Dagsorden eller referat
Liste med Dato, udvalg, sted samt pdf udgave af dagsordenen til download.
Dato: |
17-08-2020 10:30:00 |
---|---|
Udvalg: |
Socialøkonomi-, Handicap- og Hjælpemiddeludvalget |
Sted: |
Festsalen |
Pdf: |
|
Sagsnr.: 20/20912
Resumé
I denne udvalgssag gives en status på Troldhedestien og de projekter og tiltag, der er en del af projektet.
Lige inden sommerferien blev anden udbudsrunde sendt ud. Udbuddet er delt op i tre fagentrepriser: én på anlæg, én på boardwalks, plateauer og terrasser samt én på bygværker.
Der vil være kontraktindgåelser i uge 38 og første spadestik i uge 39.
Der er i den seneste periode arbejdet med tilgængelighed og funktionalitet for de kommende faciliteter. Der er etableret en ny sti fra busstoppestedet ved Dybvadbro station. Langs hele stien er der opsat nye skilte.
Naturguide-uddannelsen for borgere med særlige behov er gennem det seneste år udviklet i samarbejde med Kolding Designskole. De første hold forventes sat i gang i løbet af efteråret 2020.
At Dybvadbro er et centralt mødested for alle, som ønsker at komme tættere på naturen, blev tydeligt under Covid 19.
Modtagelsen af en donation på 80.000 kr. fra Nordea-fonden støtter projekter, der fremmer det gode liv. Bevillingen går til etablering af bålsteder og grejbank.
Projektleder Mads Mathias Kyed og projektkoordinator Karen Tønning deltager på mødet for at fortælle om arbejdet og de tiltag, der er i gang og på vej.
Sagen behandles i
Socialøkonomi-, Handicap- og Hjælpemiddeludvalget
Forslag
Socialdirektøren foreslår,
at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning Socialøkonomi-, Handicap- og Hjælpemiddeludvalget den 17-08-2020
Orienteringen blev taget til efterretning.
Elvis Comic
Trille Nikolajsen
Sagsfremstilling
Den gamle jernbanestrækning, Troldhedestien, forbinder med sit varierede kulturhistoriske landskab Kolding by med rekreative områder som Marielundskoven, Bramdrupdam Dam og Dybvadbro Station.
Med projekt ”Troldhedestien – Mødesteder og oplevelser for alle” vil Kolding Kommune skabe nye uderum og mødesteder for oplevelser og fællesskaber mellem borgere med vidt forskellige forudsætninger. Dermed skal Troldhedestien være et attraktivt tilbud til alle, også for borgere med særlige behov, der ikke bruger området særlig meget i dag.
I projektet indgår der flere forskellige fysiske og sociale tiltag og delprojekter, som alle har til hensigt at skabe nye mødesteder og sætte fællesskabet i spil langs Troldhedestien med naturen som ramme.
På nuværende tidspunkt er tiltagene på den fysiske del følgende:
Andet udbud er sendt afsted efter længere tids justeringer og testning af projektets bygningsdel. Ligeledes er der fokus på at skabe bedre tilgængelighed og tryghed for alle, samt skabe større grundlag for udeaktiviteter med mere friluftslivsudstyr.
Sociale tiltag og aktiviteter gennem den seneste tid er følgende:
Skovløberhusets Kolauget har i foråret fået en hjælpende hånd fra projektets side til at hverve flere medlemmer på forskellig vis.
Udviklingen af Centervejs Venner har skabt større kontakt til de pårørende på Centervej og dermed givet mere viden om Troldhedestiens muligheder for besøg samt kontakt til Skovløberhusets kolaug.
Der er afholdt temature på Troldhedestien med udgangspunkt fra Kulturhuset. Turene er en del af igangsættelsen af naturguide-uddannelsen.
Der er afholdt flere arrangementer på Dybvadbro Station med nye samarbejdspartnere. Der er fortsat dialog med Trapholt, som har budt ind med perspektiver på flere borgerinddragende modeller, hvor kunst kunne indgår i projektet.
- Nye uderum og mødesteder
Etableringen af nye faciliteter ved Dybvadbro, Bramdrupdam og Skovløberhuset er forsinket grundet myndighedsprocessen og første udbudsrunde, som blev annulleret på grund af for høje priser på bygningsdelen.
Efterfølgende er flere af projektets bygningsdele blevet justeret i forhold til materialer og byggetekniske elementer.
Tilgængeligheden, funktionaliteten og størrelsesforhold på shelterne er blevet testet blandt andet med hjælp fra Handicaprådet.
Lige inden sommerferien blev anden udbudsrunde sendt ud. Udbuddet er delt op i tre fagentrepriser: én på anlæg, én på boardwalks, plateauer og terrasser samt én på bygværker.
Samlet indeholder entrepriserne følgende:
- Dybvadbro Station: Udbygges med boardwalks, shelters og madpakkehus.
- Bramdrupdam Station: Udbygges med grussti, træplateau og toiletbygning.
- Skovløber Station: Udbygges med træterrasse og toiletbygning.
Der vil være kontraktindgåelser i uge 38 og første spadestik i uge 39.
Mere information herom følger.
- Tilgængelighed og tryghed
Nyt busstoppested ved Dybvadbro Station
Det har været svært at komme fra busstoppestedet og hen til parkeringspladsen mod Troldhedestien og Dybvadbro Station på grund af det ujævne terræn.
