Dagsorden eller referat
Referat
Liste med Dato, udvalg, sted samt pdf udgave af dagsordenen til download.
Dato: |
18-05-2015 16:30:00 |
---|---|
Udvalg: |
Økonomiudvalget |
Sted: |
Borgmesterens mødelokale |
Pdf: |
|
Sagsnr.: 14/19794
Resumé
Sagen behandles i
Forslag
Sagsfremstilling
Tanya Buchreitz indtræder i
Socialudvalget,
Miljøudvalget,
Fritids- og Idrætsudvalget,
Eliteidrætsrådet,
Komiteen for Nordea Danmark Fondens Idrætspris,
stedfortræder for Yrsa Mastrup i Kolding Kommunes Fritidsråd,
Handicaprådet,
Stedfortræder for Jørn Pedersen i Valgbestyrelsen ved kommunale valg,
Stedfortræder for Jesper Elkjær som stemmeberettiget delegeret ved KL’s politiske topmøder,
stedfortræder for Jan Quvang i bestyrelsen for Center for Specialundervisning for unge og Voksne.
Yrsa Mastrup udtræder af
Fritids- og Idrætsudvalget,
Ole Alsted udtræder af
Eliteidrætsrådet,
Komiteen for Nordea Danmark Fondens Idrætspris og som
Stedfortræder for Yrsa Mastrup i Kolding Kommunes Fritidsråd,
Handicaprådet.
Sagsnr.: 14/15508
Resumé
Sagen behandles i
Forslag
Børne- og uddannelsesdirektøren foreslår,
Sagsfremstilling
Børne- og Uddannelsesforvaltningen oplyser, at nuværende kontantlån, restløbetid 26,5 år ønskes omlagt til et nyt kontantlån, løbetid 26,5 år. På grund af den lave rente, vil en låneomlægning reducere de årlige afdrag med ca. 12.000 kr.
Brugs- og samarbejdsaftalens § 9 foreskriver, at salg af fast ejendom, optagelse af lån eller afgivelse af garantier med sikkerhed i den faste ejendom, ikke kan ske uden forudgående godkendelse af Kolding Kommune.
Centralforvaltningens bemærkninger
Sagsnr.: 12/1958
Resumé
Slotssøbadets Fond anmoder om, at den mellem Kolding Kommune og fonden indgåede Driftsleje- og Samarbejdsaftale fra 2016 opskrives med det af Kommunen afsatte beløb 400.000 kr., der er afsat til fondens udvidelse af badet med et børnebadeland, at aftalen forlænges til og med 31. december 2025, og at Kommunens daginstitutioner som modydelse må benytte børnebadelandet 10 timer pr. uge for max. 25 børn pr. time på alle skoledage.
Sagen behandles i
Forslag
Børne- og uddannelsesdirektøren foreslår,
at den af Slotssøbadets Fonds anmodning om opskrivning af Driftsleje- og Samarbejdsaftalen mellem Kolding Kommune og fonden med 400.000 kr. godkendes,
at opskrivningen sker ved omplacering af de 400.000 kr., der er afsat til fonden til etablering af børnebadeland i tilknytning til badet,
at Kommunen som modydelse må anvende børnebadelandet til Kommunens daginstitutioner 10 timer pr. uge på alle skoledage,
Sagsfremstilling
Slotssøbadets Fond oplyser, at såfremt anmodningen om opskrivning af Driftsleje- og Samarbejdsaftalen samt forlængelse af aftalen til og med den 31. december 2025 imødekommes, forventer fonden efter indhentet udtalelse fra et realkreditinstitut, at det vil være muligt at optage det nødvendige lån til anlæggelse af børnebadelandet.
Endvidere oplyser Børne- og Uddannelsesforvaltningen, at forvaltningen vil sikre udarbejdelse af lejekontrakt mellem Kommunen og Slotssøbadets Fond vedrørende byggefeltet, når Slotssøbadets Fond har modtaget det nødvendige lånetilsagn fra et realkreditinstitut, og fonden har meddelt, at byggeriet vil blive igangsat.
