Dagsorden eller referat
Referat
Liste med Dato, udvalg, sted samt pdf udgave af dagsordenen til download.
Dato: |
04-05-2016 13:00:00 |
---|---|
Udvalg: |
Arbejdsmarkedsudvalget |
Sted: |
Udvalgslokalet |
Pdf: |
|
Sagsnr.: 14/15680
Resumé
Oplægget varer ca. 15 min. og vil blandt andet omhandle baggrund og intention for projektet, metoder samt resultater.
Formålet med projektet er at styrke de dansksproglige færdigheder gennem en integreret indsats mellem jobcentret, sprogskolen og virksomheder ved hjælp af en sprogmakker på arbejdspladsen.
Sagen behandles i
Forslag
Kommunaldirektøren forslår,
Sagsnr.: 13/8530
Resumé
Forvaltningen udarbejder månedligt ledelsesinformationen, der viser:
- udviklingen i antallet af integrationsborgere
- udviklingen i antallet af nytilkomne flygtninge
- brug af danskundervisning og aktivering
- brug af midlertidig boligplacering.
Sagen behandles i
Forslag
at orienteringen tages til efterretning.
Sagsfremstilling
Der har været en stigning i antallet af integrationsborgere på 49 % det seneste år. Fra 295 i marts 2015 til 439 integrationsborgere i marts 2016.
Det stigende antal integrationsborgere har betydet en stor stigning i antallet af borgere, der modtager danskundervisning og aktiveres ved Sprogskole og Dansk Flygtningehjælp.
Der er i marts 2016 midlertidig boligplacering i 14 lejemål, der huser 22 flygtninge. Der vil i 2016 være behov for flere permanente lejemål, da man forventer, at antallet af flygtninge vil være stigende
Sagsnr.: 16/1622
Resumé
Med baggrund i at Kolding Kommune, i lighed med alle landets kommuner, også i 2016 skal løfte en stor integrationsopgave, inviterede Kolding Kommune Koldings foreningsliv (på tværs af kultur, idræt og sociale foreninger) til et dialogmøde om flygtninge- og integrationsindsatsen.
Formålet med mødet var at give foreningerne et indblik i både flygtningesituationen, men også i de indsatser, krav og pligter som flygtninge mødes med, når de ankommer til Kolding Kommune.
Herudover var der på mødet information omkring den integrationspulje, som Byrådet har åbnet. Dansk Flygtningehjælp fortalte om de muligheder, der allerede eksisterer i forhold til at blive frivillig på flygtninge- og integrationsområdet i Kolding Kommune.
Formålet med mødet var at give foreningerne inspiration til at tænke sig selv ind i at spille en rolle i integrationsindsatsen, skabe rammerne for at nye samarbejder kan opstå og sidst men ikke mindst at få nye ideer til at understøtte integrationsindsatsen.
Sagen behandles i
Forslag
Kommunaldirektøren foreslår,
at opsamlingen drøftes,
at der løbende aflægges status på igangsatte initiativer.
