Dagsorden eller referat
Referat
Liste med Dato, udvalg, sted samt pdf udgave af dagsordenen til download.
Dato: |
12-12-2016 08:00:00 |
---|---|
Udvalg: |
Økonomiudvalget |
Sted: |
Byrådssalen |
Pdf: |
|
Sagsnr.: 16/3212
Resumé
Sagen behandles i
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
Sagsfremstilling
Baggrund for afrapporteringen
Byrådet godkendte den 30. maj 2016 forslag til hvorledes arbejdet vedrørende etablering af et nyt Marina- og boligområde kan organiseres, herunder forslag til overordnet fase- og tidsplan, samt anlægsbevilling til de forberedende arbejder.
På dette grundlag er der – i et tæt og konstruktivt samarbejde mellem de tre partnere Kolding Lystbådehavn, Kolding Havn og Kolding Kommune – arbejdet videre med en række forskellige indsatser.
Af Byrådets beslutning fremgår det bl.a., at der 2 gange årligt vil ske en afrapportering til den politiske styregruppe, som består af Økonomiudvalget, formandskabet for Kolding Lystbådehavn og havnebestyrelsesformanden med information om status for projektet.
I det følgende beskrives status på de væsentligste indsatser siden maj 2016, ligesom de væsentligste indsatser det kommende halvår beskrives.
Organisering og projektledelse
Projektets organisation er etableret, og kommissoriet for projektet er godkendt af den administrative styregruppe (jf. bilag). I forbindelse hermed er det tydeliggjort, at her er tale om et fælles projekt mellem partnerne. Ligeledes er organisationen bearbejdet og tydeliggjort.
Projektlederen er ansat pr. 1. september 2016, og der er udarbejdet handlingsplan, tidsplan, ressourceoversigt, interessentanalyse og risikoanalyse. Styregruppe, Programgruppe og Sparingsgruppe er i fuld gang, og de første Projektgrupper er etableret.
Den overordnede, forventede tidsplan for de kommende år ser således ud (med forbehold for bl.a. VVM-processens omfang og omfanget af de marine anlægsarbejder):
2017: Designforløb, hvor områdets nærmere udformning fastlægges. Omfattende planlægningsforløb med VVM, kommuneplanlægning og lokalplanlægning. Tæt dialog med en lang række interessenter.
2018: Udbud af byggemuligheder i 1. etape. Forberedelse af anlægs- og byggemodningsarbejder på land og på vand. Markedsdialog.
2019: Anlægsarbejder og byggearbejder i 1. etape. Landvindingsarbejder til 2. etape påbegyndes.
2020: Ibrugtagning af den udvidede lystbådehavn, den nye havnepromenade samt de første byggerier med boliger og forskellige servicefunktioner samt erhverv. Arbejder i både etape 1 og etape 2 fortsættes.
2021-: Udbygningen og færdiggørelsen foregår over en årrække, afhængigt af markedet.
Marked og økonomi
Der er gennemført indledende markedsdialog med 5 mulige investorer/developere, og der forventes dialog med yderligere 1-2 investorer i løbet af december måned. Tilkendegivelserne er ganske positive, med interesser for både ejer-, leje- og almene boliger. Boligmarkedet i Koldingområdet anses generelt for interessant. Erhvervsdelen er mere udfordrende, og forskellige realiseringsmuligheder er drøftet.
Der er gennemført en række sonderinger hos både lokale aktører og internt i kommunen med henblik på at afdække interesser og muligheder for at bygge på lokale initiativer og ressourcer. Her tegner sig forskellige interessante udviklingsmuligheder samt muligheder for samarbejder og strategiske investeringer.
En samlet business case med tilhørende økonomimodel er under forberedelse og forventes afrapporteret i løbet af foråret 2017.
Kommunikation
Der er udarbejdet en kommunikationsplan for projektet. Kommunikationsindsatsen vil blive ganske omfattende og vedholdende gennem projektforløbet. Kommunikationen målrettes de mange forskelligartede interessenter og kommunikationen koordineres løbende mellem partnerne. Information sker bl.a. via www.kolding.dk samt de øvrige partneres hjemmesider.
Her lægges bl.a. vægt på en tidlig og direkte kommunikation og dialog med de mange interessenter, eksempelvis lystbådehavnens brugere, havnens virksomheder og naboerne til Marina City.
Designproces
En omfattende designproces med flere parallelle forløb er under forberedelse og opstart. Processen starter i december 2016, og løber frem til primo april 2017.
Her gennemføres en række workshops med Kolding Lystbådehavn og klubberne herunder. Endvidere forventes tre store designworkshops med en bred repræsentation af interessenter. Endelig gennemføres en række mindre møder og sonderinger med særlige interessenter, klubber med tilknytning med fjorden etc.
Som et led i designprocessen planlægges desuden gennemført årlige, midlertidige aktiviteter/foranstaltninger af forskellig art - første gang i sommeren 2017.
Program og dispositionsforslag
Ovenstående designproces leder frem mod formuleringen af et program for Marina City, som igen danner grundlaget for den konkrete udformning af området. Også denne proces starter i december 2016, og løber frem til primo april 2017.
Arbejdet vil bl.a. danne grundlag for udarbejdelse af ændringsforslag til budget 2018 med de fornødne anlægsbevillinger til realisering af projektet fordelt ud i overslagsårene. Ændringsforslagene vil foreligge i forsommeren 2017.
Planlægning
Arbejdet med henholdsvis VVM-redegørelse, kommuneplanlægning og lokalplanlægning er påbegyndt, og der er etableret en intern organisation omkring dette omfattende planarbejde.
Der har ligeledes været afholdt indledende dialogmøder med henholdsvis Kystdirektoratet og Erhvervsstyrelsen om muligheder og udfordringer, og et konstruktivt samarbejde er påbegyndt.
Plan- og Miljøudvalget bliver umiddelbart efter årsskiftet formelt anmodet om igangsætning af det kommende planlægningsarbejde.
Tekniske forundersøgelser
En række tekniske forundersøgelser er igangsat eller under opstart. Undersøgelserne skal bl.a. skabe et afklaret grundlag vedr. geoteknik på land og på vand, eventuel forurening på land, sedimenter på fjordbunden, støjforhold og emissioner, marinarkæologiske forhold, naturmæssige forhold etc.
Forundersøgelserne er af betydning både for planlægningsarbejderne (ikke mindst VVM-redegørelsen), for den detaljerede udformning af området, og for anlægsøkonomien.
Væsentligste indsatser det kommende halvår
Frem til næste afrapportering maj 2017 vil der være stort fokus på følgende indsatser:
Designproces med interessenter, og heraf afledt program samt dispositionsforslag for områdets udformning.
Anlægskalkulation, etapeopdeling, business case og økonomimodel, med henblik på politisk stillingtagen og budgetlægning.
Planlægning i form af VVM-redegørelse, kommuneplanlægning, lokalplanlægning, spildevandsplanlægning og klimatilpasning.
Kommunikation med interessenter, mulige investorer, offentligheden i øvrigt.
Evaluering
I forbindelse med den halvårlige afrapportering foretages der en evaluering, hvor mål, formål og succeskriterier sammenholdes med de opnåede resultater.
Det kan konstateres, at projektets indhold, fremdrift og resultater på nuværende tidspunkt er i overensstemmelse med de mål, formål og succeskriterier, som fremgår af kommissoriet. Eneste fravigelse er, at Succeskriterierne nr. 1 og 2 (om udbudsform, etapeopdeling og funktioner) af praktiske årsager først fastlægges primo 2017 i stedet for ultimo 2016.
Bilag
Sagsnr.: 16/3295
Resumé
Sagen behandles i
Økonomiudvalget.
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
Sagsfremstilling
Det fremgår af bevillingsnoterne for budget 2016, at det er pålagt by- og udviklingsdirektøren månedligt at sende en samlet redegørelse om den forventede regnskabsrealisering vedrørende jordpolitik. Redegørelsen skal omhandle køb af jord, byggemodning og salg vedrørende boligparceller og erhvervsjord. Forventes budgettet ikke realiseret, skal redegørelsen indeholde forslag til bevillingsberigtigelse.
I redegørelsen indgår endvidere den forventede realisering af øvrige budgetterede salgsindtægter vedrørende fast ejendom m.v.
Byggemodning
Den 13. april 2015 besluttede Byrådet at tilføre 15.000.000 kr. ekstra til byggemodningsrammen i 2015 og 25.000.000 kr. ekstra i 2016 til igangsætning af boligudstykninger. Ydermere blev der afsat midler til køb af byudviklingsjord på Drejensvej i 2015. Finansieringen af tilførslerne sker ved opskrivning af salgsrammerne i årene 2016–2019.
Salg af jord og ejendomme
Nedenfor ses det korrigerede budget og realiseret salg af jord og ejendomme i 2016, opgjort pr. 25. november 2016:
| Salgsbudget | Solgt pr. 25.11.2016 i kr. |
Boligformål (storparceller og byggegrunde) | 23.000.000 | 10.923.206 |
Erhvervsformål | 14.000.000 | 15.807.060 |
Ejendomme med bygninger | 19.000.000 | 17.700.000 |
Diverse jorder | 4.510.000 | 1.253.327 |
I ALT | 60.510.000 | 45.683.593 |
Pr. 25. november 2016 er der realiseret et salg af jord og ejendomme på i alt 45.683.593 kr. Det betyder, at restbeløbet, som skal realiseres i 2016, udgør 14.826.407 kr. i forhold til det korrigerede salgsbudget. Se vedlagte bilag for specifikation af salg samt arealer til salg.
Centralforvaltningens bemærkninger
Bilag
Sagsnr.: 16/21017
Resumé
Lis Ravn Ebbesen og Hans Holmer sender ved e-mail af 29. november 2016 på vegne af Socialistisk Folkeparti følgende:
”Der var tidligere meget fokus på kontanthjælpsmodtagere, der ikke kunne få en bankkonti oprettet.
Findes der i det kommunale system oplysninger om, hvor mange kontanthjælpsmodtagere der ikke har den mulighed?
Er der i udbudsbetingelserne mulighed for at Kolding Kommune næste gang kommunens bankforbindelse skal i udbud, kan kræve at banken forpligtiger sig til at oprette budgetkonto for kommunens borgere på overførselsindkomst?
Eller vil det være muligt at kræve det i forhold til de aftaler kommunen har?
I Kolding Kommune er der en vedtaget selvværdsstrategi. Den bygger på at borgerne ved selv at tage ansvar får større selvrespekt.
Det mener SF muligheden for en bankkonto underbygger.
SF foreslår derfor, der i udbudskriterierne kræves at kommunens bankforbindelse skal lave budgetkontoer for mennesker på overførselsindkomster.”
Sagen behandles i
Sagsfremstilling
I kommunens bankaftale indgår en aftale om, at kommunen kan henvise borgere til Danske Bank. Banken kan dog sige nej, såfremt borgeren har været truende overfor personalet eller lignende. I praksis foregår oprettelse af konti ofte ved, at kommunen får en henvendelse fra forvaltningen, hvorefter Budget og Regnskab kontakter banken. Der opleves ikke at være problemer med den nuværende praksis.
Kommunen har ikke noget i sin kontrakt om budgetkonti/NemKonto, og Budget og Regnskab vurderer, at man ikke kan forlange det i forhold til udbudsreglerne.
Til gengæld har Borgerservice ca. 400 borgere, som man administrerer, og i Jobcentret nogenlunde samme antal. Her har man talt om at undersøge, om antallet kunne nedbringes f.eks. via en kontaktperson i pengeinstitutterne, der kunne hjælpe borgerne med en bankkonto/budgetkonto? Næsten alle borgere, kommunen administrerer, har en konto. Der er ganske få (ca. 2 personer), der ikke har en konto.
Sagsnr.: 15/18538
Resumé
Sagen behandles i
Forslag
Børne- og uddannelsesdirektøren foreslår,
Sagsfremstilling
Ansøgningens bevillingsmæssige forudsætninger:
Der søges om en anlægsbevilling på 1.925.000 kr., hvor rådighedsbeløbet gives som følger:
Udgift 2017: | 1.925.000 kr. |
Ansøgningens materielle indhold:
Byrådet bevilgede på møde 30. november 2015 (sag nr. 28) 4,5 mio. kr. til etablering af badeland ved Slotssøbadet. Projektet omfatter en udvidelse af badet med ca. 300 m2 til brug for etablering af et helt nyt børneområde med nye spændende legefaciliteter. Projektet gennemføres som et kommunalt projekt i henhold til Kolding Kommunes administrative retningslinjer for byggeopgaver. Bygherrefunktionen varetages således af Kommunale Ejendomme som gennemfører opgaven i tæt samarbejde med Slotssøbadets Fond og ekstern rådgiver.
Centralforvaltningens bemærkninger
Sagsnr.: 16/20260
Resumé
Sagen behandles i
Forslag
Sagsfremstilling
Ansøgningens bevillingsmæssige forudsætninger:
Der søges om en anlægsbevilling på 1.371.000 kr., hvor rådighedsbeløbet gives som følger:
Der søges om en anlægsbevilling på 1.371.000 kr., hvor rådighedsbeløbet gives som følger:
Udgift 2017: | 1.371.000 kr. |
Ansøgningens materielle indhold:
Projektet omfatter nødvendig etablering/ombygning af køkkenfaciliteter ved daginstitutionerne Palmeallé, Skovbrynet, Firkløveret og Tved. Disse daginstitutioner har ikke tidligere haft frokostordning, men forældrebestyrelserne/forældrene valgte ved afstemningen primo 2016, at der skal være frokostordning for de 3 – 6 årige fra 2017 – 2019.
Udgifterne fordeler sig som følger:
Projektet omfatter nødvendig etablering/ombygning af køkkenfaciliteter ved daginstitutionerne Palmeallé, Skovbrynet, Firkløveret og Tved. Disse daginstitutioner har ikke tidligere haft frokostordning, men forældrebestyrelserne/forældrene valgte ved afstemningen primo 2016, at der skal være frokostordning for de 3 – 6 årige fra 2017 – 2019.
