Dagsorden eller referat
Liste med Dato, udvalg, sted samt pdf udgave af dagsordenen til download.
Dato: |
18-02-2020 13:00:00 |
---|---|
Udvalg: |
Kulturudvalget |
Sted: |
Trapholt, Blå Stue |
Pdf: |
|
Sagsnr.: 17/22370
Resumé
Udvalgets møde foregår på Trapholt og på mødet deltager museumsdirektør Karen Grøn, der vil orientere om Trapholts nye strategi.
Sagen behandles i
Kulturudvalget.
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at udvalget tager orienteringen til efterretning.
Beslutning Kulturudvalget den 18-02-2020
Godkendt.
Hamlaoui Bahloul
Sagsfremstilling
Kulturudvalgets møde finder sted på Trapholt. Museumsdirektør Karen Grøn byder velkommen og vil ved mødets start komme med en introduktion til Trapholts nye strategi.
Sagsnr.: 14/3184
Resumé
I maj 2015 besluttede Kulturudvalget, at lokalerne på Esbjergvej 108 skulle stilles til rådighed for foreningen Kulturlogen i en 5-årig periode, hvorefter ordningen skulle evalueres.
Repræsentanter fra Kulturlogen deltager på mødet, hvor de fortæller om foreningens aktiviteter samt planer og ønsker fremadrettet. Præsentationen skal danne baggrund for en videre drøftelse i udvalget af, hvordan samarbejdet med Kulturlogen skal forme sig fremadrettet.
Sagen behandles i
Kulturudvalget.
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at udvalget drøfter Kulturlogens evaluering og ønsker.
at udvalget pålægger forvaltningen at udarbejde samarbejdsaftale med Kulturlogen.
Beslutning Kulturudvalget den 18-02-2020
1. ”at” i indstillingen blev godkendt.
I forhold til 2. ”at” fremsatte Søren Rasmussen følgende ændringsforslag: ”Forvaltningen pålægges at undersøge alternative placeringer af aktiviteterne på Råværket i eksisterende kommunale lokaler forinden, der udarbejdes en ny samarbejdsaftale”.
Forslaget blev bragt til afstemning. Et mindretal i udvalget (Søren Rasmussen) stemte for ændringsforslag, et flertal i udvalget (udvalget med undtagelse af Søren Rasmussen) stemte imod ændringsforslaget.
Herefter godkendte et flertal i udvalget (udvalget med undtagelse af Søren Rasmussen) 2. ”at” med den tilføjelse, at muligheden for at finde andre fysiske rammer i samspil med andre aktører undersøges og drøftes med Kulturlogen. Et mindretal i udvalget (Søren Rasmussen) stemte imod dette.
Hamlaoui Bahloul
Sagsfremstilling
Siden sommeren 2012 har den kulturelle forening Kulturlogen haft til huse i den kommunale ejendom ”Råværket” på Esbjergvej 108 i Harte.
I maj 2015 blev det, efter en afsøgning af andre mulige lokationer til foreningens aktivitet, besluttet, at lokalerne på Esbjergvej 108 skulle stilles til rådighed for foreningen i en 5-årig periode frem til udgangen af 2020, hvorefter ordningen skulle evalueres.
Som input til udvalgets evaluering og videre drøftelse er Kulturlogen inviteret til at deltage på Kulturudvalgets møde. Her vil de fortælle om foreningens udvikling, medlemsskare og aktiviteter. Desuden vil de fortælle om, hvilke ambitioner foreningen har for de kommende år, samt hvordan Råværket fungerer som ramme set i relation til dette.
Kulturlogen startede som en del af Kolding Kommunes graffiti-indsats. Det overordnede formål ved etableringen var at reducere mængden af graffiti i kommunen. Kulturlogens del ind i dette er forebyggende og handler om at tilbyde unge mennesker ”på kanten” af samfundet adgang ind i et kreativt fællesskab. Hen ad vejen har foreningen udvidet deres virke til en lang række andre kreative aktiviteter og sociale tiltag med base på Råværket.