Sagsfremstilling
Sammenfattende opsamling fra workshoppen:
- Oprette praktikpladser for flygtninge i frivillige foreninger
- Kolding kommune skal facilitere møder, hvor foreninger kan mødes
- Arrangere familiebesøg mellem danskere og flygtninge
- Åbne madklubber/fællesspisning
- Fodboldturnering (en slags VM i Kolding)
- Litteraturforening vil skrive artikler til Jydske Vestkysten om og med flygtninge
- Ved grundsamtalen skal der stilles spørgsmål om flygtningenes interesser
- Familieguiderne skal også introducere flygtninge til foreningslivet
- Kursister fra Sprogskolen og Ungdomsskolen skal meldes ind i firmasporten
- Integrationsdag på Kolding stadion
- Oprettelse af et internationalt kor i Kolding
- Golfklub vil invitere etnisk forening til at spille golf
- International danseklub, hvor man lærer danse fra forskellige lande
- Samtalesaloner
- Større tilgængelighed og overskuelighed til foreningslivet på www.kolding.dk
Ovenstående opsamling blev fremlagt på et møde i Multikulturelt Forum den 13. april 2016. Multikulturelt forum havde følgende anbefalinger:
- Kolding Kommune bør undersøge, hvilke muligheder der allerede eksisterer for at understøtte og fremme flygtninges deltagelse i forenings- og frivilliglivet i Kolding Kommune
- Det er foreningernes ansvar at igangsætte initiativerne, men Multikulturelt Forum pointerede vigtigheden af, at Kolding Kommune stiller sig til rådighed og bidrager til at skabe rammerne for, at ideerne kan blive til virkelighed
- Omdrejningspunktet for mødet var ”hvor kan man møde en dansker” og Multikulturelt Forum lagde derfor vægt på at fremme flygtningenes deltagelse i foreninger, som henvender sig til borgerne på tværs af nationalitet og etnicitet.
Status
I tråd med Multikulturel Forums anbefalinger har Jobcenter Kolding inviteret til møder med henholdsvis Kolding Idrætsråd og med Børne- og uddannelsesdirektøren, som har ansvaret for fritids- og kulturområdet. Formålet med møderne er at skabe overblik over de muligheder, som findes i forhold til at få flygtninge til at indgå i foreningslivet.
Herudover er der afholdt møde med repræsentanter fra Kolding Provsti, som repræsenterer 31 folkekirker, og som har rigtig mange tiltag på flygtningeområdet, f.eks. undervisning, sprogpraktikker, venskabsfamilier, musikarrangementer, fællesspisning, udflugter, sommerlejre, fodboldtræning, kvinder møder kvinder, madklubber og afvikling af seminarer med fokus på radikalisering mm. Kolding Provsti har et ønske om, at indgå i et mere systematisk samarbejde med Kolding Kommune på flygtningeområdet.
Dansk Flygtningehjælp har efter mødet gjort opmærksom på ”Fritidspuljen”, som er en pulje på 10.000.000 kr., hvor der kan søges om midler til årskontingent og udstyr til fritidsaktiviteter.
Puljen henvender sig til børn i alderen 0 – 18 år fra flygtningefamilier, hvor den ene eller begge forældre modtager integrationsydelse. Information om puljen er videregivet til relevante aktører.
Det videre forløb
Det anbefales, at Jobcenter Kolding, i forhold til hvert enkelt forslag, retter henvendelse til relevante samarbejdspartnere, f.eks. byens danseskoler ift. forslaget om at oprette en international danseklub, til byens cafeer og restauranter ift. forslag, som omhandler fællesspisning og samtalesaloner, og kontakt til byens fodboldklubber ift. forslag om afvikling af Koldings eget VM i fodbold osv.
Sagsnr.: 16/605
Resumé
Arbejdsmarkedsudvalget besluttede på sit møde den 7. april 2016 at tage metoden med borgerbudgettering i anvendelse i de områder, hvor der sker boligplacering af flygtninge. Formålet er dels at imødekomme frivillige kræfter og mobilisere endnu flere, som ønsker at gøre en forskel som frivillig på flygtninge- og integrationsområdet.
Borgerbudgettering understøtter Byrådets ambition om at sikre den gode modtagelse, medmenneskeligheden og en vellykket integration.
Det blev besluttet, at der til Arbejdsmarkedsudvalgets møde i maj måned fremlægges en tids- og procesplan.
Sagen behandles i
Forslag
Kommunaldirektøren foreslår,
Sagsfremstilling
Borgerbudgettering bliver af OECD anset som en af de mest succesfulde måder at mindske afstanden mellem borgere og offentlige myndigheder og til at skabe styrket lokal sammenhængskraft.
