Dagsorden eller referat
Liste med Dato, udvalg, sted samt pdf udgave af dagsordenen til download.
Dato: |
07-11-2018 13:00:00 |
---|---|
Udvalg: |
Plan-, Bolig- og Miljøudvalget |
Sted: |
Mødelokale 1.2 Vest |
Pdf: |
|
Sagsnr.: 17/14905
Resumé
Første led i revisionen af Kolding Kommunes designvision er indledt gennem 3 byrådsseminarer afholdt mellem maj og august 2018.
På nærværende udvalgsmøde præsenteres et oplæg ved Anette Kold, afdelingschef, Strategisk Vækst, til nærmere drøftelse.
Oplægget præsenteres for alle fagudvalg og for udvalgte eksterne aktører, herunder uddannelses- og kulturinstitutioner.
Præsentationen og den efterfølgende drøftelsen skal sikre, at der sker sammenhæng mellem visionens overordnede temaer og de strategiske indsatser og projekter, som er igangsat eller ønskes realiseret under det pågældende fagudvalg. Formålet med drøftelserne er at sikre en forankring af vision 3.0 hos relevante interne og eksterne aktører, så realiseringen af visionen fortsat sker gennem en fælles indsats.
Sagen behandles i
Plan-, Bolig- og Miljøudvalget.
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at fagudvalgets input til vision 3.0 drøftes som led i processen mod en revision.
Beslutning Plan-, Bolig- og Miljøudvalget den 07-11-2018
Forslaget til vision 3.0 blev drøftet, og udvalgets bemærkninger indgår i den videre proces.
Udvalget ønsker generelt, at der arbejdes med at forenkle, forkorte – og i det hele taget gøre visionsteksten mere vedkommende – og samtidig undgå at bruge benævnelsen ”vi” i teksten.
Sagsfremstilling
Økonomiudvalget besluttede den 20. februar 2018 at der skulle gennemføres en opdatering og aktualisering af Kolding Kommunes designvision. Revisionen sker med udgangspunkt i 3 byrådsseminarer hvor følgende emner har været præsenteret og diskuteret som inspiration for revisionen:
? Vækst og erhvervsudvikling samt Cirkulær Økonomi og produktion
? Velfærdsudvikling og FN´s verdensmål
? Uddannelse og viden og internationale relationer
På alle fagudvalg præsenteres nu et oplæg til nærmere drøftelse med det formål at opsamle politiske intentioner og ambitioner fra allerede pågåede dialoger i udvalg. Dertil hentes der input fra udvalgte eksterne samarbejdspartnere med det formål, at etablere en styrket fortælling om et fælles mål på tværs af aktører.
Vision 3.0 forventes at blive paraply for udvalgte programmer og projekter, som skal realisere og aktivere visionen og som er af strategisk betydning for forståelse og synliggørelse af ‘Vi designer livet’.
Vision 3.0 bygger videre på erfaringer fra den tidligere vision og er en videreførelse af et langsigtet visionsarbejde
Anette Kold, afdelingschef, Strategisk Vækst deltager på udvalgsmødet med mundtligt oplæg til drøftelse.
Vision og udvalgspolitikker
I By- og Udviklingsforvaltningen arbejdes strategisk med visionen som overligger i forhold til de 4-årige udvalgspolitikker og 2-årige fokusområder. Oplæg til udvalgspolitikkerne er udviklet på baggrund af seminarer i udvalgene, og afventer nu den endelige godkendelse af vision 3.0.
Et opdateret udkast til udvalgspolitik er vedhæftet som bilag i forlængelse af drøftelse på septembermødet.
Når byrådet har godkendt vision 3.0 vil forvaltningen eventuelt revurdere teksten i udvalgspolitikken og herefter fremlægges udvalgspolitikken for udvalget på februar-mødet 2019 til endelig godkendelse.
Det vil her foreslås at udvalgspolitikken er gældende fra 2019-2022, således at et udvalg har 1 år til at få udviklet og godkendt en udvalgspolitik efter ikrafttrædelse af udvalgsperioden.
Bilag
Sagsnr.: 18/22213
Resumé
Byrådet godkendte den 29. marts 2016 skema A til Lejerbo Koldings opførelse af 27 stk. ungdomsboliger på Teglgårdsvej 21, Kolding. Skema B blev administrativt godkendt den 2. november 2016. Et par måneder før afleveringen af byggeriet, og efter landinspektøropmåling, blev Lejerbo bekendt med at det reelle boligareal er ca. 10 % mindre end forudsat. Reduktionen i arealet medfører at den maksimale støtteberettigede anskaffelsessum, herunder kommunens grundkapitaltilskud til projektet, reduceres tilsvarende. Lejerbo mener at deres bygherrerådgiver på sagen er ansvarlig for arealafvigelsen, hvorfor sagen er anmeldt til bygherrerådgiverens forsikringsselskab, som dog har afvist anmeldelsen. Lejerbo Kolding har reklameret overfor forsikringsselskabet.
I øvrigt oplyses det af Lejerbo Kolding i forbindelse med fremsendelsen af skema C, at der grundet bygningens størrelse og geometri er foretaget ændringer af lejlighedsfordelingen i forhold til skema A og B.
Sagen behandles i
Plan-, Bolig og- Miljøudvalget, Økonomiudvalget og Byrådet.
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at skema C tages til efterretning med den bemærkning, at det indskærpes overfor Lejerbo Kolding at budgetoverskridelsen ikke må finansieres ved en lejeforhøjelse og at væsentlige projektændringer, herunder ændringer i lejlighedsfordelingen, altid skal godkendes af kommunen inden disse foretages.
Beslutning Plan-, Bolig- og Miljøudvalget den 07-11-2018
Forslaget indstilles til godkendelse med den tilføjelse, at udvalget beder Lejerbo afrapportere, hvordan budgetoverskridelsen bliver finansieret.
Sagsfremstilling
Baggrund
Byrådet godkendte den 29. marts 2016 skema A til Lejerbo Koldings opførelse af 27 stk. ungdomsboliger på Teglgårdsvej 21, Kolding. Boligarealet blev dengang oplyst til 1.200 m2 fordelt på 10 stk. 1 rums boliger på 37 m2 og 2 stk. 1 rums boliger på 40 m2 samt 15 stk. 2 rums boliger på 50 m2. Der blev ved samme lejlighed godkendt en samlet anskaffelsessum inkl. energitillæg til projektet på 29.352.000 kr., svarende til det maksimale rammebeløb for ungdomsboliger på tilsagnstidspunktet, som i 2016 udgjorde til 24.460 kr./m2.
Skema B blev efterfølgende administrativt godkendt af forvaltningen den 2. november 2016 med samme lejlighedsfordeling og projektøkonomi som oplyst og godkendt ved skema A.
De 27 ungdomsboliger er nu opført og indflyttet pr. 1. april 2018.
Der er i byggesagen konstateret afvigelser på arealerne, hvilket Lejerbo Kolding ved fremsendelsen af skema C har redegjort for, herunder i forhold til de økonomiske konsekvenser.
Ændring i lejlighedsfordelingen ved skema C
I forhold til den godkendte lejlighedsfordeling ved skema A og B er der i det endelige projekt sket ændringer i lejlighedsfordelingen. Således er alle 27 ungdomsboliger nu indrettet som 1 rums boliger. Ændringerne i lejlighedsfordelingen i forhold til skema A og B fremgår af nedenstående oversigt.
Lejlighedstype | Lejlighedsfordeling ved skema A og B | Faktisk lejlighedsfordeling |
1 rums bolig på 37 m2 | 10 stk. |
|
1 rums bolig på 40 m2 | 2 stk. | 11 stk. |
2 rums bolig på 50 m2 | 15 stk. |
|
1 rums bolig på 44 m2 |
| 11 stk. |
1 rums bolig på 33 m2 |
| 5 stk. |
Lejerbo Kolding oplyser at projektet blev ændret undervejs, da det pga. bygningens geometri og størrelse ikke lod sig gøre at indrette de oplyste boligtyper. Lejerbo Kolding oplyser at boligerne der oprindeligt var tænkt som 2 rums boliger kunne indrettes mere hensigtsmæssigt som 1 rums boliger, hvor den enkelte lejer selv kan lave rumadskillelse med en reol eller lignende. Lejerbo Kolding oplyser at der fortsat er mulighed for at disse boliger kan deles af to beboere – dog ikke som oprindeligt forudsat men muligheden er tilstede.
Ændring i det støtteberettigede areal ved skema C
Et par måneder før aflevering af byggeriet, og efter landinspektøropmåling, blev Lejerbo Kolding gjort opmærksom på at byggeriet ikke overholder de arealkrav, som efter Lejerbos opfattelse blev defineret forud for indgåelsen af bygherrerådgiverkontrakten og indarbejdet i byggeprogrammet. Ved landinspektøropmålingen blev det reelle boligareal således opgjort til 1.089 etagemeter og ikke 1.200 etagemeter som forudsat.
Idet der er tale om støttet byggeri medfører reduktionen i arealet, at Lejerbo Kolding ikke kan oppebære den støtte til projektet, som var en afgørende forudsætning for sagens rentabilitet og dermed gennemførelse. Reduktionen i arealet medfører at den maksimale støtteberettigede anskaffelsessum reduceres med 24.460 kr./m2 gange 111 m2, svarende til 2.715.000 kr. Den nye maksimale støtteberettigede anskaffelsessum til byggeriet med et areal på 1.089 m2 kan herefter opgøres til 26.637.000 kr. mod tidligere 29.352.000 kr. ved et areal på 1.200 m2.
