse børn flytter ikke afdeling, men de vil i forbindelse med fælles projekter mellem afdelingerne, f.eks. skolestartprojekt, lejlighedsvist samles i ”den anden afdeling”.
Vedr. principper for arbejdet i den fusionerede institution:
Forvaltningen vurderer, at det netop ligger inden for rammerne for den kommende fælles forældrebestyrelse og ledelse at tilgodese ønsker om:
Alle emner er forudsat i sagsfremstillingen.
Som beskrevet i forslaget skal der være stedlig ledelse på hver matrikel, f.eks. i form af en afdelingsleder eller en souschef. Institutionens øverste leder skal have sin faste gang på begge matrikler.
Vedr. booking:
Den ene institution, Kongeåen, bakker op om én fælles indgang til booking kombineret med, at den ny institution efterfølgende i samarbejde med forældrene placerer børn ud fra forældrenes ønsker. Vamdrup Børnehave påpeger derimod, at forældrene skal sikres mulighed for at vælge afdeling. Forvaltningen vurderer, at det vil binde kapacitetsstyringen langt ud i fremtiden, hvis der kan bookes i hver afdeling. Dette kombineret med det faldende børnetal vil være uhensigtsmæssigt. Forældrenes mulighed for at vælge, vurderes at være til stede i forbindelse med institutionsledelsens drøftelse med forældrene. Forslaget om booking af institutionen med efterfølgende konkret placering af barnet ud fra ønsker og drøftelse med forældrene fastholdes derfor.
Vedr. børn som er startet eller som har booket plads inden fusionen:
Disse børn flytter ikke afdeling, men de vil i forbindelse med fælles projekter mellem afdelingerne, f.eks. skolestartprojekt, lejlighedsvist samles i ”den anden afdeling”.
Vedr. principper for arbejdet i den fusionerede institution:
Forvaltningen vurderer, at det netop ligger inden for rammerne for den kommende fælles forældrebestyrelse og ledelse at tilgodese ønsker om:
- Den fusionerede institution skal afspejle begge afdelinger.
- Nye forældre kan få en rundvisning i begge afdelinger.
- En ligelig fordeling af kompetencer og ressourcer mellem de to afdelinger, så det faglige niveau bibeholdes.
Vedr. præsentation på hjemmesiden:
Den fusionerede institution vil blive præsenteret på en ny fælles hjemmeside – her vil hver afdeling selvfølgelig skulle præsenteres. Men der vil også skulle beskrives, hvilket fælles ståsted og fælles tiltag, den fusionerede institution har.
Den fusionerede institution vil blive præsenteret på en ny fælles hjemmeside – her vil hver afdeling selvfølgelig skulle præsenteres. Men der vil også skulle beskrives, hvilket fælles ståsted og fælles tiltag, den fusionerede institution har.
Beslutning Børne- og Uddannelsesudvalget den 08-02-2016
Beslutning Børne- og Uddannelsesudvalget den 07-03-2016
Beslutning Byrådet den 29-03-2016
Bilag
Sagsnr.: 15/11514
Resumé
Kvalitetsrapporten 2014/2015 er en evaluering af kvaliteten i Kolding Kommunale Skolevæsen. Den bygger på resultatoplysninger om skolevæsenet som helhed og den enkelte skole. Vurderingsgrundlaget er de nationale mål for folkeskolen, som de lokale resultater holdes op imod.
I Kvalitetsrapporten tegnes der et samlet set meget positivt billede af kvaliteten i Kolding Skolevæsen. Det faglige niveau og elevernes trivsel er tilfredsstillende.
Kvalitetsrapporten giver ikke anledning til udarbejdelse af handleplaner med henblik på at forbedre det faglige niveau, jf. folkeskolelovens § 40a.
I Kvalitetsrapporten tegnes der et samlet set meget positivt billede af kvaliteten i Kolding Skolevæsen. Det faglige niveau og elevernes trivsel er tilfredsstillende.
Kvalitetsrapporten giver ikke anledning til udarbejdelse af handleplaner med henblik på at forbedre det faglige niveau, jf. folkeskolelovens § 40a.
