Dagsorden eller referat
Liste med Dato, udvalg, sted samt pdf udgave af dagsordenen til download.
Dato: |
06-03-2019 12:00:00 |
---|---|
Udvalg: |
Plan-, Bolig- og Miljøudvalget |
Sted: |
Mødelokale 1.2 Vest |
Pdf: |
|
Sagsnr.: 17/14905
Resumé
Forslag til Udvalgspolitik 2019-22, Plan-, Bolig- og Miljøudvalget, sendes til udvalget til godkendelse.
Politikken er udarbejdet på baggrund af Plan-, Bolig- og Miljøudvalgets temamøder i starten af 2018, udvalgets seminar før sommerferien samt kommentarerne til det oplæg til udvalgspolitik som udvalget behandlede på mødet d. 5. september 2018.
Udvalgspolitikken fremsendes nu til endelig godkendelse efter Byrådets godkendelse af den opdaterede vision.
Sagen behandles i
Plan-, Bolig- og Miljøudvalget.
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at udvalget godkender ’Udvalgspolitik 2019-22, Plan-, Bolig- og Miljøudvalget’, herunder de anbefalede fokusområder for 2019-20.
Beslutning Plan-, Bolig- og Miljøudvalget den 06-03-2019
Godkendt.
Asger Christensen
Sagsfremstilling
Proces og udvalgspolitik
Vedhæftede udvalgspolitik for Plan-, Bolig- og Miljøudvalget er udviklet i fællesskab mellem politikere og medarbejdere i Kolding Kommune med input fra eksterne eksperter og forskellige samarbejdspartnere.
Udvalgspolitikken tager afsæt i den reviderede vision 3.0 Sammen designer vi livet. Herunder særligt de to strategiske spor ’Sammen om bosætning og byliv’ og ’Sammen om vækst og innovation’. Der blandt andet fokusere på at skabe rammerne for liv i såvel by som på land, god arkitektur og kvalitet i byrummene, naturen som et aktiv og en målrettet indsats for erhvervsvækst.
Ligeledes tager Udvalgspolitikken afsæt i mindsettet Borgerens Centrum, og markerer den politiske retning for udvalgets virke i byrådsperioden 2018-2021. Udvalgspolitikken rækker dog ind i 2022, da det kommende udvalg under næste byrådsperiode dermed har god tid til at udarbejde deres udvalgspolitik. Derfor vil gængen med fokusområder ligeledes spænde over perioden 2019-22 med en midtvejsevaluering i slutningen af 2020.
Der vil ske en årlig evaluering/opfølgning på fokusområderne, og der vil blive igangsat en mindre proces medio-ultimo 2020, således at udvalget kan beslutte om de vedtagne fokusområder fortsat skal være gældende for 2021-22, eller om der skal skiftes fokus.
Fokusområder 2019-20
Der er udpeget fire fokusområder:
- Mere plads til natur
- Varieret boligudbud
- Den attraktive by
- Erhvervsvækst og grøn omstilling
FN’s Verdensmål
Teksten i udvalgspolitikken er, siden behandlingen på udvalgsmødet d. 5. september 2018, suppleret med indhold omkring verdensmålene ud fra en administrativ screening af hvilke verdensmål, det er relevant for udvalget at arbejde med.
De 17 Verdensmål er screenet op imod fokusområderne, og følgende mål er fundet relevante:
Fokusområde | Verdensmål |
Mere plads til natur
| Gøre byer, lokalsamfund og bosættelser inkluderende, sikre, robuste og bæredygtige.
Delmål 5: Der skal tages omgående og væsentlig handling for at begrænse forringelse af naturlige levesteder, stoppe tab af biodiversitet og, inden 2020, beskytte og forhindre udryddelse af truede arter.
|
Varieret boligudbud
| Delmål 3: Inden 2030 skal byudvikling gøres mere inkluderende og bæredygtig, og kapaciteten til en inddragende, integreret og bæredygtig boligplanlægning og forvaltning i alle lande skal styrkes.
|
Den attraktive by
| Gøre byer, lokalsamfund og bosættelser inkluderende, sikre, robuste og bæredygtige.
Delmål 11.4: Indsatsen for at beskytte og bevare verdens kultur- og naturarv skal styrkes.
Delmål 2: Inden 2030 skal der opnås en bæredygtig forvaltning og effektiv udnyttelse af naturressourcer.
|
Erhvervsvækst og grøn omstilling
| Delmål 4: Frem til 2030 skal den globale ressourceeffektivitet inden for forbrug og produktion løbende forbedres, og det skal bestræbes at afkoble økonomisk vækst fra miljøforringelse i overensstemmelse med de 10-årige Rammeprogrammer for bæredygtige forbrugs- og produktionsmønstre, med de udviklede lande i spidsen.
