Dagsorden eller referat
Liste med Dato, udvalg, sted samt pdf udgave af dagsordenen til download.
Dato: |
15-12-2020 07:45:00 |
---|---|
Udvalg: |
Økonomiudvalget |
Sted: |
Skype |
Pdf: |
|
Sagsnr.: 20/33208
Resumé
Udpegning af medlem og observatør til bestyrelsen for Erhvervenes Fond Kolding, jf. § 4 i fondens vedtægter.
Sagen behandles i
Økonomiudvalget og Byrådet
Forslag
Borgmesteren foreslår,
at advokat Jesper Knudsen udpeges til bestyrelsen, og
at kommunaldirektør Thomas Boe udpeges som observatør uden stemmeret i bestyrelsen
Beslutning Økonomiudvalget den 15-12-2020
Forslaget indstilles til godkendelse.
Bilag
Sagsnr.: 20/31316
Resumé
Der ansøges om udgiftsneutral tillægsbevilling til anlægsbevilling og frigivelse af rådighedsbeløb vedrørende projekt nr. 4938 – Bygningsvedligehold 2018 -2021.
Sagen behandles i
Økonomiudvalget og Byrådet.
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at bevillingsansøgningen godkendes.
Beslutning Økonomiudvalget den 15-12-2020
Forslaget indstilles til godkendelse.
Sagsfremstilling
Ansøgningens materielle indhold
Ansøgningen indeholder fordeling af midler til planlagt bygningsvedligeholdelse af de kommunale ejendomme. Fordeling af det afsatte budget til bygningsvedligeholdelse er fordelt %-vis i forhold til størrelsen på det registrerede behov til bygningsvedligeholdelse samt antal m2 under de respektive politikområder.
Kommunale Ejendomme har primo 2020 foretaget bygningsregistrering af kommunens ejendomme, og denne registrering jf. Bygningsrapport 2021-2024 ligger til grund for fordeling/tilpasning til budget 2021. Fordelingen fremgår af Bilag 1.
Planlagt bygningsvedligeholdelse omfatter vedligeholdelse af befæstede udearealer, udvendig vedligeholdelse af klimaskærm, indvendig bygningsmæssig vedligeholdelse og vedligeholdelse af bygningsinstallationer. Som en del af den planlagte vedligeholdelse indgår også energiledelse herunder gennemførelse af Energimærkning af ejendomme.
Der henstår 5,7 mio.kr. på projektet, hvoraf de 4 mio. kr. er disponeret til større uforudseelige udgifter, der løbende bruges i løbet af 2021. Større uforudseelige udgifter omfatter akut opståede vedligeholdelsesbehov såsom større uforudsete reparationer og kloaknedbrud. Ikke forbrugte midler af ovennævnte pulje fordeles sidst i 2021 til anvendelse under bygningsvedligehold efter samme beregningsmetode som beskrevet i ovennævnte, samt 1,7 mio. kr., der er disponeret til udbedring af tag på Kirsebærhaven i samarbejde med Byggeskadefonden.
Ansøgningens bevillingsmæssige forudsætninger
Ansøgningen indeholder en udgiftsneutral anlægsbevilling på 58.200.000 kr. til projekt nr. 4938 – Bygningsvedligeholdelse 2018 – 2021.
Udover ovennævnte er der på budget 2021 vedrørende forsyningspolitik og ældreboliger budgetteret med følgende udgifter under drift:
- Forsyningspolitik 193.000 kr.
- Ældreboliger 3.356.000 kr. inkl. moms.
Det samlede ansøgte rådighedsbeløb er i overensstemmelse med de på investeringsoversigten for 2021 optagne rådighedsbeløb.
Centralforvaltningens bemærkninger
Der er ikke yderligere bemærkninger til sagen.
Bilag
Sagsnr.: 20/22657
Resumé
Økonomiudvalget besluttede d. 25. august 2020, at der skal udarbejdes en bred redegørelse over udviklingen på fleksjobområdet, som skal forelægges Arbejdsmarkedsudvalget og Økonomiudvalget inden februar 2021.
Arbejdsmarkedsudvalget drøftede udviklingen på fleksjobområdet d. 1. oktober 2020. Samtidig pålagde udvalget forvaltningen at udarbejde indsatser, der skal få flere personer fra ledighedsydelse ansat i fleksjob, herunder indsatser målrettet personer på ledighedsydelse i Koldings udfordrede boligområder.
Redegørelsen viser, at antallet af personer på ledighedsydelse i Kolding Kommune er faldende, og antallet af personer, der er ansat i fleksjob, er stigende. Kolding ligger i den bedste fjerdedel på landsplan ift. tilgangen af fleksjob.