Ved at bruge borgerbudgettering som bro til at skabe nye fælles aktiviteter og konkrete projekter for både lokalbeboere og boligplacerede flygtninge, opstår der mulighed for at bygge forståelse, venskab og lokaldemokratiet bliver styrket. Brug af borgerbudgettering på flygtningeområdet er en ny tilgang til flygtningeområdet.
Den udarbejdede tids- og procesplan indeholder nedenstående elementer:
Bilag
Sagsnr.: 15/20095
Resumé
Som en konsekvens af det stigende behov for en mere omfattende integrationsindsats har Byrådet åbnet en integrationspulje på 400.000 kr.
Arbejdsmarkedsudvalget besluttede på sit møde den 2. december 2015, at projekter der kan få midler fra puljen, skal opfylde nedenstående retningslinjer/kriterier:
- Projekterne skal aktivt inddrage borgerne i Kolding Kommune på tværs af etnicitet.
- Projekterne skal være åbne for alle uanset etnisk, national, kulturel eller religiøs baggrund.
- Virksomheder, foreninger, eller organisationer, som ansøger om midler skal høre hjemme i Kolding Kommune. Virksomheder, foreninger eller organisationer uden for Kolding Kommune kan kun få støtte i specielle tilfælde.
- Det skal fremgå af projekterne, at Kolding Kommune har ydet støtte.
- Integrationspuljen støtter ikke projekter, som er gennemført, og heller ikke udgifter til rejser og ophold.
Det er Arbejdsmarkedsudvalget, som behandler ansøgningerne og der kan løbende søges midler fra puljen.
Der er udarbejdet et ansøgningsskema, som skal udfyldes såfremt man ønsker at søge midler fra puljen. Skemaet ligger på www.kolding.dk.
Status på puljen:
Forløb | Beløb |
Afsat ved budgetforhandlingerne for perioden 2016-2019 | 400.000 kr. |
Ansøgning fra Geografisk Have – Dyr og haver i Danmark (evalueres på Arbejdsmarkedsudvalgets møde den 7. december 2016 | 52.580 kr. |
Resterende beløb i puljen | 347.420 kr. |
Ny ansøgning til puljen:
Sagen behandles i
Forslag
Kommunaldirektøren foreslår,
Sagsfremstilling
Om ansøgningen fra Tv-Kolding:
Integration via TV | |
Målgruppen | 6 – 10 nyankommne flygtninge, som forstår engelsk og har interesse i emnerne kommunikation og journalistik |
Formålet/forventet effekt | Give flygtninge mulighed for at formidle dansk kultur, men også give flygtninge mulighed for at formidle deres historier/problemstillinger |
Forløbet | 6 ugers forløb med 1- 2 dages undervisning om ugen. Forløbet/undervisningen foregår i fritiden. |
Det frivillige element | De frivillige hos Tv-Kolding vil indgå i projektet i.f.t. oplæring, socialisering. Herudover vil deltagerne i projektet efterfølgende få mulighed for at blive frivillige hos Tv-Kolding |
Økonomi | Der ansøges om 50.000 kr., som skal dække udgifter til løn, lokale og udstyr. |
Det er oplyst, at udstyret efterfølgende skal bruges til øvrige uddannelsesaktiviteter, f.eks. projekter i Jobcentret, og at der vil kunne afvikles flere hold til flygtninge.
Jydske Vestkystens rolle i projektet bliver at introducere flygtninge til, hvordan medierne fungerer i Danmark, f.eks. via besøg men også via undervisning i, hvordan en avis bliver til såvel teknisk som journalistisk. Jydske Vestkystens redaktion vil blive besøgt nogle gange i forløbet.
Ansøgningen lever op til kriterierne for udbetaling af midler fra integrationspuljen i forhold til at være åben for alle etniske grupper, projektet involverer både en forening (Tv-Kolding) og en virksomhed (Jydske Vestkysten).
Projektet kan bidrage til at skabe netværk og relationer med etniske danskere og emnet kommunikation og journalistik har et beskæftigelsesrettet formål, og kan bidrage til demokratiforståelse i bred forstand.
