Den kommunale organisation skal i videst muligt omfang afspejle de visioner, opgaver og problemstillinger, vi står overfor. Det gælder f.eks.
1) At andelen af ældre og plejekrævende borgere vokser
2) En opgaveglidning mod kommunerne på sundhedsområdet
3) Kommunens position på folkeskoleområdet fastholdes og styrkes.
4) Kommunens visioner vedr. udviklingen af fremtidens kompetencer.
Derfor foreslås det, at der oprettes:
- én Socialforvaltning
- én Senior- og Sundhedsforvaltning
- én Børne-, Uddannelses- og Arbejdsmarkedsforvaltning
Den politiske udvalgsstruktur forbliver uændret.
Oprettelse af én Socialforvaltning og én Senior- og Sundhedsforvaltning
Med henblik på at styrke fokus på ældre og sundhed ses det hensigtsmæssigt, at Senior- og Socialforvaltningen opdeles i to forvaltningsområder: Socialforvaltningen og Senior- og Sundhedsforvaltningen.
Der kommer flere ældre i Kolding Kommune i den nærmeste fremtid, hvilket vil kræve en særlig indsats på området. Den demografiske udvikling på Seniorområdet kalder på, at der tænkes nyt. Såfremt Kommunen skal have mulighed for at hjælpe dem, der får brug for hjælp og støtte i fremtiden, er det nødvendigt, at der til dels effektiviseres men også, at der findes helt nye måder at løse opgaverne på.
Og med Folketingets udspil til reformer for sundhedssektoren er der lagt op til, at kommunerne skal indtage en mere fremtrædende rolle i sundhedsvæsnet. Kommunerne ses i samarbejde med sygehuse og de praktiserende læger i højere grad at skulle have ansvaret for forebyggelse, behandling og rehabilitering. Det ses at være et noget større ansvar for borgernes sundhed, hvilket i fremtiden vil skulle forankres i kommunerne.
Der vil fortsat være fokus på de sammenhængende og tværgående indsatser for borgerne.
Kolding Kommunes Senior- og Socialforvaltning varetager i dag en meget store serviceopgaver for kommunen.
Det er de to driftsområder i Senior- og Socialforvaltningen, som foreslås organiseret som to selvstændige forvaltninger. Det foreslås, at opgaveportefølje for de nye forvaltninger svarer til opgavefordelingen mellem de to driftsområder i dag. Herudover flyttes Fritids- og Idrætsområdet fra Børne- og Uddannelsesforvaltningen til Senior- og Sundhedsforvaltningen med henblik på at styrke den generelle folkesundhed i Kolding.
Således foreslår det, at Socialforvaltningen får følgende opgaveportefølje:
- Familierådgivning
- Dags- og døgntilbud til udsatte børn og unge
- Sundhedsplejen
- Psykiatrirådgivningen
- Misbrugscenter
- Dags- og døgntilbud samt hjemmestøtte til borgere med betydelige socialeproblemer, sindslidelser og misbrug
- Handicaprådgivning
- Hjælpemiddelafdelingen
- Dag- og døgntilbud til handicappede
- Hjemmestøtte
- Aktivitet og beskæftigelse
- Frivilligt Socialt Arbejde
Og det foreslås, at Senior- og Sundhedsforvaltningen får følgende opgaveportefølje:
- Sundhed og Træning
- Døgnrehabilitering Kolding
- Tandpleje
- Senior- og Sundhedsrådgivningen
- Plejehjem
- Aktivitet og køkken
- Hjemmehjælp
- Sygepleje
- Fritid og Idræt
Oprettelse af en Børne-, Uddannelses- og Arbejdsmarkedsforvaltning
Kolding er kendt for, at folkeskolerne er førstevalget, og at de offentlige institutioner er velfungerende. Dette skal styrkes med den nye organisation. Det skal ske i den igangværende proces med revidering af børne- og ungepolitikken, hvor såvel medarbejdere, forældre og politikere skal inddrages med henblik på at fastlægge klare og tydelige pejlemærker. Der vil blive set på selve organisationen i en involverende proces og sikret, at der er de fornødne faglige og ledelsesmæssige kompetencer.
Formålet med at oprette en samlet Børne-, Uddannelses- og Arbejdsmarkedsforvaltning er at styrke sammenhængen mellem uddannelse og arbejdsliv.
Udfordringen er adresseret i Kolding Kommunes netop reviderede vision, som bl.a. bliver udfoldet i det strategiske spor ”Sammen om fremtidens kompetencer”. Fokus her er, at:
- Alle skal rustes til mødet med fremtiden – bl.a. gennem fokus på trivsel, læring og uddannelse.
- Der skal tages afsæt i den enkeltes talent.
- Fremtidens kompetencer skal udvikles i samarbejde med virksomheder
- Uddannelser afspejler mangfoldigheden på fremtidens arbejdsmarked og motiverer til at forfølge eget potentiale.
- Her fremmes den kreative, kulturelle og demokratiske dannelse og styrker forudsætninger for, at alle bliver aktive medborgere – lokalt og globalt.
Dette tilsiger en stærkere kobling mellem kommunens uddannelsesindsatser og de arbejdsmarkedsrettede indsatser.
Der vil naturligvis fortsat være stor fokus på at opfylde folkeskolelovens formålsbestemmelser, således eleverne bl.a. gives kundskaber og færdigheder, der forbereder dem til videre uddannelse og giver dem lyst til at lære mere, gør dem fortrolige med dansk kultur og historie, giver dem forståelse for andre lande og kulturer, bidrager til deres forståelse for menneskets samspil med naturen og fremmer den enkelte elevs alsidige udvikling. Folkeskolen skal udvikle arbejdsmetoder og skabe rammer for oplevelse, fordybelse og virkelyst, så eleverne udvikler erkendelse og fantasi og får tillid til egne muligheder og baggrund for at tage stilling og handle. Folkeskolen skal ligeledes forberede eleverne til deltagelse, medansvar, rettigheder og pligter i et samfund med frihed og folkestyre.
Proces
Etablering af to nye selvstændige forvaltninger kræver, at der er fokus på processen af hensyn til at få skabt de bedst rammer for personalets start i de nye forvaltninger.
Senior- og Socialforvaltningen er i dag fysisk adskilte på forskellige adresser, hvorfor det vil være et begrænset antal medarbejdere, der skal skifte arbejdsplads ved opdeling i to selvstændige forvaltninger.
Det samme gælder for de i dag selvstændige forvaltninger, Børne- og Uddannelsesforvaltningen og Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen, hvor det også er et begrænset antal medarbejdere, der skal skifte fysisk arbejdsplads.