Dagsorden eller referat
Liste med Dato, udvalg, sted samt pdf udgave af dagsordenen til download.
Dato: |
18-04-2018 08:00:00 |
---|---|
Udvalg: |
Social- og Sundhedsudvalget |
Sted: |
Sundhedscenter Kolding |
Pdf: |
|
Sagsnr.: 17/21630
Sagen behandles i
Forslag
Senior- og Socialdirektøren foreslår,
at orienteringen tages til efterretning.
Sagsnr.: 17/980
Resumé
For nogle unge kan livet med uddannelse, bolig, sundhed, egen bolig og fodfæste på arbejdsmarkedet være uoverskueligt. Disse unge risikerer at blive afhængige af offentlige ydelser resten af deres liv.
Derfor har Kolding Kommune igangsat et strategisk tværgående projekt, der skal forbedre kommunens arbejde med at forebygge problemerne ud fra tilgangen om borgernes centrum.
Efter en designproces med inddragelse af folkeskoleelever og deres forældre samt unge under og over 18 år, har de tre forvaltninger fundet en helt ny og fælles, forebyggende løsning, som skal hjælpe de unge til at blive selvhjulpne og selvforsørgende.
Arbejdsmarkedschefen, Skolechefen, Social- og Handicapchefen samt Udviklingschefen fra Senior- og Socialforvaltningen deltager på mødet.
Sagen behandles i
Arbejdsmarkedsudvalget, Børne- og Uddannelsesudvalget (orientering) og Social- og Sundhedsudvalget (orientering).
Forslag
Senior- og Socialdirektøren, Børne- og Uddannelsesdirektøren samt Beskæftigelses- og Integrationsdirektøren indstiller,
at det fælles talentspejderkoncept godkendes, og
at Arbejdsmarkedsudvalget beslutter, at der investeres 3 mio. kr. årligt til ansættelse af talentspejderne.
Beslutning Social- og Sundhedsudvalget den 18-04-2018
Godkendt.
Beslutning Børne- og Uddannelsesudvalget den 11-04-2018
Beslutning Arbejdsmarkedsudvalget den 04-04-2018
Sagsfremstilling
Unge menneskers mulighed for at blive selvhjulpne og selvforsørgende er afgørende for deres selvværd og livskvalitet. Men for nogle unge kan livet med uddannelse, bolig, sundhed, egen bolig og fodfæste på arbejdsmarkedet være uoverskueligt.
Disse unge risikerer at blive afhængige af offentlige ydelser resten af deres liv. Eksempelvis modtog næsten 5 % af de unge i Kolding Kommune mellem 18 og 25 år uddannelseshjælp eller kontanthjælp i 2017.
Beskrivelse af indsigter
Kolding Kommune har igangsat et tværgående strategisk projekt, kaldet ”Klar til voksenlivet”, hvor man siden foråret 2017 har arbejdet på at finde en fælles, tværgående løsning, som kan hjælpe disse unge. Det er sket i tæt samarbejde mellem Skoleområdet, Social- og Handicapområdet samt Arbejdsmarkedsområdet.
Løsningen er bygget på en fælles forståelse af:
- at den unges behov og ønsker skal være i centrum
- at løsninger skal koordineres på tværs af fagområder
- at kommunen skal forebygge og investere i løsninger på tværs af fagområder
Der er gennemført en designproces med unge fra 8. klasser, 9. klasser, unge på 16-18 år samt unge over 18 år, der ikke er i uddannelse eller job. Forældre til unge i udskolingen er også blevet inddraget.
De unge gav blandt andet udtryk for, at de ikke ønsker at skille sig negativt ud, og de vil gerne føle sig ”almindelige”. Hvis de har personlige udfordringer, vil de ikke presses til at snakke om det med voksne, de ikke kender eller ikke har tillid til.
De unge lægger således stor vægt på tillid og relationer, hvis de skal åbne sig og spørge om hjælp. Derfor er det vigtigt, at de har nem adgang til nogle voksne, som de har tillid til, og som kan hjælpe dem.
Talentspejder-konceptet
De tre forvaltninger foreslår en fælles løsning. Fra 8. klasse screenes de unge, som kan være i risiko for at få udfordringer med at tage en uddannelse eller blive selvforsøgende. Allerede fra dette tidspunkt skal de tilbydes en tværgående indsats.
Denne indsats formes som et talentudviklingsforløb. Her får de unge og deres forældre et tilbud om at deltage i forløbet. Den unge vil blive koblet med en personlig ”talentspejder”, der sammen med den unge og familien skal finde ud af, hvordan den unge kan få udviklet sine talenter. Målet er, at gøre de unge selvhjulpne og selvforsørgende.
Helt praktisk skal talentspejderne fungere som coach, støtteperson og kontaktperson for den unge. Talentspejderen skal hjælpe den unge med at få adgang til forvaltningernes eksisterende indsatser. Men talentspejderen skal også kunne se muligheder, alternative veje og eventuelt nye indsatser, der kunne give mening for den unge.
Derfor skal talentspejderen have direkte kontakt til en gruppe af fagspecialister fra forvaltningerne, kaldet ”specialistgruppen”. Derved kan den unge få hjælp fra de relevante fagpersoner, UDEN at den unge selv skal løbe rundt i systemet. Det klarer talentspejderen for den unge.
Den unge skal opleve, at talentspejderen er den gennemgående figur, som hjælper og understøtter, når den unge har behov for det.
Fremtid
Denne løsning er unik for Kolding og det er helt nyt, at de unge så tidligt mødes med en koordineret, tværfaglig indsats. Tankegangen bygger på vores fælles målsætning i kommunen om altid at tage udgangspunkt i borgerens centrum og at skabe selvværd og sammenhæng for borgeren.