Bilag
Sagsnr.: 13/8530
Resumé
Forvaltningen udarbejder månedligt ledelsesinformationen, der viser:
Sagen behandles i
Forslag
at orienteringen tages til efterretning.
Sagsfremstilling
Udviklingen i det samlede antal borgere på overførselsindkomst har det seneste år været inde i en god udvikling. Der er i alt 177 færre borgere på overførselsindkomst end samme tidspunkt sidste år.
Der er det seneste år sket en række forskydninger i antallet af borgere inden for de enkelte ydelsesgrupper. Flere af forskydningerne skyldes reformer og ændret lovgivning.
Der har været et stort fald i antallet af forsikrede ledige og borgere på den midlertidige arbejdsmarkedsydelse. Til gengæld har der været en stigning i antallet af integrationsborgere.
Der har desuden være et fald i antallet af førtidspensionister. Faldet i antallet af førtidspensionister modsvares af et stigende antal borgere i fleksjob og ressourceforløb.
Sagsnr.: 15/11925
Resumé
Baggrunden for DIMA
I 2015 blev DIMA (Danish International Manufacturing Academy) etableret som en del af samarbejdet i Trekantområdet. Initiativtagerne var Trekantområdets erhvervsliv, uddannelsesinstitutioner og kommuner, som sammen ønskede at styrke vækst, innovation og attraktive uddannelses- og jobmuligheder i industrien.
Foreningens formål er:
- At synliggøre produktion som en attraktiv karrierevej
- At styrke de produktionsrettede uddannelsers image og tiltrækningskraft
- At styrke virksomhedernes innovation og produktivitet gennem et tæt samspil om uddannelser- og efter/videreuddannelser
- At sikre en høj kvalitet, sammenhæng og relevans i kompetenceforsyningen til erhvervslivet i Trekantområdet
- At styrke og synliggøre Trekantområdet som et attraktivt produktionscentrum.
Målsætninger og indsatsområder
For 2016 er der vedtaget en handleplan med fokus på to strategiske fokusområder:
- Virksomhederne i centrum
- Produktion som attraktiv karrierevej
Deltagere og medarbejdere i DIMA
DIMAs bestyrelse rummer en bred vifte af repræsentanter fra produktionsvirksomheder, kommuner og uddannelsesinstitutioner fra de 7 kommuner i Trekantområdet.
Resultater
I 2015 har selve etableringsfasen været i fokus, og mange af de igangsatte projekter og aktiviteter er fortsat undervejs.
Sagen behandles i
Forslag
Kommunaldirektøren foreslår,
Sagsfremstilling
Baggrunden for DIMA
I 2015 blev DIMA (Danish International Manufacturing Academy) etableret som en del af samarbejdet i Trekantområdet. Initiativtagerne var Trekantområdets erhvervsliv, uddannelsesinstitutioner og kommuner, som sammen ønskede at styrke vækst, innovation og attraktive uddannelses- og jobmuligheder i industrien.
Formålet med DIMA er at gøre det lettere for erhvervslivet at udvikle og rekruttere dygtige medarbejdere på alle niveauer og samtidig skabe en fælles platform, hvor praksis og viden om produktion mødes.
Via DIMA skal der sættes fokus på Trekantområdet som Danmarks produktionscentrum, og samtidig gøres en fælles indsats for at uddanne de rette medarbejdere til at sikre produktion og udvikling.
Foreningens formål er desuden:
- At synliggøre produktion som en attraktiv karrierevej
- At styrke de produktionsrettede uddannelsers image og tiltrækningskraft
- At styrke virksomhedernes innovation og produktivitet gennem et tæt samspil om uddannelser- og efter/videreuddannelser
- At sikre en høj kvalitet, sammenhæng og relevans i kompetenceforsyningen til erhvervslivet i Trekantområdet
- At styrke og synliggøre Trekantområdet som et attraktivt produktionscentrum.