Udgifterne fordeler sig som følger:
Daginstitutionen Palmeallé: Ombygning i forbindelse med etablering af modtagekøkken | 420.000 kr. |
| |
Daginstitutionen Skovbrynet: Opdatering af nuværende køkkener til produktions- og serveringskøkkener: | 257.000 kr. |
| |
Daginstitutionen Firkløveret: Opdatering af nuværende produktionskøkken | 134.000 kr. |
| |
Daginstitutionen Tved: Ombygning af nuværende køkken til produktionskøkken | 560.000 kr. |
Centralforvaltningens bemærkninger
Beslutning Børne- og Uddannelsesudvalget den 05-12-2016
Beslutning Økonomiudvalget den 12-12-2016
Sagsnr.: 15/13860
Resumé
Der søges om udgiftsneutrale anlægsbevillinger i 2017.
Anlægsbevillingerne omfatter to vandløbsrestaureringsprojekter jf. bekendtgørelse nr. 1019 af 29. oktober 2012 om tilskud til kommunale projekter vedrørende vandløbsrestaurering og et lavbundsprojekt jf. bekendtgørelse nr. 1647 af 15. december 2015 om tilskud til naturprojekter på kulstofholdige lavbundsjorder.
Sagen behandles i
Miljøudvalget, Økonomiudvalget og Byrådet.
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
Sagsfremstilling
Spærringerne i vandløbet er af Naturstyrelsen udpeget som steder, der skal sikres fri passage som et led i udmøntningen af statens vandplaner. Projektet fremmer miljøpolitikkens mål om at skabe bedre og mere natur samt forbedre miljøtilstanden i vandløbene og søerne ved at gennemføre naturgenopretningsprojekter og naturpleje på de beskyttede naturarealer. Desuden understøtter det fokusområdet om mere mangfoldig natur.
Kolding Kommune har på den baggrund fået tilsagn om tilskud til at gennemføre tre forundersøgelser ved udvalgte vandløbsspærringer, rørlagte strækninger og strækninger med dårlige fysiske forhold, for at tage stilling til hvilke tiltag, der skal iværksættes for at opfylde kravet fra vandplanen. Derudover har staten givet tilsagn om tilskud til gennemførelse af et realiseringsprojekt, der tidligere er forundersøgt.
Alle undersøgelser gennemføres i løbet af 2017. Projekterne er udgiftsneutrale, idet By- og Udviklingsforvaltningen har fået tilsagn om, at Naturstyrelsen dækker samtlige projektomkostninger.
By- og Udviklingsforvaltningen sender ansøgning om anlægsbevilling til forundersøgelser/realiseringer for nedenstående miljøprojekter.
De ansøgte anlægsbevillinger er udgiftsneutrale i 2017.
P. nr. 4854 Nr. Stenderup Bæk - forundersøgelse som skal beskrive mulighederne for etablering af faunapassage ved opstemmet sø
Ansøgningens bevillingsmæssige forudsætninger:
Udgift | 44.000 kr. |
Indtægt | 44.000 kr. |
Rådighedsbeløb fordeles således | Udgift | Indtægt |
2017 | 44.000 kr. | 44.000 kr. |
P. nr. 4853 Gudsø Mølle Å - forundersøgelse som skal beskrive mulighederne for etablering af faunapassage ved opstemmet sø
Ansøgningens bevillingsmæssige forudsætninger:
Udgift | 44.000 kr. |
Indtægt | 44.000 kr. |
Rådighedsbeløb fordeles således | Udgift | Indtægt |
2017 | 44.000 kr. | 44.000 kr. |
P. nr. 4852 Bastrup mose – forundersøgelse med det formål at belyse potentiale og konsekvenser af mulig udtagning af kulstofholdige lavbundsarealer
Ansøgningens bevillingsmæssige forudsætninger:
Udgift | 434.000 kr. |
Indtægt | 434.000 kr. |
Rådighedsbeløb fordeles således | Udgift | Indtægt |
2017 | 434.000 kr. | 434.000 kr. |
Centralforvaltningens bemærkninger
Der er ikke yderligere bemærkninger til sagen.
Beslutning Miljøudvalget den 05-12-2016
Forslaget indstilles til godkendelse.
Beslutning Økonomiudvalget den 12-12-2016
Forslaget indstilles til godkendelse.
Sagsnr.: 16/16797
Resumé
Der ansøges om udgiftsneutral anlægsbevilling vedrørende projekt nr. 4648 – Bygningsvedligehold 2017, så midlerne til planlagt bygningsvedligehold i 2017 kan frigives. Samtidig foretages omplacering af restbeløb vedrørende projekt nr. 4648 bygningsvedligehold 2016. Restbeløbet opstår ved, at der årligt reserveres en andel af vedligeholdelsesbudgettet til akutte, uforudsete udgifter – og der er her tale om omplacering af restbeløbet til almindelig bygningsvedligehold.
Sagen behandles i
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at bevillingsansøgningen godkendes.
Sagsfremstilling
Ansøgningens bevillingsmæssige forudsætninger
Ansøgningen indeholder en udgiftsneutral anlægsbevilling på 53.744.000 kr. til projekt nr. 4648 – Bygningsvedligehold i 2017, samt restfordeling af rådighedsbeløb for projekt 4648 – Bygningsvedligehold 2016, hvor rådighedsbeløbene foreslås fordelt som i bilag I.
Det samlede ansøgte rådighedsbeløb er i overensstemmelse med de på investeringsoversigten for 2016 og 2017 optagne rådighedsbeløb.
Det samlede ansøgte rådighedsbeløb er i overensstemmelse med de på investeringsoversigten for 2016 og 2017 optagne rådighedsbeløb.
Udover ovennævnte er der på budget 2017 vedrørende forsyningspolitik og ældreboliger budgetteret med følgende udgifter under drift.
Forsyningspolitik 182.000 kr.
Ældreboliger 3.003.000 kr. inkl. moms
Ansøgningens materielle indhold
Ansøgningen indeholder bygningsvedligeholdelse på de kommunale ejendomme. Fordeling af det afsatte budget til bygningsvedligeholdelse er fordelt %-vis i forhold til det registrerede behov til bygningsvedligeholdelse under de respektive politikområder.
Ansøgningen indeholder bygningsvedligeholdelse på de kommunale ejendomme. Fordeling af det afsatte budget til bygningsvedligeholdelse er fordelt %-vis i forhold til det registrerede behov til bygningsvedligeholdelse under de respektive politikområder.
Planlagt bygningsvedligeholdelse omfatter vedligeholdelse af befæstede udearealer, udvendig vedligeholdelse af klimaskærm, indvendig bygningsmæssig vedligeholdelse og vedligeholdelse af bygningsinstallationer. Som en del af den planlagte vedligeholdelse indgår også energiledelse herunder gennemførelse af Energimærkning af ejendomme.
Større uforudseelige udgifter omfatter akut opståede vedligeholdelsesbehov såsom større uforudsete reparationer og kloaknedbrud.
Centralforvaltningens bemærkninger
Beslutning Økonomiudvalget den 12-12-2016
Forslaget indstilles til godkendelse.
Bilag
Sagsnr.: 16/16718
Resumé
Tre gange årligt foretages der en bevillingskontrol, hvor der gøres status over økonomien, og der laves et samlet skøn over det forventede regnskab.
I forhold til budgettet viser denne bevillingskontrol, følgende kasseforbrug og – forøgelse:
- Kasseforøgelse i 2016 på 8,080 mio. kr.
- Kasseforbrug i 2017 på 9,430 mio. kr.
Set over hele budgetperioden 2016-2021 er der et samlet kasseforbrug på 1,350 mio. kr., der modsvares af en tilsvarende kasseforøgelse i punktet vedrørende overførsel af rådighedsbeløb fra 2016 til 2017.
Forklaring til de enkelte korrektioner fremgår af sagsfremstillingen og bilaget.
Sagen behandles i
Forslag
Kommunaldirektøren foreslår,
at bevillingskontrollens konsekvenser for 2016 og 2017 bevilges som anført i nedenstående skema.
Sagsfremstilling
Bevillingskontrol ultimo 2016 er udarbejdet på baggrund af opgørelser fra de politiske udvalg. Kontrollen har medført følgende behov for ændring af bevillinger:
(Hele 1000 kr.) | Note | 2016 | 2017 | 2018 | 2019 | 2020 | 2021 |
Ansøgninger om tillægsbevillinger til driftsbevilling (serviceudgifter med overførselsadgang): | | | | | | | |
Socialpolitik | 1. | 1.825 | -500 | -500 | -500 | -500 | -500 |
Arbejdsmarkedspolitik | 2. | 603 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
Uddannelsespolitik | 3. | 489 | 500 | 500 | 500 | 500 | 500 |
Vej- og parkpolitik | 4. | -5.339 | 5.311 | 0 | 0 | 0 | 0 |
Kulturpolitik | 5. | 224 | 224 | 224 | 224 | 224 | 224 |
Ejendoms- og boligpolitik | 6. | -11 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
Børnepasningspolitik | 7. | -6 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
Sundhedspolitik | 8. | 440 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
Seniorpolitik | 9. | 1.332 | 314 | 0 | 0 | 0 | 0 |
Administrationspolitik | 10. | -100 | -274 | -224 | -224 | -224 | -224 |
Ansøgninger om tillægsbevilling til driftsbevilling (overførsler): | | | | | | | |
Socialpolitik | 11. | -2.000 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
Det finansielle område: | | | | | | | |
Indskud i Landsbyggefonden | 12. | -4.169 | 4.169 | 0 | 0 | 0 | 0 |
Tilskud og udligning | 13. | 1.478 | -314 | 0 | 0 | 0 | 0 |
Skatter | 14. | -2.846 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
I alt | -8.080 | 9.430 | 0 | 0 | 0 | 0 |
ANM: Intet fortegn angiver en merudgift/mindre indtægt. – før tallet angiver en mindre udgift/merindtægt.
For ikke nævnte politikområder og øvrige bevillinger har bevillingskontrollen ikke medført behov for korrektioner.
Beslutning Økonomiudvalget den 12-12-2016
Forslaget indstilles til godkendelse.
Bilag
Sagsnr.: 16/16718
Resumé
Der er udarbejdet en bevillingskontrol ultimo 2016 vedrørende overførsel af rådighedsbeløb fra 2016 til henholdsvis 2017 og 2018. Inklusiv effekt på låneoptagelse søges netto 154,361 mio. kr. overført fra 2016 hvoraf der overføres 133,011 mio. kr. til 2017 samt 20,0 mio. kr. til 2018.
Desuden overføres 0,050 mio. kr. fra drift i 2016 til anlæg i 2017 vedr. terapihaven, samt 1,400 mio. kr. fra anlæg, seniorpolitik til drift, seniorpolitik.
Sagen behandles i
Forslag
Kommunaldirektøren foreslår,
Sagsfremstilling
Bevillingskontrollen er udarbejdet på baggrund af opgørelser fra de bevillingsansvarlige udvalg. Der er fremsendt nedenstående ansøgninger om ændring af rådighedsbeløb:
Rådighedsbeløb for 2016, 2017 og 2018:
(Hele 1.000 kr.) | Note | 2016 | 2017 | 2018 |
Ansøgninger om tillæg til rådighedsbeløb: | | | | |
P.nr. 4773 Kongebrocenter, udvidelse med 10 pladser | 1. | -244 | 244 | 0 |
P.nr. 4775 Etablering af nødpladser | 2. | -1.300 | 1.300 | |
P.nr. 9010 Velfærdsteknologi | 3. | -1.090 | 1.090 | 0 |
P.nr. 9019 Plejecenter Vonsild, velfærdsteknologi, inventar mv. | 4. | -1.400 | 0 | 0 |
P.nr. 4637 Terapihave | 5. | -500 | 550 | 0 |
P.nr. 1112 Sundhedscenter, etape 2 | 6. | -17.455 | 17.455 | 0 |
P.nr. 4815 Låsbyhøj, etablering af lokal/socialpsykiatri | 7. | -10.630 | 11.230 | 0 |
P.nr. 4743 Samling af døgntilbud - udbygning af Tinghøj | 8. | -600 | 0 | 0 |
P.nr. 6009 Geografisk Have, realisering af masterplan | 9. | -1.894 | 1.894 | 0 |
P.nr. 4716 Legeparken | 10. | -1.301 | 1.301 | 0 |
P.nr. 4580 Bygningsforbedringsudvalget | 11. | -151 | 151 | 0 |
P.nr. 4581 Bygningsforbedring i Christiansfeld | 12. | -155 | 155 | 0 |
P.nr. 4606 Ramme til byfornyelse og boligforbedring | 13. | -1.212 | 1.212 | 0 |
P.nr. 4701 Bygningsfornyelse 2015 | 14. | -1.357 | 1.357 | 0 |
P.nr. 4684 Drabæks Mølle Å | 15. | -12 12 | 12 -12 | 0 0 |
P.nr. 4690 Dons Bæk | 16. | -112 112 | 112 -112 | 0 0 |
P.nr. 4692 Grønsbæk | 17. | -194 194 | 194 -194 | 0 0 |
P.nr. 4695 Konge Å | 18. | -118 118 | 118 -118 | 0 0 |
P.nr. 4811 Hvilested Bæk | 19. | -85 85 | 85 -85 | 0 0 |
P.nr. 4812 Midtskov Sejlum | 20. | -56 56 | 56 -56 | 0 0 |
P.nr. 4766 Skamlingsbanken | 21. | -11.175 10.779 | 11.175 -10.779 | 0 0 |
P.nr. 4590 Almind Ådal Naturprojektet | 22. | -632 787 | 632 -787 | 0 0 |
P.nr. 4780 Kolding Å, Byen og vandet | 23. | -2.000 | 2.000 | 0 |
P.nr. 0467 Rammebeløb byggemodning | 24. | -35.000 | 15.000 | 20.000 |
P.nr. 0523 Nordic Synergy | 25. | -4.110 | 4.110 | 0 |
P.nr. 2099 Infrastrukturforbedringer på Vejnet og Parkeringspladser | 26. | -1.290 | 1.290 | 0 |
P.nr. 4727 Koldingegnenes Lufthavn | 27. | -800 | 800 | 0 |
P.nr. 3050 vurdering af sikre skoleveje | 28. | -151 | 151 | 0 |
P.nr. 4610 Infrastrukturudbygning ved Kolding Sygehus | 29. | -14.310 | 14.310 | 0 |
P.nr. 4611 Kolding Cykelby del 3 | 30. | -600 1.497 | 600 -1.497 | 0 0 |
P.nr. 4641 ITS-anlæg | 31. | -130 | 130 | 0 |
P.nr. 4723 Løbe- og Cykelruter Dalby/Skartved | 32. | -200 | 200 | 0 |
P.nr. 4725 Infrastrukturpulje, funktionskontrakt/OPP | 33. | -1.500 | 1.500 | 0 |
P.nr. 4726 Motorvejsafkørsel | 34. | -500 | 500 | 0 |
P.nr. 4738 Kryds ved Sydbanegade/Riberdyb | 35. | -752 | 752 | 0 |
P.nr. 4748 Cykelby uden for pulje | 36. | -500 | 500 | 0 |
P.nr. 4782 Mindre Vejprojekter | 37. | -220 | 220 | 0 |
P.nr. 4784 Lunderskov, fortov Skolegade, nordsiden | 38 | -300 | 300 | 0 |
P.nr. 2171 Kolding Å, udvikling (åstederne) | 39. | -2.500 | 2.500 | 0 |
P.nr. 4720 samt 4787 Løverodde, renovering af anløbsbro | 40. | -1.831 | 1.831 | 0 |
P.nr. 2147 Christiansfeld Bymidte, renovering og forskønnelse af belægningen | 41. | -1.640 | 1.640 | 0 |
P.nr. 4721 Outdoor ruter til motion | 42. | -250 | 250 | 0 |
P.nr. 4781 Supercykelsti Kolding – Christiansfeld | 43. | -19.500 | 19.500 | 0 |
P.nr. 3049 Skovvangen, nyt kolonihaveområde | 44. | -87 | 87 | 0 |
P.nr. 4613 Energirenovering af den kommunale vejbelysning | 45. | -15.150 | 15.150 | 0 |
Implementering af tiltag i ny affaldsplan | 46. | -41.020 | 20.000 | 21.020 |
P.nr. 4617 Studenterhus | 47. | -3.500 | 3.500 | 0 |
P.nr. 4765 Omklædningsfaciliteter Mosevej | 48. | -2.500 | 2.500 | 0 |
P.nr. 4767 Kvarterhuset, Crossfit areal | 49. | -1.800 | 1.800 | 0 |
P.nr. 4768 Slotssøbadet, Legeland | 50. | -3.900 | 3.900 | 0 |
P.nr. 4788 Udvikling af Kolding Marina/Fjordby | 51. | -2.270 | 2.270 | 0 |
P.nr. 4824 Marielundskolen, udvidelse af førskolegruppen | 52. | -600 | 600 | 0 |
P.nr. 4732 Udbygning Hal Almind-Viuf | 53. | -3.820 | 3.820 | 0 |
P.nr. 4713 Koldinghus, vedligeholdelse og fornyelse af tekniske installationer | 54. | -1.834 | 1.834 | 0 |
P.nr. 4717 Udvidelse af Kolding Miniby | 55. | -287 | 287 | 0 |
P.nr. 4772 Opførelse af ny daginstitution i Sydvestkvarteret | 56. | -800 | 800 | 0 |
P.nr. 4774 Kongebrocenter – udvidelse med 10 pladser | 57. | -3.462 | 3.462 | 0 |
P.nr. 4752 Monopolbrudssystemer, implementering | 58. | -3.500 | 3.500 | 0 |
P.nr. 0523 Nordic Synergi park | 59. | -2.950 | 2.950 | 0 |
P.nr. 0532 Salg af Ndr. Ringvej 1 | 60. | -730 | 730 | 0 |
P.nr. 0578 Ålegården 6, tilbagekøb | 61. | -3.268 | 3.268 | 0 |
P.nr. 4719 Ødis Jordkøb | 62. | -400 | 400 | 0 |
P.nr. 4734 Stenderuphalvøen, jordkøb | 63. | -750 | 750 | 0 |
P.nr. 4750 Køb af Byudviklingsjord ved Drejensvej | 64. | -1.100 | 1.100 | 0 |
P.nr. 4776 Ødis Sø, køb af jord | 65. | -233 | 233 | 0 |
P.nr. 4777 Vester Nebel, køb af jord til Fritidsmål | 66. | -500 | 500 | 0 |
P.nr. 4779 Østergade Kino, køb af ejendom | 67. | -734 | 734 | 0 |
P.nr. 4629 IT i Folkeskolen, løbende udskiftning | 68. | -2.949 | 2.949 | 0 |
Låneoptagelse | 69. | 69.900 | -48.880 | -21.020 |
I alt | -154.361 | 133.011 | 20.000 |
Note 1:
Overførslen skyldes tilpasning af budget i de enkelte år i forhold til betalingsplaner for projektet.
Note 2:
Beløbet er afsat til etablering af 1 aflastningsplads, der ligger i tilknytning til eksisterende drift.
Note 3:
Der pågår forsøg med interaktiv kommunikation til borgere. Beløb skal anvendes i overensstemmelse med den endelige evaluering heraf.
Note 4:
Beløbet er afsat til uforudsete udgifter i forbindelse med opstart. Et mindre forbrug foreslås overført til Seniorpolitik, drift til imødegåelse af merudgifter, jf. sag 16/15794 (Seniorudvalget den 2. november 2016).
Note 5:
Overførslen skyldes tilpasning af budget i de enkelte år i forhold til betalingsplaner for projektet. Der tilføres 50.000 kr. ekstra til projektet i 2017 (finansieres af administrationspolitik, service), idet beløb blev glemt ved overførselssagen 2015 til 2016.
Note 6:
Overførslen skyldes tilpasning af budget i de enkelte år i forhold til betalingsplaner for projektet.
Note 7:
Overførslen kan henføres til en senere igangsætning af projektet.
Note 8:
Mindre forbrug på p.nr. 4743 Samling af døgntilbud – udbygning af Tinghøj overføres til p.nr. 485 Låsbyhøj, etablering af lokal/-socialpsykiatri.
Note 9:
Bestyrelsen og den ny leder i Geografisk Have har brugt året til at etablere den ny selvejende institution. Kulturudvalget skal efter planen i december godkende samarbejdsaftalen med Geografisk Have, så det er planen at 2017 bliver året, hvor haven går i gang med at se på udviklingsplanen, som disse midler skal bruges til at udarbejde.
Note 10:
Midlerne bruges løbende i overensstemmelse med udviklingsplanen for legeparken. Et større projekt- Dansescene -blev opgivet i løbet af 2016, da det pga. diverse tekniske forhold i legeparken ikke var muligt at etablere scenen. Andre projekter, som f.eks. cykelbane, afventer udvidelse af Ringvejen og arbejde med trafikkryds, der får betydning for arbejdet i legeparken.
Note 11:
Rammerne er disponeret til byfornyelse og boligforbedring. Projektet bliver færdiggjort i 2016.
Note 12:
Rammerne er disponeret til byfornyelse og boligforbedring. Projektet bliver færdiggjort i 2016.
Note 13:
Rammerne er disponeret til byfornyelse og boligforbedring. Projektet bliver færdiggjort i 2016.
Note 14:
Rammerne er disponeret til byfornyelse og boligforbedring. Projektet bliver færdiggjort i 2016.
Note 15:
Overførslen skyldes tidsmæssige forskydninger i projekterne, således af udgifter, der var forventet afholdt i 2016, først afholdes i 2017 og indtægter der var forventet i 2016, først indkommer i 2017.
Note 16:
Overførslen skyldes tidsmæssige forskydninger i projekterne, således af udgifter, der var forventet afholdt i 2016, først afholdes i 2017 og indtægter der var forventet i 2016, først indkommer i 2017.
Note 17:
Overførslen skyldes tidsmæssige forskydninger i projekterne, således af udgifter, der var forventet afholdt i 2016, først afholdes i 2017 og indtægter der var forventet i 2016, først indkommer i 2017.
Note 18:
Overførslen skyldes tidsmæssige forskydninger i projekterne, således af udgifter, der var forventet afholdt i 2016, først afholdes i 2017 og indtægter der var forventet i 2016, først indkommer i 2017.
Note 19:
Overførslen skyldes tidsmæssige forskydninger i projekterne, således af udgifter, der var forventet afholdt i 2016, først afholdes i 2017 og indtægter der var forventet i 2016, først indkommer i 2017.
Note 20:
Overførslen skyldes tidsmæssige forskydninger i projekterne, således af udgifter, der var forventet afholdt i 2016, først afholdes i 2017 og indtægter der var forventet i 2016, først indkommer i 2017.
Note 21:
Overførslen skyldes tidsmæssige forskydninger i projekterne, således af udgifter, der var forventet afholdt i 2016, først afholdes i 2017 og indtægter der var forventet i 2016, først indkommer i 2017.
Note 22:
Overførslen skyldes tidsmæssige forskydninger i projekterne, således af udgifter, der var forventet afholdt i 2016, først afholdes i 2017 og indtægter der var forventet i 2016, først indkommer i 2017.
Note 23:
Overførslen skyldes tidsmæssige forskydninger i projekterne, således af udgifter, der var forventet afholdt i 2016, først afholdes i 2017 og indtægter der var forventet i 2016, først indkommer i 2017.
Note 24:
Overførslen gælder byggemodningerne samlet set. Overførslerne skyldes forskydninger i anlægsarbejderne, hvilket også resulterer i, at betaling af tilslutningsbidrag til forsyningsvirksomhederne skubbes. Anlægsarbejderne afventer også forundersøgelser der fortsætter i 2017.
Note 25:
Byggemodningen foregår løbende i forbindelse med salg af grunde. Manglende salg indebærer behov for overførsel til 2017.
Note 26:
Restmidler i forbindelse med færdiggørelse af industriområder.
Note 27:
Arbejdet med ny belægning og afstribning er igangsat, men når ikke at blive fuldt afsluttet i 2016.
Note 28:
Afventer dialog med skoler og politi om indsatsområder.
Note 29:
Det overførte beløb benyttes til Ndr. Ringvej/Skovvangen, som er planlagt udført i 2017.
Note 30:
Projektet afsluttes i 2017, hvor der aflægges projektregnskab til Vejdirektoratet, som danner grundlag for tilskuddet.
Note 31:
Restbudget efter udbud overføres til 2017.
Note 32:
Projektet er gennemført, eventuelle restmidler benyttes til LED-marks på andre ”mørke cykelstier”.
Note 33:
Detailprojektering af Ndr. Ringvej/Skovvangen sker i 2017.
Note 34:
Anlægsperioden er delt over 2 år, idet projektets opstart blev forsinket.
Note 35:
Restmidler i forbindelse med etablering af Kryds ved Sydbanegade/Riberdyb.
Note 36:
Politiet har reducerede ressourcer til at gennemføre den nødvendige godkendelse af projekter. Derfor udsættes en del af projektet til 2017.
Note 37:
Midlerne overføres til 2017 og vil indgå i finansieringen af fortov på Lindegade, hvilket vil blive medtaget ved ansøgningen om anlægsbevilling i 2017.
Note 38:
Midlerne overføres til 2017 og vil indgå i finansieringen af fortov på Højvangen, hvilket vil blive medtaget ved ansøgningen om anlægsbevilling i 2017.
Note 39:
Der reserveres 2 mio. kr. til sænkekasse under Kongebrogade samt 0,5 mio. kr. til kikkassen, åsted nr. 15.
Note 40:
Projekteringen af projektet sker i 2016, men udbud og udførelse vil først ske i foråret 2017.
Note 41:
Overførslen reserveres primært til genforeningspladsen samt Comeniushaven.
Note 42:
Skal ses i sammenhæng med den nyligt udarbejdede outdoorstrategi, og igangsættelse af aktiviteter herfra.
Note 43:
Anlægsarbejdet påbegyndes i 2017.
Note 44:
Overføres til 2017 ifm. etableringen af adgangsvej til kolonihaveområdet, ses i øvrigt i sammenhæng med infrastrukturudbygning ved Kolding Sygehus.
Note 45:
Forskydninger i projektets gennemførelse nødvendiggør overførsel til 2017. Projektet vil blive afsluttet i 2017, og modsvares af tilsvarende lånefinansiering.
Note 46:
Overførslen sker på baggrund af, at der har været forskydninger i tidsplanen på den oprindelige Affaldsplan.
Dette skyldes blandt andet, at det endnu ikke er afklaret, om der skal erhverves nyt areal til en ny genbrugsplads eller en udvidelse af den eksisterende samt hvordan den nye genbrugsplads skal se ud.
Derudover vil investering i nye beholdere til sortering af organisk affald ved borgerne først ske i 2017. Der har kun været rådgiverhjælp i 2016.
Storskraldsordningen er implementeret, men en evaluering vil ske efter 4-6 måneders drift, hvor succesen vil blive målt og der ses på, hvilke yderligere investeringer der skal foretages for at drifte.
Samtidig har man pt. valgt at leje nye lokaler til administrativt personale i stedet for at bygge nye bygninger.
Anlægsudgifterne i Affaldsplanen modsvares af tilsvarende lånefinansiering.
Note 47:
Projektet er ikke igangsat, hvorfor beløbet ønskes overført til 2017.
Note 48:
Projektet er ikke igangsat, hvorfor beløbet ønskes overført til 2017.
Note 49:
Projektet er ikke igangsat, hvorfor beløbet ønskes overført til 2017.
Note 50:
Projektet er i gang, men endnu ikke færdigt. Forventes afsluttet i 2017. Beløbet ønsker overført til 2017.
Note 51:
Overførslen skyldes en tidsmæssig forskydning, da ansættelse af projektmedarbejder til styring af projektet blev forsinket.
Note 52:
Overførslen skyldes tilpasning af budget i de enkelte år i forhold til betalingsplaner for projektet.
