Dagsorden eller referat
Liste med Dato, udvalg, sted samt pdf udgave af dagsordenen til download.
Dato: |
15-06-2020 08:15:00 |
---|---|
Udvalg: |
Lokaldemokratiudvalget |
Sted: |
Beboerhuset "Den grønne gren", |
Pdf: |
|
Sagsnr.: 19/567
Resumé
Stefan Vestergaard, bygge- og udviklingschef ved boligorganisationen Alfabo i Kolding, præsenterer status for en række initiativer i området omkring boligforeningen Munkebo. Alfabo arbejder bl.a. med at gøre området mere attraktivt for beboerne, med at aktivere frivillige og tilskynde til mere aktivitet og fællesskab, og med at udvikle sammenhængen med de tilstødende boligområder i bydelen.
Sagen behandles i
Lokaldemokratiudvalget.
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at temadrøftelsen tages til efterretning.
Beslutning Lokaldemokratiudvalget den 15-06-2020
Godkendt.
Sagsfremstilling
Boligforeningen Munkebo er ejet af boligorganisationen Alfabo. Munkebo er opført i 1973 i den nordlige del af Kolding, og består af 610 boliger i etagebyggeri og 8 erhvervslejemål. Der bor bl.a. mange børnefamilier i Munkebo, og der findes på boligforeningens område grønne arealer, legepladser og multibane, som anvendes af hele bydelen.
”Den grønne gren” er Munkebos fælleshus, der byder på en række aktiviteter for beboere i alle aldre. Aktiviteterne bliver drevet af frivillige beboere. Der er endvidere adgang til festsale og fitnessrum i boligforeningen.
Stefan Vestergaard, bygge- og udviklingschef ved boligorganisationen Alfabo i Kolding, præsenterer status for en række igangværende og kommende initiativer i området omkring Munkebo. Alfabo arbejder bl.a. med at gøre området mere attraktivt for beboerne, med at aktivere frivillige og med at tilskynde til mere aktivitet og fællesskab, både internt i boligforeningen og sammen med skolen, institutioner, områdets naboer og tilstødende grundejerforeninger.
På baggrund af præsentationen tages en fælles drøftelse med Lokaldemokratiudvalget om, hvilke særlige udfordringer, der er i området, og på hvilken måde kommunen kan understøtte initiativerne, den positive udvikling i Munkebo, og den bydel, som Munkebo er en del af.
Sagsnr.: 20/16236
Resumé
Formand for Lokaldemokratiudvalget Ole Alsted (V) har på vegne af Venstre i Kolding anmodet om at få et punkt optaget på Lokaldemokratiudvalgets dagsorden.
Venstre ønsker, at der udarbejdes et ændringsforslag til budget 2021 – ”Demokrati-initiativ”, der skal sikre større valgdeltagelse ved kommunalvalget 2021.
Sagen behandles i
Lokaldemokratiudvalget.
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at det af Ole Alsted (V) stillede forslag drøftes.
Beslutning Lokaldemokratiudvalget den 15-06-2020
Dagsordenspunktet blev drøftet, og forvaltningen udarbejder på baggrund af drøftelsen et ændringsforslag til budget 2021, som forelægges på mødet i Lokaldemokratiudvalget den 17. august.
Hamlaoui Bahloul
Birgitte Kragh
Sagsfremstilling
Baggrund:
Formand for Lokaldemokratiudvalget Ole Alsted (V) har på vegne af Venstre i Kolding anmodet om, at følgende ændringsforslag optages på Lokaldemokratiudvalgets dagsorden:
”Med afsæt i tidligere stillede forslag på udvalgsmøde 30/1-2019 omhandlende borgerinddragelse og forvaltningens anbefaling om at nedsætte en arbejdsgruppe med centralforvaltningen, ønsker vi herved udarbejdet et ændringsforslag til kommende budget 2021 forhandlinger.
”Demokrati-initiativ” – der skal sikre større valgdeltagelse ved kommende kommunalvalg 2021. Forslaget udspringer fra LDU – politikken’s afsnit omkring Aktivt medborgerskab og demokratisk deltagelse.”
Forvaltningens bemærkninger:
Såfremt udvalget støtter det fremsatte forslag, vil forvaltningen lægge op til, at der i samarbejde med Centralforvaltningens valgansvarlige drøftes, hvilke meningsfulde demokratiinitiativer, der kan tages op til kommunalvalget (KV21) – og udarbejde et konkret ændringsforslag til budget 2021 vedr. dette initiativ. Ændringsforslaget vil i givet fald blive forelagt på augustmødet.