Reduktionen i den støtteberettigede anskaffelsessum medfører ligeledes at kommunens grundkapitaludgift til projektet reduceres med 271.500 kr. fra 2.935.200 kr. til 2.663.700 kr.
Byggeregnskabssaldoen for det de facto opførte byggeri med et areal på 1.089 m2 er opgjort til 29.013.000 kr. Der er i byggeregnskabet indregnet/afsat et beløb på i alt 545.000 kr. til kendte udgifter som endnu ikke er afholdt. Revideret dokumentation for afholdelsen af disse udgifter skal fremsendes til kommunen senest 6 måneder efter byggeregnskabets godkendelse. Det er mulig at forlænge fristen. Overholdes fristen ikke nedsættes anskaffelsessummen med de udokumenterede afsatte beløb.
Byggeregnskabssaldo | 29.013.000 kr. |
Støtteberettiget anskaffelsessum efter arealreduktion | 26.637.000 kr. |
Overskridelse støtteberettiget anskaffelsessum | 2.376.000 kr. |
Som det fremgår ovenfor medfører arealreduktionen en overskridelse af den støtteberettigede anskaffelsessum på 2.376.000 kr., der nødvendigvis må finansieres på anden vis.
Såfremt maksimumbeløbet er fuldt udnyttet ved godkendelsen af skema B, kan dette ikke overskrides ved skema C. Maksimumbeløbet gælder fra det tidspunkt hvor skema B godkendes første gang og indberettes til BOSSINF. Kommunen har ikke hjemmel til at dispensere, hvis der forekommer overskridelser ved skema C.
Af støttebekendtgørelsens § 47 stk. 5 fremgår det endvidere, at overskrides maksimumbeløbet afholdes overskridelsen af bygherren gennem tilskud fra boligorganisationens egenkapital. Overskridelsen kan ikke finansieres ved en lejeforhøjelse og overskridelsen kan ikke anføres på skema C.
Dækning af overskridelsen af den støtteberettigede anskaffelsessum
Lejerbo Kolding oplyser, at de anser deres bygherrerådgiver på sagen for at være ansvarlig for arealafvigelsen og dermed overskridelsen af den støtteberettigede anskaffelsessum i projektet. Dette begrunder Lejerbo Kolding bl.a. med at det af rådgiveraftalen samt andre bilag/opgørelser fremgår, at der skal opføres 1.200 m2.
Lejerbo Koldings bygherrerådgiver har som følge heraf anmeldt sagen til deres forsikringsselskab. Bygherrerådgivers forsikringsselskab har imidlertid afvist anmeldelsen med den begrundelse, at Lejerbo Kolding efter forsikringsselskabets opfattelse har fået den aftalte bygning i henhold til rådgiverkontrakten, ligesom bygherrerådgiverens forsikringsselskab henviser til, at Lejerbo Kolding ikke har lidt et tab, idet den manglende støtte udelukkende vurderes som "skuffede forventninger". Lejerbo Kolding er i sagens natur ikke enig i denne betragtning, hvorfor Lejerbo Kolding har fremsendt et svarskrift/reklamation til bygherrerådgiverens forsikringsselskab.
Lejerbo Kolding oplyser endvidere, at der foreligger tilsagn om udbetaling af 1 mio. kr. fra en af afdelingen tegnet såkaldt BAR-forsikring (Byggeriets All Risk-forsikring). BAR–forsikringen er en kollektiv (ekstra) forsikringsdækning, der giver mulighed for at hjælpe nyopførte afdelinger, der måtte være udsat for en dækningsberettiget begivenhed, som det er tilfældet i denne sag.
Lejerbo Koldings risiko for tab på byggesagen kan herefter nedbringes fra 2,376 mio. kr. kr. til 1,376 mio. kr. ekskl. advokatudgifter, hvortil kommer mulig erstatning fra bygherrerådgiverens forsikringsselskab. Lejerbo Kolding forudser således et endeligt tab i forbindelse med projektet på mellem 0 kr. til 1,376 mio. kr. plus advokatudgifter, som vil blive dækket af Lejerbo Koldings dispositionsfond efter gældende regler.
Forvaltningens bemærkninger
Henset til at byggeriet allerede er opført og det derfor ikke på nuværende tidspunkt er muligt at ændre på hverken anlægssummen, arealerne og/eller lejlighedsfordelingen i projektet, foreslår forvaltningen at skema C tages til efterretning med de oplyste projektændringer, der medfører en reduktion i den støtteberettigede anskaffelsessum til projektet på 2.715.000 kr. samt en reduktion i kommunens grundkapitalindskud på 271.500 kr.
Det indskærpes i den forbindelse overfor Lejerbo Kolding at overskridelsen af den støtteberettigede anskaffelsessum ikke må finansieres ved en lejeforhøjelse og at væsentlige projektændringer, herunder ændringer i lejlighedsfordelingen, altid skal godkendes af kommunen inden disse foretages. Såfremt overskridelsen af den maksimale støtteberettigede anskaffelsessum ikke dækkes af bygherrerådgiveren eller dennes forsikringsselskab skal underfinansieringen dækkes via tilskud fra Lejerbo Koldings dispositionsfond.
Centralforvaltningens bemærkninger
Der er ikke yderligere bemærkninger til sagen.
Sagsnr.: 18/13962
Resumé
Kuben Management har den 10. oktober 2018 på vegne af Tyrstrup Andelsboligforening af 1955 fremsendt helhedsplan med skema A til renoveringsprojekt i afdeling 1, byggeafsnit 05 og 06 Skovparken i Christiansfeld, til kommunens godkendelse. Helhedsplanen dækker udover renoveringsstøttesagen også over en huslejestøttesag og en kapitaltilførselssag, hvor det forudsættes, at kommunen bidrager i 1/5-delsordningen.
Sagen behandles i
Plan-, Bolig- og Miljøudvalget, Økonomiudvalget og Byrådet.
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at helhedsplan med skema A godkendes med tilladelse til lånoptagelse, lejeforhøjelse og væsentlige forandringer af boligorganisationens ejendom i form af sammenlægning og nedrivning af boliger,
at det godkendes at AB18 lægges til grund med ændringer og tilføjelser som oplyst i sagsfremstillingen,
at der stilles kommunegaranti på såvel det støttede som det ustøttede realkreditlån under forudsætning af, at Landsbyggefonden yder 50% regaranti på det støttede realkreditlån,
at der meddeles tilsagn om kapitaltilførsel på 150.000 kr., der udbetales som et rente- og afdragsfrit lån som led i helhedsplanen,
at kommunens bidrag til kapitaltilførslen finansieres af den afsatte renoveringspulje i 2019,
at forvaltningen bemyndiges til at godkende skema B og C, såfremt der ikke forekommer væsentlige ændringer og/eller budgetoverskridelser ud over gældende indeksering på licitationstidspunktet,
at godkendelsen af 1-6. ”at” sker på betingelse af Transport-, Bygnings- og Boligministeriets godkendelse af nedlæggelsen af de 18 boliger, der skal nedrives.
Beslutning Plan-, Bolig- og Miljøudvalget den 07-11-2018
Forslaget indstilles til godkendelse.
Sagsfremstilling
Kuben Management har den 10. oktober 2018 på vegne af Tyrstrup Andelsboligforening af 1955 ansøgt om kommunens godkendelse af helhedsplan og skema A til renoveringsprojekt i afdeling 1, byggeafsnit 05 og 06 Skovparken i Christiansfeld. Tyrstrup Andelsboligforenings afdeling 1 består af i alt 239 familieboliger og 20 ældreboliger fordelt på flere forskellige lokaliteter og byggeafsnit. Nærværende helhedsplan/renoveringsstøttesag vedrører alene byggeafsnittet beliggende Skovparken 1-111 (ulige numre) i Christiansfeld. Byggeafsnittet dækker i dag over 54 almene familieboliger opført som tæt-lavt byggeri i 1983-1985.
Landsbyggefonden kan give tilsagn om ydelsesstøtte i henhold til almenboliglovens § 91 samt fondens regulativ om denne støtteordning. Det er en forudsætning for støtten, at der udarbejdes en helhedsplan, og at beliggenhedskommunen garanterer for de optagne lån. Efter kommunens behandling af skema A videresendes Byrådets indstilling til Landsbyggefonden, og det er således fonden, der giver endeligt tilsagn og ikke kommunen. Efter fondens tilsagn indhenter boligorganisationen tilbud på byggearbejderne, og der udarbejdes derefter en skema B-ansøgning. Hvis skema B ikke eller kun på uvæsentlige punkter afviger fra det materiale, der har dannet grundlag for fondens tilsagn, kan kommunen godkende det fremsendte projekt med bindende virkning for Landsbyggefonden. Forvaltningen kan bemyndiges til at godkende skema B og C, hvis der ikke forekommer ændringer, eller hvis der kun forekommer mindre ændringer, fx under nogle få procents stigning i forhold til det godkendte skema A. Væsentlige ændringer eller overskridelser af budgettet skal forelægges Landsbyggefonden til endelig afgørelse, og det vil være fonden, der endeligt afgør, om en sag skal godkendes.
Helhedsplanen er udarbejdet med henblik på at skabe en opretning af de byggetekniske svigt, der er registreret i byggeafsnittene, og konkret dækker helhedsplanen/renoveringsprojektet bl.a. over følgende tiltag:
Opretning af byggeskader vedrører primært stabilisering af tagkonstruktion og facader samt fugtrenovering af fundamenter og terrændæk.