Sagen behandles i
Forslag
Børne- og uddannelsesdirektøren foreslår,
at kvalitetsrapport 2014/15 godkendes, idet der ikke findes grundlag for at vedtage konkrete handleplaner,
at det pålægges børne- og uddannelsesdirektøren nøje at følge udviklingen i andelen af de allerdygtigste elever i dansk læsning i de nationale test, udviklingen i niveauet i mundtlig og skriftlig engelsk i folkeskolens afgangsprøve samt udviklingen i andelen af elever, der påbegynder og gennemfører en ungdomsuddannelse,
at børne- og uddannelsesdirektøren pålægges at drøfte skolebestyrelsernes udtalelser til rapporten med blandt andre skolelederne med henblik på mulig inddragelse i den næste kvalitetsrapport,
at børne- og uddannelsesdirektøren bemyndiges til at iværksætte de fornødne tiltag i forbindelse med offentliggørelse på internettet af kvalitetsrapporten for Kolding kommunale Skolevæsen og skolebestyrelsernes udtalelser til rapporten under iagttagelse af bestemmelserne vedrørende oplysninger omfattet af tavshedspligten.
at kvalitetsrapport 2014/15 godkendes, idet der ikke findes grundlag for at vedtage konkrete handleplaner,
at det pålægges børne- og uddannelsesdirektøren nøje at følge udviklingen i andelen af de allerdygtigste elever i dansk læsning i de nationale test, udviklingen i niveauet i mundtlig og skriftlig engelsk i folkeskolens afgangsprøve samt udviklingen i andelen af elever, der påbegynder og gennemfører en ungdomsuddannelse,
at børne- og uddannelsesdirektøren pålægges at drøfte skolebestyrelsernes udtalelser til rapporten med blandt andre skolelederne med henblik på mulig inddragelse i den næste kvalitetsrapport,
at børne- og uddannelsesdirektøren bemyndiges til at iværksætte de fornødne tiltag i forbindelse med offentliggørelse på internettet af kvalitetsrapporten for Kolding kommunale Skolevæsen og skolebestyrelsernes udtalelser til rapporten under iagttagelse af bestemmelserne vedrørende oplysninger omfattet af tavshedspligten.
Sagsfremstilling
Udarbejdelse af kvalitetsrapporten er lovpligtig, jf. folkeskolelovens § 40a. De nærmere krav til rapportens udarbejdelse er fastsat i bekendtgørelsen om kvalitetsrapporter. Rapporten er udarbejdet i henhold til bekendtgørelsen og i overensstemmelse med de retningslinjer, som Byrådet vedtog den 26. oktober 2015.
I tråd med intentionerne i folkeskolereformen og den ny bekendtgørelse om kvalitetsrapporter fra juni 2014 er kvalitetsrapportens form og indhold ændret i forhold til kommunens tidligere kvalitetsrapporter. Tidligere byggede evalueringen på oplysninger om de pædagogiske processer, nøgletal og faglige resultatoplysninger. Indeværende rapport afspejler, at kvalitetsrapporten i højere grad skal ses som et værktøj til mål- og resultatopfølgning, og den bygger primært på kvantitative resultatoplysninger til belysning af status for opfyldelsen af de nationale mål på folkeskoleområdet.
Såfremt rapporten viser, at niveauet i skolevæsenet som helhed eller på en skole ikke er tilfredsstillende, skal der, jf. folkeskolelovens § 40 a, som en del af kvalitetsrapporten udarbejdes en handlingsplan med opfølgende initiativer med henblik på at forbedre niveauet i skolevæsenet eller på skolen.
Kvalitetsrapporten består af:
Kvalitetsrapporten 2014/2015.
Bilag 1 - Resultatoplysninger almenområdet.
Bilag 2 - Resultatoplysninger specialområdet.
Bilag 3a og b - Resultater af de nationale test (fortrolige). Behandles på lukket dagsordenspunkt.
Bilag 4: Oversigt over kvalitetsindikatorer (resultatoplysninger) i kvalitetsrapporten 2014/15.
Efter Byrådets godkendelse offentliggøres rapporten og skolebestyrelsernes udtalelser til rapporten på internettet. Dette er et lovkrav, jf. folkeskolelovens § 40a, stk. 4.
Kvalitetsrapportens hovedkonklusioner
Resultatoplysningerne i kvalitetsrapporten tegner et samlet set meget positivt billede af kvaliteten i Kolding Skolevæsen. Det faglige niveau vurderes som tilfredsstillende; eleverne har et højt udbytte af undervisningen, og niveauet er stigende. Det stigende faglige niveau kommer til udtryk ved, at der set over en treårig periode er en samlet set positiv udvikling i resultaterne af folkeskolens afgangsprøve og de nationale test. På langt de fleste faglige resultatoplysninger ligger Kolding Kommune desuden på niveau med eller over landsgennemsnittet.