Der foreslås supplerende indsatser for at øge antallet af fleksjob i Kolding.
Sagen behandles i
Arbejdsmarkedsudvalget og Økonomiudvalget.
Forslag
Børne-, Uddannelses- og Arbejdsmarkedsdirektøren foreslår,
at Arbejdsmarkedsudvalget drøfter udviklingen på fleksjobområdet og godkender den foreslåede indsats, der skal få flere i fleksjob.
at Arbejdsmarkedsudvalget drøfter status på personer i fleksjob og personer på ledighedsydelse i Munkebo og Skovparken/Skovvejen og godkender den foreslåede indsats i områderne.
Beslutning Arbejdsmarkedsudvalget den 12-11-2020
Godkendt.
Beslutning Økonomiudvalget den 15-12-2020
Godkendt.
Sagsfremstilling
D. 25. august 2020 besluttede Økonomiudvalget, at der skal udarbejdes en bred redegørelse over udviklingen på fleksjobområdet, som skal forelægges Arbejdsmarkedsudvalget og Økonomiudvalget inden februar 2021.
På mødet d. 1. oktober 2020 drøftede Arbejdsmarkedsudvalget udviklingen på fleksjobområdet. Samtidig pålagde udvalget forvaltningen at udarbejde indsatser, der skal få flere personer fra ledighedsydelse ansat i fleksjob, herunder indsatser målrettet personer på ledighedsydelse i Koldings udfordrede boligområder. Dette ligger i tråd med Jobcenter Koldings ’Politik for det rummelige arbejdsmarked’, som understøtter et arbejdsliv, der skaber rum for, at alle mennesker kan opnå tilknytning til arbejdsmarkedet.
Status på personer i fleksjob i Kolding Kommune
Kolding Kommune ligger i den bedste fjerdedel på landsplan over tilgangen af fleksjob. Aktuelt er antallet af borgere i Kolding Kommune, der ansættes i fleksjob, samlet set stigende. Det gælder både fleksjobansatte i private virksomheder og i Kolding Kommune. Jobcenter Koldings registrering pr. september 2020 viser, at det samlede antal fleksjobbere i Kolding Kommune er 1.659. Heraf er 393 personer ansat i Kolding Kommune (januar 2020).
Tendensen i Kolding Kommune er:
- at antallet af personer på ledighedsydelse er faldende, og at antallet af personer ansat i fleksjob er stigende
- at antallet af personer på ledighedsydelse er lavere end før coronakrisen, og at antallet af personer i fleksjob ligger på et højere niveau end før coronakrisen.
For at fortsætte den gode udvikling og etablere flere fleksjob i Kolding Kommune kvalificeres de igangværende indsatser løbende.
Kommunikationskampagne for at skabe flere fleksjob
En kommunikationskampagne målrettet virksomheder vil kunne bidrage til at skabe flere fleksjob i Kolding Kommune. Kampagnen skal bidrage til, at virksomheder kan få rekrutteret efterspurgt arbejdskraft via fleksjobordningen samtidig med, at virksomhederne får synliggjort en social ansvarlig profil. Kampagnen skal understøttes af et samarbejde med pressen, så virksomhederne også herigennem bliver eksponeret for Jobcenter Koldings styrkede indsats for at skabe flere fleksjob.
Det vurderes, at der generelt er et stort potentiale for etablering af fleksjob i Kolding - bedst hos de private virksomheder. Mange forskellige brancher ansætter fleksjobbere. Det betyder, at indsatsen skal differentieres. Kampagnen vil derfor skulle kommunikere og informere til virksomheder bredt set i Kolding.
Status på fleksjobbere og ledighedsydelsesmodtagere i de udfordrede boligområder
I alt 21 beboere i Munkebo og Skovparken/Skovvejen er aktuelt på ledighedsydelse. Der tegner sig et billede af en gruppe, der har været ledige i længere tid med baggrund i den enkelte persons fysiske og psykiske formåen. Det vurderes derfor, at hovedparten af personerne på ledighedsydelse i Munkebo og Skovparken/Skovvejen har behov for en håndholdt indsats, hvor der skal arbejdes med motivation og troen på at finde et fleksjob.
Tabel: beboere i fleksjob og beboere på ledighedsydelse i Munkebo og Skovparken/Skovvejen
Tal pr. september 2020 | Beboere i fleksjob | Beboere på ledighedsydelse |
Munkebo | 20 | 10 |
Skovparken/Skovvejen | 46 | 11 |
Forslag om ny indsats der skal få flere beboere i de udfordrede boligområder i fleksjob
Det er aftalt med boligorganisationerne i Munkebo og Skovparken/Skovvejen, at der skal arbejdes på at lave et match mellem ledige i områderne og de virksomheder, der har opgaver for boligforeningerne.