Delmål 2: Inden 2030 skal andelen af vedvarende energi i det globale energimix øges væsentligt.
|
I den årlige evaluering og opfølgning på fokusområderne, vil det blive konkretiseret hvilke verdensmål der i løbet af året har været prioriteret og hvilke resultater det har afledt.
Samspil og dialog
Samspil, dialog og kommunikation er vigtige elementer i implementeringen af udvalgspolitikken. Dette gælder både politisk og administrativt.
I flere henseender er der således også fællestræk og samarbejdsområder imellem denne udvalgspolitik og andre udvalgspolitikker. Eksempelvis spiller fokusområdet ’Mere plads til natur’ sammen med temaet omkring ’Anlæg og drift af veje, parker og grønne områder’ i udvalgspolitikken for Teknik- og Klimaudvalget. Ligeledes indeholder afsnittet omkring Attraktive byer og bosætning, elementer, der arbejdes for under Lokaldemokratiudvalget i ønsket om levende og bæredygtige lokalområder samt stærke fællesskaber.
Bilag
Sagsnr.: 19/1776
Resumé
I forventning om godkendelsen af Udvalgspolitikken 2019-2022, og som udgangspunkt for udvalgspolitikkens fremadrettede virke, har By- og Udviklingsforvaltningen lavet et forslag til en status på Konstitueringsaftalens tilkendegivelser på Plan-, Bolig- og Miljøområdet.
Sagen behandles i
Plan-, Bolig- og Miljøudvalget.
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at forslaget drøftes og godkendes.
Beslutning Plan-, Bolig- og Miljøudvalget den 06-03-2019
Godkendt.
Asger Christensen
Sagsfremstilling
Med forventning om godkendelse af Udvalgspolitikken 2019-2022, vurderer forvaltningen det hensigtsmæssigt at komme med en vurdering af sammenhæng mellem udvalgspolitik og konstitueringsaftalens tilkendegivelser på Plan-, Bolig- og Miljøområdet.
Endvidere præsenterer forvaltningen et forslag til, hvornår og hvordan tilkendegivelsen i Konstitueringsaftalen forventes igangsat og effektueret, således at forvaltning og udvalg kan forventningsafstemme i forhold til en tidsramme.
Ordlyden i konstitueringsaftalen Grundlag for Byrådets arbejde 2018-2021 lyder således på Plan-, Bolig- og Miljøområdet:
“Den gode vækst, der har præget Kolding Kommune de seneste år skal fortsætte.
Der arbejdes for, at styrke kommunens positionering som en attraktiv og udviklingsorienteret erhvervs- og bosætningskommune. Centralt i denne bestræbelse står en hurtig og helhedsorienteret dialog med virksomheder og investorer.
For at sikre borgere og tilflyttere et varieret udbud af boliger, såvel i Kolding by som i de øvrige dele af kommunen, skal der bygges flere boliger. Alment boligbyggeri kan bruges til at løfte byfornyelse og udviklingsområder, hvor det er nødvendigt.
En proaktiv indsats i forhold til kommunale investeringer i jord, skal sikre arealer til byudvikling og erhverv.
Gennem planlægning skal vi understøtte sammenhæng mellem transportformer og byrum ved Banegårdspladsen, Posthusgrunden, inderhavnen og Campusområdet. Inderhavnen skal udvikles til et bymæssigt hotspot, hvis attraktive og unikke byrum ikke kan sammenlignes med andre steder i Kolding. Udviklingen af Inderhavnen skal bidrage til, at området i højere grad bliver en del af Kolding bymidte. ”
Tabel: sammenhæng mellem konstitueringsaftale og udvalgspolitik
Ordlyd i konstitueringsaftalen | Sammenhæng til udvalgspolitik og fokusområde (hvor og hvilke(t))
| Eventuel tidshorisont | Hvordan sker effektueringen |
Den gode vækst, der har præget Kolding Kommune de seneste år skal fortsætte. Der arbejdes for, at styrke kommunens positionering som en attraktiv og udviklingsorienteret erhvervs- og bosætningskommune. Centralt i denne bestræbelse står en hurtig og helhedsorienteret dialog med virksomheder og investorer.