Her er der nu blevet anlagt en bred sti, der gør det nemmere for alle at komme sikkert fra bussen og ud i det grønne. Dermed har den nye sti øget tilgængeligheden, så flere forhåbentligt får mod og lyst til at opsøge tilbuddet om naturoplevelser og tage del i nye fællesskaber – uanset funktionsevne.
Ny skiltning langs Troldhedestien
Der er opsat nye vejviserskilte og piktogrammer med logo langs hele naturstien. Skiltningen starter ved Troldhedevejen i Kolding og fortsætter de ca. 14,4 km ud til Kirsbølvej ved Fynslund.
Skiltene markerer ruten mere tydeligt, angiver afstanden til næste station og gør det mere overskueligt at orientere sig om, hvor stien er. Initiativet er et led i at skabe bedre sammenhæng og mere tryghed langs hele strækningen til glæde for de mange mennesker, der dagligt benytter stien enten gående, løbende, cyklende, med hund eller til hest.
Der er ligeledes kommet nye skilte op ved de stier, der går ned til stien.
Der har fra projektets start været et ønske om bedre skiltning fra de borgere, der ikke bruger området så meget i dag, da de dermed vil føle sig mere trygge på ruten. Skiltningen kan give følelsen af en større tryghed i at være på rette vej, og samtidig have en ide om, hvor langt der er til næste stop. Dermed er den nye skiltning et aktivt tiltag for at motivere flere til at komme ud i naturen.
Skov- og naturgruppen fra Organisationen Nordhøj har været behjælpelige med at få sat de nye skilte op. En opgave de har taget på sig med stor flid og begejstring.
- Naturguide på Troldhedestien
Delprojektet, der er støttet af Friluftsrådet, skal byde på en helt særlig form for naturvejledning. Korpset af naturguider vil blive et naturfællesskab, der er med til at åbne vejen til Troldhedestien for andre ligesindede, der normalt ikke bruger området i dag. De vil formidle natur og friluftsliv i det nære og trygge naturlandskab, som Troldhedestien tilbyder, og dermed være medskaber af gode naturoplevelser og vække lysten til at gå på opdagelse i naturen for sig selv og med andre.
Selve naturguide-uddannelsens opbygning og undervisningsmaterialet er udviklet i samarbejde med Kolding Designskole, andre fagpersoner og brugerne. Det forventes, at de første hold er færdiguddannet i løbet af efteråret 2020.
- Dybvadbro Station
I forårets corona-periode blev Dybvadbro et centralt mødested for mange borgere, som ønskede at komme ud i naturen. Mange besøgende benyttede sig af de faciliteter området byder på og er i sammenhæng med.
Ligeledes oplevede mange børnehaver pladsmangel. Den udfordring løste Børnegården i Vester Nebel ved at tage Troldhedestien og Dybvadbro Station i brug. Alle andre møder og arrangementer i den gamle stationsbygning var aflyst i den periode, og derfor var det nemt for Børnegården at rykke ud i det fri og benytte den gamle stationsbygning til stor glæde for både børn, pædagoger og forældre.
Nye samarbejdspartnere
Kolding Selvhjælp har en stor interesse i at få deres frivillige til at bruge naturen sammen med brugerne, og har derfor efterspurgt steder at tage ud til. Det førte til et samarbejde mellem Kolding Selvhjælp og Kolding Kommune (projektet), hvor vi fik Kim Krohn (årets vinder af ”Alenen i Vildmarken”) med i arrangementet ”Sammen i Vildmarken – for fædre og børn”.
Der var stor tilslutning til dagen og flere aktiviteter tænkes ind med andre målgrupper.
Dele fra arrangementets koncept bliver brugt hen over sommeren, hvor Kim Krohn igen står for aktiviteter for børn, men denne gang i samarbejde med Kolding Bibliotekerne.
- Bevilling fra Nordea-fonden
Nordea-fonden, der støtter projekter der fremmer det gode liv, har bevilliget 80.000 kr. til etablering af bålsteder og grejbank ved Dybvadbro Station.
Bålsteder for alle
Først og fremmest ønsker vi at udvikle og etablere to særlige og funktionelle bålsteder ved det kommende madpakkehus. Her tænkes i et universelt design, hvor mangfoldigheden af brugere og diversiteten af behov tænkes ind. Bålstederne skal hver især kunne rumme større grupper, samt være funktionelle og dermed tilgængeligt og tilpasset for kørestolsbrugere, så det er muligt at køre helt tæt på og være aktivt deltagende omkring bålstedet.
Grejbank
Grejbanken bliver til gavn for alle der besøger Dybvadbro Station og ønsker at bruge faciliteterne til friluftsliv og udeaktiviteter. Den tilhørende grejbank skal indeholde basismateriale til bål- og naturaktiviteter samt temakasser, der vil gøre det nemmere for alle at blive inspireret til emner for en gruppes naturdag(e).
Bevillingen gør det muligt at sætte en bred vifte af friluftsliv ved Dybvadbro Station i gang. Det, i kombination med de kommende faciliteter, vil åbne op for mange udendørspædagogiske aktiviteter, oplevelser og nye former for sociale fællesskaber.