Note 53:
Overførslen skyldes tilpasning af budget i de enkelte år i forhold til betalingsplaner for projektet.
Note 54:
Opgaver er i udbud.
Note 55:
Byggeriet afventer lokalplansforslag der pt. er i høring.
Note 56:
Overførslen skyldes tilpasning af budget i de enkelte år i forhold til betalingsplaner for projektet.
Note 57:
Overførslen skyldes tilpasning af budget i de enkelte år i forhold til betalingsplaner for projektet.
Note 58:
Monopolbruddet er forsinket med 12 måneder, hvilket medfører at implementeringsudgifterne ikke alle er brugt i 2016 og derfor ønskes 3,5 mio. kr. overført til 2017.
Note 59:
Overføres til nyt projekt vedr. køb af jord til vådområdeprojekter (Apotekerengen).
Note 60:
Beløbet er afsat til eventuel udgift til forureningsoprensning vedr. Ndr. Ringvej 1. Dette ventes afklaret i løbet af 2017.
Note 61:
Afventer udløb af byggepligtfristen den 31. december 2018.
Note 62:
Købet gennemføres ikke i 2016.
Note 63:
Købet gennemføres ikke i 2016.
Note 64:
Overføres til nyt projekt vedr. køb af jord til udvikling.
Note 65:
Købet gennemføres ikke i 2016.
Note 66:
Købet gennemføres ikke i 2016.
Note 67:
Købet forventes afsluttet i 2017.
Note 68:
Projektet udskydes til 2017 på grund af tidspres.
Note 69:
Forskydningen kan specificeres således:
Note | Tekst | Beløb 2016 | Beløb 2017 | Beløb 2018 |
7 og 8 | P.nr. 4815 Låsbyhøj, etablering af lokal/socialpsykiatri | -11.000 | 11.000 | 0 |
11. | P.nr. 4580 Bygningsforbedringsudvalget | -143 | 143 | 0 |
12. | P.nr. 4581 Bygningsforbedring i Christiansfeld | -147 | 147 | 0 |
13. | P.nr. 4606 Ramme til byfornyelse og boligforbedring | -1.151 | 1.151 | 0 |
14. | P.nr. 4701 Bygningsfornyelse 2015 | -1.289 | 1.289 | 0 |
45. | P.nr. 4613 Energirenovering af den kommunale vejbelysning | -15.150 | 15.150 | 0 |
46. | Implementering af tiltag i ny affaldsplan | -41.020 | 20.000 | 21.020 |
| I alt | -69.900 | 48.880 | 21.020 |
Beslutning Økonomiudvalget den 12-12-2016
Forslaget indstilles til godkendelse.
Sagsnr.: 16/16718
Resumé
Sagen behandles i
Forslag
Sagsfremstilling
Der er følgende ændringer pr. 1. december 2016 vedrørende barselsudligningspuljen:
(Beløb hele 1.000 kr.) | 2016 |
Socialpolitik | 11 |
Uddannelsespolitik, serviceudgifter | 833 |
Uddannelsespolitik, overførsler | 9 |
Ejendoms- og boligpolitik | 7 |
Kulturpolitik | 97 |
Seniorpolitik | 853 |
Sundhedspolitik | 268 |
Administrationspolitik (F1) | 182 |
Barselsudligningspuljen (administrationspolitik) | -2.260 |
I alt | 0 |
For at sikre korrekt decentralt budget, når en ændring kendes, indberettes en omplacering under det enkelte politikområde, der overfører midler fra f.eks. barselsudligningspuljen til den berørte institution.
Under barselsudligningspuljen opsamles udmøntning på én konto pr. politikområde. Nærværende ansøgning overfører midler mellem politikområdets puljekonto til den centrale puljekonto under administrationspolitik.
(Beløb hele 1.000 kr.) | 2016 |
Socialpolitik | -17 |
Uddannelsespolitik | -59 |
Fritids- og Idrætspolitik | -4 |
Børnepasningspolitik | -28 |
Seniorpolitik | -17 |
Administrationspolitik | -24 |
Effektiviseringspuljen (administrationspolitik) | 149 |
I alt | 0 |
Beslutning Økonomiudvalget den 12-12-2016
Forslaget indstilles til godkendelse.
Sagsnr.: 15/16715
Resumé
I budget 2016 er optaget 42 bevillingsnoter. I budget 2015 var der optaget 47 bevillingsnoter, hvoraf der fortsat mangler at blive realiseret 2 noter.
For 2016 er der ved denne opfølgning realiseret 6 noter jf. sagsfremstillingen. Herefter mangler realisering af 15 noter. Realiserede noter medtages ikke i kommende orienteringer. De realiserede noter har grøn status i bilaget ”Status på bevillingsnoterne”.
Status for bevillingsnoterne i budget 2016 samt endnu ikke realiserede bevillingsnoter fra 2014 og 2015, fremgår af sagsfremstillingen i punktet ”Igangværende bevillingsnoter 2016, 4. opfølgning”, samt i bilaget ”Status på bevillingsnoterne”.
Sagen behandles i
Forslag
Kommunaldirektøren foreslår,
Sagsfremstilling
I budget 2014 og 2015 er følgende 2 bevillingsnoter realiseret siden sidste opfølgning:
GENERELT
Ad 0.4 (2014) Kolding Kommune skal have flere medborgere
Det udarbejdede koncept er afprøvet, overfor ansatte i Kolding Kommune, der ikke bor i kommunen. Der er tilsendt velkomstbrev og –folder, der indeholder flere tilbud, der sigter mod en tilflytning til kommunen. Det vurderes at målgruppen, hvor formålet kun er bosætning, er for snæver. Det foreslås derfor at gøre formålet bredere.
Sygehus Lillebælt ønsker at Fredericia, Middelfart, Vejle og Kolding kommuner sammen udvikler/puljer tilbud til nyansatte på Sygehus Lillebælt, så der fremstår ét samlet tilbud fra kommunerne. Arbejdet vil pågå hen over efteråret.
Nye virksomheder af en vis størrelse og nye ledere i eksisterende virksomheder bydes velkommen med tilbud om møde hos borgmesteren. Under mødet aftales det videre arbejde med virksomhedens ledere – herunder evt. tilbud om rundvisning eller lignende til virksomhedens medarbejdere for at præsentere kommunen som bosætningssted. Dette koncept er i drift og fortsættes.
UDDANNELSESPOLITIK
Ad 0.11 (2015) Relokalisering af klubtilbud i Skovparken
Efter godkendelse af afdelingsbestyrelsen er etablering af en pavillon i Skovparken til ungdomsklub iværksat. Pavillonen forventes færdig i december 2016.
I budget 2016 er følgende 6 bevillingsnoter realiseret siden sidste opfølgning:
ARBEJDSMARKEDSPOLITIK
Ad 0.7 FREM mod arbejdslivet
Efter Arbejdsmarkedsudvalgets beslutning den 7. april 2016 om ikke at erhverve skibet FREM, men eventuelt købe aktiveringspladser af en potentiel køber af skibet, blev der nedsat en intern arbejdsgruppe. Gruppen vurderede i foråret mulighederne på skibet for at skabe aktiveringspladser for gruppen af unge under 30, som endnu ikke er klar til at gå i gang med en uddannelse.
I sommeren 2016 blev FREM solgt til anden side.
UDDANNELSESPOLITIK
Ad 0.17 Skoleorkester
Model for at fastholde skoleorkestret er udarbejdet og implementeret fra skoleåret 2016/2017.
MILJØPOLITIK
Ad 0.28 Landsbykoordinator
Landsbykoordinatormodellen er etableret på Stenderuphalvøen. Evalueringskriterier skal i de kommende måneder fastlægges i samarbejde med KLF, hvorefter ordningen skal evalueres i 2017.
Ad 0.30 Handicapboliger
Nye boliger opføres generelt fuldt tilgængelige, og det er forvaltningens vurdering, at der ikke er et særligt behov. Hvis en ung med fysisk handicap ønsker at bo i et ungdomsmiljø, er eksempelvis de nyrenoverede boliger på Kløvervej 12 fuldt tilgængelige (tidligere plejecenter Kløverhøj). Der er løbende fraflytning, da det typisk er studerende, der bor på stedet. Hvis der opstår særlige behov, kan der henvises til ledige ældreboliger.
SENIORPOLITIK
Ad 0.32 Seniorområdet, demografiudviklingen
Værdighedspolitikken er godkendt af Byrådet den 27. juni 2016. I forhold til udmøntningen af midlerne fra værdighedspuljen henvises til Seniorudvalgets dagsorden den 1. juni 2016.
De forventede udgifter til hjemmepleje og sygepleje bygger på efterspørgsel og er meget påvirkelige overfor udviklingen i antallet af borgere i forskellige aldersgrupper. Befolkningsprognosens indvirkning skal derfor følges tæt ud i årene.
For så vidt angår øvrige midler fra Finansloven afventes ministeriets udmeldinger. Disse vil blive fulgt i medfør af note 0.4, jævnfør budgetnoter afledt af budgetforlig 2017. Nærværende note anses derfor som realiseret for 2016.
ADMINISTRATIONSPOLITIK
Ad 0.37 Udviklingsrum og revideret indsats for effektiviseringer
Med vedtagelsen af budget 2017 betragtes noten som realiseret.
Bilag
Sagsnr.: 15/16715
Resumé
I budget 2016 er optaget 42 bevillingsnoter, hvoraf der mangler at blive realiseret 15 noter. I budget 2015 var der optaget 47 bevillingsnoter, hvoraf der fortsat mangler at blive realiseret 2 noter.
Status for bevillingsnoterne i budget 2016, samt endnu ikke realiserede bevillingsnoter fra 2014 og 2015, fremgår af sagsfremstillingen og i bilaget ”Status på bevillingsnoterne”. Endnu ikke realiserede bevillingsnoter har enten gul eller rød status i bilaget, hvor gul betyder, at noten endnu ikke er realiseret, men handlingsplanen for realiseringen er kendt. Rød betyder, at noten endnu ikke er realiseret, og at det på nuværende tidspunkt er ukendt hvornår og hvordan, den vil blive realiseret.
I bilaget ”Status på bevillingsnoterne”, kan selve notens tekst, samt hele forvaltningens bemærkning til noten, læses. I følgende sagsfremstilling er det notens overskrift, samt essensen af forvaltningens bemærkning, der kan ses.
Sagen behandles i
Forslag
Kommunaldirektøren foreslår,
Sagsfremstilling
I Budget 2015 er følgende bevillingsnoter endnu ikke realiseret:
GENERELT
Ad 0.5 Udvikling af Marina City
Projektet har god fremdrift og der er udarbejdet kommissorium, handle- og tidsplan, afdækket behov for ekstern konsulenthjælp, startet op på interessent- og risikoanalyse, ligesom der pt. Planlægges en designproces.
Markedsdialog med potentielle investorer gennemføres i løbet af november 2016.
Ad 0.24 Udvikling Vamdrup og Lunderskov
Borgerplanen for Vamdrup blev taget til efterretning af Byrådet den 27. juni 2016 og der arbejdes nu med en udviklingsplan for Kinoområdet ligesom ejendommen Østergade 8 er opkøbt. Det forventes, at der forelægges et forslag til prioritering af midler afsat til realisering af borger planen ultimo 2016/primo 2017.
Projektet med borgerplan for Lunderskov kører planmæssigt. Lokalrådet i Lunderskov har ønsket knap så hurtig fremdrift, hvorfor planen forventes færdig ultimo 2016.
I budget 2016 er følgende bevillingsnoter endnu ikke realiseret, og der er ultimo november 2016 følgende bemærkninger til dem:
SOCIALPOLITIK
Ad 0.3 Hytteby og udslusningslejligheder
By- og Udviklingsforvaltningen og Senior- og Socialforvaltningen har i samarbejde med konsulentfirmaet Social+ igangsat en proces, hvor mulighederne for at lave et projekt under titlen ”Samskabelse om kolonihaver med helårsbeboelse i Kolding” undersøges.
Der har været afholdt et møde med beboerne i kolonihaveområdet og Social+. Der er nedsat en arbejdsgruppe på tværs af By- og Udviklingsforvaltningen og Senior- og Socialforvaltningen, hvor der arbejdes med et kommissorium for et projekt, vedrørende afklaringen af muligheder for, at etablere boliger i den del af kolonihaveområdet ved Stadion.
Ad 0.5 Social økonomi
I forhold til etablering af en socialøkonomisk virksomhed til plantning af blomster på kommunens arealer er der et afklarende samarbejde i gang mellem By- og Udviklingsforvaltningen og Senior- og Socialforvaltningen.
I forhold til et socialøkonomisk projekt med turistinformation ved rastepladser er der ligeledes et afklarende samarbejde i gang med Business Kolding (turistinformationen), Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen og Senior- og Socialforvaltningen.
Business Kolding oplyser, at de er i gang med at lave aftale med GLAD fonden omkring turistguider.
ARBEJDSMARKEDSPOLITIK
Ad 0.6 Særligt tilrettelagt undervisning
Budgetprocessen er nu overstået, og i henhold til gammel aftale genoptages arbejdet med budgetnoten. Der er indkaldt til møde mellem BIF og BUF. Mødet afholdes i uge 47, torsdag den 24. november 2016.
Ad 0.9 Primær/sekundær sagsbehandler
Arbejdsmarkedsudvalget orienteres på deres møde i december om status på implementeringen på jobcentret.
UDDANNELSESPOLITIK
Ad 0.11 SFO, Takst
Kan ikke realiseres før april 2017.
Der udarbejdes månedlige opfølgninger, som fremsendes som orienteringspunkt på Børne- og Uddannelsesudvalget.
FRITIDS- OG IDRÆTSPOLITIK
Ad 0.19 Udbygning af Alminde-Viuf Hallen
Der er nedsat en byggestyregruppe, der har igangsat arbejdet med at aftale indhold i faciliteten samt placering af faciliteten i forhold til nuværende hal og klubfacilitet. Byggestyregruppen har fået tilknyttet ekstern rådgiver for udarbejdelse af udbudsmateriale.
Ad 0.20 Etablering af aktivitetsfaciliteter i Skanderup og Sjølund.
Initiativgruppen i Skanderup arbejder fortsat internt med projektet. Den selvejende institution Sjølund Multiarena har fået godkendt deres business case til realisering i 2017.
Ad 0.21 Lunderskov Hallen
Der har været afholdt et indledende møde med initiativgruppen og arbejdet er fortsat i gang.
VEJ- OG PARKPOLITIK
Ad 0.23 Kolding Å
Halvdelen af de fremsendte udvidelsesforslag til budget 2017 indgår i det vedtaget for budget 2017. Der arbejdes videre med yderligere finansiering, og øvrige tiltag udføres i 2017.
Ad 0.24 Udviklingsplan Lunderskov
Projektet kører planmæssigt. Lokalrådet i Lunderskov har ønsket knap så hurtig fremdrift i projektet, hvorfor planen forventes færdig ultimo 2016.
Ad 0.25 Bønstrup Sø Bad
Badevandskvaliteten er fulgt hele badesæsonen i 2016, og der er udtaget sedimentprøver for tungmetaller og miljøfremmede stoffer. Det forestår at vurdere prøverne samt drøfte dem med Embedslægeinstitutionen.
MILJØPOLITIK
Ad 0.27 Seest Fritidslandskab
Et forslag til model for funding af den videre etablering af rammeplanen for Seest fritidslandskab indgik ved budgetforhandlingerne, men blev ikke prioriteret. By- og Udviklingsforvaltningen arbejder sammen med Fritid og Idræt videre på at fremme den samlede anvendelse af området til fritidsformål.
ADMINISTRATIONSPOLITIK
Ad 0.35 Hejlsminde Helhedsplan
På mødet den 5. april 2016 mellem By- og Udviklingsforvaltningen og repræsentanter for Hejlsminde blev det besluttet, at de dele af projektet, der vedrører etablering og udvikling af legeplads, samt trafikforanstaltninger, overdrages til Vej og Park.
Til det videre arbejde med at søge fonde understøtter miljøområdet. Kolding Kommunes fundraising koordinator har desuden sparret med repræsentanter fra Hejlsminde, om hvilke fonde de kan søge, med de forskellige elementer af udviklingsplanen. Der pågår p.t. arbejde med at søge fonde, som primært foretages af repræsentanter fra Hejlsminde og understøttes af Fundraising koordinatoren, samt By- og Udviklingsforvaltningen.
Kolding Kommune har desuden en væsentlig rolle som grundejer på de fleste arealer og har tilkendegivet positiv interesse i, at udviklingsplanen kan realiseres.
Ad 0.36 Vikarkorps
Redegørelsen er under udarbejdelse og HR afdelingen er i gang med udarbejdelse af et notat omkring mulighederne/udfordringerne ved etablering af egne interne vikarkorps. Redegørelsen forventes fremsendt til Økonomiudvalget primo 2017.
FORSYNINGSPOLITIK
Ad 0.39 Renovation
Forslag er fremlagt og budgetforslaget er vedtaget. Der er ansat en til opstart af projektet. Der er på Teknikudvalget i november behandlet en sag om REUSE, der beskriver igangsættelse af ordningen pr. 1/1-2017.
Bilag
Sagsnr.: 16/85
Resumé
Budgetrealisering er en statusopgørelse, der hver måned fremsendes til orientering til Økonomiudvalget. Punktet beskriver forventningerne til regnskab 2016.
Hovedpunkterne er:
- Generelt forventes det, at budgettet bliver overholdt.
- For serviceudgifter forventes regnskabet at være 14,2 mio. kr. større end årsbudgettet.
- For serviceudgifter forventes 25,7 mio. kr. overført til 2017. For anlæg er der overført 154,4 mio. kr. til 2017. Sammenlagt forventes 180,1 mio. kr. overført.
- I forhold til de fastsatte mål for effektiviseringer mangler der 13,3 mio. kr. i 2016 og 17,9 mio. kr. i 2017.
- Der skønnes nu et kasseforbrug i 2016 på 8,427 mio. kr. I forhold til årsbudgettet kan ændringen henføres en forskydning af rådighedsbeløb (investeringer fremrykket fra 2017-2020 til 2016), renovering/nyanlæg af banespor i Vamdrup, frigivelse af rådighedsbeløb vedr. ny daginstitution i Sydvestkvarteret, samt ny dimensioneringsplan for Trekantområdets Brandvæsen.
Sagen behandles i
Forslag
Kommunaldirektøren foreslår,
Sagsfremstilling
Da budget 2016 blev vedtaget, var der lagt op til et kasseforbrug på 6,9 mio. kr. I stedet er der nu udsigt til et kasseforbrug på 8,4 mio. kr. fordelt på følgende poster:
Årsbudget, kasseforbrug | 6,877 mio. kr. | 6,877 mio. kr. |
Overførsler:
| 166,414 mio. kr. -25,700 mio. kr. | 140,714 mio. kr. |
Tillægsbevillinger:
| -0,314 mio. kr. -3,228 mio. kr. 1,500 mio. kr. 9,600 mio. kr. 5,500 mio. kr. 0,380 mio. kr. 0,000 mio. kr. 6,049 mio. kr. 1,900 mio. kr. -0,550 mio. kr. 2,440 mio. kr. | 23,277 mio. kr. |
Forventede yderligere tillægsbevillinger:
| -8,080 mio. kr. -154,361 mio. kr. | -162,441 mio. kr. |
Forventet kasseforbrug 2016 | 8,427 mio. kr. | 8,427 mio. kr. |
(+ er lig med kasseforbrug/- er lig med kasseforøgelse)
Indtægter (Skatter, tilskud mv.)
Midtvejsreguleringen samt regulering af beskæftigelsestilskud viser en negativ regulering på 32 mio. kr., der er finansieret i bevillingskontrollen medio 2016 jævnfør nedenstående. Den negative regulering kan henføres til færre udgifter end forventet til de budgetgaranterede områder m.v. i regnskab 2015.
Serviceudgifter
Med udgangen af november 2016 er der brugt 92,33% af budgettet. Det er 1,44% mere end på samme tidspunkt i 2015.
Der forventes nu serviceudgifter i 2016 på 3.702,4 mio. kr., hvilket er 14,2 mio. kr. mere end årsbudgettet og 12,9 mio. kr. mere end det vejledende sigtepunkt KL har udmeldt i notatet fra den 15. august 2016. En overskridelse af rammen på landsplan kan betyde en sanktion i form af reduceret tilskud, hvorfor udviklingen i såvel de budgetterede serviceudgifter som det forventede regnskab bør følges meget tæt.
KL har foretaget en spørgeskemaundersøgelse blandt alle kommuner. Resultatet er, at der forventes serviceudgifter meget tæt på landets samlede ramme, hvilket øger risikoen for en sanktion væsentligt. Der bør fortsat drøftes tiltag til sikring af, at Koldings andel af den samlede serviceudgiftsramme overholdes.
Direktionen skønner nu en overførsel fra 2016 til 2017 på 25,7 mio. kr., hvor det oprindelige skøn var 45,0 mio. kr. Det reducerede skøn vedrører primært uddannelsespolitik, børnepasningspolitik, seniorpolitik og puljer og fælleskonti under administrationspolitik.
Konkret oplyser seniorudvalget, at bestillerbudgetterne på området er under pres, og det er derfor på nuværende tidspunkt vanskeligt at forudsige den forventede overførsel til 2017. Et foreløbigt skøn lyder tæt på 0.
Effektiviseringsmålet
I 2016 mangler realisering af 13,3 mio. kr. og i 2017 mangler realisering af 17,9 mio. kr. Siden sidste opfølgning er sket følgende ændringer:
- Underkørte kilometer primo/medio 2016, ændret (-79.000 kr./0 kr.)
- Særligt dyre enkeltsager, ændret (-200.000 kr./0 kr.)
Ændringerne i de realiserede effektiviseringsmål er beskrevet i det vedhæftede notatark. For 2016 og 2017 er udarbejdet en handlingsplan for realisering af det samlede effektiviseringsmål idet det bemærkes, at en fuld realisering af 2016 ikke sker med de igangværende indsatser. Et eventuelt ikke realiseret effektiviseringsmål vil blive overført til realisering i 2017.
At effektiviseringsmålet er under pres skal ses i sammenhæng med, at de tværgående strategiske projekter, der skal bidrage med besparelser på 20,0 mio. kr. i 2017, ikke er endeligt igangsat. Endvidere skal, i forhold til et skøn for den samlede budgetrealisering for 2017 medtages, at de af Byrådet vedtagne bevillingsnoter eventuelt kan medføre et afledt udgiftspres.
Overførsler
Der er overført 12,252 mio. kr. til 2016 ved bevillingskontrollen ultimo 2015 til dækning af den negative efterregulering af beskæftigelsestilskuddet.
Ved bevillingskontrollen medio 2016 er medtaget et overskud på området på 22,4 mio. kr., der anvendes til inddækning af den negative midtvejsregulering 2016.
Dog bemærkes, at ny lovgivning medfører betydelige ændringer i indsatsen, hvorfor området følges tæt.
Betaling til sygehuse (Aktivitetsbestemt medfinansiering)
På baggrund af de første 8 måneders udgifter skønnes et forbrug meget tæt på det korrigerede budget.
Anlæg
Der forventes ingen afvigelser i forhold til det korrigerede budget. Der er overført netto 60,880 mio. kr. til 2016 ved bevillingskontrollen ultimo 2015. Der er yderligere overført et negativt beløb på -2,566 mio. kr.
Til 2017 overføres et rådighedsbeløb på netto 154,361 mio. kr. ved bevillingskontrollen ultimo 2016.
Overførslen er generelt udtryk for at projekter er tidsmæssigt forskudt. Det bør vurderes, om der kan tilrettelægges en procedure, der sikrer at bevilgede midler afholdes i det år de er budgetteret med henblik på at fastholde fokus på udvikling og vækst.
Jordforsyning (jordkøb, byggemodning og salg)
Der forventes en ikke realiseret salgsindtægt i 2016 på 20,0 mio. kr., som er medtaget i bevillingskontrollen medio 2016.
Forsyningsvirksomhed (Renovation)
Budgettet forventes overholdt.
Lån og øvrige finansforskydninger
Budgettet forventes overholdt.
Bilag
Sagsnr.: 16/85
Resumé
Likviditetsbudgettet viser et skøn over udviklingen i Kolding Kommunes gennemsnitlige kassebeholdning. Den månedlige opgørelse viser afvigelser i forhold til likviditetsbudgettet.
Der forventes nu en gennemsnitlig likviditet ved udgangen af 2016 på 391,6 mio. kr., hvor likviditetsbudgettets skøn er på 330,0 mio. kr.
Sagen behandles i
Forslag
Kommunaldirektøren foreslår,
Sagsfremstilling
Den gennemsnitlige kassebeholdning er steget fra 367,0 mio. kr. pr. 31. december 2015 til 395,4 mio. kr. pr. 30. november 2016.
Gennemsnittet ved udgangen af 2016 beregnes nu til 391,6 mio. kr., hvilket er 61,6 mio. kr. større end ved likviditetsbudgettets udarbejdelse.
En del af Kolding Kommunes kassebeholdning består af udvalgenes og institutionernes overskud, der overføres fra år til år. Fra 2015 til 2016 er ved bevillingskontrollen ultimo 2015 overført 133,6 mio. kr., herudover er der yderligere overført i alt 35,7 mio. kr.
Direktionens seneste skøn viser en forventet overførsel fra 2016 til 2017 på 25,7 mio. kr. til service, herudover er der overført 154,4 mio. kr. til anlæg, som er en del af bevillingskontrollen ultimo 2016.
I budgetprocedure 2017 er målet for den gennemsnitlige likviditet på minimum 200,0 mio. kr. videreført. Dette mål vil med de nuværende forudsætninger blive overholdt i perioden 2016 – 2018.
I den følgende graf vises den forventede udvikling af likviditeten fra 2015 og frem samt Byrådets likviditetsmål på 200,0 mio. kr.
Den forventede udvikling er skønnet med udgangspunkt i det korrigerede budget for 2016 og det indgåede budgetforlig for 2017 og frem.
Skønnet bygger i øvrigt på følgende forudsætninger:
- Kasseforbrug eller kasseforøgelse påvirker med 50% i indeværende år og 50% i det følgende år.
- Der forventes ingen tillægsbevillinger finansieret af kassen resten af 2016 og i hele 2017.
- Der forventes overført et faldende overskud de kommende år (128,0 mio. kr. til 2018, 115,0 mio. kr. til 2019, 102,0 mio. kr. til 2020 og 90,0 mio. kr. til 2021 og følgende år).
Sagsnr.: 06/15387
Resumé
Sagen behandles i
Forslag
Børne- og uddannelsesdirektøren foreslår,
at det i budgettet optagne beløb på 1.000.000 kr. til rente- og
afdragsfrit lån til Arena Syd i 2017 frigives og udbetales til Arena Syd,
Sagsfremstilling
Børne- og Uddannelsesforvaltningen oplyser, at Byrådet i forbindelse med vedtagelsen af budgettet for 2016 samt overslagsårene 2017-2019 besluttede at afsætte midler til ydelse af rente- og afdragsfrie lån til den selvejende institution Arena Syd på 1.000.000 kr. i hvert af årene.
Budgetbeløbet er optaget på konto 08.25, langfristede udlån og tilgodehavender.
Beløbet skal anvendes til ordinær drift af institutionen.
Centralforvaltningens bemærkninger
Beslutning Fritids- og Idrætsudvalget den 07-12-2016
Beslutning Økonomiudvalget den 12-12-2016
Sagsnr.: 16/16145
Resumé
Kommunens lånegarantier er gennemgået på baggrund af Sønderborg-sagen, hvor retten slog fast, at de to vederlagsfrie garantier, Sønderborg Kommune havde givet til to fjernvarmeselskaber, udgjorde ulovlig statsstøtte.
Kolding Kommune har stillet garantier for lån til selskaber inden for en række forskellige aktiviteter og har nu fået disse gennemgået og vurderet af et advokatfirma.
Sagen behandles i
Forslag
Kommunaldirektøren foreslår,
at følge advokatfirmaets anbefalinger, således det sikres, at de garantier, Kolding Kommune har stillet, er lovlige.
at der ikke opkræves provision fra stiftelsestidspunktet, men fremadrettet fra 2017.
Sagsfremstilling
Der er stor fokus på kommunalt stillede lånegarantier for tiden – især efter Sønderborg-sagen, hvor retten slog fast, at de to vederlagsfrie garantier, Sønderborg Kommune havde givet til to fjernvarmeselskaber, udgjorde ulovlig statsstøtte.
Kolding Kommune har stillet garantier for lån til selskaber inden for en række forskellige aktiviteter og har nu fået disse gennemgået og vurderet af et advokatfirma.
Det er gjort med udgangspunkt i de kommunalretlige og statsstøtteretlige rammer for at sikre de garantier, kommunen har stillet, ikke er ulovlige. Herudover ses det ligeledes som en mulighed for at indtægtsoptimere, såfremt det vurderes, at Kolding Kommune lovligt kan opkræve provision for garantier, hvor det ikke er gjort tidligere.
Advokatfirmaet anbefaler følgende:
Christiansfeld Fjernvarmeselskab
Dokumentation for, at provisionen er fastsat efter gældende markedsvilkår, bør frembringes.
TVIS
Der opkræves ikke provision for den garanti, der er stillet for TVIS, idet der ikke er kommunal praksis herfor. Dette kan dog blive opfattet som ulovlig statsstøtte, hvorfor det anbefales, at der foretages en vurdering af markedsprisen for lånegarantien og herefter træffes afgørelse om opkrævning fra stiftelsestidspunktet og frem, inkl. renter.
Forbundsvandværket
Der opkræves ikke provision for Forbundsvandværket, hvilket kan blive opfattet som ulovlig statsstøtte. Det anbefales derfor, at der foretages en vurdering af markedsprisen for lånegarantien og herefter træffes afgørelse om opkrævning fra stiftelsestidspunktet og frem, inkl. renter.
Vonsild-, Mosvig- og Strandhuse Nr. Bjert Vandværk
Dokumentation for, at provisionen er fastsat efter gældende markedsvilkår, bør frembringes.
Energnist og Deponi Syd
Der opkræves ikke garanti for Energnist og Deponi Syd, idet der ikke er kommunal praksis herfor. Dette kan dog blive opfattet som ulovlig statsstøtte, hvorfor det anbefales, at der foretages en vurdering af markedsprisen for lånegarantien og herefter træffes afgørelse om opkrævning fra stiftelsestidspunktet og frem, inkl. renter.
Der er fra Regeringens side udmeldt en påtænkt analyse, der skal tydeliggøre linjerne mellem kommunalret og statsstøtte i forhold til garantier givet på affaldsområdet. Det anbefales derfor, at afvente resultatet af analysen, før der træffes afgørelse om eventuelle ændringer i forhold til garantien.
Kolding Havn
Der er ikke opkrævet provision for den garanti, der er givet til Kolding Havn, hvilket opfattes som ulovlig statsstøtte. Et eventuelt statsstøtteretligt tilbagebetalingskrav er dog forældet, idet stiftelsestidspunktet for garantien ligger mere en 10 år tilbage. Ved ændringer af garantien og/eller ved ny garantistillelse anbefales det, at der opkræves provision, fastsat efter gældende markedsvilkår.
Arena Syd
Garantien stillet til Arena Syd opfattes som ulovlig statsstøtte, idet Arena Syd har erhvervsøkonomiske interesser. Vurderingen er dog, at restgælden er så lille, at det ikke er rentabelt i forhold til ressourceforbruget at foretage ændringer. Ved fornyelse og/eller ved ny garantistillelse, skal der dog opkræves provision fastsat efter gældende markedsvilkår.
Bilag
Sagsnr.: 15/15794
Resumé
Kolding Kommunes Outdoorstrategi har været sendt i offentlig høring samt direkte høring ved en række udvalgte foreninger, partnere og interessenter i 8 uger. I høringsperioden er der indkommet 13 høringssvar, som overvejende er positive og indeholder forslag til få tilføjelser og forslag til konkrete outdoor aktiviteter.
Forvaltningen foreslår på baggrund af de indkomne høringssvar, at Outdoorstrategien godkendes med en tilføjelse om, at den også skal være med til at fremme erhvervsturisme og bosætning, samt at Bønstrup Sø i Vamdrup udpeges som et hotspot.
Desuden udarbejdes der en beskrivelse af strategiens hotspots der vedlægges som et bilag til strategien.
Forvaltningen foreslår også, at der udarbejdes et kort høringssvar til de indkomne forslag, og såfremt de foreslåede aktiviteter ikke kan realiseres under Outdoorstrategien, oplyses det, at kommunen søger at realisere dem gennem andre samarbejder, som f.eks. centerby- og landsbysamarbejdet eller øvrige projekter.
Sagen behandles i
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
Sagsfremstilling
I høringsperioden er der indkommet 13 høringssvar, som overvejende er positive og indeholder forslag til få tilføjelser og forslag til konkrete outdoor aktiviteter.
Destination Lillebælt tilkendegiver, at det er et rigtigt godt og spændende arbejde Kolding Kommune har igangsat. Destination Lillebælt foreslår, at det i strategien gøres mere synligt, at den også skal medvirke til at skabe større sammenhæng mellem turismeudvikling og den kommunale planlægning og udvikling af oplevelsesområder. Destinationen siger også, at dette bør ske ved øget samarbejde mellem erhvervet og Kolding Kommune gennem eksisterende netværk og nye partnerskaber.
Funky Monkey Park og Kolding Turismeforening ved Søren Madsen opfordrer til de samme tilføjelser i strategien.
Forvaltningen synes, det er konstruktive forslag og foreslår derfor, at de ønskede tilføjelser imødekommes – de kan ses med rød tekst i strategien, der er vedlagt som bilag 1.
Forvaltningen synes, det er konstruktive forslag og foreslår derfor, at de ønskede tilføjelser imødekommes – de kan ses med rød tekst i strategien, der er vedlagt som bilag 1.
Søren Madsen, Partnerskabssamarbejdet bestående af Hotel Kolding Fjord, Koldingegnens Efterskole og Houens Odde Spejdercenter på Drejens Halvø, StenderupHalvørådet og Landbomuseet Kolding efterlyser hotspotbeskrivelserne i strategien.
For at holde tekstmængden i strategien nede har forvaltningen i første omgang valgt ikke at beskrive de enkelte hotspots i strategien. Det er med høringssvarene blevet tydeligt, at der er behov for at beskrive differentieringen af de enkelte hotspots. Forvaltningen foreslår derfor dette tilføjes strategien som et bilag.
Søren Madsen synes desuden, at der er meget fokus på kultur, natur, ro og respekt i strategien og peger på, at der også bør være plads til mere intensive naturoplevelser. Det kunne f.eks. være i Hylkedalen og Seest Fritidslandsskab.
Forvaltningen er enig i, at der også skal være hotspots, hvor der er plads til mere actionprægede aktiviteter, og det er imødekommet lige præcist i potentialebeskrivelserne af Hylkedalen og Seest Fritidslandskab, idet det under disse to lokaliteter er anført; at der er plads til action med social dimension i Hylkedalen og action med støj i Seest Fritidslandskab.
Søren Madsen har også en opfordring til kommunen om at vælge et andet skiltedesign i det åbne land, især set i lyset af, at Kolding er Design by/kommune. Et ønske om tydelig skiltning i det åbne land skal vejes op mod genkendelighed, kontinuitet og landskabelige hensyn. Der er desuden i handleplan 3 om synlighed peget på, at der skal udarbejdes en ny designmanual for skiltning i forhold til oplevelser og ruter.
Centerbysamarbejdet i Lunderskov har bemærket, at Drabæks Mølle er med i Outdoorstrategien som et hotspot. De vil derfor tilføje denne oplysning i den nye borgerplan for Lunderskov. Forvaltningen vil i udmøntningen af strategien arbejde for at sikre, at mulige synergier mellem outdoorstrategien og borgerplanerne for alle tre centerbyer realiseres.
Vamdrup Byforum har fremsendt en beskrivelse af de seneste og planlagte tiltag ved Bønstrup Sø og har et forslag om at området medtages som et hotspot i Outdoorstrategien. Der peges bl.a. på, at der arbejdes på at sikre stiadgang hele vejen rundt om søen og der er sat undersøgelser i gang med henblik på at genskabe Bønstrup Sø som badesø.
Forvaltningen anbefaler, at forslaget om at gøre Bønstrup Sø til et hotspot imødekommes.
Forvaltningen anbefaler, at forslaget om at gøre Bønstrup Sø til et hotspot imødekommes.
Landbomuseet Kolding tilkendegiver, at man er meget interesseret i at samarbejde med Kolding Kommune om udviklingen af museet og Harte Skov.
Kajakgården kommer i sit høringssvar med helt konkrete forslag til udviklingen af hotspot ”Fjorden og kystlandskabet” samt ”Harteværket og Kolding Å”. Det drejer sig f.eks. om etablering af kystnære faciliteter og overnatningsmuligheder, flere isætningssteder i Kolding Å, at udnytte åen til guidede ture med storytelling, natur, kultur, historie m.m.
Forvaltningen vil nærmere vurdere de indkomne forslag og med henblik på at realisere dem, dele ideerne med Naturstyrelsen, Trekantområdet, Oplevelsescenter Harteværket, Destination Lillebælt og Naturpark Lillebælt. Ideerne vil i øvrigt indgå i arbejdet med en strandpotentialeplan for Kolding Kommune.
Jens T. Vejstrup har fremsendt forslag om, at der etableres en sti gennem Kolding Ådal fra Ringgaden til Lunderskov.
Forvaltningen oplyser, at der p.t. ikke er planer om flere stier i dette område netop nu, men at man løbende vil søge at finde midler til realisering af stier, der kan binde det rekreative stinet i Kolding Ådal mere sammen.
Forvaltningen oplyser, at der p.t. ikke er planer om flere stier i dette område netop nu, men at man løbende vil søge at finde midler til realisering af stier, der kan binde det rekreative stinet i Kolding Ådal mere sammen.
Stig Friis fra Bjert ønsker en ny stiforbindelse på Skamlingsbanken. Forvaltningen kan oplyse, at det bliver realiseret med Udviklingsplanen for Skamlingsbanken.
Helle Nygaard-Lund fra Vamdrup stiller forslag om, at der etableres ridestier, der kan binde Fovslet Skov og Svanemosen sammen samt at eksisterende stier i Fovslet Skov udbedres, således at belægningen er egnet til ridning. Der er også ønske om et shelterområde med små hestefolde.
Forvaltningen kan oplyse, at Outdoorstrategien ikke indeholder stiprojekter netop i dette område, men at man vil være opmærksom på forhold, der kan fremme en realisering af nye stier og ruter i området. Dette vil være i samarbejde med Naturstyrelsen, der ejer store dele af Fovslet Skov og Svanemosen.
Dansk Vandrelaug, Kolding gør opmærksom på, at Kløverstierne bør afmærkes således, at det er muligt at bruge dem i begge retninger. Forvaltningen er opmærksom på problemet og har planer om at gøre afmærkningen bedre i 2017.
Vandrelauget opfordrer til, at strategien kommer til at indeholde en sammenhængende vandrerrute fra Lillebælt via Kolding til Hærvejen, samt at der genetableres en række gamle skole- og kirkestier.
Forvaltningen oplyser, at Outdoorstrategien allerede indeholder planer om at etablere en oplevelsesrute fra Hejls Nor til kommunegrænsen til Vejen – den såkaldte Kongeåsti, der vil imødekomme ønsket fra Vandrelauget.
Opsummerende betyder de indkomne høringssvar, at Forvaltningen foreslår følgende tilretninger og handlinger:
- Det indføjes i strategien, at den også skal være med til at fremme erhvervsturisme og bosætning.
- Bønstrup Sø i Vamdrup udpeges som et hotspot i strategien.
- Der udarbejdes en beskrivelse af strategiens hotspots og dette vedlægges som et bilag til strategien.
- Der udarbejdes et kort høringssvar til de indkomne forslag og såfremt de foreslåede tiltag og aktiviteter ikke kan realiseres under Outdoorstrategien oplyses det, at kommunen søger at realisere dem gennem andre samarbejder.
Bilag
- Outdoorstrategi_Strategitekst_dec_2016_endelig politisk behandling
- Outdoorstrategi_bilag_steder_dec_2016_endelig politisk behandling
- Handleplan Outdoorstrategi 1 steder_endelig politisk behandling
- Handleplan Outdoorstrategi 2 ruter_endelig politisk behandling
- Handleplan Outdoorstrategi 3 synlighed_endelig politisk behandling
- Handleplan Outdoorstrategi 4 partnerskaber_dec_2016_endelig politisk behandling
Sagsnr.: 16/4038
Resumé
Tillæg nr. 15 til Kolding Kommunes spildevandsplan 2012-2019 er udarbejdet for at ændre kloaksystemet i Rebæk, så regnvand og spildevand håndteres i to særskilte systemer. Formålet er:
- at reducere risiko for oversvømmelser af kældre og terræn med kloakvand i tilfælde af skybrud,
- at reducere udledninger af opspædet spildevand til Kolding Fjord,
- at reducere risikoen for sygdomsfremkaldende bakterier ved Rebæk Strand,
- at reducere energiforbrugende pumpning og behandling af regnvand i spildevandssystemet.
Spildevandsplantillægget har været i høring hos grundejerne i Rebæk, og der er indkommet en række høringssvar.
Høringssvarene udtrykker generelt forståelse for, at problemerne med kloakvand i kældre, på terræn og i vandmiljøet skal løses, men der efterlyses en samlet plan for separering, samt længere tidshorisont for den enkelte grundejers involvering i projektet.
Sagen behandles i
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at Kolding Kommune vedtager tillæg nr. 15 til spildevandsplan 2012-2019 med enkelte redaktionelle ændringer i forhold til det forslag, der har været i offentlig høring,
at Kolding Kommune tilkendegiver vilje til at ekspropriere berørte arealer – dels i form af arealerhvervelser og dels i form af servitutpålæg vedrørende nødvendige ledningstrace – med hjemmel i miljøbeskyttelseslovens § 58.
at Kolding Kommune igangsætter ekspropriationssager i medfør af miljøbeskyttelseslovens § 58, hvis de pågældende lodsejere ikke frivilligt afstår arealer eller tiltræder nødvendige servitutter vedrørende ledningstrace m.v., idet det er en forudsætning fra kommunens side, at BlueKolding holder kommunen skadesløs i enhver henseende som følge af projektet og ekspropriationen.
Sagsfremstilling
I de senere år har Danmark været ramt af skybrud med kortere frekvens og mere voldsomme end tidligere. Også Kolding kommune har oplevet adskillige episoder med massive mængder regn eller skybrud – senest i julen 2015. Ifølge DMI´s prognoser for det fremtidige klima, forventes de globale klimaforandringer at medføre højere temperaturer, mere vinternedbør, flere og mere intense ekstreme vejrhændelser samt et stigende havniveau frem mod 2100.
Det giver udfordringer for bl.a. kloaknettet over det meste af landet, og alle kommuner har vedtaget en rammeplan for håndtering af dette. For Kolding kommunes vedkommende Klimatilpasningsplanen fra 2014.
Det ændrede nedbørsmønster giver bl.a. problemer i de villaområder, hvor udstykningen er fra 1970’erne eller ældre. Her løber regnvand og kloakvand sammen i ét rør, en såkaldt fællesledning, og ved kraftig eller langvarig regn løber kloaksystemet over, fordi systemerne ikke er dimensioneret til nutidens regnhændelser, og de er samtidigt ved at nå deres forventede levetid. Resultatet er, at opblandet kloakvand oversvømmer veje og kældre og løber ud i fjorden via regnvandsoverløbene.
Ét af de områder, hvor regnvand og kloakvand løber sammen, er Rebæk. Når det blandede spildevand/regnvand herfra ikke kan være i fællesledningen, fylder det transmissionsledningen op ind mod forrenseanlægget, og det overskydende løber ud i Rebæk Strand, hvor badevandskvaliteten ofte er belastet af forhøjede værdier af fækale bakterier, som dog ikke alene kommer fra lokale overløb, men også fra overløb inde ved havnen.
Samtidig ses gentagne problemer i Rebæk med kloakvand, der løber over og giver oversvømmede kældre og terræn.
Kontakt med spildevand kan medføre sygdomme som smitsom leverbetændelse (hepatitis), Roskildesyge, stivkrampe, Salmonellose og den farlige Weils syge.
De mange skader som oversvømmede kældre og tekniske anlæg medfører, betyder sammen med den ikke ubetydelige sundhedsrisiko, som kloakvand på terræn og i bygninger medfører, at Kolding kommune og BlueKolding har valgt at omprioritere nogle af de indsatser, der ligger i Spildevandsplanen 2012-2019, og opprioritere indsatsen for at separere kloakvand og regnvand i Rebæk. Fremrykningen i Rebæk skal også ses i sammenhæng med overløbene til fjorden.
Rebæk er ikke det første sted i kommunen, hvor fællessystemer separatkloakeres. Indtil nu har BlueKolding gennemført kloakseparering i Viuf og Jordrup.
Separering i Rebæk er ikke med i den eksisterende spildevandsplan, men set i lyset af de sidste års problemer i området, er kommunen nødt til at reagere og prioritere indsatsen her, hvis man fremover vil undgå overløb fra kloakken med de gener, det giver.
Indsatsen i Rebæk medfører, at regnvand og kloakvand bliver ledt videre i to separate rør, og dermed kan man:
- reducere risiko for oversvømmelser af kældre og terræn med kloakvand i tilfælde af skybrud,
- reducere udledning af spildevand til Kolding Fjord,
- reducere risikoen for sygdomsfremkaldende bakterier i badevandet ved Rebæk Strand,
- reducere energiforbruget til pumpning og behandling af regnvand i spildevandssystemet.
Fra borgerne i Rebæk første gang i brev af 22. februar 2016 blev informeret om behovet for at adskille regnvandet fra spildevandet og til de får en udgift for tilslutning på egen grund, går der ca. to år. En periode, som forvaltningen opfatter som en rimelig frist.
BlueKolding og Kolding Kommune vurderer løbende, hvilke indsatser der skal prioriteres i de områder i kommunen, hvor der er fællesledning med blandet regnvand og spildevand. For hvert område vurderes det, hvilken teknisk løsning, der er den bedste både for borgere, samfund og spildevandsselskab.
Tillæg nr. 15 til Kolding Kommunes spildevandsplan 2012-2019 er udarbejdet for at ændre kloaksystemet i Rebæk, så regnvand og spildevand håndteres i to særskilte systemer.
Et forslag til spildevandsplantillæg har været fremlagt i offentlig høring fra 8. juni 2016 samt sendt til alle berørte grundejere. Kolding kommune og BlueKolding afholdt 18. august 2016 et lokalt informationsmøde for at informere om formål og proces samt besvare spørgsmål. På baggrund af lokale ønsker blev høringsfasen forlænget til i alt 16½ uge frem til 3. oktober 2016. På baggrund af ønske fra grundejerforeningen deltog Kolding Kommune og BlueKolding i et møde afholdt af grundejerforeningen 8. september 2016.
I høringsperioden er der indkommet høringssvar og bemærkninger fra Rebæk Grundejerforening og en række grundejere. Høringssvarene er samlet i bilag 1. Derudover har der været en underskriftindsamling, som kan ses i bilag 2.
Hovedtrækkene i de indkomne høringssvar er beskrevet nedenfor med forvaltningens bemærkninger:
Høringssvar fra grundejerne | Forvaltningens bemærkninger |
Helhedsplan og transparens Der opfordres til at vente med Rebæk til der er en overordnet plan for hele kommunen. Rebæk-borgerne har ikke kendt til planerne før nu. Vent med Rebæk til sidst. | Når Rebæk nu opprioriteres - i forhold til de øvrige områder, der allerede er udpeget i spildevandsplanen - skyldes det udtalte problemer i området med kloakvand på terræn og i kældre samt forurenet badevand. Planerne for separering i Rebæk har ganske rigtigt ikke fremgået af spildevandsplan 2012-2019, men er bl.a. et resultat af det ændrede nedbørsmønster og kommunens klimatilpasningsplan, som er udarbejdet efter spildevandsplanen. Netop fordi den ikke har været med i spildevands- planen udarbejder kommunen et tillæg til spildevands-planen. Loven foreskriver 8 ugers høring – forvaltningen har forlænget perioden til det dobbelte samt deltaget ved to informationsmøder. Grundejerne i Rebæk fik første gang kendskab til planerne i februar 2016, og de vil formentligt tidligst få en udgift på egen grund i 2018. Kolding Kommune vil i den kommende spildevandsplan arbejde med en høj grad af gennemsigtighed, hvor der tilstræbes størst mulig åbenhed om planer for renovering, separering og andet, som betyder udgifter for den enkelte grundejer. Forvaltningen vurderer, at den sædvanlige tidsfrist på cirka to år kan bibeholdes. |
Dokumentation af gevinst Bedre dokumentation af den miljømæssige gevinst ved det planlagte samt grundigere økonomisk analyse af projektet. Alternative løsninger Hvorfor ikke blot lave en semiseparering og større sparebassin(er)? Kan man ikke blot lede alt overløbsvandet gennem et rodzoneanlæg? | BlueKolding har forud for planerne i Rebæk fået lavet en grundig analyse af, hvilke overløb, der bidrager til forhøjede værdier af fækale bakterier ved Rebæk Strand (Badevandsrapporten). Undersøgelserne viser, at fælleskloaksystemet i Rebæk bidrager væsentligt til problematiske overløb ved Skartved Bæk og derudover i mindre grad ved forrenseanlægget. Desuden er der lavet en analyse af forskellige løsningsmodeller, og her er en separeringsløsning fundet økonomisk mest fordelagtig. · BlueKolding har udført en detaljeret analyse der viser, at vejvandet i Rebæk udgør 25% af alt regnvandet, og det er ikke tilstrækkeligt kun at fjerne dette vand. Et større bufferbassin kan muligvis løse problemet med overløb til fjorden, men det løser ikke de lokale oversvømmelser med spildevandsholdigt regnvand. Problemerne med kloakvand på terræn og i kældre kan kun løses ved, at stort set alt regnvand fjernes fra spildevandsledningen. · Et rodzoneanlæg har ringe virkningsgrad i vinterhalvåret, idet anlæggets renseeffekt er baseret på mikrobiologiske organismer, hvis effektivitet er stærk temperaturafhængig. Desuden vil denne løsning ikke ændre på de lokale udfordringer med oversvømmelser, og der vil stadig være en del problematiske stoffer i det spildevand, der udledes. Forvaltningen vurderer, at det foreslåede projekt er dokumenteret grundigt, og at den foreslåede metode er den økonomiske og miljømæssige mest fordelagtige. |
Økonomi Urimeligt, at den enkelte grundejer får udgifter - bør betales af fællesskabet. Stor økonomisk byrde for den enkelte grundejer - området er vanskeligt med kuperet terræn, støttemure, belægninger, gamle haveanlæg, build-up tage mv. Efterspørger rentefrit lån til arbejdet på egen grund. Mange ældre, som måske ikke får gavn af investeringen. | Forsyningen må ikke finansiere stikledninger på privat grund, og kommunen har heller ikke hjemmel til at bruge skattefinansierede midler til stikledningsarbejder på privat grund. Det er den enkelte grundejer, der har ansvaret for at udføre og betale nødvendige kloakarbejder på egen grund. Rebæk er efter forvaltningens vurdering ikke mere kompliceret end mange andre områder i Kolding by. Forvaltningens erfaring fra tidligere kloakprojekter er, at der kan være endog meget stor forskel på tilbuddene fra kloakmestrene. Vi anbefaler altid, at grundejeren indhenter mindst to tilbud på arbejdet. Desuden oplyser forvaltningen også gerne om, at man kan få fradrag for kloakmesterens arbejdsløn, da arbejdet står på SKAT’s liste over godkendte ydelser for 2016 og 2017 under klimasikring. Forvaltningen foreslår, at grundejerne oplyses om reglerne, og at grundejerne opfordres til at indhente mere end et tilbud på arbejdet. |
Dispensation Ønske om dispensation fra kravet om separering, hvis grundejeren får store omkostninger. Efterspørger retningslinjer for dispensationer. | Kommunens administrationspraksis i dag er, at der gives dispensationer, hvis det teknisk er meget svært at koble regnvandet på det regnvandsstik, som er ført frem til grundgrænsen. Det kan f.eks. være ved: · Udvendig kælderskakt, der ligger så dybt, at der skal en pumpeløsning til for at få regnvandet op på regnvandsledningen. · Væsentlige og uforholdsmæssige bekostelige forandringer i ejendommens konstruktion, f.eks. hvis hele husets tag- eller gulvkonstruktion skal skiftes. Endvidere giver kommunen dispensation fra tilslutning til regnvandsstikket, hvis det er mere fordelagtigt for grundejeren at lave en alternativ løsning, hvor regnvandet eks. håndteres i en lokal regnvandsfaskine. Praksis for dispensationer og udsættelse af tilslutningskravet er beskrevet i bilag 3. Forvaltningen anbefaler, at der fortsættes med denne administrationspraksis, hvor der kun dispenseres ved komplicerede tekniske forhold, eller hvis grundejeren kan håndtere regnvandet på egen grund. |
Længere tidshorisont Der er kommet mange forslag til, hvor lang en tidshorisont den enkelte grundejer bør have til at få udført arbejdet på egen grund (fra 1 år til 15 år eller ved salg). | Det er normal procedure, at forvaltningen giver en frist på 6 måneder til at få udført arbejdet på egen grund, når BlueKolding er færdig med deres projekt ude i vejen. I visse situationer har forvaltningen forlænget tidsfristen for udførelsen af arbejdet på egen grund, men typisk højst et års udsættelse. Der er hidtil givet tidsfristforlængelser ved: · Tomme huse, hvor husets fremtid er uafklaret (tvangsauktioner, dødsbo, mulig nedrivning, salg) · Uafklarede planer for området (nye planområder, mulige ekspropriationer, nye vejanlæg) · Tekniske forhold (frost i jorden, nært forestående planer om ny have) · Kloakmesterforhold (travlhed, konkurs) Det er dog vigtigt, at eventuelle tidsfristforlængelser ses samlet i forhold til hele området, så det kan vurderes om eventuelle fristforlængelser ved flere grundejere vil give anledning til fortsatte problemer med stuvninger og/eller oversvømmelser i området. Det er beregnet, at kloaksystemet i Rebæk kun kan holde til, at højst hver 7. ejendom jævnt fordelt i området udsættes. Derfor vil det være vigtigt, at der gives en frist for, hvornår man skal have søgt om en eventuelt forlængelse/udsættelse af kravet om separering på egen grund – det kan eksempelvis være 6 måneder fra meddelelsen om at udføre arbejdet på egen grund. Forvaltningen foreslår, at der fortsættes med denne administrationspraksis, hvor der som udgangspunkt gives 6 måneder til at få udført arbejdet på egen grund, men hvor fristen kan forlænges efter et konkret, individuelt skøn. |
Høringssvarene bør således efter forvaltningens vurdering ikke give anledning til væsentlige ændringer i det endelige tillæg til spildevandsplan 2012-2019.
Set i lyset af Rebæk-borgernes opfordring til en større gennemsigtighed i den overordnede spildevandsplan, vil Kolding Kommune i den kommende spildevandsplan tilstræbe størst mulig åbenhed og transparens i forhold til planer for renovering, separering og andet, som betyder udgifter for den enkelte grundejer.