Begge boligområder er på regeringens ghettoliste. Et øget antal beboere i job er et mål for at påvirke det ghettokriterium, som omhandler beboernes tilknytning til arbejdsmarkedet.
Tilføjelse til sagsfremstilling
På Arbejdsmarkedsudvalgets møde i oktober, blev udvalget orienteret om, at der var en fejl i opgørelsen af fleksjobansatte i Kolding Kommune i Personalepolitisk redegørelse (vedlagt som bilag). I den opdaterede personalepolitiske redegørelse, der kan findes på kommunens hjemmeside, fremgår nu følgende udvikling i forhold til fleksjob.
Antal | 2015 | 2016 | 2017 | 2018 | 2019 | 2020 |
Fleksjob | 345 | 338 | 364 | 386 | 392 | 393 |
Bilag
Sagsnr.: 18/4452
Resumé
Økonomiudvalget og Plan-, Bolig- og Miljøudvalget besluttede den 5. marts 2019 i forbindelse med behandling af sag omkring byudviklingspotentialer i Kolding nord, at der skulle arbejdes videre med at kortlægge behovet for infrastrukturudbygninger i den nordlige del af Kolding.
Der er gennemført forundersøgelser, der dels skulle belyse mulighederne for at indpasse en ny vejforbindelse, dels skulle danne grundlag for en eventuel senere miljøkonsekvensvurdering (VVM) af anlægget.
Sagen behandles i
Fællesmøde mellem Teknik- og Klimaudvalget og Plan-, Bolig- og Miljøudvalget, Økonomiudvalget.
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at det henset til det store byudviklingspotentiale principgodkendes, at der arbejdes videre med en ny forbindelsesvej svarende til den vestlige linjeføring (2),
at der i 2021 igangsættes en miljøkonsekvensvurdering (VVM) af den vestlige linjeføring (2) forudsat, at der afsættes de nødvendige midler til opgaven.
Beslutning Fællesmøde mellem Teknik- og Klimaudvalget og Plan-, Bolig- og Miljøudvalget den 09-12-2020
Et flertal (Jakob Ville (V), Birgitte Kragh (V), Molle Lykke Nielsen (O), Jesper Elkjær (Samarbejdspartiet), Ole Alsted (V), Simon Rømer (V), Tobias Jørgensen (V) og Yrsa Mastrup (V)) indstiller forslaget til godkendelse.
Et mindretal (Poul Erik Jensen (A), Elvis Comic (A), Hans Holmer (F) og Benny Dall (Ø)) tager forbehold for deres stemmeafgivelse i Økonomiudvalget.
Beslutning Økonomiudvalget den 15-12-2020
Sagen blev udsat til næste økonomiudvalgsmøde.
Sagsfremstilling
Historik
Økonomiudvalget og Plan-, Bolig- og Miljøudvalget besluttede den 5. marts 2019 i forbindelse med behandling af sagen omkring byudviklingspotentialer i Kolding nord, at der skulle arbejdes videre med at kortlægge behovet for infrastrukturudbygninger i den nordlige del af Kolding.
Byudviklingen kræver, at der anlægges nye veje, og i den forbindelse er der behov for at se på forskellige alternativer til linjeføringen for en omfartsvej nord om Nr. Bjert. Der skal derfor i forbindelse med en miljøkonsekvensredegørelse (VVM) først ske en planmæssig og politisk afklaring af, hvilken linjeføring, der vil understøtte en kommende byudvikling i Kolding NØ bedst.
Ud over den oprindeligt skitserede linjeføring for en omfartsvej nord om Nr. Bjert, har følgende linjeføringer også været relevante at vurdere nærmere:
- Videreførelse af omfartsvejen på ny bro over jernbanen og omtrent stik vest ud til Fynsvej nord for det eksisterende kryds ved Nr. Bjertvej.
- Videreførelse af omfartsvejen på ny bro over jernbanen og herfra mod nordvest op til det eksisterende tilslutningsanlæg ved Kolding Ø.
Principplaceringer for de beskrevne linjeføringer fremgår af nedenstående kort:
De tre linjeføringsprincipper: Den oprindelige sydlige skitserede linjeføring (1), den vestlige linjeføring (2) og den nordvestlige linjeføring (3).
Forundersøgelse
Der er på budget 2020 afsat midler til at gennemføre forundersøgelser, der dels skal belyse mulighederne for at indpasse en ny vejforbindelse, dels skal danne grundlag for en eventuel senere miljøkonsekvensvurdering (VVM) af anlægget.