Med hensyn til elevernes trivsel, tegner rapporten ligeledes et tilfredsstillende billede. Kolding Kommune ligger på niveau med eller over landsgennemsnittet og klarer sig desuden flot sammenlignet med kommuner, der ligner Kolding på en række socioøkonomiske faktorer. Udviklingen i elevernes trivsel kan ikke følges over tid, idet den nationale trivselsmåling blev gennemført første gang i skoleåret 2014/15.
I Skolevæsenet arbejdes der konstruktivt med de nationale mål for folkeskolen. To mål er allerede opfyldt; nemlig understøttelsen af 95-procent-målsætningen, og at eleverne opnår et højere fagligt niveau, når de forlader folkeskolen. På fire ud af de seks øvrige mål for folkeskolen, som der følges op på i rapporten, er der en positiv udvikling set over en treårig periode. På et mål er målopfyldelsen uændret og på et mål (trivsel) kan progressionen endnu ikke følges.
I tråd med intentionerne i folkeskolereformen og den ny bekendtgørelse om kvalitetsrapporter fra juni 2014 er kvalitetsrapportens form og indhold ændret i forhold til kommunens tidligere kvalitetsrapporter. Tidligere byggede evalueringen på oplysninger om de pædagogiske processer, nøgletal og faglige resultatoplysninger. Indeværende rapport afspejler, at kvalitetsrapporten i højere grad skal ses som et værktøj til mål- og resultatopfølgning, og den bygger primært på kvantitative resultatoplysninger til belysning af status for opfyldelsen af de nationale mål på folkeskoleområdet.
Såfremt rapporten viser, at niveauet i skolevæsenet som helhed eller på en skole ikke er tilfredsstillende, skal der, jf. folkeskolelovens § 40 a, som en del af kvalitetsrapporten udarbejdes en handlingsplan med opfølgende initiativer med henblik på at forbedre niveauet i skolevæsenet eller på skolen.
Kvalitetsrapporten består af:
Kvalitetsrapporten 2014/2015.
Bilag 1 - Resultatoplysninger almenområdet.
Bilag 2 - Resultatoplysninger specialområdet.
Bilag 3a og b - Resultater af de nationale test (fortrolige). Behandles på lukket dagsordenspunkt.
Bilag 4: Oversigt over kvalitetsindikatorer (resultatoplysninger) i kvalitetsrapporten 2014/15.
Efter Byrådets godkendelse offentliggøres rapporten og skolebestyrelsernes udtalelser til rapporten på internettet. Dette er et lovkrav, jf. folkeskolelovens § 40a, stk. 4.
Kvalitetsrapportens hovedkonklusioner
Resultatoplysningerne i kvalitetsrapporten tegner et samlet set meget positivt billede af kvaliteten i Kolding Skolevæsen. Det faglige niveau vurderes som tilfredsstillende; eleverne har et højt udbytte af undervisningen, og niveauet er stigende. Det stigende faglige niveau kommer til udtryk ved, at der set over en treårig periode er en samlet set positiv udvikling i resultaterne af folkeskolens afgangsprøve og de nationale test. På langt de fleste faglige resultatoplysninger ligger Kolding Kommune desuden på niveau med eller over landsgennemsnittet.
Med hensyn til elevernes trivsel, tegner rapporten ligeledes et tilfredsstillende billede. Kolding Kommune ligger på niveau med eller over landsgennemsnittet og klarer sig desuden flot sammenlignet med kommuner, der ligner Kolding på en række socioøkonomiske faktorer. Udviklingen i elevernes trivsel kan ikke følges over tid, idet den nationale trivselsmåling blev gennemført første gang i skoleåret 2014/15.
I Skolevæsenet arbejdes der konstruktivt med de nationale mål for folkeskolen. To mål er allerede opfyldt; nemlig understøttelsen af 95-procent-målsætningen, og at eleverne opnår et højere fagligt niveau, når de forlader folkeskolen. På fire ud af de seks øvrige mål for folkeskolen, som der følges op på i rapporten, er der en positiv udvikling set over en treårig periode. På et mål er målopfyldelsen uændret og på et mål (trivsel) kan progressionen endnu ikke følges.
Det er fuldt ud forventeligt, at ikke alle mål for folkeskolen er opfyldt. For det første er data indsamlet 1 år inde i reformen. For det andet er de nationale mål for folkeskolen og de dertil hørende måltal sat ambitiøst, for at skolerne har et mål at arbejde henimod. Det er forventningen, at målopfyldelsen øges, når de igangsatte reforminitiativer har været i gang over længere tid.