Centralforvaltningens bemærkninger
Sagsnr.: 15/5291
Resumé
Et flertal i Plan- og Boligudvalget besluttede den 24. november 2014 at offentliggøre forslag til kommuneplantillæg nr. 20 og forslag til lokalplan 1131-21.
Planforslagene har været fremlagt offentligt i otte ugers høring. Der er indkommet 8 indsigelser, ændringsforslag og bemærkninger indenfor høringsperioden.
Derudover har projektudvikler for to områder i lokalplanen foreslået ændringer på to af områderne som følge af nogle af indsigelserne.
Sagen behandles i
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at kommuneplantillæg 20 vedtages med den ændring, at det nordlige regnvandsbassin udgår,
at lokalplan 1131-21, Jordrup – en lokalby - vedtages med følgende ændringer:
- at det nordlige regnvandsbassin udgår,
- at lokalplanens § 4.1 rettes, så der gives mulighed for grunde på op til ca. 3150 m2 i område 4B,
- at vejadgangen til Kærtoften fastholdes som foreslået i lokalplanforslag 1131-21
at der igangsættes en særskilt planlægning (landzonetilladelse) for det nordlige regnvandsbassin,
at der foretages ændringer og justeringer af redaktionel karakter i planforslagene.
Sagsfremstilling
Lokalplanen er kategoriseret som en A-lokalplan jævnfør A, B, C kategoriseringen, hvilket betyder, at det er Byrådet, der træffer beslutning om lokalplanens endelige vedtagelse.
Lokalplanen er i overensstemmelse med Plan- og Boligudvalgets politik i forhold til at skabe rammerne for øget bosætning, da der udlægges nye boligområder i lokalplanen. Samtidig understøtter lokalplanen et fokus på også at skabe muligheder for bosætning i centerbyer og landsbyer. Lokalplanen er derudover skabt gennem en løbende dialog med de lokale interessenter.
Et flertal i Byrådet (Udvalget med undtagelse af Benny Dall) besluttede den 24. november 2014 at offentliggøre planforslagene.
Et mindretal i udvalget (Benny Dall) stemte imod forslaget.
Forslaget til kommuneplantillæg 20 og lokalplan 1131-21, Jordrup –en lokalby har været fremlagt i offentlig høring i otte uger i perioden fra 7. januar 2015 til 4. marts 2015. By- og Udviklingsforvaltningen har modtaget 8 indsigelser og ændringsforslag indenfor høringsperioden. Se bilag med liste over indsigelser og forvaltningens bemærkninger hertil.
Kort der viser afgrænsning af kommuneplantillæg 20 og lokalplan 1131-21, som det så ud ved den offentlige høring.
Vejadgang til nyt boligområde ved Kærtoften
Ejeren af landbrugsejendommen, der ligger op til det nye boligområde, har fremsendt indsigelse mod vejadgangen fra Kærtoften. Baggrunden for indsigelsen er ikke selve placeringen af vejadgangen, men et krav om, at vejen langs den sydlige del af Kærtoften asfalteres, for at undgå støvgener for kommende beboere på den nye udstykning. Støvgenerne vil komme, fordi indsiger kører på Kærtoften med bl.a. større landbrugsmaskiner.
Kravet fra indsiger vil betyde, at der skal asfalteres på en ca. 150 meter lang strækning, heraf ligger ca. 60 meter indenfor lokalplanen.
Kærtoften er på denne del privat fællesvej, som er beliggende på indsigerens ejendom matr. nr. 9a .
Indsigelsen har været forelagt udstykker, som på den baggrund har indledt en dialog med indsiger om asfaltering af det ønskede vejstykke. Forvaltningen skal i den forbindelse gøre opmærksom på, at Kolding Kommune ikke har hjemmel til at asfaltere det private vejstykke. Vejstykket er privatvej, og vejbelægningen er derfor et privatretligt forhold.
Indsigelsen giver ikke anledning til ændringer i lokalplanen.
Ændring af udstykning ved Kærtoften
Udstykker forespørger om muligheden for at ændre udstykningen af område 4B, idet der ønskes mulighed for:
- At udstykningen vil kunne ske etapevis i takt med at grundene sælges.
- At den nordligste grund opdeles i to grunde, og at de to-tre sydøstligste grunde kan sammenlægges til én stor grund.
Ændringen af udstykningen tilsidesætter ikke princippet for udstykningen i område 4B. Sammenlægning af de 2-3 grunde betyder, at der skal gives mulighed for grundstørrelse på ca. 3150 m2. Dette er en mindre tilretning i forhold til lokalplanforslaget, som efter forvaltningens vurdering ikke kræver fornyet høring.
Forvaltningen anbefaler at imødekomme ændringsforslaget, og at lokalplanens § 4.1 rettes, så der gives mulighed for grund på op til ca. 3150 m2 i område 4B.
Placering af regnvandsbassin og adgangsvej hertil
Der er indgivet indsigelse fra den lodsejer, som ejer jorden, hvorpå der ifølge lokalplanforslaget er placeret et regnvandsbassin.
Lodsejer accepterer hverken placeringen af teknisk anlæg og regnvandsbassin på matr. nr. 7a Jordrup, Jordrup By, eller adgangsvejen fra Hovedgaden.
Lodsejers bemærkninger og argumentation for sin indsigelse er nævnt i punktform nedenfor. Uddybningen af indsigelserne kan ses på listen over de indkomne indsigelser, som er vedlagt som bilag:
- Indsigelse mod placering af ny regnvandsbassin samt adgangsvej og adgangsforhold,
- Forringer indsigers drift- og forpagtningsgrundlag,
- Gener fra borgeres forventede færdsel på området med regnvandsbassinet,
- Adgangsvej fra Borgergade accepteres ikke,
- Adgangsvej fra Knudsbølvej vil give rig mulighed for større trafik af borgere til området,
- §3 område af regnvandsbassin vil på sigt begrænse landbrugsdriften,
- Værdiforringelse af ejendommen ved salg,
- Indfrielse af lån/dellån skal ses i forhold til pant og vurdering,
- Finder ikke alle relevante oplysninger modtaget og belyst ifm. aktindsigt,
- Indsiger peger på, at man skal gøre brug af den oprindelige placering på matr. nr. 11aa,
- Ekspropriation hvis placering fastholdes på matr. nr. 7a.
Indsigelsen har været forelagt Kolding Spildevand A/S, som på den baggrund har oplyst, at man ikke længere er interesseret i at erhverve jord fra Christian Vestergaard. Kolding Spildevand A/S har i stedet indgået aftale om køb af jord til regnvandsbassin på nabogrunden, matr. nr. 11aa, øst for Christian Vestergaards ejendom.
Kolding Spildevand A/S foreslår dermed at ændre placeringen af regnvandsbassinet med adgang fra Bøllingvej. Den ny placering af regnvandsbassinnet ligger udenfor lokalplanafgrænsningen og kommuneplanrammen. Det er foreslået, at adgangen til regnvandsbassinet i den sydlige del af Bøllingvej 15. Se bilag på ændringsforslag.
Da Kolding Spildevand A/S har besluttet at ændre placeringen af regnvandsbassinet fra Christian Vestergaards ejendom til nabogrunden, vurderer forvaltningen, at indsigelsen kan imødekommes.
Forvaltningen anbefaler, at den oprindelige placering af regnvandsbassinet udgår af kommuneplanen og lokalplanen, og at der i stedet igangsættes en ny planlægning for regnvandsbassinet enten ved ny lokalplan eller ved at igangsætte en landzonesag. Forvaltningen aftaler en tidsplan herfor med Kolding Spildevand A/S.
Baggrunden for ovenstående anbefaling er, at hvis en ny placering af regnvandsbassinet skal medtages vil det have den konsekvens, at der vil gå yderligere 3-4 måneder før tillæg og lokalplan kan godkendes, da det kræver 8 ugers fornyet høring. Det er uhensigtsmæssigt i forhold til de øvrige interessenter.
Bevaring af lindetræ
Lodsejere, naboer og genboer, i alt 8 personer gør indsigelse mod, at det 150 år gamle lindetræ bevares, idet den står meget tæt på Hovedgaden 11 og 15, og gør stor skade på bygningerne. Træet beskæres årligt af ejerne for at begrænse skaderne på deres bygninger. Derfor vil de så snart det er muligt fælde træet.
Forvaltningen vurderer, at træet, som er ca. 150 gammelt, er kulturarv og bør bevares. Det er identitetsskabende, og følger dermed også Kolding Kommunes Arkitekturstrategi.
Bevaringsværdige træer som ønskes nedrevet følger normalt Kommunens praksis. Praksis er, at det vil være en byrådsbeslutning om der skal gives dispensation til fældning eller beskæring ud over udgåede eller for færdslen generende grene.
By- og Udviklingsforvaltningen anbefaler, at bestemmelsen om bevaring af lindetræet fastholdes.
Fremtidige stier udenfor lokalplanområdet
Grete og Ole Neupart, Hovedgaden 16, har fremsendt indsigelser mod sti langs deres baghave, hvis der ikke kommer en høring hos de boliger, som er placeret med baghaver op til en evt. sti mellem Bytofte og Kirken.
De fremtidige stier, herunder den nævnte sti mellem Bytoften og kirken, ligger uden for lokalplanafgrænsningen og reguleres ikke i lokalplanen. Forvaltningen foreslår, at de udgår af planforslaget, idet de ikke er relevante for det endelige plangrundlag. Det har ingen konsekvenser at udtage de fremtidige stier uden for lokalplanområdet i lokalplanen, idet der kan arbejdes med sammenhængende stisystemer i Jordrup uafhængigt af denne lokalplan.
Spildevandsseparation og grundvandsstigning
Grete og Ole Neupart, Hovedgaden 16 har forespurgt om risikoen for grundvandsstigning ved den igangværende spildevandsseparation.
Ved separatkloakeringen i Jordrup laves der 2 separate systemer, et til sanitært spildevand og et til regnvand. På regnvandssystemet er der også mulighed for at tilslutte vejdræn, og omfangsdræn fra de boliger der har dette. Forvaltningen og Kolding Spildevand A/S er opmærksomme på problematikken om, at stigende grundvandsstand medfører øget belastning af regnvandssystemet.
Støj- og vibrationer fra ”tung trafik”
Grete og Ole Neupart, Hovedgaden 16 foreslår, at den ”tunge trafik” ledes udenom Jordrup by, for at undgå støj- og vibrationsgener.
Der er allerede i dag byzoneskiltning, som markerer en max. hastighed på 50 km/t i Jordrup. Denne skiltning er suppleret med 4 elektroniske fartvisere (én fra hvert verdenshjørne) samt et midterhelleanlæg på Hovedgaden, når man kommer fra syd. Der er ikke aktuelle planer om yderligere fartdæmpende tiltag i Jordrup.
Ovenstående forhold reguleres ikke i lokalplanen, men håndteres af trafikafdelingen i dialog med politiet.
Naturstyrelsen
Naturstyrelsen finder ikke anledning til at gøre indsigelse efter planlovens § 29 mod forslag til kommuneplantillæg nr. 20 og lokalplan nr. 1131-21 under forudsætning af, at der ved den endelige vedtagelse medtages ændringer og suppleringer, som nævnes i den redegørelse for grundvand, som er fremsendt til Naturstyrelsen i høringsperioden.
Idet Kolding Spildevand har ændret placeringen af regnvandsbassinet, vurderer forvaltningen, at det ikke længere vil være relevant at udlægge et teknisk anlæg til regnvandsbassin og adgangsvej som foreslået. Dermed vil redegørelsen om grundvand, som Naturstyrelsen henviser til, ikke længere være aktuel at indarbejde i kommuneplantillægget.
Derudover skal der, ifølge Naturstyrelsen, afvejes om de særlige bestemmelser om NFI område skal opretholdes, idet den statslige kortlægning af grundvandsforholdene for rammeområde 1131-B3 nu er afsluttet som led i vedtagelsen af kommuneplan 2013-2025. Naturstyrelsen vil ikke modsætte sig, at de særlige bestemmelser udgår.
De særlige bestemmelser for rammeområde 1131-B3 tages til efterretning og det foreslås, at det udgår, idet de ikke længere er relevante nu, hvor kommuneplan 2013-2025 er gældende.
Fremtidige muligheder for Toftegården
Lena Johansen forespørger om en evt. fremtidig ombygning og evt. omklassificering af Toftegården, Hovedgaden 28 bliver berørt af lokalplanforslaget.
Det er forvaltningens vurdering, at lokalplanforslaget ikke ændrer ved de muligheder, som der var i den hidtidige lokalplan.
Forespørgslen giver ikke anledning til ændringer af lokalplanforslaget.
Kloaktilslutning
Forvaltningen har undervejs i planprocessen været opmærksom på, at lokalplanens vedtagelse kan medføre påligning af kloaktilslutningsbidrag til erhvervsejendomme i Jordrup. De berørte lodsejere er i forbindelse med udarbejdelsen af lokalplanarbejdet blevet orienteret om konsekvenserne ved overførsel af Jordrup til byzone. Alle ejendomsejere, bortset fra Lokalbrugsen (Coop) har allerede, eller er i gang med, at foretage udstykning eller lignende for at undgå at være omfattet af kravet. Der er desuden enkelte af de berørte ejendomme, som har opnået dispensation fra Kolding Spildevand A/S.
Lokalbrugsen i Jordrup, som er ejet af Coop, vil som følge af en endelig vedtagelse af lokalplanen blive opkrævet 4 kloaktilslutningsbidrag af Kolding Spildevand. Kolding Spildevand har tilkendegivet at bidragene vil kunne betales i rater, for eksempel 4 rater over 4 år. Til orientering er et kloaktilslutningsbidrag ca. 47.700 kr. + moms. Coop er i forbindelse med sagsforløbet blevet gjort opmærksom på kloaktilslutningsproblematikken og beløbsstørrelsen.
Beslutning Plan- og Boligudvalget den 11-05-2015
Asger Christensen, Eea Haldan Vestergaard og Knud Erik Langhoff stillede forslag om at bestemmelsen om at lindetræet er bevaringsværdigt bortfalder.
Forslaget blev bragt til afstemning.
Et flertal i udvalget (udvalget med undtagelse af Asger Christensen, Eea Haldan Vestergaard og Knud Erik Langhoff) stemte imod.
Et mindretal i udvalget (Asger Christensen, Eea Haldan Vestergaard og Knud Erik Langhoff) stemte for forslaget.
Herefter blev by- og udviklingsdirektørens forslag bragt til afstemning.
Et flertal i Plan- og Boligudvalget (udvalget med undtagelse af Asger Christensen, Eea Haldan Vestergaard og Knud Erik Langhoff) indstiller forslaget til godkendelse.
Beslutning Økonomiudvalget den 18-05-2015
Et mindretal (Benny Dall, Christian Haugk, Poul Erik Jensen, Oluf Lykke Nielsen og Søren Rasmussen) indstiller by- og udviklingsdirektørens forslag til godkendelse.
Et andet mindretal (Jørn Pedersen, Merete Due Paarup, Birgitte Kragh og Knud Erik Langhoff) indstiller by- og udviklingsdirektørens forslag, med den ændring at bestemmelsen om at lindetræet er bevaringsværdigt ændres, så der ikke er krav om bevaring.