Forundersøgelserne er nu gennemført og afrapporteret.
Ret hurtigt har det vist sig, at den nordvestlige linjeføring (3) med tilslutning til den eksisterende rundkørsel ved tilslutningsanlæg Kolding Ø ikke er realistisk. Rundkørslen er allerede med dagens trafik udfordret kapacitetsmæssigt, ligesom der ikke er plads til et ekstra ben i rundkørslen, som derved ville skulle ombygges til et helt andet type anlæg. Desuden vil linjeføring 3 skære gennem et større skovområde sydøst for rundkørslen. Der er derfor ikke vurderet nærmere på linjeføring 3, men alene på de to øvrige.
Den oprindelige linjeføring (1) slår en ring om Nr. Bjert by og tilsluttes Nr. Bjertvej umiddelbart øst for jernbanen, mens en vestlige linjeføring mod Fynsvej (2) krydser jernbanen for at gå omtrent stik vest med tilslutning til Fynsvej.
De to linjeføringer sydlig (1) og vestlig (2). De blå områder er byudviklingsområder, der arbejdes med i den igangværende kommuneplanrevision. Det gule område er under lokalplanlægning. Den vestlige linjeføring (2) kan vejbetjene et muligt område for fremtidig byudvikling identificeret ved Planstrategi 2019.
Den vestlige linjeføring (2) tager sit udgangspunkt i det nordlige af de skarpe sving øst for Nr. Bjert, hvor eksisterende Nr. Bjertvej ind mod byen tilsluttes omfartsvejen i et kanaliseret T-kryds. Herfra forløber vejen omtrent mod vest frem til skæring af jernbanen på en bro ved Sletteskovvej, som tilsluttes i to forlagte T-kryds (den nordlige del kan eventuelt overvejes lukket for at begrænse antallet af vejtilslutninger). Herfra fortsætter omfartsvejen mod vest, krydser Birkemosevej (krydsudformning endnu ikke fastlagt) og tænkes tilsluttet Fynsvej i et signalreguleret kryds.
Den sydlige linjeføring (1) tager afsæt i samme punkt øst for Nr. Bjert, hvorfra den forløber mod vest for at skære Sletteskovvej ca. 200 m syd for jernbanen. Sletteskovvej tilsluttes i to forlagte T-kryds, hvorefter omfartsvejen drejer i sydlig retning for at følge jernbanen ned til Nr. Bjertvej, hvor der lægges op til at etablere en rundkørsel med boligvejen Marielystvej som det fjerde ben. I den oprindelige skitse var der regnet med, at Nr. Bjertvejs østlige del blev tilsluttet omfartsvejen i et kanaliseret T-kryds, men pladsforholdene betyder, at der kun er plads til en kurveradius, som tillader en max. hastighed på 40 km/t på omfartsvejen.
Den gennemførte forundersøgelse kortlægger de nuværende trafikale forhold (vej-/stinet og trafikmængder), ligesom de beskriver de forventede trafikmængder ved realisering af hvert af de to alternativer.
De forventede trafikmængder er beregnet ved brug af den kommunale trafikmodel og viser, at begge alternativer vil medføre en aflastning af Nr. Bjertvej gennem byen. Størst for den sydlige linjeføring (op til ca. 50 %), mens den vestlige vil reducere med i størrelsesordenen ca. 40 %.
De beregnede trafikmængder på hver af de to alternativer beløber sig til ca. 6.000 biler/døgn (syd) og ca. 4.000-5.500 (nord). Mængder opgjort på 2030-niveau inkl. kendt byvækst.
Konsekvenserne ved gennemførelse af de to alternative linjeføringer er kortlagt for hver af overskrifterne - Landbrug, skovarealer, natur, landskab samt drikkevandsinteresser.
Begge alternativer vil gennemløbe arealer, der i dag er opdyrkede. Hensynet til videre landbrugsdrift kan betyde behov for at tillade markrelateret trafikadgang til omfartsvejen.
De undersøgte alternativer vil ikke berøre skovarealer direkte, ligesom der ikke umiddelbart er store naturinteresser, som vil blive omfattet.
Begge linjeføringer vil dog gennemskære overdrevsarealer, hvor der vil skulle påvises erstatningsområder.
Den sydlige linjeføring vil kræve dispensation fra åbeskyttelseslinje.
Der er ved feltundersøgelser konstateret begrænset aktivitet af flagermus, men til gengæld er forekomsten af forskellige arter forholdsvis høj.
