Dagsorden eller referat
Referat
Liste med Dato, udvalg, sted samt pdf udgave af dagsordenen til download.
Dato: |
19-02-2014 09:00:00 |
---|---|
Udvalg: |
Social- og Sundhedsudvalget |
Sted: |
Udvalgslokalet 4. etage |
Pdf: |
|
Sagsnr.: 14/1176
Resumé
Social- og sundhedsområdets selvværdsstrategi blev vedtaget på Socialudvalgets og Forebyggelses- og Sundhedsudvalgets møde den 22. februar 2012.
Baggrunden:
Strategien er et bud på, hvordan vi kan bevare det velfærdssamfund, som vi kender i dag og den lægger op til, at tænke velfærd på en helt ny måde ved at tænke civilsamfundet, virksomhederne, borgerne og deres netværk ind i den sociale indsats.
Borgerne, som det hele handler om skal tænkes ind på en helt ny måde, ud fra en tro på:
- At mennesket grundlæggende ønsker at kunne klare sig selv og styre eget liv
- At mennesket grundlæggende har de generelle kompetencer og potentialer til, at kunne styre eget liv
- At mennesket generelt kan og vil, men at nogle skal hjælpes til også at turde
Sagen behandles i
Socialudvalget.
Forslag
Social- og Sundhedsdirektøren foreslår
at introduktion til selvværdsstrategien tages til efterretning.
Sagsfremstilling
Målet med Selvværdsstrategien:
Målet er at finde borgerens kompetencer og potentialer, udvikle og hjælpe dem, til at gøre det de har brug for fordi vi tror på, at den enkelte kommer til at opleve en højere livskvalitet når der tildeles mere ansvar. Omvendt vil nogle borgere opleve, at de i fremtiden ikke kan få den service, som de får i dag.
Hovedbudskabet i strategien er altså, at alle skal have det de har ret til og behov for, hverken mere eller mindre. Det skal være hele Koldings ansvar, at tage vare på velfærden, således at vi ikke marginaliserer de svageste grupper i samfundet.
Selvværdsstrategiens løsningsforslag (4 elementer)
- Menneskesyn
- Frivillighed
- Socialøkonomi
- Sundhed og trivsel
Menneskesynet:
Der skal implementeres et aktivt menneskesyn i forvaltningens møde med borgeren. Dette skal blandt andet ske ved, at tanker og vaner ændres og brydes, at der tænkes i alternativer og ny praksis, og hjælp til selvhjælp er altid overskriften for den indsats vi leverer.
Frivillighed:
Strategien kræver øget fokus på at understøtte den civile frivillighed, og det aktive medborgerskab. Comm On Kolding skal spille en aktiv rolle i at rekrutteringen af frivillige bliver endnu bredere end den er i dag.
Strategisk samarbejde med byens virksomhed (såvel socialøkonomiske som socialt ansvarlige virksomheder:
Styrkelse af virksomhedernes fokus på, hvordan de ved en fokuseret og fælles indsats kan bidrage til at gøre en forskel, såvel for det enkelte menneske, men også for samfundet og Kolding som helhed.
Sundhed og trivsel:
Borgernes sunde valg skal understøttes ved at der leveres varige sundhedsfremmende og forebyggende tiltag.
Samlet set:
Samlet set handler selvværdsstrategien om, at få frivillighed, strategisk inddragelse af byens virksomheder, systematisk inddragelse af borgerens ressourcer og deres netværk til at gå hånd i hånd med den specialiserede sociale indsats.
Selvværdsstrategien tager afsæt i, at dette er forudsætningen for at skabe vækst, velstand og velfærd, vi vil inviterer alle indenfor, og give alle, hver især mulighed for at bidrage til fællesskabet med det de formål.
Selvværdsstrategien vil mundtligt blive gennemgået på mødet i forhold til:
- Den politiske proces
- den interne proces og organisering
- Tværgående initiativer (frivillighed og socialøkonomi)
- igangsatte initiativer og projekter fordelt på områder
Beslutning Socialudvalget den 19-02-2014
Godkendt
Bilag
Sagsnr.: 13/22610
Resumé
Præsentation af forretningsområder i Social-og Sundhedsforvaltningen, som vedrører Socialudvalget.
Sagen behandles i
Socialudvalget.
Forslag
Social- og Sundhedsdirektøren foreslår
at præsentationen tages til efterretning.
Nyt forslag
Social- og Sundhedsdirektøren foreslår
at præsentationen tages til efterretning.
Sagsfremstilling
Præsentation af forretningsområder.
Tilføjelse til sagsfremstilling
Præsentation af følgende forretningsområder:
Sundhedsområdet og
Handicapområdet
Beslutning Socialudvalget den 15-01-2014
Godkendt.
Beslutning Socialudvalget den 19-02-2014
Godkendt.
Sagsnr.: 13/3485
Resumé
Orientering om kontrolgruppens arbejde i 2013 og fremadrettet i 2014.
Sagen behandles i
Socialudvalget.
Forslag
Social- og Sundhedsdirektøren foreslår
at orienteringen tages til efterretning.
Sagsfremstilling
2011 | 2012 | 2013 | |
Modtagne anmeldelser | 236 | 233 | 360 |
Afsluttet med stop af ydelser | 105 | 98 | 176 |
Afsluttet uden snyd | 36 | 14 | 37 |
Bruttobesparelse | 5,4 mio. kr. | 7,2 mio. kr. | 9,2 mio. kr. |
Nettobesparelse | 2,5 mio. kr. | 2,0 mio. kr. | 4,9 mio. kr. |
Den præventive del af Kontrolgruppens arbejde og synlighed ved virksomhedskontroller og medieomtale er ikke målbart, men det er Kontrolgruppens vurdering, at kontrolarbejdet gør en forskel.
Kontrolgruppen har i 2013 deltaget i 4 Fairplayaktioner med SKAT og politi i Kolding kommune. Dertil kommer løbende virksomhedskontroller på baggrund af anmeldelser, som kontrolgruppen foretager selv eller i samarbejde med SKAT.
Det er kontrolgruppens vurdering, at synlighed ude i virksomhederne ved kontrolaktioner har en stor effekt både præventivt og i forhold til at få stoppet ydelserne på borgere, der arbejder uregistreret. Det er derfor et mål for 2014, at kontrolgruppen skal øge indsatsen i forhold til virksomhedskontrol, for gennem råd og vejledning at kunne forebygge uregistreret arbejde. Kontrolgruppen vil i fremtiden, tilsvarende SKAT, begynde at pålægge logbøger i virksomheder, hvor der konstateres uregistreret arbejdskraft.
Kontrolgruppen modtager fortsat mange anonyme anmeldelser, der vedrører reelt enlige. Disse sager løftes i samarbejde med Udbetaling Danmark, som er myndighed i forhold til en lang række af ydelserne til enlige forsørgere. Det er indtrykket, at det primært er sager, hvor kommunen har aktive ydelser, at Udbetaling Danmark anmoder kontrolgruppen om at hjælpe med at løfte sagen. Udbetaling Danmark har varslet, at der i starten af 2014 vil blive fremsendt såkaldte ”Crunch”-lister til landets kontrolgrupper. Det vil sige lister, hvor Udbetaling Danmarks IT-systemer har fundet, at der kan være indikation for at en person ikke er reelt enlig.
Det er kontrolgruppens opfattelse, at samarbejdet med Udbetaling Danmarks kontrolgruppe fungerer godt, og der er stor velvilje både hos Udbetaling Danmark og i kontrolgruppen til at bevare et godt samarbejde.
Kontrolgruppen deltager i ERFA-møder med Udbetaling Danmarks kontrolgruppe 4 gange årligt og har også netop besøgt kontrolgruppen med det sigte at udbygge det gode samarbejde, således at vi bliver endnu bedre til at bruge hinandens kompetencer
Kontrolgruppen har i 2013, med afsæt i budgetnoten i budget 2013 - arbejdet på at styrke samarbejdet internt på Social- og Sundhedsforvaltningen samt med de øvrige forvaltninger.