Derudover er løsningen i overensstemmelse med de intentioner og krav om én kontaktperson og én plan på tværs, som ligger i den kommende lovgivning omkring den Forberedende Grunduddannelse (FGU) og den ’sammenhængende kommunale ungeindsats’. Derfor vil denne løsning kunne danne grundlag for tilpasningen af Koldings indsats for de unge.
I første omgang vil unge med de tungeste socialsager ikke blive inkluderet i talentudviklingsforløbene, da de allerede får betydelige indsatser. Dog kan de blive inkluderet, hvis det vurderes, at de er klar til det.
Forslag
Forslaget indebærer, at der ansættes af 6 talentspejdere, der skal hjælpe de unge i Koldings folkeskoler. Talentspejderne skal have deres daglige gang på skolerne, hvor de skal opbygge relationer til de unge og gennemføre talentudviklingsforløbene. Organisatorisk placeres de under Unge- og Aktivitetschefen på Arbejdsmarkedsområdet.
Bag talentspejderne etableres en ny ’specialistgruppe’ af fagspecialister, som skal understøtte talentspejderne i at finde de bedste løsninger på de unges udfordringer. Disse fagpersoner kommer fra social-, uddannelses- og arbejdsmarkedsområderne.
Økonomi
Ansættelsen af talentspejderne kræver en investering på 3 mio. kr. årligt. Disse midler findes ved at foretage en omprioritering af den aktive beskæftigelsesindsats for de unge.
Investeringen i den øgede kvalitet skal reducere behovet for (a) beskæftigelsesindsatser, (b) offentlig forsørgelse samt (c) øvrige kommunale udgifter til disse unge på længere sigt.
Arbejdsmarkedschefen, Skolechefen, Social- og Handicapchefen samt Udviklingschefen fra Senior- og Socialforvaltningen deltager på mødet.
Sagsnr.: 18/6685
Resumé
Kolding Kommune har indgået samarbejdsaftale med KFUM’s sociale arbejde om drift af 4 væresteder i Kolding.
Det drejer sig om:
- Folkekøkkenet
- Café Paraplyen
- Gademix
- Børnekontakten
Der er udarbejdet samarbejdsaftaler mellem Kolding Kommune og de enkelte væresteder.
Disse aftaler blev revideret i 2016, og som en del af aftalerne er det aftalt, at der afholdes et årligt møde mellem Kolding Kommune, repræsentanter fra Social- og Sundhedsudvalget og ledelsen i KFUM’s sociale arbejde.
Kolding Kommune skal udpege kontaktpersoner fra Social- og Sundhedsudvalget til hver institution.
For Café Paraplyens vedkommende skal kontaktpersonen være en del af bestyrelsen i den selvejende institution.
Alle værestederne får tilskud efter § 18 i Serviceloven.
Sagen behandles i
Forslag
Senior- og Socialdirektøren foreslår,
at det afklares, hvilke repræsentanter fra udvalget, der deltager i dialogmøde med KFUM’s sociale arbejde,
at der udpeges kontaktperson til henholdsvis Folkekøkkenet, Gademix og Børnekontakten,
at der udpeges en repræsentant til bestyrelsen for den selvejende institution Café Paraplyen.
Beslutning Social- og Sundhedsudvalget den 18-04-2018
Social-og Sundhedsudvalget besluttede,
at det samlede udvalg deltager i dialogmødet med KFUM’ s sociale arbejde,
at Pernille Øhlenschlæger Pedersen udpeges som kontaktperson til Folkekøkkenet, Kristina Jørgensen udpeges som kontaktperson til
Gademix og Hanne Dam udpeges som kontaktperson til Børnekontakten,
at Pernille Øhlenschlæger Pedersen udpeges som bestyrelsesrepræsentant til Café Paraplyen.
Sagsfremstilling
Kolding Kommune har i en årrække haft aftale med KFUM’s sociale arbejde om drift af 4 væresteder i Kolding:
Folkekøkkenet, der er opsøgende i forhold til alkoholmisbrugere.
De modtager 2.236.860 kroner i tilskud.
Café Paraplyen, som er en åben social café, der særligt retter sig mod svage og udsatte grupper.
De modtager 1.436.847 kroner i tilskud.
Gademix, hvor målgruppen er unge mellem 7 og 16 år i sydvestkvarteret.
De modtager 627.371 kroner i tilskud.
Børnekontakten, et værested for unge i alderen 6 til 10 år i Skovparken.
De modtager 566.000 kroner i tilskud.
Alle værestederne modtager tilskud fra § 18 midlerne – tilskud til frivilligt socialt arbejde.
I 2016 blev samarbejdsaftalerne mellem Kolding Kommune og de 4 væresteder revideret og tilrettet.
Det betyder, at der fremadrettet skal afholdes et årligt dialogmøde mellem Kolding Kommune, repræsentanter fra Social- og Sundhedsudvalget og ledelsen for KFUM’s sociale arbejde.
Derudover skal der afholdes et årligt dialogmøde mellem Kolding Kommune, styregrupper, leder og konsulenter forud for budgetlægningen for det kommende år.
KFUM´s Sociale Arbejde udpeger en fast kontaktperson, der dækker alle fire institutioner, som Kolding Kommune har indgået en aftale med.
Kolding Kommune udpeger kontaktpersoner fra Social- og Sundhedsudvalget til henholdsvis Folkekøkkenet, gademix og Børnekontakten.
Da Café Paraplyen er en selvejende institution, udpeges i stedet en repræsentant til bestyrelsen.