I 2014 udarbejdede forvaltningen en grundig evaluering af Kulturlogens aktiviteter. Kulturelle aktiviteter ved foreningen bestod blandt andet i:
- Koncerter samt festivaler dækkende mange genrer og med en stor diversitet i både optrædende og publikum.
- Løbende graffiti-events; herunder udsmykning af 60 meter graffitivæg på Råværket samt flere udsmykninger af vægge i bymidten.
- Arrangementer for børnehaver, foreninger, skoler m.v.
- Aktiviteter i dagligdagen på Råværket initieret af brugerne. F.eks. madklub, lydstudie, videoproduktion, forskellige kreative værksteder m.v.
Forvaltningen foreslår, at udvalget på baggrund af Kulturlogens input drøfter, hvorvidt der skal udarbejdes en samarbejdsaftale med Kulturlogen. En sådan aftale kan medvirke til, at foreningen får en sikkerhed for, at Råværket stilles til foreningens rådighed i f.eks. en 4-årig periode. Desuden vil det kunne give en større klarhed over, hvilke forventninger der stilles til foreningen fra Kolding Kommune.
Såfremt udvalget ønsker at indgå en samarbejdsaftale, vil forvaltningen udarbejde et udkast i dialog med Kulturlogen.
Sagsnr.: 20/1260
Resumé
Der er udarbejdet et forslag til en ny 4-årig egnsteateraftale, som er gældende for perioden 1. januar 2021 til 31. december 2024. Midlerne til den nye aftale er afsat på budgettet for Kulturpolitikken fra 2021 og frem.
Aftalen skal sendes til godkendelse i Slots- og Kulturstyrelsen senest den 1. april 2020.
I forbindelse med udarbejdelsen har TeaterTID (tidligere Mungo Park Kolding) udarbejdet nye vedtægter. De ændrede vedtægter fremlægges i denne sag til godkendelse.
Sagen behandles i
Kulturudvalget, Økonomiudvalget og Byrådet.
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at TeaterTIDs forslag til nye vedtægter indstilles til godkendelse og
at forslaget til ny egnsteateraftale mellem Kolding Kommune og TeaterTID indstilles til godkendelse.
Beslutning Kulturudvalget den 18-02-2020
Sagen blev udsat.
Hamlaoui Bahloul
Sagsfremstilling
By- og Udviklingsforvaltningen og TeaterTID (tidligere Mungo Park Kolding) har udarbejdet et forslag til en ny 4-årig egnsteateraftale mellem Kolding Kommune og TeaterTID. Aftalen er gældende for perioden 1. januar 2021 til 31. december 2024.
Midlerne til den pågældende aftale er afsat på budgettet for Kulturpolitikken fra 2021 og frem. Aftaleudkastet skal sendes til Slots- og Kulturstyrelsen senest den 1. april 2020.
Den nuværende egnsteatersaftale er indgået i henhold til lov om scenekunst (jf. LBK nr. 30 af 14. januar 2014) med tilhørende bekendtgørelse om egnsteatre (jf. BEK nr. 759 af 24. juni 2014). Det samme er den nye egnsteateraftale for perioden 2021 til 2024, som også er udarbejdet i Slots- og Kulturstyrelsens gældende skabelon for egnsteateraftaler.
Aftalen er udarbejdet i en dialog mellem TeaterTID og forvaltningen. Den beskriver blandt andet, hvordan TeaterTID bidrager til Kolding Kommunes Kulturpolitiske Fokusområder og lever op til Statens Kunstfonds krav til egnsteatre.
Statens Kunstfond har i 2019 evalueret Mungo Park Kolding, og Kulturudvalget behandlede evalueringen på møde i januar 2020.
Evalueringen var meget positiv og Statens Kunstfond opfordrer Kolding Kommune og TeaterTID til at fremsende en ansøgning om forlængelse af aftalen.