Dette har været meget positivt og har resulteret i nye samarbejds- og snitfladebeskrivelser med de fleste afdelinger og forvaltninger, som kontrolgruppen samarbejder med.
Samtidig har Kontrolgruppen efterfølgende været på en præsentationsrunde i flere afdelinger/forvaltninger i forhold til at skabe kortere vej mellem den enkelte sagsbehandler og Kontrolgruppen. Dette arbejde har resulteret i en skærpet opmærksomhed på socialt bedrageri ude i de enkelte afdelinger. Kontrolgruppen oplever, at der kommer flere interne anmodninger om Kontrolgruppens assistance, og at der i højere grad tages kontakt til kontrolgruppen i sager, hvor der er mistanke om snyd med ydelser.
Det gode samarbejde med sagsbehandlerne, er en medvirkende faktor i den øgede besparelse kontrolgruppen har opnået i 2013. Det er Kontrolgruppens mål at nå ud i de forskellige afdelinger 1-2 gange årligt.
Kontrolgruppen har fortsat et mål om at øge indsatsen i forhold til selvstændige erhvervsdrivende, der modtager sygedagpenge. Dette gennem et solidt samarbejde med dagpengekontoret og også meget gerne med Jobcentret. Midlet til indsatsen vil være virksomhedskontroller.
Kontrolgruppen arbejder tæt sammen med SKAT og forventer også i 2014 at blive inddraget i Fairplay aktioner.
Kontrolgruppen har som mål at sager, hvor der er konstateret ond tro hos ydelsesmodtager, vil sagen blive fulgt op med en politianmeldelse.
Beslutning Socialudvalget den 19-02-2014
Godkendt.
Sagsnr.: 14/1846
Resumé
Oprettelsen af et integrationsråd har til formål at skabe bedre rammer for integration samt at bidrage til at undgå, at der opstår parallelsamfund.
Sagen behandles i
Socialudvalget.
Forslag
Social- og Sundhedsdirektøren foreslår,
at der igangsættes en designproces, som skal føre til oprettelse af et Integrationsråd
at første skridt i designprocessen bliver, at gennemføre en interviewrunde blandt de etniske foreninger.
Sagsfremstilling
Et Integrationsrådet skal medvirke til at give vejledende udtalelser om den almindelige integrationsindsats i kommunen og arbejde ud fra den integrationspolitik, som er vedtaget.
Integrationsrådet vil desuden kunne have en koordinerende og faciliterende rolle i forhold til at sikre, at de etniske foreninger, som får tilskud efter Servicelovens § 18, udfører integrationsfremmende frivillige initiativer.
Med afsæt i netop den frivillighed, som de etniske foreninger udfører, og som er et vigtigt element i selvværdsstrategien, skal der igangsættes en designproces, som kan føre frem til oprettelsen af et Integrationsråd.
For at sikre maksimal ejerskab til designprocessen, vil det være hensigtsmæssigt at første skridt bliver at igangsætte en interviewrunde med de etniske foreninger. En interviewrunde, som skal sikre at foreningerne kommer med deres ideer og input til den forestående proces.
Beslutning Socialudvalget den 19-02-2014
Godkendt med den tilføjelse, at der gennemføres en interviewrunde blandt de etniske grupper og øvrige interessenter.
Sagsnr.: 14/1847
Resumé
Oprettelse af et udsatte råd er i tråd med intentionerne i selvværdsstrategien, idet det har til formål at skabe de bedst mulige rammer og vilkår for at udsatte borgere kan tage ansvar for eget liv og bidrage til løsningen til egne udfordringer.
Sagen behandles i
Socialudvalget.
Forslag
Social- og Sundhedsdirektøren foreslår,
at der igangsættes en designproces, som skal føre til nedsættelse af et udsatte råd
at første skridt i designprocessen bliver at gennemføre en interviewrunde blandt de udsatte.