Målsætninger og indsatsområder
For 2016 er der vedtaget en handleplan med fokus på to strategiske fokusområder:
Virksomhederne i centrum
Her er der fokus på at hjælpe produktionsvirksomhederne til at skabe konkrete resultater. Der skal derfor udvikles konkrete løsninger for, hvordan der skaffes kompetent arbejdskraft til industrien.
Produktion som attraktiv karrierevej
Produktion skal synliggøres som en attraktiv karrierevej, så optaget på de produktionsrettede erhvervsuddannelser øges.
DIMA skal her hjælpe til ved at sætte fokus på samspillet mellem produktionsrettet EUD/EUX og produktionsvirksomhederne, udarbejde forslag til uddannelsespuljen i samarbejde med regionen og sikre, at der er dialog med alle relevante parter, som kan hjælpe i dette arbejde.
De to strategiske fokusområder udmønter sig i fire konkrete indsatsområder:
- Indsats 1: ”Flere unge på vej til en spændende fremtid i industrien”
- Indsats 2: Hvordan skaber vi en unik kompetenceforsyning til industrien i Trekantområdet?
- Indsats 3: Intern og ekstern markedsføring: Hvordan kan vi samarbejde om at markedsføre produktion som en attraktiv karrierevej
- Indsats 4: Her & nu rekruttering til industrien.
Deltagerne i DIMA
DIMA’s bestyrelse rummer en bred vifte af repræsentanter fra produktionsvirksomheder, kommuner og uddannelsesinstitutioner fra de 7 kommuner i Trekantområdet.
Der er desuden etableret diverse arbejdsgrupper til de fire indsatsgrupper, hvor der deltager medarbejdere fra de enkelte steder.
I 2015 har selve etableringsfasen været i fokus, og mange af de igangsatte projekter og aktiviteter er fortsat undervejs. Der er dog forskellige resultater og indsatser, der med fordel kan nævnes:
- Hjemmeside for DIMA er lige ved at blive lanceret
- Wiki DIMA – en digital udviklingsportal for virksomheder, som skal give et samlet overblik over de enkelte uddannelses- og efteruddannelsesmuligheder, desuden overblik over produktionstekniske jobfunktioner. Den forventes lanceret i løbet af 2016
- Industriens uge i uge 44 – i løbet af ugen arrangeres bl.a. konference for virksomheder, skoleklasser inviteres indenfor på virksomheder, de ledige inviteres også på besøg på industrivirksomheder og der holdes åbent hus for de snart-uddannede fra akademierne og fra SDU.
- Etablering af et DIMA netværk af konsulenter med virksomhedskontakt fra jobcentrene, uddannelsesinstitutionerne og kommunernes erhvervsservice. Netværket skal sikre, at de enkelte konsulenter har viden fra alle parter om de forskellige muligheder, når de besøger virksomhederne.
På møde vil arbejdsmarkedschef Lasse Kamp holde et kort oplæg omkring DIMA.
Sagsnr.: 16/1852
Resumé
Formand for Arbejdsmarkedsudvalget Mette Balsby (V) anmoder i mail den 12. april 2016 om optagelse af følgende punkt på Arbejdsmarkedsudvalgets møde i maj.
”Jeg ønsker, at der sættes en sag på Arbejdsmarkedsudvalgets møde til maj omkring ændring af forholdstalskravet. Jeg har tidligere bedt forvaltningen undersøge, om der er mulighed for at få flere borgere ud i enten nyttejob, virksomhedspraktik eller løntilskud, hvis man beregner ud fra, hvor mange timer, de reelt er på virksomheden, i stedet for som nu, hvor man giver tilladelse efter, hvor mange ansatte, der er det pågældende sted. Hvis f.eks. en borger kun er i virksomhedspraktik 4 timer om ugen, kunne det være en god ide, at der kom flere borgere ud, men blot på andre tidspunkter. På den måde kunne flere få glæde af stedet og den udvikling, som gode virksomheder kan give til borgerne.