Bilag
Sagsnr.: 18/5013
Resumé
By- og Udviklingsforvaltningen har udarbejdet Energiredegørelse 2017 for årene 2015-2017. Energiredegørelsen giver et overblik over energiforbruget i de kommunale bygninger fra 2015-2017. Disse forbrugsoversigter er vurderet i forhold til Energihandlingsplan III, hvori der er fastsat konkrete målsætninger til reduktion af el, vand og varme i 2022.
Sagen behandles i
Forslag
By- og Udviklingsdirektøren foreslår,
at Energiredegørelse 2017 tages til efterretning.
Nyt forslag
Senior- og Socialdirektøren foreslår,
Sagsfremstilling
Energiredegørelsen for 2017 omhandler Kolding Kommunes forbrug af el, vand og varme i kommunens ejede og lejede ejendomme.
Det samlede forbrug er opgjort for perioden 2006-2017 samt opgjort for hvert politikområde i perioden 2015-2017.
Redegørelsen omfatter en vurdering og fremlægning af:
- Mål og planer for energibesparelser i de kommunale ejendomme
- Investeringer i energibesparende tiltag
- Kolding Kommunes samlede forbrug af el, vand og varme
- Forbruget under de enkelte politikområder
- De kommunale ejendommes samlede miljøbelastning
- Den årlige forrentning opnået af investeringer i Energihandleplanen
Redegørelsen udarbejdes med udgangspunkt i Energihandlingsplan III, som løber fra 2015 til og med 2022 og er samtidig en status for reduktion af CO2-emissioner i kommunens ejendomme.
Status for energiforbruget i 2017, er et fald i forhold til el, vandforbruget er stagneret, og varmeforbruget er steget en anelse.
Der er mange udfordringer i, blandt andet at få trimmet de tekniske installationer, så de kun kører efter behov og ikke med overtemperaturer eller efter lukketid. Der er oven i det, en oplevelse af at krav til indeklimaet er blevet væsentlig højere. Dette medfører ofte en stigning i energiforbruget. Samtidig har adfærd en stor betydning, både positivt og negativt.
Der investeres i både, el, vand og varmebesparende tiltag gennem Energihandleplanen. Der arbejdes med tekniske installationer, klimaskærmsforbedringer i samarbejde med vedligehold, samt at der køres adfærdskampagner og undervisning til serviceledere i eget CTS-anlæg. Energiforbrug overvåges over Energistyringsprogrammet Greenline og dermed kan meget overforbrug stoppes i tide.
Bilag
Sagsnr.: 18/1434
Resumé
By- og Udviklingsforvaltningen har foretaget tilstandsvurdering af kommunes bygninger for perioden 2019-2022.
Sagen behandles i
Forslag
By- og Udviklingsdirektøren foreslår,
at bygningsvedligeholdelse for Sundhedspolitik 2019-2022 tages til efterretning.
Nyt forslag
Senior- og Socialdirektøren foreslår,
at orienteringen tages til efterretning.
Sagsfremstilling
Bygningsvedligeholdelse for perioden 2019-2022 for ejendomme under Sundhedspolitik.
Bilag
Sagsnr.: 18/5013
Resumé
By- og Udviklingsforvaltningen har udarbejdet Energiredegørelse 2017 for årene 2015-2017. Energiredegørelsen giver et overblik over energiforbruget i de kommunale bygninger fra 2015-2017. Disse forbrugsoversigter er vurderet i forhold til Energihandlingsplan III, hvori der er fastsat konkrete målsætninger til reduktion af el, vand og varme i 2022.
Sagen behandles i
Forslag
By- og Udviklingsdirektøren foreslår,
at Energiredegørelse 2017 tages til efterretning.
Nyt forslag
Senior- og Socialdirektøren foreslår,
Beslutning Socialøkonomi-, Handicap- og Hjælpemiddeludvalget den 18-04-2018
Beslutning Social- og Sundhedsudvalget den 18-04-2018
Sagsfremstilling
Energiredegørelsen for 2017 omhandler Kolding Kommunes forbrug af el, vand og varme i kommunens ejede og lejede ejendomme.
Det samlede forbrug er opgjort for perioden 2006-2017 samt opgjort for hvert politikområde i perioden 2015-2017.
Redegørelsen omfatter en vurdering og fremlægning af:
- Mål og planer for energibesparelser i de kommunale ejendomme
- Investeringer i energibesparende tiltag
- Kolding Kommunes samlede forbrug af el, vand og varme
- Forbruget under de enkelte politikområder
- De kommunale ejendommes samlede miljøbelastning
- Den årlige forrentning opnået af investeringer i Energihandleplanen
Redegørelsen udarbejdes med udgangspunkt i Energihandlingsplan III, som løber fra 2015 til og med 2022 og er samtidig en status for reduktion af CO2-emissioner i kommunens ejendomme.
Status for energiforbruget i 2017, er et fald i forhold til el, vandforbruget er stagneret, og varmeforbruget er steget en anelse.
Der er mange udfordringer i, blandt andet at få trimmet de tekniske installationer, så de kun kører efter behov og ikke med overtemperaturer eller efter lukketid. Der er oven i det, en oplevelse af at krav til indeklimaet er blevet væsentlig højere. Dette medfører ofte en stigning i energiforbruget. Samtidig har adfærd en stor betydning, både positivt og negativt.
Der investeres i både, el, vand og varmebesparende tiltag gennem Energihandleplanen. Der arbejdes med tekniske installationer, klimaskærmsforbedringer i samarbejde med vedligehold, samt at der køres adfærdskampagner og undervisning til serviceledere i eget CTS-anlæg. Energiforbrug overvåges over Energistyringsprogrammet Greenline og dermed kan meget overforbrug stoppes i tide.
Bilag
Sagsnr.: 18/1434
Resumé
By- og Udviklingsforvaltningen har foretaget tilstandsvurdering af kommunes bygninger for perioden 2019-2022.