På trods af det generelt høje niveau i Skolevæsenet er der enkelte opmærksomhedspunkter. Det drejer sig om andelen af de allerdygtigste elever i dansk læsning i de nationale test, hvor andelen er faldende set over en treårig periode. Desuden ses et fald i niveauet i mundtlig og skriftlig engelsk i folkeskolens afgangsprøve, og endelig er der en svag tendens til, at andelen af elever, der påbegynder og gennemfører en ungdomsuddannelse, er faldende. Udviklingerne giver ikke anledning til konkrete opfølgningsinitiativer, men bør følges nøje for at sikre, at der ikke er tale om varige tendenser.
Udtalelser fra skolebestyrelserne
Inden Børne- og Uddannelsesudvalgets og Byrådets drøftelse af rapporten indhentes der en udtalelse fra skolebestyrelserne om kvalitetsrapporten, jf. folkeskolelovens § 40a, stk. 2. Nedenfor følger de indkomne udtalelser og forvaltningens bemærkninger hertil.
En skolebestyrelse har ikke udtalt sig om kvalitetsrapporten.
Følgende skolebestyrelser tager kvalitetsrapporten til efterretning:
Taps Skole, Fynslundskolen og Børnehaven Spiren, Munkevængets Skole, Bramdrup Skole, Dalby Skole, Sdr. Bjert Centralskole, Harte Skole, Ødis Skole, Rådhusskolen, Vester Nebel Skole, Vamdrup Skole, Brændkjærskolen.
Følgende skolebestyrelser har bemærkninger som følger:
Alminde-Viuf Fællesskole
Skolebestyrelsen ved Alminde-Viuf Fællesskole tager som helhed kvalitetsrapporten til efterretning.
For Alminde-Viuf Fællesskoles vedkommende har vi dog bemærket, at specielt karaktererne i fagene idræt og biologi – skriftligt ligger noget under gennemsnittet for Kolding kommune, så her skal der måske ydes en ekstra indsats.
Bakkeskolen
Skolebestyrelsen bemærker:
På trods af det generelt høje niveau i Skolevæsenet er der enkelte opmærksomhedspunkter. Det drejer sig om andelen af de allerdygtigste elever i dansk læsning i de nationale test, hvor andelen er faldende set over en treårig periode. Desuden ses et fald i niveauet i mundtlig og skriftlig engelsk i folkeskolens afgangsprøve, og endelig er der en svag tendens til, at andelen af elever, der påbegynder og gennemfører en ungdomsuddannelse, er faldende. Udviklingerne giver ikke anledning til konkrete opfølgningsinitiativer, men bør følges nøje for at sikre, at der ikke er tale om varige tendenser.
Udtalelser fra skolebestyrelserne
Inden Børne- og Uddannelsesudvalgets og Byrådets drøftelse af rapporten indhentes der en udtalelse fra skolebestyrelserne om kvalitetsrapporten, jf. folkeskolelovens § 40a, stk. 2. Nedenfor følger de indkomne udtalelser og forvaltningens bemærkninger hertil.
En skolebestyrelse har ikke udtalt sig om kvalitetsrapporten.
Følgende skolebestyrelser tager kvalitetsrapporten til efterretning:
Taps Skole, Fynslundskolen og Børnehaven Spiren, Munkevængets Skole, Bramdrup Skole, Dalby Skole, Sdr. Bjert Centralskole, Harte Skole, Ødis Skole, Rådhusskolen, Vester Nebel Skole, Vamdrup Skole, Brændkjærskolen.
Følgende skolebestyrelser har bemærkninger som følger:
Alminde-Viuf Fællesskole
Skolebestyrelsen ved Alminde-Viuf Fællesskole tager som helhed kvalitetsrapporten til efterretning.
For Alminde-Viuf Fællesskoles vedkommende har vi dog bemærket, at specielt karaktererne i fagene idræt og biologi – skriftligt ligger noget under gennemsnittet for Kolding kommune, så her skal der måske ydes en ekstra indsats.
Bakkeskolen
Skolebestyrelsen bemærker:
- At de faglige resultater for Kolding Kommune ligger over landsgennemsnittet i de bundne prøver – og med stigning for tredje år i træk.
- Lærernes kompetencedækning i Kolding Kommune er højere i perioden end landsgennemsnittet.
- Rapporten viser et højt fagligt niveau og en høj grad af trivsel i Kolding kommunale skolevæsen.
- Alt i alt en meget tilfredsstillende kvalitetsrapport, der dokumenterer faglighed, trivsel og kvalitet.
Christiansfeld Skole
Skolebestyrelsen ved Christiansfeld Skole har ingen indvendinger mod kvalitetsrapporten for skoleåret 2014/15, og vi hæfter os ved at rapporten tegner et samlet set positivt billede af kvaliteterne i Kolding Skolevæsen.
