Dagsorden eller referat
Liste med Dato, udvalg, sted samt pdf udgave af dagsordenen til download.
Dato: |
18-06-2020 15:00:00 |
---|---|
Udvalg: |
Plan-, Bolig- og Miljøudvalget |
Sted: |
Mødelokale 1.2 Vest |
Pdf: |
|
Sagsnr.: 18/362
Resumé
På mødet præsenterer forvaltningen foreløbige overvejelser om boliger i bymidten i Kolding, der danner baggrund for en drøftelse på udvalgsmødet.
Sagen behandles i
Plan-, Bolig- og Miljøudvalget.
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at temaet drøftes.
Beslutning Plan-, Bolig- og Miljøudvalget den 18-06-2020
Drøftet.
Sagsnr.: 20/14466
Resumé
Af Plan-, Bolig- og Miljøudvalgspolitikken fremgår, at Kolding Kommune skal værne om den biologiske mangfoldighed. Politikken har ligeledes fokus på Verdensmål nr. 15 om at stoppe tab af biodiversitet.
For at arbejde for de vedtagne mål, er det forvaltningens forslag, at der udarbejdes en biodiversitetsstrategi med tilhørende årlige eller 2 årige handleplaner.
Inden forvaltningen begynder at udarbejde en biodiversitetsstrategi, er der behov for, at Plan-, Bolig- og Miljøudvalget lægger sig fast på en række bærende principper for strategien.
Forvaltningen forventer, at der inden midten af 2021 foreligger et udkast til en biodiversitetsstrategi, som forelægges Plan-, Bolig- og Miljøudvalget inden den sendes i høring hos en række interessenter.
Sagen behandles i
Plan-, Bolig- og Miljøudvalget.
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at forslaget til bærende principper og indhold for en kommende biodiversitetsstrategi drøftes.
Beslutning Plan-, Bolig- og Miljøudvalget den 18-06-2020
Drøftet. Forvaltningen arbejder videre med afsæt i principperne beskrevet i sagsfremstillingen.
Sagsfremstilling
Hvad er biodiversitet, og hvordan sikrer vi den for eftertiden?
Biodiversitet er et udtryk for naturens mangfoldighed, altså diversiteten af arter, levesteder og genetiske variationer.
Et stadigt stigende antal arter er i tilbagegang, fordi deres levesteder forringes og forsvinder.
Arealerne i Kolding Kommune skal opfylde mange formål, som f.eks. infrastruktur, byudvikling og produktion. I mange tilfælde er de resterende naturområder for små og spredte til at kunne opretholde levedygtige bestande af sårbare dyre- og plantearter. Det en ligeledes en udfordring, at naturarealerne påvirkes af næringsstoffer eller dræning og mange lysåbne arealer gror til pga. manglende pleje. Når en art først er forsvundet fra et område, vil det oftest være umuligt at genindføre den.
Grunden til, at mange arter bliver sjældne og kommer i fare for at uddø, er kort sagt:
- Deres levesteder forsvinder (= de områder, arterne lever i, forsvinder)
- Mangel på plads samt fragmentering af naturen
- Mangel på naturlig dynamik og naturlige fysiske forhold i naturområderne
For at bevare biodiversiteten handler det om at bevare de mest truede og sjældne arter – altså de arter, vi er i størst risiko for at miste. Ved at sikre de mest sårbare arters levesteder og livsvilkår, sikrer vi også levesteder for mange andre arter. Herved giver vi også kommende generationer mulighed for at opleve en havørn, en orkide eller en perlemorssommerfugl, når de færdes i naturen.
Strategiens forhold til politikker, andre planer og strategier
Internationale konventioner og nationale mål:
Danmark tilsluttede sig i 1992 FN’s biodiversitetskonvention, hvis formål er at bevare den biologiske mangfoldighed. Ligeledes er det givet i FN’s Verdensmål nr. 15.5, ’Livet på land’, at vi skal: ”Tage omgående og væsentlig handling for at begrænse forringelsen af naturlige levesteder, stoppe tab af biodiversitet og, inden 2020, beskytte og forhindre udryddelse af truede arter.”
Politikker, planer mv:
Af kommunens nye Planstrategi fra 2019 fremgår, at: ”Det er en klar målsætning at stoppe tilbagegangen af naturens biodiversitet.”. Der indgår desuden et mål om at sikre og udvikle de grøn-blå værdier i byerne og det åbne land, og det fremgår, at biodiversiteten spiller en stor rolle i forhold til naturområdernes oplevelsesværdi.
I kommunens kommende Bæredygtighedsstrategi vil sikring af en mangfoldig natur (med ophæng i verdensmål nr. 15) udgøre et særligt indsatsområde.