Sagen behandles i
Forslag
By- og Udviklingsdirektøren foreslår,
at bygningsvedligeholdelse for Socialpolitik 2019-2022 tages til efterretning.
Nyt forslag
Senior- og Socialdirektøren foreslår,
at orienteringen tages til efterretning.
Sagsfremstilling
Bygningsvedligeholdelse for perioden 2019-2022 for ejendomme under Socialpolitik.
Ejendomme der fra 2018 henhører under Socialøkonomi-, Handicap- og Hjælpemiddeludvalget overgår fra budget 2019 til et selvstændigt politikområde.
Bilag
Sagsnr.: 17/17471
Resumé
Ultimo marts 2018 er forventningerne til nedenstående politikområder følgende:
Socialpolitik, serviceudgifter:
- Regnskabet forventes at være tæt på det korrigerede budget på 307 mio. kr.
- Området er under pres, som følge af dyrere enkeltsager.
- Det er på nuværende tidspunkt vanskeligt at forudsige den forventede overførsel til 2019, men et foreløbigt skøn er, at der overføres ca. -5 mio. kr.
Socialpolitik, overførsler:
- Regnskabet forventes at være lig med det korrigerede budget på 8.476.000 kr.
- Der forventes ingen overførsel til 2019.
Sundhedspolitik, serviceudgifter:
- Regnskabet forventes at være lig med det korrigerede budget på 106.313.000 kr.
- Der forventes ingen overførsel til 2019.
Aktivitetsbestemt medfinansiering
- Regnskabet forventes at være lig med det korrigerede budget på 347.688.000 kr.
- Der forventes ingen overførsel til 2019.
Sagen behandles i
Forslag
Senior- og Socialdirektøren foreslår,
Beslutning Social- og Sundhedsudvalget den 18-04-2018
Orienteringen blev taget til efterretning med den tilføjelse, at forvaltningen pålægges at udarbejde et temaoplæg om de dyre
enkeltsager, som bygger på en dialog med de involverede målgrupper.
Sagsfremstilling
Ultimo marts 2018 er forventningerne til nedenstående politikområder følgende:
Socialpolitik, serviceudgifter:
- Regnskabet forventes at være tæt på det korrigerede budget på 307 mio. kr.
- Området er under pres, som følge af 4 dyrere enkeltsager, der samlet set er anslået til 8 mio. kr. Der er tæt opfølgning og fokus på området, også i forhold til om det er en tendens der fortsætter.
- Det er på nuværende tidspunkt vanskeligt at forudsige den forventede overførsel til 2019, men et foreløbigt skøn er, at der overføres ca. -5 mio. kr.
Socialpolitik, overførsler:
- Regnskabet forventes at være lig med det korrigerede budget på 8.476.000 kr.
- Der forventes ingen overførsel til 2019.
Sundhedspolitik, serviceudgifter:
- Regnskabet forventes at være lig med det korrigerede budget på 106.313.000 kr.
- Der forventes ingen overførsel til 2019.
Aktivitetsbestemt medfinansiering
- Regnskabet forventes at være lig med det korrigerede budget på 347.688.000 kr.
- Der forventes ingen overførsel til 2019.
Sagsnr.: 17/6145
Resumé
I henhold til Sundhedslovens § 205 indgås der mellem Regionsrådet og kommunalbestyrelserne i regionen en sundhedsaftale. Aftalen fastsætter for en fireårig periode rammer og målsætninger for samarbejdet mellem kommuner, region og praksissektoren, herunder specielt de praktiserende læger. Sundhedskoordinationsudvalget har ansvaret for sundhedsaftalen.
Der afholdes en konference den 24. april 2018, hvor Sundhedskoordinationsudvalget bl.a. har inviteret kommuner, repræsentanter fra de praktiserende læger og Region Syddanmark til at drøfte indhold i den kommende sundhedsaftale. I Kolding Kommune er Social- og Sundhedsudvalgets medlemmer inviteret til konferencen.
Sagen behandles i
Forslag
Senior- og Socialdirektøren foreslår,
at det drøftes hvad Social- og Sundhedsudvalget er særligt optaget af løses i det tværsektorielle samarbejde, og hvilke politiske fokusområder der bør være i det tværsektorielle samarbejde.
Beslutning Social- og Sundhedsudvalget den 18-04-2018
Social- og Sundhedsudvalget besluttede, at drøftelsen af de politiske fokusområder genoptages i august måned på baggrund af et oplæg fra forvaltningen, som også indeholder forslag til særlige lokal indsatser.
Sagsfremstilling
Den nuværende sundhedsaftale for 2015-2018 er gældende frem til den nye aftale træder i kraft den 1. september 2019. Udviklingen af den ny sundhedsaftale for perioden 2019-2022 indledes på et politisk opstartsmøde den 24. april 2018.
Sundhedsaftalen dækker de områder, eller de målgrupper, som Sundhedskoordinationsudvalget beslutter at indgå aftaler om.
Sundhedskoordinationsudvalget har ansvaret for sundhedsaftalen og understøtter, at Regionsrådet og alle kommunalbestyrelser i regionen kan godkende sundhedsaftalen.
Formålet med mødet er, at parterne i fællesskab finder frem til, hvad der skal danne grundlag for den politiske vision i den kommende sundhedsaftale.
Udgangspunktet for konferencen vil være de seneste sundhedspolitiske udspil fra Kommunekontaktråd Syddanmark, De praktiserende Læger i Region Syddanmark og Region Syddanmark. Derudover vil der være en præsentation af resultaterne fra den nationale sundhedsprofil, ’Hvordan har du det? 2017’ samt et overleveringspapir udarbejdet af det afgåede Sundhedskoordinationsudvalg.