Ombygning/sammenlægning og tilgængelighed der vedrører ombygningen af 9 stk. 2 værelses boliger til 6 stk. 3 og 4 værelses boliger indrettet jævnfør Landsbyggefondens principper for tilgængelighed.
Modernisering, vedligeholdelse og ustøttede arbejder i øvrigt der primært vedrører køkken- og badeværelses renovering/udskiftning, udskiftning af døre og vinduer samt tekniske installationer, der ikke er støtteberettiget.
Jævnfør tilstandsrapportens konklusion om boligernes stand samt for at kunne få økonomien i projektet til at hænge sammen nedrives 18 stk. 2 værelses boliger samt det eksisterende fælleshus. Området udlægges efterfølgende i græs, og det vil på sigt være muligt at opføre en ny bebyggelse på arealet.
På nedenstående kort er de 18 boliger samt fælleshuset markeret.
Af almenboliglovens § 28 stk. 2 følger det, at nedrivning af boliger der tilhører en almen boligorganisation, kræver Transport-, Bygnings- og Boligministeriets godkendelse. Ministeriets godkendelse kan ikke indhentes før kommunen har godkendt nedlæggelsen af boligerne. Idet Landsbyggefonden er indforstået med det samlede projekts gennemførelse, forventes det ligeledes at ministeriet vil godkende nedrivningen af boligerne.
I forbindelse med nedrivningen og ombygning/sammenlægning for tilgængelighed reduceres afsnittenes lejlighedsantal i alt med 21 boliger fra 54 boliger til 33 boliger.
Renoveringsprojektet vil medføre så omfattende byggearbejder, at det bliver nødvendigt at genhuse alle beboerne i de 54 boliger. For så vidt angår beboerne i de 21 boliger som ikke reetableres, vil genhusningen være permanent. Alle beboere vil blive kontaktet af en genhusningskonsulent, som vil hjælpe de enkelte beboere med den bedst mulige løsning ved genhusning. Tyrstrup Andelsboligforening betaler alle rimelige udgifter forbundet med genhusningen. Udgifter til genhusning er indregnet i projektet.
Hovedbestyrelsen/organisationsbestyrelsen for Tyrstrup Andelsboligforening af 1955 har på møde den 2. juli 2018 godkendt renoveringsprojektet/helhedsplanen og dennes finansiering.
Efterfølgende har beboerne på et ekstraordinært afdelingsmøde den 1. oktober 2018 godkendt gennemførelsen af renoveringsprojektet/helhedsplanen og de huslejemæssige konsekvenser heraf.
De samlede udgifter til gennemførelse af helhedsplanen er opgjort til:
Støttede arbejder | Ca. 38,871 mio. kr. |
Ustøttede arbejder | Ca. 11,768 mio. kr. |
I alt | Ca. 50,639 mio. kr. |
Anlægsudgiften på 50.639.000 kr. er baseret på håndværkerudgifter kalkuleret jævnfør byggeomkostningsindeks for 1. kvartal. 2018. I forbindelse med udarbejdelsen af skema B vil anskaffelsessummen muligvis blive reguleret jævnfør gældende indeks på licitationstidspunktet.
Landsbyggefonden har udmeldt en økonomisk skitse for den samlede plan, hvor formålet er at sikre, at huslejen i afdelingen/byggeafsnittene holdes på et niveau, så boligerne fortsat kan udlejes.
De forudsatte/forventede finansieringselementer omfatter bl.a. ydelsesstøtte fra Landsbyggefonden, huslejestøtte fra Landsbyggefonden, tilskud fra Landsbyggefondens fællespulje, tilskud fra boligorganisationens dispositionsfond, boligorganisationens egen trækningsret hos Landsbyggefonden, afdelingens egne midler samt kapitaltilførsel via 1/5-ordningen.
Kapitaltilførsel
Den samlede plan forudsætter en kapitaltilførsel til afdelingen/byggeafsnittene på i alt 750.000 kr., hvor kommunen, boligorganisationen og realkreditinstituttet hver bidrager med 1/5 og Landsbyggefonden bidrager med 2/5. Kommunes bidrag til 1/5-dels ordningen udgør således et rente- og afdragsfrit lån på 150.000 kr., som forventes at forfalde til betaling i 2019.
Kommunens bidrag til kapitaltilførslen på 150.000 kr. foreslås finansieret af den afsatte renoveringspulje i 2019.
Det er en forudsætning for den skitserede helhedsplans gennemførelse, at Kolding Kommune bidrager i 1/5-delsordningen til kapitaltilførsel.
Kommunegaranti for støttede og ustøttede lån
Til finansieringen af planen forventes der optaget støttede lån for ca. 38.871.00 kr. samt ustøttede lån for ca. 5.188.000 kr. Dertil kommer øvrige bidrag fra den udmeldte finansieringsskitse.
Det er en forudsætning for Landsbyggefondens endelige støtte til ovennævnte renovering, at kommunen påtager sig garanti for den del af lånet, der på tidspunktet for lånets optagelse får pantesikkerhed ud over 60 % af ejendommens værdi. Det må forudsættes, at der skal ydes 100 % kommunegaranti til lånet på 38.871.000 kr. Den endelige garantiprocent vil først blive fastsat af den långivende kreditforening, når projektet er afsluttet. Landsbyggefonden yder regaranti på 50 % af det støttede lån.
I forbindelse med lånoptagelsen til finansiering af de ustøttede arbejder som gennemføres sammen med Landsbyggefondsstøttesagen, kan kommunen jf. almenboliglovens § 98 stk. 1 yde garanti for ekstraordinære renoveringsarbejder. Der ydes ikke regaranti fra fonden til denne garanti. Kommunegarantierne fastlægges endeligt af den långivende kreditforening når projektet er afsluttet, men det må forventes at der skal ydes 100% kommunegaranti for lånet på 5.188.000 kr.
Garantierne påvirker ikke kommunens låneramme og det er en forudsætning for den skitserede helhedsplans gennemførelse, at Kolding Kommune stiller garantier som beskrevet ovenfor.
Huslejekonsekvenser
På trods af at helhedsplanen/renoveringsstøttesagen gennemføres med støtte fra Landsbyggefonden, vil en del af de ustøttede arbejder skulle dækkes af beboerne gennem en mindre huslejestigning. Den samlede finansieringsskitse indebærer således en huslejestigning på ca. 140-200 kr./måned/bolig. Eksempler på huslejekonsekvenser for de forskellige boliger fremgår at nedenstående skema:
Lejlighedstype | Nuværende husleje pr. måned (2018-niveau) | Ny husleje pr. måned (2018-niveau) | Lejestigning pr. måned |
A: 99 m2 - 4 vær. | 5.860 | 6.060 | 200 |
B: 85 m2 - 3 vær. | 5.265 | 5.435 | 170 |
C: 68 m2 - 2 vær. | 4.585 | 4.725 | 140 |
TG 89 m2 - 3 vær. |
| 5.570 |
|
TG 115 m2 - 4 vær. |
| 7.200 |
|
Aftalegrundlaget AB18
Af støttebekendtgørelsens § 30, stk. 2 følger det, at bygherren i sine aftaler om teknisk rådgivning og i sine entrepriseaftaler skal lægge ABR og AB ABT til grund uden fravigelser. Byrådet kan efter modtaget begrundelse i særlige tilfælde godkende fravigelser.
Kuben Management oplyser, at man ved udbuddet af bygge- og anlægsarbejderne i det konkrete projekt ønsker at anvende AB18 med ændringer og tilføjelser.
Ændringerne/tilføjelserne relaterer sig bl.a. til at boligorganisationer ikke kan agere som private bygherrer, idet boligorganisationerne er underlagt en lovgivning som stiller krav til finansielle og kommunale procedurer og godkendelser. Kuben Management oplyser, at de ændringer og tilføjelser til AB18, som ønskes lagt til grund, er udarbejdet over tid på baggrund af konkrete erfaringer, og at der gennemgående er tale om tiltag som enten stiller bygherren gunstigere i forhold til entreprenøren, afspejler gældende praksis for offentlige og offentligretlige bygherrer eller fremmer en hensigtsmæssig og effektiv sagsgang. I øvrigt kan det oplyses at mange af ændringerne/tilføjelserne er i overensstemmelse med udmeldinger fra BL (Boligselskabernes Landsforening).
Forvaltningen har gennemgået ændringerne/tilføjelserne og vurderer at disse kan accepteres.
Centralforvaltningens bemærkninger
Der er ikke yderligere bemærkninger til punktet.
Sagsnr.: 18/5171
Resumé
Energnist har indsendt et projektforslag efter varmeforsyningsloven, hvor de dels søger om at få 1. prioritet på afsætning af varmen, dels at forøge varmeproduktionen til maksimal drift på begge ovnlinjer. By- og Udviklingsforvaltningen har indhentet en juridisk vurdering og fremlægger forslag til videre proces, før der tages politisk stilling til projektforslaget.
Sagen behandles i
Plan-, Bolig- og Miljøudvalget, Teknik- og Klimaudvalget (orientering).
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at planen for den videre proces godkendes.
Beslutning Plan-, Bolig- og Miljøudvalget den 07-11-2018
Godkendt.
Sagsfremstilling
Energnist har indsendt projektforslag til Kolding Kommune som myndighed på varmeforsyningsområdet. De søger om at få 1. prioritet på afsætning af varmen til Kolding for at kunne udnytte anlæggets forbrændingskapacitet maksimalt.