Sagsnr.: 20/16063
Resumé
Socialforvaltningen har igangsat en proces med at skabe et budget i balance for 2021–2024, og har i den forbindelsen iværksat flere initiativer med henblik på at reducere udgifterne allerede fra 2020. Socialøkonomi, Handicap- og Hjælpemiddeludvalget behandlede på møde den 17. juni 2020 forvaltningens forslag om budgetreduktioner som betyder, at der på Socialområdet kan fremsendes et budget i balance for 2021.
Sagen behandles i
Socialøkonomi, Handicap- og Hjælpemiddeludvalget
Forslag
Socialdirektøren foreslår,
at budgetbidraget godkendes og fremsendes til Centralforvaltningen.
Beslutning Socialøkonomi-, Handicap- og Hjælpemiddeludvalget den 17-08-2020
Udvalget godkendte budgetbidraget som fremsendes til Centralforvaltningen.
Elvis Comic
Trille Nikolajsen
Sagsfremstilling
Socialforvaltningen har igangsat en proces med at skabe et budget i balance for 2021–2024.
I efteråret 2019 besluttede Byrådet en genopretningsplan for kommunens økonomi, som i 2020 medførte en del omlægninger, effektiviseringer og besparelser på Socialøkonomi, Handicap- og Hjælpemiddeludvalgets områder. Genopretningsplanen indebærer stigende reduktionskrav i 2021 –2024, og foreløbige vurderinger viser et behov for yderligere reduktioner på ca. 5,2 mio. kr. fra 2021 på områderne under Socialøkonomi, Handicap- og Hjælpemiddelpolitik.
Tabel 1. Foreløbige bevillingsrammer for 2021-2024 for Socialøkonomi, Handicap- og Hjælpemiddelpolitik (P/L 2021) med udgangspunkt i budgetforliget for 2020 – korrigeret for seneste P/L-regulering primo august 2020.
Socialforvaltningen har udarbejdet en række konkrete forslag og igangsat flere initiativer med henblik på at reducere udgifterne allerede fra 2020. Forslagene fremgår af tabel 2 og indeholder i alt 4 forslag til budgetreduktioner – heraf 3 forslag, der behandles administrativt og 1 forslag, der behandles politisk. Forslagene indeholder reduktioner for i alt 5,2 mio. kr. i 2020 og 2021. En nærmere beskrivelse af indholdet i forslagene fremgår af bilag 1.
Tabel 2. Oversigt med forvaltningens forslag til budgetreduktioner.
Socialforvaltningen har gennem en årrække arbejdet med strategien Selvværd og Sammenhæng og herigennem iværksat flere forskellige tiltag, som forvaltningen forsat arbejder med og udvikler på. Flere af indsatserne har allerede haft effekt, og der ses stigende forventninger ind i 2020 og 2021, som fremgår under forslagene med Effekt af Selvværd og Sammenhæng.
Forvaltningen har den 29. maj 2020 besluttet, at de 6 administrative forslag igangsættes (Forslag 1,2 og 4). Inden den administrative beslutning har alle forslag været behandlet i de lokale MED-udvalg, og der har været afholdt høringsproces. Forvaltningen har i alt besluttet reduktioner for 1,5 mio. kr. i 2020 og 2,9 mio. kr. i 2021.
På Socialøkonomi, Handicap- og Hjælpemiddeludvalgets møde den 17.6.2020 blev der besluttet omkostningsreduktioner på institutionen Cortex, der sker gennem en reduktion af taksterne på tilbuddet (forslag 3).
Samlet er der således besluttet reduktioner på 1,5 mio. kr. i 2020 og 3,7 mio. kr. i 2021, hvilket er indarbejdet i tabel 3.
Tabel 3. Foreløbige vurderinger som konsekvenser af ændrede bevillingsrammer og reduktioner for Socialøkonomi, Handicap- og Hjælpemiddelpolitik (P/L 2021)
Den seneste vurdering af forventet regnskab 2020 foretaget pr. medio august 2020 har ikke medført ændringer til regnskabet for 2020, hvorfor det udisponerede råderum med de nuværende forventninger til budget 2021 udgør 2,7 mio. kr.
Bilag
Sagsnr.: 20/16063
Resumé
Socialforvaltningen har udarbejdet ændringsforslag til budget 2021-2024 vedrørende etablering af Sanse- og træningshave ved Center for Senhjerneskade, lydisolering af bofællesskaberne Bramdrupdam samt udvidelse af ferieledsagelse fra 3 til 5 dage.
Sagen behandles i
Socialøkonomi-, Handicap- og Hjælpemiddeludvalget
Forslag
Socialdirektøren foreslår,
at ændringsforslagene medtages i det samlede katalog over ændringsforslag til budgetlægningen for 2021-2024.
Beslutning Socialøkonomi-, Handicap- og Hjælpemiddeludvalget den 17-08-2020
Udvalget godkendte, at ændringsforslagene medtages i det samlede katalog over ændringsforslag til budgetlægningen for 2021-2024.
Elvis Comic
Sagsfremstilling
De stående udvalg har mulighed for at fremsende ændringsforslag til budget 2021-2024.
Der er udarbejdet 3 ændringsforslag til budget 2021-2024 vedrører etablering af
Sanse- og træningshave ved Center for Senhjerneskade samt lydisolering af bofællesskaberne Bramdrupdam.
Borgere med erhvervet hjerneskade kan have gavn af et stimulerende uderum med bevidst fokus på udeliv i hverdagen og et design til gavn for beboere, pårørende og personale. På den baggrund foreslås det, at der etableres sti og aktivitetsbane med motorikredskaber til sansning og specifik træning f.eks. rettet mod kropsbalance. Eksempelvis kan der etableres trampolin/remgynge eller tilsvarende. Rundt om pladsen kan der være bærbuske og let løvede fuglekirsebærtræer, samt andet afskærmning så aktiviteten/træningen kan foregå uforstyrret og undgå at forstyrre øvrige ting, der foregår omkring stedet. Der skal etableres lamper, som kan oplyse pladsen, så stedet også er egnet til aktiviteter i ydertimerne til f.eks. aftentræning eller spil.
Lydisolering af adresserne Centervej 21-23 handler om borgere med dysfunktioner på sansemæssige områder i form af svært nedsat lyd- og sanseorientering skærmes for at nedsætte udadreagerende adfærd, i et ønske om at skabe trivsel for såvel borgere som for arbejdsmiljøet. Borgere kan unødigt frustreres eller blive angste på baggrund af ikke at kunne tolke andre naboers lyde. De kan græde eller selv reagere ud, på baggrund af overbelastning af sanseindtryk og/eller mangel på søvn. Når én borger reagerer ud og har det svært, reagerer alle, idet det kan høres i huset. På den baggrund foreslås der om en ombygning af huset.
For begge ovenstående ændringsforslags vedkommende er vurderes det, at de ikke har konsekvenser for borgenes husleje, og de løbende vedligeholdelsesudgifter kan rummes inden for de eksisterende rammer for bygningsdrift.
Social- og sundhedsudvalget besluttede i forbindelse med budgetvedtagelsen for 2020 en ændring i serviceniveauet for ledsagelse i forbindelse med ferieture. Ændringen i serviceniveauet betød en reduktion fra 5 til 3 dage (2 overnatninger) og at borgerne frem over selv skulle tilkøbe yderligere ledsagelse ud over de 3 dage.
Handicaprådet har fremsendt ændringsforslag til budget 2021-2024 omkring udvidelse af ferieledsagelse fra 3 til 5 dage, således ordningen tilbageføres til serviceniveauet før budgetreduktionen i 2020.
Nærmere beskrivelse fremgår af vedhæftede bilag.
Bilag
Sagsnr.: 19/27797
Resumé
Årsregnskab 2019 for Hans Høj Christiansen og Hustrus Legat til fordel for blinde fortrinsvis i Kolding by og opland.
Sagen behandles i
Socialøkonomi-, Handicap- og Hjælpemiddeludvalget
Forslag
Socialdirektøren foreslår,
at årsregnskabet for 2019 godkendes.
Beslutning Socialøkonomi-, Handicap- og Hjælpemiddeludvalget den 17-08-2020
Udvalget godkendte årsregnskabet for 2019.
Trille Nikolajsen
Elvis Comic
Sagsfremstilling
Regnskabet er udarbejdet på grundlag af de bilag, som er bogført i Kolding Kommunes bogholderi for 2019.
Legatet henhører under Lov om fonde og visse foreninger.
Legatet anvendes til opmuntring for de blinde i form af tilskud.
Bilag
Sagsnr.: 20/8277
Resumé
Orientering vedrørende klagesager afgjort af Ankestyrelsen i 2019.
Sagen behandles i
Socialøkonomi-, Handicap- og Hjælpemiddeludvalget, Handicaprådet (orientering)
Forslag
Socialdirektøren foreslår,
at orienteringen vedrørende klagesager tages til efterretning.
Beslutning Socialøkonomi-, Handicap- og Hjælpemiddeludvalget den 17-08-2020
Orienteringen blev taget til efterretning.
Sagsfremstilling
En række af de afgørelser der træffes i Socialforvaltningen kan påklages til Ankestyrelsen. Ankestyrelsen skal vurdere de afgørelser, der påklages, og træffe en afgørelse. Afgørelserne fra Ankestyrelsen bliver nøje fulgt, og Ankestyrelsens praksis indarbejdes løbende i afdelingerne.
Det er forventeligt, at Ankestyrelsen i nogle sager vil ændre de afgørelser, som træffes i afdelingerne. Lovgivningen indeholder gråzoner, ny lovgivning skal implementeres og Ankestyrelsen offentliggør nye principafgørelser, som er rettesnor for senere afgørelser i kommunerne.
I Socialforvaltningen har det gennem flere år været praksis, at de stående udvalg har fået forlagt en oversigt over Ankestyrelsens afgørelse af klagesager.
Ankestyrelsen har offentliggjort en statistik for 2019, hvor det er muligt at se antallet af afgørelser opdelt på paragraffer i serviceloven. Ankestyrelsens statistik omfatter de fire kategorier, som Ankestyrelsen opdeler deres afgørelser i – afvisning, hjemvisning, stadfæstelse og ændringer/ophævelse.
Ved afvisning forstås, at Ankestyrelsen ikke behandler sagen. Det kan eksempelvis være fordi borgeren har klaget for sent eller beslutter at opgive klagen, eller fordi Ankestyrelsen ikke er den kompetente myndigheder og derfor sender klagen videre til den rette instans.