Løsninger i det tværsektorielle samarbejde
Sundhedsaftalen bygger på fælles politiske visioner og målsætninger for samarbejdet mellem kommuner, region og de praktiserende læger, og formålet med sundhedsaftalen er, at borgere og patienter modtager en sammenhængende indsats af høj kvalitet uanset antallet af kontakter eller karakteren af den indsats, de har behov for. Sundhedsaftalen favner somatik- og psykiatriområdet.
Det seneste årti er den gennemsnitlige indlæggelsestid faldet markant, og borgere udredes og behandles i langt højere grad ambulant på sygehusene. Samtidig bliver de kommunale sygeplejer og akutfunktioner i stigende grad involveret i færdigbehandlingen af borgere i deres eget hjem eller nærmiljø. Den udvikling er både et resultat af den medicinske og teknologiske udvikling, men ligeledes af hensyn til borgere og pårørende, som foretrækker at forblive i eget hjem, hvis muligt. Desuden er der et nationalt fokus på at udvikle det nære sundhedsvæsen.
Udfordringer i det nære sundhedsvæsen
I de kommende år vil der blive markant flere mennesker med kroniske sygdom som f.eks. KOL eller diabetes.
2015 | 2030 | |
Diabetes | 220.000 | 430.000 |
KOL | 180.000 | 250.000 |
Kilde: Sygdomsudviklingen i Danmark fremskrevet til 2030, Statens Institut for Folkesundhed
Der forventes en markant stigning i antallet af mennesker med psykiske lidelser. Særligt kæmper en stigende gruppe unge med psykiatriske problemstillinger, hvilket fremgår af den seneste Sundhedsprofil.
Der er på mange områder, og mere end nogensinde før, brug for et sundhedsvæsen, der er indrettet efter de sundhedsmæssige udfordringer, som vi står overfor nu, og i årene der kommer.
Sundhedskoordinationsudvalgets overleveringspapir
Det afgående Sundhedskoordinationsudvalg har udarbejdet et overleveringspapir, med det formål, at lette det nye Sundhedskoordinationsudvalgs arbejde.
I det understreges, at det er vigtigt, at alle er ambitiøse omkring at:
- styrke det kommunale og regionale politiske ejerskab til sundhedsaftalen
- sætte yderligere politisk retning, herunder påvirker den nationale dagsorden
- skabe en dynamisk sundhedsaftale for 2019-2022 med få mål
- formidle resultater af sundhedssamarbejdet og betydningen for de syddanske borgere
Det afgående udvalg har sammenholdt de visioner, som hhv. de 22 kommuner, de praktiserende læger i Syddanmark og Region Syddanmark er optaget af. De har fundet frem til følgende ligheder, der er fremhævet i overleveringspapiret:
- Det nære og sammenhængende sundhedsvæsen
- Lighed i sundhed
- Et styrket tværsektorielt samarbejde
- Udvikle og styrke samarbejdet med borgeren og pårørende
- Et udvidet samarbejde med civilsamfundet
Anbefalinger til Sundhedsaftalen 2019-2022
Det afgående Sundhedskoordinationsudvalg har drøftet en række sundhedspolitiske udfordringer, som kan være af betydning for Sundhedsaftalen 2019-2022 og som kræver en helhedsorienterede indsats. Der er på den baggrund udvalgt følgende fokusområder:
- Rygning
- Psykisk sygdom
- Børn og unges mentale sundhed
- Den ældre medicinske patient
- Senfølger af kræft
- En tættere kobling mellem sundheds- og arbejdsmarkedsområdet
Som forberedelse til konferencen den 24. april, er det derfor relevant at drøfte, hvad Social- og Sundhedsudvalget særligt er optaget af løses i det tværsektorielle sundhedssamarbejde, samt hvilke politiske fokusområder der ønskes bragt ind i det tværsektorielle sundhedssamarbejde.
Oplæg fra Kommunekontaktrådet, KL’s udspil om sundhedsfremme og forebyggelse samt Sundheds- og Ældreministeriets udspil ”Sundhed, hvor du er” (20 anbefalinger) er vedlagt sagen som bilag.
Bilag
Sagsnr.: 18/4311
Resumé
Der gives en status omkring de særlige psykiatriske pladser, herunder hvad Kolding Kommune betaler for disse.
Tilføjelse til resumé
Forvaltningen har siden møde i Social- og Sundhedsudvalget afsøgt årsagerne til, at borgerne i Kolding Kommune afslår tilbuddet om at benytte de særlige psykiatriske pladser.
Forvaltningen har erfaret, at størstedelen af de borgere, der vurderes i målgruppen for tilbuddet, ikke kan komme i betragtning på grund af visitationskriterierne, eller ikke ønsker at lade sig indlægge.
Forvaltningen vil hjælpe de borgere videre, der lever op til kriterierne, ved, i samarbejde med Regionen, at arbejde med at motivere relevante borgere til at benytte pladserne.
Henvendelsen til KKR om at arbejde for at reducere og ændre kriterierne for benyttelse af pladserne afventer beslutning fra Socialdirektørforum, der på deres seneste møde drøftede hvorvidt Socialdirektørerne i Syddanmark i fællesskab bør henvende sig til Sundheds- og Ældreministeriet.
Sagen behandles i
Forslag
Senior- og Socialdirektøren foreslår,
at anvendelse af pladserne drøftes, og forbruget heraf følges tæt.
Nyt forslag
Senior- og Socialdirektøren foreslår,
Beslutning Social- og Sundhedsudvalget den 18-04-2018
Social- og Sundhedsudvalget besluttede, at der på vegne af Social- og Sundhedsudvalget sendes et brev til KKR, med henblik på at få reduceret samt ændret kriterierne for benyttelse af pladserne.