Evalueringsrapporten anbefalede blandt andet, at teatret burde overveje at frigøre sig fra samarbejdet med Mungo Park Allerød, og den beslutning har teatrets bestyrelse nu truffet. Det betyder blandt andet, at teatret fremlægger nye vedtægter til godkendelse. De nye vedtægter skal medsendes ansøgningen om forlænget egnsteaterstatus.
De væsentligste vedtægtsændringer vedrører teaterets nye navn, TeaterTID, formålsparagraffen og sammensætningen af bestyrelsen. Ændringerne hænger sammen med beslutningen om at frigøre sig fra Mungo Park Allerød. Den ny formålsparagraf indskærper, at det primære formål for TeaterTID er at drive teatervirksomhed som egnsteater i henhold til teaterloven, og at teatret kan indgå i lokale samarbejdsrelationer med henblik på at skabe lokal forankring.
I forhold til sammensætning af bestyrelsen er der i de nye vedtægter mulighed for at udvide antallet af bestyrelsesmedlemmer fra 5 til 7. Kolding Kommune vil som hovedtilskudsyder stadig skulle udpege to medlemmer.
Oversigt over samtlige vedtægtsændringer vedlægges sagen.
Bilag
Sagsnr.: 10/31464
Resumé
Under punktet drøftes prioritering af Kulturpuljemidler i 2020.
Sagen behandles i
Kulturudvalget.
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at udvalget drøfter, hvorvidt der skal afsættes midler til særlige indsatser under Kulturpuljen i 2020.
Beslutning Kulturudvalget den 18-02-2020
Udvalget drøftede sagen og besluttede ikke at øremærke midler til særlige indsatser.
Hamlaoui Bahloul
Sagsfremstilling
I forbindelse med drøftelser på udvalgets møder i det foregående år har der været flere overvejelser i spil om, hvorvidt der skal afsættes puljemidler til særlige indsatser – ud over det, at alle ansøgninger til puljen forventes at spille ind i et eller flere af de Kulturpolitiske Fokusområder.
Forvaltningen foreslår på den baggrund, at udvalget drøfter, hvorvidt der ønskes, at midler fra Kulturpuljen målrettes særlige initiativer. Det kunne f.eks. være:
- Starthjælp til nye foreninger, festivaler eller projekter (tidligere eksempler er Nightmare Culture og Quangaza, der begge har fået opstartstøtte til at arrangere koncertrækker).
- Indsatser, der understøtter talentstrategien (tidligere eksempler er Vokalselskabet GLAS og Prigov og Kulturskolen, der begge har fået støtte til initiativer, hvor masterclasses på musikskolen kombineres med åbne koncerter m.m.).
- Midler målrettet initiativer for unge – ud over de allerede afsatte midler.
- Indsatser målrettet byudvikling/initiativer, der understøtter byliv (et tidligere eksempel er hjemløse-skulpturerne af Galchiøtt, der blev opstillet rundt i gågaderne).
- Kunst i det offentlige rum; f.eks. gavlmalerier, PlankeVærker eller Genfortællinger.
Sagsnr.: 10/31464
Resumé
Forvaltningen fremlægger evaluering af reviderede retningslinjer for Kulturpuljen til drøftelse i Kulturudvalget.
Sagen behandles i
Kulturudvalget.
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at udvalget drøfter, hvorvidt evalueringen giver anledning til ændringer i retningslinjerne.
Beslutning Kulturudvalget den 18-02-2020
Sagen blev udsat.
Hamlaoui Bahloul
Sagsfremstilling
Kulturudvalget godkendte i december 2018 reviderede retningslinjer for Kulturpuljen.
De væsentligste ændringer er:
- at støtten fra Kulturpuljen som udgangspunkt maksimalt kan gives til det samme arrangement 3 år i træk, og at ansøgerne må forvente en aftrapning af støttens størrelse over tid.
Som en konsekvens af denne ændring kan der ikke længere forventes udmøntet midler til ”sæsonstøtte”.
- at det understreges i retningslinjerne, at Kulturpuljen primært er tiltænkt støtte til frivillige, foreninger, organisationer og enkeltaktører, og at der kun i særlige tilfælde kan gives støtte til kommunale institutioner eller større selvejende institutioner med en væsentlig kommunal driftsstøtte.