Jobcentret skrev til Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, som svarede, at det giver reglerne ikke mulighed for, idet en person i en af ordningerne tæller som 1 person – uanset, hvor mange (eller få!) timer, de er på stedet. Når en virksomhed er rigtig gode til at få borgerne videre ud på arbejdsmarkedet, skal de ikke begrænses af disse regler, som regner i ”hoveder” i stedet for i timer, hvilket giver mere mening.
Jeg foreslår derfor, at Kolding Kommune retter henvendelse til Beskæftigelsesministeren og beder han revurdere reglerne, så de giver mulighed for at vurdere ud fra timeantallet i stedet for ud fra ansatte og borgere. Det vil gøre reglerne mere fleksible og kommer til at fungere bedre for både borgere og virksomheder”.
Sagen behandles i
Forslag
Kommunaldirektøren foreslår,
at udvalget drøfter forslaget.
Sagsnr.: 13/15162
Resumé
Kommunaldirektøren oplyser, at budget- og bevillingskontrollen pr. 31. marts 2016 for Arbejdsmarkedsudvalgets område viser et mindre forbrug på 3,889 mio. kr. i forhold til det oprindelige budget for 2016.
Mindre forbruget skyldes blandt andet indførelse af en ny lavere ydelse til integrationsborgere. Kommunernes økonomi er ikke reguleret for denne besparelse. Det må forventes, at dette sker ved i forbindelse med aftalen om kommunernes økonomi i 2017.
Budget- og bevillingskontrollen er beregnet ud fra den gældende refusionsmodel som trådte i kraft januar 2016. Erfaringerne med reformen baserer sig på januar og februar 2016, og er derfor endnu ret begrænsede. De forventede refusionsindtægter og hermed det samlede resultat for budget- og bevillingskontrollen skal derfor ses på med en stor forsigtighed.
Sagen behandles i
Forslag
at budget- og bevillingskontrollen primo 2016 tages til efterretning, idet Arbejdsmarkedsudvalgets driftsbevilling i 2016 reduceres med 3,889 mio. kr., der tilføres udligning og generelle tilskud til imødegåelse af eventuel midtvejsregulering.
Sagsfremstilling
Det mindre forbrug på 3,889 mio. kr. som bevillingskontrollen pr. 31. marts 2016 viser, kan i tabelform specificeres således:
Beløb i hele 1.000 kr., netto | Budget 2016 | Forventet forbrug 2016 | Difference | Note |
Serviceudgifter | 7.744 | 7.744 | 0 | 1 |
Overførselsudgifter | | | | |
EGU – ungdomsuddannelser | 3.524 | 3.524 | 0 | |
| | | | |
Introduktionsprogram | 2.198 | 1.250 | -948 | |
| | |||
Kontante ydelser: | | | | |
- Kontanthjælp til flygtninge | 42.960 | 38.955 | -4.005 | 2 |
- Sygedagpenge | 115.808 | 107.875 | -7.933 | 3 |
- Kontant- og uddannelseshjælp | 209.805 | 219.324 | 9.519 | 4 |
- Dagpenge til forsikrede ledige og midlertidig arbejdsmarkedsydelse | 185.893 | 171.660 | -14.233 | 5 |
- Førtidspension, tillæg og kontante ydelser | 428.161 | 435.515 | 7.354 | 6 |
- Fleksjob, ledighedsydelse og revalidering | 153.574 71.403 | 149.613 81.307 | -3.961 9.904 | 7 |
- Ressourceforløbsydelse/ jobafklaring | 3 | |||
Beskæftigelsesordninger: | | | | |
- Kommunale beskæftigelsesordninger | 44.845 | 52.058 | 7.213 | 8 |
- Forsikrede ledige | 14.782 | 12.333 | -2.449 | 9 |
- Seniorjobs | 9.011 | 10.265 | 1.254 | |
- Beskæftigelsesordninger | 8.423 | 2.819 | -5.604 | 10 |
I alt | 1.290.387 | 1.286.498 | -3.889 | |
1. Serviceudgifterne under arbejdsmarkedsudvalgets består af udgifter til Produktionsskoler, løn til ansatte i løntilskud i Kolding Kommune samt udgifter til midlertidig boligplacering af flygtninge.
Det forventes, at serviceudgifterne kan holdes inden for rammen. Der er dog pres på udgifterne til den midlertidige boligplacering, men som en del af topartsforhandlingerne mellem KL og regeringen kommer der muligvis flere midler til at dække kommunernes udgifter hertil.
2. Grundet ny lovgivning er ydelsen til integrationsborgere på et lavere niveau end oprindeligt budgetteret. Det har medført en mindre udgift på 4,005 mio. kr.
3. Antallet af borgere på sygedagpenge er lavere end forventet. Modsat er antallet af borgere i jobafklaringsforløb større end oprindeligt budgetteret. Samlet set er der en lille merudgift til de to ydelser.
4. Antallet af jobklare kontanthjælpsmodtagere samt unge på uddannelseshjælp er større end oprindeligt budgetteret. Det medfører en merudgift på 9,519 mio. kr.
5. Der har i Kolding Kommune været en bedre ledighedsudvikling for de forsikrede ledige og borgere på den midlertidige arbejdsmarkedsydelse end oprindeligt budgetteret. Dette har medført mindre udgifter til de to ydelser på i alt 14,233 mio. kr.
6. Faldet i antallet af borgere på førtidspension i 2016 er lidt mindre end forventet. Dette har medført en merudgift på 7,354 mio. kr.
7. Udviklingen i antallet af borgere på fleksjob, ledighedsydelse og revalidering er samlet set steget mindre end oprindeligt budgetlagt. Dette har medført en mindre udgift til disse ydelser på 3,961 mio. kr.
8. Udgifter under kommunale beskæftigelsesordninger består af aktiveringsudgifter til borger på a-dagpenge, sygedagpenge, kontanthjælp, uddannelseshjælp, ledighedsydelse og revalidering. Udgifterne til mentorstøtte er grundet ny lovgivning fra 2016 flyttet fra området beskæftigelsesordninger til de området kommunale beskæftigelsesordninger. Dette er den primære årsag til merudgifterne på i alt 7,213 mio. kr.
9. Antallet af forsikrede ledige i løntilskud er grundet den positive ledighedsudvikling også faldet, hvilket betyder at udgifterne til løntilskud til forsikrede ledige forventes at være 2,449 mio. kr. mindre end tidligere budgetteret.
10. Udgiften til mentorstøtte er lagt op under et andet driftsområde. Dette er den primære grund til mindre udgifter på 5,604 mio. kr. Beskæftigelsesordninger består herefter primært af udgifter til jobrotationsordningen.
Centralforvaltningens bemærkninger
Sagsnr.: 14/8370
Resumé
Deltagelse i kommunale aktiviteter.
Sagen behandles i
Arbejdsmarkedsudvalget.
Forslag
Kommunaldirektøren foreslår,
at Arbejdsmarkedsudvalget drøfter, om der er behov for at et eller flere medlemmer af udvalget varetager andre kommunale hverv.
Bilag
Sagsnr.: 16/7123
Resumé
Medlem af Byrådet, Søren Rasmussen (DF) anmoder i en mail om, at Arbejdsmarkedsudvalget drøfter følgende emne:
”I forbindelse med debatten om flygtninge på børne- og uddannelsesområdet og de manglende børneattester, har jeg undersøgt forholdene på seniorområdet. Det viser sig at hvis der skulle blive henvist flygtninge til praktik eller lignende på plejecentre, i hjemmeplejen o.s.v. så er det Jobcentret der skal tage sig af godkendelsen af den enkelte.
Sagen behandles i
Forslag
Kommunaldirektøren foreslår,