Beslutning Social- og Sundhedsudvalget den 19-03-2018
Social- og Sundhedsudvalget besluttede,
at der rettes henvendelse til KKR med henblik på at få reduceret samt ændret kriterierne for benyttelse af pladserne,
at det afdækkes hvad årsagen er til, at borgerne afslår tilbuddet om en plads, og hvad der kan hjælpe borgeren videre,
at der fortsat ikke anvendes tvang i forbindelse med benyttelse af pladserne af de særlige psykiatriske pladser.
Sagsfremstilling
Folketinget vedtog den 8. juni 2017 loven om de særlige psykiatriske pladser. I Region Syddanmark oprettes 15 pladser i Vejle pr. 1. marts 2018, hvorfor det ikke har været muligt at henvise borgere endnu. Senere på året suppleres der med 17 pladser i Esbjerg.
Loven blev vedtaget uden at inddrage kommunerne i forhold til af afsøge behovet for pladser, og det har efterfølgende vist sig, at kommunernes indmelding om behov var halvdelen af de pladser, der på landsplan blev vedtaget, skulle oprettes. Kolding Kommune tilkendegav, at behovet var en plads årlig.
Formålet med ophold på de særlige psykiatriske pladser er, at tilbyde en længerevarende behandlings- og rehabiliteringsindsats, for at stabilisere borgerens helbred og forbedre borgerens evne til at mestre sin hverdag, samt at forebygge antallet af voldsepisoder og konflikter, der skaber utryghed blandt øvrige borgere/patienter og ansatte.
Målgruppen for de særlige pladser er/visitationskriterier:
• En særlig gruppe borgere, som har en svær psykisk lidelse
• Har særlige sociale problemer
• Vurderes at være i nærliggende og væsentlig fare for andre og er uforudsigelig i sin adfærd.
• Har haft gentagende indlæggelser eller en længerevarende indlæggelse
• Opholdet vurderes af afgørende betydning for borgenes behov og vurderes egnet til at forhindre, at borgeren vil fortsætte sit
misbrug, kriminalitet og vold.
Alle kriterierne skal være opfyldt.
Et ophold kan vare mellem tre og seks måneder. Under opholdet kan der anvendes tvang inden for psykiatrilovens rammer.
I forbindelse med visitationen, skal der foretages en samlet vurdering af borgerens udfordringer med misbrug, evt. tidligere eller aktuelle dom(me), risikoen for tilbagefald i kriminalitet, historik af anvendelse af tvang i psykiatrien og magtanvendelse på botilbud inddrages.
Indholdet i tilbuddet er psykiatrisk behandling, misbrugsbehandling, socialfaglig indsatser, beskæftigelse og aktiviteter. Et ophold på de særlige pladser kræver, at borgeren er motiveret for at tage imod behandlingstilbuddet – dvs. skal sige ja til tilbuddet.
Udfordringerne i forhold til brugen af pladserne er bl.a., at denne særlige målgruppe som oftest ikke har nogen sygdomsindsigt, og at de ikke ønsker indlæggelse på psykiatrisk afdeling. De indvilliger ofte ikke i en frivillig indlæggelse, men må indlægges med tvang eller på baggrund af en dom. Brugerne af pladserne ønsker ikke en indlæggelse, som vil begrænse deres frihed, og de har ikke et ønske om ændring i deres misbrug. Borgeren kan ikke indlægges med tvang på de særlige pladser.
Økonomi
Kommunerne har en medfinansiering på 80 procent af udgifterne til pladserne. De særlige pladser koster 1.750.000 kr. pr. år, det vil sige, at den kommunale medfinansiering er 1.400.000 kr. pr. plads pr. år. Kolding Kommunens andel er opgjort til 3.200.000 kr. pr. år (uden modregning af den kommunale DUT). Hvis der er ledige pladser, skal omkostningerne fordeles mellem kommunerne på baggrund af befolkningstal - dvs. alle kommuner kommer til at medfinansiere de særlige psykiatripladser, uanset om de anvender pladserne eller ej. For kommunen kan der også samtidig være en udgift for det botilbud, som borgeren bor i.
Tilføjelse til sagsfremstilling
Social- og Sundhedsudvalget besluttede den 19. marts 2018, at forvaltningen uddyber de to nedenstående punkter:
at der rettes henvendelse til KKR med henblik på at få reduceret, samt ændret kriterierne for benyttelse af pladserne
Der afventes referat fra Socialdirektørforums seneste møde, hvor det blev drøftet om Socialdirektørerne i Region Syddanmark samlet indsender brev til Sundheds- og Ældreministeriet, med henblik på at få reduceret, samt ændret kriterierne for benyttelse af pladserne på psykiatrisk afdeling.
at det afdækkes hvad årsagen er til, at borgerne afslår tilbuddet om en plads, og hvad der kan hjælpe borgeren videre
Den endelige lov om oprettelse af særlige pladser på psykiatrisk afdeling er trådt i kraft og visitationskriterierne er delt ud på 6 punkter jf. Lov om ændring af lov om anvendelse af tvang i psykiatrien og sundhedsloven - Oprettelse af særlige pladser på psykiatrisk afdeling (Lov nr 691 af 08/06/2017).
Visitationen til en af de særlige pladser på psykiatrisk afdeling skal tage udgangspunkt i den enkelte patients behov. Der kan visiteres til ophold på en af de særlige pladser på psykiatrisk afdeling, hvis:
1) patienten vurderes at være til nærliggende og væsentlig fare for
andre og uforudsigelig i sin adfærd,
2) patienten har en svær psykisk lidelse,
3) patienten har særlige sociale problemer,
4) patientens forløb er karakteriseret ved gentagne indlæggelser eller én
længerevarende indlæggelse i den regionale psykiatri,
5) opholdet vurderes at have afgørende betydning for at kunne
imødekomme den pågældendes særlige behov for behandling,
rehabilitering og støtte, herunder eventuelt misbrugsbehandling, og
6) opholdet på baggrund af en begrundet formodning vurderes at være
egnet til at forhindre, at patienten vil indtage eller købe rusmidler,
anskaffe farlige genstande eller begå kriminalitet, herunder udøve
vold.