Sagsnr.: 19/16217
Resumé
Forvaltningen har evalueret den første landsbyfællesskabsplan og har udarbejdet en tids- og procesplan for næste landsbyfællesskabsplan for Stenderup halvøen
Sagen behandles i
Lokaldemokratiudvalget.
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at evalueringen tages til efterretning og at erfaringerne herfra indgår i det videre arbejde med landsbyfællesskabsplaner,
at den skitserede tids- og procesplan for landsbyfællesskabsplan for Stenderup halvøen godkendes.
Beslutning Lokaldemokratiudvalget den 15-06-2020
Godkendt.
Hamlaoui Bahloul
Birgitte Kragh
Sagsfremstilling
Baggrund
Landsbyerne har gennem årene ønsket at få styrket sammenholdet og skabe bedre overblik og sammenhæng, ved at videreudvikle de eksisterende individuelle udviklingsplaner for hver af de 20 landsbyer i landsbysamarbejdet til et antal landsbyfællesskabsplaner, hvor udvalgte landsbyer med en geografisk sammenhæng går sammen.
På den baggrund blev der i 2019 udarbejdet den første landsbyfællesskabsplan, som var for Almind, Viuf, Dons og Vester Nebel.
Erfaringer fra første landsbyfællesskabsplan
Der har fra landsbyerne Almind, Viuf, Dons og Vester Nebel været en stor tilfredshed med
processen og inddragelse af de lokale.
Forvaltningen kan kvittere for, at der har været et flot engagement fra de lokale, som virkelig har været motiveret og har leveret undervejs. Der har også været flot opbakning til workshops og den endelige præsentation fra områdets borgere.
Den flotte opbakning viser, at det godt kan lade sig gøre at få folk til at interessere sig for en fælles plan, selv om det betyder, at den kommer lidt længere væk fra de nære interesser i de enkelte landsbyer. Forvaltningens vurdering er, at det handler om at det alligevel lykkedes at gøre tingene nærværende. F.eks. er sikker skolevej, natur og ældreboliger vigtige emner i alle fire byer, selv om man søger løsninger på tværs.
Der har ligeledes været en tilfredshed med den valgte rådgiver til processen. Det gælder både fra de lokale og fra Kolding Kommunes side.
Der er blevet udarbejdet et godt materiale, som beskriver områdets og landsbyernes identitet og historie.
Der er en fin balance i materialet i forhold til, at der er et hovedfokus på de fælles temaer, men samtidig er de enkelte landsbyers ønsker og behov blevet håndteret. De 4 fælles temaer var:
- Identitet, fælles fordele og samarbejde
- Naturen mellem byerne
- Et godt sted at være barn, ung og forældre
- Et godt sted for seniorer og ældre
Forvaltningen har haft dialog med landsbyerne og rådgiver om forbedringspotentialer ved næste landsbyfællesskabsplan. Dette både i forhold til proces og selve slutproduktet.
Ved kommende proces skal der især være fokus på at sikre en bredere information til repræsentanter fra de forskellige råd og organisationer inden starten, for at få dem til at sprede budskabet. Derfor tages der kontakt til lokale repræsentanter i forhold til anbefaling i forhold til opstarten.
Omkring sikring af deltagelse er erfaringen, at der skal trækkes på en række værktøjer lige fra klassisk invitation, som sendes til E-boks, til spredning af budskabet på sociale medier. I næste proces vil der igen blive anvendt forskellige værktøjer.
Gruppearbejdet blev føjet til som et ekstra element ved processen i Almind, Viuf, Dons og Vester Nebel. Det var ikke med i den oprindelige procesplan. Det er blevet tilføjet, da det var et ønske fra de lokale. Det kan konstateres, at grupperne fungerede godt og nåede frem til et godt resultat. De styrede det hele selv og engagementet er blevet bredt ud til flere. Gruppearbejde kan derfor anbefales til næste planproces.
Man kunne godt undvære busturen. Den blev jo anderledes på grund af dårligt vejr, men set i bakspejlet, så behøver man nok ikke en fælles bustur en anden gang.
Der er også en erkendelse af, at der skal være en bevidsthed om at gå efter det, som er bedst for de fleste. Alle ønsker kan ikke opnås. I den forbindelse er tydelig kommunikation vigtig.
I forhold til slutproduktet er der en overvejelse om det kan gøres lettere. Det er blevet et forholdsvis teksttungt dokument. I den kommende proces vil forvaltningen afdække, om et slutprodukt kan blive mere grafisk og overveje om de indledende beskrivelser kan gøres kortere.