Bilag
Sagsnr.: 15/7077
Resumé
I forbindelse med en udbygning af infrastrukturen omkring Sygehus Lillebælt, har Kommunen behov for at erhverve et mindre areal, tilhørende Arbejdernes Andels Boligforening (AAB) afdeling 21, til vejudvidelse. Kommunen skal som tilsynsmyndighed godkende et salg af en almen boligorganisations ejendom.
Sagen behandles i
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at Kommunen som tilsynsmyndighed godkender, at Arbejdernes Andels Boligforening afdeling 21 frasælger 105 m² af matr. nr. 185ay Kolding Markjorder 4. afdeling for 300 kr. pr. m², svarende til 31.500 kr., til Kolding Kommune med overtagelse i 2015, og på de vilkår, at Kommunen afholder alle udgifter i forbindelse med erhvervelsen, herunder udgifter i forbindelse med udstykning.
Sagsfremstilling
I forbindelse med en udbygning af infrastrukturen omkring Sygehus Lillebælt, har Kolding Kommune behov for at erhverve et mindre areal tilhørende Arbejdernes Andels Boligforening (AAB), afdeling 21.
Arealet er opgjort til 105 m² af matr. nr. 185ay Kolding Markjorder 4. afd. Arealet er markeret med rødt på kortbilaget.
AAB og By- og Udviklingsforvaltningen har aftalt følgende omkring salget af arealet:
· Salgssummen er aftalt til 300 kr. pr. m² svarende til 31.500 kr.
· Kommunen betaler handelsomkostninger og udstykningsomkostninger
· Overtagelse i 2015
· Der udarbejdes tidsplaner for arbejdet til AAB
Når der er tale om et salg til en kommune, vurderes ejendommen af vurderingsmyndigheden. Denne vurdering er ved at blive indhentet.
Det er oplyst, at By- og Udviklingsforvaltningen vurderer, at den aftalte pris er i overensstemmelse med markedsværdien for tilsvarende jorder i Kolding by. Blandt andet kan der henvises til Kommunens salg af tilsvarende vejarealer til boligselskabet Domea på Teglgårdsvej 25, som ligeledes blev handlet for 300 kr. pr. m².
Det følger af almenboliglovens bestemmelser, at salg af en afdelings ejendom skal besluttes af boligorganisationens øverste myndighed. Boligorganisations øverste myndighed kan beslutte at delegerer kompetencen til boligorganisationens bestyrelse. AAB´s bestyrelse har godkendt salget.
Endvidere følger det af almenboliglovens bestemmelser, at afhændelse af en boligorganisations ejendom skal godkendes af kommunen som tilsynsmyndighed.
Ifølge delegerings- og kompetencefordelingsplanen skal sager vedrørende salg af en almen boligorganisations ejendom endeligt godkendes af Byrådet.
Centralforvaltningens bemærkninger
Sagsnr.: 14/5283
Resumé
By- og Udviklingsforvaltningen modtog i november 2014 to henvendelser om, at der var mistanke om ulovlig brug af pesticider på nogle kommunalt ejede bortforpagtede landbrugsarealer ved Drejens. Forpagter blev forelagt mistanken, men oplyste, at han ikke havde anvendt pesticider, men udelukkende havde kørt systematisk på arealerne i forbindelse med tilsyn af markernes dræn.
Forvaltningen udtog på baggrund af henvendelserne to planteprøver fra arealerne, som ved laboratorietest viste tegn på brug af glyphosat (aktivstoffet i RoundUp). Forvaltningen var efterfølgende på ny i dialog med forpagter, som fastholdt, at han ikke havde anvendt pesticider, og at fundet derfor enten måtte skyldes afdrift fra naboarealer eller hærværk. På baggrund af dokumentationens omfang, og forpagtningskontraktens ordlyd vedr. misligholdelse har forvaltningen vurderet, at der ikke var tilstrækkeligt grundlag for at konkludere misligholdelse og deraf resulterende kontraktophævelse.