For at blive visiteret til ophold på en af de særlige pladser på psykiatrisk afdeling skal samtlige visitationskriterier være opfyldt. Forudsætningen om, at alle visitationskriterier skal være opfyldt indebærer, at der ikke vil kunne ske visitation i tilfælde, hvor et eller flere af visitationskriterierne ikke er opfyldt, selvom patienten giver samtykke i at blive visiteret. Det har den konsekvens, at mange borgere ikke er målgruppen, men de opnår ikke at blive taget i betragtning på grund af kravet om, at alle visitationskriterierne skal være opfyldt.
Derfor bør der arbejdes videre på en opblødning til kravet om, at alle kriterier skal være opfyldt, såfremt en borger skal visiteres til de særlige psykiatriske pladser. I Kolding Kommune er der for eksempel en gruppe af borgere inden for misbrugsområdet, som vurderes at kunne have gavn af dette behandlingstilbud. Disse borgere har typisk ikke haft kontakt til psykiatrien tidligere, men det ændrer ikke på, at de kunne have gavn af et behandlingstilbud, hvor der kunne ske udredning og samtidig behandling af såvel lidelse, som misbrug. Og at denne behandling kunne have afgørende betydning for borgeren og være forhindrende for at borgeren kunne lave mere kriminalitet og vold.
Kolding Kommune vil sammen med Regionen arbejde for, at borgerne kan hjælpes videre, således at der kommer til at pågå et motivationsarbejde med borgere med henblik på indskrivelse på de særlige pladser i psykiatrien. Formålet med motivationsarbejdet er, at borgeren lader sig indskrive på en af de særlige psykiatriske pladser, fordi borgeren kan se, at det kan hjælpe vedkommende.
Sagsnr.: 17/61
Resumé
Senior- og Socialforvaltningen har siden efteråret 2016 haft fokus på, hvordan det er at være pårørende til en person der modtager hjælp fra Senior- og Socialforvaltningen.
Med udgangspunkt i interviews med pårørende, borgermøder og workshops har Senior- og Socialforvaltningen udarbejdet udkast til model for pårørendesamarbejde.
Modellen bygger på fire temaer, der rammesætter de behov, man som pårørende kan have.
Model for pårørendesamarbejde fremgår af bilaget.
Sagen behandles i
Social- og Sundhedsudvalget (21.02.2018), Socialøkonomi-, Handicap- og Hjælpemiddeludvalget (21.02.2018), Seniorudvalget (06.03.2018), Handicaprådet (08.03.2018 - høring), Ældrerådet (15.03.2018-høring), Udsatterådet (høring), Seniorudvalget (03.04.2018-godkendelse), Social- og Sundhedsudvalget (18.04.2018-godkendelse), Socialøkonomi- Handicap- og Hjælpemiddeludvalget (18.04.2018-godkendelse).
Forslag
Senior- og Socialdirektøren foreslår,
at model for pårørendesamarbejde drøftes og sendes i høring.
Beslutning Socialøkonomi-, Handicap- og Hjælpemiddeludvalget den 18-04-2018
Godkendt.
Beslutning Social- og Sundhedsudvalget den 18-04-2018
Social- og Sundhedsudvalget godkendte model for pårørendesamarbejde med den tilføjelse,
at relevante samarbejdspartnere involveres i forbindelse med implementeringen,
at model for pårørendesamarbejde midtvejsevalueres i januar måned.
Beslutning Seniorudvalget den 03-04-2018
Beslutning Udsatterådet
Udsatterådet har fået pårørendemodellen tilsendt. Udsatterådet har ingen kommentarer.
Beslutning Handicaprådet den 15-03-2018
Handicaprådet godkender med tilfredshed pårørendemodellen, og anbefaler at den gennemføres.
Handicaprådet ønsker gerne en løbende opfølgning/orientering af modellen og implementeringen.
Handicaprådet ønsker en orientering om kurser for pårørende.
Beslutning Ældrerådet den 15-03-2018
Ældrerådet har gennemgået modellen for pårørendesamarbejdet og finder at den vil være et godt initiativ for både pårørende og borgere som modtager hjælp, så begge parter kan bibeholde livsglæden. Ældrerådet har ikke noget at udsætte på forslaget.
Beslutning Seniorudvalget den 06-03-2018
Godkendt.
Beslutning Socialøkonomi-, Handicap- og Hjælpemiddeludvalget den 21-02-2018
Godkendt.
Beslutning Social- og Sundhedsudvalget den 21-02-2018
Godkendt.
Sagsfremstilling
Udviklingen af model for pårørendesamarbejde
Senior- og Socialforvaltningen har siden efteråret 2016 haft fokus på, hvordan det er at være pårørende til en person, der modtager hjælp fra Senior- og Socialforvaltningen. Forvaltningen har blandt andet interviewet pårørende til borgere, der bor på plejecenter, modtager sygepleje eller hjemmehjælp, er handicappet eller er tilknyttet misbrugs- eller psykiatriområdet.
Indsigterne fra interviews med de pårørende dannede rammen for en temadag i marts 2017, med deltagelse af Seniorudvalget, Social- og Sundhedsudvalget, Ældrerådet, Handicaprådet og Udsatterådet.