| Den attraktive by
Erhvervsvækst og grøn omstilling
| Pågår
Pågår | Ekstra ressourcer (6 mio. puljen)
Smidig sagsbehandling (EIF) |
For at sikre borgere og tilflyttere et varieret udbud af boliger, såvel i Kolding by som i de øvrige dele af kommunen, skal der bygges flere boliger. Alment boligbyggeri kan bruges til at løfte byfornyelse og udviklingsområder, hvor det er nødvendigt.
| Varieret boligudbud
Den attraktive by | Pågår hele perioden
Pågår | Tildeling af grundkapitalmidler til almene boligbyggerier
Marina City, Kolding ”Å” og en række andre boligprojekter |
En proaktiv indsats i forhold til kommunale investeringer i jord, skal sikre arealer til byudvikling og erhverv.
| Varieret boligudbud
Den attraktive by
Erhvervsvækst og grøn omstilling
| Pågår hele perioden
| Tildeling af grundkapitalmidler til almene boligbyggerier.
Prioritering af udvikling af boliger i landsbyer (25 mio. pulje)
Marina City, Kolding ”Å” og en række andre boligprojekter
Tæt samarbejde mellem Centralforvaltningen og By- og Udviklingsforvaltningen
|
Gennem planlægning skal vi understøtte sammenhæng mellem transportformer og byrum ved Banegårdspladsen, Posthusgrunden, inderhavnen og Campusområdet. Inderhavnen skal udvikles til et bymæssigt hotspot, hvis attraktive og unikke byrum ikke kan sammenlignes med andre steder i Kolding. Udviklingen af Inderhavnen skal bidrage til, at området i højere grad bliver en del af Kolding bymidte.
| Den attraktive by |
| Kan ske fra 2020 for så vidt angår konkrete projekter som Banegårdspladsen under forudsætning af at Kolding Havn pågår
Bymidte task force
Kolding ”Å”
Bydesignguiden
Udviklingen af Inderhavnen er udvidet til Kolding Havn (3 mio. pulje) |
Sagsnr.: 19/3215
Resumé
Der sættes fokus på implementering af budgetnote 2 i budget 2019 ”Borgerens Centrum via regelforenkling, mindre bureaukrati og decentralisering”, dette med henblik på et ønske om at højne arbejdsmiljøet, herunder nedbringe sygefraværet.
Sagen behandles i
Plan-, Bolig- og Miljøudvalget.
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at budgetnoten drøftes med henblik på konkrete tiltag inden for udvalgets politikområde.
Beslutning Plan-, Bolig- og Miljøudvalget den 06-03-2019
Drøftet.
Asger Christensen
Sagsfremstilling
Økonomiudvalget og Byrådet har på møder i januar 2019 behandlet sagen ”Budget 2019, fordeling af økonomisk råderum”. Det blev i den forbindelse besluttet, at direktørerne dagsordenssætter budgetnote 2 med henblik på en politisk drøftelse af konkrete tiltag på området.
Note 2: Borgerens Centrum via regelforenkling, mindre bureaukrati og decentralisering:
”Kolding Kommunes bevillingsregler fastlægger, at det stående udvalg delegerer bevillingen til forvaltningsdirektøren, der kan videredelegere inden for egen organisation. De eksisterende bevillingsregler giver dermed den enkelte direktør udstrakte frihedsgrader for at realisere et decentralt ansvar både budgetmæssigt og fagligt.
Det pålægges den enkelte direktør at sikre, at friheden til at disponere inden for fagområdet øges yderligere med det mål at sikre, at beslutninger træffes der, hvor fag- og områdekendskabet er størst.
Det forventes, at en afledt effekt af en lavere grad af central kontrol og styring vil øge arbejdsglæde, ansvarlighed og trivsel i organisationen med det afledte resultat, at den oplevede borgerservice forbedres.
Redegørelse for øget decentralisering forelægges økonomiudvalget inden udgangen af første kvartal 2019.”
Sagsnr.: 18/813
Resumé
Økonomiudvalget godkendte i september 2018 igangsætning af planstrategiens udarbejdelse. Nu foreligger der et udkast til Planstrategi for Kolding Kommune, med mulighed for kommentering. Herefter vil planstrategien i april 2019 sættes på til politisk godkendelse med henblik på offentlig høring i 8 uger.
Sagen behandles i
Plan-, Bolig- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget.
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at udkast til planstrategi 2019 for Kolding Kommune drøftes med henblik på færdiggørelse af strategien til politisk godkendelse.
Beslutning Plan-, Bolig- og Miljøudvalget den 06-03-2019
Drøftet. Forslaget indstilles til godkendelse.