Næste proces
PÅ baggrund af ovenstående erfaring har forvaltningen igangsat planlægning af den næste proces, som er på Stenderup halvøen. Der er derfor taget kontakt til rådgiver, og arbejdet med den overordnede planlægning af processen er derfor igangsat sammen med dem.
På grund af COVID 19 er det på nuværende tidspunkt usikkert, hvornår der tages kontakt til de lokale om at begynde at arrangere aktiviteter sammen med dem.
Det anbefales, at man kører efter vedhæftede proces og tidsplan, hvor ambitionen er, at man igangsætter den indledende analyse nu, og ellers kører processen igennem i efteråret.
Dog kan COVID-19 påvirke processen.
Bilag
Sagsnr.: 20/15989
Resumé
På Byrådets møde den 28. april 2020 blev det besluttet at fremrykke anlægsudgifter for samlet 82,660 mio. kr. til 2020.
Frigivelsen af anlægsprojekter med en samlet udgift på 3,0 mio. kr. eller mindre, forudsætter en godkendelse af en konkret projektplan for hvert enkelt projekt.
Den selvejende institution Vonsild Forsamlingshus har påbegyndt en tiltrængt renovering og opdatering af foreningens nedslidte bygning.
Målet er at sikre lokalområdet et tidssvarende og attraktivt samlingssted for byens borgere i alle aldre.
Sagen behandles i
Lokaldemokratiudvalget.
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at projektplan for Vonsild Forsamlingshus godkendes.
Beslutning Lokaldemokratiudvalget den 15-06-2020
Godkendt.
Hamlaoui Bahloul
Birgitte Kragh
Sagsfremstilling
Byrådet godkendte på sit møde den 28. april 2020 sag.nr. 5, at fremrykke anlægsudgifter til 2020 for samlet set 82,660 mio. kr.
Anlægsbevillinger frigives for alle projekter med en samlet udgift på 3,0 mio. kr. eller mindre under forudsætning af, at udvalget forinden igangsættelsen har godkendt en konkret projektplan for det enkelte projekt.
Den selvejende institution Vonsild Forsamlingshus har påbegyndt en tiltrængt renovering og opdatering af foreningens nedslidte bygning. Målet er at sikre lokalområdet et tidssvarende og attraktivt samlingssted for byens borgere i alle aldre.
Vonsild Forsamlingshus har som hjælp til renovering af bygningerne, i forbindelse med fremrykning af anlægsmidler i foråret 2020, fået tilsagn om en beløb på 1.500.000 kr. til renovering af den selvejende institutions bygninger, herunder vedligehold af tag og facader samt renovering af toiletfaciliteter.
Det afsatte beløb udbetales som et anlægstilskud til Den selvejende institution Vonsild Forsamlingshus.
Kolding Kommune vil, som en forudsætning for tildeling af midlerne, stille krav til at opgaven gennemføres via en ekstern rådgiver, som ud over udarbejdelse af plan for renovering af bygningerne også skal sikre, at den gældende udbudslovgivning ved brug af offentlige midler overholdes.
Bevilling: | 2020 | 2021 | 2022 | 2023 |
Nettorådighedsbeløb | 1.500 | 0 | 0 | 0 |
Nettodrift | 0 | 0 | 0 | 0 |
Låneoptagelse | -1.500 | 0 | 0 | 0 |
I alt kassefinansieret | 0 | 0 | 0 | 0 |
(- foran beløb angiver en mindreudgift/en merindtægt)
Centralforvaltningens bemærkninger
Der er ikke yderligere bemærkninger til punktet.
Sagsnr.: 19/17072
Resumé
Ansøgning om anlægsbevilling vedr. p.nr. 4785 Lunderskov, realisering af helhedsplan.
Der arbejdes med er realisering af de første delprojekter for et kommende multicenter ved det tidligere rådhus og Lunderskov hallen.
Derfor anmoder forvaltningen om, at 75.000 kr. fra borgerplansmidlerne tilgår de første delprojekter ved multicentret.
Derudover mangler der finansiering til færdiggørelse af udearealer ved Kongsbjerg, hvorfor der anmodes om 75.000 kr. til dette.
Sagen behandles i
Lokaldemokratiudvalget, Økonomiudvalget og Byrådet.
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at bevillingsansøgningen imødekommes.
Beslutning Lokaldemokratiudvalget den 15-06-2020
Godkendt med den bemærkning, at udvalget er optaget af, at borgerplanmidlerne bl.a. anvendes til at sikre, at de eksisterende bygninger udnyttes optimalt. Udvalget vil lægge op til et fællesmøde med Fritids- og Idrætsudvalget efter sommerferien, når projektforslaget foreligger.
Hamlaoui Bahloul
Birgitte Kragh
Sagsfremstilling
I borgerplanen for Lunderskov er der peget på 15 centrale projekter, som skal medvirke til at udvikle og forskønne Lunderskov.
Til realisering af borgerplanen er der i 2020 afsat 700.000 kr.
Lunderskov har fremsendt ansøgning om frigivelse af dele af borgerplanmidlerne til følgende:
- 75.000 kr. til rådgiver til multicenteret
- 75.000 kr. til nyplantning af opstammede kirsebærtræer og bunddække langs gang- og cykelsti mod plejehjemmet ved Kongsbjerg
Multicenter
I Lunderskov lokalråd arbejdes der med en sammenhæng mellem Multihuset (det gamle rådhus) og Lunderskovhallen.
For at komme i gang med sammenbygningen og afdække, hvor en sådan kan håndteres, er der brug for rådgiverhjælp.
Rådgiver skal udarbejde et projekt vedrørende selve bygningen, men vejforbindelse, parkeringspladser osv. skal også indgå i projektet.
Selve sammenbygningen, forestiller Lunderskov lokalråd sig, skal være i stil med Multihuset og skal indeholde cafeteria, kontor, fælles indgangsparti, køkken, toiletter og evt. andet.
Lunderskov lokalråd lægger stor vægt på, at sammenbygningen og indretningen af Multihuset skal være fleksibel og give mulighed for at borgerne i lokalsamfundet kan mødes og være aktive på varierende tidspunkter året rundt.
Kongsbjerg
Lunderskov Lokalråd ansøgte centerbypuljen 2020 om færdiggørelse af arealet ved Kongsbjerg, og fik på Lokaldemokratiudvalgets møde den 4. marts 2020 godkendt en bevilling til følgende:
- etablering af grussti
- beplantning omkring den nye p-plads og plantning af opstammede kirsebærtræer
- opsætning af nyt rækværk i træ langs cykelsti mod plejehjemmet
- rydning af beplantning langs gang- og cykelsti mod plejehjemmet
Det var ikke muligt at bevillige den sidste del, som var nyplantning af opstammede kirsebærtræer og bunddække langs gang- og cykelsti mod plejehjemmet. I stedet blev der henvist til, at disse kunne finansieres af borgerplanmidlerne.
Forvaltningen skal derfor anmode om, at der bevilliges 75.000 kr. til nyplantning af opstammede kirsebærtræer.
Ansøgningens bevillingsmæssige konsekvenser:
Udgift: 150.000 kr.
Fordeling af rådighedsbeløb:
Udgift 2020: 150.000 kr.
Centralforvaltningens bemærkninger
Der er ikke yderligere bemærkninger til sagen.
Sagsnr.: 20/5589
Resumé
Ultimo april 2020 er forventningerne til Lokaldemokratiudvalgets politikområder, serviceudgifter for 2020, følgende:
- Regnskabet forventes at være 0,3 mio. kr. mindre end det korrigerede budget.
Sagen behandles i
Lokaldemokratiudvalget.
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning Lokaldemokratiudvalget den 15-06-2020
Godkendt.
Hamlaoui Bahloul
Birgitte Kragh
Sagsfremstilling
Regnskabet for Lokaldemokratipolitik forventes at være 0,3 mio. kr. mindre end det korrigerede budget.
Estimatet er usikkert, idet regnskab 2020 ikke tager højde for potentielle konsekvenserne af covid-19. Det er på nuværende tidspunkt ikke muligt at komme med et kvalificeret skøn over covid-19’s konsekvens for udgifterne i 2020. Hvis det er muligt, vil det blive taget med ved næste budgetopfølgning.
Regnskabet pr. 30. april 2020 ser således ud:
I kr. | Korrigeret budget | Forbrug | I % |
Bydelspuljen | 535.000 | 1.267 | 0% |
Landsbypuljen | 2.565.000 | 310.765 | 12% |
Centerbypuljen | 585.000 | - | 0% |
Planer for landsbyfællesskaber | 560.000 | 13.220 | 2% |
Prioritering af centerby-kontakt (ressource) | 200.000 | 0 | 0% |
I alt | 3.990.000 | 325.251 | 8% |
Bemærkning til Økonomiudvalget:
Der forventes en overførsel på 0,3 mio. kr. til 2021 vedrørende Lokaldemokratipolitik.
Sagsnr.: 20/14264
Resumé
Budgetbidraget for Lokaldemokratipolitik svarer til vedtagne budgetramme for perioden 2021 - 2024 vedtaget af Økonomiudvalget den 21. april 2020.
Sagen behandles i
Lokaldemokratiudvalget.
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning Lokaldemokratiudvalget den 15-06-2020
Godkendt.
Hamlaoui Bahloul
Birgitte Kragh
Sagsfremstilling
Budgetbidraget er udarbejdet i overensstemmelse med budgetprocedure 2021. Bidraget, der svarer til budgetrammen, betyder et uændret serviceniveau set i forhold til 2020. Rammerne er godkendt på Økonomiudvalgets møde den 21. april 2020, men revideres løbende.
Bevillingsrammen for Lokaldemokratipolitik er udnyttet således (i hele 1.000 kr.):
| 2021 | 2022 | 2023 | 2024 |
Bevillingsramme | 3.530 | 3.512 | 3.494 | 3.477 |
Budgetbidrag | 3.530 | 3.512 | 3.494 | 3.477 |
Difference | 0 | 0 | 0 | 0 |
Bidraget er i overensstemmelse med den korrigerede bevillingsramme for Lokaldemokratipolitik.
Sagsnr.: 20/14264
Resumé
Der er for lokaldemokratipolitik udarbejdet ændringsforslag, som er listet op nedenfor.
- Bydelskoordinator
- Puljemidler
Sagen behandles i
Lokaldemokratiudvalget.
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at ændringsforslagene medtages i kataloget over ændringsforslag til budgetlægningen 2021-2024.
Beslutning Lokaldemokratiudvalget den 15-06-2020
Udvalget besluttede, at ændringsforslaget vedr. Bydelskoordinator udgår. Forvaltningen fremlægger et justeret forslag vedr. ændringsforslaget om Puljemidler på mødet i Lokaldemokratiudvalget den 17. august.
Hamlaoui Bahloul
Birgitte Kragh
Sagsfremstilling
Nedenfor er en oversigt over ændringsforslagene for lokaldemokratipolitik.
Ændringsforslagene er udarbejdet under hensyntagen til Kolding Kommunes vision og de fokusområder, der er besluttet af Lokaldemokratiudvalget.
(Beløb i 1.000 kr.)
Forslagsnr. | Tekst | Drift/Anlæg | 2021 | 2022 | 2023 | 2024 |
LDU-S-01 | Bydelskoordinator | Drift | 300 | 300 | 300 | 300 |
LDU-S-02 | Puljemidler | Drift | 250 | 250 | 250 | 250 |
|
|
|
|
|
|
|
| Drift i alt |
| 550 | 550 | 550 | 550 |
| Anlæg i alt |
|
|
|
|
|
| Samlet sum |
| 550 | 550 | 550 | 550 |
Kort beskrivelse af ændringsforslagene:
LD-S-01 Bydelskoordinator
Halvtidsstilling, som skal understøtte lokalråd og lokale fællesskaber i Kolding By.
LDU-S-02 Puljemidler
Et løft af henholdsvis Landsbypuljen med 150.000 kr., Centerbypuljen med 50.000 kr. og
Bydelspuljen med 50.000 kr.
Bilag
Resumé
Deltagelse i kommunale aktiviteter.
Sagen behandles i
Lokaldemokratiudvalget.
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at Lokaldemokratiudvalget drøfter, om der er behov for, at et eller flere medlemmer af udvalget varetager andre kommunale hverv.
Beslutning Lokaldemokratiudvalget den 15-06-2020
Godkendt.
Hamlaoui Bahloul
Birgitte Kragh
Sagsfremstilling
Det fremgår af Kolding Kommunes Regulativ om Vederlag og godtgørelse til Byrådets medlemmer, punkt 2, at der kan tillægges erstatning for tabt arbejdsfortjeneste for varetagelse af andre kommunale hverv, når deltagelsen sker efter anmodning fra Byrådet eller et af Byrådets udvalg, på grund af en protokolleret beslutning.
Aktivitet:
- Ingen.
Resumé
På mødet orienteres om nyt fra By-og Udviklingsforvaltningen inden for udvalgets område.
Sagen behandles i
Lokaldemokratiudvalget.
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning Lokaldemokratiudvalget den 15-06-2020
Godkendt.
Hamlaoui Bahloul
Birgitte Kragh
Sagsfremstilling
Der kan ikke træffes beslutning under punktet, fordi det kun er et orienteringspunkt.
Bilag
Resumé
Orientering fra formanden.
Sagen behandles i
Lokaldemokratiudvalget.
Beslutning Lokaldemokratiudvalget den 15-06-2020
Godkendt.
Hamlaoui Bahloul
Birgitte Kragh