Vi håber, at Kolding Kommune fortsætter med den positive prioritering af ressourcerne til vore skoler, som vi bl.a. mener er alt afgørende for, at vi kan komme i mål med skolereformens nationale mål og fortsætte den positive udvikling i Kolding Skolevæsen. Uden den gode lærer/pædagog vil det være svært at nå målene og bibeholde den positive udvikling. Med de bemærkninger tager vi kvalitetsrapporten til efterretning.
Eltang Skole og Børnehave
Bestyrelsen ved Eltang Skole og Børnehave har ingen kommentarer til kvalitetsrapporten for 2014 - 2015, men bemærker at læringsfremmende tiltag som inklusion og trivsel ikke fylder væsentligt i kvalitetsrapporten.
Kongsbjergskolen
Skolebestyrelsen har gennemgået datamaterialet, der er udsendt i forbindelse med udtalelsen til kvalitetsrapporten.
Det er glædeligt, at det for Kongsbjergskolen, samt skolerne i Kolding Kommune generelt er lykkedes at løfte elevernes læring/karakterer også set i lyset af de socioøkonomiske referencer. Ligeledes, at vi som skole har løftet elevernes karakterer i de fag, vi har haft fokus på, og hvor skolen har iværksat forskellige tiltag.
Skolebestyrelsen er dog også klar over, at tal viser et øjebliksbillede, og at der ved ganske små ændringer i klassesammensætninger eller andre faktorer, kan give faldende eller højere karakterer på et andet tidspunkt. Derfor vil vi evaluere nøje, om dette er vedvarende ændringer efter næste eksamen.
Tilslutningen til SFO er fortsat faldende og meget lav. Dette vil vi arbejde på at undersøge for at kunne iværksætte de ændringer, der skal til for at imødekomme forældrenes behov og ønsker for at få deres børn passet og udviklet.
Andelen af elever, der er opgjort til at være i gang med en ungdomsuddannelse 15 måneder efter afslutningen af 9 kl. er opgjort til 100%, og dette tal er efter nærmere undersøgelser korrekt, hvilket er meget positivt.
Det er fortsat vigtigt for os, at skolens personale med professionel tilgang til motivation og læring giver eleverne faglige og sociale kompetencer på et højt niveau, hermed dannelse til at kunne begå sig i et demokratisk samfund. Vores flerårige langsigtede arbejde med skolens vision i et samarbejde mellem alle medarbejdere og dermed fokus på dette vurderer vi også som en del af baggrunden for de forbedrede karakterer og den høje tilslutning til ungdomsuddannelserne.
Lyshøjskolen
Skolebestyrelsen mener, at det generelle indtryk er, at skolevæsenet i Kolding Kommune er i en fin stand, og der er gode resultater i rapporten.
I forhold til at man har truffet beslutning om at skifte kvalitetsrapport form, mener skolebestyrelsen ved Lyshøjskolen, at det er vigtigt at være opmærksom på, at datamaterialet i den nye kvalitetsrapport langt overvejende er kvantitative data, som udelukkende beskriver de hårde fakta.
Skolebestyrelsen ser gerne der arbejdes på, at supplere datamaterialet med udvikling af evalueringsredskaber, som kan evaluere på dannelse og elevernes alsidige udvikling.
Sdr. Vang Skole
Skolebestyrelsen er tilfreds med en mere overskuelig kvalitetsrapport. Den er informativ, og der er klare mål.
Det opfordres til at lave en digital oversigt/en online løsning, hvor taloversigten bliver nemmere at overskue, og hvor man evt. kan udvælge de områder/skoler, man vil kigge på.
Der er en fejl på side 24 samt i bilag 1 i den socioøkonomiske reference ved Sdr. Vang Skole 2014/2015. Der skal ikke stå 0,5 men 0,8 da karaktergennemsnittet er 7,6 mens dens socioøkonomiske reference er 6,8.
Sjølund-Hejls Skole
Skolebestyrelsen ved Sjølund-Hejls Skole ønsker at tilkendegive vores tilfredshed med og anerkendelse af det positive billede, der tegnes af Kolding Kommunes skolevæsen i en meget flot kvalitetsrapport. Det er positivt at se de gode resultater og virkningen af de mange forskellige indsatser, der har været arbejdet med.
Skanderup-Hjarup Forbundsskole
Skolebestyrelsen ved Skanderup-Hjarup Forbundsskole ønsker at formuleringen ”konkrete måltal om at reducere andelen af ”dårlige” elever år for år” på side 14 i rapporten omformuleres.