Baggrund for projektforslag
Energnists forbrændingsanlæg i Kolding består af to ovnlinjer til forbrænding af affald. Varmen fra de to ovnlinjer afsættes i dag dels direkte til TREFOR’s fjernvarmenet og dels via TVIS’ transmissionsledning, hvorfra varmen kan transmitteres videre til både Kolding by (TREFOR’s net), Fredericia, Vejle og Middelfart.
De to ovnlinjer kan behandle ca. 160.000 ton affald årligt og den tilhørende varmeproduktion er ca. 1.450 TJ. Det er imidlertid ikke muligt direkte at afsætte den fulde varmeproduktion til fjernvarmenettet i Kolding idet kapaciteten er begrænset, hvilket igen betyder, at forbrændingsanlæggets faktiske affaldsbehandling begrænses. I de seneste år er der således kun behandlet ca. 143.000 ton forbrændingsegnet affald årligt og afsat en affaldsvarmemængde på under 1.200 TJ.
Den supplerende varme transmitteres til Kolding fra TVIS og kommer fortrinsvist fra Skærbækværket.
Hvad søges der om i projektforslaget
Energnist søger om 1. prioritet på levering af varme til TREFORS fjernvarmenet i Kolding i forhold til det aktuelle varmebehov i området.
For at levere al varme direkte til TREFOR skal der etableres en ny transmissionsledning, hvilket indgår som en del af projektforslaget.
Som alternativ projekt beskrives levering via TVIS transmissionsledning. Der er ikke indgået aftale med TVIS herom.
Samfundsøkonomisk vurdering
Ved vurdering af et projektforslag efter varmeforsyningsloven kan kommunen kun godkende et projektforslag, hvis det er en samfundsøkonomisk fordel.
Energnist har regnet samfundsøkonomi over en projektperiode på 20 år (2018-2037). Der er ikke regnet med en levetidsforlængelse af ovn 2, derimod udfases driften af ovn 2 i perioden fra 2023 (da er ovnen 30 år) til 2027.
Beregningerne viser en samfundsøkonomisk fordel ved at anvende varmen fra Energnist som 1. prioritet ift. varme fra Skærbækværket.
Selskabsøkonomoisk og brugerøkonomisk vurdering
Den hidtidige aftale om varmesalg fra Energnist til TREFOR er ophørt pr. 1. januar 2018 efter TREFOR har opsagt aftalen. Der er i 2018 indgået en midlertidig aftale. Energnist og TREFOR forhandler pt en ny aftale om varmelevering.
På baggrund af den manglende aftale har Energnist ikke beregnet selskabsøkonomi for de enkelte selskaber, men en samlet selskabsøkonomi. Beregningerne viser en samlet selskabsøkonomisk fordel for de to selskaber.
Der er derfor heller ikke beregnet brugerøkonomi på projektforslaget. Samlet set er der en brugerøkonomisk fordel, men om det er til fordel for varmekunderne (TREFOR) eller affaldskunderne (Energnist kommuner) vil afhænge af, den varmepris, der bliver aftalt.
For prisfastsættelse af varme gælder følgende:
Varmeproducenten (Energnist) kan afsætte varme til den laveste pris af enten den omkostningsbestemte pris eller substitutionsprisen. Substitutionsprisen udtrykker en konkret beregning på basis af eksisterende lokale substitutionsmuligheder. Dvs. den pris en konkurrerende leverandør kan tilbyde varmen til, i dette tilfælde TVIS.
Når der endnu ikke er opnået enighed om prisen mellem Energnist og TREFOR, bunder det bl.a. i forskellige synspunkter på, hvordan substitutionsprisen beregnes; nemlig hvorvidt den skal beregnes som gennemsnitspris inkl. faste omkostninger eller marginalpris.
Den store investering i ombygning af Skærbækværket betyder, at der er høje faste udgifter, men lave variable omkostninger pga. den lave pris for flis. Det betyder, at gennemsnitsprisen vil være væsentlig højere end marginalprisen.
TREFOR betaler iht. TVIS vedtægter en årlig fast pris for de faste udgifter ud fra en fordelingsnøgle og uafhængig af det aktuelle varmeaftag.
Forsyningstilsynet (tidl. Energitilsynet) er myndighed ift. prisfastsættelsen på varme.
Status på sagsbehandlingen
Horten har efter anmodning fra By- og Udviklingsforvaltningen lavet en juridisk vurdering af projektforslaget.
Nedenfor er hovedpunkterne gengivet, og uddrag af notatets konklusion markeret med kursiv.
Der antages at være hjemmel til at godkende projektforslaget. Horten tilråder, at der foruden godkendelse efter projektbekendtgørelsen også henvises til varmeforsyningslovens §6 og 7, der giver kommunen mulighed for at pålægge et forsyningsselskab at gennemføre et godkendt projekt. Dvs. kommunen kan pålægge TREFOR at aftage varmen.
”Hvis bestemmelserne i varmeforsyningslovens §§ 6 g 7 om pålæg skal kunne anvendes, skal det anføres udtrykkeligt i projektet og godkendelsen og kræver særlige vurderinger.
Der bør være en mere konkret beregning af brugerøkonomi, end det er tilfældet i projektforslaget, hvilket må være muligt.”
Der foreligger en afgørelse fra Energiklagenævnet, hvor klagenævnet har vurderet, at et scenarie ikke er relevant, når parterne ikke kan blive enige om varmeprisen.
Hertil anfører Horten:
”Det forhold, at TREFOR ikke måtte ønske at aftage varme fra Energnist mere end det, der følger af allerede gældende projektforslag, kan ikke være til hinder for en godkendelse af projektforslaget med mulighed for pålæg efter varmeforsyningslovens §§ 6 og 7. Da der er tale om pålæg hjemlet i loven, kan varmeaftagerens uvilje mod et bestemt alternativ ikke hindre et projekt om mulighed for sådanne pålæg. En sådan uvilje vil i øvrigt normalt bygge på spørgsmål om brugerpris, medens projekter grundlæggende skal bedømmes ud fra samfundsøkonomi.”
”Da der er tale om en usædvanlig situation, kan kommunen overveje at indhente en vejledende udtalelse herom fra Energistyrelsen. Det vil formentlig kunne give en større sikkerhed i forhold til TREFOR, TVIS og Skærbækværket samt i tilfælde af en klage over en godkendelse af projektet.”
Ved vurdering af projektforslaget skal kommunen se på samfundsøkonomi. Horten anfører, at affaldstakster, varmepriser og arbejdspladser ikke er saglige relevante argumenter ved godkendelse af et projekt efter varmeforsyningsloven.
Cowi har som er teknisk rådgiver for kommunen gennemgået projektforslaget og har fundet, at der er nogle forudsætninger i beregningen, der skal ændres og beregningerne opdateres. De anfører dog, at det virker sandsynligt, at affaldsvarmen er billigere samfundsøkonomisk end TVIS-varmen, når Energnists faste omkostninger ikke indregnes i samfundsøkonomien.
Forvaltningen har på baggrund af ovenstående bedt Energnist om at opdatere projektforslaget.
Det videre forløb
Sagen er kompleks og det kan forventes, at TREFOR og TVIS som høringsparter vil udtale sig imod godkendelse af projektforslaget. - I TREFORs tilfælde primært fordi de kan få varmen billigere hos TVIS. - I TVIS’ tilfælde, fordi de umiddelbart ikke har mulighed for at lade Energnist bruge deres transmissionsledning, jf. deres vedtægter, og det er uvist, om de er interesseret i at aftage yderligere varme fra Energnist på bekostning af varme fra Skærbækværket.
Forvaltningen foreslår følgende proces for behandling af sagen:
- Energnist supplerer projektforslaget med de af COWI og Horten foreslåede uddybninger/vurderinger (frist 1. december 18)
- Indhentning af udtalelse hos Energistyrelsen, som bliver retningsgivende for den endelige afgørelse (november 18)
- Politisk beslutning om at sende projektforslaget i 4 ugers høring hos berørte parter – TREFOR og TVIS (9. januar 2019)
- Sagsbehandling af høringssvar (februar - marts 2019)
- Indstilling til politisk beslutning om godkendelse/afslag (8. maj 2019)
De anførte datoer er under forudsætning af rettidigt indkomne svar fra hhv. Energnist og Energistyrelsen samt at høringssvar kan afklares i perioden.
Sagsnr.: 18/722
Resumé
Der har været nedsat et lokal naturråd, som skal bistå kommunerne i Trekantområdet med udpegning af områder, der skal indgå i Grønt Danmarkskort.
Formålet med Grønt Danmarkskort er at samle og ”modernisere” de eksisterende udpegninger for natur i kommuneplanen således, at der på tværs af kommunegrænser sikres sammenhæng i naturen ud fra nyeste viden.
I den fælles kommuneplan for Trekantområdet er der allerede optaget et Grønt Danmarkskort. Det lokale naturråd for Trekantområdet har derfor i deres arbejde taget afsæt i de udpegninger og principper, der ligger til grund for denne udpegning. De anbefalinger som rådet er fremkommet med, skal derfor indgå som forslag i kommende revision af kommuneplanen.
Det lokale Naturråde har afholdt 3 møder i perioden fra marts og frem til 15. juli 2018, hvor rådets arbejde skulle være afsluttet. Naturrådet har valgt at beskæftige sig med de overordnede principper for udarbejdelse af Grønt Danmarkskort, og er kommet med en række anbefalinger, som i løbet af efteråret præsenteres for politikerne i de 7 kommuner. Dette sker via nærværende sag. Den enkelte kommune vil herefter individuelt fremlægge en ny sag, hvor der nærmere redegøres for anbefalingernes indhold, muligheder og konsekvenser.