Sagen behandles i
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at redegørelsen tages til efterretning, og
Sagsfremstilling
Medlemmerne af Miljøudvalget modtag den 4. april 2015 en henvendelse fra Mary-Anne Karas om driften af Kolding Kommunes agerjorder, og herunder om forløbet af en sag, hvor der var mistanke om brug af pesticider på de kommunale bortforpagtede landbrugsarealer ved Drejens.
I henvendelsen spørges konkret om, hvorvidt udvalget:
- er orienteret om, at der er anvendt sprøjtegift på de bortforpagtede arealer, hvilket reelt er et brud på forpagtningskontrakten.
- er bekendt og indforstået med, at brugen af pesticider ikke har konsekvens for forpagter af arealet.
Herudover ønskes svar på, hvad Kolding Kommune gør for at nå Green Cities målet om at mindst 20% af landbrugsarealet inden for kommunegrænsen, ved udgangen af 2025 er drevet certificeret økologisk.
Forvaltningen har udarbejdet et forslag til svarskrivelse til Mary-Anne Karas. Det foreslås, at afsenderen på svarskrivelsen er formanden for henholdsvis Økonomiudvalget og Miljøudvalget, da sagen vedrører begge udvalg.
Udbud af forpagtningsaftaler
Forvaltningen havde primo 2014 sendt 8 arealer over 10 ha i udbud for nye 5 års perioder, idet de igangværende kontrakter udløb 31. august 2014. Tilbudsfristen var den 12. marts 2014.
Arealerne blev udbudt på vilkår om indgåelse af standardforpagtningskontrakt for agerjorder, godkendt i Byrådet i 2010, med vilkår om dyrkning uden pesticider og efter økologiske principper, men hvor det er tilladt at bruge handelsgødning. Der er således ingen kriterier om, at arealerne skal dyrkes af certificerede økologer.
Arealerne blev bortforpagtet for nye 5 års perioder med opstart 1. september 2014 til højstbydende i henhold til udbudsvilkårene.
Vilkårene i standardforpagtningskontrakterne har baggrund i en række administrative og politiske afvejninger, om både at inddrage økonomiske hensyn ved at øge konkurrencen og antal bydere, men samtidig også at tage en række miljøhensyn, ved at undlade brug af pesticider, og ved at kunne undlade brug af husdyrgødning på arealer tæt på bymæssig beboelse. Der har herudover været behov for at kunne udtage arealer med kort varsel, hvis der er mulighed for at igangsætte byggemodning på arealerne i forbindelse med salg.
Henvendelse vedrørende mistanke om brug af pesticider
I november 2014 modtog Kolding Kommune 2 anmeldelser fra borgere, som havde mistanke om brug af pesticider på de kommunalt bortforpagtede agerjorder på Drejens. Forvaltningen modtog den første henvendelse om, at der var kørt med marksprøjte på arealerne 4 dage efter, at det var blevet observeret. Forvaltningen modtog yderligere en henvendelse 1 uge senere, om at der var set kørsel med en traktor med efterspændt marksprøjte på arealerne.
Forvaltningens medarbejdere har således ikke selv kunnet konstatere, om der blev sprøjtet med pesticider, eller modtaget fotodokumentation for, at der er udbragt pesticider af forpagter på de kommunalt ejede arealer.
Forvaltningen kontaktede på baggrund af den første henvendelse den nuværende forpagter. Han oplyste, at han havde kørt systematisk på arealerne, men at det udelukkende var for at tilse markdrænenes tilstand. Forvaltningen valgte dog alligevel at få udtaget to planteprøver fra arealerne sammen med forpagteren, som blev sendt til analyse hos Eurofins. Ud fra resultaterne af prøverne blev der konstateret tilstedeværelse af glyphosat (aktivstoffet i Round-up). Forpagter har efterfølgende fået forelagt prøveresultaterne, men har fastholdt, at han ikke har anvendt pesticider, og at måleresultaterne således må skyldes enten afdrift fra naboarealer eller hærværk.
Forvaltningen har vurderet, at det på baggrund af forløbet ikke entydigt kan udelukkes, at det efterfølgende fund af pesticidrester i planteprøverne skyldes f.eks. hærværk eller påvirkning via afdrift fra naboarealer.