Sagsfremstilling
Med afsæt i netop selvværdsstrategien skal der igangsættes en designproces, som kan føre frem til oprettelsen af et udsatte råd.
For at sikre maksimal ejerskab til en designproces, vil det være hensigtsmæssigt at første skridt bliver at igangsætte en interviewrunde med de udsatte. En interviewrunde, som skal sikre at de udsatte kommer med deres ideer og input til den forestående proces.
Udsatte borger, defineres i denne sammenhæng som hjemløse, stofmisbrugere, prostituerede, sindslidende, alkoholikere og andre socialt udsatte.
Beslutning Socialudvalget den 19-02-2014
Godkendt.
Sagsnr.: 14/2653
Resumé
Socialstyrelsen har udbudt puljemidler til udvalgte kommuner til udbredelse af de gode erfaringer fra Hjemløsestrategien 2009-2013. Forsorgshjemmet Overmarksgården har udfærdiget ansøgning om midler til implementering af Hjemløsestrategiens metoder i efterforsorgsindsatsen.
Sagen behandles i
Socialudvalget
Forslag
Social- og Sundhedsdirektøren foreslår
at ansøgningen godkendes.
Sagsfremstilling
Et antal kommuner har tidligere modtaget puljefinansieret støtte til en forsøgsordning under Hjemløsestrategien og evalueringen af forsøgsordningen har vist, at ni ud af ti hjemløse bliver boende i deres egen bolig i kraft af indsatserne i strategien. Det går i hovedtræk ud på, at hjemløses problemer skal løses i egen bolig, den såkaldte Housing First tilgang. Under forsøgsordningen har hver kommune afprøvet en eller flere af tre evidensbaserede bostøttemetoder. Efter udløb af forsøgsperioden har yderligere en række kommuner – herunder Kolding Kommune - fået mulighed for at søge midler til at implementere metoderne. Der kan søges midler til projektledelse, revisionsudgifter og lønudgifter til deltagelse i central dokumentation, deltagelse i centralt initierede aktiviteter og central kompetenceudvikling. Socialstyrelsen tilbyder desuden en rejseholdsfunktion med rådgivning til de involverede kommuner.
Overmarksgården fremsender en ansøgning om midler til at understøtte implementering og forankring af to af bostøttemetoderne fra Hjemløsestrategien i efterforsorgsindsatsen udgående fra Overmarksgården.
Der søges om 432.000 kr., som skal dække en projektmedarbejderstilling i den eksisterende efterforsorgsindsats på 20 timer ugentlig i 19 mdr. Desuden afledte udgifter til deltagelse i centrale aktiviteter og revision.
Det forventes, at metoderne efter projektperioden vil kunne fastholdes med den eksisterende normering i Efterforsorgen.
Beslutning Socialudvalget den 19-02-2014
Godkendt.
Bilag
Sagsnr.: 14/2501
Resumé
Formand for Socialudvalget, Lis Ravn Ebbesen, (SF) anmoder i mail af 28. januar 2014 om at følgende dagsordenspunkt optages på dagsordenen:
”På baggrund af udmeldinger fra Landsforeningen for Væresteder om narkorelaterede dødsfald i provinsen herunder Kolding samt Sundhedsstyrelsens rapport ”Narkosituationen i Danmark 2013” ønskes en redegørelse for kommunale initiativer for stofmisbrugere med særlig henblik på, om der er metoder, der kunne nedbringe antallet af dødsfald. Rapporten nævner brug af Buprenorphin som et alternativ til metadon.”
Sagen behandles i
Socialudvalget.
Forslag
Social- og Sundhedsdirektøren foreslår
at redegørelse tages til efterretning.
Sagsfremstilling
Der er på landsplan ca. 33.000 stofmisbrugere i Danmark, og ca. 16.000 er i behandling for deres misbrug. Heraf er 7.600 i behandling med medicin, der skal erstatte det stof, de har misbrugt, såkaldt substitutionsbehandling, hvor præparaterne hedder suboxone (buprenorphin) og metadon.
I Rigspolitiets opgørelse over narkorelaterede dødsfald ligger Kolding kommune på en niendeplads som en af de kommuner, der har flest narkorelaterede dødsfald sammenlagt for årene 2007 + 2009-2012, i alt 36 dødsfald over fem år.
Se opgørelsen i Landsforeningen af Væresteder og SVID’ årsrapport: http://issuu.com/lvspub/docs/lvsaarsrap2013.
Ifølge Sundhedsstyrelsens årsrapport ”Narkosituationen i Danmark 2013” sker de fleste narkorelaterede dødsfald på baggrund af forgiftninger/overdoser ved injektionsmisbrug, men der er også dødsfald relateret til misbrug af kokain, ecstasy, hash o.l. Karakteristisk er, at forgiftningerne sker på baggrund af et blandingsmisbrug, hvor der som regel er tre eller flere stoffer involveret. Øvrige dødsårsager er vold, ulykker, selvmord og sygdom. Se Sundhedsstyrelsens årsrapport her: http://sundhedsstyrelsen.dk/publ/Publ2013/11nov/NarkotikasitDK2013EMCDDA.pdf
For at mindske antallet af narkorelaterede dødsfald anbefaler Sundhedsstyrelsen, at andelen af borgere i substitutionsbehandling med suboxone for et injektionsmisbrug stiger til 50 % på bekostning af behandling med metadon, da metadon i modsætning til suboxone er et stof, der kan misbruges.
Kolding Misbrugscenter arbejder herpå, og er nu oppe på en andel på knap ca. 38 % af borgerne, som er i behandling med suboxone.
Suboxone er, som Sundhedsstyrelsen anbefaler det, førstevalgspræparat til personer, der søger behandling for første gang, ligesom det tilstræbes at vælge dette præparat til personer, der genindskrives i substitutionsbehandling efter et behandlingsophør.
Der er imidlertid mange faktorer (fysiske, psykologiske, borgerinddragelse m.v.) som spiller ind i forhold til valg af præparat og mulighed for omstilling til suboxone fra metadon. Det prioriteres højt, at samarbejde med borgerne om at være i behandling og fastholde denne.
Misbrugsorganisationen iværksætter i perioden marts - juni 2014 kursus for alle medarbejdere på misbrugscenter, forsorgshjem og væresteder i overdosishåndtering med første hjælp og brug af modgift hos stofmisbrugere, der injicerer heroin og metadon. Det er desuden hensigten at uddanne stofmisbrugerne i det samme efterfølgende.
Andre indsatsområder for at mindske narkorelaterede dødsfald er infektionsbekæmpelse og hindring af infektionsspredning. Det handler særligt om hepatitis A, B og C samt HIV, som overføres både ved genbrug af andres injektionsværktøj og via samleje mm.
Kolding Misbrugscenter følger her Sundhedsstyrelsens anbefalinger ved at tilbyde injektionsmisbrugere screening for ovennævnte, så smittede har mulighed for at komme i behandling. Der tilbydes også gratis kondomer med henblik på at undgå seksuelt overført smitte.
En særligt udsat gruppe i forhold til narkorelaterede dødsfald er borgere der er belastet af både misbrug og psykiatrisk lidelse, da de ofte lever i større kaos. Kolding Misbrugscenter følger KL’s anbefalinger og laver basisscreening ved mistanke om psykiatrisk lidelse med henblik på, at borgerne kan komme i behandling for deres psykiatriske lidelse.
Beslutning Socialudvalget den 19-02-2014
Godkendt.
Sagsnr.: 14/819
Resumé
Udpegning af kontaktperson til bestyrelser for selvejende institutioner.
Sagen behandles i
Økonomiudvalget og Byrådet, Socialudvalget.
Forslag
Det foreslås, at der udpeges en kontaktperson til bestyrelserne for følgende institutioner:
Vranderup Østergaard, Fonden,
Børnehaven ”Troldebo”,
Kolding Menighedsbørnehave,
Sdr. Bjert Menighedsbørnehave,
Bjert-Hallen, forretningsudvalget,
Bramdrupdam Hallerne,
Fynslund-Hallen, repræsentantskab og bestyrelse,
KFUM-Hallen, repræsentantskabet,
KFUM-Hallen, bestyrelsen,
Lunderskov-Hallen, repræsentantskabet,
Arena Syd, Vamdrup,
Mindefonden, Vamdrup,
Fonden Dansk Sygeplejehistorisk Museum,
Forsamlingshuset ”Dannevirke”, Sdr. Stenderup,
Vonsild Forsamlingshus
Genforenings- og Grænsemuseums Fonden,
Kolding Musikskole,
Kolding Kunstforening,
kvarterhuset i Sydvest Kvarteret,
Fonden til bevarelse af Aller Mølledam,
Behandlingshjemmet Landerupgård og
Studenterhuset The missing link
Nyt forslag
Social- og Sundhedsdirektøren foreslår
at der udpeges kontaktperson til Behandlingshjemmet Landerupgaard.
Tilføjelse til sagsfremstilling
I henhold til Byrådets beslutning i mødet den 27. januar 2014 skal der udpeges kontaktperson til bestyrelsen for Behandlingshjemmet Landerupgaard.
Beslutning Økonomiudvalget den 20-01-2014
Forslaget indstilles til godkendelse med den tilføjelse, at det er det pågældende stående udvalg, som den enkelte bestyrelse ressortmæssigt hører under, som konkret forestår udpegning af kontaktpersonerne til bestyrelserne.
Beslutning Byrådet den 27-01-2014
Godkendt.
Beslutning Socialudvalget den 19-02-2014
Lis Ravn Ebbesen udpeges som kontaktperson til Behandlingshjemmet Landerupgaard.
Sagsnr.: 14/2646
Resumé
Medlem af Socialudvalget Trille Nikolajsen (V) ønsker en redegørelse inden for området af rehabilitering af hjerneskadede som udskrives fra sygehuset.
”Herunder hvad er regionens og kommunens opgave og dermed ansvar i forbindelse med genoptræning af en borger med hjerneskade?
Hvilke muligheder er der, for borgeren med hjerneskade, når det drejer sig om at benytte sig af tilbud fra at privat specialsygehus som eksempelvis Vejle Fjord?
Hvordan finansieres et genoptræningsforløb på et privat specialsygehus, - er dette ved bevilling fra kommunen - egen betaling eller - forsikring tegnet før skaden?
Herunder et svar på, om der er lovhjemmel til at yde kommunalt tilskud sammen med tilskud fra borgernes eget forsikringsselskab, til fortsat genoptræning på et privat specialsygehus?
- Og er der regler for hvor lang en periode kommunen kan yde tilskud til en borger der anvender et privat specialsygehus til genoptræning?”
Sagen behandles i
Socialudvalget.
Forslag
Social- og Sundhedsdirektøren foreslår
at redegørelsen tages til efterretning.
Sagsfremstilling
Der vil på mødet blive givet en redegørelse.
Beslutning Socialudvalget den 19-02-2014
Godkendt.
Sagsnr.: 13/22610
Resumé
Orientering fra formanden.
Sagen behandles i
Socialudvalget.
Beslutning Socialudvalget den 19-02-2014
Godkendt.
Sagsnr.: 13/22610
Resumé
Orientering om udvalgt nyt fra Social-og Sundhedsforvaltningen på Socialudvalgets område.
Sagen behandles i
Socialudvalget.
Forslag
Social- og Sundhedsdirektøren foreslår
at orienteringen tages til efterretning.
Sagsfremstilling
Dagsordenspunktet er alene et orienteringspunkt, hvorfor der ikke kan træffes beslutning under punktet, idet dette i hver enkelt sag ville kræve forudgående optagelse af et punkt på dagsordenen.
Beslutning Socialudvalget den 19-02-2014
Godkendt.