Asger Christensen
Sagsfremstilling
Baggrund
Jf. planloven skal Byrådet inden udgangen af første halvdel af byrådsperioden godkende en strategi for kommuneplanlægningen – en såkaldt planstrategi.
Der er ikke som sådan formkrav til en planstrategi. Derfor kan en planstrategi være snævert fokuseret på fysisk planlægning, men den kan også rumme andre udviklings- og politikområder. Loven stiller dog krav om, at strategien skal indeholde en oversigt over gennemført planlægning siden gældende kommuneplans vedtagelse (december 2017), samt at der med strategien skal træffes beslutning om, hvorvidt kommuneplanen revideres i sin helhed, eller at der foretages en revision af kommuneplanens bestemmelser for særlige emner eller områder i kommunen.
Forvaltningen har udarbejdet et udkast til planstrategi på baggrund af Økonomiudvalgets godkendelse den 18. september 2018 af tidsplan og oplæg til temaer og overordnet indhold i planstrategi 2019.
Den samlede kommuneplan består af fælles dele for Trekantområdets 7 kommuner, og lokale dele for Kolding Kommune. Ligeledes har den samlede planstrategi hidtil bestået af en fælles del for områdets kommuner, og en lokal del for Kolding Kommune. I november-december 2018 blev der gennemført en politisk høring af den fælles Strategi for vækst og attraktivitet for Trekantområdet. Den fælles strategi bliver færdiggjort i forlængelse deraf.
I det foreliggende dagsordenspunkt behandles alene den lokale del af planstrategien. Når de to strategi-dele skal godkendes med henblik på efterfølgende offentlig høring i 8 uger, vil de blive behandlet på samme møde.
Tidsplan
Som følge af samarbejdet i Trekantområdet koordineres tidsplanen for de syv byråds godkendelser og den efterfølgende offentlige høring i 8 uger. På den baggrund udgør følgende faser tidsplanen for planstrategiens færdiggørelse:
Politisk høring af udkast til Planstrategi 2019 (lokal del):
- 6. marts 2019 - Plan-, Bolig- og Miljøudvalget
- 19. marts 2019 – Økonomiudvalget
Godkendelse af Planstrategi 2019 (fælles og lokal del) med henblik på offentlig høring:
- 3. april 2019 - Plan-, Bolig- og Miljøudvalget
- 23. april 2019 – Økonomiudvalget
- 30. april 2019 - Byrådet
Forventet offentlig høring af Planstrategi 2019 – fælles og lokal del af planstrategien
- Maj-juni 2019
I løbet af efteråret præsenteres byrådet for indkomne bemærkninger til planstrategien, hvor de skal vurdere, om det fører til ændringer i strategien for den efterfølgende revision af kommuneplanen.
Indhold i udkast til planstrategi-lokal del
Udkast til Planstrategi 2019 for Kolding Kommune fremgår af bilag. For at give udvalget en hurtig indføring i strategiudkastets indhold er vedlagt et bilag, der formidler en oversigt over udkastets strategiske indhold og dets revisionsbeslutninger.
Hvad angår det strategiske indhold er det overordnet disponeret efter følgende overskrifter:
- Bydesign – gode rammer for livet
- Byudvikling – byroller og mobilitet
- Gode bomiljøer
- Blå og grønne værdier i by og landskab
- Erhverv – design og vækstskabelse
Hvert af ovenstående kapitel afsluttes med en oversigt over de mål og handlinger, der knytter sig til det respektive tema. På den måde uddrager planstrategien de strategiske og fysiske indsatser, som kommunen igangsætter i løbet af den kommende planperiode, for at nå mål formuleret blandt andet i Kolding Kommunes vision og i foreliggende udvalgspolitikker.
Handlinger beskrevet under ovenstående kapitler kan udmøntes i en række forskellige typer af initiativer, mens emner beskrevet under revisionsbeslutninger udmøntes i selve kommuneplanen.
Bilag
Sagsnr.: 19/5709
Resumé
Formanden for Plan-, Bolig- og Miljøudvalget Birgitte Kragh (V) har på vegne af Venstre fremsat et forslag om en ny vision for Kolding by: ”Kolding skal have et stærkt og pulserende hjerte i midten af byens centrum, som forbinder Koldinghus, Kolding Å og Havn, som mennesker har lyst til at indtage, opleve og bo i. Byens hjerte har rod i vores kulturarv, natur og mødesteder og skal bringe Kolding ind i fremtiden som den mest attraktive by for kommende generationer.”
Sagen behandles i
Plan-, Bolig- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget.