Der er foretaget enkelte redaktionelle rettelser og en præcisering af, at der først vil blive en udgift for den enkelte grundejer tidligst to år efter kendskabet til planerne (afsnit 8 og 10 omkring tidsplan og behandling af spildevandsplantillægget).
Spildevandsplantillægget kan ses i bilag 4.
Ekspropriationsvilje
De offentlige ledninger til spildevand og regnvand samt regnvandsbassin etableres, ejes og drives af BlueKolding.
Skatterådet har i et bindende svar af 24. april 2012 udtalt, at forudsætningen for at en lodsejer kan sælge et areal på ekspropriationslignende vilkår med deraf følgende skattefritagelse er, at kommunen som ekspropriationsberettiget myndighed forinden har truffet en konkret beslutning om vilje til ekspropriation af de involverede lodsejeres ejendomme.
BlueKolding har anmodet Kolding Kommune om at træffe beslutning om vilje til ekspropriation i forhold til de arealer, der i henhold til spildevandsplantillægget vil være omfattet af projektet.
På baggrund af en beslutning fra Kolding Kommune om ekspropriationsvilje vil BlueKolding efterfølgende forsøge at indgå frivillige aftaler med lodsejerne. I det omfang, det er muligt at indgå sådanne aftaler, vil Kolding Kommune ikke blive yderligere inddraget.
Hvis det ikke er muligt for BlueKolding at indgå frivillige aftaler med lodsejerne, vil spildevandsforsyningen vende tilbage til kommunen og anmode om, at kommunen igangsætter en ekspropriationssag.
Der vil i så fald blive indkaldt til åstedsforretning på de projektinvolverede ejendomme og efter afholdelse af åstedsforretning vil der blive forelagt en særskilt sag for Byrådet med henblik på beslutning om ekspropriation.
Det er en forudsætning for beslutningen om ekspropriationsvilje, at der gives de fornødne myndighedstilladelser til projektet.
Beslutning Miljøudvalget den 05-12-2016
Forslaget indstilles til godkendelse.
Beslutning Økonomiudvalget den 12-12-2016
Forslaget indstilles til godkendelse.
Bilag
Sagsnr.: 16/4697
Sagen behandles i
Forslag
at valgformerne drøftes med henblik på stillingtagen til politisk godkendelse.
at Senior- og Socialforvaltningen bemyndiges til at varetage rollen som valgsekretariat i forbindelse med den valgte valgform.
Sagsfremstilling
Jf. § 32 i lov om retssikkerhed og administration på det sociale område skal Byrådet sørge for, at der afholdes valg til Ældrerådet mindst hvert fjerde år og i samarbejde med Ældrerådet fastsætte regler for, hvordan valget skal afholdes. Der skal være afholdt valg til Ældrerådet inden udgangen af 2017.
Ældrerådsvalget i 2013 blev afholdt som hybridvalg bestående af brevstemmevalg sammen med elektronisk valg, hvor der var mulighed for at stemme hjemme via en computer. Stemmeprocenten var 44,2% ud af ca. 21.000 stemmeberettigede.
Der er 4 mulige valgformer ved valg til Ældrerådet:
- Fremmødevalg samtidig med kommunalvalget: Med denne valgform afholdes ældrerådsvalget samme dag som kommunalvalget efter samme regler og principper som ved kommunalvalget. Et fremmødevalg forventes at koste ca. 965.000 kr. at gennemføre.
- Brevstemmevalg: Med denne valgform afholdes ældrerådsvalget ved at udsende valgmateriale med posten til de stemmeberettigede, som sender stemmesedlen retur i stemmeseddelkuvert. Dette foregår ofte 2 mdr. før kommunalvalget. Et brevstemmevalg forventes at koste ca. 460.000 kr. at gennemføre.
- Digitalvalg: Med denne valgform afholdes ældrerådsvalget ved, at de stemmeberettigede stemmer digitalt med enten adgangskode eller nem-id via en computer/tablet mv. Et digitalvalg forventes at koste ca. 360.000 kr. at gennemføre.
- Hybridvalg med både brevstemme- og digitalvalg: Med denne valgform afholdes ældrerådsvalget ved, at de stemmeberettigede enten kan afgive deres stemme via brevstemme eller digitalt. Et hybridvalg forventes at koste ca. 430.000 kr. at gennemføre.
Lønomkostninger er ikke indregnet i omkostningerne ved afholdelsen af de forskellige valgformer.
I budget 2017 er der på baggrund af tidligere valgform ved ældrerådsvalget i 2013 afsat 465.000 kr.
Danske Ældreråd, som er landsorganisation for de folkevalgte ældreråd i kommunerne, har i 2013/2014 gennemført en undersøgelse af stemmeprocenten ved forskellige valgtyper.
Valgtype | Antal kommuner | Stemmeprocent |
Fremmødevalg samtidig med kommunalvalget | 21 kommuner | 71,4 % |
Brevstemmevalg | 30 kommuner | 47,8 % |
Digitalvalg med mulighed for brevstemmevalg (hybridvalg) | 8 kommuner | 34,4 % |
Ingen Ældreråd havde i 2013 afholdt et rent digitalvalg.
Omkostningerne ved valgformerne vil blive gennemgået på mødet.
Tilføjelse til sagsfremstilling
Såfremt der træffes beslutning om fremmødevalg skønnes en ekstra lønudgift at beløbe sig til ca. 49.000 kr., idet der ville skulle udbetales for ekstra timer ud over normal arbejdsdag på selve valgdagen.
Centralforvaltningens bemærkninger
Beslutning Ældrerådet den 10-11-2016
Ældrerådet ønsker, at Ældrerådsvalget i 2017 afholdes som fremmødevalg i forbindelse med kommunalvalget.
Beslutning Seniorudvalget den 07-12-2016
Beslutning Økonomiudvalget den 12-12-2016
Bilag
Sagsnr.: 16/6169
Resumé
I anledning af etablering af bussluse på Dyrehavegårdsvej, hvorved vejen spærres for almen gennemkørende trafik skal der etableres en vendeplads til fordel for kørende trafik, som ikke kan passere busslusen.
Byrådet anmodes i den forbindelse om at træffe beslutning om vilje til ekspropriation til nødvendigt servitutpålæg på de tilstødende ejendomme beliggende matr. nre. 125 og 127 Kolding Markjorder, 4. afd.
Sagen behandles i
Økonomiudvalget og Byrådet.
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at Kolding Kommune tilkendegiver vilje til med hjemmel i Vejlovens § 96 at træffe beslutning om ekspropriation til servitutpålæg vedrørende etablering af vendeplads på ejendommene matr. nre. 125 og 127 Kolding Markjorder, 4. afd., jf. vedhæftede kortbilag, til fordel for den i sagsfremstillingen beskrevne bussluse, såfremt det ikke er muligt at indgå frivillig aftale med ejerne.
Sagsfremstilling
Baggrund
Dyrehavegårdsvej er en vigtig forbindelse for byens bybusser, og vejen anvendes desuden af gennemkørende trafik fra Kolding Midtby mod nord. Der kører ca. 2.700 køretøjer dagligt på Dyrehavegårdsvej og trafikmængden er generende for borgerne, der bor langs vejen. På Dyrehavegårdsvej er der desuden en plan om at forbedre strækningen for cyklister, så den kan indgå som en del af en cykelrute.
Det ønskes på den baggrund at forbedre forholdene for borgerne og cyklisterne ved at reducere trafikmængden på vejen gennem etablering af en bussluse umiddelbart syd for Grønningen. En bussluse vil medføre en kraftig reduktion af trafikmængden på Dyrehavegårdsvej, ligesom busslusen medfører et behov for en vendemulighed syd for busslusen, da personbiler, varebiler og andre køretøjer med en sporvidde under 2,2 m ikke vil kunne passere slusen.
En vendeplads kan ikke etableres inden for det eksisterende vejareal, hvorfor der er behov for at sikre brugsret til 22 m2 jord fra Grønningen nr. 3 (matr. nr. 127 Kolding Markjorder, 4 afd.) og 18 m2 jord fra Dyrehavegårdsvej 33/35 (matr. nr. 125 Kolding Markjorder, 4 afd.) gennem et servitutpålæg på ejendommene, hvor arealerne udlægges til vejareal.
Arealerne fremgår af nedenstående kortrids fra landinspektøren:
By- og Udviklingsforvaltningen foreslår derfor, at Byrådet træffer beslutning om vilje til ekspropriation til nødvendigt servitutpålæg, således at forvaltningen kan indgå aftale med lodsejerne på ekspropriationslignende vilkår.
Der er givet anlægsbevilling til projektet, som finansieres via projektet ”Dyrhavegårdsvej omdannes til busgade” fra Budget 2016.
Ekspropriationsvilje
Skatterådet har i et bindende svar af 24. april 2012 udtalt, at forudsætningen for, at en lodsejer kan sælge et areal på ekspropriationslignende vilkår med deraf følgende skattefritagelse i henhold til Ejendomsavancebeskatningslovens § 11, stk. 1, 2. pkt., er, at Kommunen som ekspropriationsberettiget myndighed forinden har truffet en konkret beslutning om vilje til ekspropriation af den eller de involverede ejendomme. Den samme forudsætning gør sig gældende, hvis en lodsejer skal kunne oppebære en servituterstatning på ekspropriationslignende vilkår.
Det videre forløb
På baggrund af beslutning fra Kolding Kommune om ekspropriationsvilje vil forvaltningen efterfølgende forsøge at indgå frivillig aftale med lodsejerne. I det omfang dette er muligt, vil forvaltningen sørge for at der bliver indgået de nødvendige aftaler, og at der sker tinglysning af servitutpålæggene.
Såfremt det ikke er muligt for forvaltningen at indgå frivillige aftaler med lodsejerne, vil der blive forelagt en ny sag om det videre forløb.
Centralforvaltningens bemærkninger
Beslutning Økonomiudvalget den 12-12-2016
Forslaget indstilles til godkendelse.
Sagsnr.: 16/20857
Resumé
Sagen behandles i
Forslag
Sagsfremstilling
Kommunen har fået henvendelser fra Tetovo, Delmenhorst, Wuqing og Lappeenranta om besøg og deltagelse i samarbejder/arrangementer mm. fra februar 2017 til august 2017.
Tetovo, Makedonien
Borgmesteren i Tetovo har inviteret en delegation med borgmester Jørn Pedersen til at gæste byen i februar 2017.
Koldings besøg i Tetovo vil skulle tjene som det første skridt i samarbejdet om udveksling af erfaring og praksis særligt vedrørende økologi. Tetovo foreslår endvidere drøftelser vedr. landbrug, turisme og økonomisk udvikling. Tetovo ønsker at forbinde folk og kulturer i Tetovo og Kolding.
En delegation vil kunne bestå at 2 politikere, 1 embedsmand, 1 fra Business Kolding og 1 fra KHL.
Henvendelsen fra Tetovo er vedhæftet som bilag.
Delmenhorst, Tyskland
Borgmesteren i Delmenhorst har inviteret borgmester Jørn Pedersen til at besøge byen fra den 28. marts til den 30. marts 2017.
Kolding og Delmenhorst er venskabsbyer.
En delegation vil kunne bestå at 2 politikere og 1 embedsmand.
Henvendelsen fra Delmenhorst er vedhæftet som bilag.
Wuqing, Kina
Business Kolding organiserer gerne et besøg i Wuqing med erhvervssamarbejde som tema og omdrejningspunkt.
Business Kolding har dog følgende kommentarer:
- Der tages forbehold for, at det rent faktisk viser sig muligt at finde virksomheder, der ønsker at deltage på turen.
Business Kolding tror på det, men det kan aldrig vides med sikkerhed. Hvis Økonomiudvalget tager en principbeslutning, vil Business Kolding gå i gang med arbejdet.
Sammen med kontakterne i Wuqing vil Business Kolding indledningsvist identificere de brancher og virksomhedstyper, som er særligt relevante for samhandel med Wuqing (både import og eksport). - Statsminister Lars Løkke Rasmussen skulle have været på erhvervsfremstød i Kina i sidste uge, men det blev aflyst pga. de politiske forhold herhjemme.
Business Kolding har hørt, at der måske er en ny tur på vej i foråret. Turen i sidste uge var planlagt som startende med 2 dages konference i Beijing, og herefter at de deltagende kommuner m.fl. kunne tage videre ud til deres regionale samarbejdspartnere. Måske bliver en ny tur også efter den model. I hvert fald vil Business Kolding foreslå en datomæssig fleksibilitet på et Kolding besøg, så det evt. kunne matche et statsministerbesøg, da det vil give det hele markant større vægt. - Business Kolding vil inddrage IBAs Kina-netværk og Confucius netværk i planlægningen af besøget.
En delegation kunne bestå af repræsentanter fra erhvervslivet, Business Kolding, byrådspolitikere og embedsmænd.
De nordiske venskabsbyer, Finland
Lappeenranta har inviteret 5 repræsentanter fra Kolding til århundredets fest fra den 9. august til den 12. august 2017 og samtidig afholdelse af et nordisk venskabsbymøde (Drammen, Örebro, Stykkisholmur, Lappeenranta og Kolding).
En delegation kunne bestå af 4 byrådsmedlemmer og 1 embedsmand.
Henvendelse fra Lappeenranta er vedhæftet som bilag.
Det er planen, at der kommer en drøftelse af det fremtidige internationale arbejde på et byrådsseminar i foråret 2017.
Bilag
Sagsnr.: 14/7943
Sagen behandles i
Økonomiudvalget.
Forslag
Kommunaldirektøren foreslår,
at Økonomiudvalget drøfter, om der er behov for, at et eller flere medlemmer af udvalget varetager andre kommunale hverv.
Sagsfremstilling
Jf. Kolding Kommunes Regulativ om Vederlag og godtgørelse til Byrådets medlemmer punkt 2 fremgår det, at der kan tillægges erstatning for tabt arbejdsfortjeneste for varetagelse af andre kommunale hverv, når deltagelsen sker efter anmodning fra Byrådet eller et af Byrådets udvalg, på grundlag af en protokolleret beslutning.