En følge af denne understregning er, at det i kriterierne slås fast, at professionelle kunstnere ikke kan modtage støtte til udgivelse eller produktion af egne værker.
- at der ikke gives støtte til transport til arrangementer eller konkurrencer.
- at såfremt arrangementer er med entré, gives støttes som underskudsgaranti.
Nedtrapning af støtte over tid og ingen sæsonstøtte
Hvad angår 1. punkt forventer forvaltningen, at det vil påvirke en række arrangører i løbet af 2020 og 2021, hvor nedtrapningen af støtte træder i kraft, og i 2022, hvor flere events under de nye retningslinjer ikke vil få støtte længere, da de rammer grænsen på 3 års støtte i træk.
Det gælder Crazy Hours, Vinfestivalen og Christiansfeld Festival.
Nogle event-arrangører er glade for ideen om at få et ”solidt starttilskud” og derefter langsomt skulle finde egne ben at stå på. Forvaltningen kan dog oplyse, at de fleste arrangører af større genkommende events typisk får større ambitioner i løbet af de første år og derfor søger højere støtte år for år ved Kulturpuljen. Ofte er processen, at første event er en form for pilotprojekt, og får det succes, er der naturligt et ønske om at videreudvikle på konceptet.
Ønsker ansøgere at modtage støtte ud over de 3 år, er der et krav om fornyelse af deres projekt. For ansøgerne af genkommende events kan det dog fremstå uklart, hvad der skal til for, at de fortsat kan få støtte. Skal arrangementet omdøbes, nye initiativer tilføjes (en ekstra musikscene?) eller er det en realitet, at arrangementerne skal kunne finde finansieringen andetsteds efter de 3 år med opstartsstøtte?
Der er gennem det seneste år blevet givet afslag til flere på baggrund af, at der ikke længere uddeles midler til sæsonstøtte. Desuden er der givet flere dispensationer, hvor der er tildelt midler i en opstartsfase til initiativer, der reelt udgør sæsonstøtte, f.eks. til Nightmare Culture, Nyd Bare Danmarks Quangaza- koncerter samt Pitstops multikulti-koncertrække.
Støtte går primært til frivillige initiativer, og allerede støttede institutioner får ikke puljemidler
Hvad angår 2. punkt om, at støtten ikke er tiltænkt de allerede støttede eller kommunale institutioner samt støtte til lønudgifter, så giver det anledning til mange drøftelser med ansøgere og en del afslag.
Følges retningslinjerne, så kan et band eller teater f.eks. ikke søge støtte til at få dækket egne udgifter/løn ved optræden i Kolding. Optræder de i ramme af en af kulturinstitutionerne kan disse heller ikke søge støtte til arrangementet, da de i forvejen er kommunalt støttede.
Denne type ansøgninger kommer der en del af til puljen, der som oftest får afslag.
Som eksempel er forvaltningen i dialog med Harteværket, der ønsker at lave et særligt initiativ, hvor lokale kunstnere i anledning af Harteværkets 100-års jubilæum skal lave en række kunstinstallationer.
Ifølge retningslinjerne kan kunstnerne ikke søge støtte til egen løn ligesom Harteværket allerede er kommunalt støttet og derfor som udgangspunkt heller ikke kan søge. Der kan ikke søges ved Statens Kunstfond, da der ikke er tale om professionelt anerkendte kunstnere.
Et jazzband ønsker tilsvarende at optræde på Trapholt som en del af et større initiativ under det dansk/tyske venskabsår. Der er flere samarbejdspartnere i projektet, blandt andet Jazz 6000. Der er tale om professionelle musikere, og de vælger på baggrund af dialog med forvaltningen at søge støtte til transport og logi – som en del af et større samlet projekt.
I forhold til retningslinjerne er det på kanten, hvorvidt de kan få støtte selv via puljen, og Trapholt kan som kulturinstitution ikke søge, ligesom de egentlig bare lægger lokaler til projektet.