Selvom ”dårlige” er sat i anførselstegn, finder skolebestyrelsen ikke formuleringen anerkendende.
Aalykkeskolen
Kvalitetsrapporten giver et godt overblik over kvaliteten i det samlede skolevæsen, hvor både faglighed og trivsel indgår.
Skolebestyrelsen kan konstatere, at Kolding Kommunes skolevæsen er et veldrevet skolevæsen, hvor kommunens samlede faglige niveau er stigende, og trivslen blandt elever ligeledes er stigende. Skolebestyrelsen hæfter sig ved, at eleverne i Kolding trives godt blandt sammenlignelige kommuner.
Bilagene med fakta synes svært læsbare, hvorfor vi opfordrer til en yderligere læsbar og håndterbar udgave.
Skolebestyrelsen lægger mærke til, at der er klasser i Kolding Kommune med meget lave klassekvotienter på f.eks. 12 elever med heraf høje afledte omkostninger pr. elev.
Vonsild Skole
Skolebestyrelsen har ingen kommentarer til kvalitetsrapporten og tager den derfor til efterretning.
Bestyrelsen glædes over de fine resultater for Kolding Kommune og ikke mindst Vonsild Skole. Det er resultater der efter bestyrelsens overbevisning tegner godt for det samlede skolevæsen i Kolding.
Forvaltningens kommentering af høringssvarene
Ad Eltang Skole og Børnehave
Rapporten er udarbejdet i henhold til bekendtgørelsen om kvalitetsrapporter. I bekendtgørelsen beskrives det, hvilke oplysninger der er obligatoriske i rapporten. Faglige resultatoplysninger såsom afgangskarakterer og testresultater udgør en større del af de obligatoriske kvalitetsindikatorer end indikatorer om trivsel og inklusion. Dette afspejles i rapporten.
Ad Lyshøjskolen
Kolding Kommune deltager i Program for Læringsledelse, der er et stort forskningsprogram under Laboratorium for forskningsbaseret skoleudvikling og pædagogisk praksis, Institut for Læring og Filosofi, Aalborg Universitet. Forvaltningen og de enkelte skoler får derigennem data, der belyser perspektiver vedrørende elevernes dannelse og alsidige udvikling. Data herfra danner bl.a. grundlag for den udviklingssamtale, som forvaltningen i løbet af foråret 2016 tager med alle skoler som opfølgning på kvalitetsrapporten.
Ad Sdr. Vang Skole
Forvaltningen vil fremadrettet arbejde på, at rapportens bilag med talmateriale bliver mere oversigtlige, lettere at håndtere og dermed nemmere at læse.
Forvaltningen har ikke ressourcer til at lave en digital løsning, hvor data kan trækkes for specifikke institutioner og områder. Der henvises i stedet til Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestillings Åbenhedsinitiativ; et digitalt værktøj, hvor skolens interessenter kan få adgang til og sammenligne centrale nøgletal for grundskolerne. Se mere på www.uddannelsesstatistik.dk.
Fejlene er rettet i den endelig rapport.
Ad Skanderup-Hjarup Forbundsskole
Formuleringen er ændret i den endelige rapport.
Ad Aalykkeskolen
Se bemærkning til Sdr. Vang Skole
Skolestrukturen, der har indflydelse på skolernes klassekvotienter, er politisk besluttet.
Handleplaner
Ifølge folkeskoleloven skal der som en del af kvalitetsrapporten udarbejdes en handleplan, såfremt niveauet i skolevæsenet som helhed eller på den enkelte skole ikke er tilfredsstillende. Handleplanen skal indeholde opfølgende initiativer med henblik på at forbedre niveauet, jf. folkeskolelovens § 40a.
Koldings kvalitetsrapport 2014/2015 giver ikke anledning til udarbejdelse af handleplaner.
Opfølgning på rapporten
Forvaltningen vil følge op på kvalitetsrapporten ved afholdelse af udviklingssamtaler med hver enkelt skole. På mødet drøftes de mål, som skolen på baggrund af relevante data såsom kvalitetsrapporten og skolens resultater i T1 Program for Læringsledelse har opstillet for skolen.
Skolebestyrelsen ved Christiansfeld Skole har ingen indvendinger mod kvalitetsrapporten for skoleåret 2014/15, og vi hæfter os ved at rapporten tegner et samlet set positivt billede af kvaliteterne i Kolding Skolevæsen.
Vi håber, at Kolding Kommune fortsætter med den positive prioritering af ressourcerne til vore skoler, som vi bl.a. mener er alt afgørende for, at vi kan komme i mål med skolereformens nationale mål og fortsætte den positive udvikling i Kolding Skolevæsen. Uden den gode lærer/pædagog vil det være svært at nå målene og bibeholde den positive udvikling. Med de bemærkninger tager vi kvalitetsrapporten til efterretning.
Eltang Skole og Børnehave
Bestyrelsen ved Eltang Skole og Børnehave har ingen kommentarer til kvalitetsrapporten for 2014 - 2015, men bemærker at læringsfremmende tiltag som inklusion og trivsel ikke fylder væsentligt i kvalitetsrapporten.
Kongsbjergskolen
Skolebestyrelsen har gennemgået datamaterialet, der er udsendt i forbindelse med udtalelsen til kvalitetsrapporten.
Det er glædeligt, at det for Kongsbjergskolen, samt skolerne i Kolding Kommune generelt er lykkedes at løfte elevernes læring/karakterer også set i lyset af de socioøkonomiske referencer. Ligeledes, at vi som skole har løftet elevernes karakterer i de fag, vi har haft fokus på, og hvor skolen har iværksat forskellige tiltag.
Skolebestyrelsen er dog også klar over, at tal viser et øjebliksbillede, og at der ved ganske små ændringer i klassesammensætninger eller andre faktorer, kan give faldende eller højere karakterer på et andet tidspunkt. Derfor vil vi evaluere nøje, om dette er vedvarende ændringer efter næste eksamen.
Tilslutningen til SFO er fortsat faldende og meget lav. Dette vil vi arbejde på at undersøge for at kunne iværksætte de ændringer, der skal til for at imødekomme forældrenes behov og ønsker for at få deres børn passet og udviklet.
Andelen af elever, der er opgjort til at være i gang med en ungdomsuddannelse 15 måneder efter afslutningen af 9 kl. er opgjort til 100%, og dette tal er efter nærmere undersøgelser korrekt, hvilket er meget positivt.
Det er fortsat vigtigt for os, at skolens personale med professionel tilgang til motivation og læring giver eleverne faglige og sociale kompetencer på et højt niveau, hermed dannelse til at kunne begå sig i et demokratisk samfund. Vores flerårige langsigtede arbejde med skolens vision i et samarbejde mellem alle medarbejdere og dermed fokus på dette vurderer vi også som en del af baggrunden for de forbedrede karakterer og den høje tilslutning til ungdomsuddannelserne.
Lyshøjskolen
Skolebestyrelsen mener, at det generelle indtryk er, at skolevæsenet i Kolding Kommune er i en fin stand, og der er gode resultater i rapporten.
I forhold til at man har truffet beslutning om at skifte kvalitetsrapport form, mener skolebestyrelsen ved Lyshøjskolen, at det er vigtigt at være opmærksom på, at datamaterialet i den nye kvalitetsrapport langt overvejende er kvantitative data, som udelukkende beskriver de hårde fakta.
Skolebestyrelsen ser gerne der arbejdes på, at supplere datamaterialet med udvikling af evalueringsredskaber, som kan evaluere på dannelse og elevernes alsidige udvikling.
Sdr. Vang Skole
Skolebestyrelsen er tilfreds med en mere overskuelig kvalitetsrapport. Den er informativ, og der er klare mål.
Det opfordres til at lave en digital oversigt/en online løsning, hvor taloversigten bliver nemmere at overskue, og hvor man evt. kan udvælge de områder/skoler, man vil kigge på.
Der er en fejl på side 24 samt i bilag 1 i den socioøkonomiske reference ved Sdr. Vang Skole 2014/2015. Der skal ikke stå 0,5 men 0,8 da karaktergennemsnittet er 7,6 mens dens socioøkonomiske reference er 6,8.
Sjølund-Hejls Skole
Skolebestyrelsen ved Sjølund-Hejls Skole ønsker at tilkendegive vores tilfredshed med og anerkendelse af det positive billede, der tegnes af Kolding Kommunes skolevæsen i en meget flot kvalitetsrapport. Det er positivt at se de gode resultater og virkningen af de mange forskellige indsatser, der har været arbejdet med.
Skanderup-Hjarup Forbundsskole
Skolebestyrelsen ved Skanderup-Hjarup Forbundsskole ønsker at formuleringen ”konkrete måltal om at reducere andelen af ”dårlige” elever år for år” på side 14 i rapporten omformuleres.
Selvom ”dårlige” er sat i anførselstegn, finder skolebestyrelsen ikke formuleringen anerkendende.
Aalykkeskolen
Kvalitetsrapporten giver et godt overblik over kvaliteten i det samlede skolevæsen, hvor både faglighed og trivsel indgår.