Ved hjemvisning forstås, at sagen bliver sendt tilbage til kommunen, der skal behandle sagen og træffe afgørelse på ny. Det kan eksempelvis være fordi Ankestyrelsen mener, at der er tale om væsentlige sagsbehandlingsfejl, som ikke umiddelbart kan rettes op i klagesags-behandlingen. Det kan også være at Ankestyrelsen mener, at der er behov for nye oplysninger, som kommunen skal tage med i en afgørelse.
Ved stadfæstelse forstås, at Ankestyrelsen er enig i kommunens afgørelse.
Ved ændringer/ophævelse forstås, at Ankestyrelsen har ændret eller ophævet kommunens afgørelse.
Afdelingerne i Socialforvaltningen behandler ansøgninger om hjælp efter flere forskellige paragraffer i serviceloven. Det betyder, at der kan være ret få sager inden for de enkelte paragraffer, og statistikken kan derfor bygge på få behandlede sager i Ankestyrelsen.
Statistikken for Ankestyrelsens afgørelse truffet i 2019 er opgjort for afdelingerne:
- Hjælpemiddelafdelingen
- Voksenhandicaprådgivningen
Ad 1 – Hjælpemiddelafdelingen
Hjælpemiddelafdelingen behandler ansøgninger om hjælpemidler, forbrugsgoder, boligændringer, handicapbiler mv.
De sager Ankestyrelsen har afgjort i 2018 og 2019 fordeler sig således:
| Antal 2019 Ankestyrelsen | Andel 2019 Ankestyrelsen | Antal 2019 Hjælpemiddel-afdelingen | Andel 2019 Hjælpemiddel-afdelingen | Antal 2018 | Andel 2018 |
Afvisning
| 14 | 21% | 3 | 5 % | 8 | 14,3 |
Hjemvisning
| 16 | 24% | 16 | 29 % | 14 | 25 % |
Stadfæstelse
| 34 | 51% | 34 | 61 % | 28 | 50 % |
Ændring | 3 | 4% | 3 | 5 % | 6 | 10,7 % |
I alt
| 67 | 100% | 56 | 100% | 56 | 100 % |
I skemaet er medtaget to ekstra kolonner. Det skyldes, at der i tallene fra Ankestyrelsen er medtaget sager, der er oprettet som ulovbestemt genoptagelse og som Ankestyrelsen siden har henlagt. Det medfører, at Ankestyrelsen har registreret et forholdsvis stort antal sager i rubrikken ”Afvisning”. Dette påvirker procentfordelingen væsentligt. I kolonnen ”Antal 2019 Hjælpemiddelafdelingen” er antallet af klager fra borgere registreret.
Ad 5 – Voksenhandicaprådgivningen
Voksenhandicaprådgivningen behandler ansøgninger om eksempelvis socialpædagogisk støtte, botilbud, handicaphjælper og merudgifter.
De sager Ankestyrelsen har afgjort i 2018 og 2019 fordeler sig således:
| Antal 2019 | Andel 2019 | Antal 2018 | Andel 2018
|
Kommunens afgørelse stadfæstet | 12 | 92,31% | 15 | 83,33% |
Sagen hjemvist
| 1 | 7,69% | 1 | 5,56% |
Kommunens afgørelse ændret af Ankestyrelsen |
|
| 1 | 5,56% |
Sagen afvist af Ankestyrelsen |
|
| 1 | 5,56% |
I alt
| 13 | 100,00% | 18 | 100,01% |
Sagsnr.: 20/8277
Resumé
Byrådet skal drøfte Danmarkskortet, som omhandler kommunernes omgørelsesprocenter
i de sager, der vedrører Social-, Børne- og Voksenhandicapområdet, som er påklaget til Ankestyrelsen i 2019. Kortet er udarbejdet af Social- og Indenrigsministeriet.
Sagen behandles i
Social- og Sundhedsudvalget, Socialøkonomi-, Handicap- og Hjælpemiddeludvalget, Handicaprådet (orientering) og Byrådet
Forslag
Socialdirektøren foreslår,
at Danmarkskortet for 2019 behandles, drøftes og indstilles til Byrådets godkendelse.
Beslutning Social- og Sundhedsudvalget den 17-08-2020
Social- og Sundhedsudvalget indstiller Danmarkskortet til Byrådets godkendelse.
Hanne Dam
Beslutning Socialøkonomi-, Handicap- og Hjælpemiddeludvalget den 17-08-2020
Udvalget indstiller Danmarkskortet til Byrådets godkendelse.
Sagsfremstilling
Social- og Indenrigsministeriet offentliggør hvert år oversigter over omgørelsesprocenterne af kommunernes afgørelser, som er påklaget til Ankestyrelsen.
Danmarkskortet viser hvordan Ankestyrelsens omgørelsesprocent på Socialområdet fordeler sig på de enkelte kommuner. Med Danmarkskortet skabes gennemsigtighed omkring, hvor mange sager de enkelte kommuner får omgjort i Ankestyrelsen og gør det muligt at sammenligne kommunerne med hinanden.
Danmarkskortet, der er offentliggjort i 2020, skal behandles og drøftes i Byrådet inden udgangen af 2020. Kompetencen til at behandle og drøfte Danmarkskortet kan ifølge retssikkerhedsloven ikke delegeres til et udvalg.