I Kolding Kommunes Kommuneplan 2017-29 er der en målsætning om, at naturværdierne i det åbne land skal beskyttes og forbedres. Beskyttelsen skal sikre et mangfoldigt og varieret dyre- og planteliv.
Ifølge politikken for Plan-, Bolig- og Miljøudvalget for 2019-2022 skal kommunen alle steder værne om den biologiske mangfoldighed. Her er et af fokusområderne mere plads til natur, hvorefter der blandt andet skal skabes sammenhæng mellem naturområder, så de tilsammen danner et grønt netværk til glæde for dyr, borgere og gæster. Fokusområdet henviser ligeledes til Verdensmål 15.5. og citerer det.
I forhold til øvrige strategier omfatter kommunens eksisterende Outdoorstrategi principper og indsatser for friluftsliv og friluftsfaciliteter i naturen. Herudover vil Kommunens kommende Bynaturstrategi omfatte den kulturprægede natur i byerne som træer, parker og kirkegårde samt arealer til Vild med Vilje-projekter, mens biodiversitetsstrategien vil omfatte den naturprægede natur i det åbne land som skove, havet, enge m.v., søer og vandløb samt øvrige naturprægede områder. Denne inddeling i den kulturprægede natur og den naturprægede natur fremgår af Planstrategien/nedenstående figur.
En strategi for bevaring af biodiversiteten
Biodiversitetsstrategien vil sætte mål, rammer og indsatser for, hvordan vi sikrer, at tilbagegangen i biodiversitet og tabet af arter bremses i videst mulig udstrækning i Kolding Kommune og derved sikrer en rig og varieret natur for eftertiden.
Kommunen har i dag en gældende naturkvalitetsplan, som har til formål at beskytte naturværdierne på de arealer, der er omfattet af naturbeskyttelsesloven, og indeholder en række faglige specifikke mål og retningslinjer for forvaltningen af disse.
Biodiversitetsstrategien vil blive en mere overordnet strategi, som tager skridtet videre og favner bredere ved at omfatte al natur og alle arter i kommunen – både den beskyttede natur og andre naturområder som skove, havet (Kolding Fjord og Lillebælt, dvs. Naturpark Lillebælt), vandløb samt øvrige naturprægede områder.
Strategien vil indeholde en identificering og prioritering af de kerneområder i kommunen, hvor biodiversiteten er særligt høj, og hvor der derfor skal gøres en ekstra indsats for at bevare levesteder og arter.
Kerneområderne kan være vigtige områder for biodiversiteten i både lysåben natur, skov, vandløb samt i eller ved havet. Strategien bliver en paraply over disse kerneområder, men også for indsatser for de sjældne arter, der lever uden for kerneområderne.
I nogle af kommunens kerneområder for biodiversitet er forvaltningen allerede i gang med indsatser for at bevare den særligt høje diversitet, der findes netop der. Eksempler herpå er i områderne omkring Skamlingsbanken, i Almind Ådal og ved Hejls Nor.
Strategien vil desuden indeholde mål og principper for forvaltningens indsatser for at sikre de sårbare arter og levesteder samt for, hvordan de vigtigste levesteder kan gøres mere robuste på langt sigt, ved at skabe bedre plads og sammenhæng i kerneområderne for biodiversitet.
Når forvaltningen arbejder med at skabe mere sammenhængende naturområder, sker det via frivilligt samarbejde med lodsejerne, igennem for eksempel jordfordeling eller opkøb af arealer eller dyrkningsrettigheder – eksempelvis med tilskud fra fonde.
På nationalt plan arbejdes der i øjeblikket på at skabe bedre muligheder for at lave multifunktionel jordfordeling, som er en forhandlingsbaseret proces, hvor lodsejere sammen med en planlægger udvikler deres lokale område gennem omfordeling af jordlodder.
Endelig vil strategien have fokus på formidling og samarbejde med borgere og interessenter og indeholde mål for, hvordan forvaltningen kan understøtte borgernes forståelse for og engagement i bevaringen af naturens mangfoldighed.
Strategiens mål og forslag til handleplan vil blive udarbejdet i samarbejde med interessenter, som f.eks. Danmarks Naturfredningsforening, Kolding Sportsfiskerforening, DOF og landbrugsorganisationerne.
Bærende principper
I det følgende fremlægger forvaltningen forslag til hvilke principper, der kan være bærende for den kommende biodiversitetsstrategi.
Ad 1: ”Brandmandens lov” – sikring af eksisterende, værdifulde levesteder først
Der er ikke ressourcer til eller praktiske muligheder for at arbejde med alle naturområder. For at sikre en mangfoldig natur for eftertiden i Kolding Kommune, er det nødvendigt at prioritere indsatsen. Det er særligt vigtigt at bevare de områder, som allerede har en høj biodiversitet, da det er her, vi kan sikre de største naturværdier. Dette princip, at man skal prioritere indsatsen der, hvor man beskytter de største værdier, kaldes ”Brandmandens lov.”
Brandmandens lov for naturbeskyttelse:
- Bevar eksisterende levesteder. Bevar den intakte, oprindelige og mest værdifulde natur
- Beskyt velbevarede levesteder mod påvirkning. Reducér skadelig påvirkning.
- Genopret naturmæssigt forringede levesteder. Genopret, hvor der er sket skader.
- Etabler nye naturområder i sammenhæng med eksisterende.
I Kolding Kommune har vi en række vigtige naturområder, hvor biodiversiteten er høj og naturen rummer helt særlige og sjældne arter. For at kunne bevare disse arter for eftertiden, er det af afgørende betydning at bevare deres levesteder og sikre dem mod forringelse. De indsatser, der skal arbejdes med i det enkelte naturområde, afhænger af de fysiske forhold og de særlige arter, der er i netop det naturområde.
Forvaltningens hovedfokus vil være på kerneområderne, hvor biodiversiteten er særligt høj, men vigtige levesteder for sjældne og truede arter uden for kerneområderne vil også blive prioriteret.
Faktaboks, eksempel:
Et eksempel på en indsats efter ”Brandmandens lov” er kommunens arbejde med naturarealerne på Skamlingsbanken. Nogle af arealerne rundt om Højskamling rummer en meget høj naturværdi, da de aldrig har været under plov og jordbunden derfor er intakt og næringsfattig. Det giver de hjemmehørende arter gode betingelser. Her er der indgået aftaler med de private lodsejere og med dyreholdere, som sikrer, at arealerne holdes lysåbne ved afgræsning. De konkrete naturværdier på arealerne knytter sig nemlig primært til den lysåbne natur - derfor er nogle af arealerne også blevet ryddet for vækst. Endelig har kommunen ved opkøb af tilstødende arealer sikret plads og sammenhæng, der beskytter de eksisterende værdifulde arealer mod påvirkning og gør, at de sjældne planter og dyr i området får bedre betingelser for at kunne opretholde robuste bestande. Området er velbesøgt og de mange stier gør det nemt for de besøgende at færdes i området. Både indsatsen for naturbevaring og de særlige naturværdier formidles til de besøgende.
Forvaltningen foreslår,
at et bærende princip i biodiversitetsstrategien bliver, at arbejdet med at sikre biodiversitet prioriteres ud fra princippet om Brandmandens lov, hvilket indebærer, at bevaring og beskyttelse af eksisterende værdifulde levesteder prioriteres højest.
Ad 2: Frivillighed
De sjældne arters levesteder begrænser sig ikke kun til kommunale arealer. Når forvaltningen arbejder med tiltag, som skal sikre sjældne arter og vigtige levesteder, sker det derfor altid i samarbejde med de private lodsejere. Kommunens rolle i arbejdet med at sikre biodiversiteten på private arealer er at formidle den unikke natur, de har, og facilitere naturbevarende projekter. Dette sker konkret ved møder, formidling, samt indgåelse af frivillige aftaler omkring eksempelvis hegning og afgræsning. I områder, hvor det for eksempel er nødvendigt med afgræsning af større naturområder, som involverer flere private lodsejere, dyreholdere og eventuelle andre interessenter, fungerer kommunen bl.a. som tovholder og koordinator. For at projekterne kan realiseres, er det af afgørende betydning, at der er et godt og tillidsfuldt samarbejde mellem lodsejerne og forvaltningen omkring denne indsats, som i sagens natur skal være langsigtet. Biodiversitetsstrategien må derfor også bygge videre på princippet omkring frivillighed.
Forvaltningen foreslår,
at et bærende princip bliver, at udmøntningen af biodiversitetsstrategien sker ved frivillighed og i samarbejde mellem de private lodsejere og forvaltningen.
Realisering
Biodiversitetsstrategien er for både private lodsejere og Kommunen.
Strategien skal understøtte naturens mangfoldighed og borgernes muligheder for at opleve en rig og varieret natur i Kolding Kommune.
Realiseringen af biodiversitetsstrategiens indsatser kan ske ved, at der afsættes økonomi på det kommunale budget samt ved midler fra fonde mm.
Plan-, Bolig- og Miljøudvalgets forslag til bærende principper vil blive indarbejdet i biodiversitetsstrategien. Forvaltningen forventer at have et udkast til en strategi klar inden midten af 2021 og den vil blive forelagt Plan-, Bolig- og Miljøudvalget inden den sendes i høring hos en række interessenter.
Sagsnr.: 20/14466
Resumé
Landmand Peter Hindbo har omlagt 12 ha landbrugsjord til natur. Han giver et mundtligt oplæg om projektets formål og indhold.
Sagen behandles i
Plan-, Bolig-, og Miljøudvalget.
Forslag
By-og udviklingsdirektøren foreslår,
at Peter Hindbos oplæg tages til efterretning.
Beslutning Plan-, Bolig- og Miljøudvalget den 18-06-2020
Godkendt.
Sagsfremstilling
Landmand Peter Hindbo har i samarbejde med Kolding Kommune og Seges ansøgt og fået støtte fra Den Danske Naturfond til at omlægge et landbrugsareal på 12 ha til natur. Projektet er en idealmodel for den type biodiversitetsprojekter, som er nødvendige, hvis vi skal stoppe tilbagegangen af danske arter.
Peter Hindbo fortæller om formålet og indholdet i projektet.
Sagsnr.: 18/362
Resumé
Orientering om vandsituationen i Kolding å og Kolding By hen over vinteren 2019 – 2020.
Sagen behandles i
Plan-, Bolig- og Miljøudvalget.
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning Plan-, Bolig- og Miljøudvalget den 18-06-2020
Godkendt.
Sagsfremstilling
De ekstreme nedbørsmængder i vinteren 2019 til 2020 gav anledning til store vandmængder og vandstande i den nedre del af Kolding å og Kolding By. Forvaltningen giver en mundtlig orientering om situationen.
Sagsnr.: 16/14795
Resumé
Forvaltningen har modtaget en ansøgning om justering af kommuneplanrammen for et erhvervsområde nord for Trianglen.
Sagen behandles i
Plan-, Bolig- og Miljøudvalget.
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at det fremsendte ønske medtages i den igangværende kommuneplanrevision.
Beslutning Plan-, Bolig- og Miljøudvalget den 18-06-2020
Godkendt.
Sagsfremstilling
Forvaltningen har modtaget en ansøgning om muligheden for justering af kommuneplanrammen for et erhvervsområde nord for Trianglen.
Det ansøgte areal fremgår af nedenstående kort.
Baggrund for henvendelse
Ansøger ejer arealet nord for Trianglen og ønsker ved justeringen af kommuneplanrammen at skabe et mere reelt areal til en erhvervsejendom, som kan søges realiseret.
Der er ikke fremsendt et konkret projekt på arealerne.
Tidligere behandling
Plan- og Boligudvalget behandlede tilbage i 2016 en forespørgsel om udvikling af erhvervsområde nord fra Trianglen.
Ansøger søgte tilbage i 2016 på udlæg af et større areal nord for Trianglen.
På Plan- og Boligudvalgets møde den 14 november 2016 blev der vurderet på 3 scenarier.
- Det ansøgte areal imødekommes og der igangsættes udarbejdelse af kommuneplantillæg for hele arealet, som ønsket af ansøger.
- Kommuneplangrænserne fastholdes og der vil være mulighed for etablering af få enkelte virksomheder nord for Trianglen.
I dette scenarie vil der kunne arbejdes med en justering af kommuneplanens afgrænsninger, så arealerne bliver mere reelle.
- Der arbejdes ikke med erhvervsudvikling nord for Trianglen og kommuneplanen tilrettes i forhold til dette (afslag).
Udvalget besluttede at fastholde arealudlægget i kommuneplanen med henblik på, at der kan igangsættes en konkret planlægningsmæssig vurdering på baggrund af et konkret projektforslag, og dermed valgte udvalget scenarie 2.
Forvaltningens anbefaling var scenarie 3.
Det er på den baggrund af ansøger fremsender en ansøgning om ændring af kommuneplanen
Baggrund for eksisterende erhvervsområdes udformning
Dons Landevej/Trianglen ligger, som de øvrige erhvervsområder ved Bramdrupdam, på et plateau, som mod vest gennemskæres af en række ådale/lavninger, der udgør en af forgreningerne af det kuperede landskab omkring Almind og Vester Nebel ådalene, som omfatter Donssøerne, Stallerup Sø og Ferup Sø.
Byudvikling på plateauerne og friholdelse af ådale og regnvandskiler er en tilgang, der bruges hele vejen rundt om og i Kolding By (Dalby Møllebæk, Hylkedalen, Kolding Ådal, Alpedalen, Marielund-kilen). Dette giver både gode byområder og attraktive, rekreative landskabsoplevelser inden for kort afstand af hinanden. Tilgangen bruges f.eks. også i forbindelse med mindre landskabstræk inde i selve Bramdrup Erhvervspark/Industripark for at give herligheds- og naturværdi til området.
Nord for Trianglen skråner terrænet ned mod et engområde.