Skolebestyrelsen kan konstatere, at Kolding Kommunes skolevæsen er et veldrevet skolevæsen, hvor kommunens samlede faglige niveau er stigende, og trivslen blandt elever ligeledes er stigende. Skolebestyrelsen hæfter sig ved, at eleverne i Kolding trives godt blandt sammenlignelige kommuner.
Bilagene med fakta synes svært læsbare, hvorfor vi opfordrer til en yderligere læsbar og håndterbar udgave.
Skolebestyrelsen lægger mærke til, at der er klasser i Kolding Kommune med meget lave klassekvotienter på f.eks. 12 elever med heraf høje afledte omkostninger pr. elev.
Vonsild Skole
Skolebestyrelsen har ingen kommentarer til kvalitetsrapporten og tager den derfor til efterretning.
Bestyrelsen glædes over de fine resultater for Kolding Kommune og ikke mindst Vonsild Skole. Det er resultater der efter bestyrelsens overbevisning tegner godt for det samlede skolevæsen i Kolding.
Forvaltningens kommentering af høringssvarene
Ad Eltang Skole og Børnehave
Rapporten er udarbejdet i henhold til bekendtgørelsen om kvalitetsrapporter. I bekendtgørelsen beskrives det, hvilke oplysninger der er obligatoriske i rapporten. Faglige resultatoplysninger såsom afgangskarakterer og testresultater udgør en større del af de obligatoriske kvalitetsindikatorer end indikatorer om trivsel og inklusion. Dette afspejles i rapporten.
Ad Lyshøjskolen
Kolding Kommune deltager i Program for Læringsledelse, der er et stort forskningsprogram under Laboratorium for forskningsbaseret skoleudvikling og pædagogisk praksis, Institut for Læring og Filosofi, Aalborg Universitet. Forvaltningen og de enkelte skoler får derigennem data, der belyser perspektiver vedrørende elevernes dannelse og alsidige udvikling. Data herfra danner bl.a. grundlag for den udviklingssamtale, som forvaltningen i løbet af foråret 2016 tager med alle skoler som opfølgning på kvalitetsrapporten.
Ad Sdr. Vang Skole
Forvaltningen vil fremadrettet arbejde på, at rapportens bilag med talmateriale bliver mere oversigtlige, lettere at håndtere og dermed nemmere at læse.
Forvaltningen har ikke ressourcer til at lave en digital løsning, hvor data kan trækkes for specifikke institutioner og områder. Der henvises i stedet til Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestillings Åbenhedsinitiativ; et digitalt værktøj, hvor skolens interessenter kan få adgang til og sammenligne centrale nøgletal for grundskolerne. Se mere på www.uddannelsesstatistik.dk.
Fejlene er rettet i den endelig rapport.
Ad Skanderup-Hjarup Forbundsskole
Formuleringen er ændret i den endelige rapport.
Ad Aalykkeskolen
Se bemærkning til Sdr. Vang Skole
Skolestrukturen, der har indflydelse på skolernes klassekvotienter, er politisk besluttet.
Handleplaner
Ifølge folkeskoleloven skal der som en del af kvalitetsrapporten udarbejdes en handleplan, såfremt niveauet i skolevæsenet som helhed eller på den enkelte skole ikke er tilfredsstillende. Handleplanen skal indeholde opfølgende initiativer med henblik på at forbedre niveauet, jf. folkeskolelovens § 40a.
Koldings kvalitetsrapport 2014/2015 giver ikke anledning til udarbejdelse af handleplaner.
Opfølgning på rapporten
Forvaltningen vil følge op på kvalitetsrapporten ved afholdelse af udviklingssamtaler med hver enkelt skole. På mødet drøftes de mål, som skolen på baggrund af relevante data såsom kvalitetsrapporten og skolens resultater i T1 Program for Læringsledelse har opstillet for skolen.
Bilag
Sagsnr.: 14/7943
Resumé
Deltagelse i kommunale aktiviteter.
Sagen behandles i
Byrådet.
Forslag
Kommunaldirektøren foreslår,
at Byrådet drøfter, om der er behov for, at et eller flere medlemmer af Byrådet varetager andre kommunale hverv.
Sagsfremstilling
Det fremgår af Kolding Kommunes Regulativ om Vederlag og godtgørelse til Byrådets medlemmer, punkt 2, at der kan tillægges erstatning for tabt arbejdsfortjeneste for varetagelse af andre kommunale hverv, når deltagelsen sker efter anmodning fra Byrådet eller et af Byrådets udvalg, på grundlag af en protokolleret beslutning.