Formålet med Danmarkskortet er, jf. lovforarbejderne ”…samlet at sikre politisk fokus på og ansvar for kvaliteten i sagsbehandlingen i kommunerne. I og med, at Danmarkskortet skal behandles i den enkelte kommunalbestyrelse, vil der således skulle ske en aktiv politisk drøftelse af, om kommunens omgørelsesprocent er tilfredsstillende, eller om der bør iværksættes tiltag til forbedringer af kvaliteten i sagsbehandlingen. Forslaget bygger på den forventning, at kommunalbestyrelsen gennem arbejdet med Danmarkskortet får større opmærksomhed på sagsbehandlingen på Socialområdet og derfor vil træffe foranstaltninger til at forbedre denne.”
Oversigterne med omgørelsesprocenterne (kaldet Danmarkskort) er kommuneopdelt og omfatter afgørelser inden for serviceloven. De tre oversigter/kort, som er offentliggjort, er:
1. Kortet for Socialområdet generelt
2. Kortet specifikt for Børnehandicapområdet
3. Kortet specifikt for Voksenhandicapområdet
I oversigterne anvendes tre begreber:
Stadfæstelse: Ankestyrelsen er enig i afgørelsen. Der sker ingen ændringer for den,
der har klaget.
Hjemvisning: Kommunen skal genoptage sagen og afgøre den på ny. Det kan eksempelvis
ske, hvis der mangler oplysninger i en sag, eller at den indeholder formelle mangler.
Ændring: Ankestyrelsen er helt eller delvist uenig i afgørelsen og ændrer den.
Sagen ”omgøres” selv om en hjemvisning ikke nødvendigvis betyder, at afgørelsen ændres. Omgørelsesprocenten, som er opgjort i Danmarkskortet, er derfor andelen af sager, der bliver omgjort (hjemvist eller ændret) ud af alle realitetsbehandlede sager.
Kortet for Socialområdet generelt
I kortet for Socialområdet generelt indgår alle bestemmelser i serviceloven, hvor der er klageadgang til Ankestyrelsen.
For Socialområdet i Kolding Kommune fremgår det af Danmarkskortet for 2019, at den samlede omgørelsesprocent for 2019 er 39% - heraf er 14% ændringer og 25% er hjemvisninger. Omgørelsesprocenten for Kolding Kommune er på baggrund af 117 sager.
Til sammenligning var Kolding Kommunes samlede omgørelsesprocent på Socialområdet, ifølge Danmarkskortet for 2018, 45% - heraf er 17% ændringer og 28% hjemvisninger.
Link til omgørelsesprocenter for Socialområdet generelt:
https://sim.dk/danmarkskort/2020/jun/omgoerelsesprocenter-paa-socialomraadet-i-2019/
Kortet for Voksenhandicapområdet
Danmarkskortet for Voksenhandicapområdet indeholder afgørelser vedr. følgende bestemmelser:
- Voksne - kontante tilskud § 95
- Voksne - borgerstyret personlig assistance § 96
- Voksne - ledsageordning § 97
- Voksne - merudgifter § 100
Danmarkskortet for Voksenhandicapområdet viser, at der i 2019 var en omgørelsesprocent på 11% - heraf er 0% ændringer og 11% er hjemvisninger (svarende til 1 sag). Omgørelsesprocenten er på baggrund af 9 sager.
Til sammenligning var omgørelsesprocenten for Kolding Kommune på Voksenhandicapområdet i 2018 20% for i alt 5 behandlede klagesager, hvoraf 7% blev ændret og 13% blev hjemvist.
Link til omgørelsesprocenter på Voksenhandicapområdet:
https://sim.dk/danmarkskort/2020/jun/omgoerelsesprocenter-paa-voksenhandicapomraadet-i-2019/
Kortet for Børnehandicapområdet
Danmarkskortet for Børnehandicapområdet indeholder afgørelser vedr. følgende bestemmelser:
Pasningstilbud, hjemmetræning m.m. §§ 32, 32a, 36, 39-40
• Merudgiftsydelse § 41
• Tabt arbejdsfortjeneste §§ 42- 43
• Personlig hjælp og ledsagelse §§ 44 - 45
For Børnehandicapområdet i Kolding Kommune er omgørelsesprocenten på 48% - heraf er
37% ændringer og 11% hjemvisninger. Omgørelsesprocenten er på baggrund af 27 sager.
Til sammenligning var omgørelsesprocenten på Børnehandicapområdet i Kolding Kommune, ifølge Danmarkskortet for 2018, på 58% - heraf 25% ændringer og 33% hjemvisninger.
Link til omgørelsesprocenterne på Børnehandicapområdet:
https://sim.dk/danmarkskort/2020/jun/omgoerelsesprocenter-paa-boernehandicapomraadet-i-2019/
Socialforvaltningens indsatser og vurdering
Afgørelsen fra Ankestyrelsen bliver fulgt nøje af afdelingerne, således det er muligt at reagere på antallet af ændrede eller hjemviste sager. Såfremt antallet af ændrede eller hjemviste sager er meget højt, vil den juridiske afdeling i Socialforvaltningen blive inddraget med henblik på en nærmere undersøgelse af det berørte område.
Kolding Kommune havde i 2017 et stigende antal sager og en høj omgørelsesprocent (71%) på Børnehandicapafdelingens ansvarsområde. Der blev i den forbindelse iværksat en række indsatser på området i foråret 2018.