Begge linjeføringer forløber gennem områder med drikkevandsinteresser (OD)/områder med særlige drikkevandsinteresser (OSD). Der skal derfor ved vejanlægget gennemføres tekniske tiltag til opsamling af vejvand.
Nr. Bjert med omgivelser er udpeget som nationalt geologisk interesseområde og er i gældende kommuneplan omfattet af retningslinjen for geologiske bevaringsværdier og bevaringsværdige landskaber.
Landskabet er generelt sårbart over for store anlæg og terrænreguleringer, hvorfor det er væsentligt, at en ny vej indpasses på en sådan måde, at terrænformer og sammenhæng i landskabet ikke sløres. Det er således en anbefaling, at et nyt vejanlæg følger terrænets form, hvilket er tilstræbt ved begge linjeføringer.
Det meget kuperede terræn i området bevirker, at udbredelsen af trafikstøj vil være særdeles kompleks, hvorfor detaljerede beregninger vil være påkrævede (gennemføres typisk i forbindelse med en egentlig miljøkonsekvensvurdering (VVM)).
Endelig afsluttes forundersøgelsen med et forsigtigt skøn over anlægsudgifterne. Den vestlige linjeføring vil kunne realiseres for godt 125 mio. kr., mens den sydlige vil andrage knap 55 mio. kr. I overslagene er indregnet en korrektionsreserve på 30 %, som skal sikre, at anlægget, på trods af de usikkerheder, der på dette stade vil knytte sig til projektet, kan realiseres inden for denne sum.
En efterfølgende proces med udarbejdelse af en egentlig miljøkonsekvensrapport (VVM) for ét eller flere alternativer vil kunne opstartes i 2021, såfremt der findes de nødvendige midler til udarbejdelsen. Et skøn over udgiften hertil lyder på 1,2-1,3 mio. kr. Der er overført uforbrugte midler fra forundersøgelsen på ca. 730.000 kr. fra 2020 til 2021 og i regi af Teknik- og Klimaudvalget udarbejdet et ændringsforslag vedrørende den resterende nødvendige bevilling på 600.000 kr.
Byudviklingsperspektiver
I det nordlige Nr. Bjert ved Sletteskovvej er igangsat en planproces for et nyt boligområde ved gården Vilhelmsminde. I den igangværende kommuneplanrevision planlægges dette område udvidet mod nord, så der i alt etableres omkring 140 boliger. Disse planlægges alle vejbetjent af en ny omfartsvej via en tilkobling af Sletteskovvej.
I forbindelse med den ny kommuneplan planlægges at udlægge et nyt byudviklingsområde vest for Fynsvej til omtrent der, hvor den vestlige linjeføring vil møde Fynsvej. En koordinering til et tilslutningspunkt på Fynsvej vil give god trafikal mening og skabe synergi i anlægsarbejdet.
I forbindelse med Planstrategi 2019 blev der identificeret et fremtidigt byudviklingsperspektiv af områder nordøst for Kolding.
Med den vestlige linjeføring (2) kan der skabes principiel trafikal adgang til disse områder, der er attraktivt beliggende både i kraft af deres landskabelige skønhed og lette adgang til det overordnede vejnet. Tidshorisonten for en mulig fremtidig byudvikling i disse områder er længere end de ovennævnte, men den vestlige linjeføring (2) vil give området en strategisk adgangsmulighed.
Bilag
Sagsnr.: 10/24198
Resumé
Deponi Syd I/S sender årsrapport for perioden 1. januar-31. december 2019.
Regnskabet er revideret af Beierholm og har ikke givet anledning til forbehold, og årsregnskabet giver således et retvisende billede.
Sagen behandles i
Teknik- og Klimaudvalget, Økonomiudvalget og Byrådet.
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at årsrapporten for perioden 1. januar - 31. december 2019 tages til efterretning.
Beslutning Teknik- og Klimaudvalget den 09-12-2020
Forslaget indstilles til godkendelse.
Tobias Jørgensen
Elvis Comic
Beslutning Økonomiudvalget den 15-12-2020
Forslaget indstilles til godkendelse.
Sagsfremstilling
Deponi Syd I/S’ resultatopgørelse viser en nettoomsætning før underdækning på 8.109.530 kr. og omkostninger på 7.986.681 kr., hvilket giver et driftsresultat før finansielle poster på 122.849 kr.
I forbindelse med ændret regnskabspraksis fra 2016 blev egenkapitalen ændret til overdækning, da beløbet over tid forbruges af selskabets kunder gennem deponipriserne og ikke af selskabets ejere.
Ved over-/underdækning forstås, at de opkrævede betalinger fra kunderne henholdsvis overstiger eller ikke dækker de afholdte omkostninger.