Ophævelse af forpagtningskontrakter kræver, at Kolding Kommune har tilstrækkelig dokumentation for at kontrakten er blevet misligholdt af forpagter.
Episoden har givet anledning til, at forvaltningen vil udarbejde et tillæg til standardforpagtningskontrakten om, hvordan der skal handles i forbindelse med misligholdelse - herunder ved mistanke om brug af pesticider. Det indebærer blandt andet præcisering af, hvem der skal beviseføre og hvilken fremgangsmåde, der skal bruges til dokumentation og prøvetagning. Det overvejes desuden at stille krav om, at der ikke må køres med marksprøjte på arealerne. Der kan dog i særlige tilfælde dispenseres fra dette til udbringning af mikronæringsstoffer eller flydende handelsgødning efter forudgående aftale med bortforpagter.
Green Cities
Kolding Kommune har som medlem af Green Cities forpligtet sig til at arbejde for opfyldelse af en række miljømål.
For økologi er de nuværende mål:
- Mindst 75% af det kommunale fødevareforbrug er økologisk ved udgangen af 2015.
- Mindst 20% af landbrugsarealet inden for kommunegrænsen er økologisk ved udgangen af 2025.
Kommunen har i den forbindelse ikke forpligtet sig konkret til at kræve certificeret økologisk drift af de kommunalt ejede landbrugsarealer. De kommuner, som er medlem af Green Cities, kan selv vælge hvilke tiltag, der det enkelte år igangsættes, for at understøtte målopfyldelsen.
Kolding Kommune har valgt at understøtte målopfyldelsen via en række tiltag. Som eksempel kan nævnes den høje økologiprocent i de kommunale køkkener, som forventes at øge efterspørgslen på certificeret økologiske fødevarer.
Kommunen indgår f.eks. også i et samarbejde med Økologisk Landsforening, hvor en række konventionelle landbrug i løbet af 2015 tilbydes et gratis økologitjek, hvor potentialer og udfordringer ved en omlægning til certificeret økologisk drift drøftes med de interesserede landmænd.
Beslutning Økonomiudvalget den 04-05-2015
Beslutning Miljøudvalget den 04-05-2015
Beslutning Økonomiudvalget den 18-05-2015
Bilag
Sagsnr.: 15/8640
Resumé
Socialdemokraterne, SF og Enhedslisten foreslår ved e-mail af 18. maj 2015, at:
”Kolding Kommunes medarbejdere og politikere ikke benytter flyselskaber med base i Danmark, som ikke ønsker at være en del af det kollektive aftalesystem og dermed ikke vil gøre brug af gældende danske overenskomster.
Motivering:
Den danske aftalemodel er hele grundlaget for danskernes, kommunernes og samfundets økonomi og Socialdemokraterne, SF og Enhedslisten ønsker at der støttes op om den danske samfundsmodel og sådan at man via kollektive overenskomster sikrer at man kan leve af den løn man tjener i DK, hvor leveomkostningerne i kraft af velfærdssamfundets ydelser, er højere end mange andre steder i Europa. En manglende støtte til det danske aftalesystem vil betyde en nedadgående spiral hvor udover den enkelte medarbejders mulighed for at betale enhver sit, også vil underminere den samfundsmodel vi i Danmark har valgt.
Yderligere må mange selvstændige erhvervsdrivende, håndværkere, handlende mv. også belave sig på lavere indtjening og dermed overlevelsesevne. Mange af disse virksomheder har investeret ud fra det økonomiske omkostningsniveau vi kender i dag.
Socialdemokraterne, SF og Enhedslisten mener at vi som kommune bør foregå med et godt eksempel og vise at vi som virksomhed mener noget med at arbejdsmarkedets parter aftaler de kollektive regler på det danske arbejdsmarked herunder løn,overtid,genetillæg,pension,feriefridage,efteruddannelse,barselregler mv.
Sagen behandles i
Bilag