Sagen behandles i
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at det lokale naturråds anbefalinger inkl. Mindretalsudtalelse fra Bæredygtig Landbrug tages til efterretning.
Beslutning Plan-, Bolig- og Miljøudvalget den 07-11-2018
Godkendt.
Sagsfremstilling
Den 7. marts 2018 orienterede By- og Udviklingsforvaltningen om den proces med Lokalt Naturråd, som kommunerne i Trekantområdet skulle gennemføre i medfør af bekendtgørelse nr. 971 af 7. august 2017. Lokalt Naturråd skal bistå kommunerne med udpegning af områder til Grønt Danmarkskort ved at komme med en række anbefalinger.
Processen er nu gennemført. Naturrådet blev nedsat den 1. marts 2018 af repræsentanter for erhvervs-, natur-, miljø-og fritidsinteresser. Sekretariatsfunktionen har været varetaget af Kolding og Vejle kommuner. Naturrådet har afholdt 3 møder, hvor der ud over sekretariatskommunerne har været deltagelse af de øvrige kommuner i Trekantområdet som observatører.
Kommunerne i Trekantområdet vedtog i forbindelse med Kommuneplan 2017-2021 et Grønt Danmarkskort, og arbejdet i Naturrådet har taget udgangspunkt i denne udpegning.
Naturrådet har udtrykt tilfredshed med processen, og er kommet med en række anbefalinger til kommunerne, se bilag 1. Naturrådet har valgt at beskæftige sig med de overordnede principper for udarbejdelse af Grønt Danmarkskort, og er derfor ikke kommet med anbefalinger til konkrete udpegninger.
Anbefalingerne til kommunerne er efter aftale med naturrådet sendt til KL, der vil lave en opsamling af anbefalingerne fra de 20 naturråd, som har været nedsat på landsplan. Endvidere er naturrådet kommet med en række anbefalinger til Miljø-og Fødevareministeren, som sekretariatet har videreformidlet, se bilag 2. Miljø-og Fødevareministeren har den 27. august 2018 svaret på henvendelsen, se bilag 3.
Anbefalingerne fra naturrådet til kommunerne kan sammenfattende opdeles i en række temaer, som er listet op nedenunder sammen med bemærkninger fra forvaltningerne i de 7 Trekantkommuner og en supplerende bemærkning fra By- og Udviklingsforvaltningen, såfremt der har været noget specifikt at oplyse i forhold til Kolding Kommune.
Principper for udpegning
Naturrådet anbefaler, at der som udgangspunkt ikke udpeges intensivt dyrkede arealer eller arealer der kan hindre udvidelsesmuligheder for nye/større landbrugsproduktioner til potentiel natur eller økologiske forbindelser. Der bør i udpegningen kigges på nærmere definerede arealer, hvis beliggenhed har potentiale som natur- eller rekreative områder. Det offentlige bør gå foran med at udpege offentligt ejede arealer som potentiel natur.
Trekantkommunernes bemærkninger
Udpegningerne af potentiel natur er i de 7 kommuner i Trekantområdet sket ud fra forskellige kriterier. For nogle kommuners vedkommende stammer udpegningerne fra 1990’erne, mens andre har revideret teamet i forbindelse med Kommuneplan 2017-2021.
Udpegningerne af potentiel natur kan i princippet have konsekvenser for placering af landbrugsbygninger, fordi det som retningslinje i den fælles kommuneplan er anført ”at potentielle naturområder skal friholdes for byggeri, anlæg og ændret arealanvendelse, der forringer muligmuligheder for at oprette nye naturområder eller etablerer sammenhæng mellem eksisterende naturområder”
I de 7 trekantkommuner er der dog ikke kendskab til faktiske tilfælde.
Forvaltningerne i de 7 Trekantkommuner foreslår, at udpegningen af potentiel natur revideres i næste kommuneplan. I dette arbejde vil de intensivt drevne arealer, som er udpeget til potentiel natur blive vurderet med henblik på at reducere dem mest muligt.
Udpegningen af potentielle økologiske forbindelser har ikke på samme måde konsekvenser for landbruget, men er mere møntet på større, spærrende anlæg, herunder vejanlæg og byudvikling, der kan forhindre etablering af naturlige trædesten til at binde eksisterende naturområder sammen. Udpegningen blev revideret i 2013 efter en ny metode, og forvaltningen ser ikke behov for at revidere temaet i den næste kommuneplan.
Bemærkninger fra By- og Udviklingsforvaltningen i Kolding Kommune
Udpegningerne af potentiel natur er i Kolding Kommune revideret ved seneste kommuneplans revision. I revisionsarbejdet er der allerede i stort omfang taget hensyn til rådets anbefalinger om, at der i videst muligt omfang ikke udpeges potentiel natur på intensivt dyrkede arealer. Forvaltningen foreslår derfor at nuværende udpegninger af potentiel natur afsøges for områder, hvor der er sammenfald med intensivt dyrkede arealer eller konflikter i forhold til udvidelsesmuligheder på eksisterende større landbrugsejendomme. Formålet er at afdække om der skal ske mindre justeringer i næste kommuneplan.
Administrationspraksis
Potentiel natur bør ikke administreres som beskyttet natur, og potentiel natur bør ikke forhindre udvidelser af husdyrbrug. Der skal være åbenhed om konsekvenserne af udpegningerne.
Trekantkommunerens bemærkninger
De 7 forvaltninger er enig i naturrådets anbefaling.
Realisering af Grønt Danmarkskort
Jordfordeling bør tages i anvendelse som et værktøj til at få skabt mere natur, ligesom bedre/andre finansieringsmuligheder efterspørges. Kommunerne og staten bør afsætte flere penge til realisering. Projekter, hvor der kan opnås synergieffekter, skal opprioriteres, ligesom klima- og lavbundsprojekter på tværs af kommunegrænserne. Der skal være fokus på at forbedre og fastholde den værdifulde natur. Behov for øget erfaringsudveksling/læring på tværs af myndigheder og interesseorganisationer.
Trekantkommunernes bemærkninger
De 7 forvaltningen er enig i naturrådets anbefaling.
Kommunikation og dialog
Der skal være en dialog med lodsejerne, hvis kommunen ønsker at inddrage intensivt drevne arealer til potentiel natur med henblik på bl.a. at afdække eventuelle konflikter med ønsker om at udvikle nye/større landbrugsproduktioner. Kommunikation og dialog er i det hele taget altafgørende, og det er vigtigt, at lodsejere og interesseorganisationer inddrages tidligt. Information bør opprioriteres gennem opslag i de lokale aviser samt nyhedstjenester, borgermøder mv.
Trekantkommunernes bemærkninger
Det er vigtigt at skelne mellem udpegninger af arealer i et Grønt Danmarkskort og realisering af arealerne til natur. I de tilfælde, hvor en kommune ønsker at få realiseret et areal til natur, sker det på basis af frivillige aftaler med lodsejerne, og i de tilfælde er der altid en tidlig dialog.
Kommuneplanen rummer en lang række udpegninger, som kommunerne er forpligtet til at udpege i henhold til planloven, og det er stort set alle arealer, der er berørt af en eller anden udpegning. Offentliggørelsen af et kommuneplanforslag skal ske via Erhvervsministeriets register, Plandata.dk. Endvidere er kommunerne forpligtet til at fremsende planforslaget eller planen til Erhvervsministeren samt øvrige statslige, regionale og kommunale myndigheder, som berøres af forslaget. Kommunerne er således ikke forpligtet til at orientere de enkelte lodsejere.
I praksis orienterer kommunerne mere bredt om offentliggjorte planforslag. Planforslag bliver lagt på hjemmesiden og der bliver lavet pressemeddelelse. Endvidere bliver en lang række lokale foreninger og interesseorganisationer, herunder landbrugets organisationer, orienteret om det offentliggjorte kommuneplanforslag.
Forvaltningerne i Trekantkommunerne foreslår, at man undersøger mulighederne for at orientere endnu bredere ud via lokale aviser, sociale medier og andre digitale tjenester, herunder undersøge muligheden for udvikling af nye tjenester, der kan sikre en mere målrettet kommunikation med lodsejerne.
Bemærkninger fra By- og Udviklingsforvaltningen i Kolding Kommune
I forbindelse med større systematiske revisioner af konkrete arealudpegninger foreslås det endvidere, at det sker med inddragelse af de forskellige interesse organisationer, som det f.eks. har været tilfældet ved udpegning af særligt værdifulde landbrugsområder og revisionen af potentiel natur i Kolding kommune.
Mindretalsudtalelse.
Bæredygtigt Landbrug har ønsket at afgive en mindretalsudtalelse, se bilag 4. Mindretalsudtalelsen er i en forkortet udgave videreformidlet sammen med rådets anbefalinger til KL og Miljø-og Fødevareministeren, hvilket Bæredygtigt Landbrug har klaget over. Sekretariatet her derfor efterfølgende fremsendt mindretalsudtalelsen i sin fulde længde.
Bæredygtigt Landbrug påpeger endvidere, at man ikke er enig i, at naturrådet har taget udgangspunkt i kommuneplanens udpegninger af Grønt Danmarkskort.
Trekantkommunernes bemærkninger
De 7 kommunerne i Trekantkommunerne bemærker hertil, at arbejdet har taget udgangspunkt i det eksisterende Grønt Danmarkskort i enighed med resten af naturrådet.
Bilag
Sagsnr.: 18/28470
Resumé
Bestyrelsen for Trekantområdet Danmark har besluttet, at der skal udarbejdes en Strategi for Vækst og attraktivitet Trekantområdet.