De finansielle poster består primært af rente-/udbytteindtægter, renteudgifter og kursregulering på obligationer. Resultatet herefter udgør et underskud på 878.382 kr., som svarer til årets underdækning, hvilket nedskriver den akkumulerede over-/underdækning til -185.207 kr.
Deponi Syd har modtaget 20.184 tons, hvilket er noget mindre end de budgetterede 23.000 tons.
Regnskabsresultatet på -878.382 kr. ses som mindre tilfredsstillende holdt op imod et budget på -185.000 kr.
Balancen viser, at anlægs- og omsætningsaktiver udgør 51.651.597 kr. Langfristede og kortfristede gældsforpligtigelser udgør 34.134.230 kr. Herudover er der hensatte forpligtelser (sikkerhedsstillelse) på 17.518.367 kr.
Regnskabet er revideret af Beierholm og har ikke givet anledning til forbehold, og årsregnskabet giver således et retvisende billede.
Der er for 2020 udarbejdet et revideret budget, hvor mængden er nedskrevet fra 23.000 tons til 20.000 tons. Det korrigerede budget for 2020 viser en forventet underdækning på 693.000 kr.
Fra 2021 og fremefter regnes der ligeledes med 20.000 tons. Budgettet viser en forventet overdækning på 372.000 kr.
For overslagsårene 2022-2024 er billedet en stigende overdækning på henholdsvis 518.000 kr., 671.000 kr. og 830.000 kr., hvilket primært skyldes, at der er indregnet en årlig stigning på 3 % på behandlingsudgifterne (indtægter) og 2 % stigning på omkostningerne.
Bilag
Sagsnr.: 20/33612
Resumé
Den 24. november 2020 vedtog et flertal i Byrådet en ejerstrategi for Kolding Havn og indgik en samarbejdsaftale. I samarbejdsaftalen er det aftalt, at Byrådet nedsætter et særligt dialogforum vedrørende den samlede udvikling af havneområdet, bestående af repræsentanter fra Byrådet, havnebestyrelsen, kommunaldirektør, havnedirektør og eksterne udpeget i fællesskab. Derfor fremlægges her et forslag til sammensætning af dialogforum.
I forbindelse med opstarten af projektet for udviklingen af Koldings havneområder besluttede et flertal i Byrådet den 24. september 2019 at nedsætte et § 17.4 udvalg for udviklingen af Koldings Havneområder. Dette udvalg foreslås på baggrund af samarbejdsaftalen nedlagt.
Sagen behandles i
Økonomiudvalget og Byrådet.
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at Udvalget for udvikling af Koldings Havneområder nedlægges og
at der i overensstemmelse med samarbejdsaftalen mellem Kolding Havn og Kolding Kommune nedsættes et dialogforum og et ”dialogforum+” som beskrevet i sagsfremstillingen.
Beslutning Økonomiudvalget den 15-12-2020
Sagen blev taget af dagsordenen.
Sagsfremstilling
Baggrund
I forbindelse med opstarten af projektet for udviklingen af Koldings havneområder besluttede Byrådet den 24. september 2019 at nedsætte et § 17.4 udvalg for udviklingen af Koldings Havneområder. Udvalget har ikke afholdt møder, idet den oprindelige vision om Kolding Havn blev erstattet af en ny hensigtserklæring ultimo 2019 – og der dermed skulle aftales en ny organisering. §17, stk. 4-udvalget foreslås på baggrund af ovenstående og den nye samarbejdsaftalen formelt nedlagt.
Byrådet og Bestyrelsen for Kolding Havn har indgået en samarbejdsaftale, som blev godkendt i Byrådet den 24. november 2020 i sammenhæng med Byrådets ejerstrategi for Kolding Havn.
I samarbejdsaftalens afsnit 6 er beskrevet, at Byrådet nedsætter et særligt dialogforum vedrørende den samlede udvikling af havneområdet, bestående af repræsentanter fra Byrådet, havnebestyrelsen, kommunaldirektør, havnedirektør og eksterne udpeget i fællesskab.
Formål
Det fremgår af samarbejdsaftalen, at dialogforummet skal mødes mindst to gange årligt og diskutere og forelægge et evt. forslag til ændringer af byudviklings- og dialogområder for Kolding Byråd og Havnebestyrelsen. Forslag skal respektere gældende lejeaftaler i hele deres løbetid samt vurdere evt. ønsker om ændringer af disse.
Derudover kan dialogforum bidrage til at styrke samarbejdet, tilliden og dialogen imellem Kolding Kommune, Kolding Havn og erhvervslivet, samt medvirke til at kvalificere udviklingsarbejdet, der forløber på baggrund af ejerstrategien for Kolding Havn.
Forslag til sammensætning af dialogforum:
- Tre Repræsentanter fra Byrådet: Borgmester, formand for Plan-, Bolig- og Miljøudvalget, samt et ekstra byrådsmedlem
- To Repræsentanter fra Havnebestyrelsen: Formand og næstformand
- En Repræsentant for havnens virksomheder: Vælges af brancheforeningen (har tidligere peget på bl.a. Jesper Hansson)
- En repræsentant for byens øvrige erhvervsliv: kan evt. vælges af Business Kolding (har tidligere peget på Peter Hulweg)
- Kommunaldirektør
- Havnedirektør.
I alt 9 medlemmer
Udvalget supporteres af By- og udviklingsdirektøren.
Den foreslåede sammensætning af udvalget skal desuden godkendes af havnebestyrelsen i henhold til samarbejdsaftalen.
Dialogforums dialog om konkrete ønsker vedrørende lejeforhold
Ejerstrategien for Kolding Havn foreskriver, at Kolding Havn konsulterer Kolding Kommune i forbindelse med ændringer i lejeforhold på arealer, der i ejerstrategien er udpeget som udviklings- og interesseområder. Denne konsultation skal som aftalt i samarbejdsaftalen ske gennem dialog mellem parterne i dialogforum. I forbindelse med forummets dialog om konkrete ønsker om ændringer af lejeaftaler kan den virksomhed, der har et konkret ønske, vælge selv at deltage i dialogen i stedet for at lade sig repræsentere af den af brancheforeningen valgte repræsentant.
I denne dialog skal væsentlige hensyn til fortrolighed og habilitet iagttages og beskrives nærmere i den procedure, der skal udarbejdes jf. samarbejdsaftalen. Derudover skal det sikres, at dialogforummet kan samles med relativt kort varsel, når der er behov for dialog om konkrete ønsker. Der vil blive udarbejdet en procedure, der beskriver, den fulde sagsgang og dialogproces. Hvis der er enighed i dialogforum lægges der op til, at Byrådet orienteres og havnebestyrelsen kan træffe en afgørelse, så sagsgangen bliver kort. I evt. sager, hvor der ikke opnås enighed i dialogforum, har Byrådet mulighed for at vurdere om en afgørelse vil være til hinder for eller vanskeliggøre en realisering af Byrådets visioner for udviklingen af havneområdet. På den baggrund kan Byrådet samtidig vurdere om, der er sagligt grundlag for at give havnebestyrelsen en instruks i forhold til sagen.
Dialogforum forventes at afholde første møde i januar 2021.
Dialog om den samlede udvikling af havneområdet
Dialogforum skal bidrage til dialogen om den samlede udvikling af havneområdet, herunder principielle og strategiske overvejelser, samt forslag om ændringer i afgrænsningerne af udviklings- og dialogområderne. I den forbindelse kan dialogforum invitere flere deltagere ind i dialogen (ikke ift. konkrete aftaler), til dialogforum+, som dermed får karakter af et advisoryboard. Det kan eksempelvis være gruppeformænd og løsgængere fra Byrådet, hele havnebestyrelse, øvrige repræsentanter fra erhvervslivet i Kolding samt eksterne med kapacitet og viden i forhold til by- og havneudvikling. Det foreslås, at der lægges op til at invitere ”dialogforum+” ind to gange årligt for at bidrage til processen for udvikling af havn og by.
Sagsnr.: 20/29797
Resumé
Der fremsendes udkast til lejekontrakt mellem Kolding Kommune og foreningen Lunderskov Boldklubs Venner vedrørende leje af areal til opførelse af kunstgræs fodboldanlæg i Lunderskov.
Sagen behandles i
Fritids- og Idrætsudvalget, Børne- og Uddannelsesudvalget (orientering) og Økonomiudvalget
Forslag
Senior-, sundheds- og fritidsdirektøren foreslår,
at udkast til lejekontrakt indstilles til godkendelse, endvidere
at sagen fremsendes til Børne- og Uddannelsesudvalget til orientering.
Beslutning Fritids- og Idrætsudvalget den 08-12-2020
Indstilles til godkendelse.
Beslutning Børne- og Uddannelsesudvalget den 09-12-2020
Orienteringen blev taget til efterretning.
Beslutning Økonomiudvalget den 15-12-2020
Godkendt.
Sagsfremstilling
Baggrunden for lejekontrakten er Byrådets beslutning af 15. maj 2020 om godkendelse af anlægsbevilling til etablering af kunstgræs fodboldanlæg i Lunderskov på kommunens grund. Beslutningen understøtter den strategi for anlæggelse af kunstgræsbaner, der er udarbejdet af fodboldsamarbejdet i Kolding (FSK).
Foreningen Lunderskov Boldklubs Venner ønsker at indgå en 10 årig uopsigelig lejekontrakt for det udlagte areal. Lejeaftalen administreres af Senior-, Sundheds- og Fritidsforvaltningen, idet der er tale om en ejendom, der anvendes til folkeoplysende foreninger og fritidsformål. Den kommunale grund hører under Børne-, Uddannelses- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, derfor sendes sagen til orientering i Børne- og Uddannelsesudvalget.
I uddrag fremgår følgende af det udarbejdede udkast til lejekontrakt (bilag):
Lejemålet omfatter ca. 10.027 m2 af matr. nr. 13eo, hvor boldbanerne i Lunderskov samt Kongsbjergskolen er beliggende.
Lejemålet træder i kraft den 1. januar 2021 og henstår uopsigeligt for begge parter i 10 år indtil den 31. december 2031, hvor lejemålet ophører uden yderligere varsel. Lejekontrakten kan genforhandles inden udgangen af 2030.
Det lejede må af lejeren alene anvendes til opførelse af et kunstgræsanlæg til fodbold med faciliteter, heriblandt en 11-mands bane, 5 mands bane, lysanlæg, hegn mv.
Der indgås brugsaftale mellem Senior-, Sundheds- og Fritidsforvaltningen og Lunderskov Boldklubs Venner, der regulerer aftaler om drift, forbrugsafgifter, vedligehold, brug, lejevilkår m.v. af kunstgræsanlægget.
Arealet udlejes vederlagsfrit.
Centralforvaltningens bemærkninger
Der er ikke yderligere bemærkninger til punktet.
Bilag
Sagsnr.: 18/86
Resumé
Deltagelse i ekstraordinære aktiviteter.
Sagen behandles i
Økonomiudvalget.
Forslag
Kommunaldirektøren foreslår,
at det drøftes, om der er behov for, at et eller flere medlemmer varetager andre hverv.
Beslutning Økonomiudvalget den 15-12-2020
Der forelå intet til drøftelse.
Sagsfremstilling
Jf. Kolding Kommunes Regulativ om Vederlag og godtgørelse til Byrådets medlemmer punkt 2 fremgår det, at der kan tillægges erstatning for tabt arbejdsfortjeneste for varetagelse af andre kommunale hverv, når deltagelsen sker efter anmodning fra Byrådet eller et af Byrådets udvalg, på grundlag af en protokolleret beslutning.
Sagsnr.: 18/86
Resumé
Orientering fra formanden.
Sagen behandles i
Økonomiudvalget.
Forslag
Kommunaldirektøren foreslår,
at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning Økonomiudvalget den 15-12-2020
Orienteringen blev taget til efterretning.
Sagsnr.: 18/86
Resumé
Orientering fra medlemmerne.
Sagen behandles i
Økonomiudvalget.
Forslag
Kommunaldirektøren foreslår,
at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning Økonomiudvalget den 15-12-2020
Orienteringen blev taget til efterretning.
Sagsnr.: 18/86
Resumé
Orientering fra kommunaldirektøren.
Sagen behandles i
Økonomiudvalget.
Forslag
Kommunaldirektøren foreslår,
at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning Økonomiudvalget den 15-12-2020
Orienteringen blev taget til efterretning.
Sagsnr.: 20/33367
Resumé
Det er en tradition, at der males et portræt af afgåede borgmestre til Rådhuset.
Sagen behandles i
Økonomiudvalget.
Forslag
Kommunaldirektøren foreslår,
at borgmesteren tilbydes at få malet et protræt til Rådhuset
at portrættet afsløres ved afskedsreception for borgmesteren.
Beslutning Økonomiudvalget den 15-12-2020
Godkendt.
Sagsfremstilling
Der er en langvarig tradition for, at der males et portræt af afgåede borgmestre i Kolding Kommune. Portrætterne hænger på Rådhuset i forhallen til byrådssalen.
Borgmester Jørn Pedersen har meddelt, at han ikke genopstiller som borgmester til næste kommunalvalg. Jørn Pedersen har været borgmester i Kolding Kommune siden 1. januar 2010.
Sagsnr.: 18/86
Resumé
Udvalget skal godkende beslutningsprotokollen. Dette gøres ved, at hvert medlem skal underskrive ved at trykke på ”Godkendt”.
Sagen behandles i
Økonomiudvalget.