Forvaltningen foreslår, at det præciseres nærmere, hvad der menes med, at der ikke kan søges støtte til egne udgivelser, værker eller udstillinger. Mange ansøgere er i tvivl om, hvad ”egne udgivelser osv.” dækker over, og de læser det ikke, som at man f.eks. ikke kan få støtte til koncert, hvor egen løn, transport m.m. skal finansieres med puljemidler
Der kunne f.eks. i retningslinjerne forklares mere specifikt, at det gør sig gældende, hvad enten der er tale om koncerter, litterær produktion eller f.eks. kunst og teater, at man ikke kan søge støtte til egen løn og dertil knyttede udgifter.
Ingen støtte til transport
Forvaltningen oplever ikke, at det giver anledning til dilemmaer, da der kommer meget få ansøgninger rettet mod dette formål.
Ved arrangementer med entré gives støtte som underskudsgaranti
Denne præcisering/skærpelse har ikke givet anledning til større udfordringer.
Overblik over fordeling af midler
På udvalgsmødet vil forvaltningen præsentere et overblik over fordelingen af Kulturpuljemidler fordelt på genrer og målgruppe og med et særligt fokus på fordelingen på musikområdet.
Forvaltningen foreslår, at udvalget drøfter retningslinjerne for Kulturpuljen på baggrund af de dilemmaer, der beskrives ovenfor og på den baggrund beslutter, hvorvidt det giver anledning til, at retningslinjerne skal tilrettes.
Sagsnr.: 17/22370
Resumé
Forvaltningen kommer med forslag til, hvor Kulturudvalgets møder kan holdes i april-juni 2020.
Sagen behandles i
Kulturudvalget.
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at udvalget godkender mødeplanen for april-juni 2020.
Beslutning Kulturudvalget den 18-02-2020
Godkendt.
Hamlaoui Bahloul
Sagsfremstilling
Kulturudvalget har besluttet, at størstedelen af udvalgets møder henlægges til kommunens kulturinstitutioner samt øvrige relevante steder.
Forvaltningen foreslår følgende steder til de 3 møder i foråret/forsommeren 2020:
April: Nicolai Biograf.
Maj: Kvarterhuset.
Juni: Bjert Gl. Brugs.
Resumé
Deltagelse i kommunale aktiviteter.
Sagen behandles i
Kulturudvalget.
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at Kulturudvalget drøfter om der er behov for, at et eller flere medlemmer af udvalget varetager andre kommunale hverv.
Beslutning Kulturudvalget den 18-02-2020
Merete Due Paarup og Michael Stokholm Krogh deltager i Det Bibliotekspolitiske Topmøde 2020 den 16.-17. april 2020 i Sønderborg.
Hamlaoui Bahloul
Sagsfremstilling
Det fremgår af Kolding Kommunes Regulativ om Vederlag og godtgørelse til Byrådets medlemmer, punkt 2, at der kan tillægges erstatning for tabt arbejdsfortjeneste for varetagelse af andre kommunale hverv, når deltagelsen sker efter anmodning fra Byrådet eller et af Byrådets udvalg, på grund af en protokolleret beslutning.
Aktivitet:
- Det Bibliotekspolitiske Topmøde 2020 den 16.-17. april 2020 i Sønderborg - Merete Due Paarup deltager.
- Det Bibliotekspolitiske Topmøde 2020 den 16.-17. april 2020 i Sønderborg – Michael Stokholm Krogh deltager.
Resumé
På mødet orienteres om nyt fra By-og Udviklingsforvaltningen inden for udvalgets område.
Sagen behandles i
Kulturudvalget.
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning Kulturudvalget den 18-02-2020
Godkendt.
Hamlaoui Bahloul
Sagsfremstilling
Der kan ikke træffes beslutning under punktet, fordi det kun er et orienteringspunkt.
Bilag
Resumé
Orientering fra formanden.
Sagen behandles i
Kulturudvalget.
Beslutning Kulturudvalget den 18-02-2020
Taget til efterretning.
Hamlaoui Bahloul