På baggrund af temadagen i marts og workshops og borgermøde i august og oktober 2017 har forvaltningen udarbejdet udkast til pårørendemodel.
Model for pårørendesamarbejde
Model for pårørendesamarbejde bygger på de fortællinger og indsigter, som de pårørende har bidraget med i udvikling af modellen. Modellen er bygget op om fire temaer, som de pårørende har peget på:
- På med iltmasken for at kunne hjælpe: Iltmasken hjælper til, at de pårørende tillader at have fokus på sig selv
- Værktøjskassen til hjælperrollen: For at kunne påtage sig hjælperrollen, er det vigtigt at man har adgang til en værktøjskasse med nyttige redskaber
- Pusterummet: Som pårørende har man brug for at tage en pause fra rollen og lade batterierne op
- Fællesskaber for pårørende: Pårørende kan have brug for at have meningsfulde fællesskaber
Temaerne i modellen skal bruges i det fremadrettede arbejde med at udvikle pårørendesamarbejdet i Kolding Kommune.
Virkeliggørelse af model for pårørendesamarbejde
I budget 2018 er der afsat midler til at ansætte en pårørendeguide. Pårørendeguiden skal have fokus på at hjælpe pårørende i Kolding Kommune. Det kan være alt fra hjælp til at udfylde formularer, en samtale om det, der er svært i familien, eller støtte til den pårørende, der har brug for et pusterum. Pårørendeguiden skal også understøtte den politiske ambition om, at det skal være nemmere for pårørende at navigere rundt i de konkrete tilbud, der allerede findes i kommunen og udvikle fremtidige indsatser på pårørendeområdet.
Pårørendeguiden skal være bindeleddet, der sammen med samarbejdspartnere skaber sammenhæng og selvværd for den pårørende. Modellen for pårørendesamarbejde vil løbende blive evalueret med deltagelse af pårørende.
På www.kolding.dk/pårørende kan alle interesserede følge med i pårørendesamarbejdet og de konkrete initiativer, der iværksættes for at styrke pårørendesamarbejdet i Kolding Kommune.
Bilag
Sagsnr.: 18/7158
Resumé
Trille Nikolajsen anmoder i mail den 7. april 2018, på vegne af Venstre, om optagelse af følgende punkt på Social- og Sundsudvalgets dagsorden:
”På baggrund af en arbejdsrelateret studietur til Norge, hvor de anvender og ansætter plejefamilier på en anden måde end vi gør i dag, ønskes et punkt til drøftelse på dagsorden på Social- og Sundhedsudvalgsmøde.
Vi ønsker at drøfte: Kan vi lave et nyt initiativ, med base på eventuelt Tinghøj, som øger kvaliteten for børns anbringelse og som holdes inden for den nuværende økonomisk ramme.
Baggrund:
Anbringelsesområdet trænger til et gevaldig løft. Mange tilbud gør det rigtig godt, men vi har brug for flere tilbud på hylden. Her tænker jeg særligt på, at vi kan retænke anbringelse i plejefamilier.
Også børn med store udfordringer kan have godt af at vokse op i en plejefamilie, - men det kræver de rette betingelser og det gøres ved at forstærke indsatsen omkring plejefamilien.
I Norge har de plejefamilier som de kalder “omsorgsbaser”, de er for de børn der ellers ville være anbragt på institution. Disse børn er mellem 10 -20 år der både har haft vanskelige opvækstvilkår med omsorgssvigt og diagnoser. Det er børn som ikke kan klare at være i almindelige plejefamilier, men som alligevel har gavn af at vokse op i en familie. I Norge er disse familier tilknyttet en afdeling på en døgninstitution på samme vilkår som andre ansatte og er forpligtet til at deltage til supervision, temadage og andre møder. Hvis der opstår en akut situation kan plejefamilien ringe til pædagogisk personale på institutionen og om nødvendig kommer personalet ud til familien.
Ved at forstærke indsatsen omkring disse særlige plejefamilier, bliver de dyrere end almindelige plejefamilier. - men de er billigere end en døgnplads på en institution. Målet er ikke en besparelse eller øget udgifter på området, men at bruge de midler vi har på en bedre måde, så vi øger kvaliteten af tilbuddet og dermed sikrer stabilitet og kontinuitet for det anbragte barn.
Socialministeren arbejder pt på en ændring af reglerne på området, og med et tiltag på Tinghøj, kan vi bruge vores erfaring til at får indflydelse på disse ændringer”.
Sagen behandles i
Forslag
Senior- og Socialdirektøren foreslår,
Sagsnr.: 17/21630
Resumé
Deltagelse i kommunale aktiviteter, medlemmer af Social- og Sundhedsudvalget.
Sagen behandles i
Social- og Sundhedsudvalget.
Forslag
Senior- og Socialdirektøren foreslår,
at Social- og Sundhedsudvalget drøfter om der er behov for, at et eller flere medlemmer af udvalget varetager andre kommunale erhverv.
Beslutning Social- og Sundhedsudvalget den 18-04-2018
Tobias Jørgensen deltager i Politisk Opstartsmøde – Sundhedsaftale 2019-2022 den 24. april 2018.
Sagsfremstilling
Jf. Kolding Kommunes regulativ om vederlag og godtgørelse til Byrådets medlemmer, punkt 2, fremgår det, at der kan tillægges erstatning for tabt arbejdsfortjeneste for varetagelse af andre kommunale hverv, når deltagelse sker efter anmodning fra Byrådet eller Byrådets udvalg, på grund af en protokolleret beslutning.
Sagsnr.: 17/21630
Resumé
Orientering fra Social- og Sundhedsområdet
Sagen behandles i
Social- og Sundhedsudvalget.
Forslag
Senior- og Socialdirektøren foreslår,
at orienteringen tages til efterretning.