Indsatserne bestod bl.a. i, at der blev foretaget en systematisk gennemgang af alle ændrede og hjemviste afgørelser i 2017 med det formål at trække læring ud, og derved forbedre den fremtidige sagsbehandling på området. Samtlige sager blev gennemgået og analyseret af en fagkonsulent og med sparring fra den juridiske afdeling efter behov.
Effekten af indsatserne slog dog ikke igennem statistikken for Børnehandicapafdelingen i 2018, da Ankestyrelsens sagsbehandlingstid var 7 måneder, og Ankestyrelsen derfor stadig traf afgørelser før kompetenceløftet og fokusarbejdet i afdelingerne.
Ifølge Danmarkskortet for 2019 kan det nu konstateres, at indsatsen i Børnehandicap-afdelingen har medført en langt bedre sagsbehandling, idet omgørelsesprocenten er faldet fra 58% i 2018 til 48% i 2019.
I forhold til landsgennemsnittet, hvor omgørelsesprocenten på Børnehandicapområdet er 51%, er det Socialforvaltningens vurdering, at de iværksatte indsatser har medført et kompetenceløft, men at de iværksatte indsatser skal fastholdes og følges tæt, med henblik på yderligere reducering af omgørelsesprocenten på Børnehandicapområdet.
På Voksenhandicapområdet er Kolding Kommunes omgørelsesprocent væsentligt lavere end landsgennemsnittet, idet omgørelsesprocenten på landsplan er 46%, mens den i Kolding Kommune er 20% i 2018 faldende til 11% i 2019.
Det er Socialforvaltningens vurdering, at Kolding Kommune for så vidt angår Voksenhandicapområdet ligger på et fornuftigt niveau, både i forhold til antallet af sager (9), og i forhold til landsgennemsnittet. Omgørelsesprocenten er dog baseret på et lille antal omgørelser (9), så selv en beskeden forøgelse af antal klager kan derfor få indflydelse på omgørelsesprocenten fremadrettet.
På Socialområdet generelt er Kolding Kommunes omgørelsesprocent lavere end landsgennemsnittet, idet omgørelsesprocenten på landsplan er 41%, mens den i Kolding Kommune er på 38% i 2019.
Det er Socialforvaltningens vurdering, at de iværksatte indsatser skal fastholdes og følges tæt med henblik på yderligere reducering.
Oversigt over Danmarkskort for 2019
Omgørelser | Kolding Kommune 2019 | Kolding Kommune 2018 | På landsplan 2019 | På landsplan 2018 |
Socialområdet
| 38% | 45% | 41% | 36% |
Heraf ændrede
Heraf hjemvist
Antal afgørelser i alt
| 14%
25%
117 stk. | 17%
28%
156 stk. | Fordeling ej oplyst | 9%
27%
|
Børnehandicapområdet
| 48% | 58% | 51% | 47% |
Heraf ændrede
Heraf hjemvist
Antal afgørelser i alt | 37%
11%
27 stk. | 25%
33%
60 stk.
| Fordeling ej oplyst | 14%
33% |
Voksenhandicapområdet
| 11% | 20% | 46% | 32% |
Heraf ændrede
Heraf hjemvist
Antal afgørelser i alt |
11%
9 stk. | 7%
13%
5 stk. | Fordeling ej oplyst | 7%
25% |
Link til Danmarkskortet:
https://sim.dk/danmarkskort/2020/jun/omgoerelsesprocenter-paa-socialomraadet-i-2019/
Sagsnr.: 20/12803
Resumé
Corona-krisen har øget både ensomheden og lysten til at hjælpe hinanden. Det har skabt større efterspørgsel på digitale måder at være sammen og sociale på.
Boblberg og Online Befriender er to nye digitale platforme i Kolding Kommune, hvor borgere og frivillige kan mødes online og have meningsfulde samtaler og finde sammen i nye fællesskaber. Borgere i Kolding Kommune fik adgang til begge platforme 1. august 2020, og kendskabet til platformene er nu ved at blive udbredt.
Boblberg er en online opslagstavle på en hjemmeside, hvor alle borgere i kommunen kan finde ny fællesskaber ved at oprette opslag eller svare på andres opslag. Online Befriender er en online besøgstjeneste, hvor mennesker med særlige behov, der oplever ensomhed, kan have online samtaler med særligt uddannede frivillige.
De to nye digitale platforme tager udgangspunkt i borgerens centrum og borgernes forskelligartede behov. Samtidig sætter løsningerne fællesskabet i spil – både for den brede befolkning, der har brug for et sted at finde fællesskaberne (Boblberg), og for dem, der har brug for hjælp til at finde vejen ind i fællesskaberne igen (Online befriender).
Der er tale om et pilotprojekt finansieret af midlertidige midler. Der vil under pilotprojektet blive udarbejdet et beslutningsgrundlag til en politisk stillingtagen til, om platformene skal permanentgøres.
Sagen behandles i
Seniorudvalget (11.08.2020), Arbejdsmarkedsudvalget (13.08.2020), Lokaldemokratiudvalget
(17.08.2020), Social- og Sundhedsudvalget (17.08.2020) og Socialøkonomi-, handicap- og hjælpemiddeludvalget (17.08.2020) Fritids- og Idrætsudvalget (18.08.2020), Børne- og Uddannelsesudvalget (19.08.2020), Kulturudvalget (24.08.2020).
Forslag
Socialdirektøren foreslår,
at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning Arbejdsmarkedsudvalget den 13-08-2020
Orienteringen blev taget til efterretning.
Beslutning Social- og Sundhedsudvalget den 17-08-2020
Orienteringen blev taget til efterretning.
Hanne Dam
Beslutning Lokaldemokratiudvalget den 17-08-2020
Orienteringen blev taget til efterretning.
Beslutning Socialøkonomi-, Handicap- og Hjælpemiddeludvalget den 17-08-2020
Orienteringen blev taget til efterretning.
Sagsfremstilling
Forebyggelse af ensomhed har en stigende interesse i samfundet, da ensomhed kan føre til mindsket livskvalitet og har betydning for sundheden. Mennesker, som oplever at de er ensomme, har dårligere helbred, og de har også sværere ved at overvinde sygdom end mennesker med stærke sociale relationer. Ensomhed og svage sociale relationer er derfor ikke kun et socialt problem, men øger også presset på sundhedssektoren.
I Kolding Kommune havde man allerede inden Corona-krisen erfaret, at der var et stigende behov for skabe sociale fællesskaber og samtaler mellem borgere, som kan styrke deres fysiske og mentale sundhed og derved mindske ensomheden.
Corona-krisen har på mange måder øget ensomheden blandt borgere. I øjeblikket opleves derfor et momentum og øget positiv interesse blandt både borgere og medarbejdere for nye digitale løsninger.
På den baggrund har Kolding Kommune to nye digitale løsninger, der sætter borgeren og fællesskabet i centrum: Boblberg og Online Befriender.
Boblberg er en borger-til-borger-portal, der danner rammerne for et digitalt fællesskab, hvor borgere kan finde hinanden i fællesskaber om fælles interesser, udfordringer og aktiviteter i den virkelige verden. Det sker ved at man på hjemmesiden Boblberg.dk kan at oprette bobler (opslag) på en online opslagstavle. Indholdet på platformen oprettes af borgerne selv inden for de interesser og emner, som de finder interessante og reagerer på andres bobler. Det kan f.eks. være bobler om gå-makkere, nye venner, madklub, følgeskab til aktiviteter og efter andre personer, som står i samme situation som dem selv. Boblberg kan bruges af alle borgere i Kolding Kommune.
Online Befriender er en online platform, hvor borgere matches med en frivillig ”online besøgsven”, som de kan have samtaler med over internettet. Online Befriender er målrettet ensomme borgere med sociale eller psykiske udfordringer eller behov. De frivillige bliver uddannet i ”den gode samtale” og lærer om adfærdsmønstre relateret til f.eks. social angst, depression og misbrugsproblematikker. Det vigtige i samtalerne er, at det ikke handler om sygdom og diagnoser, men derimod om ”det normale liv”. Fællesskaberne går på tværs af alder, køn, uddannelse, beskæftigelse og geografi.
Formålet med begge digitale løsninger er at give ensomme og isolerede borgere modet og lysten til at deltage i aktive fællesskaber eller samtaler. Målet er, at borgeren selv skal kunne anvende løsningerne og via hjælp til selvhjælp aktivt bidrage til forebyggelse af ensomhed og forøgelse af livskvalitet.
De to løsninger har det til fælles, at de ønsker at sætte borgeren og fællesskabet i centrum. Derudover er det også to løsninger, som på sigt involverer kommunen i begrænset omfang. Det er målet, at borgerne selv skal kunne anvende begge online portaler, og på sigt gennem disse online sociale fællesskaber øge livskvaliteten. Løsningerne har desuden det til fælles at:
- De fastholder og giver ensomme og isolerede borgere modet
- De øger lysten blandt borgere til at deltage i aktiviteter og fællesskaber samt bringer deres egne kompetencer i spil
- De understøtter aktivt medborgerskab, kultur og livslang læring
- De tilgodeser de forskellige behov, borgeren har
Begge digitale platforme har været tilgængelige for Kolding Kommunes borgere den 1. august i år.
Boblberg vil blive brugt på tværs af alle forvaltninger i kommunen. Online Befriender bruges af Socialforvaltningen og af Børne-, Uddannelses- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, i første omgang på Arbejdsmarkedsområdet.
Forvaltningerne vil igangsætte en række initiativer for at udbrede kendskabet til løsningerne, så flest muligt kan få gavn af dem. Et af initiativerne er en bred kommunikationsindsats til borgere i kommunen om Boblberg, som går i gang i august. Der vil samtidig blive gjort en særlig indsats for at udbrede kendskabet til Online Befriender blandt medarbejdere og borgere, som allerede i dag har kontakt til kommunen på Socialområdet og Arbejdsmarkedsområdet.
Indførelsen af Online Befriender og Boblberg er et pilotprojekt igangsat af direktionen med henblik på at afprøve de to digitale platforme. Der vil i løbet af projektperioden blive udarbejdet et beslutningsgrundlag til brug for en politisk stillingtagen i 2021 i forhold til en eventuel permanentgørelse. Pilotprojektet finansieres af midlertidige midler og en evt. permanentgørelse kræver en tilvejebringelse af finansiering til de varige driftsomkostninger.
Sagsnr.: 17/21633
Resumé
Udvalget skal godkende beslutningsprotokollen.
For at godkende skal hvert medlem underskrive ved at trykke på ”Godkendt”.
Sagen behandles i
Socialøkonomi-, Handicap- og Hjælpemiddeludvalget