Strategien er udarbejdet i form af visioner samt mål og fokus for 4 strategiske spor, som er:
- Erhvervsudvikling,
- Arbejdsmarked og uddannelse
- Bosætning, kultur og oplevelser
- Mobilitet og forsyning
Der er nu udarbejdet et udkast til fælles strategi, som her i efteråret 2018 fremsendes til de enkelte kommuner til politisk kommentering, inden der færdiggøres et forslag til fælles strategi for Trekantområdet Danmark.
Sagen behandles i
Plan-, Bolig- og Miljøudvalget, Teknik- og Klimaudvalget, Arbejdsmarkedsudvalget, Kulturudvalget og efterfølgende udarbejdes der en samlet sag til Økonomiudvalget.
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at udvalget drøfter udkast til strategi for vækst og attraktivitet i Trekantområdet.
Beslutning Plan-, Bolig- og Miljøudvalget den 07-11-2018
Drøftet.
Sagsfremstilling
Bestyrelsen for Trekantområdet Danmark har besluttet, at der skal udarbejdes en Strategi for Vækst og attraktivitet i Trekantområdet. Som en del af denne beslutning indgår dertil, at strategien skal rumme den fælles del af planstrategien for de syv kommuner i Trekantområdet. Dette følger praksis i det fælles plansamarbejde i Trekantområdet, hvor planstrategierne siden kommunalreformen har været en kombination af en fælles del for Trekantområdets kommuner og en lokal del for Kolding Kommune.
I den sammenhæng pågik der administrativt forarbejde i 2017, som grundlag for den efterfølgende politiske involvering i udarbejdelse af en fælles strategi for samarbejdets syv kommuner.
I forbindelse med konstitueringen af Kolding Byråd på mødet den 1. december 2017 blev der udpeget medlemmer til de politiske følgegrupper, nedsat i forbindelse med strategiens udarbejdelse. Endvidere blev der den 25. april 2018 afholdt et politisk strategisymposium for de 7 byråd på Volkerts Fylke i Kolding, hvor der blev debatteret retning og indsatser på baggrund af foreliggende oplæg.
Med afsæt i ovenstående foreligger der nu et udkast til fælles strategi, som her i efteråret 2018 er fremsendt til de enkelte kommuner til politisk kommentering, inden der færdiggøres et forslag til fælles strategi for Trekantområdet Danmark.
I Kolding Kommune er det besluttet, at fremsende udkastet til kommentering i relevante fagudvalg.
- Erhvervsudvikling til Plan-, Bolig- og Miljøudvalget.
- Arbejdsmarked og uddannelse til Arbejdsmarkedsudvalget.
- Bosætning, kultur og oplevelser til Plan, Bolig og Miljøudvalget og Kulturudvalget.
- Mobilitet og forsyning til Teknik og Klimaudvalget.
Dertil forelægges den samlede strategi samt de enkelte udvalgs bemærkninger i Økonomiudvalget.
Strategiens indhold
Strategien er udarbejdet i form af visioner samt mål og fokus for 4 strategiske spor, som er:
- Erhvervsudvikling.
- Arbejdsmarked og uddannelse.
- Bosætning, kultur og oplevelser.
- Mobilitet og forsyning.
Som supplement til strategien er der udarbejdet et baggrundshæfte, som også indeholder en række indsatsområder for de 4 spor.
For de 4 strategiske spor opsætter strategien følgende visioner:
- Trekantområdet er Danmarks mest attraktive business region. Vi har en ubestridt position som Danmarks Produktionscentrum med stor international konkurrencekraft gennem fortsat fokus på innovation, design og teknologi.
- Trekantområdet har Danmarks stærkeste samarbejde med erhvervslivet om uddannelse, tiltrækning, rekruttering og kompetenceudvikling af den arbejdskraft, der er nødvendig for at fastholde og styrke væksten.
- Trekantområdet er en kulturmetropol, der skaber ideelle rammer for det gode liv. Her kombineres et mangfoldigt by- og kulturliv og en rig og varieret natur med et attraktivt jobmarked.
- Trekantområdet er Danmarks trafikale centrum med en effektiv infrastruktur og høj mobilitet – med tilstrækkelig kapacitet og gode forbindelser for alle. Samtidig tilbyder vi borgere og virksomheder optimale fysiske rammer med stor vægt på bæredygtighed og forsyningssikkerhed.
Dertil sætter strategien fokus på, at Trekantområdet er et samarbejde med fokus på, at der er tale om et fællesskab præget af fornuft og den merværdi, som samarbejdet kan rumme, når vi giver hinanden lov og plads til at lykkes. Vi samarbejder for at skabe muligheder præget af enkelhed, fornuft og klare rollefordelinger.
Der er fokus på det tætte samarbejde på 3 områder:
- Interessevaretagelse.
- Branding og Synlighed.
- Strategiske initiativer.
Erhvervsudvikling
I det udarbejdede udkast til strategien fastholdes visionen om, at Trekantområdet er Danmarks produktionscentrum. Med det som afsæt, skal der fokus på gode rammer for vækst, som bl.a. er effektiv og hurtig sagsbehandling.
Vi har fokus på samspil med de nationale interesser. Der skal arbejdes med nationale klynger samt understøttelse og udbygning af styrker inden for cirkulær produktion, Industri 4.0, transport og logistik, fødevarer og turisme.
Trekantområdet vil fortsat være Vestdanmarks foretrukne region for internationale virksomheder og investorer.
Trekantområdet vil have et stærkt miljø for innovation og teknologisk udvikling for produktionsvirksomheder. Dertil vil Trekantområdet have Danmarks mest entreprenante kultur.
De ovenstående beskrevne fokusområder og mål, er efter forvaltningens vurdering i tråd med de indsatsområder og visioner Kolding Kommune arbejder med inden for erhvervsudvikling.
Bosætning, kultur og oplevelser
Strategien sætter fokus på, at bosætning, kultur og oplevelser er stærk forbundne emner.
Vi vil sammen styrke fortællingen om Trekantområdet som Danmarks bedste sted at bo, leve og besøge. Det indebærer ikke mindst at udvikle Trekantområdet, som en kulturmetropol med et levende og mangfoldigt kulturliv og med markante events og oplevelser, der tiltrækker både turister og nye borgere.
Det kan også opnås, da Trekantområdet har en fantastisk beliggenhed midt i landet – med smukke landskaber og natur, levende byer med et sprudlende kulturliv og et af Danmarks mest attraktive jobmarkeder.
Det er forvaltningens vurdering, at Kolding Kommune sammen med de øvrige kommuner i Trekantområdet skal have en ambition om øget bosætning, bl.a. med fokus på beliggende og de gode kulturelle muligheder og oplevelser.
I bilag 2 uddybes de potentiale indsatser, som der kan arbejdes med til realisering af strategien.
Bilag
Sagsnr.: 18/29233
Resumé
Der er en positiv udvikling i Vester Nebel, og det skal derfor drøftes, hvilke arealer, der med fordel kan prioriteres ved en fremadrettet udvikling.
Behovet opstår bl.a. med afsæt i ønsker fra en række private udviklere, som ønsker at arbejde med udvikling af Vester Nebel.
Sagen behandles i
Plan-, Bolig- og Miljøudvalget.
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at udvalget drøfter, om der skal igangsættes en planlægningsproces for nye byudviklingsarealer i Vester Nebel – og i givet fald i hvor stort et omfang,
at såfremt udvalget prioriterer igangsætning af planlægningsproces jævnfør ovenstående, igangsættes processen primo 2019.
Beslutning Plan-, Bolig- og Miljøudvalget den 07-11-2018
1. at blev drøftet. Udvalget ønsker, at forvaltningen prioriterer videreudviklingen i Vester Nebel i etaper ud fra en samlet overordnet udviklingsplan for byen. For nuværende ønsker udvalget ikke, at planlægningen skal indeholde mulighed for dagligvarebutik, men alene boliger.
2. at blev godkendt.
Sagsfremstilling
Forvaltningen har oplevet en stærk interesse for bosætning i Vester Nebel.
Derfor har der også de seneste år været udbudt grunde til salg i Vester Nebel ved Søkærparken i 2017 og i 2018 blev der solgt grunde i Søkærparken og Soldaterparken.
Som supplement til ovenstående, er der fremsendt et udkast til lokalplanproces ved Donsvej i den nordlige del af Vester Nebel, hvor en privat udvikler ønsker at udvikle en boligudstykning med parcelhuse.
Arealet er indenfor kommuneplanen, og forvaltningen er i en positiv dialog med ham om projektet.
Fremadrettet planlægning
I den gældende kommuneplan er der udlagt et yderligere areal syd for Solgårdparken, Soldaterparken og Søkærparken.
I 2017 og 2018 har forvaltningen undersøgt mulighederne for at realisere planlægning for denne del. Umiddelbart har den nuværende ejer (Koldingvej 63) ikke en interesse i at udvikle de kommuneplanlagte arealer.
Sideløbende med ovenstående har forvaltningen i 2018 modtaget forespørgsel på udvikling af øvrige arealer i Vester Nebel i dette område.
Der er tale om arealer beliggende ved Koldingvej 69 og Koldingvej 73, som fremgår af nedenstående kort. Der er tale om private, som ønsker at udvikle de pågældende arealer. Der er udtrykt ønske om boligudbygning, men for arealet ved Koldingvej 69 er der dertil udtrykt ønske om undersøgelse af muligheden for en dagligvareforretning.
Dertil har Kolding Kommune selv løbende overvejelser om mulighed for udbygning. Samlet set giver ovenstående et potentielt byudviklingsareal, som fremgår af nedenstående kortudsnit
Potentielt byudviklingsareal i Vester Nebel
Vurdering
Forvaltningen har med afsæt i ovenstående vurderet på mulighederne.
Hvis det samlede areal, som fremgår af ovenstående skal udvikles, er det nødvendigt med kommuneplanproces i henhold til planloven, hvor der udlægges nye arealer til byudvikling, da en del af de ønskede arealer, er beliggende udenfor kommuneplan.
Arealet Kolding Kommune selv har arbejdet med samt Koldingvej 69 er dog beliggende indenfor den eksisterende kommuneplan, hvorfor der kan igangsættes lokalplanlægning for denne del. Det skal i den forbindelse fra forvaltningens side anbefales, at det resterende areal i kommuneplanen ses som et samlet område.
Når der skal udlægges nye arealer til byudvikling, skal der i henhold til planlovens § 11, stk. 7, redegøres for behovet.
Kommunen skal kun udarbejde en behovsopgørelse, hvis den ønsker at øge rummeligheden i kommuneplanen, dvs. udlægge nye arealer til byvækst, uden at tage et tilsvarende areal ud af omtrent samme størrelse. Behovsopgørelsen skal offentliggøres som en del af kommuneplanen. Forvaltningen vurderer ikke, at det er aktuelt at udtage andre arealer andre steder, hvorfor en behovsredegørelse er nødvendig.
Forvaltningen har ikke været i en nærmere vurdering af, om det er muligt særskilt at argumentere for udbygning i Vester Nebel. Normalt vil vi blive mødt med, at det er en samlet vurdering for hele kommunen. Dette vil afhænge af en nærmere dialog med Erhvervsstyrelsen.
I forbindelse med byudvikling er det vigtigt at være opmærksom på, at planloven lovfæster princippet om, at byudviklingen skal ske indefra og ud, jf. § 11 a, stk. 8.
Reglen indebærer, at udlæg af nye arealer til byvækst (boliger og erhverv mv.) som udgangspunkt også fremover skal ske i direkte tilknytning til eksisterende byområder. Hensynet er bl.a. at undgå spredt bebyggelse, sikre landbrugsjord og natur samt en effektiv udnyttelse af de investeringer, der foretages i infrastruktur (veje, ledningsanlæg, kloakering, vandforsyning, kollektiv trafik, offentlig service mv.).
Udover ovenstående lovmæssige forhold, har forvaltningen foretaget en meget indledende skitsering af det samlede område, for at få et billede af potentialet, især i forhold til antallet af boliger.
Det forventes, at der indenfor området kan etableres 170 boliger som helhed. Skitsen fremgår af bilag.
I forhold til detailhandel er det i kommuneplanen i dag fastlagt, at detailhandel og dermed også en dagligvareforretning skal ske indenfor det centerområde, som er udlagt i Vester Nebel.
I henhold til planloven kan Kolding Kommune godt udarbejde en ny kommuneplanlægning for detailhandel i Vester Nebel, som åbner op for, at der kan placeres butikker i hele byen. Jævnfør vejledningen kan et lokalcenter omfatte en hel landsby, således at butikker kan placeres hvor som helst i landsbyen, når blot det samlede areal ikke overstiger 3.000 m² bruttoetageareal.
Det er afvejning, om det er en fordel, men forventeligt vil en dagligvareforretning uden direkte tilknytning til det eksisterende center have en vis påvirkning.
Forvaltningens anbefaling.
Det er forvaltningens samlede anbefaling, at det prioriteres, at der i første omgang arbejdes videre med afsæt i de arealer, der er beliggende indenfor kommuneplanen. Der er tale om et areal på ca. 10 ha.
Det skal anbefales, at hvis processen igangsættes med udvikling mod syd, at der så arbejdes med udvidelse af kommuneplanrammen, så det sikres en mulighed for en optimal udbygning jf. bilaget.
Alternativt skal forvaltningen anbefale, at der arbejdes med udvikling syd for Elkærholmparken. Det sker enten ved at flytte eksisterende rammer syd for Soldaterparken m.fl. eller ved at argumentere for yderligere byvækst i Vester Nebel.
Udover ovenstående er der et private projekt ved Donsvej, som kommer til at indeholde 15-20 boliger.
I forhold til detailhandel så er det forvaltningens anbefaling, at det placeres så tæt på bymidten som muligt af hensyn til den eksisterende handel og forhåbentlig synergi mellem disse.
I forhold til byudvikling er det vigtigt også at have fokus på den offentlige service bl.a. i forhold til skole og daginstitutionsområdet. Forvaltningen vil på mødet redegøre nærmere for henholdsvis skole- og daginstitutionsområdet.
Bilag
Sagsnr.: 18/27628
Resumé
Medlem af Plan-, Bolig- og Miljøudvalget Jesper Elkjær (B) har anmodet om at få et punkt optaget på Plan-, Bolig- og Miljøudvalgets dagsorden.
Punktet omhandler et ønske om, at vandtårnet på Sjællandsvej 28, Kolding, bevares enten ved en bevarende lokalplan og/eller, at kommunen køber vandtårnet.
Sagen behandles i
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
Beslutning Plan-, Bolig- og Miljøudvalget den 07-11-2018
Drøftet.
Sagsfremstilling
Baggrund:
Medlem af Plan-, Bolig- og Miljøudvalget, Jesper Elkjær (B) har anmodet om, at følgende punkt optages på Plan-, Bolig- og Miljøudvalgets dagsorden:
”Det foreslås, at kommunen sikrer, at det ikoniske vandtårn på Sjællandsvej bevares og sikres mod eventuel nedrivning. Konkret foreslås det, at der udarbejdes en bevarende lokalplan og/eller at kommunen køber vandtårnet. Samtidig bør der igangsættes en proces med at afklare, hvilken anvendelse vandtårnet kan have i fremtiden”.
Forvaltningens bemærkninger:
Området ved vandtårnet er omfattet af Lokalplan 0511-2A (vedtaget 1985)
Lokalplanen fastlægger, at det grønne område nord for vandtårnet ved Sjællandsvej, ved den eksisterende sti til skoven, friholdes for bebyggelse. Ejendommen med vandtårnet er en del af dette område, som er lokalplanens delområde 2.
Lokalplanen fastlægger derudover, at området skal, bortset fra det eksisterende vandtårn, friholdes for bebyggelse. Mindre byggeri til idrætsformål, eller byggeri som skønnes nødvendigt af hensyn til driften som grønt område, kan dog ske med byrådets særlige tilladelse.
Hvis der skal gennemføres et projekt, hvor vandtårnet får en ny anvendelse og bevares, vil det kræve udarbejdelse af ny lokalplan med tilhørende kommuneplantillæg.
Vandtårnet på Sjællandsvej er opført som en skulptur i landskabet og er et markant vartegn når man ankommer til Kolding fra nordøst.
Vandtårnet er tegnet af den lokale arkitekt Henning Noes-Pedersen og er stilmæssigt et meget fint eksempel på 1960`ernes arkitekt- og ingeniørkunst.
Tårnet har i 50 år bidraget til at give kvarteret omkring Sjællandsvej karakter og identitet, en lokal identitet som har rod i tårnets særlige karaktertræk, og som dermed kendetegner stedet. Selve vandtårnet er iøjnefaldende på grund af sin størrelse og afvigelse fra områdets øvrige bebyggelse.
Det vil være muligt at udarbejde en bevarende lokalplan, som sikrer, at vandtårnet bevares. Det skal i den forbindelse vurderes nærmere, hvordan det skal bevares, og om der er delelementer som må ombygges og omdannes.
En bevaring af vandtårnet bør sammentænkes med, om det er muligt at indrette nye funktioner i tårnet, efter at den nuværende funktion som vandtårn er overflødiggjort. Bevaring af bygning og anlæg sker bedst gennem aktiv anvendelse og udnyttelse.
Hvis det ikke er muligt at finde egnede anvendelser, kan en overvejelse om eventuel nedrivning komme i spil
Det er svært på forhånd at vurdere, hvilke anvendelser, der vil være egnet. Det er i den forbindelse vigtigt at være opmærksom på, at vandtårnet er beliggende i et boligområde, så eventuelt nye fremtidige anvendelser skal tage behørigt hensyn til naboer og omgivelser, og ikke medvirke til en uhensigtsmæssig miljøpåvirkning af omgivelserne.
Sagsnr.: 18/27262
Resumé
Lokalplanen åbner op for etablering af ca. 80-100 boliggrunde i den østlige udkant af Christiansfeld.
Forslaget til lokalplan har været offentligt fremlagt i perioden fra den 24. august 2018 til den 21. september 2018. Forvaltningen har modtaget 6 høringssvar.
Høringssvarene har givet anledning til ændringsforslag vedrørende nyt delområde til teknisk anlæg for det eksisterende regnvandsbassin, og en reduktion af lokalplanområdets afgrænsning i det sydøstlige område.
Ændringsforslaget om delområde 7 har været udsendt i supplerende høring fra den 5. oktober til den 22. oktober 2018. Der indkom ingen indsigelser i forbindelse med den supplerende høring.
Sagen behandles i
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at lokalplan 1315-11 Ved Allervej – et boligområde vedtages med ændringsforslag A og B, som fremgår af sagsfremstillingen.
Beslutning Plan-, Bolig- og Miljøudvalget den 07-11-2018
Godkendt.
Sagsfremstilling
Lokalplanen er kategoriseret som en B-lokalplan jævnfør, A, B, C kategoriseringen, hvilket betyder, at det er Plan-, Bolig- og Miljøudvalget, der har kompetence til at træffe beslutning om endelig vedtagelse af lokalplanen.
Plan-, Bolig- og Miljøudvalget vedtog den 15. august 2018 at offentliggøre forslaget.
Politiske fokusområder, overordnede strategier m.m.
Lokalplanen understøtter styrkelsen af bosætningen i hele kommunen og sikrer borgernes mulighed for at bosætte sig på individuelle måder gennem forskellige boformer, da der i lokalplanområdet kan etableres både tæt/lav og åben/lav boligbyggeri med forskellige grundstørrelser, herunder boliger til forskellige målgrupper.
Lokalplanen understøtter arkitekturstrategien ved at have fokus på, hvordan ny bebyggelse indpasses i stedets landskabelige omgivelser og natur.
Lokalplanens indhold
Lokalplanen giver mulighed for udvikling af en bydel med ca. 80-100 boliger og grønne områder. Området udlægges til åben/lav boligbebyggelse med undtagelse af delområdet mod nordøst, hvor der også gives mulighed for tæt/lav boligbebyggelse. Lokalplanens bestemmelser sikrer, at lokalplanområdet i bebygget stand vil fremstå indpasset i landskabet.
Lokalplanområdets afgrænsning vist på baggrund af luftfoto og matrikelkortet.
Langs Lune Skov og på tværs af lokalplanområdet friholdes et fælles fri- og opholdsareal med naturpræg, som er med til at sikre gode stiforbindelser internt i lokalplanområdet samt en opkobling på nærområdets stier og Christiansfelds øvrige stinet til skole, institutioner og indkøb.
Mellem Allervej og lokalplanområdet er der en eksisterende jordvold, som sikrer at Miljøstyrelsens vejledende grænseværdier for belastning af boliger med trafikstøj er overholdt. Endvidere skaber jordvolden en visuel afskærmning af trafikken.
Udbygningen af området vil ske i etaper. Første etape vil bestå af 20-24 parcelhusgrunde, som er prioriteret af byrådet på deres møde den 30. januar 2018.
Ved at der i lokalplanen udlægges en nordligt beliggende sti fra Steenbjerg over matr. nr. 102 Torning, Tyrstrup, som tilhører BlueKolding A/S, vil Kolding Kommune have brug for at tilkøbe et mindre areal på ca. 1.350 m2, for at kunne realisere stien. Tilkøbet vil senere blive forelagt en særskilt sag for Byrådet angående tilkøb af det nævnte areal.
En af mulighederne for lokalplanens realisering er vist på den nedenstående illustrationsplan.
Illustrationsplan.
Høringssvar
Forslag til lokalplan har været offentligt fremlagt i perioden 24. august 2018 – 21. september 2018. Ved indsigelsesfristens udløb havde forvaltningen modtaget 6 henvendelser, herunder 3 indsigelser og to ændringsforslag, samt en anmodning om at et høringssvar kunne fremsendes senere.
De indkomne høringssvar fremgår af bilag til dagsordenspunktet.
BlueKolding ønsker som ejer, at det eksisterende regnvandsbassin på matr. nr. 102 i lokalplanområdet, bibeholdes som teknisk område, og at bassinet og arealet omkring ikke overdrages til den kommende grundejerforening, som det var lagt op til i det fremlagte lokalplanforslag. BlueKolding anmoder om at regnvandsbassinet og området omkring det udlægges med sit eget delområde til tekniske anlæg.
Ændringsforslaget har været i supplerende høring af berørte parter, og består af, at der udlægges et nyt delområde (delområde 7) til teknisk anlæg som regnvandsbassin, som ikke kan bebygges. Dermed bliver de fælles grønne fri-, lege, og opholdsarealer (delområde 6) mindre end i det oprindelige planforslag.
Nyt delområde 7 er vist med gul markering i det nordvestlige del af lokalplanområdet.
Forvaltningen har vurderet at ændringen ikke forringer området, idet området om det eksisterende regnvandsbassin vil være uændret. Lokalplanens kortbilag foreslås ændret og konsekvensrettet.
En grundejer på matr. 62a, der ligger i lokalplanområdets sydøstlige del, ønsker at blive udtaget af lokalplanen, og forblive i landzone, idet grundejeren ønsker at kunne bibeholde sin aktivitet med dekorering af veteranlastbiler til studenterkørsel fra ejendommen i ca. 4 uger om året, og ønsker at forebygge eventuelle problemer med at komme i byzone.
Forvaltningen tager henvendelsen til efterretning, og vurderer at matr. nr. 62a kan udtages af lokalplanen.
Det er på dette tidspunkt uafklaret, om der kan gives en tilladelse til veteranbil/studenterkørsel, selvom ejendommen udtages af lokalplanområdet.
En beboer i boligområdet Steenbjerg, som ligger nord for lokalplanområdet, har kommenteret at der er røggener fra en ejendom der er beliggende nord for lokalplanområdet. Beboeren tror ikke røggenerne bliver mindre på den nye boligudstykning. Henvendelsen vil blive behandlet myndighedsmæssigt i en særskilt sag, og det vurderes at henvendelsen ikke medfører ændringer af lokalplanen.
En nabo til lokalplanområdets sydlige område har et ændringsforslag om at der udgår to byggegrunde, idet de oplever lugt- og støjgener fra en pumpestation på Gl. Allervej.
Henvendelsen behandles i Miljø, og BlueKolding har kendskab til pumpestationen og forventer at kunne finde end løsning inden udgangen af 2018. Der vurderes at henvendelsen ikke vil medfører ændringer af lokalplanen.
Dansk Gas Distribution har i sin henvendelse gjort opmærksom på at delområde 5 ligger i et godkendt naturgasforsyningsområde, og at det bør fremgå af den endelige lokalplan.
Forvaltningen har taget det til efterretning, og tilføjer DGS´s forslag til tekst.
Museum Sønderjylland har ønsket, at det i lokalplanen præciseres at ikke hele lokalplanområdet er blevet forundersøgt, og at det oplyses i lokalplanen.
Forvaltningen har taget det til efterretning, og tilføjer Museum Sønderjyllands forslag til tekstændring.
Ændringsforslag
De ovennævnte høringssvar har givet anledning til følgende ændringsforslag:
Ændringsforslag | Fra | Til |
Ændringsforslag A | ||
Bestemmelser | - | § 3.7 Området må kun anvendes til regnvandsbassin, og anlæg til områdets tekniske forsyning. Delområde 7 må ikke bebygges. |
Redegørelse | - | Delområde 7 bibeholdes som område med regnvandsbassin og udlægges kun til teknisk anlæg som regnvandsbassin med tilhørende anlæg. |
Kort På side 28, kortbilag 2 | Kortbilag 2 uden delområde 7 – Teknisk anlæg. | Kortbilag 2 med delområde 7 – Teknisk anlæg.
Andre kortbilag og redegørelse konsekvensrettes. |
Ændringsforslag B | ||
Kort På alle kortbilag | Kortbilag hvor matr. nr. 62a er inddraget i lokalplanen. | Kortbilag hvor matr. nr. 62a er udtaget af lokalplanen.
Andre kortbilag og redegørelse konsekvensrettes. |
Ud over ovennævnte ændringsforslag vil der i lokalplanen blive foretaget tekniske og redaktionelle tilretninger:
- Der tilføjes i lokalplanens redegørelse en alternativ illustration for tæt-lav bebyggelse i delområde 1.
- Der tilføjes i lokalplanens redegørelse opdaterede oplysninger fra Dansk Naturgasforsyning.
- Der tilføjes i lokalplanens redegørelse opdaterede oplysninger fra Museum Sønderjylland vedrørende hvilke områder der endnu ikke er forundersøgt.
- Der tilføjes i lokalplanens bestemmelse og redegørelse, at trampestier skal udlægges, og ikke anlægges.
Bilag
Sagsnr.: 18/2651
Resumé
Byrådet afsatte i budgettet for 2018 et beløb til etablering af nye omklædningsfaciliteter mm. ved badebroen på Fjordvej. En hensigtsmæssig placering af faciliteterne på grunden kræver at det byggefelt, som er udlagt i lokalplan 0221.51 skal ændres. Derfor er der udarbejdet et lokalplantillæg 0521-51-01 Ved Fjordvej – et grønt område. Lokalplantillægget opstiller endvidere retningslinjer for udformningen af en diskret bebyggelse, som placeres indenfor strandbeskyttelseslinjen.
Sagen behandles i
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at forslag til Lokalplan 0521-51-01 Ved Fjordvej – et grønt område – tillæg 1 til lokalplan 0521-51 sendes i offentlig høring i 4 uger.
Beslutning Plan-, Bolig- og Miljøudvalget den 07-11-2018
Godkendt.
Sagsfremstilling
Lokalplantillægget er kategoriseret som en B-lokalplan jævnfør A, B, C kategoriseringen, hvilket betyder, at det er Plan-, Bolig- og Miljøudvalget, der har kompetence til at træffe beslutning om, at planforslaget sendes i offentlig høring.
Lokalplantillægget er udarbejdet som et tillæg til eksisterende lokalplan, da det eneste, der ændres, er, at byggefeltet er en anelse større og anderledes placeret, og at stiadgangen ændres.
Lokalplantillægget understøtter bylivsstrategien ved at fremme lokalt udeliv i Strandhuseområdet. Arkitekturstrategien understøttes med retningslinjer for en bebyggelse, der diskret falder ind i kystlandskabet.