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at forslaget fra Plan-, Bolig- og Miljøudvalgets formand Birgitte Kragh (V) drøftes.
Beslutning Plan-, Bolig- og Miljøudvalget den 06-03-2019
Drøftet.
Asger Christensen
Sagsfremstilling
Plan-, Bolig- og Miljøudvalgets formand Birgitte Kragh (V) har på vegne af Venstre fremsat følgende forslag:
”Kolding bymidte har så store potentialer at vi slet ikke begriber omfanget. Til gengæld bliver byen af sine egne borgere, erhvervsfolk og politikere talt helt ned og degraderet til et sted der mangler p-pladser og ikke er ordentlig rengjort. Det sker samtidig med at turister færdes glade i byen og køber billetter til Koldinghus, nyder bymidten og vender tilbage igen og igen. Og det sker samtidig med at investorer i stort antal har fået øje på Kolding som en usleben diamant. Men der kan helt klart gøres meget mere.
Derfor er det nu at vi skal samles om vores by, og begribe det potentiale Kolding har. Borgere, erhvervsdrivende, foreninger, studerende, ansatte og politikere skal stå sammen om en ny vision for Kolding bymidte som sikrer byen den fremtid den har fortjent, selvom nethandel og andre samfundsændringer truer selv store byer. Visionen skal tage Kolding med ind i en ny generation af byliv, og sikre at Kolding er den by man ønsker at opleve og tilbringe livet i.
Kolding er begunstiget af et Kongeslot. Rammerne er netop skabt for at Havnen kan udvikle sig, og vi har en stor grund lige ned til Kolding Å, som nu er klar til at blive forvandlet til et dejligt grønt miljø med boliger, hvor man både vil bosætte sig, men også opholde sig og nyde naturen i store og små fællesskaber.
Koldinghus, Havnen og Åen er tre store perler med et kæmpe potentiale hver for sig, men tilsammen udgør de et potentiale som vi endnu ikke har set værdien af.
Mange fjordbyer har som Kolding en havn og en å, og byen er opstået omkring den handel der i sin tid er opstået her. De fleste byer har traditionelt vendt ryggen til åen, men i de seneste år har mange byer set kvaliteten i at vende sig, og åbne op imod åen, og udvikle boliger på havnen. Men ingen andre er så heldige som Kolding, fordi vi også har Koldinghus liggende i bymidten og med meget kort afstand til Kolding Å og Havnen. Vi har unik mulighed for at skabe afgørende forbindelser mellem de tre store potentialer, som gør det enormt attraktivt at bo og opholde sig i bymidten. En unik trekant midt i Kolding.
En by vokser med tiden til, og forandrer sig i takt med det liv der leves. Handlen i en by opstår der hvor mennesker mødes og har lyst til at komme. Handlen har forandret sig i Kolding som i alle byer, fordi mennesker i dag handler på en anden måde. Derfor er det vigtigt, at vi skaber stærke rammer og en bykvalitet som mennesker har lyst til at indtage.
Det kræver tid at skabe en stærk forbindelse i bymidten mellem Koldinghus, Havnen og Åen, men fundamentet er til stede, og det er nu vi har chancen for sammen at skabe den identitet og det pulserende hjerte i midten af byen, som levende mennesker vil indtage selv om mange generationer.
Vision: Kolding skal have et stærkt og pulserende hjerte i midten af byens centrum, som forbinder Koldinghus, Kolding Å og Havn, som mennesker har lyst til at indtage, opleve og bo i. Byens hjerte har rod i vores kulturarv, natur og mødesteder og skal bringe Kolding ind i fremtiden som den mest attraktive by for kommende generationer.
Billede af de tre potentialer som er forbundet og som vil syne af en trekant. Måske den mest spændende trekant i Trekantområdet.”
Forvaltningens bemærkninger
Det fremsatte forslag er i overensstemmelse med tankerne bag ”Helhedsplanen for Kolding Bymidte”, som blev vedtaget af Byrådet i foråret 2017.
Af helhedsplanen fremgår det bla., at sammenhængen mellem bymidten og inderhavnen skal styrkes, og at byen i det hele taget skal kobles bedre til fjorden. Der lægges desuden op til et øget samspil mellem bymidtens mangeartede funktioner, aktiviteter og tilbud – og at udviklingen via forskellige projekter sker med øje for helheden og indbyrdes sammenhænge. I helhedsplanen er der samtidig stort fokus på hvordan kulturinstitutioner og kulturtilbud kan være med til at bidrage i endnu højere grad til bylivet – og der er italesat en ”kulturakse” i planen.
Se udklip fra planen: